Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Πότε και πόσο θα μειώνεται ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα από το σχ. έτος 2017-2018 όταν υπάρχουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

31-01-17 Ενημέρωση υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων) σχετικά με τη λειτουργία των Στρατιωτικών Σχολών για το ακαδημαϊκό έτος 2017- 2018.

Σχετ.: Το με αριθμ. πρωτ. Φ.900/123/300065/Σ.6946/1-12-2016 έγγραφο του Τμήματος Εθνικής & Στρατιωτικής Εκπαίδευσης ΓΕΕΘΑ.                                          
 Σχετικά με την λειτουργία Τμημάτων και Σχολών των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και την ενημέρωση των μαθητών της Γ΄ τάξης ημερησίων ΓΕΛ σχολικού έτους 2016-2017, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
  Παύουν να λειτουργούν και να δέχονται υποψηφίους η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και ιδρύεται σύμφωνα με το Νόμο 4407/2016 (ΦΕΚ134-Α΄) η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στην οποία συγχωνεύονται οι προηγούμενες Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας.
    Στη ΣΜΥΑ, θα λειτουργούν τρεις (3) κατευθύνσεις, ως εξής:
  1. ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης
  2. ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης
  3. ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης
  Στο Μηχανογραφικό Δελτίο ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 για την εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συμπεριληφθούν και οι τρεις (3) κατευθύνσεις της ΣΜΥΑ, ώστε οι υποψήφιοι σε αυτή να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον σε μια (1) κατεύθυνση της Σχολής.
  Η ΣΜΥΑ και για τις τρεις (3) κατευθύνσεις θα συμπεριληφθεί στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) σύμφωνα με την αριθμ. Φ.253/6396/Α5/13-1-2017 (ΦΕΚ 151- τ.Β΄-25-1-2017) Υπουργική Απόφαση .
Οι λοιπές Στρατιωτικές Σχολές παραμένουν ως έχουν.

31-01-17 Λειτουργία Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων για το σχολικό έτος 2017-18 και Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων

Η γενίκευση λειτουργίας των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων για το σχολικό έτος 2017-18 και η αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι πια γεγονός.
Το Υπουργείο Παιδείας θεσμοθέτησε το συγκεκριμένο τύπο σχολείου και προχώρησε στη μετατροπή των λειτουργούντων ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής καθώς και στην ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια κατά το σχολικό έτος 2015-16. Κατά το τρέχον σχολικό έτος τα σχολεία αυτά λειτουργούν με μεταβατικό πρόγραμμα και το ΥΠΠΕΘ προχωρά στη γενίκευση της λειτουργίας των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων κατά το σχολικό έτος 2017-18, καθώς και στον καθορισμό Τομέων και Ειδικοτήτων αυτών, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Επιπλέον, μετά από νέα διερεύνηση αναγκών που πραγματοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας των σχολικών μεταβολών η υπηρεσία εξετάζει τα υποβληθέντα αιτήματα από τις τοπικές κοινωνίες και αναμένεται η ανακοίνωση ίδρυσης νέων Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων. 

31-01-17 Χορήγηση αντιστοιχίας επαγγελματικών δικαιωμάτων (ΕΠΑΛ ν.4186/13) με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα κατόχων αντίστοιχων τίτλων ειδικοτήτων προϋφιστάμενων αντίστοιχων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης

31-01-17 Προσλήψεις 26 αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70 & ΠΕ60

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 13 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 13 εκπ/κοι του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων της Α/θμιας Εκπ/σης με πιστώσεις τακτικού προϋπολογισμού και με πιστώσεις ΕΣΠΑ [Πράξεις: «Ενιαίου Τύπου Δημοτικό Σχολείο» και «Ενίσχυση Προσχολικής Εκπαίδευσης» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Τετάρτη 1 έως και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

31-01-17 Το Υπουργείο διαψεύδει…

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα ιστοσελίδας ότι προτίθεται να επαναφέρει διάταξη για τη διαγραφή από τους πίνακες αναπληρωτών, για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά, όταν δεν προσέρχονται για ανάληψη υπηρεσίας μετά την πρόσληψη τους.
Για τους έχοντες ασθενή μνήμη υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου καταργήθηκε το 2015 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά.
Τέτοια δημοσιεύματα υπηρετούν άλλους σκοπούς και πάντως όχι την ενημέρωση των πολιτών.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Με βάση το ΑΦΜ η προσέλευση στα ΚΕΠ

European Fair Play VOX Award 2016 ''Τελετή βράβευσης Μερτζιανίδη Μιχαήλ και του Run and Out''

Υποθερμία: Τα "αθώα" συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε [vid]

Υποθερμία είναι μια επείγουσα κατάσταση υγείας που συμβαίνει όταν το σώμα σας χάνει περισσότερη θερμότητα από όση μπορεί να παράγει, κάτι που ρίχνει γρήγορα και επικίνδυνα χαμηλά την θερμοκρασία του σώματος. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου 37°C. Η υποθερμία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει κάτω από τους 35°C.

Όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, η καρδιά, το νευρικό σύστημα και άλλα όργανα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Χωρίς άμεση αντιμετώπιση η υποθερμία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κατάρρευση του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος και, φυσικά, στον θάνατο.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Επιστρέφει «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι»!

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι
Η αξέχαστη οικογενειακή σειρά, παραγωγής 1974-1983, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1975 και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, επιστρέφει στη συχνότητα της ΕΡΤ2.
Η σειρά, βασισμένη στα ομώνυμα αυτοβιογραφικά βιβλία της Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ και γυρισμένη στην αμερικανική Δύση, καταγράφει την καθημερινότητα μιας πολυμελούς αγροτικής οικογένειας του 1880.
Το μικρό σπίτι στο λιβάδι – Υπόθεση
Ύστερα από μακροχρόνια αναζήτηση, οι Ίνγκαλς εγκαθίστανται σε μια μικρή φάρμα έξω από το Γουόλνατ Γκρόουβ της Μινεσότα. Η ζωή στην αραιοκατοικημένη περιοχή είναι γεμάτη εκπλήξεις και η επιβίωση απαιτεί σκληρή δουλειά απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας. Ως γνήσιοι πιονιέροι, οι Ίνγκαλς έρχονται αντιμέτωποι με ξηρασίες, καμένες σοδειές κι επιδρομές από ακρίδες. Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνουν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.
Την ιστορία αφηγείται η δευτερότοκη Λόρα (Μελίσα Γκίλμπερτ), που φοιτά στο σχολείο της περιοχής και γίνεται δασκάλα στα δεκαπέντε της χρόνια. Πολύ αργότερα, η οικογένεια μετοικεί σε μια ολοκαίνουργια πόλη στην περιοχή της Ντακότα – «κάπου στο τέλος της σιδηροδρομικής γραμμής». Εκεί, η Μέρι (Μελίσα Σου Άντερσον), η μεγάλη κόρη της οικογένειας, που έχει χάσει την όρασή της, θα φοιτήσει σε σχολή τυφλών. Και η Λόρα θα γνωρίσει τον μελλοντικό σύζυγό της, τον Αλμάντσο Ουάιλντερ.
Παραγωγή:ΗΠΑ
Σκηνοθέτης: Γουίλιαμ Κλάξτον, Μόρι Ντέξτερ, Βίκτορ Φρεντς, Μάικλ Λάντον
Σενάριο: Μπλαντς Χανάλις, Μάικλ Λοντον, Ντον Μπάλακ
Μουσική: Ντέιβιντ Ρόουζ
Η σειρά ξεκινά να προβάλλεται ξανά σε επανάληψη στην ΕΡΤ2 από το σαββατοκύριακο 4 -5 Φεβρουαρίου στις 15:00 και δίνει ραντεβού με τους τηλεθεατές καθημερινά στις 15:30 με διπλό επεισόδιο.

Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης και διαλείμματα

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων, σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης, διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με το καθηκοντολόγιo τους:
"Υλοποιούν το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη και είναι συνολικά υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ.) στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής".
Κατά συνέπεια, ανεξαρτήτως της λήξης του διδακτικού τους ωραρίου τη συγκεκριμένη ημέρα, την 4η ή 5η διδακτική ώρα, θα πρέπει να υποστηρίζουν τους/τις μαθητές/τριες σε όλα τα διαλείμματα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Σε λίγες μέρες θα παραδοθούν τα τμήματα Καμπή-Σκλίβανη και Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο

Με αυτές τις παραδόσεις θα μείνει λιγότερο από το 50% του δρόμου σε κατασκευή
Εγκαίνια και κορδέλες θα έχουμε τους επόμενους 3 μήνες λόγω της ολοκλήρωσης σειράς από έργα σε αυτοκινητόδρομους στη χώρα.Σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες του Υπ.Υποδομών μέχρι τον Μάρτιο η μία κορδέλα θα κόβεται μετά την άλλη μέχρι να δοθούν όλοι οι δρόμοι στην κυκλοφορία ενώ και την υπόλοιπη χρονιά αναμένουμε διάφορες άλλες ...κορδέλες δημιουργώντας ένα ιδιότυπο ..εγκαινιολόγιο οδικών έργων.Η αρχή θα γίνει σε λίγες εβδομάδες στην Ολυμπία Οδό με την παράδοση του....
τμήματος Κιάτο-Ξυλόκαστρο μήκους 14χλμ που θα μειώσει ακόμα περισσότερο τα εργοτάξια στον αυτοκινητόδρομο.Μέσα στον Φεβρουάριο στην Ιόνια Οδό θα παραδοθούν τα τμήματα Καμπή-Πέρδικα και Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο. Με αυτές τις παραδόσεις θα μείνει λιγότερο από το 50% του δρόμου σε κατασκευή.Τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα παραδοθεί το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα που περιλαμβάνει την Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμών. Θα λειτουργήσει η Μεγάλη Σήραγγα Τεμπών μήκους 6χλμ και μαζί άλλες 2 σήραγγες 2 και 3χλμ αντίστοιχα.Την ίδια περίοδο θα λειτουργήσει στην Ολυμπία Οδό το τμήμα Ξυλόκαστρο-Κόμβος Ρίου που θα περιλαμβάνει "ελλείψεις" 8χλμ που θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι τον Οκτώβριο.Την ίδια χρονική περίοδο πρεμιέρα θα κάνει και ο αυτοκινητόδρομος Ε65 στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Τα πρώτα 20-22χλμ θα είναι μάλλον με μία λωρίδα και τα υπόλοιπα 55χλμ πλήρης άνετος, αυτοκινητόδρομος.Τέλος μαζί με τους υπόλοιπους θα δοθούν στην κυκλοφορία και τα τελευταία τμήματα της Ιόνιας Οδού: Αντίρριο-Γαβρολίμνη, Αμφιλοχία-Κομπότι, και η σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αν νομίζετε ότι με αυτά ολοκληρώνεται το εγκαινιολόγιο του 2017 είστε γελασμένοι. Μέσα στο έτος θα έχουμε σειρά εγκαινίων σε πολλά οδικά έργα με έμφαση τη Κεντρική Μακεδονία. Θα έχουμε:
Την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη-Κασσανδρεία καθώς θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Μουδανιά-Ποτίδαια το καλοκαίρι. Θα μείνει 1χλμ δρόμου στην περιοχή της Ποτίδαιας που θα κατασκευαστεί μελλοντικά.
Επίσης σε φάση ολοκλήρωσης είναι και το οδικό έργο Πατρίδα-Νάουσα που παρουσιάζει καθυστερήσεις που ξεπερνούν τα 5 χρόνια.
Εγκαινιολόγιο έχουμε σε πολλούς κάθετους της Εγνατίας Οδού: Θα ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας μήκους 96χλμ. μετά από πολλά χρόνια εργασιών.
Θα ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή μήκους 72χλμ.
Θα ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας Κομοτηνή-Σύνορα μήκους 23χλμ.
Θα ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας Αρδάνιο-Ορμένιο μήκους 124χλμ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Γιατί καταργείται το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ από τις 5 Απριλίου

Ως τις 4 Απριλίου θα... ζήσει το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, έτσι όπως το ξέρουμε. 
Τη θέση του θα πάρει ένα νέο χαρτονόμισμα, για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα - δηλ. η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ - παροτρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν. Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια μπορούν να αναγνωρίζονται χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.
Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν τα εξής:
● Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
● Η πλειονότητα (93,6%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 5,4% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.
Πηγή: newsonly.gr

Φόρος συνολικής περιουσίας θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ

Το νέο σήμα που πρέπει να έχουν τα καταστήματα που διαθέτουν POS

Ο χάρτης των ταχυτήτων του ίντερνετ - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Χορηγήθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ

Τα Βιβλιάρια Υγείας των δημοσίων υπαλλήλων για το 2017

Ο Μάριος Κατσάνος live την Παρασκευή στα Γιάννινα

marios live
O Γιαννιώτης μουσικοσυνθέτης Μάριος Κατσάνος θα χαρίσει ένα ακουστικό Live στο Rock Bass σε τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και σε ροκ διασκευές.
Οι λάτρεις του ροκ θα μπορούν να τον απολαύσουν την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου,
Ώρα έναρξης στις δέκα το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γιατί τα παιδιά σήμερα έχουν μικρότερη διάρκεια συγκέντρωσης (και από τα χρυσόψαρα)

15 στους 100 εκπαιδευτικούς είναι αναπληρωτές

«Το ποσοστό των αναπληρωτών είναι 15%».
Το στοιχείο αυτό έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση, επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή  του ΚΚΕ Εμμανουήλ Συντυχάκη, σχετικά με την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο Μοιρών του Δήμου Φαιστού.
Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως:
-Παρ’ όλα αυτά, είναι μεγάλος ο αριθμός και πρέπει να μειωθεί.
- Με κάθε ειλικρίνεια το λέμε και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όταν συζητάμε.
-Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια ορθολογικοποίηση. Ορθολογικοποίηση δεν σημαίνει φεύγουν άνθρωποι από τις δουλειές τους, απολύονται, κόβονται χρήματα κ.λπ., αλλά υπάρχει ένα θέμα ορθολογικοποίησης ως προς την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.

Αποσύρθηκε η διάταξη για τις διαγραφές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει:
“Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα ιστοσελίδας ότι προτίθεται να επαναφέρει διάταξη για τη διαγραφή από τους πίνακες αναπληρωτών, για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά, όταν δεν προσέρχονται για ανάληψη υπηρεσίας μετά την πρόσληψη τους.
Για της έχοντες ασθενή μνήμη υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου καταργήθηκε το 2015 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά.
Τέτοια δημοσιεύματα υπηρετούν άλλους σκοπούς και πάντως όχι την ενημέρωση των πολιτών”.
Τι αναφέρει το πολυνομοσχέδιο
Πρόκειται για απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης καθώς στο  υπό κατάθεση στη Βουλή, αρχικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας,  το οποίο εξασφάλισε το esos, αναφέρει τα εξής:

Αλτσχάιμερ: Προσοχή στα πρώιμα συμπτώματα – Αυτά είναι τα 10 βασικότερα

Ανησυχείτε για την πνευματική σας διαύγεια; Μήπως κάποιος δικός σας άνθρωπος δείχνει σημάδια γνωστικής εξασθένησης, αλλά δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει; Η ήπια λήθη είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Αν έχετε πρόβλημα να θυμάστε το όνομα κάποιου ατόμου, αλλά σας έρχεται αργότερα, αυτό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα μνήμης.

Αλλά εάν τα προβλήματα μνήμης επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή σας ζωή, θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο καθένας ποικίλλουν σε πλήθος και ένταση, είναι σημαντικό να μπορείτε να προσδιορίσετε τα πρώτα σημάδια.

ΕΝΦΙΑ τέλος – Έρχεται ο φόρος περιουσίας

- Νέος υπερ-φόρος από το 2018 για ό,τι έχει αξία, ποιοι θα πληρώσουν
- Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη και αντικείμενα αξίας θα φορολογούνται μαζί
- Εκτός του νέου φόρου οι καταθέσεις και οι μετοχές του χρηματιστηρίου
- Αναλυτικά όλα όσα μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο γνωστός σε όλους μας ΝΕΦΙΑ φαίνεται ότι από0 το 2018 θα αποτελέσει παρελθόν. Όχι, δεν θα καταργηθεί, απλά θα αντικατασταθεί από νέο φόρο ο οποίος μάλιστα θα έχει για την κυβέρνηση ακριβός τον ίδιο εισπρακτικό στόχο, δηλαδή τα 2,65 του ΕΝΦΙΑ.
Στο νέο φόρο που έρχεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται εκτός της ακίνητης περιουσίας και η κινητή και θα φορολογείται συνολικά με προοδευτική κλίμακα.
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα έχει εισπρακτικές επιπτώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και έτσι η κυβέρνηση αναζητά όπως φαίνεται τη λύση στο σύνολο της περιουσίας των πολιτών.
Έτσι στον νέο φόρο θα υπολογίζονται:
Κατοικίας
Κτήρια επαγγελματικής στέγης
Αποθήκες
Οικόπεδα
Αγροί
Λοιπές εδαφικές εκτάσεις
Αυτοκίνητα
Μοτοσικλέτες
Σκάφη αναψυχής
Αεροπλάνα , ελικόπτερα
Κινητά αντικείμενα αξίας
Συμμετοχές σε επιχειρήσεις
Για τον υπολογισμό του νέου φόρου θα υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες σε ό,τι αφορά στα ακίνητα και οι τιμές αγοράς σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα.
Θα εξαιρεθούν από τον νέο φόρο οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αμοιβαία, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια.

Απ' την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται λόγος για μια δικαιότερη αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Δεν θα υπάρχει φόρος μόνο επί των ακινήτων, αλλά προοδευτική φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, και έτσι η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους έχοντες.

Καιρός: Βροχές και τσουχτερό κρύο

Τα ακραία φαινόμενα μας άφησαν. Οι βροχές, τα χιόνια στα ορεινά, αλλά και το κρύο μένουν.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Μακεδονία με πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών τοπικών βροχών η χιονόνερου. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά με σταδιακή βελτίωση. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ εξασθενούνε βαθμιαία.Θερμοκρασια: από 00 έως 05 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά.Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 06 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.Ανεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Θερμοκρασια: από 05 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 07 έως 12 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και βαθμιαία γενικά αίθριος.Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 07 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια.Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Θερμοκρασια: από 06 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών η χιονόνερου και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά με σταδιακή βελτίωση. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 02 έως 05 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 01-02-2017
Καιρός: στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου. Στις υπόλοιπεςΠεριοχές λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες το πρωί στο Αιγαίο.Ανεμοι: στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στο ΙόνιοΝοτιοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοιΒορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και το πρωί στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.Θερμοκρασια: σε μικρή άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα βόρεια καιΚεντρικά ηπειρωτικά.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ από αύριο

Τα POS μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, όμως από αύριο 1/2/2017 έρχονται και τα πρόστιμα για όσους δεν ενημερώνουν ότι δεν διαθέτουν μηχάνημα για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο πινακίδα με την οποία να ενημερώνουν αν αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από την Τετάρτη 01.02/2017 θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Η σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος αναμένεται σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η εγκύκλιος θα διακρίνει τις επιχειρήσεις σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνες που διαθέτουν μέσα πληρωμής με κάρτες και εκείνες που δεν έχουν συσκευές POS ενώ τον Μάρτιο αναμένεται η έκδοση και της κοινής υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ποιες επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ο Υφυπουργός Παιδείας για τη θητεία των Διευθυντών σχολικών μονάδων

Επανέρχεται ο διετής αποκλεισμός των αναπληρωτών σε περίπτωση που αρνηθούν να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτηθούν…

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Μια ζωή «σαν παιδάκι»

Συστήνεται Κλάδος ΠΕ 73 «Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης»

Με διάταξη  για τη  μειονοτική  εκπαίδευση  αναμένεται να κατατεθεί   από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή συστήνεται Κλάδος ΠΕ 73 «Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης» αποκλειστικά για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού και των λειτουργικών αναγκών του μειονοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θράκης στον οποίο εγγράφονται:
α) οι απόφοιτοι της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.),
β) οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012  έως το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εφόσον κατά τη διάρκεια των σπουδών τους έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε επτά (7) τουλάχιστον διδακτικά αντικείμενα-μαθήματα που εμπίπτουν στις ακόλουθες γνωστικές περιοχές «Τουρκική γλώσσα και η Διδακτική της», «Μειονοτική Εκπαίδευση» και «Θέματα πολυγλωσσίας και πολυπολιτισμικότητας» και
γ) οι απόφοιτοι του  Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που εισήλθαν σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου περί επιπλέον αριθμού εισακτέων και έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης».
Επίσης με άλλη διάταξη    καθορίζεται επιπλέον αριθμός εισακτέων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι επιπλέον αυτοί εισακτέοι προέρχονται αποκλειστικά από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και έχουν την υποχρέωση να επιλέξουν και να αξιολογηθούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης του εν λόγω Τμήματος.
Οι συγκεκριμένοι εισακτέοι δεν δικαιούνται μετεγγραφής.

Καιρός: Τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις την Τρίτη

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κεντρική Μακεδονία, τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο με πρόσκαιρες ασθενείς τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης.

Άνεμοι βορείων διευθύνσεων στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα βορειοανατολικά.
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ  ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Μακεδονία με πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών τοπικών βροχών ή χιονόνερου. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά με σταδιακή βελτίωση. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
ΑΝΕΜΟΙ:
Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ εξασθενούντες βαθμιαία.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:
Από -2 ως 5 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 7 ως 12 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
ΑΝΕΜΟΙ: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 5 ως 9 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ  ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 8 ως 12 βαθμούς κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: Στα βόρεια γενικά αίθριος. Στα νότια λίγες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:
Από 8 ως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ  ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια.
ΑΝΕΜΟΙ:
Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 5 ως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών ή χιονόνερου και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά με σταδιακή βελτίωση. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
ΑΝΕΜΟΙ: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 1 ως 5 βαθμούς κελσίου.

Σε ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν υποχρεωτικά POS - Από Τετάρτη η προβλεπόμενη πινακίδα

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την νέα τιμή των τσιγάρων

Διαγραφή χρεών και ρυθμίσεις τα οφέλη από τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ

Πώς μπορείτε να αμφισβητήσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Ανοίγει η αίτηση στο keaprogram απέχουν τα ΚΕΠ

Σχολική Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων Παρασκευή Νταλαούτη ΘΕΜΑ: « Διοργάνωση παιδαγωγικών συναντήσεων Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2017 (1)»



ΘΕΜΑ: « Διοργάνωση παιδαγωγικών συναντήσεων Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2017 (1)»




Σας γνωρίζουμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε τις παρακάτω επισκέψεις συνεργασίας εντός και εκτός τάξης με εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας ως εξής:
·        Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017, ώρα 08.10΄ - 9.40΄ στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων διδασκαλία μαθηματικών στην Γ΄ τάξη με θέμα «Πολλαπλασιασμός».
·        Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017, ώρα 10.00΄ - 11.30΄ στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, διδακτική παρέμβαση με μαθητές της Δ΄ τάξης, με θέμα « Κοινωνικές δεξιότητες».
·        Την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 12.00΄-14.00΄, παιδαγωγική συνάντηση με εκπαιδευτικούς της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας που διδάσκουν στην Α΄ τάξη.
Η συνάντηση θα γίνει στο 21ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων και αφορά όσους εκπαιδευτικούς  δεν έχουν παρακολουθήσει δίωρη συνάντηση στο παρελθόν με θέμα την αρίθμηση, εκτός των μονοθεσίων.
·        Την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 8.10΄-09.40΄ δειγματική διδασκαλία στη γλώσσα Δ΄ τάξης στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
·        Την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 17.00΄- 21.00΄, προαιρετικό επιμορφωτικό εργαστήριο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, με θέμα «Γραπτός λόγος» με εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και όποιον άλλο εκπαιδευτικό της 3ης εκπαιδευτικής περιφέρειας το επιθυμεί.
·        Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 8.30΄-13.00΄ προαιρετικό επιμορφωτικό σεμινάριο/εργαστήριο με θέμα: «Διαχείριση τάξης» στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών Αρσακείου και  όσων εκπαιδευτικών της 3ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Ιωαννίνων επιθυμούν.
·        Την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 12.00΄-14.00΄, στο Δημοτικό Σχολείο Πεδινής, παιδαγωγική συνάντηση με εκπαιδευτικούς ΠΕ70 του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής,  με θέμα «Γραπτός λόγος /Μετασυγγραφικό στάδιο».
Παρακαλούμε για την έγκρισή τους.


                                                   
Η Σχολική Σύμβουλος
3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων


Παρασκευή Νταλαούτη

Νέες ρυθμίσεις για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Νέες ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, αναμένεται να κατατεθούν  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις ορίζουν τα εξής:
1.    Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. γ) και στο τελευταίο εδάφιο της περίπτ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.2552/1997 (Α’ 266) η λέξη «τριάντα» και ο εντός παρενθέσεων αριθμός «(30)» αντικαθίστανται με τη λέξη «δεκαπέντε» και τον αριθμό «(15)», αντίστοιχα.
2.    Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.2552/1997 (Α’ 266) προστίθεται περίπτ. στ) ως εξής :
«στ) Τα προγράμματα σπουδών για τον καθορισμό των οποίων παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για την παροχή γνώμης από την οικεία Κοσμητεία, εκπονούνται στην Κοσμητεία στην οποία υποβλήθηκε το ερώτημα από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Η Κοσμητεία υποχρεούται να συνδράμει οργανωτικά και διοικητικά στην εκπόνηση των προγραμμάτων αυτών. Για τα ίδια προγράμματα για τα οποία δεν χορηγήθηκε γνώμη της οικείας Κοσμητείας, δεν απαιτείται εισήγηση της Κοσμητείας, για τον προσδιορισμό του ειδικότερου περιεχομένου των μαθημάτων και την ένταξη των σχετικών Θ.Ε., Ε.Θ.Ε. και Ε.Π.Α. στα προγράμματα αυτά.
3.    Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δικαιούνται τις προβλεπόμενες στα άρθρα 58 - 60 του ν. 3528/2007 (Α΄26) ειδικές άδειες. Για τη χορήγηση των αδειών αυτών οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση του Ιδρύματος, από την οποία θα προκύπτει ότι κατά το χρόνο της χορήγησης και καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας έχουν την ιδιότητα του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
4.    Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο μπορεί να προμηθεύεται τα διδακτικά συγγράμματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Ιδρύματος σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω της περιγραφόμενης στη με αρ.  125766/ΖΙ/28-7-2016 (Β΄2433) υπουργική απόφαση διαδικασία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ», με τις περιεχόμενες στο σύστημα αυτό τιμές και χωρίς τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής γενικής ή ειδικής διάταξης.
5.    Με απόφαση της Συγκλήτου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύναται να συσταθεί Ειδικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με σκοπό τη λειτουργία εκδοτικού οίκου στο Ίδρυμα, υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, το οποίο θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Η εποπτεία και ο έλεγχος της  εταιρείας ανήκουν στο Πανεπιστήμιο και ασκούνται από τη Σύγκλητο, η οποία ενεργεί ως Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Σκοπός της εταιρείας είναι η πάσης φύσεως άσκηση εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με σκοπό την τροφοδότηση και υποβοήθηση της διδασκαλίας καθώς και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Με την ίδια απόφαση της Συγκλήτου καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη σύσταση, τη λειτουργία,  τη δραστηριότητα, τα επί μέρους όργανα, τις επιστημονικές επιτροπές,  τα όργανα διοίκησης της εταιρείας και εγκρίνεται το καταστατικό της.
6. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 2552/1997 (Α’ 266) μετά τη λέξη «από» η λέξη «τρία» και ο αριθμός «3» αντικαθίστανται με τη λέξη «έξι» και τον αριθμό «6».
7. Η παράγραφος 4 του άρθρου 10 του ν. 2552/1997 (Α’ 266)  αντικαθίσταται ως εξής :
«10. Τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) είναι είτε μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής είτε διδάκτορες και προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου, ή συμβάσεις  εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου  διάρκειας  μέχρι ενός ακαδημαϊκού έτους, για την κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών. Το Ε.Α.Π. σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προσλάβει κατόχους  μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Ο αριθμός των συμβάσεων για κάθε ακαδημαϊκό έτος ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Η διαδικασία, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, οι όροι της σύβασης, οι υποχρεώσεις τους, τα καθήκοντα και οι αμοιβές καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου . Οι θέσεις για τα μέλη Σ.Ε.Π. προκηρύσσονται για συγκεκριμένες Θεματικές Ενότητες με απόφαση της Συγκλήτου,  κάθε τρία έτη. Με απόφαση του Πρύτανη συγκροτείται ανά Θεματική Ενότητα τριμελής επιτροπή με ισάριθμο αριθμό αναπληρωματικών μελών που αποτελείται κατά προτεραιότητα από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. και άλλων ελληνικών Α.Ε.Ι. με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή, αν δεν υπάρχουν, με συγγενές γνωστικό αντικείμενο με το γνωστικό της αντίστοιχης Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) ή της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας (Ε.Θ.Ε.). Η επιτροπή εισηγείται στη Σύγκλητο  υποβάλλοντας πίνακα κατάταξης επιλεγέντων μελών Σ.Ε.Π. που θα ισχύουν για τρία (3) έτη. Η ανάθεση έργου του απαιτούμενου αριθμού μελών Σ.Ε.Π. κάθε Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. για κάθε ακαδημαϊκό έτος θα γίνεται  με απόφαση της Συγκλήτου και μέχρι τη συγκρότησή της με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής. Κάθε ακαδημαϊκό έτος τα επιλεγέντα στους πίνακες μέλη Σ.Ε.Π. θα υποβάλλουν δήλωση ότι επιθυμούν να είναι μέλη Σ.Ε.Π. το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την προκήρυξη. Η Κοσμητεία προτείνει και η πράξη αξιολόγησης επικυρώνεται από τη Σύγκλητο. Η  αμοιβή, των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος ή της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού. Ως έδρα των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους.»

Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων , προβλέπει ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Παιοδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Η Πολυτεχνική Σχολή   συγκροτείται από τα Τμήματα :
αα) Μηχανικών Επιστήμης Υλικών
ββ) Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ,και,
γγi) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Η    γραμματειακή    και   διοικητική    υποστήριξη    της    Πολυτεχνικής   Σχολής πραγματοποιείται από τα Τμήματα που τη συγκροτούν.
γ) Η συγκρότηση και ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της ιδρυόμενης Σχολής ολοκληρώνεται  μέχρι την  30.6.2017.   Μετά την  ολοκλήρωση  των  διαδικασιών συγκρότησης και ανάδειξης των σχετικών οργάνων διοίκησης, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον Πρύτανη του Ιδρύματος.
δ) Η ακαδημαϊκή λειτουργία της ιδρυόμενης Σχολής, αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος  2017-2018.
Η Σχολή Θετικών Επιστημών ανασυγκροτείται και αποτελείται από τα Τμήματα :
α) Μαθηματικών,
β) Φυσικής, και
γ) Χημείας.
Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών υπάγονται στην Πολυτεχνική Σχολή.
Η  Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  καταργείται και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή 

Αλλαγές στην ισοτιμία Μεταπτυχιακών- Διδακτορικών από τον ΔΟΑΤΑΠ

«Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωσή του, ύστερα από γνώμη του ειδικού εισηγητή συναφούς κλάδου και του μέλους του Δ.Σ. συναφούς επιστημονικού κλάδου, ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής».
Τα παραπάνω προβλέπει διάταξη που  αναμένεται να κατατεθεί  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Τι ισχύει σήμερα
Η διάταξη που τροποποιείται έχει ως εξής:
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωσή του ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής.

Ρύθμιση για την αναγνώριση Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών χωρίς κατοχή προπτυχιακού

Διάταξη, σχετικά με  την αναγνώριση Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών “Κινηματογράφου” χωρίς προπτυχιακό τίτλο  Α.Ε.Ι., αναμένεται να κατατεθεί  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Η διάταξη ορίζει τα εξής:
α. Μεταπτυχιακός τίτλος “Κινηματογράφου” ομοταγούς Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, ο οποίος απονεμήθηκε μετά από εισαγωγή και φοίτηση σύμ- φωνα με τον κανονισμό μεταπτυχιακού προγράμματος του εν λόγω Α.Ε.Ι., αναγνωρίζεται αυτοτελώς χωρίς την κατοχή προπτυχιακού τίτλου Α.Ε.Ι. με τις εξής προϋποθέσεις:
αα) κατά το χρόνο εισαγωγής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν είχε ακόμα απονεμηθεί πτυχίο αντίστοιχης ειδίκευσης από ελληνικό Α.Ε.Ι. και
ββ) οι σπουδές έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα απονομής του τίτλου.
β. Διδακτορικό δίπλωμα “Κινηματογράφου” ομοταγούς Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής ανα- γνωρίζεται αυτοτελώς χωρίς την κατοχή αντίστοιχου προπτυχιακού τίτλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μεταπτυχιακός τίτλος σύμφωνα με το εδάφιο α ́ της παραγράφου αυτής.»

Οριστικά στις 6 Ιουνίου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις- Πως θα υπολογίσετε τα μόρια

Η νέα διάταξη για τη διπλή εξεταστική των φοιτητών

Οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου κάθε ακαδημαϊκού έτους σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, έπειτα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Σχολής του Α.Ε.Ι. .
Τα παραπάνω προβλέπει νέα διάταξη αναμένεται να κατατεθεί  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Πρόκειται για διάταξη που  "παγιώνει" τη διπλή εξεταστική, αλλά με αποφάσεις των οργάνων των ΑΕΙ.

Το σύστημα με το οποίο θα εισαχθούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, τις Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Διατάξεις  για το σύστημα με το οποίο θα εισαχθούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, τις Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αναμένεται να κατατεθούν  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Ειδικότερα οι διατάξεις , που κατ αποκλειστικότητα δημοσιεύει το esos, έχουν ως εξής:
Α.  Οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ., εφόσον κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου ή απολυτήριο Γενικού Λυκείου και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς που αποφοιτούν.
Β. Επίσης, απόφοιτοι όλων των τομέων των ΕΠΑΛ εισάγονται  σε κοινή ομάδα που περιλαμβάνει Τμήματα Σχολών ΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστικής και Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
Γ. Η εισαγωγή τους γίνεται σε ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Δ. Ειδικά για τις σχολές των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης το ειδικό ποσοστό θέσεων είναι κατά προσέγγιση ανάλογο του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων ΕΠΑ.Λ. σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων.
 ii) Οι συμμετέχοντες στις  ειδικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις και σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων, σε ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε τμήματα που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς που αποφοιτούν, καθώς και σε κοινή ομάδα Τμημάτων Σχολών Πανεπιστημίων στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων.
iii) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής, καθορίζονται οι αντιστοιχίες τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τους τομείς των ΕΠΑ.Λ., η σύνθεση της κοινής ομάδας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
Ε. Η τριμελής επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αποτελείται από τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠ, ως Πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του ΥΠ.Π.Ε.Θ και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ, ως μέλη.
Ζ. Με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη.
Η. Ειδικά για τους υποψηφίους των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που κατέχουν απολυτήριο Εσπερινών ΕΠΑΛ και συμμετέχουν στις ανωτέρω ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις αποδίδονται επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1%  επί του συνολικού αριθμού εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ.
Θ. Οι υποψήφιοι από τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. δύνανται κατά την υποβολή της αίτησης δήλωσής τους να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις, είτε μαζί με τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ.
Ι. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για τους υποψηφίους από τα ημερήσια και τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ.
Κ. Το σύνολο των υποψηφίων εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης-Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., εκ των οποίων
1. .Δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και
2.  Δύο (2) μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων».
Η ισχύς της διάταξης  άρχεται από το σχολικό έτος 2016-2017.