Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ξέσπασε “κόντρα” Κ. Γαβρόγλου και ΚΕΔΕ για τα Νηπιαγωγεία

Νέα απόφαση για σχολεία που θα λειτουργήσουν για την εκπαίδευση των προσφύγων

Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη

«Βόμβα» στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet - Πόσο θα πληρώνω και από πότε Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/756259/vomva-stoys-logariasmoys-statheris-tilefonias-kai-internet-poso-tha-plirono-kai-apo-pote#ixzz4Tg5WrqLC

Προσλήψεις 44 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους και μειωμένου ωραρίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για απασχόληση στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Χωρίς κλήρωση οι νέοι φοιτητές στο ΕΑΠ


Χωρίς κλήρωση θα γίνεται πλέον η εισαγωγή των νέων φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
(ΕΑΠ). Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται για απόφαση που πρέπει να ερμηνευθεί και στο πλαίσιο του «ανταγωνισμού» ανάμεσα στα εξ αποστάσεως προγράμματα πανεπιστημίων της Κύπρου και των άλλων βαλκανικών χωρών με τα ελληνικά. Πρόκειται για μια αγορά που αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο τζίρος ενός προγράμματος μπορεί να προσεγγίσει έως και τα 3 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που στον ΔΟΑΤΑΠ έχουν συσσωρευθεί περί τις 5.000 αιτήσεις αναγνώρισης εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων αποκτηθέντα από ΑΕΙ εκτός Ελλάδος. Έτσι, το υπουργείο Παιδείας όπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο γενικό γραμματέας του κ. Ιωάννης Παντής, στο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα εντάξει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να διασφαλιστούν οι ακαδημαϊκοί όροι λειτουργίας των σχετικών προγραμμάτων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης, «η πολιτική της διοίκησης και οι καινοτομίες της πρόσκλησης επέτρεψαν στο ΕΑΠ για πρώτη φορά στα χρονικά να εισάγει φοιτητές χωρίς την κοινωνικά άδικη κλήρωση. Πιστεύουμε ότι η φετινή διαδικασία της απρόσκοπτης εισαγωγής φοιτητών δημιουργεί νέα εποχή στις ακαδημαϊκές προοπτικές του Ιδρύματος». Ο κ. Κραδάσης, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή», πρόσθεσε ότι «μπορούν να εγγραφούν στα προγράμματα του ΕΑΠ όσοι έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε η παράταση υποβολής αιτήσεων, έως τις 16 Ιανουαρίου 2017, για 25 προγράμματα του ΕΑΠ. Το ΕΑΠ παραμένει το μοναδικό δημόσιο ΑΕΙ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που προσφέρει πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών» τονίζει ο κ. Καρδάσης ο οποίος διαβεβαιώνει ότι το Ίδρυμα έχει την τεχνική δυνατότητα για να αντιμετώπισε τις αυξημένες ανάγκες των επιπλέον φοιτητών, που θα εισρεύσουν καθώς καταργείται η κλήρωση. Σήμερα στα 7 προπτυχιακά και 31 μεταπτυχιακά του προγράμματα φοιτούν, σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, περίπου 40.000 φοιτητές με την πλειοψηφία υπέρ των μεταπτυχιακών. Ενδεικτικά, το κόστος στο ΕΑΠ είναι 6.000 για τα προπτυχιακά (500 ευρώ χ 12 απαραίτητες θεματικές ενότητες) και 3.250 (650 ευρώ χ 5 θεματικές ενότητες) για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Επίσης, από φέτος οι φοιτητές που θα έχουν μειωμένες τιμές κατά 50% στα ΚΤΕΛ, θα αυξηθούν οι υποτροφίες κατά 20%, ενώ θα υπάρξει μείωση διδάκτρων κατά 20% στα ζευγάρια και στα αδέλφια. Παράλληλα, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι φοιτητές του ΕΑΠ θα μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά όλα τα μαθήματα, κάτι που ξεκίνησε φέτος από τα νέα προγράμματα του πανεπιστημίου.

Εποχική γρίπη: 6 μύθοι που μάλλον σας κάνουν να αρρωσταίνετε πιο συχνά

Καθώς η περίοδος της εποχικής γρίπης φτάνει στην κορύφωσή της και γίνεται όλο και πιο σοβαρή, είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να εφαρμόζουν πρακτικές καλής υγιεινής και να γνωρίζουν ακριβώς τι ισχύει και τι όχι, αναφορικά με τη γρίπη.

Για να καταπολεμήσετε την εποχική γρίπη, είναι απαραίτητο να ξεδιαλύνετε στο μυαλό σας ορισμένους “μύθους” που κυκλοφορούν σχετικά με τον ιό της γρίπης, οι οποίοι πιθανότατα σας κάνουν να ασθενείτε τακτικότερα και με πιο έντονα συμπτώματα.

Καιρός τα Χριστούγεννα - Χιόνια από Πέμπτη

Γενικά αίθριος ο καιρός τα Χριστούγεννα με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη όπου τις πρωινές ώρες είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
ΚΥΡΙΑΚΗ 25-12-2016 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙΡΟΣ: Αρχικά γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη όπου τις πρωινές ώρες είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις οι οποίες στα βόρεια και ανατολικά που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 26-12-2016
ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
ΤΡΙΤΗ 27-12-2016
ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Σε μικρή άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28-12-2016
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια και στα βόρεια ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη 6 τοπικά 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρώτες και βραδινές ώρες.
ΠΕΜΠΤΗ 29-12-2016
ΚΑΙΡΟΣ: Κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή χιονόνερο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Σε περαιτέρω πτώση. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Παρατηρήσεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης στο Δημόσιο. Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα Δικηγόρος

Κινηματογράφος: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες και αποτυχίες του 2016

Κατάθεση πινακίδων: Τι πρέπει να κάνετε

Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πως θα δηλώσετε την εκούσια ή αναγκαστική ακινησία του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας σας.
Εκούσια ακινησία
Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:
1. Δήλωση ακινησίας.
2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.
Aναλυτικά θα πρέπει να έχετε μαζί σας:
- Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
- Τις πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας. Σημειώστε ότι οι πινακίδες παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Μετά το πέρας αυτών, καταστρέφονται.
- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην ΔΟΥ και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.
- Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.
- Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.
- Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περφερειακών Ενοτήτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.
Αναγκαστική ακινησία
Ας δούμε αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατα περίπτωση:
- Ανωτέρα βία (Καταστροφή, πυρκαγιά κ.λ.π.): Αποδεικτικό καταστροφής.
- Κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθεί η κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα.
- Υπεξαίρεση, Κατάσχεση κ.λ.π.: Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.
- Κυκλοφορία στο εξωτερικό: Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.

ΙΚΑ: Ποιοι δικαιούνται μειωμένη σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών χρόνων

Οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να συμπληρώσουν τις 10.000 ημέρες ασφάλισης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων, με βάση το άρθ. 40 του Ν. 3996/2011, προκειμένου να λάβουν μειωμένη σύνταξη, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης και η αίτηση για σύνταξη έχει υποβληθεί έως την 31/12/2013. Αυτό προβλέπει εγκύλιος του ΙΚΑ, την οποία υπογράφει ο διοικητής του Ιδρύματος, Διονύσης Καλαματιανός.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν είχαν δικαίωμα να αναγνωρίσουν για τη θεμελίωση δικαιώματος μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος, με 10.000 ημέρες ασφάλισης, τους πλασματικούς χρόνους του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, αλλά μόνο αυτούς που ορίζονται από το άρθρο 40 του Ν. 2084/1992. Επίσης, είχε γίνει δεκτό για λόγους χρηστής διοίκησης, ότι οι ανωτέρω ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους με βάση το άρθρο 40 του Ν. 3996/2011, για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μειωμένης σύνταξης γήρατος, εφόσον οι αιτήσεις της αναγνώρισης είχαν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι και την 30-04-2013 και το δικαίωμα χορήγησης της μειωμένης σύνταξης γήρατος, με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 12 του Ν. 3863/2010, είχε θεμελιωθεί, μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι που θα θεμελίωναν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τη μειωμένη σύνταξη γήρατος, από 01-05-2013 μέχρι 31-12-2013, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011. Ειδικότερα δε, η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορούσε να πάρει μειωμένη σύνταξη γήρατος με τη διάταξη του άρθρου 28§1α και 3α του Α.Ν. 1846/1951 (στην ηλικία των 60 ετών και 4500 ΗΕ). Μετά την έκδοση και εφαρμογή σχετικού εγγράφου, η διοίκηση του Ιδρύματος έγινε δέκτης διαμαρτυριών-αναφορών από περιπτώσεις ασφαλισμένων και υπομνημάτων από τη ΓΣΕΕ και το Συνήγορο του Πολίτη.
Οι διαμαρτυρόμενοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι, πριν από την έκδοση του εγγράφου, είχαν υποβάλει ήδη αίτηση για αναγνώριση του πλασματικού χρόνου και πολλοί από αυτούς είχαν εξοφλήσει τις εισφορές εφάπαξ, παρά την προσδοκία τους ότι θα πάρουν τη μειωμένη σύνταξη γήρατος, διαψεύσθηκαν, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους, διότι το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα θεμελιώθηκε από 01-05-2013 και μετά. Ακόμη, πολλοί από τους ενδιαφερόμενους είχαν διακόψει την εργασία τους, ενώ υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις για τις οποίες ήδη είχε χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη με έναρξη, μετά την ημερομηνία της 30-04-2013 και ζητείτο να επιστραφούν τα ποσά των προσωρινών συντάξεων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, 'με τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που είχαν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-01-2013 μέχρι 30-04-2013, αιφνιδιάστηκαν οι άλλοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι μπορούσαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-05-2013 μέχρι 31-12¬2013, για να πάρουν τη μειωμένη σύνταξη γήρατος με την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης και των οποίων διαψεύσθηκε η προσδοκία που τους είχε δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να δεχθούν σοβαρότατη οικονομική και ηθική ζημία, κατάσταση πραγματική που προσκρούει στις αρχές της χρηστής και εύρυθμης διοίκησης'.
Η διοίκηση του Ιδρύματος, επανεξετάζοντας τη θέση της, τροποποιεί τις οδηγίες που δόθηκαν με το Σ40/97/23.4.2013 Γ.Ε. Κατά συνέπεια, πρέπει να αρθεί η αιτίαση του αιφνιδιασμού από τους ασφαλισμένους που είχαν ενεργήσει με βάση την αρχή της καλής πίστης και να γίνει δεκτό ότι θα συνυπολογισθούν οι πλασματικοί χρόνοι του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες 10.000 ημέρες ασφάλισης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης από άνδρες ασφαλισμένους, στις περιπτώσεις που τόσο η αίτηση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, όσο και η αίτηση για σύνταξη, είχαν υποβληθεί, μέχρι την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το λόγο ότι το δικαίωμα της μειωμένης σύνταξης γήρατος είχε θεμελιωθεί από 01-05-2013 μέχρι 31-12-2013.
Επομένως, όπως ορίζει η εγκύκλιος, δεν θα γίνεται ανάκληση τυχόν συνταξιοδοτικών αποφάσεων που ήδη είχαν εκδοθεί και αφορούσαν την προσωρινή απονομή συντάξεων ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα επανέρχονται σε ισχύ, χωρίς να τίθεται πλέον θέμα επιστροφής ποσών συντάξεων, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Τέλος, εάν τυχόν έχουν απορριφθεί αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 01/05/2013-31/12/2013 θα πρέπει να επανεξετασθούν, εφόσον υποβληθεί αίτηση-όχληση από τους ενδιαφερόμενους με τα οικονομικά αποτελέσματα να ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης.

30 εικόνες που θα σας κάνουν σίγουρα να ανατριχιάσετε από το κρύο

Φωτογραφίες από τα Τίμια Δώρα των Μάγων (Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους)

Φωτογραφίες από τα Τίμια Δώρα των Μάγων (Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους) http://leipsanothiki.blogspot.be/

καὶ ἐλθόντες εἰς τὴν οἰκίαν εἶδον τὸ παιδίον μετὰ Μαρίας τῆς μητρὸς αὐτοῦ, καὶ πεσόντες προσεκύνησαν αὐτῷ καὶ ἀνοίξαντες τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν προσήνεγκαν αὐτῷ δῶρα χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν.   Τα Τίμια Δώρα των Μάγων, είναι ως γνωστόν, χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Ο χρυσός βρίσκεται σε μορφή εικοσιοκτώ (28) επιμελώς σκαλισμένων επίπεδων πλακιδίων σε ποικιλία σχημάτων (παραλληλόγραμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ) και διαστάσεων περίπου 5 Χ 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό καλλιτεχνικό σχέδιο. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα με τη μορφή εβδομήντα (70) περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς. Επειδή η πνευματική κυρίως, αλλά και η υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διαφορετικές λειψανοθήκες και μόνο μικρό μέρος των τίθεται σε προσκύνημα των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους.

Φωτογραφίες από τα Τίμια Δώρα των Μάγων (Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Προσκύνησις των Μάγων.
Τοιχογραφία σε λαξευτή βυζαντινή εκκλησία της Καππαδοκίας (12ος αιώνας).

Φωτογραφίες από τα Τίμια Δώρα των Μάγων (Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Οι κάρες των Τριών Μάγων.
Βρίσκονται σε ειδική λάρνακα λειψανοθήκη στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας (Γερμανία).

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:
 http://leipsanothiki.blogspot.gr/2013/10/147.html

Αλλάζει η Ελλάδα με τους νέους αυτοκινητόδρομους

Οι καλύτεροι Εκπαιδευτικοί ιστότοποι κατάλληλοι για παιδιά

Ιωάννινα...Η πόλη που δεν θα πέφτει καρφίτσα στις γιορτές!

ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΕΚΝΩΝ

Με προσκόμιση σχετικής ιατρικής βεβαίωσης θα χορηγείται η άδεια για ασθένεια τέκνων σύμφωνα με Εφαρμοστική Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΑΡΘΡΟ 31, ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΕΚΝΩΝ
Με το άρθρο 31 του ν. 4440/2016 θεσμοθετείται δικαίωμα άδειας με αποδοχές για τους υπαλλήλους λόγω ασθένειας των ανήλικων τέκνων τους κατόπιν προσκόμισης σχετικής ιατρικής βεβαίωσης. Το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες το έτος.
Ειδικά για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι, το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες το έτος. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η άδεια αυτή ανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες το έτος, πρόκειται δε για άδεια που συναρτάται με την κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας ανήλικου τέκνου από έναν γονέα (άρθρο 53 του Ν.3528/2007, όπως ισχύει)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΥΣΠΕ - Προσλήψεις στις προσφυγικές δομές

Δεν θα γίνουν προσλήψεις στις προσφυγικές δομές πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι προσλήψεις θα ανακοινωθούν 2 ή 3 του Γενάρη, προκειμένου οι συνάδελφοι να παρουσιασθούν στις Δνσεις εκπαίδευσης και να αναλάβουν υπηρεσία από τις 8 του Γενάρη που ανοίγουν τα σχολεία. Η κατανομή μέχρι χθες ήταν 44 άτομα εκ των οποίων 31 στην ΠΕ και 13 στη ΔΕ. Οι αριθμοί αυτοί ενδεχομένως να αλλάξουν, με βάση τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν.

Δεκασέλιδη έκθεση με 12 θέματα στον υπ. Παιδείας από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία

Διεξαγωγή δομημένης συνέντευξης κατά την επιλογή προϊστάμενων του δημοσίου

Βόμβα σε μισθούς και συντάξεις – Αύξηση φόρου για όλους

- Το ΔΝΤ θέλει εδώ και τώρα διπλό κόφτη εδώ και τώρα
- Επιπλέον ως 880 ευρώ οι φόροι για όλους τους φορολογούμενους
- Μειώσεις στις συντάξεις ως και 36% στις κύριες συντάξεις
Δεν κάνει βήμα πίσω το ΔΝΤ, ενώ απαιτείται απ' την Ελλάδα να δώσει έγγραφη διαβεβαίωση ότι δεν θα προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων σε παροχές και ελαφρύνσεις φόρων.
Ουσιαστικά μια μέρα πριν επιστρέψουν οι Θεσμοί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Ταμείο μέσω Πολ Τόμσεν και Μορίς Όμπστφελντ  θυμίζει τις απαιτήσεις του και... πλέει παράλληλα με τη γραμμή Σόιμπλε ο οποίος συνέδεσε τα πάντα με την αξιολόγηση βάζοντας έτσι απ' την πλαϊνή πόρτα τις απαιτήσεις και του ΔΝΤ για περικοπές ξανά στο τραπέζι.
Το ΔΝΤ απαιτεί περικοπές σε συντάξεις και αύξηση φόρων σε όσους έχουν εισοδήματα ακόμη και κάτω από 500 ευρώ το μήνα στη λογική ότι οι δαπάνες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ είναι πολύ υψηλή και η φορολογία με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη...
Βέβαια δεν γίνεται πουθενά λόγος για μείωση της φορολογία, αλλά μόνο για αύξηση φόρων και περικοπές.
Τι ζητά λοιπόν το ΔΝΤ; Πρώτα απ' όλα μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ έτσι ώστε να διευρυνθεί η βάση όσων πληρώνουν φόρους.
Τι σημαίνει όμως η μείωση του αφορολόγητου; Μόνο αύξηση φόρων. Ακόμη και για τους πλέον φτωχούς.
Άγαμοι – έγγαμοι χωρίς παιδιά:
Μηνιαίο εισόδημα Ετήσιο εισόδημα Πρόσθετος φόρος
400 5.600 132
617 8.638 800
Έγγαμοι με ένα παιδί:
Μηνιαίο εισόδημα Ετήσιο εισόδημα Πρόσθετος φόρος
450 6.300 286
633 8.862 850
Η φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με το εισόδημα με αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ: 
Ετήσιο εισόδημα Φορολογική επιβάρυνση με αφορολογητο 8.636 ευρώ Φορολογική επιβάρυνση με αφορολογητο 5.000 ευρώ
5.000 0 0
6.000 0 220
7.000 0 440
8.000 0 660
9.000 80 880
10.000 300 1.100
11.000 520 1.320
12.000 740 1.540
13.000 982 1.782
14.000 1.224 2.024
15.000 1.446 2.266
20.000 2.676 3.476
25.000 4.426 5.226
30.000 6.176 6.976
40.000 10.626 11.426
50.000 15.976 16.776
Το ΔΝΤ απαιτεί άμεσες και μάλιστα μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Οι μειώσεις αυτές δεν είναι άλλες από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι παλιοί συνταξιούχοι. Αν κοπεί η προσωπική διαφορά οι συντάξεις θα μειωθούν από 10 ως και 36%.

Τι σημαίνει λοιπόν απώλεια της προσωπικής διαφοράς; Ιδού κάποια παραδείγματα περικοπών ανάλογα με τον συντάξιμο μισθό και τα έτη ασφάλισης:

Έτη ασφάλισης Συντάξιμος μισθός Σημερινή σύνταξη Νέα σύνταξη Μείωση
40 1.365 1.037 968 69
37 1.466 1.000 922 78
37 1.102 808 794 14
36 1.195 843 807 36
35 2.198 1.344 1.27 217

Πότε παίρνουμε αντιβίωση – Τι ισχύει στο κρυολόγημα [vid]

Μπορεί να μην σας φαίνεται ότι προκαλείται κάποια βλάβη, εάν παίρνετε ένα φάρμακο, ακόμη κι αν αυτό δεν θεραπεύει το κρυολόγημά σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί και να κάνετε κακό στον οργανισμό σας.

Ο λόγος έχει να κάνει με τα ίδια τα βακτήρια, τα οποία, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, αλλάζουν και μεταμορφώνονται για να επιβιώσουν. Όταν έρχονται σε επαφή ξανά και ξανά με τα αντιβιοτικά, εν τέλει θα αλλάξουν, προκειμένου να επιβιώσουν.

Πώς ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος σώθηκε από τη σφαγή των νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης;

Όταν ο Ηρώδης διέταξε τη σφαγή των νηπίων, στη «μαύρη λίστα» ήταν και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής ήταν τότε περίπου δύο ετών, αλλά σώθηκε εκ θαύματος.
Η μητέρα του Ελισάβετ τον πήρε στην αγκαλιά της και έτρεξε να κρυφτεί. Ανέβηκε στο βουνό. Πάνω στην μεγάλη της αγωνία έβγαλε κραυγή και είπε: «Όρος Θεού! Δέξου τη μάνα και το παιδί». Ευθύς το βουνό κόπηκε στην μέση. Μάνα και παιδί πέρασαν απέναντι!
«Η δε Ελισάβετ λαβούσα τον Ιωάννη πέτρα παρεκάλει. Δέξαι μητέρα μετά τέκνον, Λίθος μητέραν συν τέκνον δέχεται» (Όρθρος ΚΘ Δεκεμβρίου).
Εν τω μεταξύ ο Ηρώδης έψαχνε για τον Ιωάννη. Έστειλε στρατιώτες στον Ζαχαρία, τον πατέρα του Ιωάννη.
-Πού έκρυψες το παιδί σου; του είπαν.
-Εγώ είμαι λειτουργός του Υψίστου, δεν γνωρίζω πού είναι τώρα ο υιός μου, απάντησε.
Οι στρατιώτες μετέφεραν τα νέα στον Ηρώδη. Ο Ηρώδης θύμωσε. Έδωσε εντολή να σφάξουν τον πατέρα του Προδρόμου. Και τον έσφαξαν μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου (Μτ.23:35).
Πηγή: Βιβλίο Χαίρε Κεχαριτωμένη, του π. Βασιλείου Μπακογιάννη, εκδ. Θαβώρ, σ. 81-82

Μελομακάρονα - κουραμπιέδες: Από που πήραν την ονομασία τα Χριστουγεννιώτικα γλυκά

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, είναι αναμφισβήτητα στο μυαλό όλων όλων μας συνυφασμένοι με τη γλύκα των Χριστουγέννων. Τα δύο γλυκίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, από που όμως προέκυψε η ονομασία τους;
Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση, αν στο πρώτο άκουσμά του, το όνομά τους παραπέμπει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία», ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό. Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι, ενώ από το μεσαίωνα και μετά, στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon», το οποίο είναι το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν».
Όσον αφορά στην ονομασία του κουραμπιέ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου, μουσικολόγος και δικηγόρος, έχει συλλέξει ενδιαφέρονα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ρίζα του  είναι: Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο.
Ωστόσο, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.
Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ.
Πηγή: www.dogma.gr

«Καταιγίδα» από αιτήσεις στο TAXIS για το επίδομα πετρελαίου 2017 www.dikaiologitika.gr

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Παράταση υποβολής αιτήσεων στα Προγράμματα Σπουδών

Την παράταση υποβολής αιτήσεων στα Προγράμματα Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2017 και ώρα 15:00 , ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Διοικούσας  Επιτροπής Καθηγητής Βασίλης Καρδάσης
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Διοικούσα Επιτροπή με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η πρόσκληση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για φοίτηση στα Προγράμματα Σπουδών του Ιδρύματος γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η πολιτική της Διοίκησης και οι καινοτομίες της πρόσκλησης επέτρεψαν στο ΕΑΠ για πρώτη φορά στα χρονικά να εισαγάγει φοιτητές χωρίς την κοινωνικά άδικη κλήρωση. Πιστεύουμε ότι η φετινή διαδικασία της απρόσκοπτης εισαγωγής φοιτητών δημιουργεί νέα εποχή στις ακαδημαϊκές προοπτικές του Ιδρύματος. Αποδείχτηκε ότι το πνεύμα ανανέωσης και ανάπτυξης που εμφύσησε η Διοίκηση στις  ακαδημαϊκές και διοικητικές δομές, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αναβαθμίζει την ακαδημαϊκή υπόσταση του Ιδρύματος και προβάλλει τον κοινωνικό ρόλο αλλά και την ποιότητα σπουδών στο ΕΑΠ. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παραμένει το μοναδικό Δημόσιο ΑΕΙ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που προσφέρει πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.
Πιστοί στη φιλοσοφία του πραγματικά ανοικτού πανεπιστημίου παρατείνουμε μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2017 και ώρα 15:00 τη δυνατότητα της υποβολής αιτήσεων στα ακόλουθα Προγράμματα Σπουδών:
Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες
Πληροφορική
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό
Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό
Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός
Κοινό ΜΠΣ «Master in Business Administration» (ΜΒΑ) ΕΑΠ-Wroclaw
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων
Τραπεζική
Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας
Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές
Διαχείριση Τεχνικών Έργων
Διαχείριση Αποβλήτων
Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική
Περιβαλλοντική Κατάλυση για Αντιρύπανση και Παραγωγή Καθαρής Ενέργειας
Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών
Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά
Συστήματα Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού
Γραφικές Τέχνες-Πολυμέσα
Σχεδιασμός Φωτισμού
Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος
Διδακτική της Αγγλικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας
Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας
Διδακτική της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας
Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής
Καθηγητής Βασίλης Καρδάσης

Η Επιτροπή που θα επιλέξει τα 65 σχολεία που θα συμμετάσχουν στην Επιμόρφωση για την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών

Διμελής Ειδική Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα επιλέξει τις σχολικές μονάδες   που θα συμμετάσχουν στη δράση «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.
Πρόκειται για τους :
Πρόεδρος:   Ελευθέριος Βεκρής, με αναπληρώτρια την   Ασπασία Οικονόμου.
Μέλη:  Νικολέττα Γκλιάου, με αναπληρωτή τον   Στυλιανό Ιωάννου,
Υπενθυμίζεται ότι το   Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  μετά την  απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κάλεσε   τις δημόσιες σχολικές μονάδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή της Περιγραφικής Αξιολόγησης μαθητών καθώς και στο σχετικό επιμορφωτικό πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί κατά τα σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18.
Σκοπός της δράσης είναι η εισαγωγή/υιοθέτηση μιας παιδαγωγικά προσανατολισμένης μορφής αξιολόγησης που επιτρέπει τη διαμόρφωση παιδαγωγικών πρακτικών με έμφαση στη συνεχή ενθάρρυνση και ενίσχυση των μαθητών/τριών, την ολόπλευρη ανάπτυξη, την εξατομικευμένη και αναλυτική ανατροφοδότηση, τη συνεργατική και κοινωνική μάθηση, τη διαφοροποίηση και εξατομίκευση της διδασκαλίας και την ουσιαστική ισότητα ευκαιριών.
Προτείνεται συγκεκριμένα η προετοιμασία της εισαγωγής συστήματος Περιγραφικής Αξιολόγησης των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης μέσω της επιλογής τουλάχιστον 65 δημόσιων σχολικών μονάδων (13 δημόσιων Νηπιαγωγείων, 26 Δημοτικών, 26 Γυμνασίων), οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «πιλοτικά σχολεία».

Αποτελέσματα των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών για τους αιτούντες έως τις 14 Οκτωβρίου 2016

Τα πρώτα αποτελέσματα των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών, για όσους έκαναν αίτηση έως και τις 14 Οκτωβρίου 2016, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα στη διεύθυνση: https://transfer.it.minedu.gov.gr/. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν το αποτέλεσμα με τη χρήση των κωδικών τους. Επιπλέον ενημερώνονται με αποστολή sms στο κινητό τους τηλέφωνο και με μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (e-mail), καθώς ορισμένοι φοιτητές δεν έχουν κωδικούς για είσοδο στο Πληροφοριακό Σύστημα.
Οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στις σχολές το συντομότερο δυνατόν. Αμέσως μετά οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές θα μπορούν να επικοινωνούν με τις Γραμματείες των Σχολών προορισμού τους για την ολοκλήρωση της μετεγγραφής τους. Προτού ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στη νέα Σχολή, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να ζητήσουν διαγραφή από τη Σχολή προέλευσης.
Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ανέρχεται σε 2.300.
Τα υπόλοιπα αποτελέσματα θα αναρτώνται και θα ανακοινώνονται τμηματικά. Στην εξέταση των φακέλων τηρείται αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής τους.

Καιρός: Χιονιάς και χαμηλές θερμοκρασίες την Πέμπτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά προβλέπει η ΕΜΥ για τον καιρό, αύριο Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου του 2016. Στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά. Παγετός κατά τόπους, στα ηπειρωτικά τις πρωινές, και βραδινές ώρες στα βόρεια ιδιαίτερα ισχυρός.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για ολόκληρη τη χώρα
Ο καιρός σε Μακεδονία, Θράκη: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από το βράδυ. Θερμοκρασία από -04 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός στα νησιά Ιονίου, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησο. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Θερμοκρασία από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο. Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και πιθανόν σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ στα βόρεια. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί με 4 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από το βράδυ στα βόρεια. Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Σε Κυκλάδες και Κρήτη: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς ασθενείς χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση στα νότια. Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός στην Αττική: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια και ανατολικά και παροδικές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και την Πεντέλη (ενδεικτικό υψόμετρο 700 μέτρα). Άνεμοι: Βόρειοι και βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 και 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα Βόρεια 2 με 4 Βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -03 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Χρόνια ιγμορίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης [vid]

Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια συχνή πάθηση κατά την οποία οι κοιλότητες γύρω από τις ρινικές διόδους (ιγμόρεια) παθαίνουν φλεγμονή και οίδημα για περίοδο τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων, παρά τις προσπάθειες θεραπείας.

Γνωστή και ως ρινοκολπίτιδα, η χρόνια ιγμορίτιδα προκαλεί συσσώρευση βλέννας στα ιγμόρεια. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, πόνο, ταχυπαλμία και πονοκέφαλο.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΑΣ: "Τσεκούρι" 50%! "Ταβάνι" τα 115€

Από 28,75€ έως 115€ το μήνα θα είναι το ΕΚΑΣ που θα παίρνουν κάθε μήνα χιλιάδες συνταξιούχοι. Το επίδομα "ψαλιδίζεται" στο μισό από την 1η Ιανουαρίου και το... τσεκούρι έγινε επίσημο με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας από 01.01.2017 έως 31.12.2017 το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, των εντασσομένων στον ΕΦΚΑ οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός των συνταξιούχων του ΟΓΑ καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου (του "νόμου Κατρούγκαλου").
Ποσά επιδόματος ΕΚΑΣ
α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216,00 ευρώ ετησίως, καταβάλλεται επίδομα ποσού 115 ευρώ, μηνιαίως.
β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ευρώ ετησίως, καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (ΕΚΑΣ), σύμφωνα με τα παρακάτω:
- Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518,00 ευρώ, ποσό 86,25 ευρώ.
- Από 7.518,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.720,00 ευρώ, ποσό 57,50 ευρώ.
- Από 7.720,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ευρώ, ποσό 28,75 ευρώ.
Προϋποθέσεις χορήγησης ΕΚΑΣ
1. Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους, λόγω αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2017, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και, κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.
ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.
στ. Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2015 και δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.

Πως είναι σήμερα οι πρωταγωνίστριες από το "Μικρό σπίτι στο λιβάδι";

Αθήνα – Πάτρα: Αυτά είναι τα νέα διόδια

Ο... Άγιος Βασίλης θα φέρει μειώσεις στα διόδια στον άξονα από Αθήνα προς Πάτρα και αντίστροφα.
Ο δρόμος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, όταν αυτό συμβεί τα διόδια σχεδόν θα διπλασιαστούν, ωστόσο με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή από το πρώτο λεπτό του νέου χρόνου η τιμή διέλευσης των διοδίων μειώνεται, έστω και λίγα λεπτά του ευρώ.
Δεν μειώνονται όμως όλες οι τιμές δείτε αναλυτικά με βάση την ανακοίνωση της Ολυμπία Οδός ΑΕ ποιες τιμές αλλάζουν και ποια είναι τα νέα ποσά που θα πληρώνουν οι οδηγοί.
Η ανακοίνωση της "Ολυμπία Οδός ΑΕ" για τα διόδια:
Η Ολυμπία Οδός ΑΕ ενημερώνει τους οδηγούς ότι από την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017 (ώρα 00:01) αναπροσαρμόζει τα τέλη διοδίων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Με την αναπροσαρμογή αυτή, προκύπτει μείωση 0,10 €, στην κατηγορία 4 σε όλους τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων, στην κατηγορία 3 στον πλευρικό σταθμό Νέας Περάμου, στην κατηγορία 2 (ΙΧ και μικρά φορτηγά) στους σταθμούς Ζευγολατιού και Ρίου, καθώς και στην κατηγορία 1 (δίκυκλα, τρίκυκλα) στον σταθμό της Ελευσίνας. Αναλυτικά οι τιμές στον παρακάτω πίνακα:
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΙΟΔΙΩΝ από 01/01/2017(Με έντονους χαρακτήρες οι τιμές που αλλάζουν)
Σημειώνουμε ότι:
σε οχήματα κατηγορίας 1 και 2 (με χρήση πομποδέκτη OΛΥΜΠΙΑ PASS ή Μοτοκάρτας Ολυμπίας Οδού) παρέχονται κλιμακωτές εκπτώσεις από 15% έως και 60%, ανάλογα με τη συχνότητα διέλευσης από τους μετωπικούς σταθμούς Ελευσίνας ή Ισθμού (εκπτωτικά προγράμματα ΕΛΕΥΣΙΝΑ Value και ΙΣΘΜΟΣ Value), καθώς και πρόσθετες εκπτώσεις σε πλευρικούς σταθμούς μόνο για ενδοδημοτικές μετακινήσεις κατοίκων.
στους σταθμούς Ζευγολατιού και Ρίου παρέχεται έκπτωση 10% σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων με χρήση
πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS (ή μοτο-κάρτας Ολυμπίας Οδού).

Τέλη κυκλοφορίας 2017: Εγκεφαλικά στο taxisnet - Διπλάσια ποσά!

- Ποιοι ανοίγουν την εφαρμογή του taxisnet και βλέπουν αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας ως και 63,7%
- Παρά το πάγωμα δεν πληρώνουν όλοι τα ίδια τέλη με πέρυσι, δείτε ποιοι καίγονται από τις αλλαγές
- Η... λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 και ποιους αφορά
- Παραδείγματα με τα νέα ποσά
Είναι περισσότεροι από 150.000 οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που μπήκαν στην ειδική εφαρμογή του taxisnet για να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 και... κυριολεκτικά έπαθαν εγκεφαλικό!
Υπάρχουν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα πληρώσουν εφέτος τέλη τουλάχιστον διπλάσια και είναι πολλοί παρά το γεγονός ότι γενικά, για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών τα τέλη έμειναν τα ίδια με πέρυσι.
Μπορεί να είχαμε πάγωμα και αυτό να ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή στα μέσα του Νοεμβρίου, όμως από τον Ιούλιο υπήρξε μια αλλαγή που έφερε τα πάνω κάτω για μια μεγάλη κατηγορία ιδιοκτητών αυτοκινήτων.
Πρόκειται για όσους αγόρασαν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μετά το 2010. Με βάση όσα ίσχυαν ως σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτοί πλήρωναν με βάση την ταξινόμηση του αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Αυτό όμως άλλαξε και πλέον το αυτοκίνητο αυτό πληρώνει τέλη με βάση την πρώτη κυκλοφορία του σε χώρα της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Δηλαδή ένα αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2011 και ως τώρα πλήρωνε τέλη με βάση τους ρύπους από φέτος, εάν έχει κυκλοφορήσει σε άλλη χώρα πριν το 2010, πληρώνει τέλη με βάση τα κυβικά, όπως όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2010.
Κάπως έτσι ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών που είχε εισαχθεί στην Ελλάδα το 2011 και πέρυσι πλήρωσε 421,5 ευρώ, εάν έχει πρώτη κυκλοφορία σε χώρα της Ε.Ε. Το 2006 θα πληρώσει φέτος 690 ευρώ, δηλαδή θα δει αυξημένα τα τέλη του 2017 κατά 63,7%
Το ίδιο θα συμβεί και με ένα πετρελαιοκίνητο ΙΧ 1.900 κυβικών που έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 2006 σε κάποιο άλλο κράτος της Ε.Ε. Και εισήχθη στην Ελλάδα το 2011. Π΄'ερυσι ο ιδιοκτήτης πλήρωσε 149 ευρώ ενώ φέτος θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ. Διπλάσια τιμή δηλαδή.
Τυχεροί είναι όσοι πήραν αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού. Για ένα αυτοκίνητο diesel των 1.300 κυβικών τα τέλη από 148,8 ευρώ, πέφτουν φέτος στα 135 ευρώ, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου θα έχει μια έκπτωση της τάξης του 9,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου πάντως τα νούμερα δείχνουν ότι εκείνοι που επηρεάζονται είναι περίπου το 1/4 όσων έχουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που εισήχθη στη χώρα μας μετά το 2010.
Σε σύνολο 134,066 αυτοκινήτων που αλλάζουν καθεστώς, τα τέλη μένουν τα ίδια για 60.234 οχήματα, ενώ επιβαρύνονται 31.854 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Καλά είναι τα νέα, καθώς μειώνονται τα τέλη για 41,978.

Κατασχέσεις για χρέη από 5.000 ευρώ και πάνω προς τα ταμεία

Δεν θα γίνει καμία κατάσχεση για τις μικρές οφειλές, κάτω των 5.000, ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ. Τη ρητή διαβεβαίωση δίνει το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνει είναι πολιτική απόφαση να μη γίνουν κατασχέσεις για αυτά τα ποσά.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι: “σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν «κατασχέσεις για μικροοφειλέτες ΙΚΑ ΟΓΑ» και σε «κυνήγι 500.000 μικροφειλετών» με «ειδοποιητήρια από τη νέα χρονιά», είναι απολύτως ανακριβή. Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση. Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται. Η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή.
Αντίθετα, η διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ κρίθηκε αναγκαία γιατί οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα ταμεία και δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών”.

Χρόνια ιγμορίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης [vid]

Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια συχνή πάθηση κατά την οποία οι κοιλότητες γύρω από τις ρινικές διόδους (ιγμόρεια) παθαίνουν φλεγμονή και οίδημα για περίοδο τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων, παρά τις προσπάθειες θεραπείας.

Γνωστή και ως ρινοκολπίτιδα, η χρόνια ιγμορίτιδα προκαλεί συσσώρευση βλέννας στα ιγμόρεια. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, πόνο, ταχυπαλμία και πονοκέφαλο.

«Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ασφαλείς», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Τη διαβεβαίωσή του ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι ασφαλείς, μετά τους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην στοχοποιημένη αγορά της Αττικής, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία αλλά και την προληπτική απομάκρυνση των επίμαχων προϊόντων από τις επιχειρήσεις, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας.
Υπενθυμίζεται ότι εχθές οργάνωση αντιεξουσιαστικού χώρου ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκαν από σούπερ μάρκετ συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά συγκεκριμένων εταιρειών, τα δηλητηρίασαν διοχετεύοντας χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ και θα τα επανατοποθετήσουν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων.
«Υπήρξε μια απειλή από κάποια οργάνωση και έγινε μια συντονισμένη ενέργεια από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις με συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών. Βασικός στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή και αυτό επιτυγχάνεται με την απόσυρση των επίμαχων προϊόντων από την Αττική όπου υπήρχε και η απειλή. Ήδη αποσύρθηκαν τα επίμαχα προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ με πρωτοβουλία όλων των εταιρειών ενώ ο ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ θα ελέγξει αν αυτό έχει γίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό» ανέφερε ο κ. Τσιάλτας και συνέχισε:
«Δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, όπως εκτιμούμε, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αλλά και με βάση τις διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο στόχος μας ήταν να μην υπάρχουν, έτσι και αλλιώς, τα συγκεκριμένα προίόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ώστε να το συναντήσει ο καταναλωτής.
Μετά τις διαβεβαιώσεις της Ελληνική Αστυνομίας και μετά από τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε θα υλοποιηθεί η απειλή. Η απειλή στόχευε στο να υποστούν οι εταιρείες για τη συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων, μια οικονομική ζημιά. Δυστυχώς θα την υποστούν, όμως με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται ο τελικός καταναλωτής».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάλτας, «από την πρώτη στιγμή, στόχος μας ήταν η προστασία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας του καταναλωτή είναι να μην υπάρχουν, αυτή την περίοδο των εορτών, τα στοχοποιημένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Και αυτό τελικά θα γίνει. Εμείς επιβεβαιώνουμε σήμερα με τους ελέγχους ότι τα επίμαχα προϊόντα έχουν αποσυρθεί και κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει στην αγορά. Για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα δεν υπάρχει καμία απολύτως απειλή και θεωρούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε, ο συντονισμός ήταν πολύ γρήγορος και αποτελεσματικός».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν διάφορες απειλές με ή χωρίς προειδοποίηση των πολιτών και στην προκειμένη περίπτωση ήταν μια απειλή με προειδοποίηση. Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρχει λόγος να υλοποιηθεί η απειλή γιατί μετά θα ήταν εγκληματική ενέργεια. Επομένως, οι συγκεκριμένοι τύποι των προϊόντων δεν θα υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ οπότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τον καταναλωτή».

Ο απίστευτος εφιάλτης της γονικής παροχής

Ομηροι ενός απίστευτου γραφειοκρατικού μηχανισμού που έχει στηθεί γύρω από τις μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν καταστεί εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ακόμη και μια απλή γονική παροχή ή μια δωρεά μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον σημερινό ιδιοκτήτη, ο οποίος συνειδητοποιεί στην πράξη ότι χρειάζεται να καταφύγει όχι μόνο σε έναν συμβολαιογράφο, αλλά και σε μηχανικό και σε λογιστή ή ακόμη και στη... γενική συνέλευση ιδιοκτητών της πολυκατοικίας για να μεταβιβάσει το ακίνητό του.
Οποιος θελήσει να «ξεφορτωθεί» ένα περιουσιακό στοιχείο υπό το βάρος της εξοντωτικής φορολογίας καλείται να πληρώσει όχι μόνο φόρους, αμοιβές και έξοδα, αλλά και... αμαρτίες δεκαετιών. Μια απλή πολεοδομική παράβαση, μια διαφορά ανάμεσα στην υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου και στα σχέδια που κατατέθηκαν στην πολεοδομία ακόμη και στη 10ετία του ’70, είναι αρκετή για να μπλοκάρει τη μεταβίβαση και να υποχρεώσει τον ενδιαφερόμενο να πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα και αμοιβές προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τώρα, το ασφυκτικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές, το οποίο έχει οδηγήσει σε μείωση των συναλλαγών κατά τουλάχιστον 70%-80%, η σημερινή κυβέρνηση θέλει να το επεκτείνει. Οι αποδοχές κληρονομιάς δεν θα μπορούν να προχωρήσουν αν δεν υπάρχει χαρτί μηχανικού που να βεβαιώνει ότι δεν έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις στο ακίνητο του κληρονόμου. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις αποποιήσεις κληρονομιών οι οποίες ήδη βρίσκονται σε έξαρση, κυρίως λόγω χρεών που έχουν συσσωρεύσει όσοι αποβιώνουν.
«Δεν θα πάρω...»
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, εκτός από τις αγοραπωλησίες, καθίζηση παρατηρείται και στις μεταβιβάσεις αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής. Και αν στις αγοραπωλησίες ο λόγος είναι προφανής (έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και έλλειψη ρευστότητας), στις γονικές παροχές και στις δωρεές, οι αιτίες είναι εντελώς διαφορετικές:
1. Αρνηση των παιδιών να «φορτωθούν» τον ΕΝΦΙΑ των γονιών τους.
2. Μπλοκάρισμα των μεταβιβάσεων λόγω χρεών (σ.σ. για να προχωρήσει μια γονική παροχή απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα).
3. Υπερβολική και δαπανηρή γραφειοκρατική διαδικασία. Από τη στιγμή που έγινε απαραίτητη προϋπόθεση η βεβαίωση του μηχανικού, οι περισσότεροι γονείς που θέλησαν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υποχρέωση να «τακτοποιήσουν» το ακίνητο, κίνηση που προσθέτει από αρκετές εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ στον ήδη φουσκωμένο λογαριασμό. Ακόμη και αν δεν προκύπτει φόρος για μια γονική παροχή ή δωρεά, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταβίβασης φτάνουν να αντιστοιχούν κοντά στο 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. η οποία μάλιστα δεν έχει και καμία σχέση με την πραγματική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι γονικές παροχές από 139.000 που είχαν φτάσει σε ετήσια βάση το 2009, έφτασαν το 2015 να έχουν περιοριστεί σε κάτω από 20.000. με την πτώση να ανέρχεται κοντά στο 85%. Οσο για τις δωρεές, από 60.000 το 2009, δεν ξεπερνούν σήμερα τις 15.000. με την ποσοστιαία πτώση να φτάσει στο 75%. Οσο για τις αγοραπωλησίες, έκαναν ρεκόρ το 2005 (215.000), υποχώρησαν στις 135.000 το 2009 και σήμερα είναι λιγότερες από 40.000 σε ετήσια βάση.
Ο Γολγοθάς
Η διαδικασία μιας αγοραπωλησίας ή μιας γονικής παροχής ξεκινάει πλέον από τον μηχανικό, καθώς μόνο με τη δική του βεβαίωση (άρθρου 3 του Ν. 4178/2013) μπορεί να προχωρήσει μια διαδικασία μεταβίβασης. Σε χιλιάδες περιπτώσεις, ο μηχανικός για να βάλει την υπογραφή του ζητάει από τον ιδιοκτήτη να εντάξει το ακίνητο στη διαδικασία «τακτοποίησης». Από τον έλεγχο των σχεδίων που έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία έρχονται στην επιφάνεια όλες οι αλλαγές που υπάρχουν σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση του ακινήτου και η καταβολή του προστίμου γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση μονόδρομος.
Υπάρχουν περιπτώσεις που καταλήγουν σε... αδιέξοδο. Για παράδειγμα, πολεοδομικές παραβάσεις που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας απαιτούν απόφαση της γενικής συνέλευσης για να προχωρήσουν, κάτι που υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Δεύτερο ουσιαστικό εμπόδιο για τα σημερινά δεδομένα είναι η εξασφάλιση φορολογικής, αλλά και ασφαλιστικής ενημερότητας, η οποία ζητείται από όποιον είναι επαγγελματίας ή από όποιον έχει χτίσει οικοδομή μέσα στην τελευταία 10ετία.
Λόγω χρεών προς την εφορία –οι οφειλέτες έχουν φτάσει πλέον στα 4,4 εκατομμύρια σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών– η εξασφάλιση φορολογικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου προϋποθέτει επίσκεψη στη ΔΟΥ, καθώς ο έφορος πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Και εννοείται ότι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, παραπέμποντας σε σκηνικό «καφκικού» περιεχομένου...
Και μια δωδεκάδα δικαιολογητικά
Αν νομίζετε ότι η περιπέτεια τελείωσε κάπου εδώ, κάνετε λάθος. Γιατί, πέρα από αυτά τα βασικά δικαιολογητικά, ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να μαζέψει και τα ακόλουθα:
1. Αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας του ακινήτου με πιστοποιητικό μεταγραφής.
2. Αδεια Οικοδομής και Σχεδιαγράμματα Πολεοδομίας.
3. Αν μεταβιβάζεται ακίνητο που εντάχθηκε στο σχέδιο μετά το 1983, απαιτείται βεβαίωση από τον δήμο του ακινήτου ότι έχει υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας.
4. Φωτοτυπία ταυτότητος.
5. Φορολογική ενημερότητα.
6. Ασφαλιστική ενημερότητα.
7. Πιστοποιητικό από την αρμόδια ΔΟΥ ότι έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα του πωλουμένου ακινήτου την τελευταία διετία.
8. Πιστοποιητικό ΤΑΠ από τον δήμο.
9. Βεβαίωση υποβολής δήλωσης του ακινήτου για τις υπό ένταξη στο Κτηματολόγιο περιοχές.
10. Πιστοποιητικό από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας, δωρεάς, γονικής παροχής, αν ο τίτλος κτήσης είναι κληρονομία, δωρεά ή γονική παροχή, που έχει καταρτισθεί από 1ης Ιανουαρίου 1985 και μετά.
11. Σε περίπτωση αγοραπωλησίας ζητείται και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) για κτίσματα άνω των 50 τ.μ.
12. Υποχρεωτική είναι και η κατάθεση μισθωτηρίου συμβολαίου αν το ακίνητο είναι μισθωμένο.

Αποδείξτε ότι αναζητείτε δουλειά για να παραμείνετε στον ΟΑΕΔ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
'Αποδεικτικά' αναζήτησης εργασίας θα πρέπει να ζητά ο ΟΑΕΔ, έτσι ώστε οι εγγεγραμμένοι άνεργοι να υπόκεινται 'κυρώσεις', προβλέπει σχέδιο πρότασης για τον καθορισμό 'μέτρων ελέγχου της ανεργίας', το οποίο έχει στα χέρια της η διοίκηση του Οργανισμού.
Έτσι, την ίδια ώρα που αυξήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου - Νοεμβρίου κατά 7,6% όσοι άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, η διοίκηση του οργανισμού εξετάζει ως έσχατο τρόπο μείωσης τους, τον δρόμο επιβολής κυρώσεων που φτάνει ακόμα και στη διαγραφή τους, χωρίς αυτοί να έχουν βρει δουλειά.
Πολλά είναι τα κριτήρια, τα οποία προβλέπει το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να υποστούν 'κύρωση' οι άνεργοι, οι οποίοι 'αποδεδειγμένα' δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Εκείνο, όμως, που πραγματικά ξεχωρίζει με αρνητικό τρόπο, είναι 'η μη επίδειξη στοιχείων ενεργού αναζήτησης εργασίας μετά τη σύνταξη Ατομικού Σχεδίου Δράσης, όποτε αυτά ζητηθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών'.
Ποια είναι αυτά τα 'στοχεία ενεργού αναζήτησης εργασίας';
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση που έχει στα χέρια της η διοίκηση του ΟΑΕΔ, είναι 'αποδεικτικά αιτήσεων για εργασία, αλληλογραφίας με εργοδότες, συμμετοχής σε διαγωνισμούς, συνεντεύξεων με εργοδότες, επικοινωνίας ή συνεργασίας με ιδιωτικούς ή δημοσίους φορείς απασχόλησης, δημοσίευσης αγγελιών αναζήτησης εργασίας ή ανταπόκρισης σε αγγελίες, καθώς και κάθε είδους έγγραφο, από το οποίο θα αποδεικνύονται οι προσπάθειες ενεργού αναζήτησης εξαρτημένη ή μη εργασία'.
Στην ίδια πρόταση, αναφέρεται, μάλιστα, πως τα δικαιολογητικά αυτά 'αποτελούν αποδεικτικά ενεργού αναζήτησης εργασίας, όταν έχουν εκδοθεί σε χρόνο που ανατρέχει το μέγιστο στους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης της υπηρεσίας'.

«Αμοκ» για το επίδομα πετρελαίου

«Αμοκ» για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. 
Μέχρι τις 2 το μεσημέρι καταγράφηκαν 170.000 επισκέψεις στην σχετική ιστοσελίδα. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους δικαιούχους ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 130.000. Από αυτές, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν εγκριθεί οι 110.000. 
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που επιθυμούν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση έως το τέλος του έτους έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία 11 ημερών για να υποβάλλουν την αίτησή τους. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου.
Κ. Πλάντζος

Πόσο «συνδέονται» οι Έλληνες στο διαδίκτυο;

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της σταθερής και κινητής ευρυζωνικής αγοράς και η χαμηλή άνοδος για το VDSL είναι τα κύρια σημεία για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα κατά το α' εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Συγκεκριμένα, οι ευρυζωνικές συνδέσεις στα μέσα του 2016 διαμορφώθηκαν σε 3.521.268 (διείσδυση 32,43% στον πληθυσμό) έναντι 3.330.575 (διείσδυση 30,3%) την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και 3.427.026 σε σύγκριση με το τέλος του 2015 (διείσδυση 31,56%), σημειώνοντας αύξηση κατά 191.125 γραμμές συγκριτικά με το α' εξάμηνο του 2015 και κατά 94.242 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.
Οσον αφορά ειδικότερα την κινητή ευρυζωνικότητα, το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο διαδίκτυο τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε 5.376.535 έναντι 4.798.943 τον Ιούνιο του 2015 (δηλαδή αύξηση κατά 577.592 συνδρομητές).
Η πληθυσμιακή κάλυψη ανήλθε σε ποσοστά έως και 99,3% για δίκτυο 3G και 83% για δίκτυο 4G. Ωστόσο, το 85,88% των δεδομένων διακινήθηκε μέσω δικτύων 3G και μόνο το 14,12% μέσω 4G.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΤΤ η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ) στα μέσα του 2016 διαμορφώθηκε σε 2.055.936 γραμμές έναντι 2.040.721 την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Το ποσοστό των ευρυζωνικών γραμμών μέσω ΑΠΤΒ επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας ανήλθε σε 54,13% έναντι 56,42% το α' εξάμηνο του 2015.
Το ποσοστό των γραμμών του ΟΤΕ επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε σε 44,44% τον Ιούλιο 2016 έναντι 42,61% τον Ιούλιο 2015.
Οι γραμμές ΑΡΥΣ (χονδρικής) ανήλθαν σε 38.006 (1,08% επί των ευρυζωνικών γραμμών) έναντι 20.811 τον Ιούλιο 2015. Οι γραμμές λοιπών τεχνολογιών παραμένουν σε χαμηλό ποσοστό (περί του 0,3% του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών).
Η έκθεση διαπιστώνει άνοδο μεν, αλλά ακόμη χαμηλή διείσδυση του VDSL: Το ποσοστό των γραμμών VDSL επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών στα μέσα του 2016 ανήλθε σε 6,5% έναντι 5,8% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους και 4% τον Ιούλιο 2015. Αντίστοιχα χαμηλή παραμένει η διείσδυσή τους στον πληθυσμό (2,1%).

Ποιος φέρνει τα δώρα των Χριστουγέννων στις διάφορες χώρες του κόσμου

  Yule lads, Ισλανδία  Οι Yule lads είναι μια ομάδα  13 σκανταλιάρικων πλασμάτων  που έχουν πάρει τη θέση του Άγιου Βασίλη στην ισλανδική γιορτή των Χριστουγέννων. Κάθε ένα κάνει τα δικά του κόλπα π.χ. μπορεί να κλέβουν το κρέας ή να κατασκοπεύουν από το παράθυρο για να βρουν τι να κλέψουν το βράδυ. Εκτός, όμως, από τις σκανταλιές, τα πλάσματα αυτά  φέρνουν δώρα  στα «καλά» παιδιά, τα οποία μοιράζουν μαζί με την  Yuletide Cat  , ένα πεινασμένο τέρας που λέγεται ότι… τρώει τα «κακά» παιδιά. Τα δώρα τα αφήνουν στα παπούτσια τους,  13 ημέρες πριν την Παραμονή Χριστουγέννων  , ενώ στα «κακά» παιδιά αφήνουν δώρο μια… πατάτα. 
     christkind© clickatlife.gr christkind  Christkind, σε μέρη της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Βραζιλίας Ουσιαστικά  Christkind είναι το Θείο Βρέφος  , το οποίο θεωρείται ότι μοιράζει τα δώρα στα παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου, εκεί όπου ο χριστιανισμός αποτελεί την κύρια θρησκεία. Έγινε δημοφιλής στα 1500 από τον Μαρτίνο Λούθηρο, ο οποίος ήλπιζε ότι μια πιο  θρησκευτική φιγούρα  θα έκανε καλό. Το Θείο Βρέφος δεν το βλέπει ποτέ κανείς να μοιράζει δώρα, ενώ στα παιδιά λένε ότι εξαφανίστηκε λίγο πριν έρθουν. Όπως σωστά θα φαντάζεστε, η περιγραφή του απεικονίζει ένα  μωρό με ξανθά μαλλιά και φτερά αγγέλου.   
     La Befana© clickatlife.gr La Befana  La Befana, Ιταλία Παρόμοια σε στυλ με τον Άγιο Βασίλη, αλλά διαφορετική στην εμφάνιση, η Befana είναι μια μάγισσα που αποτελεί σημαντικό κομμάτι των γιορτών στην  Ιταλία  . Σύμφωνα με τους μύθους, πρόκειται για μια ευγενική γυναίκα που έδινε τροφή και στέγη στους 3 σοφούς που πήγαιναν να επισκεφτούν τον Ιησού στη φάτνη και απεικονίζεται ως μια   κλασική μάγισσα πάνω σε σκουπόξυλο,  που κουβαλάει μια τσάντα με δώρα. Δεν της αρέσει να τη βλέπουν και λέγεται ότι χαστουκίζει όποιο παιδί προσπαθήσει να την κατασκοπεύσει –αναμφίβολα έξυπνη ιδέα για να κρατούν τα παιδιά στο κρεβάτι όταν κανονίζουν οι γονείς τα δώρα τους τη νύχτα. Όπως και ο Άγιος Βασίλης, η Befana κατεβαίνει την καμινάδα για να μοιράσει τα δώρα και αφήνει λίγο κάρβουνο ή στάχτη για τα άτακτα παιδιά, ενώ λέγεται πως… ρίχνει κι ένα σκούπισμα στο σπίτι γύρω από το τζάκι πριν φύγει. 
   Krampus, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία  Στις αλπικές χώρες, ο Άγιος Βασίλης είναι σχεδόν ο ίδιος χαρούμενος ηλικιωμένος κύριος που μοιράζει δώρα, με μια διαφορά: τον συνοδεύει ένα  τρομαχτικό και αιμοβόρο τέρας  που ονομάζεται Krampus, το οποίο τιμωρεί τα «κακά» παιδιά με… μεσαιωνικές τιμωρίες. Ο θρύλος του τέρατος αυτού πάει πίσω εκατοντάδες χρόνια, ενώ σήμερα αποτελεί σημαντικό χαρακτήρα σε κάποια μέρη της Βαυαρίας και την Αυστρία, αφού υπάρχει μάλιστα και η «Μέρα Krampus» στις   5 Δεκεμβρίου  , όπου όλοι ντύνονται σαν το τέρας. Όπως καταλαβαίνετε, τα δώρα δεν ταιριάζουν στο στυλ του Krampus, ο οποίος είτε τιμωρεί, είτε…  απαγάγει  τα παιδιά που δεν άκουγαν τους γονείς τους όλη τη χρονιά. 
     Ded Moroz© clickatlife.gr Ded Moroz  Ded Moroz, Ρωσία, Σερβία, Βοσνία, Ουκρανία, Σκόπια, Πολωνία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Η ακριβής μετάφραση είναι «παππούς του πάγου» και αποτελεί παραδοσιακή φιγούρα που μοιράζει δώρα στις σλαβικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όπως και ο Άγιος Βασίλης  φορά κόκκινη στολή κι έχει άσπρο μούσι,  αλλά δεν χρησιμοποιεί ταράνδους κι έλκηθρα -προτιμά τον παραδοσιακό ρωσικό τρόπο με τα 3 άλογα. Ο Ded Moroz καταφτάνει την  Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή την Πρωτοχρονιά  και φέρνει δώρα για τα παιδιά, βάζοντάς τα κάτω από το δέντρο, αν και σε διαφορετικές βερσιόν εμφανίζεται στα πάρτι και μοιράζει τα δώρα χέρι με χέρι. 
   Sinterklaas και Black Peter, Ολλανδία  Ο  Sinterklaas  είναι η ολλανδική εκδοχή του Άγιου Βασίλη, με την κόκκινη στολή του, την άσπρη του γενειάδα και τα δώρα. Σε αντίθεση, όμως, με τον Άγιο Βασίλη, ο Sinterklaas καταφτάνει κάθε χρόνο  στα τέλη Νοεμβρίου  με… ατμόπλοιο από την Ισπανία. Βοηθός του είναι ο  Black Peter  , ένα μικρό αγόρι που τον βοηθά με τα δώρα, τα οποία μοιράζονται στις  5 Δεκεμβρίου,  όπου και γιορτάζεται η ιστορική φιγούρα του Αγίου Νικολάου. Τα παιδιά βάζουν τα παπούτσια τους στο τζάκι μαζί με καρότα για το άλογο του Sinterklaas κι αν ήταν καλά παιδιά θα βρουν  γλυκά και δώρα  στα παπούτσια τους την επόμενη ημέρα. Ο Sinterklaas δεν αφήνει ο ίδιος τα δώρα, αλλά ο Black Peter, o οποίος παλιότερα υποτίθεται πως απήγαγε τα «κακά» παιδιά και τα πήγαινε στην Ισπανία για τιμωρία. 
     Άγιος Βασίλης© clickatlife.gr Άγιος Βασίλης  Father Christmas, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.ά. Μαζί με τον Sinterklaas, ο  Father Christmas   αποτελεί τη μεγαλύτερη επιρροή στη δημιουργία των αμερικάνικων προτύπων του Άγιου Βασίλη. Στη σύγχρονη εκδοχή του, μπορεί να μην ξεχωρίζει εύκολα από τον Άγιο Βασίλη, αλλά οι ιστορίες τους είναι διαφορετικές, αφού στις πρώιμες εκδοχές του απεικονίζεται ως ένας χαρούμενος ηλικιωμένος κύριος, με πράσινη ενδυμασία, ο οποίος  δεν μοίραζε δώρα  , αλλά περισσότερο εορτασικό πνεύμα. Έγινε διάσημος από τον  Κάρολο Ντίκενς στα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα»  , αλλά με το πέρασμα του χρόνου ενώθηκε με τον Άγιο Βασίλη και τον Sinterklaas και πήρε το σημερινό του ρόλο, ο οποίος δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν του Άγιου Βασίλη.