Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Γρήγορο, εύκολο και νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Είναι ίσως το πιο νόστιμο και νηστίσιμο κέικ σοκολάτας που θα φτιάξετε ποτέ. Δεν χρειάζεστε μίξερ. Με ένα απλό σύρμα ή κουτάλι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας. Απλά να ανακατέψετε πολύ καλά τα υλικά και η επιτυχία είναι σίγουρη.
Φάε, παιδί μου..., ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ, ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΙΚ: Γρήγορο, εύκολο και νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Γρήγορο, εύκολο και νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Υλικά:
1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
250 γρμ κουβερτούρα λιωμένη
1 κ.τ.γ μαγειρική σόδα
1 βανίλια
1 κ.τ.σ λευκό ξίδι
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ανακατέψτε με ένα σύρμα ή κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα. Μόλις έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη ρίξτε τη λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα.
Προθερμάνετε το φούρνο σας, αλευρώστε και βουτυρώστε μια φόρμα του κέικ ή το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσιου για 50-60 λεπτά!
Καλή επιτυχία!

Τέλη κυκλοφορίας: Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τις αλλαγές σε ορισμένα οχήματα

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές που υπήρξαν στα τέλη κυκλοφορίας για ορισμένα οχήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. 
 Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, τα τέλη κυκλοφορίας 2017 έμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το 2016 ανά κατηγορία οχήματος, ωστόσο για έναν σχετικά μικρό αριθμό οχημάτων υπήρξε κατάταξη σε άλλη κατηγορία τελών λόγω της υποχρέωσης της χώρας για συμμόρφωση με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (άρθρο 46 ν. 4410/2016). 
 Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για οχήματα που εισήχθησαν στη χώρα ως μεταχειρισμένα και πλέον τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο διαβίωσης καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. 
 Διευκρινίζει συγκεκριμένα ότι ηανακατάταξη αφορά περίπου 133.000 οχήματα από σύνολο άνω των 5.500.000. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, από αυτά, για τα 41.978 υπήρξε μείωση των τελών κυκλοφορίας, για τα 60.234 δεν υπήρξε μεταβολή και για τα 31.854 υπήρξε αύξηση. 

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας - Δείτε τι θα πληρώσετε

Διορθώστε τα λάθη στο Ε9! Λήγει σήμερα η προθεσμία για τροποποιητικές δηλώσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για διορθώσεις στο Ε9 με επιβάρυνση το ήμισυ του προστίμου που προβλέπει ο νόμος ( 50 αντί 100 ευρώ).
Διορθώστε τα λάθη στο Ε9! Λήγει σήμερα η προθεσμία για τροποποιητικές δηλώσεις
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν μέχρι και σήμερα, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν κάνει κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε9 με βάση το οποίο υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2016.
Σημειώνεται ότι αν από την νέα τροποποιητική δήλωση προκύπτει μείωση του φόρου έως 300 ευρώ, η εκκαθάριση διενεργείται άμεσα από τη διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το επιπλέον ποσό του φόρου που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος στην περίπτωση αυτή, συμψηφίζεται κατά τις επόμενες δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ του 2016. Αν η επιστροφή φόρου υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..
Τα πλέον συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι, αφορούν τον όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα, ενώ ακολουθούν τα λάθη που αφορούν τη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων, και άλλα σχετικά με την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.
Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν τη σωστή θέση σε σχέση με τη θάλασσα αγροτεμαχίων που έχουν στην κατοχή τους.
Φέτος τα αγροτεμάχια δεν υπολογίστηκαν στον συμπληρωματικό φόρο, και έτσι κριτήρια όπως η απόστασή τους από τη θάλασσα κα άλλα γεωγραφικά κριτήρια δεν λαμβάνονται υπόψη. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν κάνει στη δήλωσή τους για τα ακίνητα αυτά.
Κλειστό το TAXIS το Σαββατοκύριακο
Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, όλες οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές, δεν θα είναι διαθέσιμες το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου 2016, λόγω της αναβάθμισης των υπολογιστικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line

Τέλη κυκλοφορίας 2017 εκτύπωση: Αναρτήθηκαν στο Τaxisnet – Οδηγίες

Η Οδύσσεια σε 3D κινούμενα σχέδια

Υπουργείο: Κι επίσημα -από την Κομισιόν- η αντιστοίχιση ελληνικών τίτλων σπουδών με ευρωπαϊκούς

Υπουργείο:Το 2017 η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ

Το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με τον ΟΟΣΑ, για να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη νέα έκθεση που θα παραδοθεί στο τέλος του 2017.
Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos, σημειώνοντας παράλληλα ότι:
Α. Η έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 ακυρώθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο του 2016, αφού ήταν προβληματική ως προς τη μεθοδολογία της και στηριζόταν σε στοιχεία και οικονομικά δεδομένα προ κρίσης.
Β. Συμφωνήθηκε τότε να συνταχθεί ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ, που περιόριζε το πεδίο της αρχικής σε έξι σημεία και η οποία αναμένεται να παραδοθεί το προσεχές διάστημα.
 ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ESOS
Ανατέθηκε στο ΟΟΣΑ η νέα μελέτη του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος
Το υπουργείο Παιδείας ανέθεσε στον ΟΟΣΑ -που  έχει πραγματοποιήσει και την προηγούμενη μελέτη αναθεώρησης της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα (Ιούνιος 2011)- να πραγματοποιήσει
τη νέα  Μελέτη Επισκόπησης της ανάπτυξης και εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν βασικό “εργαλείο” για τις τις νέες μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Παιδείας.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο και αποτελεί μέρος του προγράμματος ESM, η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε να συστήσει Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την επισκόπηση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει την ομάδα ειδικών του ΟΟΣΑ, γραμματεία και κάποιο εξωτερικό εμπειρογνώμονα ή εμπειρογνώμονες.
Η μελέτη επισκόπησης της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα θα βασιστεί στην αντίστοιχη έκθεση αναθεώρησης που πραγματοποίησε ο ΟΟΣΑ το 2011  (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ), η οποία και θα επικαιροποιηθεί προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειές της να διασφαλίσει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο και αποτελεί μέρος του προγράμματος ESM.
Το υπουργείο Παιδείας  ζητά τά η επισκόπηση αυτή να  πραγματοποιηθεί άμεσα. χρησιμοποιώντας τα πλέον πρόσφατα δεδομένα, προκειμένου να επανεξετάσει τις εξελίξεις και να παραδώσει μια έκθεση,  παρέχοντας ορθή ανάλυση, συμβουλές και επιλογές πολιτικής με στόχο βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.
Η έκθεση θα παρέχει μια πρόταση αναδιάρθρωσης και μια εστιασμένη ενημέρωση για έξι βασικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μια σειρά προκλήσεων προς εφαρμογή (συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των θεμάτων που σχετίζονται με τον περαιτέρω εξορθολογισμό των σχολείων, όπως αναφέρεται κατωτέρω), με σκοπό την άμεση νομοθέτηση μέτρων, στα οποία η σε βάθος μελέτη θα καταλήξει .
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του υπουργείου Παιδείας προς τον ΟΟΣΑ οι βασικές μεταρρυθμίσεις και οι προκλήσεις προς εφαρμογή που θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα σε πρώτη φάση είναι οι εξής:
1. Διαδικασίες διαμόρφωσης του προϋπολογισμού των δαπανών για την εκπαίδευση.
2. Τρόποι για την αύξηση της παιδαγωγικής αυτονομίας
(α) των σχολείων και
(β) των πανεπιστήμιων και άλλων μεταλυκειακών θεσμών. Μελέτη της λειτουργίας και διοίκησης των ΙΤΕ, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας.
3. Κατάρτιση και ανάπτυξη για αποτελεσματική σχολική διοίκηση. Επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης.
4. Ανάπτυξη ολοήμερων σχολείων.
5. Διασυνδέσεις μεταξύ Ερευνητικών Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Συγκρότηση ενός Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
6. Διαδικασίες για την αξιόπιστη παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.
Επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με το πεδίο εφαρμογής για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, μεταξύ άλλων, μέσω του εξορθολογισμού του, θα συζητηθούν ως αναπόσπαστο μέρος της ανάλυσης ορισμένων από τα παραπάνω σημεία.
Επίσης το υπουργείο Παιδείας ζητά:
• να καταγραφούν άλλες εξελίξεις πολιτικής και παράγοντες του περιβάλλοντος που επηρεάζουν την εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με αυτά τα έξι θέματα και κάθε άλλο σχετικό δεδομένο.
• Υπό το πρίσμα της εν λόγω επανεξέτασης και καταγραφής, να προχωρήσει στη διαμόρφωση των επιλογών πολιτικής για την προώθηση της μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των έξι παραπάνω σημείων.
• Να υποβληθούν προτάσεις για μια επόμενη φάση ειδικά σε ότι αφορά την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Απόφαση “Βόμβα” Διοικητικού Εφετείου: Δικαιώθηκε υποψήφιος Διευθυντής Εκπαίδευσης

Ανοικτό το “παράθυρο” για μεταθέσεις (μετακινήσεις) αναπληρωτών με υπηρεσιακό σημείωμα υπουργού

Ανοικτό είνα   πλέον  το “παράθυρο” για μεταθέσεις (μετακινήσεις) αναπληρωτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά  καθώς και προβλήματα υγείας, μετά τις δύο σχετικές αποφάσεις που  -καλώς -υπέγραψε μέσα σε μια εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Προκειμένου να μην προκαλούνται ερωτηματικά στην εκπαιδευτική κοινότητα, ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να θεσμοθετήσει  την μετακίνηση αναπληρωτών και να οριστούν ποια είναι αυτά τα προβλήματα.
Θυμίζουμε ότι το ζήτημα δεν προέκυψε αυτή την εβδομάδα , αλλά  ανάλογες μεταθέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών είχε υπογράψει και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, για λόγους υγείας .

Πάντως μετά τις σχετικές αποφάσεις που υπογράφηκαν  στο πλαίσιο της ισονομίας, και άλλοι αναπληρωτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλους  σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, μπορούν να ζητήσουν με αίτηση  από το γραφείο του υπουργού Παιδείας μετάθεση.

Μισθολογική κατάταξη αναπληρωτών

Συμβουλές για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους θα πρέπει να είναι οι οδηγοί σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδεςόπου απαιτείται. 
 Τα οχήματαδεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια. 
 Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι: 
  •  Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα. 
  •  Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα. 
  •  Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. 
  •  Κατά τη χρήση των,οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς. 
  •  Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα. 
  •  Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. 
  •  Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες». 

Οδοιπορικό σε λευκό τοπίο

Συμπτώματα ματιών: Τι δείχνουν και τι πρέπει να κάνετε

Μην αφήνετε τον πόνο, τη φαγούρα και το κοκκίνισμα να σας χαλάνε τη μέρα. Αναγνωρίστε σωστά τα συμπτώματα και δείτε τον κόσμο με... άλλα μάτια!
Η σωστή αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών συμπτωμάτων θα σας προστατεύσει από επιπλοκές. Ενδείξεις σοβαρού προβλήματος είναι ο πόνος, οι αλλοιώσεις της όρασης, η ευαισθησία στο φως ή συμπτώματα που δεν υποχωρούν με συμβατικές μεθόδους.
Δείτε τι σημαίνουν μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα των ματιών και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

- Κοκκίνισμα, φαγούρα και υπερβολική παραγωγή δακρύων

Μάλλον πρόκειται για κάποια αλλεργία που προκλήθηκε από γύρη, τρίχωμα κατοικιδίου, κάποιο φυτό ή κάποιο άλλο παράγοντα στο περιβάλλον σας. Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι η αποφυγή της έκθεσης στο αλλεργιογόνο. Οι αλλεργίες αντιμετωπίζονται παραδοσιακά με τη λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων ώστε να περιοριστεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
bigstock people eyesight stress over 121230143© Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. bigstock people eyesight stress over 121230143

- Κοκκίνισμα, φαγούρα και έκκριση παχύρρευστων υγρών

Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν συνήθως επιπεφυκίτιδα, δηλαδή φλεγμονή λόγω λοίμωξης του ματιού. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει με τη βοήθεια εξέτασης εάν πρόκειται για λοίμωξη από ιό ή από βακτήριο. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με τεχνητά δάκρυα και κρύες κομπρέσες. Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της, όμως ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντιβιοτικές σταγόνες για ταχύτερη ανάρρωση. Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό εάν εκδηλώνεται πόνος, ευαισθησία στο φως, έντονο κοκκίνισμα, θολή όραση ή έκκριση υγρών από το μάτι.

- Εξάνθημα εξωτερικά ή εσωτερικά στο βλέφαρο

Πρόκειται για κριθαράκι ή χαλάζιο. Το κριθαράκι εμφανίζεται εξωτερικά στο βλέφαρο και αντιμετωπίζεται με ζεστές κομπρέσες. Το χαλάζιο αναπτύσσεται εσωτερικά στο βλέφαρο και επίσης αντιμετωπίζεται με ζεστές κομπρέσες. Συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό εάν το κριθαράκι ή το χαλάζιο συνοδεύεται από έντονο πόνο ή δεν υποχωρεί μετά από αρκετές μέρες.

- Κοκκίνισμα και αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι

Τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία συχνά νιώθουν ότι υπάρχει μέσα στα μάτια τους άμμος. Η ξηροφθαλμία είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής δακρύων και του επακόλουθου χαμηλού ρυθμού ενυδάτωσης του ματιού. Η πολύωρη χρήση οθονών είναι ένας συνήθης επιβαρυντικός παράγοντας για την ξηροφθαλμία. Τα τεχνητά δάκρυα είναι το βασικότερο μέτρο αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας. Η επαρκής πρόσληψη Ω3 λιπαρών από τη διατροφή (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί κ.α.) θεωρείται επίσης βοηθητική.

- Κοκκίνισμα, αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι, ερεθισμός στο βλεφαρικό χείλος

Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται σε περίπτωση βλεφαρίτιδας, δηλαδή φλεγμονής που οφείλεται σε απόφραξη των πόρων του βλεφαρικού χείλους. Οι ζεστές κομπρέσες (3-4 φορές τη μέρα, 1-2 λεπτά τη φορά) βοηθούν ώστε να αυξηθεί η ροή αίματος στην περιοχή και να απομακρυνθούν τα έλαια που φράζουν τους πόρους. Τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν επίσης να υποχωρήσει ο ερεθισμός και το τσούξιμο.
Πηγή: health.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Έρχεται το Αντίρριο - Γιάννενα σε λιγότερο από δυο ώρες!

Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν στην κατασκευή για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού. Η πρόοδος των έργων τον Οκτώβριο ήταν 86,19% και οδεύοντας για το τελευταίο τετράμηνο φαίνεται πως ο αυτοκινητόδρομος θα λειτουργήσει τον Μάρτιο σχεδόν στο σύνολο του.Στο πεδίο των απαλλοτριώσεων, 9 χρόνια μετά την έναρξη του έργου και ακόμα κάποιες τελευταίες υποθέσεις μας απασχολούν. Προς το παρόν δεν έχει κλείσει ένα ακίνητο στον Αμμότοπο σε ένα μήκος μόλις 50 μέτρων.Στο Αβγό, μετά το Στρατόπεδο Παπαγεωργίου έχουμε και εκεί εκκρεμότητα.Στο Κρίκελο ξεκίνησαν οι...
ενοικιάσεις ακινήτων ταυτόχρονα όμως έχουμε και ιδιοκτήτες που έχουν παραδώσει τα ακίνητα τους και απομένουν εκτάσεις σε μήκος 100-200 μέτρων.Στο Μενίδι και στη Ρίζα τελείωσαν οι απαλλοτριώσεις και ειδικά στη Ρίζα τα μηχανήματα "έχουν πάρει φωτιά" για να τρέξουν το έργο. Να θυμίσουμε πως η περιοχή της Ρίζας είναι ακριβώς πριν την είσοδο στη Σήραγγα Κλόκοβας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Στη Σήραγγα Κλόκοβας προχωρά η τελική επένδυση για να ακολουθήσει η οδοστρωσία.Στο τμήμα Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο γίνονται σημάνσεις και ασφαλτικά, το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία είναι πλήρως έτοιμο. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να δοθεί το μεγάλο τμήμα Γαβρολίμνη-Αμφιλοχία στην κυκλοφορία, είτε προς το τέλος του έτους, είτε στις αρχές του νέου. Αυτό θα καθοριστεί ύστερα από συννενόηση με το Υπουργείο Υποδομών.Το τμήμα Κάμπη-Πέρδικα είναι πλήρως έτοιμο εκτός από τα 50 μέτρα στον Αμμότοπο. Εδώ, εφόσον λυθεί το θέμα άμεσα, ενδέχεται να έχουμε παράδοση του τμήματος. Η πρόοδος είναι σχεδόν 100%.Ελάχιστα πιο πίσω είναι τα τμήματα Αμφιλοχία-Παράκαμψη Άρτας και το βόρειο τμήμα Πέρδικα-Εγνατία.Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το θέμα της λειτουργίας μπορεί να φαίνεται μία απλή διαδικασία αλλά δεν είναι. Κάθε τμήμα για να ανοίξει συνδυάζεται με τη λειτουργία σταθμών διοδίων προκειμένου η κάθε διαδρομή να κοστολογείται και να χρεώνεται ενώ θα πρέπει να έχουν υπολογιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η σύνδεση του τμήματος με το τοπικό δίκτυο, η σύνδεση του τμήματος στην αρχή και το τέλος του με το υπάρχων δίκτυο κ.α.. Έτσι είναι σημαντικό Υπουργείο και παραχωρησιούχος να συμφωνήσουν για να δούμε π.χ το τμήμα Γαβρολίμνη-Αμφιλοχία στην κυκλοφορία μαζί με τους νέους σταθμούς διοδίων.Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλειδώσουν οριστικά τα χρονοδιαγράμματα των τμημάτων που θα λειτουργήσουν άμεσα, τον Μάρτιο, ενώ ελάχιστες εκκρεμότητες θα παραμείνουν μέχρι τον Αύγουστο και σίγουρα πολυ λιγότερες από το 10% περιθώριο που έχει συμφωνηθεί.

Πως βρίσκουμε τον κωδικό εγκατάστασης των Windows

Το ήθος των γονιών χτίζει το χαρακτήρα των παιδιών

TAXISnet: Κλειστό για δύο ημέρες

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης ενημερώνει ότι όλες οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές του TAXISnet δεν θα είναι διαθέσιμες το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου 2016.


Αυτό θα οφείλεται στην αναβάθμιση των υπολογιστικών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Καιρός: Δείτε σε χάρτες την εξέλιξη του χιονιά! [pics]

Παρατηρήσεις Νομικής Συμβούλου για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης στο δημόσιο


Αρ. πρωτ. 957
Αθήνα 28/11/2016
Προς
Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.
Θέμα: Παρατηρήσεις Νομικής Συμβούλου για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης στο δημόσιο
Σας αποστέλλουμε τις παρατηρήσεις της Νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης των πλασματικών ετών ασφάλισης στο δημόσιο, τονίζοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση αυτού του μέσου.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι πάνω απ’ όλα προέχει ο αγώνας του κλάδου μας και των εργαζομένων συνολικά για την ανατροπή της πολιτικής της επιβολής δυσμενέστατων ρυθμίσεων για το κορυφαίο ζήτημα του ασφαλιστικού.

Πατήστε ΕΔΩγια να διαβάσετε τις παρατηρήσεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης στο Δημόσιο
Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε την αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών
Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε την αίτηση αναγνώρισης του χρόνου σπουδών
Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε την αίτηση αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας



Λορέντζος Μαβίλης: Ο ποιητής που θυσιάστηκε για την Ελλάδα

«Επερίμενα πολλές τιμές, αλλά όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου για την Ελλάδα μου». Είναι τα λόγια που ψέλλισε λίγο πριν ξεψυχήσει, για να περάσει στην αιωνιότητα και την ιστορική μνήμη, ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, στο ύψωμα του Δρίσκου στις 28 Νοεμβρίου του 1912 μαχόμενος εναντίων των Τούρκων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Σήμερα, συμπληρώνονται 104 χρόνια από τότε που γράφτηκε ο ηρωικός επίλογος στη ζωής ενός ανθρώπου του πνεύματος που πολέμησε για την απελευθέρωση του Έθνους.
Οι ιστορικοί αναφέρουν πως, σφαίρες έπεφταν «σαν χαλάζι εκείνη μέρα» του Νοεμβρίου στο Δρίσκο. Το τουρκικό βόλι τον βρίσκει στο πρόσωπο τον ποιητή. Έρχεται και δεύτερο που τον βρίσκει στο στόμα. Αιμόφυρτος στο προσωρινό στρατιωτικό νοσοκομείο που λειτουργεί στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ζητά μολύβι και χαρτί. Ήθελε κάτι να γράψει, όμως ο θάνατος τον πήρε. Στην Αγία Παρασκευή θάφτηκε η σoρός του. Tο 1933 μεταφέρθηκαν τα οστά του στο μνημείο που στήθηκε στο μοιραίο ύψωμα που υπερασπίστηκε.
Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων που δεν άργησε να έρθει, η αδελφή του ποιητή δωρίζει στο δήμο της ελεύθερης πόλης το ξίφος και τη στολή του.
Το 1967, ένας κεραυνός καταστρέφει το μνημείο στο Δρίσκο και διασκορπίζονται τα οστά του ήρωα ποιητή. Μία γριούλα από το χωριό Βασιλική η κ. Στάθη, μαζεύει τα οστά που τοποθετούνται σε οστεοφυλάκιο και η Πολιτεία φτιάχνει ένα καινούργιο μνημείο στην ίδια θέση. Μία μαρμάρινη πλάκα στο μνημείο αναφέρει: ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ. ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ.6-9-1860 28-11-1912
Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στην Ιθάκη από Iσπανό πατέρα, τον Παύλο Μαβίλη, και μητέρα την Ιωάννα Σούφη, ανιψιά του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Σε ηλικία 13 ετών ξεκινά τις σπουδές του στην Κέρκυρα στο εκπαιδευτήριο «Καποδίστριας». Μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών στο νησί, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια Μονάχου και Φράιμπουργκ όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικής φιλολογίας, αρχαιολογίας και σανσκριτικών, ενώ μελέτησε τους μεγάλους Γερμανoύς φιλοσόφους Καντ, Φίχτε και Σοπενχάουερ. Το 1890 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν. Παράλληλα υπήρξε μανιώδης παίκτης σκακιού, μάλιστα το 1890 κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή Βαυαρίας. Ο Λορέντζος Μαβίλης υπήρξε σπουδαίος ποιητής στο είδος του σονέτου και θεωρείται σπουδαίος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής η οποία επηρεάστηκε από τον Διονύσιο Σολωμό.
Ο πατριώτης Λορέντζος Μαβίλης, πολέμησε το 1896 στα Λευκά Όρη, ως εθελοντής στην επανάσταση της Κρήτης. Την επόμενη χρονιά, με δικά του έξοδα συγκρότησε ένα σώμα από 70 Κερκυραίους και πολέμησαν στην φονική μάχη των Πέντε Πηγαδιών στην Ήπειρο, όπου τραυματίστηκε στο χέρι.
Το 1910 ο Μαβίλης εκλέγεται βουλευτής Κέρκυρας στη Β' Αναθεωρητική Βουλή με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Υπερασπίστηκε τη δημοτική γλώσσα, με τη γνωστή ρήση όταν προέκυψε το γλωσσικό ζήτημα, «χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, και υπάρχουσι πολλοί χυδαίοι άνθρωποι ομιλούντες την καθαρεύουσαν».
Το 1912 ο ποιητής ζήτησε να καταταγεί στο ελληνικό στρατό, αλλά λόγω ηλικίας δεν έγινε δεκτός και τότε στρατεύτηκε με του Γαριβαλδινούς, στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ηπείρου.
Η μνήμη του Λορέντζου Μαβίλη, τιμάται κάθε χρόνο. Οι εκδηλώσεις φέτος ήταν διήμερες και συνδιοργανώθηκαν από τους Δήμους Ιωαννιτών και Κερκυραίων, καθώς και από το Συλλόγο Κερκυραίων των Ιωαννίνων. Χθες το πρωί στο μνημείο στο Δρίσκο, έγινε τρισάγιο και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενώ ακολούθησε τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην προσωπικότητα του πατριώτη ποιητή στο χωριό Βασιλική.

Αυστηρές συστάσεις προς εκπαιδευτικούς: Πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσοι προωθούν ξενοφοβικές συμπεριφορές

Κομισιόν: Τα 8 επίπεδα των ελληνικών τίτλων σπουδών στην Ευρώπη

Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα (αφορά και εκπαιδευτικούς) όπως ψηφίστηκε στη Βουλή

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο “Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις”
Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου “ Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  δύναται να μεταταγούν ή να αποσπαστούν   μόνο μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ), τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων για την αποδέσμευσή τους από την άσκηση  εκπαιδευτικών  καθηκόντων”.

Η νέα διάταξη για τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

Η νέα διάταξη  για την Άδεια ασθένειας τέκνων των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα, έχει ως εξής:
Άρθρο 31 Άδεια ασθένειας τέκνων
1. Μετά την παράγραφο 7 του άρθρου 53 του Υπαλληλικού Κώδικα προστίθεται παράγραφος 8, ως εξής:
«8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.»
2. Μετά την παράγραφο 7 του άρθρου 60 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς η ως άνω άδεια ανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.»

Τροποποίηση στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τροποποιείται η υπ’ αριθμ. Φ.350/71/82429/Ε3/22-05-2015 Υπουργική Απόφαση ορισμού επιπλέον μελών στα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Δ.Ε., ως εξής:


Χιόνι και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα - Χιονίζει και στη Θεσσαλονίκη

Χιονίζει από το πρωί σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, ενώ νιφάδες ή χιονόνερο πέφτουν σποραδικά ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ήδη ντυθεί στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά.
Κάθετη πτώση σημειώνει ο υδράργυρος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, παρότι συνιστάται στους οδηγούς να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους και να γνωρίζουν τη χρήση τους.
Αναλυτικότερα, χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλη τη δυτική Μακεδονία. Στην Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, έχοντας αρχίσει να δημιουργεί λευκό πέπλο στις στέγες των σπιτιών. Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί και στην πόλη της Κοζάνης, ενώ νιφάδες "πολιορκούν" και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή, ενώ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά στο ύψος των σαλέ στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας Γρεβενών και Βίγλας Πισοδερίου στην Φλώρινα. Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, χιονόπτωση καταγραφόταν και στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, και Ημαθία, καθώς και στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής. Στη Θεσσαλονίκη, χιόνι έπεφτε το πρωί στο Ωραιόκαστρο, τον Χορτιάτη, το Πανόραμα και το Μελισσοχώρι. Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης η χαμηλή νέφωση δεν επέτρεψε την προσγείωση αεροπλάνου, που εκτελούσε την πτήση των 7.55 το πρωί από Αθήνα, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να επιστρέψει στην αφετηρία του. Τελικά η πτήση αφίχθη στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν. Συνεχής επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέχρι το απόγευμα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 27 αποχιονιστικά μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, 10 στο νομό Χαλκιδικής, πέντε στην Πέλλα και τρία στις Σέρρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έριξαν αλάτι χθες το βράδυ σε κάποια τμήματα του οδικού δικτύου της Έδεσσας, αλλά και στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου Πιερίας.
Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκε από χτες το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς το παρόν χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 10-12 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο υδράργυρος έπεσε τις βραδινές ώρες χτες στους 5-6 βαθμούς. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ, που αυξάνουν την αίσθηση του κρύου. 'Οσοι οδηγοί κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνιστάται -σύμφωνα με την αστυνομία- να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, παρότι προς το παρόν αυτές είναι απαραίτητες μόνο στην περιοχή της Νέας Σάντας στη Ροδόπη.
Για ραγδαία επιδείνωση του καιρού στις επόμενες ώρες, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο και τοπικές χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία, προειδοποιεί η Εγνατία Οδός ΑΕ, επικαλούμενη το Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ. Στη διάρκεια της ημέρας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων (ήδη το πρωί χιόνιζε στο ύψος του Πολυμύλου Κοζάνης). Αύριο Τετάρτη τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.
Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Επιβάλλεται να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων, ενώ συνιστάται να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση, να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες.
Οι οδηγοί καλούνται ακόμη να έχουν αναμμένα τα 'μεσαία' φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα. Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

Αύξηση στα μηνιαία όρια αναλήψεων

Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, με αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων και ισχυρά κίνητρα για το 'φρέσκο χρήμα' στις τράπεζες, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών και η αναπροσαρμογή του ποσού για εμβάσματα στο εξωτερικό και εισαγωγές από επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα θα υλοποιηθούν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ φέρνει η νέα χαλάρωση των capital controls, την οποία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά και από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη όλου του ποσού μία φορά τον μήνα και θα επιτρέπεται ελεύθερα σε όλους να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Βέβαια για να προχωρήσει η νέα χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να δώσουν το 'πράσινο φως' οι δανειστές, κάτι που αναμένεται να γίνει αμέσως μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Ενωση Τραπεζών κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση με την οποία εισηγείται νέα χαλάρωση των capital controls σε έξι σημεία.
Πιο αναλυτικά προτείνεται:
• Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους πολίτες. Μέχρι τώρα το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού επιτρέπεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για σπουδαστές στο εξωτερικό.
• Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.
• Οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά τον μήνα. Οπως είναι γνωστό, σήμερα ισχύει σωρευτική ανάληψη ανά 15νθήμερο, με ανώτατο ποσό τα 840 ευρώ.
• Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν. Δηλαδή όσοι φέρουν χρήματα από το εξωτερικό και τα καταθέσουν σε λογαριασμό που θα ανοίξουν σε τράπεζα στην Ελλάδα, να μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη για το 50% του ποσού κατάθεσης, οποτεδήποτε το θελήσουν. Το όριο αυτό είναι σήμερα στο 30%. Το υπόλοιπο 50% της κατάθεσης θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.
• Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό. Η εισήγηση της ΕΕΤ προβλέπει και διπλασιασμό του αντίστοιχου ορίου για τις τράπεζες.
• Τέλος προτείνεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ • από 10.000 ευρώ σήμερα• το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων, ανά τραπεζικό κατάστημα.
Η νέα χαλάρωση θεωρείται ότι θα λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη διατηρούν μια επιφύλαξη αν θα δοθεί το 'πράσινο φως' για το άνοιγμα νέων λογαριασμών χωρίς προϋποθέσεις.
Οπως λένε, οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί στο συγκεκριμένο σκέλος της χαλάρωσης, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να κατευθυνθούν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Κλίμα εμπιστοσύνης
Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, καθώς στόχος σήμερα είναι και η επιστροφή καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ.
Θα πρέπει ακόμα να υπενθυμίσουμε ότι από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου τα ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες θεωρούνται 'νέο' χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψή τους για το σύνολο του ποσού της νέας κατάθεσης, είτε πρόκειται για 500 ευρώ, 5.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα οι πολίτες μπορούν είτε να 'σηκώνουν' 60 ευρώ τη μέρα Χ 30 μέρες = 1.800 ευρώ, ή 420 ευρώ την εβδομάδα, ή 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.
Εφη Καραγεώργου

Οι αεροπορικές τραγωδίες του αθλητισμού που συγκλόνισαν (pics)

Συγκρατημένες οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, παρά την πτώση της θερμοκρασίας

Συγκρατημένες είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, παρά την πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς καυσίμων οι οποίοι αποδίδουν το φαινόμενο στις υψηλότερες - σε σχέση με πέρυσι - τιμές, στο γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές είχαν αποθεματοποιήσει πετρέλαιο θέρμανσης στη λήξη της περυσινής χειμερινής περιόδου αλλά και στην εκκρεμότητα με το επίδομα θέρμανσης.
Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται στα 90 - 92 λεπτά το λίτρο, είναι δηλαδή λίγο φθηνότερες σε σχέση με την έναρξη της περιόδου διάθεσης τον Οκτώβριο , τις τελευταίες δύο εβδομάδες ωστόσο ακρίβυναν κατά 1 - 2 λεπτά το λίτρο λόγω αύξησης των διεθνών τιμών.
'Κάθε τέλος του μήνα, όταν πληρώνονται μισθοί και συντάξεις οι παραγγελίες είναι λίγο αυξημένες. Ωστόσο η αγορά είναι νωθρή και η πλειονότητα των καταναλωτών αγοράζουν μικροποσότητες με μπιτόνια για να καλύψουν τις ανάγκες των ημερών', δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης. 'Όσοι είχαν χρήματα, έβαλαν πετρέλαιο πέρυσι τον Απρίλιο και δεν χρειάζονται άμεσα εφοδιασμό'.
Η εκκρεμότητα με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων Γιώργο Ασμάτογλου μία ακόμη αιτία για τη συγκράτηση των παραγγελιών.
Πηγές των εταιριών εμπορίας ανέφεραν ότι η ζήτηση είναι χαμηλότερη από πέρυσι, καθώς είναι υψηλότερες και οι τιμές λόγω αύξησης των φόρων. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα και λόγω της επιδείνωσης του καιρού οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 10 - 20 %.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας, η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την περασμένη Παρασκευή ήταν 90,8 λεπτά το λίτρο έναντι 89,6 λεπτών την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα η τιμή διυλιστηρίου αυξήθηκε κατά 2,79 λεπτά και διαμορφώθηκε στα 37,31 λεπτά από 34,52. Άλλα 46,37 λεπτά είναι οι φόροι (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) και 7,12 λεπτά ανά λίτρο το μέσω περιθώριο κέρδους των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων.

19 έξυπνα κόλπα για το κινητό που όλοι πρέπει να ξέρουμε

Τριγυρνάμε στο χειμωνιάτικο Παρίσι μέσα από 20+1 φωτογραφίες

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αρχίζει σε πανελλαδικό επίπεδο η κατάθεση των αιτήσεων για τo Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το επίδομα θα δοθεί σε 700.000 δικαιούχους, καθώς εξασφαλίστηκαν 760 εκατ. ευρώ, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα για έναν ενήλικα και σε 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. 
Οι αιτούντες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των δήμων. 
Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα
Εναλλακτικά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (keaprogram.gr).
Η ένταξη των δικαιούχων στο ΚΕΑ μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή με κριτήριο το εισόδημά τους των τελευταίων έξι μηνών. 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. 
Ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο). 
Τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από τον σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ μόνο αν το συνολικό εισόδημά του είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.
Εκτός από τη διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια: η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. 
Για ένα τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από τον σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά, η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ).
Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ. 
Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα έχουν παράλληλα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων για τα παιδιά, κοινωνικό τιμολόγιο σε ρεύμα και νερό. 
Η πλατφόρμα του ΚΕΑ θα είναι συνδεδεμένη με όλα πληροφοριακά συστήματα και θα είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθεί. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσής της θα γίνεται γνωστό στον αιτούμενο αν δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Πεθαίνουν τα κοράλλια στην Αυστραλία

Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας μέσα στο 2016, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει μέσα σε εννέα μήνες αποχρωματίσει -στην ουσία καταστρέψει- τα δύο τρίτα (67%) των κοραλλιών στο βόρειο τμήμα του Μεγάλου Υφάλου της Αυστραλίας μήκους 700 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα καταστροφή στην εν λόγω τοποθεσία έκτασης 348.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διαθέτει τα περισσότερα κοράλλια στον κόσμο και η οποία αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών και σημαντική περιοχή θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

«Τα κοράλλια έχουν ουσιαστικά ψηθεί» δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Μπερντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC.

Η υγεία των κοραλλιών είναι πάντως καλύτερη -ακόμη τουλάχιστον- στο νότιο τμήμα του Υφάλου.

Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών συμβαίνει, όταν το νερό γίνεται πολύ ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό υποχρεώνει τα κοράλλια να απομακρύνουν τους έμβιους μικροοργανισμούς που ζουν πάνω τους (άλγες) και στη συνέχεια να ασβεστοποιούνται και να λευκαίνουν, χάνοντας τα υπέροχα χρώματά τους.

Ο αποχρωματισμός είναι μια φυσική διαδικασία, που όμως επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή και μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη εξαιτίας της.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι, καθώς η θερμοκρασία έχει τάση συνεχούς ανόδου, ίσως τα κοράλλια να μην ανακάμψουν στο μέλλον.

Είχαν προηγηθεί δύο σοβαρά συμβάντα θανάτου κοραλλιών το 1998 και το 2002, όμως αυτή τη φορά τη ζημιά υπέστη το βόρειο πιο παρθένο τμήμα του κοραλλιογενούς υφάλου, που είχε γλιτώσει τις προηγούμενες φορές.

Σε μερικά σημεία, όπως γύρω από τη Νήσο Λίζαρντ, έχουν πεθάνει πάνω από το 90% των κοραλλιών.

Η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επειδή για τις ενεργειακές ανάγκες της εξαρτάται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με άνθρακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καιρός: "Επέλαση" χιονιά! Ισχυρές καταιγίδες και χιονόπτωση

Σαρώνει όλη τη χώρα το κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις στα ορεινά, τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου.
Στις ορεινές αλλά και στις ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας αναμένονται χιονοπτώσεις. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα πλήξουν το Ιόνιο (πλην της Κέρκυρας), την Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα
Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν 8 και βαθμιαία έως 9 μποφόρ και θα φέρουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.
Σε ισχύ παραμένει άλλωστε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Δευτέρας (28.11.2016).
Σήμερα Τρίτη (29/11/2016) προβλέπονται:
1. Χιόνια σε όλα τα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (κάτω από 300 μέτρα)
2. Σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς και της Εύβοιας (ενδεικτικό υψόμετρο 300 έως 500 μέτρα). Στην Αττική θα χιονίσει στα ορεινά κυρίως της νύχτα προς Τετάρτη. Τότε θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια (από τα 500 μέτρα).
3. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο (εκτός της Κέρκυρας), την Πελοπόννησο, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
4. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμου 8 και 9 μποφόρ στο Αιγαίο
5. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση (8 με 10 βαθμούς κατά τόπους)
Την Τετάρτη (30/11/2016) τα χιόνια θα συνεχιστούν:
1. Στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης της Θεσσαλίας και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου (κάτω από 200 μέτρα υψόμετρο)
2. Σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου, και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από 400 έως 600 μέτρα υψόμετρο)
3. Ισχυρές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά το πρωί
4. Βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ
5. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με παγετό τη νύχτα
Προς την Πέμπτη σχεδόν σε όλη τη χώρα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ο καιρός σήμερα Τρίτη – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Μακεδονία, Θράκη - Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και από το μεσημέρι χιονόνερο ή χιόνι. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 300 μέτρα). Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 στα ανατολικά 8 και το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος - Καιρός: στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά βροχή η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά περίπου στα 500 μετρά). Βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 700 μέτρα). Άνεμοι: δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος - Καιρός: στη Θεσσαλία χιονόνερο η χιόνι και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο περίπου πάνω από τα 300 μετρά. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονόνερο η χιόνι στα πεδινά και χιόνια στα υπόλοιπα (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 300-500 μέτρα). Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές, χιονιά αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 700 μέτρα). Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 α 6 και στα ανατολικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ . στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 4 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση από το βράδυ.
Κυκλάδες, Κρήτη - Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν βόρειους 6 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ. Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα - Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική - Καιρός: νεφώσεις με βροχή. Τη νύχτα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά και πιθανόν προς την Τετάρτη στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 500 μέτρα). Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 βαθμιαία 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση από το βράδυ.
Θεσσαλονίκη - Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς προς το βράδυ, πρόσκαιρα και μέσα στην πόλη. Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.
Ο καιρός αύριο Τετάρτη 30-11-2016: νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στα νότια και παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς, της Ευβοίας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και των νησιών του βορείου Αιγαίου. Στα νότια θαλάσσια θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη δυτική και βόρεια χώρα τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν, θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές και μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στη δυτική και βόρεια χώρα παγετός τοπικά ισχυρός τη νύχτα προς την Πέμπτη.

Capital controls: Μεγάλη αύξηση ορίου αναλήψεων! Τι αλλάζει

- Περισσότερα χρήματα θα μπορούν να πάρουν οι πολίτες κάθε μήνα
- Τέλος και το μπλοκάρισμα στο άνοιγμα νέων λογαριασμών
- Τι αλλάζει στα capital controls των τραπεζών και πότε
Μεγάλη αλλαγή στα capital controls που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες, αλλάζοντας τα δεδομένα στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων που δεσμεύονται από τα όρια στις αναλήψεις.
Όλα βέβαια βρίσκονται υπό την αίρεση των δανειστών, ενώ τα πάντα αναμένεται να κριθούν στη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών, ωστόσο την ίδια ώρα επικρατεί αισιοδοξία ότι το ζήτημα είναι τυπικό και μέσα στο επόμενο διάστημα, ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο με κυβερνητική απόφαση θα αυξηθεί το μηνιαίο όριο αναλήψεων, ενώ θα υπάρξει και μια σειρά σημαντικών ακόμη αλλαγών.

Πλήρης άρση των capital controls στις τράπεζες δεν θα υπάρξει. Όμως όλα δείχνουν ότι το όριο ανάληψης αυξάνεται σε 2.000 το μήνα, από 1.800 ευρώ που είναι σήμερα με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα και σωρευτικής ανάληψης, ενώ σήμερα περιορίζονται σε αναλήψεις ως 840 ευρώ ανά 15 ημέρες.
Ταυτόχρονα θα επιτραπεί και το άνοιγμα νέων λογαριασμών που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ακόμη ευκολία στη διακίνηση χρημάτων.
Με λίγα λόγια ενώ οι πολίτες μπορούν ως σήμερα να βγάζουν το πολύ ως 840 κάθε δυο βδομάδες, πλέον θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ως και 2.000 ευρώ μια φορά το μήνα, ενώ με την δημιουργία νέου λογαριασμού τους δίδεται η δυνατότητα επιπλέον 2.000 ευρώ το μήνα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι αλλαγές.
Θα αυξηθεί στο 50% το όριο αναλήψεων από χρήματα που επαναπατρίζονται στη χώρα, ενώ θα διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ και το μηνιαίο όριο που μπορεί να βγάλει κάποιος πολίτης ή μια εταιρεία στο εξωτερικό.
Παράλληλα προτείνεται να αυξηθεί από τις 10.000 ευρώ στις 30.000 το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές των επιχειρήσεων, κίνηση που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά.
 Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην νέα πρόταση της Ένωσης Τραπεζών που κατατέθηκε την Περασμένη Παρασκευή. Πλέον όλα δείχνουν ότι αμέσως μετά το eurogroup της Δευτέρας οι εξελίξεις στο θέμα των capital controls στην Ελλάδα θα είναι ραγδαίες και θα ξεμπλοκάρουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση του χρήματος.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Επιστήμονες αμφισβητούν τον Αϊνστάιν για την ταχύτητα του φωτός

Πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, με την οποία προστέθηκε στις θεμελιώδεις σταθερές της φυσικής. Ο λόγος για την ταχύτητα του φωτός στο κενό, που ισούται με 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και, σύμφωνα με τον διάσημο φυσικό, παραμένει αμετάβλητη για οποιονδήποτε παρατηρητή βρίσκεται ακίνητος ή κινείται χωρίς επιτάχυνση.
Αν και η παραπάνω τιμή έχει επιβεβαιωθεί από πολλά πειράματα, ο καθηγητής κοσμολογίας Τζοάο Μαγκέγιο από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και ο αναπληρωτής καθηγητής αστροφυσικής Νάγιες Αφσόρντι από το πανεπιστήμιο του Ουάτερλου του Καναδά υποστηρίζουν πως δεν είναι θεμελιώδης σταθερά, αφού έχει μεταβληθεί κατά τη διάρκεια «ζωής» του σύμπαντος.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, το φως διαδιδόταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στο «νεογέννητο» σύμπαν, το οποίο είχε ασύλληπτη πυκνότητα και θερμοκρασία. Στη συνέχεια, όσο μειωνόταν η πυκνότητα και η θερμοκρασία, ελαττωνόταν σταδιακά και η ταχύτητα του φωτός, φθάνοντας τελικά στα 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Αν και η θεωρία πρωτοδιατυπώθηκε τη δεκαετία του 1990, σε άρθρο που δημοσίευσαν οι δύο επιστήμονες τη Δευτέρα στο περιοδικό Physical Review, περιγράφουν με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ελεγχθεί. Κι αυτό γιατί, αν ισχύει, θα πρέπει να ανιχνευθεί μία χαρακτηριστική «υπογραφή» στη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (CMB), δηλαδή στο υπόλειμμα της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν περίπου 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του.
Ένα από τα κίνητρα αμφισβήτησης της «αιώνια» σταθερής ταχύτητας του φωτός, για τους δύο επιστήμονες, ήταν να δώσουν μία εναλλακτική εξήγηση για το γεγονός ότι το σύμπαν είναι «ομογενές και ισότροπο», δηλαδή φαίνεται το ίδιο σε όποια θέση παρατήρησης κι αν βρεθούμε και προς όποια κατεύθυνση και αν παρατηρήσουμε.
Μέχρι σήμερα, για να εξηγηθεί αυτή η ιδιότητα, οι περισσότεροι κοσμολόγοι προτείνουν τη θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού, υποστηρίζοντας δηλαδή πως στις πρώτες φάσεις δημιουργίας του, το σύμπαν γνώρισε μία φάση βίαιης και απότομης διαστολής, η οποία κατάφερε να του «χαρίσει» ομοιογένεια, αν και διήρκησε για ένα απειροελάχιστο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το πρόβλημα με τον κοσμικό πληθωρισμό είναι πως δεν υπάρχει κάποια πειστική απάντηση ούτε για τον μηχανισμό που το προκάλεσε ούτε για τον λόγο που είχει τόσο μικρή διάρκεια.
Από την άλλη πλευρά, αν η υπόθεση των Μαγκέγιο και Αφσόρντι ευσταθεί, και το φως σε εκείνο το στάδιο της κοσμικής δημιουργίας είχε όντως πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, τότε σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η διάδοσή του προς όλες τις κατευθύνσεις θα μπορούσε να εξηγήσει την ομοιογένεια του σύμπαντος.
Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως προβλέπουν, θα πρέπει οι διακυμάνσεις της πυκνότητας στο πρώιμο σύμπαν να έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Έτσι, προβλέπουν πως το μέγεθος που μετρά αυτές τις διακυμάνσεις, και ονομάζεται φασματικός δείκτης, θα πρέπει να ισούται με 0,96478.
Με το σημερινό επίπεδο ακρίβειας των αστρονομικών παρατηρήσεων, ο φασματικός δείκτης έχει μετρηθεί ίσος περίπου με 0,968. Αν οι πιο ακριβείς μετρήσεις, μέσα στα επόμενα χρόνια, κάνουν την πραγματική τιμή να προσεγγίσει το νούμερο που προβλέπουν οι επιστήμονες, τότε θα ενισχυθεί η θεωρία τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως έχει επαληθευτεί.
Ωστόσο, στην περίπτωση που από την ακριβέστερη μέτρηση του φασματικού δείκτη προκύψει κάποια τιμή που αποκλίνει από την πρόβλεψή τους, τότε η θεωρία θα καταρριφθεί.

Συμβουλές για να είστε άνετα και ασφαλείς στο κρύο

Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις χηρείας - Αναλυτικά παραδείγματα

Διευκρινίσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μελών οικογενείας θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς και τα ποσοστά κατανομής της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, για περιπτώσεις που ο θάνατος έχει επέλθει από 13.05.2016 και μετά, δίνει ο ΟΑΕΕ με εγκύκλιο που εξέδωσε.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου συνταξιούχου (μεταβιβάσεις), οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί έως 13.05.2016 και απεβίωσαν, μετά την ημερομηνία αυτή και έως σήμερα παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το αρμόδιο υπουργείο, με έγγραφό του, γνωστοποίησε ότι, μέχρι την έκδοση από τις υπηρεσίες του των ερμηνευτικών εγκυκλίων οδηγιών και των λοιπών προβλεπόμενων από το νόμο κανονιστικών πράξεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης, θα χορηγείται στα δικαιοδόχα μέλη ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι η εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, μηνιαίως (εθνική σύνταξη 20 ετών ασφάλισης, δηλαδή 384,00 ευρώ, μειωμένη κατά 10%).

Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:
1) Ποσό σύνταξης

Το προσωρινό ποσό σύνταξης ορίζεται 345,60 ευρώ, μηνιαίως, πλην σχετικών κρατήσεων, εφ' όσον η συνταξιοδότηση, λόγω θανάτου, έλκει το δικαίωμά της από πλήρη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στα δικαιοδόχα μέλη κατά τα ποσοστά που τους αναλογούν, ως εξής:
Σε μόνη δικαιούχο τη χήρα: 345,60.
Σε μόνο δικαιούχο ένα τέκνο: 345,60.
Σε χήρα και ένα τέκνο: 230,40 + 115,20 = 345,60.
Σε χήρα και δύο τέκνα: 172,80 + (86,40*2) = 345,60.
Σε χήρα και τέσσερα τέκνα: 172,80 + (43,20 * 4) = 345,60

Σε περίπτωση που η σύνταξη, λόγω θανάτου, έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη, λόγω γήρατος, μειώνεται αναλόγως, δηλαδή κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης γήρατος.
Παράδειγμα: Νέος ασφαλισμένος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε, λόγω γήρατος, σε ηλικία 63 ετών με μειωμένο ποσό σύνταξης, απεβίωσε μετά την 13/5/2016. Τα δικαιοδόχα μέλη δικαιούνται συνολικά μηνιαία σύνταξη ποσού 262,70 ευρώ, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης (345,60 μειωμένο κατά 48/200). Επειδή το μέγιστο ποσοστό μείωσης της σύνταξης, λόγω γήρατος, νέου ασφαλισμένου είναι το 60/200, η σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 241,90 ευρώ.
Ομοίως, μειώνεται αναλόγως και η σύνταξη, λόγω θανάτου, η οποία έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας.
Παράδειγμα: Νέος ασφαλισμένος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε, λόγω αναπηρίας, με μειωμένο στο 75% ποσό σύνταξης, λόγω π.α. 70%. Μετά το θάνατό του, τα δικαιοδόχα μέλη δικαιούνται συνολικά μηνιαία σύνταξη 259,20 ευρώ (345,60 μειωμένη στο 75%), μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Ως προς τον επιμερισμό στα δικαιοδόχα μέλη, ισχύουν τα αναφερόμενα για το πλήρες ποσό αναλογικά.
2) Περιορισμοί - Διαδικασία - Συμψηφισμός

Για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, θα πρέπει να εξετάζεται, αν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα σε άλλον φορέα και στην περίπτωση που δικαιούται ή έχει ήδη δικαιωθεί το εν λόγω ποσό σύνταξης και τότε δεν θα χορηγείται από τον οργανισμό.

Τα παραπάνω ποσά των περιπτώσεων αυτών θα συμψηφιστούν μελλοντικά με την έκδοση οριστικών αποφάσεων, πλην, όμως, τυχόν δόσεις οφειλών του θανόντος εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους δικαιούχους.

Για την εφαρμογή των παραπάνω, οι δικαιούχοι θα καλούνται να υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα εκφράζουν τη βούλησή τους για τη λήψη του ποσού αυτού, θα δηλώνουν, αν έχουν αιτηθεί ή δικαιωθεί το ποσό αυτό και από άλλον φορέα και θα ενημερώνονται για τους όρους συμψηφισμού με το ποσό της οριστικής σύνταξης.

Τέλος, ευνόητο είναι ότι, σε περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχου, που ο θάνατος έχει επέλθει, μετά τις 13.05.2016 και είχαν καταστεί συνταξιούχοι, λόγω γήρατος ή αναπηρίας με προσωρινή σύνταξη του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016, στα δικαιοδόχα μέλη θα μεταβιβάζεται το προβλεπόμενο από το άρθρο 12 του ίδιου νόμου ποσοστό, επί του ποσού της προσωρινής σύνταξης που είχε δικαιωθεί ο θανών.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση αλλάζει το ψωμί! Έρχεται ο... παραδοσιακός άρτος

- Ποιες ρυθμίσεις για το ψωμί περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ίδρυση επιχειρήσεων
- Τι θα θεωρείται από εδώ και πέρα “παραδοσιακός άρτος” και “παραδοσιακός φούρνος”
- Δεν θα μπορεί να ονομάζεται “αρτοποιείο” όποιο χρησιμοποιεί προψημένη ή κατεψυγμένη ζύμη
Έρχεται ο ...παραδοσιακός άρτος, το παραδοσιακό αρτοποιείο και ο παραδοσιακός φούρνος. Τη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.
Στην ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου επισήμανε ότι “η σημαντικότερη ρύθμιση που περιλαμβάνει το παρόν νομοσχέδιο, ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, αφορά τους όρους“παραδοσιακός άρτος”, “παραδοσιακό αρτοποιείο” και “παραδοσιακός φούρνος”.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η αποδοχή της χρήσης του όρου “αρτοποιείο” από εκείνες τις επιχειρήσεις που πωλούν ψωμί το οποίο βασίζεται σε προψημένη ή κατεψυγμένη ζύμη – τα λεγόμενα bake off - είχε αρνητικές συνέπειες τόσο για την ενημέρωση των καταναλωτών, όσο και για την τήρηση των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού.
Αυτή η πραγματικότητα αναγνωρίστηκε από την μελέτη του ΚΕΠΕ, η οποία μας οδήγησε στην εισαγωγή των όρων “παραδοσιακός άρτος”, “παραδοσιακό αρτοποιείο” και “παραδοσιακός φούρνος”, προκειμένου να επιτευχθούν τρεις βασικοί στόχοι:
Πρώτον, να διακρίνονται σαφώς οι επιχειρήσεις που παράγουν ψωμί από φρέσκια ζύμη στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαδικασίας.
Δεύτερον, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της εμπορικής αξίας του ελληνικού άρτου, ως μέρος της εθνικής μας παραγωγής. Και τρίτον, να μην διαταραχθεί η λειτουργία επιχειρήσεων bake off από νέες ρυθμίσεις.

Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης - ΚΕΑ: Από τον Ιανουάριο οι αιτήσεις σε όλη την χώρα

Αλλαγές στους φόρους ακινήτων - Ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει όνομα αλλά όχι χάρη

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αλλάξει όνομα και να μετανομαστεί σε ΦΑΠ, ωστόσο τα χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αναμένεται να αλλάξουν, αφού το ΥΠΟΙΚ δεν φαίνεται πρόθυμο να κάνει εκπτώσεις.
Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών
Ουσιαστικά αυτό που θα αλλάξει είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα αποτελέσουν και τη βάση της φορολόγησης και αυτή τη στιγμή έχουν αποκλίσεις της τάξης ως και του 50% σε σχέση με τις εμπορικές αξίες. Όπως γράφει η «Ημερησία» μεγάλο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο ΥΠΟΙΚ το ζήτημα για το αφορολόγητο όριο. Μπορεί η γενικότερη σκέψη να αφορά σε έναν νέο φόρο που θα μοιάζει με τον παλιό ΦΑΠ, όμως το αφορολόγητο όριο κολλάει στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μικρή περιουσία και έτσι θα βρεθούν οι περισσότεροι εκτός φόρων, με τον κίνδυνο το κράτος να χάσει χρήματα. Ετσι φαίνεται ότι πάει περίπατο ακόμη και αφορολόγητο της τάξης των 40.000 ή και των 30.000 ευρώ.
Στον «πάγο» ο φόρος υπεραξίας
Παράλληλα φαίνεται ότι «παγώνει» για τουλάχιστον έναν χρόνο ο φόρος υπεραξίας, ωστόσο οι αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν καραμπόλες και σε μια σειρά από φόρους που αφορούν στα ακίνητα, καθώς και αυτοί υπολογίζονται με βάση αυτές τις αξίες. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως μέσα στους επόμενους 6 ως 10 μήνες θα έρθουν αλλαγές στον φόρο γονικών παροχών, κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτου, αλλά και αλλαγές στους φόρους που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Συμβουλές της Τροχαίας για ασφαλή οδήγηση σε χιόνια, καταιγίδες και παγετό

Βροχές, χιόνια, πλημμύρες «συνθέτουν» το σκηνικό του καιρού και δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση για αρκετούς οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν.
Η Τροχαία είχε δώσει στους οδηγούς συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων και των χρηστών του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.
Οι συμβουλές της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνηση:
- Να ενημερώνεστε πάντοτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσετε.
- Να φροντίσετε το όχημά σας να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Να χρησιμοποιείτε πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).
- Να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
- Να ελέγχετε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
- Να φροντίζετε ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.
Επιπλέον, να τηρείται πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ιδίως:
- Να μειώνετε ταχύτητα και να αφήνετε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορείτε να σταματήσετε με ασφάλεια.
- Να μη φρενάρετε απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπείτε της πορείας σας. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργείτε και όταν πρόκειται να επιταχύνετε ή να στρίψετε.
- Να έχετε αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνεστε πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
- Να διατηρείτε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός σας πάντα καθαρούς.
- Να οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα για να έχετε τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός σας.
- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
- Αν οδηγείτε σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγετε τους χιονισμένους χωματόδρομους.
- Να έχετε στο νου σας ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσετε το όχημά σας όταν οδηγείτε σε παγωμένο δρόμο.
- Να ακολουθείται τις υποδείξεις των τροχονόμων
Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά σας:
- Να μην προσπαθείτε να «γκαζώσετε» για να απεγκλωβιστείτε, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
- Να μετακινήσετε δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξετε το χιόνι από τους τροχούς.
- Να ειδοποιήσετε αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
- Να παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.
Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:
- Φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
- Προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
- Ελέγχετε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
- Βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.
- Φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.
Σε περίπτωση που μετακινείστε μέσα στην πόλη:
- Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή.
- Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.
- Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:
- Παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
- Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.
Σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνείτε με το 100 (ΕΛ.ΑΣ), το 199 (Π.Σ.), το 166 (Ε.Κ.Α.Β.), τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και με τις αρμόδιες Αρχές.

Τι δίνουν οι τράπεζες για να «μαζέψουν» πίσω τις καταθέσεις

Κίνητρα προκειμένου να προσελκύσουν νέο χρήμα -  το λεγόμενο και χρήμα κκάτω απο τα στρώματα -  δίνουν οι τράπεζες σε παλαιούς τους καταθέτες
Στο μεγάλο κύμα φυγής και αναλήψεων το 2012, οι καταθέτες έκρυβαν τις αναλήψεις κυρίως στις θυρίδες και στα σπίτια. Τώρα οι περισσότεροι προτιμούν μόνον τα σπίτια, καθώς το θεσμικό πλαίσιο άλλαξε και έτσι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως σε περίπτωση οποιασδήποτε κατάσχεσης, αυτή δεν θα καταλήξει και στη θυρίδα του ιδιώτη.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την «Ημερησία» οι τράπεζες προσπαθούν να πείσουν με «σύμμαχο» την τεράστια εγκληματικότητα αλλά και την θολή ακόμη υπόσχεση πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο μονοπάτι της ανάκαμψης πως τα σκόρπια κομποδέματα πρέπει να επιστρέψουν στα γκισέ και πως σταδιακά τα capital controls θα αρθούν.
Τι προσφέρουν οι τράπεζες
Επιτόκια που ξεπερνούν το 1% και φθάνουν μέχρι 1,20% για μεγαλύτερα ποσά προσφέρουν οι τράπεζες για επιστροφές μετρητών από 10.000 και πάνω, ενώ κάθε επιστροφή μετρητού μπορεί εκτός πλαισίου περιορισμών να γίνει ανάληψη, είτε και να μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Έτσι για μία κατάθεση μετρητού ύψους 10.000 ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1%, ενώ για μία κατάθεση 100.000 ευρώ το αντίστοιχο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,20%.
Την ίδια στιγμή για τα αντίστοιχα ποσά προθεσμιακής που ήδη βρίσκονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς για τα μεν πρώτα 10.000 ευρώ το επιτόκιο κινείται μεταξύ 0,60% -0,65% ενώ για μεγαλύτερα ποσά το ανώτερο που μπορεί να φθάσει είναι το 0,80% και πάντως αυστηρά κάτω από 1%.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως η προσέγγιση αυτή τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κλεινόν άστυ δεν πολυβγαίνει.
Οι λόγοι είναι γνωστοί: Οι μεγάλες δαπάνες που συχνά μειώνονται με τη χρήση μετρητών και χωρίς την έκδοση απόδειξης, είναι ένα αντικίνητρο για την επιστροφή των μετρητών στα ταμεία των τραπεζών.
Οι δεσμεύσεις λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, την εφορία και τις ίδιες τις τράπεζες, επίσης αποτρέπουν την επιστροφή των μετρητών τα ταμεία των τραπεζών.
Τέλος αντικίνητρο αποτελούν και τα ίδια τα capital controls, μολονότι το φρέσκο χρήμα εξαιρείται πλήρως από τους περιορισμούς.
Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην Αθήνα και αλλιώτικη στην επαρχία. Τα επαρχιακά καταστήματα κάνουν μεγαλύτερη υποδοχή φρέσκου χρήματος ή αλλιώς μετρητών από εκείνη που διενεργείται στην Αθήνα και τούτο διότι στην επαρχία οι άνθρωποι είναι πιο γνωστοί, φοβούνται περισσότερο να κρατήσουν χρήματα στο σπίτι, εμπιστεύονται τον τραπεζικό καλύτερα απ’ ό,τι στο κέντρο και τέλος τα χρέη τους είναι πολύ πιο περιορισμένα, από εκείνα των κατοίκων στην Αθήνα. Οι τράπεζες πάντως αν δεν καταφέρουν να αυξήσουν τις καταθέσεις κατά 20 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο, πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.