Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Υπ. Δικαιοσύνης: Αποποινικοποιεί τη βλασφημία

Στην αποποινικοποίηση της βλασφημίας, η οποία διώκεται μέχρι και σήμερα ως ποινικό αδίκημα, προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
Η σχετική πρόθεση έχει τεθεί υπό την κρίση της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Συγκεκριμένα το υπουργείο αναφέρει:
«Παράλληλα με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους, η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την πλήρη κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων γνωστοποιεί πως η αποποινικοποίηση του εγκλήματος της βλασφημίας έχει τεθεί υπό την κρίση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. Τη θέση αυτή θα εκφράσει προσεχώς και κατά την εξέταση της χώρας μας από την Επιτροπή των ΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (3-4 Αυγούστου στη Γενεύη).
Κατά το Ποινικό Δίκαιο η ποινή προϋποθέτει την τέλεση πράξης. Ο προσδιορισμός της τελευταίας χωρεί με στάθμιση των εμπειρικών – αποδείξιμων αποτελεσμάτων της. Ωστόσο, στην περίπτωση της βλασφημίας λείπει οποιαδήποτε αποδείξιμη ενώπιον δικαστηρίου βλαπτική συνέπεια της πράξης. Επομένως, η έννοια του εγκλήματος δεν διακρίνεται».

Εγκύκλιος ΙΚΑ για μείωση στις συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας

Επίσημο «αντίο» στα βίντεο και τις βιντεοκασέτες

Μεγάλωσε γενιές και γενιές, μας συντρόφευσε, βοήθησε το Hollywood να δυναμώσει και να κάνει ακόμα καλύτερες παραγωγές, σιγά σιγά άρχισε να μπαίνει σε ντουλάπες, να ξεχνιέται μέχρι που έφτασε η στιγμή να περάσει και επίσημα στην ιστορία.
Ο λόγος για τη συσκευή βίντεο. Αυτή που… ρούφαγε τη βιντεοκασέτα σε μια εποχή που μοιάζει τόσο κοντινή, αλλά και τόσο μακρινή συγχρόνως.
Όπως γράφει το engadget.com, όλες οι εταιρίες είχαν σταματήσει την παραγωγή τους με εξαίρεση μία, τη FUNAI, που εξακολουθούσε να δίνει τη μάχη της, αν και ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε πλέον ενδιαφέρον από το ευρύ κοινό των καταναλωτών.
Από τις 15 εκατ. συσκευές που στα… ντουζένια της πωλούσε ετησίως η FUNAI, έφτασε να πουλήσει πέρσι 500.000, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην απόφαση να σταματήσει την παραγωγή τους τον Αύγουστο… Πηγή: cnn.gr

Δημόσιο: Στο ΙΚΑ κολλάει η αναγνώριση προϋπηρεσίας χιλιάδων υπαλλήλων

Τεράστιο πρόβλημα με τις βεβαιώσεις του ΙΚΑ για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα σε εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον ΦΕΚ, αντιμετωπίζουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες στην aftodioikisi.gr, σε συνέχεια και σχετικής ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δ.Υ, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ τους τονίζουν ότι είτε δεν μπορούν να χορηγήσουν σχετικές βεβαιώσεις καθώς αναμένουν σχετικές διευκρινιστικές εγκυκλίους είτε, στην καλύτερη περίπτωσης, ότι η διαδικασία επαλήθευσης θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να λάβουν τα σχετικά μόρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων που ακολουθεί.
Γι’ αυτό το λόγο ζητούν οι βεβαιώσεις να δοθούν ηλεκτρονικά μεταξύ των υπηρεσιών του ΙΚΑ και των αρμόδιων Δευθύνσεων Προσωπικού,  προκειμένουν λυθεί το πρόβλημα.
Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών καταγγέλει, επίσης, ότι υπαλληλοι «οι οποίοι έχουν ήδη απευθυνθεί σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχουν εισπράξει αρνητικές απαντήσεις ως προς την δυνατότητα χορήγησης βεβαιώσεων, σε αναμονή διευκρινιστικών εγκυκλίων που να δίνουν λύση», ενώ αναρωτιείται πώς «όταν στο ΙΚΑ η έκδοση πράξης συνταξιοδότησης για πλήθος ασφαλισμένων μπορεί να πάρει χρόνια, είναι δυνατόν η καταμέτρηση ενσήμων για έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Το πρόβλημα παραδέχεται εμμέσως σε εγκύκλιο της και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση μη προσκόμισης του συνόλου των απαραίτητων δικαιολογητικών, εντός της ως άνω προθεσμίας, ήτοι των δέκα (10) εργασίμων ημερών, λόγω αδυναμίας χορήγησης σχετικού δικαιολογητικού από τον αρμόδιο φορέα, ο υπάλληλος υποχρεούται όπως αναγράψει επιπλέον στην αίτηση αναγνώρισης προϋπηρεσίας του, ότι έχει καταθέσει, εντός των δέκα (10) εργασίμων ημερών σχετική αίτηση χορήγησης του δικαιολογητικού, συνυποβάλλοντας ταυτόχρονα την πρωτοκολληθείσα αίτηση υποβολής σχετικού αιτήματος στον αντίστοιχο φορέα, αναφέρεται επίσης στην εγκύκλιο.»

Άνοιξε η εφαρμογή του ΟΓΑ για τον έλεγχο του Α21 online

ΕΕΤΑΑ: Διευκρινίσεις για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

Τι πρόστιμα προβλέπει η τροπολογία για τη μη έκδοση αποδείξεων

Βάσεις 2016: Ποιες σχολές θα σπάσουν το «φράγμα» των 19.000 μορίων – Ποιες θα πιάσουν… πάτο

Ένεση ρευστότητας στις τράπεζες από την χαλάρωση των capital controls

Αίθριος ο καιρός σήμερα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Γιατί δεν διαβάζει το παιδί;

Πανελλαδικές 2016 – Άλλες σχολές σπάνε το φράγμα των 19000 μορίων και άλλες καταποντίζονται

Φιλόλογοι και δάσκαλοι οι περισσότεροι που θα προσληφθούν για τους πρόσφυγες

Κλείνει για ασφαλτόστρωση το δεύτερο κομμάτι σε «Βηλαρά» και «Βαλαωρίτου»

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει το έργο του Δήμου Ιωαννιτών που αφορά στην ανακατασκευή του κεντρικού άξονα Βηλαρά – Βαλαωρίτου – 28ης Οκτωβρίου και από αύριο ξεκινούν εργασίες αποξήλωσης, διαμόρφωσης κι εν τέλει ασφαλτόστρωσης στο δεύτερο τμήμα του δρόμου, έχοντας ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του πρώτου τμήματος.
Για το λόγο αυτό από το Δήμο Ιωαννιτών γίνεται γνωστό πως από αύριο Παρασκευή 22 Ιουλίου, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων επί της οδού Βηλαρά, στο τμήμα μεταξύ των οδών Μπαλάνου & Πουκεβίλ, και επί της οδού Βαλαωρίτου Οι εργασίες  θα διαρκέσουν  από την 22η Ιουλίου  έως την 31η Αυγούστου 2016.
Υπενθυμίζεται πως επειδή  πρόκειται για εμπορικό άξονα και δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, για να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση που αναμενόμενα προκαλεί ένα τέτοιο έργο, από το Δήμο Ιωαννιτών αποφασίστηκε να εξελιχθεί τμηματικά. Δηλαδή κλείνει ένα τμήμα του δρόμου ενώ το υπόλοιπο είναι σε κυκλοφορία, ολοκληρώνεται το έργο σε αυτό το τμήμα δίνεται σε κυκλοφορία ακολουθούν οι εργασίες στο επόμενο.

Τι να κάνετε για να "ξεκολλήσετε" τα παιδιά σας από κινητά και υπολογιστές

Ένα σπάνιο βίντεο του Αγίου Παϊσίου

Στοιχεία – σοκ για μισθούς 100, 200 και 300 ευρώ το μήνα!

Δεν είναι ένα... τρομοσενάριο για το μέλλον, είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του σήμερα με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν μικτό μηνιαίο μισθό 100, 200 ή τοπ πολύ 420 ευρώ!

Τα στοιχεία του ΙΚΑ πραγματικά σοκάρουν. Είναι χιλιάδες οι νεόπτωχοι εργαζόμενοι που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν για μερικά ευρώ την ημέρα λίγες ημέρες την εβδομάδα ή απλά λίγες ώρες την ημέρα.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα των μνημονίων 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά. Μάλιστα ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά το μήνα.
Συνολικά στην Ελλάδα ο αριθμός εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Οι εισηγήσεις του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. για μετατάξεις, αποσπάσεις, παραιτήσεις

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. συνεδρίασε σήμερα 21/7/16 και με βάση τα θέματα Η.Δ. εισηγήθηκε τα εξής:
•    Μετατάξεις εκπαιδευτικών από Β/θμια στην Α/θμια εκπαίδευση
        Υποβλήθηκαν 295 αιτήσεις εκπαιδευτικών Β/θμιας εκπαίδευσης οι οποίοι αποδεσμεύτηκαν από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. και ζητούσαν να μεταταχθούν στην Α/θμια εκπαίδευση.
    Από αυτές τις αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 47 (42 στον κλάδο Π.Ε.06, 2 Π.Ε.60 και 3 Π.Ε.11).
•    Μετάταξη εκπαιδευτικών της Α/θμιας που ζητούσαν να μεταταχθούν στην ίδια βαθμίδα, σ' άλλον κλάδο.
        Υποβλήθηκαν 3 αιτήσεις, ικανοποιήθηκε 1 αίτηση από Π.Ε.70 σε Π.Ε.06.
•    Μετατάξεις εκπαιδευτικών Π.Ε. στη Β/θμια εκπαίδευση.
        Υποβλήθηκαν 38 αιτήσεις (11 Π.Ε.11, 3 Π.Ε.06, 14 Π.Ε.1601 και 10 διάφορες ειδικότητες).
    Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. εισηγήθηκε την αποδέσμευση όλων των εκπαιδευτικών.
•    Μετατάξεις εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης σε προσωρινές θέσεις Διοικητικών υπαλλήλων για σοβαρούς λόγους υγείας.
    Υποβλήθηκαν 8 αιτήσεις παρουσιάστηκαν στο Κ.Υ.ΣΠ.Ε. οι 7 για τις οποίες και εισηγήθηκε θετικά σύμφωνα με το Ν. 1566/85 και Ν. 1824/88.
•    Μετατάξεις εκπαιδευτικών Π.Ε. σε διοικητικές θέσεις.
    Υποβλήθηκαν 18 αιτήσεις και η εισήγηση ήταν θετική για αποδέσμευση των 17.
•    Ενστάσεις επί των μεταθέσεων.
    Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. απέρριψε όλες τις ενστάσεις για τις μεταθέσεις από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. και για τις μεταθέσεις σε Διαπολιτισμικά Σχολεία.
•    Αποσπάσεις εκπ/κών σε Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία για απόσπαση εκπαιδευτικών Π.Ε. και στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.
    Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε εισηγήθηκε θετικά για την ανανέωση της απόσπασης 2 συναδέλφων.
•    Παραιτήσεις εκπαιδευτικών.
    Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. εισηγήθηκε θετικά και για τις 3 αιτήσεις παραίτησης των συναδέλφων.
    Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. θα συνεδριάσει κι αύριο Παρασκευή 22/7/16 για όλα τα διαδικαστικά θέματα των αποσπάσεων.

Οργανικά κενά εκπαιδευτικών Π.Ε.

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Σας κοινοποιώ τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών Π.Ε., όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις μεταθέσεις και με βάση τα οποία θα γίνουν οι μετατάξεις:

Από... Δευτέρα πρόστιμα “φωτιά” για όσους δεν κόβουν αποδείξεις! Τι προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

- Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη
- Πότε τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται
- Τίθενται σε άμεση εφαρμογή από τις 25 Ιουλίου
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Πρόστιμα "φωτιά" για τη μη έκδοση αποδείξεων προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που φέρει τις υπογραφές των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Τρύφωνα Αλεξιάδη, και κατατέθηκε στη Βουλή.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων θα συνεχίσουν να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στο ύψους του ήμισυ του αναλογούντως ΦΠΑ, με τη διαφορά όμως ότι το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Τα πρόστιμα αυτά μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Για παράδειγμα αν σε ένα καφέ, διαπιστωθεί ότι δεν εκδόθηκαν 10 αποδείξεις στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 50 ευρώ, το πρόστιμο των 25 ευρώ που ισχύει σήμερα αυτόματα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. Εάν ο ίδιος επιτηδευματίας μέσα σε μια πενταετία υποπέσει στην ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει ακόμα και μία απόδειξη, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Μάλιστα τα νέα πρόστιμα τίθενται σε άμεση εφαρμογή από τις 25 Ιουλίου.

Αναλυτικά:

Προβλέπεται σε σχέση με τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ και αναλόγως της υποχρέωσης τήρησης από τον φορολογούμενο απλογραφικού ή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, κατώτερο ύψος αυτών 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο. Σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης ή κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας, ως άνω, παράβασης, κατά τα ειδικώς οριζόμενα, προβλέπεται προσαύξηση, κατά τα αναφερόμενα ποσοστά, των προστίμων επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, καθώς και κατώτερα όρια αυτών, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, αναλόγως της υποχρέωσης τήρησης από τον φορολογούμενο απλογραφικού ή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Ορίζεται ειδικώς ότι, σε περίπτωση σώρευσης προστίμων για τις προαναφερθείσες παραβάσεις με παραβάσεις για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή για τη μη υποβολή δηλώσεων, αφαιρείται το αναλογικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε σχέση με τις δηλώσεις και όχι τα ανωτέρω θεσπισθέντα κατώτερα πρόστιμα ή τα προσαυξημένα αυτών.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Με πληροφορίες από imerisia.gr

ΟΓΑ: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα 337.000 δικαιούχων δωρεάν παροχών

Σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη ανάδειξη των 337.000 δικαιούχων στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ έτους 2016.
Τα ονόματα των κληρωθέντων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ ( www.oga.gr) (Ηλεκτρονικές υπηρεσίες, Κλάδος Αγροτικής Εστίας) στην οποία μπορούν να αναζητηθούν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα.
Από 23/7/2016 μέχρι 31/8/2016 οι κληρωθέντες των προγραμμάτων του ΛΑΕ/ΟΓΑ πρέπει να προσέρχονται, σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, για να παραλάβουν τα δελτία τους. Μετά την ημερομηνία αυτή και ειδικότερα από 5/9/2016, τυχόν αδιάθετα δελτία θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ σε όσους υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΓΑ έτους 2016, ανεξαρτήτως εάν κληρώθηκαν ή όχι.
Για το πρόγραμμα δωρεάν Παροχής Βιβλίων, από 23/7/2016 οι κληρωθέντες δεν παραλαμβάνουν δελτία αλλά, απευθύνονται απευθείας στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.
Τα προγράμματα που υλοποιούνται είναι:
1) Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για 55.000 άτομα, διάρκειας έως 8 Μαΐου 2017.
2) Πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού για 4.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, διάρκειας έως 8 Μαΐου 2017.
3) Εκδρομικό Πρόγραμμα τριήμερων ή μονοήμερων εκδρομών για 37.000 δικαιούχους, διάρκειας έως 8 Μάιου 2017.
4) Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Εισιτηρίων Θεάτρου για 66.000 άτομα, διάρκειας έως 31 Μαΐου 2017.
5) Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων για 175.000 άτομα, διάρκειας έως 31 Δεκεμβρίου 2016.
Επίσης με ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ ενημερώνει ότι για τα προγράμματα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού οι κληρωθέντες θα πρέπει να προβούν έγκαιρα σε κράτηση δωματίου, παραλαμβάνοντας την Επιβεβαίωση Κράτησης (voucher) από το κατάλυμα της επιλογής τους.
Στη συνέχεια θα πρέπει να εισέρχονται, οι ίδιοι ή μέσω ΚΕΠ, στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΓΑ «Καταχώρηση κράτησης δωματίου» και να καταχωρούν τα στοιχεία της κράτησης τουλάχιστον 2 ημέρες πριν την προσέλευση τους στο τουριστικό κατάλυμα. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική προκειμένου στην συνέχεια οι δικαιούχοι να παραλάβουν, από οποιοδήποτε ΚΕΠ, τα δελτία τους, στα οποία θα εκτυπώνεται και η επωνυμία του τουριστικού καταλύματος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η κράτηση.

Από σήμερα οι υποψήφιοι μπορούν να δουν το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν από σήμερα Τετάρτη 20-7-2016 να έχουν και πάλι πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση (http://exams.it.minedu.gov.gr).
Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να να βλέπουν, να αποθηκεύουν ή να εκτυπώνουν την οριστικοποιημένη μορφή του Μηχανογραφικού τους Δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος, παραμένουν τα μελτέμια

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα Πέμπτη. Ανεμοι από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 5 με 6 και πρόσκαιρα την ήμερα τοπικά 7 μποφόρ. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜY:
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: γενικά αίθριος τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στις ανατολικές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών όμβρων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά βόρειοι με την ίδια ένταση.

θερμοκρασία: από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
άνεμοι: αρχικά ασθενείς, βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος τις μεσημβρινές και απογευματινός ώρες παροδικές νεφώσεις στα ορεινά.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: γενικά αίθριος τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη μέχρι το μεσημέρι.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη τοπικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: γενικά αίθριος.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 21 έως 30 και στα Δωδεκάνησα μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
καιρός: γενικά αίθριος.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
καιρός: γενικά αίθριος πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
άνεμοι: αρχικό βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση
θερμοκρασία: από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Γαστρεντερίτιδα: Τι επιτρέπεται να φάτε και τι όχι για ταχύτερη ανάρρωση

Αν έχετε γαστρεντερίτιδα, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε και να τρέφεστε, όσο αυτό είναι εφικτό. Το φαγητό βοηθά στην επένδυση του εντέρου, για να επουλωθεί γρήγορα και επιτρέπει στο σώμα να ανακτήσει την δύναμή του. Αντίθετα, αν δεν τρώτε τίποτα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παρατείνετε την ταλαιπωρία σας.

Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, ξεκινήστε με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τις ποσότητες ανάλογα με τη βελτίωση της κατάστασής σας. Και μην ξεχνάτε να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι.
Κατά το πρώτο 24ωρο πρέπει να ενυδατώνετε σταδιακά τον οργανισμό σας με μικρές λήψεις καθαρών υγρών (νερό, τσάι, ζωμό). Προσπαθήστε να μην φάτε τίποτα την πρώτη μέρα και να ξεκινήσετε με πολύ ελαφριά φαγητά (σούπα, φιδές κλπ) από τη 2η μέρα και μετά, πάντα σε μικρές λήψεις (1-2 κουταλιές κάθε 15 λεπτά) για να δείτε πώς θα αντιδράει ο οργανισμός σας.
Μετά από 2 ή 3 ημέρες και εφόσον ξεκουράζεστε και προσέχετε να ενυδατώνεστε καλά και να επανέλθετε αργά και σταδιακά στο φαγητό, τα συμπτώματα (διάρροια, έμετος, πυρετός, μυαλγία) θα υποχωρήσουν, αφού συνήθως η γαστρεντερίτιδα είναι βακτηριακή και όχι ιογενής.
Τροφές που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να καταναλώνετε αν έχετε γαστρεντερίτιδα:
  • Ζυμαρικά
  • Ρύζι
  • Άπαχο κρέας
  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαγειρεμένο ψάρι
  • Αυγά
  • Ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μπανάνες, μήλα σχάρες, καλά μαγειρεμένα καρότα)
  • Δημητριακά χωρίς ζάχαρη
  • Φρυγανισμένο ψωμί
  • Γιαούρτι
  • Τυρί με χαμηλά λιπαρά
Τροφές που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώτε αν έχετε γαστρεντερίτιδα:
  • Χυμοί φρούτων που περιέχουν πολλή ζάχαρη
  • Αθλητικά ποτά
  • Αναψυκτικά και κάθε αεριούχο ποτό
  • Καφεϊνούχα ποτά
  • Ζωμοί και κονσέρβες ή συσκευασμένες (έτοιμες) σούπες
  • Τηγανητά ή τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά (αλλαντικά, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, γλυκά)
  • Παγωτά, γρανίτες και ζελέ
  • Ξηροί καρποί, φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι
  • Δημητριακά με ζάχαρη
  • Καραμέλα και σοκολάτα
  • Πολύ πικάντικες τροφές
http://sante.gouv.qc.ca
Γενικά
Αποφύγετε την λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη. Οτισδήποτε μπαίνει στο στομάχι, ειδικά τις πρώτες 2 μέρες, θα σας ταλαιπωρεί. Επίσης, αν έχετε επίμονο πυρετό, επισκεφθείτε ένα γιατρό για να δείτε αν πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια αντιβιοτική θεραπεία, την οποία και πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα. Είναι όμως πάντα καλό να αποφεύγετε να παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς σοβαρή αιτία.

Αναπληρωτές: Για πρώτη φορά 92.850 αιτήσεις ηλεκτρονικά -Ολοκληρώθηκε η διαδικασία

Για πρώτη φορά 92.850 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν ηλεκτρονικά αιτήσεις αναπληρωτών. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση χθες της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης και Μουσικών Σχολείων.
Συγκεκριμένα για πρώτη φορά 92.850 εκπαιδευτικοί, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές και 52.451 ως ωρομίσθιοι, εξοικονομώντας χρόνο και αποφεύγοντας την πολύωρη αναμονή στις ουρές που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια έξω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιο αριθμό αιτήσεων είχαμε για τους φιλολόγους (21.942), τους δασκάλους (13.450) και τους νηπιαγωγούς (11.123).
Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τους αναπληρωτές συνεχίζεται με τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Εκπαίδευσης που καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 25 Ιουλίου.

Συντάξεις: Η μεγάλη σφαγή στις επικουρικές – 40% οι μειώσεις – Ποιοι χάνουν, ποιοι γλιτώνουν το τσεκούρι

- Από 8% ως 10% οι μειώσεις τον Αύγουστο
- Σφαγή τον Σεπτέμβριο με περικοπές ως 40%
- Μεγάλοι χαμένοι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΙΚΑ, ΝΑΤ
- Οι μειώσεις ισχύουν από 1η Ιουνίου και θα παρακρατηθούν αναδρομικά

Σε δυο κύματα ο επανυπολογισμός των επικουρικών που θα επηρεάσουν συνολικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Η αρχή θα γίνει με τις επόμενες συντάξεις που θα καταβληθούν τον Αύγουστο και που θα επηρεάσουν 312.000 συνταξιούχους που θα δουν μεγάλες μειώσεις από 8% ως 10%. Όμως αυτοί θα είναι μόνο οι πρώτοι. Οι περικοπές που υπολογίζονται από 1η Ιουνίου και η παρακράτηση θα γίνει αναδρομικά και ισόποσα από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Το πρώτο κύμα περικοπών λοιπόν έρχεται τις επόμενες ημέρες με τους συνταξιούχους να έχουν μείωση από 2 ως και 350 ευρώ στην επικουρική τους σύνταξη.
Ποιοι και πόσοι χάνουν χρήματα τον Αύγουστο
Δημόσιοι υπάλληλοι (ΤΑΕΔΥ) 200.000
Εργαζόμενοι Ασφαλιστικών Ταμείων (ΤΕΑΠΟΚΑ) 29.000
Δημοτικοί Υπάλληλοι (ΤΑΔΚΥ)) 30.000
Χημικοί, χημικοί μηχανικοί κλπ (ΤΕΑΧ) 2.700
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ΤΕΑΕΙΓΕ 1.600
ΤΕΑΠ ΟΤΕ 27.000
ΤΕΑΠ ΕΛΤΑ 9.600
ΤΕΑΠ ΕΡΤΤ 4.800
ΤΕΑΠ ΕΤΒΑ 730
Εργαζόμενοι Αγροτικής Τράπεζας 5.900
Πυροσβέστες 670
Ποιοι και πόσοι χάνουν χρήματα τον Σεπτέμβριο
ΙΚΑ 730.000
Εμποροϋπάλληλοι 31.000
ΤΕΑΠΟΖΟ 4.500
Υπάλληλοι ναυτικών – τουριστικών πρακτορείων 5.500
Υπάλληλοι ΔΕΗ 33.000
Πρώην Εργαζόμενοι τράπεζας Πίστεως και Alpha 1.700
Αρτοποιοί, υπάλληλοι βενζινάδικων 5.000
Μηχανικοί, εργολήπτες δημοσιων εργων, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι 13.000
ΕΤΑΠ ΜΜΕ 1.700
ΚΕΑΝ 41.000
Αστυνομικοί 190.000
Πρώην υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας 4.000
Τα μεγάλα μαχαίρια του Σεπτεμβρίου θα πέσουν κυρίως στο ΙΚΑ με μειώσεις 5% ως 35% σε όσους έχουν από 25 έτη και άνω ή 10% ως 40% σε όσους έχουν s;yntajh toy TEANTΠ.
Οι πρώην εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα έχουν απώλειες από 5% ως και 20%, ενώ οι πρώην εργαζόμενοι των τραπεζών από 5% ως 12%.

ΟΓΑ: Καταβάλλεται σήμερα η β΄δόση για τα οικογενειακά επιδόματα

Σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 θα καταβληθούν, όπως είχε γράψει η aftodioikisigr, τα Οικογενειακά Επιδόματα Β’ Τριμήνου 2016 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι και 26-06-2016 και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ την ίδια ημερομηνία θα γίνει η πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2015, που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 €.
Να σημειωθεί ότι το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%.
Όπω αναφέρει ο ΟΓΑ, όσοι από τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι και τις 26-06-2016 και δεν τους καταβληθεί το επίδομα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr ), στην ένδειξη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΓΑ, ενότητα «Υπηρεσίες προς το Κοινό», πεδίο «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», προκειμένου να ενημερωθούν για το λόγο μη πληρωμής τους καθώς και για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή αρμόδιο Υποκατάστημα). Η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων σε αυτούς τους δικαιούχους θα γίνει μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού .

Η «σφαγή» στις επικουρικές – Ποιοι χάνουν χρήματα τους επόμενους μήνες

Σε δυο κύματα έρχονται ο ανακαθορισμός και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Το πρώτο «πακέτο» επανυπολογίζει τις επικουρικές 312.000 συνταξιούχων από 11 κλάδους με κυρίαρχο το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ) και… καταφτάνει στις 2 Αυγούστου με την πληρωμή των συντάξεων Αυγούστου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από αυτό το πρώτο κύμα θα υπάρξουν μειώσεις σε 10.000 – 15.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν περικοπές 8% – 10% στο καθαρό ποσό της επικουρικής. Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ, που αν πέφτουν πάνω από το πλέγμα προστασίας των 1.300 ευρώ (μεικτά κύριας και επικουρικής) χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα επικουρική.
Για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ, πάνω από το οποίο πέφτει ο «πέλεκυς» των περικοπών στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία.
Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Εκτιμάται πως από τις περικοπές του δεύτερου «πακέτου» θα επηρεαστούν πάνω από 160.000 συνταξιούχοι με τη μεγάλη πλειοψηφία να ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ. Εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ) από τις περικοπές του Σεπτεμβρίου χάνουν επίσης συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.
Όλες οι επικουρικές (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) επανυπολογίζονται και αναπροσαρμόζονται στο νέο σύστημα. Κάποιες κατηγορίες (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) διασώζονται, καθώς η διαφορά ανάμεσα στο νέο μεικτό ποσό και το παλιό «ισοφαρίζεται» από περικοπές προηγούμενων μνημονίων που καταργούνται (έχουν κριθεί αντισυνταγματικές). Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείεται να δουν ακόμη και εξαιρετικά οριακές αυξήσεις επειδή το νέο μεικτό τους πέφτει κάτω από το όριο των 300 ευρώ και δεν θα έχουν πλέον κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.
Όσοι εισπράττουν αθροιστικά από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) και κάτω διασώζονται από το άμεσο «μαχαίρι», αλλά μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα σχολεία όλα τα προσφυγόπουλα τον Σεπτέμβριο

“Στο  σχεδιασμό του υπουργείου είναι τον Σεπτέμβριο να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας στο δημόσιο σχολικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Με τάξεις υποδοχής στα σχολεία και στα κέντρα φιλοξενίας με ιδιαίτερες σχολικές δομές”.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε  ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, κατά την επίσκεψή του στο  51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που λειτουργεί ως «Ανοιχτό Σχολείο» και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Ακονιμάτου 40, Μεταξουργείο)  
Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε επίσης ότι «είμαστε σίγουροι ότι το ελληνικό δημόσιο σχολείο έχει κουλτούρα και η ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στην κοινωνία και αυτή τη φορά θα αποδείξει ότι το σχολείο στη χώρα μας είναι ένα θεμέλιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
Ο κ. υπουργός συνεχάρει τους εκπαιδευτικούς για το χρόνο που αφιερώνουν για να λειτουργήσει το πρόγραμμα τονίζοντας ότι «το ανοικτό σχολείο είναι αυτό που δεν κλείνει όταν τελειώνει το μάθημα αλλά μπορεί να λειτουργεί και το απόγευμα σε συνεργασία με τους δήμους κάθε περιοχής, είναι ένα πρότυπο που πρέπει να προωθήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από εκεί και πέρα πρέπει να σχεδιάσουμε πως θα γίνει με πιλοτικό τρόπο και μετά να το γενικεύσουμε σε όλα τα σχολεία».
Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στην πρόσληψη 800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών με επιμόρφωση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Η προκήρυξη για την πρόσληψή τους αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.
Ο υπουργός επισκέφτηκε τις τάξεις, μίλησε με τα παιδιά αλλά κυρίως με τους εκπαιδευτικούς που είναι η «ψυχή» της εθελοντικής δράσης.
«Ήρθαμε εδώ σήμερα να μάθουμε. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς» ανέφερε ο Νίκος Φίλης κατά την έναρξη της συζήτησης με τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η Μυρσίνη Ζορμπά πρόεδρος του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ενημέρωσε τον Νίκο Φίλη για το πρόγραμμα, προβάλλοντας το γεγονός ότι ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία του προγράμματος, είναι η καθημερινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών οι οποίοι καταθέτουν την εμπειρία τους.
«Ευελπιστούμε στο τέλος να έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ορίσει πως θα συμπεριφερόμαστε σε αυτά τα παιδία. Πως πρέπει να στοιχειοθετηθεί το σεμινάριο όσων ασχοληθούν με τα παιδιά» δήλωσε μεταξύ των άλλων η Μυρσίνη Ζορμπά παρουσιάζοντας και τις δραστηριότητες που είχαν τα παιδιά όπως οι επισκέψεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, η παρακολούθηση κινηματογράφου και οι συναντήσεις με συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση τροχοπέδη για την μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ

Δύο μοντέλα εργασίας στο δημόσιο -ένα για το μόνιμο προσωπικό και ένα για το έκτακτο, δηλαδή τους συμβασιούχους- επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως έχουν επανειλλημένα αναφέρει αρμόδια στελέχης της. Η επιλογή αυτή σημαίνει ότι έρχεται και η πολυπόθητη μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), οι οποίοι, σύμφωνα με στοιχεία στην apografi.gr, ανέρχονται περίπου στις 50.000.
Η μονιμοποίησή τους είχε εξαγγελθεί από το πρώτο διάστημα της θητείας του σημερινού υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, κατά την θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2015, τεχνικά ζητήματα «πάγωσαν» την πρωτοβουλία του, χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη από τότε.
Η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ, όπως αποτυπωνόταν σε διάταξη στο νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης» (αποσύρθηκε στη συνέχεια), θα μπορούσε να θεωρηθεί μετατροπή σύμβασης και να προσκρούσει σε συνταγματικές διατάξεις.
Η προοπτική μονιμοποίησης των ΙΔΑΧ επανέρχεται πλέον στο προσκήνιο από τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για την Δημόσια Διοίκηση, Χριστόφορο Βερναρδάκη, μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η επιλογή αυτή φαίνεται ότι προσπερνάει τα παραπάνω τεχνικά – νομικά ζητήματα.
Η θέσπιση μίας και μόνο σχέσης εργασίας για το μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να γίνει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση και συγκεκριμένα με αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος και η Κυβέρνηση είναι θετική προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συζήτηση άλλωστε για την Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ήδη ανοιχτή και οι ΙΔΑΧ, προσβλέπουν πλέον στο να αποκτήσουν ουσιαστικές μόνιμες σχέσεις εργασίας.
Δείτε τι λέει το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος: ‘Αρθρο 103: (Δημόσιοι υπάλληλοι)
1. Oι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θέλησης του Kράτους και υπηρετούν το Λαό οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα. Tα προσόντα και ο τρόπος του διορισμού τους ορίζονται από το νόμο. 2. Kανένας δεν μπορεί να διοριστεί υπάλληλος σε οργανική θέση που δεν είναι νομοθετημένη. Eξαιρέσεις μπορεί να προβλέπονται από ειδικό νόμο, για να καλυφθούν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες με προσωπικό που προσλαμβάνεται για ορισμένη χρονική περίοδο με σχέση ιδιωτικού δικαίου. 3. Oργανικές θέσεις ειδικού Eπιστημονικού καθώς και τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού μπορούν να πληρούνται με προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Nόμος ορίζει τους όρους για την πρόσληψη, καθώς και τις ειδικότερες εγγυήσεις τις οποίες έχει το προσωπικό που προσλαμβάνεται. 4. Oι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Aυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Kατά των αποφάσεων των συμβουλίων αυτών επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Eπικρατείας, όπως νόμος ορίζει. 5. Mε νόμο μπορεί να εξαιρούνται από τη μονιμότητα ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις εκτός της υπαλληλικής ιεραρχίας, οι διοριζόμενοι απευθείας με βαθμό πρεσβευτικό, οι υπάλληλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας και των γραφείων του Πρωθυπουργού, των Yπουργών και Yφυπουργών. 6. Oι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων έχουν εφαρμογή και στους υπαλλήλους της Bουλής, οι οποίοι κατά τα λοιπά διέπονται εξ ολοκλήρου από τον Kανονισμό της, καθώς και στους υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. **7. Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 5, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει. Νόμος μπορεί να προβλέπει ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας ή ειδικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού για θέσεις το αντικείμενο των οποίων περιβάλλεται από ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις ή προσιδιάζει σε σχέση εντολής. **8. Νόμος ορίζει τους όρους, και τη χρονική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, για την κάλυψη είτε οργανικών θέσεων και πέραν των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 είτε πρόσκαιρων είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών κατά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2. Νόμος ορίζει επίσης τα καθήκοντα που μπορεί να ασκεί το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου. Απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού που υπάγεται στο πρώτο εδάφιο ή η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου. Oι απαγορεύσεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και ως προς τους απασχολουμένους με σύμβαση έργου. **9. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του «Συνηγόρου του Πολίτη» που λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Συνεδριάζει το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. στις 21 και 22/7/2016 για τις μετατάξεις, αποσπάσεις και παραιτήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. στη συνεδρίαση της Πέμπτης 21/7/16, θα συζητήσει τις ενστάσεις επί των μεταθέσεων, τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών, τις μετατάξεις από τη Δ.Ε. στην Π.Ε., την αποδέσμευση εκπαιδευτικών για μετάταξη από την Π.Ε. στην Δ.Ε., τις αποσπάσεις στα πειραματικά και πρότυπα σχολεία, καθώς και στο σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 22/7/16 θα συζητήσει όλα τα διαδικαστικά θέματα (ένταξη σε ειδική κατηγορία, αμφισβητούμενες αιτήσεις, μοριοδοτήσεις κ.τ.λ.) των αποσπάσεων εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. γενικής και ειδικής αγωγής.
•    Οι αποσπάσεις από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. θα ανακοινωθούν αρχές Αυγούστου.
•    Οι αποσπάσεις σε φορείς, Πανεπιστήμια και Δ/νσεις θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουλίου.
•    Η συζήτηση για την αποδέσμευση των εκπαιδευτικών για μετάταξη σε θέσεις Ε.ΔΙ.Π. εκτιμώ ότι θα γίνει τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου.
•    Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε..

Έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά για την Σάμο

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Ανεβαίνουν στο TAXISnet τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα τα δουν «φουσκωμένα»

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όσων ταξιδεύουν με πλοίο

Εγκρίθηκε η πληρωμή για το επίδομα ενοικίου

Αλλάζουν οι κανόνες για τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων

Μέσα Σεπτεμβρίου η προκήρυξη 23.100 θέσεων κοινωφελούς εργασίας σε 274 δήμους

Ποιες οφειλές στο Δημόσιο απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής Dr. Jekill

Π πύλη παιδαγωγικού υλικού για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Το φθινόπωρο ξεκινά το νέο «εξοικονόμηση κατ' οίκον» - κριτήρια & επιλεξιμότητα

Μια μέρα στη θάλασσα με τον ‘Μίμη και την Άννα’

ΟΓΑ: Καταβάλλεται η β΄δόση για τα οικογενειακά επιδόματα

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 θα καταβληθούν, όπως είχε γράψει η aftodioikisigr, τα Οικογενειακά Επιδόματα Β’ Τριμήνου 2016 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι και 26-06-2016 και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ την ίδια ημερομηνία θα γίνει η πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2015, που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 €.
Να σημειωθεί ότι το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%.
Όπω αναφέρει ο ΟΓΑ, όσοι από τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι και τις 26-06-2016 και δεν τους καταβληθεί το επίδομα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr ), στην ένδειξη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΓΑ, ενότητα «Υπηρεσίες προς το Κοινό», πεδίο «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», προκειμένου να ενημερωθούν για το λόγο μη πληρωμής τους καθώς και για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή αρμόδιο Υποκατάστημα). Η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων σε αυτούς τους δικαιούχους θα γίνει μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού .

Τι μπορει να κρυβει ο συνεχης βηχας;

Τα καλύτερα εκπαιδευτικά websites για παιδιά

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Αποτελέσματα Κ.Π.Γ. 6/2016

Έως τα μεσάνυχτα αιτήσεις γενικής. ΔΟΑΤΑΠ δεν προλαμβάνει τις αναγνωρίσεις. Διαδικασία αίτησης Ειδικής

Επανέρχονται τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων

Από το «κόσκινο» της εφορίας 53.580 φορολογικές δηλώσεις

Συνδέονται Φορολογικό Μητρώο με το Δημοτολόγιο

Και επίσημα πλέον θα πωλούνται φάρμακα στα supermarket

Στα τρία «σπάνε» όλες οι κύριες συντάξεις - Οι μεγάλοι χαμένοι

ΙΚΑ: Εγκύκλιος για ανακεφαλαιωμένο χρόνων ασφάλισης και απώλεια παλαιών ενσήμων

ΟΓΑ οικογενειακά επιδόματα: Πότε θα δοθεί η δεύτερη δόση;

Κάρτα αλληλεγγύης σίτισης : Δείτε πότε θα γίνει η πληρωμή για τον Ιούλιο

Capital controls: Στα 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες το όριο – Τι αλλάζει

- Η ΕΚΤ ενέκρινε την πρόταση για χαλάρωση των capital controls
- “Διπλό” όριο ανάληψης σε βάθος δύο εβδομάδων για τους πολίτες
- Τι αλλάζει στα όρια αναλήψεων ανά κατηγορία

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την εισήγηση που είχε κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χαλάρωση των capital controls.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΤτΕ, πρόκειται για το πακέτο που είχε προαναγγείλλει την προηγουμένη εβδομάδα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Έκθεση Νομισματικής Πολιτική,ς ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για:
-Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
-Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες».
-Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Συντάξεις: Νέες μειώσεις τον Αύγουστο – Ποιοι μπαίνουν στον κόφτη

Ως και 50 ευρώ το μήνα θα χάσουν κάποιοι συνταξιούχοι. Στο στόχαστρο μπαίνουν 400.000 άτομα με σύνολο κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ.

Οι μειώσεις θα γίνουν στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης εφόσον το άθροισμα μαζί με την κύρια ή οποιαδήποτε άλλη σύνταξη παίρνουν (γήρατος, αναπηρίας, ή θανάτου) είναι πάνω από 1.300 ευρώ μικτά.
Παραδείγματα:
Συνταξιούχος με 29 χρόνια ασφάλισης παίρνει 800 ευρώ κύρια και 250 επικουρική, σύνολο 1.250 ευρώ. Παρόλο που δεν είναι στο... όριο για να του γίνει μείωση, η επικουρική θα επανυπολογιστεί με νέο ποσοστό 0,45% και θα καθοριστεί στα 182 ευρώ. Η μείωση από την παλιά επικουρική είναι 168 ευρώ. Με το τρικ της προσωπικής διαφοράς, ο συνταξιούχος θα έχει νέα επικουρική 182€ αλλά θα συνεχίσει να παίρνει τα 68€ ως ξεχωριστό ποσό, το οποίο δεν θα θεωρείται σύνταξη αλλά "προσωπική διαφορά", η οποία μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.
Συνταξιούχος με 35 χρόνια, με κύρια σύνταξη 900 ευρώ και επικουρική 300 (σύνολο 1.200 ευρώ). Με τον επανυπολογισμό η νέα επικουρική θα φτάσει στα 189 ευρώ και τα άλλα 111 ευρώ θα δίνονται ως προσωπική διαφορά.
Συνταξιούχος που παίρνει 900 ευρώ κύρια σύνταξη και επικουρική 200, θα έχει αναπροσαρμογή της επικουρικής με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45%). Αν η επικουρική από 200 ευρώ μειωθεί στα 150, τα 50 ευρώ θα του καταβάλονται ως ξεχωριστό ποσό.
Η "προσωπική διαφορά" δεν θεωρείται σύνταξη. Αν μια επικουρική είναι 120€, θα μειωθεί άμεσα στα 70 ευρώ. Αν το άθροισμα με την κύρια είναι κάτω από τα 1.300€, η μείωση των 50€ δεν θα περάσει άμεσα στην τσέπη του συνταξιούχου. Θα ονομαστεί "προσωπική διαφορά" και θα καταβάλεται μέχρι νεοτέρας. Αν όμως το άθροισμα είναι πάνω από 1.300 ευρώ, τα 50€ θα κοπούν από τις 2 Αυγούστου.

Βάσεις 2016: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Στα ύψη η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και πλησιάζουμε την ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2016 που θα κρίνει το μέλλον τους. Σημαντική βουτιά αναμένεται να σημνειώσουν οι Βάσεις 2016 σε Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές, καθώς και στα τμήματα Πληροφορικής.

Σημαντική βουτιά αναμένεται να σημνειώσουν οι Βάσεις 2016 σε Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές, καθώς και στα τμήματα Πληροφορικής. Την ίδια στιγμή, ιστορικό... χαμηλό αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής στα Παιδαγωγικά τμήματα. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Βάσεις 2016.
«Τρελή» πορεία αναμένεται να διαγράψουν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι Βάσεις 2016 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως άλλωστε προκύπτει από τα τελικά στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Το μεγάλο "Βατερλό" στις Βάσεις 2016 σημειώνεται στα περισσότερα τμήματα, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές καθώς και σε τμήματα Πληροφορικής, ενώ εξαίρεση αποτελούν οι σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.
Αιτία της βουτιάς των βάσεων είναι η απογοητευτική εικόνα των μορίων καθώς σε όλα τα πεδία δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστοι οι αριστούχοι. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν από 0 έως 7.000 μόρια είναι η πλειοψηφία! Σε... απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις Βάσεις 2016 των πανελλαδικών, μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες πάνω από 18.500 μόρια, ενώ οι αριστούχοι που "έπιασαν" περισσότερα από 19.500 μόρια είναι μόλις 55! Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μαθητής μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια (κυρίως σε Παιδαγωγικά τμήματα), ενώ στις κεντρικές Ιατρικές σχολές απαιτούνται σχεδόν 19.000 μόρια!
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο στις Βάσεις 2016 στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπως οι τρεις Νομικές σχολές, οι Βάσεις 2016 θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, με αυξομειώσεις. Με 17.500 μόρια μπορεί κάποιος να μπει στο πανεπιστήμιο.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, τα Πολυτεχνικά τμήματα, οι Βάσεις 2016 θα έχουν μικρή πτώση. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται η μεγαλύτερη βουτιά των βάσεων, αφού σε κανένα τμήμα το όριο εισαγωγής δεν θα ξεπεράσει τις 18.000 μόρια.
Στις ιατρικές σχολές, οι εισακτέοι φέτος θα είναι 1.055 και αυτό σημαίνει πως οι βάσεις εισαγωγής της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια. Πέρυσι, στην ιατρική Αλεξανδρούπολης απαιτούνταν 18.174 μόρια για την εισαγωγή. Οι Βάσεις 2016 αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Απαγόρευση σε κλειστούς χώρους

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής υιοθετείται η Οδηγία της Ε.Ε. (2014/40/ΕΕ) με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού και άλλα συναφή προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την οποία οι χώρες- μέλη είχαν την υποχρέωση να ενσωματώσουν στις εθνικές τους νομοθεσίες έως τις 20 Μαΐου, γεγονός που έχει ήδη συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις επιχειρήσεις και τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η πλειοψηφία των αντιδράσεων αφορά στην εξομοίωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας μεταξύ ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου που, όπως υποστηρίζουν, αποβαίνει εις βάρος τόσο των καπνιστών όσο και των δομών υγείας. Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, όπως αναφέρεται από τον κλάδο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καταδεικνύει το έλλειμμα ενημέρωσης για τις λιγότερο επιβαρυντικές εναλλακτικές του συμβατικού τσιγάρου που μπορούν να σώσουν ζωές.
Για τον λόγο αυτό παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι καταναλωτών ζητούν να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη το υφιστάμενο σώμα γνώσης καθώς και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, που υπογραμμίζουν τη σημασία επιλογών για εθισμένους καπνιστές.
Αγωνία για τη νέα νομοθεσία
Παράγοντες της αγοράς και χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων βρίσκονται σε αγωνιώδη αναμονή για την τελική μορφή που θα πάρει η νομοθεσία για τα καπνικά προϊόντα – ιδίως μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που καταγράφηκε κατά τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.
Η πλειοψηφία των αντιδράσεων αφορά στην εξομοίωση από πλευράς Υπουργείου μεταξύ ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου που αποβαίνει εις βάρος τόσο του κοινού, όσο και των δομών υγείας. Αυτό καταδεικνύει, επισημαίνουν γνώστες του αντικειμένου, η πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, αλλά και το έλλειμμα ενημέρωσης για τις λιγότερο επιβαρυντικές εναλλακτικές του συμβατικού τσιγάρου που μπορούν να σώσουν ζωές.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η διεθνής ιατρική κοινότητα εξάρει τη σημασία επιλογών για εθισμένους καπνιστές – πόσω μάλλον όταν πρόκειται για επιτυχημένες λύσεις όπως αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Κρίσιμη η πρόσβαση σε εναλλακτικές επιλογές για τους καπνιστές
Παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι καταναλωτών τονίζουν την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντικαπνιστικής προσπάθειας, στο πλαίσιο του πνεύματος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών από το κάπνισμα – ενεργητικό και παθητικό. Επισημαίνουν ότι οι καπνιστές πρέπει να διευκολυνθούν να επιλέξουν λιγότερο επιβλαβή για την υγεία τους προϊόντα.
Ωστόσο, η απαγόρευση του δημόσιου ατμίσματος δυσχεραίνει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η οποία έχει αποδείξει τη σχετικότητα της αυστηροποίησης των ρυθμιστικών πλαισίων. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν οι ατμιστές, περνάει το μήνυμα ότι συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου βλαπτικά προϊόντα, ενώ αποθαρρύνει χιλιάδες εθισμένους στο τσιγάρο ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ιδίων αλλά και των γύρω τους, εφόσον σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία δεν υφίσταται παθητικό άτμισμα.
Οι... βλαβερές συνέπειες της ελλιπούς πληροφόρησης
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό από τις ερευνητικές ομάδες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου καταδεικνύει τις ελλιπείς γνώσεις των Ελλήνων επαγγελματιών υγείας σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, τη νικοτίνη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Πιο συγκεκριμένα, το 35,5% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένα ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί προϊόν καύσης, ενώ μόλις 1 στους 3 (33.2%) προτείνει σε εθισμένους καπνιστές το άτμισμα ως εναλλακτική του καπνού, την ίδια στιγμή που μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία) έχουν ενσωματώσει την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην εθνική πολιτική τους. Στις χώρες αυτές όπου έχει αναγνωριστεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι λοιπές εναλλακτικές αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, διευκολύνεται η πρόσβαση των καπνιστών στα προϊόντα αυτά με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι δείκτες των παραδοσιακών καπνιστών.
Στην Ελλάδα, από την άλλη, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών σε επίπεδο ΟΟΣΑ, το οποίο μεταφράζεται σε θνησιμότητα της τάξης του 20% και ετήσιο υγειονομικό κόστος 1,7 δισ., ίσο με 8%-10% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.
Α.ΜΑΡΑΘΙΑΣ

ΟΠΣΥΔ: Αιτήσεις αναπληρωτών μέχρι σήμερα [vid]

Διαζύγιο: Πώς επηρρεάζονται τα παιδιά ανά ηλικία

Το διαζύγιο είναι μια σημαντική ψυχολογική και κοινωνική αλλαγή στην ζωή των παιδιών και μπορεί να διαρκεί πολλά χρόνια. Από πολλούς θεωρείται ανάλογο του πένθους, καθότι η απώλεια είναι κοινό χαρακτηριστικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η διαδικασία του διαζυγίου περνάει θεωρητικά από τρεις φάσεις, κατά τις οποίες τραυματίζεται σε πολλές περιπτώσεις η ψυχική ισορροπία των παιδιών...
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Δημόσιο: Ποιοι ωφελούνται από την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα

Πρόσθετη βαθμολογική εξέλιξη και «έξτρα» μοριοδότηση ενόψει των διαδικασιών στελέχωσης θέσεων ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση αποκτούν πλέον υπάλληλοι που έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Το πολυαναμενόμενο, για σημαντική μερίδα υπαλλήλων, Προεδρικό Διάταγμα που «ξεκλειδώνει» την αναγνώριση προϋπηρεσίας έως επτά ετών στον ιδιωτικό τομέα σε συναφές αντικείμενο με αυτό στο οποίο απασχολούνται σήμερα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Α’ 127/2016), τις προηγούμενες ημέρες, ικανοποιώντας ένα αίτημα των εργαζομένων.
Πλέον, αναγνωρίζεται προϋπηρεσία στην Ελλάδα και σε κάθε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε., με πλήρη ή μερική απασχόληση, όσο και προϋπηρεσία από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ή με έμμισθη εντολή.
Οι υπάλληλοι με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα θα ωφεληθούν στη βαθμολογική τους εξέλιξη (ανεβαίνοντας βαθμολογικό κλιμάκιο), καθώς και στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων ή επιτελικών στελεχών (που θα επιλεγούν μέσω του Μητρώου), λαμβάνοντας αντίστοιχη μοριοδότηση.
Τα οφέλη αυτά αφορούν κυρίως νέους στον δημόσιο τομέα εργαζόμενους.
Οφέλη στις αποδοχές τους θα πρέπει να αναμένουν εφόσον «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις, δηλαδή το 2018.
Οι προϋποθέσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας και η συνάφεια
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η προϋπηρεσία συνίσταται σε:
α) άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή απασχόληση με έμμισθη εντολή
β) εξαρτημένη μισθωτή εργασία.
Η προϋπηρεσία πρέπει:
α) να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών της κατηγορίας / εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος κατά το χρόνο της ένταξης, και μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται,
β) να είναι συναφής σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 5 το οποίο αναφέρεται στη συνάφεια αντικειμένου προϋπηρεσίας: «Η συνάφεια του αντικειμένου της προϋπηρεσίας κρίνεται σε σχέση με τα αντικείμενα, στα οποία απασχολούνται οι υπάλληλοι ή είναι δυνατόν κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους να απασχοληθούν.»
Διαδικασία αναγνώρισης προϋπηρεσίας και δικαιολογητικά
Προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, όπου ανήκει οργανικά. Η αίτησή του, προκειμένου να εξεταστεί, πρέπει να συνοδεύεται από τα αναφερόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου δικαιολογητικά.
Αίτηση για αναγνώριση προϋπηρεσίας του άρθρου 2 μπορεί να υποβληθεί και σε περίπτωση μετάταξης σε άλλο κλάδο ή σε άλλη υπηρεσία, εφόσον η προϋπηρεσία
αυτή δεν έχει ήδη αναγνωριστεί. Οι έννομες συνέπειες που απορρέουν από την αναγνώριση προϋπηρεσίας του άρθρου 2 δεν αίρονται σε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής του υπαλλήλου. Οι αιτήσεις αναγνώρισης παραπέμπονται στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο εντός μηνός από την υποβολή τους στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού.
Τα δικαιολογητικά για τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα και όσους απασχολούνται με έμμισθη εντολή είναι:
α) Βεβαίωση από το οικείο επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο, από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του μέλους και η διάρκειά της, εφόσον η ιδιότητα αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος.
β) Εφόσον η ιδιότητα του μέλους επαγγελματικού Επιμελητηρίου ή Συλλόγου δεν είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος, προσκομίζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης.
γ) Εφόσον η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή η επαγγελματική ταυτότητα ή η έκδοση βεβαίωσης της περίπτωσης (β) δεν προβλέπονται, προσκομίζεται βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει αποδεδειγμένα η προϋπηρεσία, η διάρκεια και η συνάφειά της σύμφωνα με το άρθρο 5. Ως στοιχεία που μπορεί να προσκομίσει ο αιτών υπάλληλος αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου, βιβλία του ΚΒΣ, δελτία απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
δ) Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία κατά τις διατάξεις του παρόντος.
Τα δικαιολογητικά για τους παρέχοντες μισθωτή υπηρεσία είναι τα ακόλουθα:
α) Άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, όπου απαιτούνται, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης και το είδος της εργασίας.
β) Εφόσον από τα ανωτέρω δεν προκύπτει η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση του εργοδότη, στον οποίο απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται ο χρόνος και το είδος της απασχόλησης του υπαλλήλου.
γ) Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία κατά τις διατάξεις του παρόντος.
Ο ρόλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προβαίνει στην εξέταση των δικαιολογητικών των παραγράφων 2 και 3 και αποφαίνεται επί της αιτήσεως εντός τριών (3) μηνών από την παραπομπή σε αυτό του σχετικού ερωτήματος.
Το αρμόδιο όργανο εκδίδει τη σχετική απόφαση εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Με την απόφαση αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας του άρθρου 2 πραγματοποιείται και η κατάταξη σε βαθμό ή ο συνυπο λογισμός της ως πλεονάζοντος χρόνου στον βαθμό που ήδη κατέχει ο υπάλληλος.
Για τους υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπαλλήλους ισχύουν οι προθεσμίες του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 καθώς και της παραγράφου 4.

Ψύχρα τη νύχτα στην Ήπειρο!

Δείτε τις ελάχιστες θερμοκρασίες
Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε ο υδράργυρος τις νυχτερινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ελάχιστες θερμοκρασίες τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 ήταν οι εξής:


Ν. Άρτας

Βουργαρέλι: 13.2

Θεοδώριανα: 12.4

Κομπότι:17.6

Ν. Θεσπρωτίας

Παραμυθιά (Ελευθεροχώρι):15.2

Ηγουμενίτσα (Μαυρούδι):15.8

Πέρδικα:16.6

Τσαμαντας:14.9

Ν. Ιωαννίνων

Αγ. Κυριακη:11.1

Κεράσοβο:10.3

Δερβίζιανα:12.3

Ζίτσα:13.7

Πάπιγκο:11.5

Τρίστενο:11.3

Τσεπέλοβο:10.8

Ιωάννινα (Ανατολή):11.0

Κόνιτσα:12.8

Πεστά:14.3

Πληκάτι:10.0

Πράμαντα:11.7

Τύρια:10.9

Ν. Πρέβεζας

Πάργα:21.8

Πρέβεζα:16.6

Εγκρίθηκε από τους δανειστές η χαλάρωση των capital controls - Τι αλλάζει στα όρια ανάληψης από τις τράπεζες


- Το αίτημα για χαλάρωση των capital controls εστάλη την Κυριακή από τον Γιάννη Στουρνάρα στην ΕΚΤ
- Από τα capital controls εξαιρούνται χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες και κατατίθενται ως νέο χρήμα
- Στόχος είναι η προσέλκυση νέων καταθέσεων που υπολογίζεται πως φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ
- Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων

Μεγάλη ανάσα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία θα έρθει με τη χαλάρωση των capital controls, η οποία τελικά έγινε αποδεκτή από τους δανειστές, μετά το αίτημα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Το αίτημα εστάλη από τον Γιάννη Στουρνάρα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Κυριακή και σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή έγινε δεκτό το αίτημα από τους δανειστές.
Σύμφωνα με τη χαλάρωση των capital controls πλέον προβλέπεται:
-Εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Ετσι θα μπορεί κάποιος να καταθέσει όσα χρήματα θέλει στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την ανάληψή τους. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ
- Αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό.
- Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.
- Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο. Ουσιαστικά δεν θα χάνεται το δικαίωμα της ανάληψης των 420 ευρώ.
- Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προχωρήσει στην αύξηση έως τις 350.000 ευρώ του ορίου που εγκρίνεται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών (σήμερα είναι έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας, που σήμερα είναι έως 20.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα.
Ο σχεδιασμός για την χαλάρωση των περιορισμών περιλαμβάνει:
• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό, μέσα από το άνοιγμα πολλών διεθνών sites που είναι γνωστά για τις ηλεκτρονικές αγορές.
• H αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
Πηγή: Ημερησία