Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Οι 18 ειδικότητες με μηδενικές μεταθέσεις

Καμία αίτηση για μετάθεση δεν ικανοποιήθηκε από το ΚΥΣΔΕ για 18 ειδικότητες καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις όπου απο τις 751 αιτήσεις Φυσικής Αγωγής ικανοποιήθηκε μόνο μία  και από τις 691 αιτήσεις εκπαιδευτικών Πληροφορικής δεν εγκρίθηκε ούτε μία.

Ειδικότερα οι ειδικότητες με μηδενικές  μεταθέσεις είναι οι εξής:
Ομάδα Ειδικότητας          Σύνολο Αιτήσεων  

 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ                    29     
ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ                     4   
 ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ                            7    
 ΜΗΧΑΝ. ΕΜΠΟΡ. ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕ18)   3   
 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ- ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ- ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝ. ΠΟΤΩΝ    4  
 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ                 691  
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ                                             2  
ΜΗΧΑΝ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ                      1   
ΨΥΚΤΙΚΟΙ                                               5   
ΔΟΜΙΚΟΙ                                                 1    
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ (ΤΕ01)                        1    
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ                        1    
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ                  1   
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΔΕ01                           1    
ΚΟΠΤΙΚΗΣ-ΡΑΠΤΙΚΗΣ                           1    
ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ              4    
ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ                      3    
ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ            4    

Τα ονόματα των εκπαιδευτικών που παίρνουν μετάθεση

Υπογράφηκαν από τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη οι αποφάσεις μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι “ Ο μικρός αριθμός συνταξιοδοτήσεων φέτος οδήγησε σε μικρό αριθμό μεταθέσεων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.
Οι έγκυρες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 6.997. Από αυτές ικανοποιήθηκαν 404 (ποσοστό 5,77%).
Οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση Δ.Ε. στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους μέχρι και 4-7-2016. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2016, συνεχιζόμενης όμως της απόσπασης μέχρι την εν λόγω ημερομηνία. Από τα ανωτέρω εξαιρούνται όσοι από τους μετατιθέμενους εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων, οι οποίοι οφείλουν να παρουσιαστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οπωσδήποτε εντός του μηνός Ιουλίου 2016. Τα στελέχη της εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.
Οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.
Η ανάληψη της υπηρεσίας γίνεται δεκτή και με αποστολή υπεύθυνης δήλωσης μέσω τηλεομοιοτυπίας, η οποία στη συνέχεια πρέπει να αποσταλεί και ταχυδρομικά.
Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης.

Πότε και πώς θα επιβληθούν ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και το τέλος σταθερής τηλεφωνίας

Ποιοι έχασαν το ΕΚΑΣ - Τα κριτήρια που έκοψαν το επίδομα

Από 6 Ιουλίου οι βεβαιώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές 2016

Οι 6 εγκύκλιοι για συντάξεις και εφάπαξ - Ποιοι υπάγονται σε παλαιό και νέο καθεστώς

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Χρήσιμες απαντήσεις πριν «ανοίξουν» οι αιτήσεις

Το “κόλπο” με τις επικουρικές και την αλλαγή ημερομηνίας

Χάρη σε ένα λογιστικό τρικ του οικονομικού επιτελείου όλοι οι συνταξιούχοι θα χάσουν μια σύνταξη από το επικουρικό μέσα στο 2016. Όπως γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, με την αλλαγή στην πληρωμή της επικουρικής κανένας συνταξιούχος δεν πήρε επικουρική σύνταξη χθες, ούτε και θα λάβει σήμερα ή αύριο, ανάλογα με το Ταμείο απ’ όπου πληρώνεται, μαζί με την κύρια σύνταξή του.
Η επικουρική σύνταξη θα πληρωθεί όπως πλέον ορίζεται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πληρωθεί δηλαδή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και κάπως έτσι μέσα στους πρώτους έξι μήνες οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει αντί έξι επικουρικών, πέντε. Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν λάβει μετά την αλλαγή αυτή 11 και όχι 12 συντάξεις.
Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν χάνονται, όμως το λογιστικό τρικ είναι από τα αξιοσημείωτα.
Πέρα από το τρικ που δεν αφαιρεί επί της ουσίας χρήματα από συνταξιούχους και εργαζόμενους υπάρχουν παρεμβάσεις που μειώνουν πραγματικά το εισόδημα:
Μείωση 30% στις νέες συντάξεις
Μείωση ως 40% στις αναπηρικές
Μείωση ως 15% στο εφάπαξ
Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου
Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020
Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας
Αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ
Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων
Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Εισφορά 14% στους αγρότες
Αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ
Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης
10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη
Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

Ποια είναι τα δικαιώματά μας στις παραλίες

Παρόλο που η επίσκεψη σε μια παραλία για ένα μπάνιο αποτελεί  κάτι παραπάνω από μία απλή συνήθεια  την περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, υπάρχουν μια σειρά από βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζει ο λουόμενος. Συγκεκριμένα:
– Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες, θ πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.
– Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.
– Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
– Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30 – 17:30
– Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
– Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.
– Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
– Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 – 17:00.
– Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.
Εκτός από τα παραπάνω, το κόστος επίσκεψης (συμπεριλαμβανομένου ενός καφέ ή αναψυκτικού) για μια τετραμελή οικογένεια σε κάποια από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό, από 30-60 ευρώ.

Επίδομα 360 ευρώ για ανασφάλιστους υπερήλικες από τον ΟΓΑ – Προϋποθέσεις (εγκύκλιος)

Την χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύψοςυ 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα δώσει ο ΟΓΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Το συγκεκριμένο ειδικό επίδομα, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί προνοιακή παροχή και η καταβολή του βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ανάμεσα στις προϋποθέσεις καταβολής της παροχής είναι:
Α. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας
Β. Να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από
το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος που καθορίζεται με τον παρόντα νόμο
στο ποσό των 360,00 ευρώ.
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Οσοι χάσουν το ΕΚΑΣ διατηρούν τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζεται ότι παρέχεται και στους συνταξιούχους «που παύουν
να είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική κατάργησή του, το δικαίωμα να συνεχίσουν να
καταβάλλουν μειωμένο ποσοστό συμμετοχής 10% στις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης», εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Την εγκύκλιο υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάστιος Πετρόπουλος.
Δείτε τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ

Δείτε τα τρόφιμα που αυξάνουν το άγχος

Υπάρχουν τροφές, ροφήματα και ποτά που μπορούν να επηρεάσουν κατακόρυφα τα συναισθήματα και να πυροδοτήσουν το άγχος.
Επιστήμονες σημειώνουν ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα εκδήλωσης αλλά και τη σοβαρότητά του άγχους.
Το άγχος μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες, και υπερβολική διέγερση ορμονών που προκαλούν άγχος.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία βάζουν το σώμα σε ένα φαύλο κύκλο άγχους και επιθυμίας για υπερκατανάλωση τροφής. Άλλες τέτοιες τροφές είναι:
Καφές
Η καφεΐνη έχει διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, καθώς απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει το άγχος και τα προβλήματα ύπνου, ιδιαίτερα σε άτομα με διαταραχές πανικού
. Παρότι αρχικά αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλώντας ευφορία, η χρόνια απελευθέρωση σεροτονίνης λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης καφέ, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει εξάντληση αυτού του νευροδιαβιβαστή. Για να μειώσετε την επιρροή της καφεΐνης, περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.
Light αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά διαίτης και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη που μειώνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Northwestern στο Οχάιο που εξέτασε την επίδραση της ασπαρτάμης σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης, διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν. Αν θέλετε τα ροφήματά σας να έχουν γλυκιά γεύση, αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε στέβια.
Υποκατάστατα γάλακτος
Πολλά υποκατάστατα γάλακτος περιέχουν υδρογονωμένα έλαια, γνωστά και ως τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν επίσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα ντόνατς κλπ. Η συγκεκριμένα κατηγορία λιπαρών προκαλεί μειωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, που έχει συνδεθεί με κατάθλιψη, άγχος και άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι άνθρωποι που τρέφονται κυρίως με τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, λιπαρά γαλακτοκομικά και ζαχαρούχα επιδόρπια, έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ακατέργαστα τρόφιμα.
Ζυμαρικά
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο άσπρο ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, τα ντόνατς και τα γλυκά μπορούν να καταστρέψουν την καλή σας διάθεση, προκαλώντας απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των γυναικών μετά την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων δημητριακών, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος κατάθλιψης. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και η κινόα, μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες.
Καπνιστό βοδινό
Η προσθήκη συντηρητικών, όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο, κατά την επεξεργασία του κρέατος αυξάνει τις διεγερτικές ορμόνες του εγκεφάλου, επιτείνοντας το άγχος και το στρες. Το εν λόγω συντηρητικό όμως βρίσκεται και σε πολλές άλλες τροφές, όπως τα συσκευασμένα πατατάκια, τα αλλαντικά, οι σάλτσες και πολλά κατεψυγμένα γεύματα, τα οποία πρέπει να αποφεύγετε.
Κέτσαπ
Οι έτοιμες σάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως η κέτσαπ, είναι πλούσιες σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Corn Syrup HFCS), που προκαλούν σοβαρές αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου. Επιπλέον, το αμυλοσιρόπιο προκαλεί μεγαλύτερη επιθυμία για κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συμβάλλοντας στην παχυσαρκία.
Αλκοόλ
Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα στρες και άγχους, στρέφονται για παρηγοριά στο αλκοόλ. Υπολογίζεται ότι το 20% των ατόμων που πάσχουν από διαταραχές άγχους, είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, το αλκοόλ επιδεινώνει το άγχος , ενώ ακόμη και όσοι δεν έχουν προβλήματα άγχους, είναι πιθανό να αποκτήσουν ως αποτέλεσμα της κατάχρησης αλκοόλ. Το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ως προς τον τρόπο επεξεργασίας των συναισθημάτων. Επίσης προκαλεί πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , ενώ λειτουργεί και ως διουρητικό, προκαλώντας αφυδάτωση και κατά συνέπεια εξασθενημένη γνωστική λειτουργία.

Τι κίνδυνο κρύβει ο πολύς ή ο λίγος ύπνος για τους άνδρες

Οι άνδρες – αλλά όχι οι γυναίκες – που κοιμούνται πολύ λίγες ή πάρα πολλές ώρες, σε σχέση με τον μέσο όρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο ύπνος ασκεί διαφορετική επίδραση στα δύο φύλα, όσον αφορά τον μεταβολισμό του σακχάρου και τον κίνδυνο διαβήτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φέμκε Ρούτερς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του ‘Αμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, μελέτησαν σχεδόν 800 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 30 έως 60 ετών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.
Η μελέτη συσχέτισε τις συνήθειες του ύπνου καθενός συμμετέχοντος, με τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα του και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο, όσο και εκείνοι που αντίθετα κοιμούνται περισσότερο, έχουν μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού στον οργανισμό τους, σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικές ώρες (περίπου επτά), με συνέπεια να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου.
Αντίθετα, στις γυναίκες που κοιμούνταν πολύ λίγο ή πάρα πολύ, δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο, καθώς ο οργανισμός τους ανταποκρινόταν καλά στην ορμόνη ινσουλίνη, ενώ είχαν και ομαλή λειτουργία των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι ο ύπνος δεν πρέπει να συσχετισθεί με τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, παρά μόνο στους άνδρες.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι κατά τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου έχει μειωθεί κατά μιάμιση έως δύο ώρες, ενώ την ίδια περίοδο τα περιστατικά διαβήτη έχουν σχεδόν διπλασιασθεί.

Τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ – Επιβαρύνσεις για 600.000 ιδιοκτήτες

Στα τέλη Αυγούστου θα κληθούν να πληρώσουν φέτος την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, εκατομμύρια ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Το υπουργείο επιδιώκει να πληρωθεί φέτος «όλος» ο ΕΝΦΙΑ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο αριθμός των πέντε μηνιαίων δόσεων.
Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016, και δεν θα επεκταθεί και τον επόμενο χρόνο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Ουσιαστικά μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποάι μετά τη νέα παράταση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που πρέπει να καταβάλλουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Φέτος θα κληθούν να καταβάλλουν, λόγω των αλλαγών που επήλθαν, σημαντικά αυξημένα ποσά ΕΝΦΙΑ, περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επίσης και όλες οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που κατέχουν ακίνητα.
Αμετάβλητος θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.
Ποιες είναι οι αλλαγές στο ΕΝΦΙΑ

Με το νόμο 4389/2016 (άρθρο 50), καθορίζεται:
– Αυξάνονται κατά 23% – 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. επί των οικοπέδων.
– Δεν διατηρείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.
– Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%.
– Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
– Ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
– Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.
– Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αντίρριο – Γιάννενα σε 1 ώρα και 40 λεπτά την Άνοιξη του 2017

ΕΕΤΑΑ: Την Δευτέρα η αίτηση για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2016-17

Επιβεβαιώνει ο Αλεξιάδης την πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης

Τα «πάνω κάτω» στις βάσεις 2016 - Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Ποιοι θα πληρώσουν περισσσότερο και ποιοι λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πώς υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης

Καλοκαιρινές εκπτώσεις 2016: Πότε ξεκινούν - Ποια Κυριακή είναι ανοικτά τα καταστήματα

Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη προς το Δημόσιο - Πότε και πώς γλιτώνετε τις κατασχέσεις

Συντάξεις: Κόβουν μια επικουρική από όλους μέσα στο 2016 – Τα 18 ψαλίδια για τους συνταξιούχους

- Με λογιστικό τρικ οι συνταξιούχοι χάνουν μια από τις 12 επικουρικές
- Σοκ και δέος για τους συνταξιούχους στα γκισέ των τραπεζών
- Φόροι, εισφορές και μειώσεις τρώνε ως και το 40% της σύνταξης
- Δείτε ποιοι και πόσα χάνουν

Ο ... καύσωνας στην τσέπη των συνταξιούχων ξεκίνησε από χθες με το πετσοκομμένο εφάπαξ να τρώει μεγάλο μέρος του εισοδήματος.
Την ίδια ώρα όμως και χάρη σε ένα λογιστικό τρικ του οικονομικού επιτελείου όλοι οι συνταξιούχοι θα χάσουν μια σύνταξη από το επικουρικό μέσα στο 2016.
Με την αλλαγή στην πληρωμή της επικουρικής κανένας συνταξιούχος δεν πήρε επικουρική σύνταξη χθες, ούτε και θα λάβει σήμερα ή αύριο, ανάλογα με το Ταμείο απ' όπου πληρώνεται, μαζί με την κύρια σύνταξή του.
Η επικουρική σύνταξη θα πληρωθεί όπως πλέον ορίζεται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πληρωθεί δηλαδή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και κάπως έτσι μέσα στους πρώτους έξι μήνες οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει αντί έξι επικουρικών πέντε συντάξεις. Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν λάβει μετά την αλλαγή αυτή 11 και όχι 12 συντάξεις.
Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν χάνονται, όμως το λογιστικό τρικ είναι από τα αξιοσημείωτα.
Πέρα από το τρικ που δεν αφαιρεί επί της ουσίας χρήματα από συνταξιούχους και εργαζόμενους υπάρχουν 18 ακόμη παρεμβάσεις που μειώνουν πραγματικά το εισόδημα:
Μείωση 30% στις νέες συντάξεις
Μείωση ως 40% στις αναπηρικές
Μείωση ως 15% στο εφάπαξ
Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου
Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020
Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας
Αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ
Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων
Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Εισφορά 14% στους αγρότες
Αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ
Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης
10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη
Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

Βάσεις – Πανελλήνιες 2016: Ασανσέρ οι σχολές – Που αυξάνονται τα μόρια και που πέφτουν

Οι ιατρικές σχολές παραμένουν στα ύψη, αντίθετα με τα παιδαγωγικά που θα προσγειωθούν χαμηλά, ενώ πέφτουν και οι βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Σύμφωνα με την πρόβλεψη για τις βάσεις των πανελλαδικών και την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δείχνουν κάμψη και στις Οικονομικές σχολές.

Ως τις 8 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι των πανελλαδικών 2016 να έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό οι βεβαιώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές με το νέο σύστημα θα χορηγηθούν από τις αρχές Ιουλίου.
Αναλυτικά:
1ο επιστημονικό πεδίο:
Άνοδος σε ψυχολογικές και φιλοσοφικές σχολές, μικρή πτώση σε κάποιες από τις Νομικές σχολές.
2ο επιστημονικό πεδίο:
Στις Πολυτεχνικές σχολές.
3ο επιστημονικό πεδίο:
Αύξηση των βάσεων στις Ιατρικές, αλλά και τα τμήματα των παραϊατρικών επαγγελμάτων
4ο επιστημονικό πεδίο:
Βουτιά στις Παιδαγωγικές σχολές λόγω κακής επίδοσης στα μαθηματικά.
5ο επιστημονικό πεδίο:
Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής θα παρουσιάσουν μεγάλη μείωση

Αντίρριο – Γιάννενα σε 1 ώρα και 40 λεπτά!

Καιρός: Κι άλλο πάνω η θερμοκρασία!

Λίγα 24ωρα πριν είχαμε βροχές, καταιγίδες και χαλαζόπτωση, από σήμερα και τις επόμενες μέρες ο καιρός θα έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό: τη ζέστη! Η θερμοκρασία σήμερα Πέμπτη (30.06.2016) θα φτάσει (η μέγιστη τιμή της) στους 35 βαθμούς. Και αύριο, πρώτη μέρα του Ιουλίου, θα ανέβει κι άλλο.

Ο καιρός σήμερα θα είναι γενικά αίθριος και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά θα φτάσουν και τα έξι.
Ο καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Μακεδονία, Θράκη - Καιρός: λίγες νεφώσεις. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία: από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί. Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη - Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα - Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Αττική - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 
Ο καιρός αύριο Παρασκευή 01-07-2016: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Πληρώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Καλοκαιρινές εκπτώσεις 2016: Πότε ξεκινούν, ποιά Κυριακή είναι ανοικτά

Καιρός: Με δροσιά μας «αποχαιρετά» αύριο ο Ιούνιος

Επίδομα ενοικίου και κάρτα σίτισης: Έρχεται και δόση Ιουλίου για όλους τους δικαιούχους

Τέλος σε καφέ, εστιατόρια, καντίνες, μπαρ & κλαμπ υπέρ των δήμων (διάταξη)

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας

Δημιουργικές ώρες το καλοκαίρι με το krokotak

Ακόμη μια αλλαγή στο Facebook: Τι θα μπορούν να κάνουν πλέον οι χρήστες

Εκδίδονται μαζί οι εγκύκλιοι αναπληρωτών γενικής και ειδικής

Υπέρβαρα παιδιά: Πώς να τα βοηθήσετε να χάσουν κιλά με υγιεινό τρόπο

Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να γίνει ένας υγιής σωματικά έφηβος/η και να έχει καλύτερη υγεία μετά την ενηλικίωση.

Για τους γονείς μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα. Συνήθως αντιλαμβάνονται το πρόβλημα όταν το παιδί έχει ήδη μεγαλώσει και αρχίζει το πρόβλημα βάρους του να είναι εμφανές (στην πρώιμη εφηβεία).
Έρευνες δείχνουν ότι αν το άτομο έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος σε όλη την παιδική του ηλικία τείνει να το διατηρεί και ως ενήλικας, αλλά και να είναι σε καλύτερη φόρμα, πιο υγιές, με καλύτερες σχολικές επιδόσεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως παιδί. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή να πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο και στις παρέες του. Και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχει προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του.
Ως γονέας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει τα περιττά κιλά εγκαίρως στην ζωή του. Ακολουθούν οι πέντε βασικοί κανόνες για να το πετύχετε αυτό από κοινού με το παιδί σας:
Να είστε ένα καλό πρότυπο
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσει καλές διατροφικές συνήθειες το παιδί σας είναι να είστε εσείς οι ίδιοι σωστά πρότυπα για εκείνο. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παραδειγματισμό. Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους να ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ενεργό και να τρώει καλά είναι να το κάνετε εσείς οι ίδιοι πρώτα απ' όλα.
Πηγαίνετε για περπάτημα, ή για τρέξιμο, ή για ποδήλατο, αντί να καθίσετε μαζί του στην τηλεόραση, ή στον υπολογιστή. Πηγαίνετε να παίξετε με το παιδί σας στο πάρκο, κάντε πράγματα που εμπεριέχουν δράση και κίνηση και δείξτε του ότι αυτό είναι ταυτόχρονα διασκέδαση, αλλά όχι αγγαρεία! Προσοχή: αν τι παιδί σας αντιληφθεί ότι όλα αυτά τα κάνετε “με βαριά καρδιά”, το μήνυμα που θέλετε δεν θα περάσει. Επίσης:
Όποιες αλλαγές κάνετε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του παιδιού σας είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές από εκείνο εάν είναι μικρές και αφορούν όλη την οικογένεια και όχι μόνο εκείνο.
Η σωματική δραστηριότητα είναι πιο ελκυστική για το παιδί σας, αν κάνετε κάτι όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια.
Δραστηριοποιηθείτε
Τα υπέρβαρα παιδιά ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουν περισσότερη σωματική άσκηση σε σχέση με τα πιο αδύνατα παιδιά. Το επιπλέον σωματικό τους βάρος σημαίνει ότι θα κάψουν περισσότερες θερμίδες για την ίδια δραστηριότητα ούτως ή άλλως.
Όλα τα παιδιά χρειάζονται περίπου 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για καλή υγεία, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και τα 60 αυτά λεπτά σε μία και μόνο περίοδο στην ημέρα. Ακόμα και επιμέρους 10λεπτες και 5λεπτες στιγμές έντονης σωματικής δραστηριότητας είναι εξίσου καλές για το παιδί.
Προσοχή στις μερίδες φαγητού: Πρέπει να είναι σε παιδικό μέγεθος
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπερμεγέθεις μερίδες φαγητού. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και επίσημες οδηγίες σχετικά με ακριβώς το πόση ακριβώς τροφή χρειάζεται ένα παιδί, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση.
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ξεκινήσετε γεύματα με μικρές μερίδες και να αφήσετε το παιδί σας να σας ζητήσει από μόνο του περισσότερο φαγητό αν πεινάει κι άλλο.
Προσπαθήστε να μην πιέζετε το παιδί σας να “φάει όλο το φαγητό” στο πιάτο του, ή να φάει περισσότερο από όσο θέλει. Και αποφύγετε να του σερβίρετε το φαγητό του στα ίδια μεγέθους πιάτα που χρησιμοποιείτε για εσάς, καθώς αυτό τα ενθαρρύνει να τρώνε μεγάλου μεγέθους μερίδες.
Επίσης ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει αργά και σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Θυμηθείτε: αν το κάνετε εσείς, θα παραδειγματιστεί και το παιδί σας!
Υγιεινά γεύματα
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να στοχεύουν σε πέντε, ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Είναι μια σπουδαία πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Οι φρέσκοι χυμοί και τα smoothies επίσης μετράνε σε αυτές τις μερίδες.
Αποθαρρύνετε το παιδί σας από το να καταναλώνει υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές, όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, ζαχαρούχα δημητριακά και αναψυκτικά. Αυτές οι τροφές και τα ποτά τείνουν να έχουν πάρα πολλές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.
Στόχος για το παιδί σας θα πρέπει να είναι να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων του από υγιεινές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά) και ρύζι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
Λιγότερη ώρα μπροστά σε οθόνες και περισσότερος ύπνος
Εκτός από το να κινούνται περισσότερο μέσα στην ημέρα, εξίσου σημαντικό είναι και το να μην μένουν τα παιδιά καθιστά, ή ξαπλωμένα για όλες τις υπόλοιπες ώρες. Περιορίστε τον χρόνο που δαπανούν για ανενεργά χόμπι, όπως το να παρακολουθούν τηλεόραση και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.
Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας για το πόσες ώρες επιτρέπεται να κάνει ένα παιδί αυτές τις δραστηριότητες (που μόνο δραστήριες δεν είναι), αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να μην παρακολουθούν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα. Και αφαιρέστε όλες τις οθόνες (συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων) από το υπνοδωμάτιό τους τη νύχτα.
Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που δεν παίρνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα. Όσο λιγότερο κοιμάται ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να γίνει παχύσαρκο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.

Αλλαγές στα δικαστικά παράβολα - Μειώθηκε το παράβολο της μήνυσης από τα 100 ευρώ

Στην αναπροσαρμογή των τελών και των παραβολών προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης με σχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το επίμαχο σχέδιο νόμου επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος,με γνώμονα τον εξορθολογισμό του υπάρχοντος συστήματος με επιλεκτικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις σχετικών ποσών.

Στόχος είναι σύμφωνα με το υπουργείο η ελάφρυνση παραβόλων και τελών που τυγχάνουν μεγάλης χρήσης στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα το παράβολη της έγκλησης μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 ευρώ!
Επίσης, οι μειώσεις αφορούν υποθέσεις που δεν έχουν κριθει σε δεύτερο βαθμό ή στο ακυρωτικό δικαστήριο ή δεν έχουν διέλθει από την κρίση πολυμελούς δικαστηρίου.
Παράλληλα, πιδιώκεται η λήψη μέτρων για την αύξηση της διαφάνειας στα σχετικά ζητήματα μέσω της κωδικοποίησης των συναφών διατάξεων και της ανάθεσης της παρακολούθησης των σχετικών νομοθετικών εξελίξεων σε ειδική για αυτό ομάδα. Επίσης, οργανώνεται ο τρόπος δημοσιοποίησης αυτών που θα συμπληρωθεί με την ανάπτυξη τρόπου υπολογισμού των τελών φιλικού στο χρήστη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Ειδικότερα, με το Σχέδιο Νόμου προτείνονται τα εξής:
- Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.
- Μείωση κατά 50% του δικαστικού ενσήμου στις καταψηφιστικές αγωγές που αφορούν εργατικές διαφορές, στις περιπτώσεις που αυτό επιβαλλόταν έως σήμερα.
- Θέσπιση παραβόλου χαμηλού ύψους σχετικά με την προβολή αιτήματος αναβολής, πλην των περιπτώσεων αποχής δικηγόρων.
- Μείωση του ύψους των παραβόλων για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων ειρηνοδικείων, μονομελών πρωτοδικείων και πολυμελών πρωτοδικείων.
- Αύξηση των παραβόλων αναίρεσης έναντι αποφάσεων πολυμελούς πρωτοδικείου και εφετείου, καθώς και των παραβόλων αναψηλάφησης έναντι αποφάσεων εφετείου και Αρείου Πάγου.
- Μείωση από το 50% στο 20% του ποσού που προκαταβάλλεται μέχρι την αρχική δικάσιμο έφεσης στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.
- Μείωση από τα 100 στα 50 ευρώ του παραβόλου της έγκλησης.
- Μικρές αυξήσεις στα χαρτόσημα που επικολλούνται σε παραστάσεις, ένδικα βοηθήματα ή μέσα και άλλες αιτήσεις ενώπιον δικαστικών αρχών

Τροπολογία για την πληρωμή αναπληρωτών τον Ιούνιο

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίζεται σήμερα, τακτοποιείται το πρόβλημα που είχε προκύψει με την επιστροφή χρημάτων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου (αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), λόγω μισθολογικής επανακατάταξης. Περί τα 1600 άτομα κινδύνευαν να μείνουν απλήρωτα τον Ιούνιο. Η τροπολογία ορίζει ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σε ποιους θα δίνει πλέον η εφορία τα στοιχεία φορολογουμένων

Συντάξεις Ιουλίου ΙΚΑ και δημοσίου: Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ λόγω επικουρικών και ΕΚΑΣ

Το υπουργείο Υγείας λύνει τις απορίες των ανασφάλιστων πολιτών για την δωρεάν περίθαλψη

Επικουρικές συντάξεις: Πότε θα καταβληθούν

Τη Δευτέρα θα πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή από αυτό το μήνα το νέο σύστημα πληρωμής, που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 και της υπ’ αριθ. οικ.27677/1541/17-6-2016 Απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίστηκε ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου 2016.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η σταδιακή ένταξη Ταμείων, Τομέων, Κλάδων και Λογαριασμών στο ΕΤΕΑ είχε οδηγήσει στην ύπαρξη τριών διαφορετικών ημερομηνιών καταβολής συντάξεων, με αποτέλεσμα επιπλέον διοικητική επιβάρυνση. Άλλωστε, το σύνολο των εισπράξεων του ΕΤΕΑ γίνεται τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα». «Τούτο προκαλούσε λειτουργικό πρόβλημα κατά την κατανομή», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη, ώστε οι ρυθμισμένες οφειλές συνταξιούχων να μην θεωρούνται ληξιπρόθεσμες ως την 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα, οπότε θα γίνεται η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συντάξεις: Σοκ έπαθαν οι συνταξιούχοι μπροστά στα ΑΤΜ - Γιατί κόπηκαν!

Τρία “ψαλίδια” στις συντάξεις προκάλεσαν χθες και σήμερα απορία, και οργή σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Οσοι πήγαν στα ATM είδαν ψαλιδισμένες τις συντάξεις από μερικά ευρώ ως και λίγες εκατοντάδες ευρώ. Το πρώτο “ψαλίδι” αφορά στις επικουρικές συντάξεις, που είναι και το μεγαλύτερο ποσό. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του χρόνου της καταβολής της επικουρικής σύνταξης. Στο εξής θα μπαίνει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η τωρινή κατάθεση θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Τότε, περίπου 250.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους ψαλιδισμένες. Πρόκειται για εκείνους που μαζί με την κύρια σύνταξη είχαν άθροισμα μηνιαίο πάνω από 1.300 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία αξιολόγηση αποφασίστηκε να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις όσων συνταξιούχων εισέπρατταν συνολικά πάνω από 1.300 ευρώ.
Το δεύτερο ψαλίδι προέρχεται από την αύξηση της παρακράτησης φόρου. Αυτή επιβλήθηκε γιατί άλλαξε το αφορολόγητο ποσό και μειώθηκε για τους άγαμους, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, καθώς τα ζευγάρια με ένα παιδί. Η παρακράτηση αυξάνεται περισσότερο για τους άγαμους και ακολούθως για τα ζευγάρια, ενώ είναι μικρότερη για τις οικογένειες που έχουν ένα παιδί.
Το τρίτο "ψαλίδι" αφορά σε 110.00 περίπου συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ. Οι ίδιοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που πήραν για το μήνα Ιούνιο σε δόσεις.

Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη προς το Δημόσιο - Πότε και πώς γλιτώνετε τις κατασχέσεις

«Τσουνάμι» μειώσεων στις συντάξεις - Πρώτα οι περικοπές στο ΕΚΑΣ, ακολουθεί το μέρισμα

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2016-17: Πώς θα δείτε τις δομές που θα επιλέξετε

Παράνομο «κόλπο» του υπουργείου Οικονομικών με την εισφορά αλληλεγγύης

Άνοιξε στο TAXISnet ο έλεγχος του Α21 για τα επιδόματα του ΟΓΑ

«Φρένο» από το υπουργείο Παιδείας στις μετεγγραφές φοιτητών

ΜΤΠΥ: Με διήμερη καθυστέρηση η πληρωμή του μερίσματος

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ-Στην κυκλοφορία το επόμενο διάστημα,το τμήμα από την Φιλιππιάδα ώς το Αβγό Ιωαννίνων!

Ξεκινά η έκπτωση 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Ποιοι δικαιούνται

ΟΑΕΔ: Ετσι θα γίνουν οι προσλήψεις στην κοινωφελή εργασία

Επιμόρφωση για 35.000 εκπαιδευτικούς

ΣΗΜΕΡΑ: Ψηφίζεται η πολυτροπολογία του υπ. Παιδείας

129 παλιά σχολικά βιβλία στον υπολογιστή σας !

Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΠΕ την Παρασκευή 1-7-2016 του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β.Παληγιάννη



Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.                 
Τηλ
. 6974750409
Fax: 2103442287                                        
e-mail: paligiannis@hotmail.gr                                                
 Αθήνα, 28/6/2016

Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΠΕ την Παρασκευή 1-7-2016

            Το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 1 Ιουλίου με θέματα Η.Δ. τα παρακάτω:
1.    «Συζήτηση επί αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
2.    «Συζήτηση επί αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε προσωρινές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων για σοβαρούς λόγους υγείας και λήψη απόφασης»
3.    «Εξέταση αιτήσεων τροποποίησης προτιμήσεων αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων και λήψη απόφασης»
4.    «Εξέταση αίτησης τροποποίησης αίτησης μετάταξης εκπαιδευτικού Π.Ε. σε προσωρινή θέση διοικητικού υπαλλήλου για σοβαρούς λόγους υγείας και λήψη απόφασης»
5.    «Εξέταση θεμάτων επί των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε δομές Ειδικής Αγωγής και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
6.    «Εξέταση θεμάτων επί των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. (ανακλήσεις, τροποποιήσεις) και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
7.    «Επικύρωση πινάκων των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Π.Ε. σε Δημοτικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017»
            Αν δεν προκύψουν προβλήματα Δευτέρα το αργότερο Τρίτη θα ανακοινωθούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλειος