Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Και ξαφνικά... παράταση της αναστολής διορισμών στο Δημόσιο

Λίγα μόνο 24ωρα μετά την δήλωση του Υπουργού Παιδείας για χιλιάδες διορισμούς εκπαιδευτικών μέσα στο 2016, χθες Τετάρτη, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, παρατάθηκε έως την 31n Δεκεμβρίου 2016, η ισχύς της 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο με επίκληση της ανάγκης περιστολής, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, των δαπανών στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αρ. φύλλου 183 στις 30 Δεκεμβρίου.

Ποιοι και πως κερδίζουν χρόνια με αναγνώριση πλασματικής ασφάλισης

Αποχαιρετούν την 35ετία χωρίς όριο ηλικίας οι άνδρες ασφαλισμένοι στα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και Τραπεζών).
Για όσους λοιπόν είχαν ασφαλιστεί πριν από την 31η-12-1982 και θεμελίωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης ανεξάρτητα από την ηλικία τους, η νέα πραγματικότητα (εφόσον δεν κατάφεραν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 18η-8-2015) τους βάζει σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπως και όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντάκτων, με βάση λοιπόν τη σχετική εγκύκλιο το νέο όριο ηλικίας αναζητείται στον πίνακα 1 (αφού ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης είναι 35 έτη και δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας).
Ομως στους χαμένους του Μνημονίου 3 υπάγονται και όσοι εργάζονται σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες αλλά είχαν προσληφθεί από την 1-1-1983 έως και την 31η-12-1992.
Για τη συνταξιοδότηση των ανδρών που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 31η-12-1982 έως 31/12/1992 και μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015, δηλαδή μέχρι και την 18/8/2015:
  • η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης και ότι έχει συμπληρώσει και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται
  • η κατοχύρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 25 ετών χωρίς να έχει και την κατά περίπτωση απαιτούμενη ηλικία.

18 παραδεισένιες εικόνες που θα σας μαγέψουν και θα σας κάνουν να χαλαρώσετε!

Από που προήλθαν τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς

Εκπτώσεις: Ξεκινούν οι εκπτώσεις από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ενημερωτικό σημείωμά του για τις «Εκπτώσεις και εργάσιμες Κυριακές για το έτος 2016».

Αναλυτικά οι περίοδοι των εκπτώσεων για το 2016 έχουν ως εξής:
Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου ενώ οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016.
Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι από την Τρίτη 3 Μαΐου έως την Τετάρτη 10 Μαΐου και από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.
Τέλος, βάσει του άρθρου 16 του ν. 4177/13, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων το έτος 2016 επιτρέπεται προαιρετικά τις ακόλουθες Κυριακές, 17 Ιανουαρίου, 24 Απριλίου, 8 Μαϊου, 17 Ιουλίου, 6 Νοεμβρίου, 11 Δεκεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τέλη κυκλοφορίας 2016: Ανακοινώθηκε παράταση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου

Ρύθμιση επειγόντων θεμάτων Παιδείας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (30/12/15)

Δείτε εδώ την Πράξη

Η γρίπη είναι πάλι εδώ - Δύο σοβαρά πάσχοντες σε ΜΕΘ

Μία γυναίκα 48 ετών και ένας άνδρας 52 ετών, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, νοσηλεύονται από τα Χριστούγεννα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με επιπλοκές της γρίπης.

Στους δύο ασθενείς απομονώθηκαν εργαστηριακά στελέχη ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009 και το οποίο φαίνεται να είναι ακόμα το πιο επιθετικό από τα κυκλοφορούντα στελέχη γρίπης ειδικά σε άτομα μέσης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξάλλου, παρατηρούνται αυξομειώσεις στον αριθμό των ατόμων που καταφεύγουν στους γιατρούς με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης (γριπώδης συνδρομή) ενώ μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, στα εργαστήρια των Κέντρων Αναφοράς γρίπης είχαν ελεγχθεί 19 δείγματα, από τα οποία μόνον το ένα ήταν θετικό για γρίπη τύπου Α (Η1Ν1).
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ενώ αναμένεται η συνηθισμένη έξαρση τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη και πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται ετησίως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Το επιδημικό κύμα της γρίπης καταγράφεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και η κορύφωση της δραστηριότητας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι - ιικών κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές. Η αντιική θεραπεία σε αυτά τα άτομα πρέπει να δίνεται ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης της γρίπης.
Ποιοι ανήκουν όμως στις ομάδες υψηλού κινδύνου;
-Καταρχάς ηλικιακά είναι τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.
-Οι έγκυες γυναίκες.
-Οι μεταμοσχευθέντες.
-Οι καρκινοπαθείς.
-Οι πάσχοντες από ΧΑΠ, άσθμα και άλλες σοβαρές πνευμονολογικές νόσους.
-Οι παχύσαρκοι με ΒΜΙ άνω των 35
-Οι ανοσοκατασταλμένοι για οποιοδήποτε λόγο.
-Οι πάσχοντες από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα.
-Οι καρδιοπαθείς.
-Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2.
-Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι μαίες και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς, βρέφη και ηλικιωμένους.

Τέλη κυκλοφορίας 2016: Παράταση ανακοίνωσε ο Αλεξιάδης!

Παγώνουν όλοι οι διορισμοί και οι προσλήψεις στο Δημόσιο!

Δεν θα γίνουν καθόλου διορισμοί και προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2016 καθώς δόθηκε παράταση εως την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2017 σε σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Δείτε την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Μαχαίρι μπαίνει σε όλους τους διορισμούς και τις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2016 λόγω λιτότητας. Όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αρ. Φύλλου 183 δίνεται παράταση έως την 31n Δεκεμβρίου 2016 σε σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα παράταση έως την 31n Δεκεμβρίου 2016 παίρνει η ισχύς της 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο με επίκληση της ανάγκης περιστολής, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, των δαπανών στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αρ. φύλλου 183 στις 30 Δεκεμβρίου.
Επείγοντα θέματα των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και της ΕΡΤ Α.Ε., ρυθμίζει με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση. Η ΠΝΠ με αριθμό φύλλου 184 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου.
Πηγή Ημερησία

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Δείτε το παλαιότερο δέντρο στον πλανήτη: Είναι 9.550 χρονών & βρίσκεται στην Σουηδία

Την λίστα πραγμάτων που προκαλούν καρκίνο ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Το υπερκινητικό παιδί στη σχολική τάξη, χαρακτηριστικά και συμβουλές

20 μοναδικές φωτογραφίες από τα θαύματα του κόσμου - Αξιοθέατα που ξεχωρίζουν!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟ 2016

ΟΓΑ – Οικογενειακά επιδόματα: Σήμερα γίνεται η πληρωμή

Σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα Δ’ τριμήνου 2015 του ΟΓΑ, δηλαδή το Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΓΑ σήμερα θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι 25-11-2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις. Δηλαδή η πληρωμή θα γίνει μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ.
Η πληρωμή αφορά σε 715.703 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 182.826.458,68 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι έκαναν την σχετική αίτηση, Α21 έως τις 25-11-2015, και δεν τους καταβληθεί το επίδομα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), στην ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», για να μάθουν γιατί δεν πληρώθηκαν και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν.
Πηγή Ναυτεμπορική

Καιρός: Οδηγίες για να προστατευτείτε από την κακοκαιρία

Ο καιρός αλλάζει, έρχεται κακοκαιρία και Πρωτοχρονιά με χιόνια. Γι' αυτό οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα καιρικά φαινόμενα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασία δίνει συμβουλές για το πως θα αντιμετωπίσετε τα τυχόν προβλήματα.

Ο καιρός στην Ελλάδα παύει να είναι ανοιξιάτικος και γίνεται, έστω κι αργά, χειμωνιάτικος, με χιόνια, παγετό και θυελλώδεις (κατά τόπους) βοριάδες. Οι πολίτες που πρόκειται, λόγω Πρωτοχρονιάς, να κινηθούν με αυτοκίνητο στις περιοχές όπου θα είναι πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) 
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

2016: Πόσα τριήμερα έχει ο νέος χρόνος; Ιδού η απάντηση

Ένα 24ωρο και κάτι έμεινε για να αποχαιρετίσουμε το επιεικώς δύσκολο 2015 και να μπούμε στο 2016. Και το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: πόσα τριήμερα έχει ο νέος χρόνος που μας έρχεται;

Κάθε αργία και γιορτή μια ευκαιρία για ξεκούραση. Και το 2016 φαίνεται πως έρχεται να μας αποζημιώσει για όλες τις ώρες κούρασης που περάσαμε το 2015. Γιατί; Γιατί είναι... τίγκα στα τριήμερα! Και επειδή η καλή μέρα, από το πρωί φαίνεται, οι αργίες ξεκινούν από την Πρωτοχρονιά!
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Πρωτοχρονιά: Παρασκευή Καθαρά Δευτέρα: 14 Μαρτίου Ευαγγελισμός: Παρασκευή 25 Μαρτίου Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 20 Ιουνίου Δεκαπενταύγουστος: Δευτέρα 28η Οκτωβρίου: Παρασκευή Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων: Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου
Και μην ξεχνάμε και το Πάσχα. Ημιαργία η Μεγάλη Παρασκευή (29 Απριλίου) και Πάσχα ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Που σημαίνει πως τη... χάνουμε. Αλλά μην απελπίζεστε, μπορεί να τη "μεταφέρουν" και από αργία να την κάνουμε (όπως είναι) απεργία...

Τέλη κυκλοφορίας – πινακίδες: Τέλος χρόνου για τις πληρωμές

Καμία ένδειξη για παράταση δεν υπάρχει από το υπουργείο Οικονομικών και έτσι ο χρόνος τελειώνει για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή την κατάθεση πινακίδων.

Υπολογίζεται ότι θα είναι 100.000 ΜΕ 110.000 οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα καταθέσουν πινακίδες, ενώ η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας φτάνει στο 90%, γεγονός που σημαίνει ότι σε ότι αφορά στα τέλη σήμερα θα είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που σπεύσουν να πληρώσουν, δημιουργώντας μάλλον αδιαχώρητο στα γκισέ των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία απομένουν περίπου 450.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν ακόμη 15.000 με 20.000 πινακίδες κυκλοφορίας.

Κούρεμα και στις κύριες συντάξεις

Οι πληροφορίες του newsit.gr τις τελευταίες ημέρες λένε ότι είναι όλα ανοιχτά σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό. Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί και έτσι επί της ουσίας η μη περικοπή των κύριων συντάξεων ακόμη δεν έχει “κλειδώσει”.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές για πρώτη ίσως φορά είναι θετικοί στο να μην υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, ωστόσο όπως πάντα απαιτούν τα ανάλογα εισοδήματα.
Κάπως έτσι στη λίστα των μέτρων του Ασφαλιστικού μπαίνουν οι μειώσεις στις επικουρικές, το εφάπαξ, το μέρισμα και στο ΕΚΑΣ, μαζί με την αναζήτηση πόρων μέσω εισφορών, φόρων και διαφόρων άλλων εσόδων.
Οι κύριες συντάξεις ωστόσο δεν είναι εκτός κάδρου. Τουλάχιστον όλες οι κύριες συντάξεις, καθώς όπως αναφέρεται υπάρχουν και πολύ υψηλές συντάξεις τις οποίες λαμβάνουν ορισμένοι, αλλά και συνταξιούχοι με περισσότερες από μία συντάξεις οι οποίοι επίσης λαμβάνουν μεγάλα ποσά.
Έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν περικοπές και στις υψηλές κύριες συντάξεις, πιθανότατα σε αυτές που είναι άνω των 2.500/μήνα, αλλά και στα ποσά που λαμβάνουν όσοι δικαιούνται περισσότερες από μία συντάξεις.

Πέντε χαράτσια για να μην κοπούν περισσότερο οι συντάξεις

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, είναι πέντε διαφορετικά τα χαράτσια που σκέφτεται να βάλει η κυβέρνηση για να μην κοπούν περισσότερο ο κύριες συντάξεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δεν θα χάσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους καθώς κόβονται οι επικουρικές, το εφάπαξ, το μέρισμα που παίρνουν οι ασφαλισμένοι του δημοσίου, αλλά και το ΕΚΑΣ.

Μόνο οι κύριες συντάξεις δεν θα κοπούν λοιπόν, τουλάχιστον σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά και αυτό είναι υπό την αίρεση των δανειστών καθώς ακόμη δεν έχουν πει το “ναι” στις προτάσεις της κυβέρνησης η οποία μάλιστα αναζητά επιπλέον έσοδα για να μπορέσει να συγκεντρώσει ποσό περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να σώσει τις κύριες συντάξεις.
Κάπως έτσι θα προταθεί στους δανειστές με το πακέτο προτάσεων που θα παραδοθεί στις 4 Ιανουαρίου η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% για επιχειρήσεις και εργαζομένους, αλλά και ο φόρος στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Και τα δύο αυτά μέτρα τα οποία είτε λίγο είτε πολύ επιβαρύνουν άμεσα την τσέπη των φορολογουμένων συναντούν αντιδράσεις από τη μεριά των δανειστών και κυρίως η αύξηση των εισφορών.
Έτσι στο σχεδιασμό υπάρχουν και προτάσεις για φορολόγηση του τζόγου, αλλά και αύξηση των εσόδων των Ταμείων μέσω των εσόδων από τις κλήσεις της τροχαίας. Η πέμπτη εναλλακτική λύση είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Καιρός: Επέλαση χιονιά και... λευκή Πρωτοχρονιά! «Βουτιά» στο -4 για τον υδράργυρο

Χιονοπτώσεις, θυελλώδεις βοριάδες και η θερμοκρασία να πέφτει 10 με 12 βαθμούς. Το ψυχρό κύμα από τη Ρωσία έρχεται να φέρει το χειμώνα και να βάλει την Ελλάδα στον... πάγο για μια frozen Πρωτοχρονιά!

Ο καιρός αλλάζει προς το... χειμωνιάτικο και ήδη η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού, αφού η θερμοκρασία θα κάνει... βουτιά και από 19 βαθμούς θα φτάσει, στη Μακεδονία, ακόμη και τους -4! Η ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία θα ξεκινήσει βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους.
Σύντομα, όμως, ο καιρός σε όλη την Ελλάδα θα αλλάξει. Χιόνια αναμένεται να πέσουν και στην Αττική και δεν αποκλείεται να δούμε και καμιά... νιφάδα στην Αθήνα. Αλλά αν ονειρεύεστε χιονοπόλεμο, η Πάρνηθα θα είναι πάντα εκεί!
Το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ
Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (30-12-2015) και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:
1. Τις τοπικές χιονοπτώσεις
Α. Σήμερα Τετάρτη (30-12-2015) θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Β. Αύριο Πέμπτη (31-12-2015 παραμονή Πρωτοχρονιάς) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Εύβοιας και της Πελοποννήσου και από τις βραδινές ώρες πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Γ. Μεθαύριο Παρασκευή (1-1-2016 Πρωτοχρονιά) σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Ευβοίας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.
2. Την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (10 -12 βαθμούς Κελσίου) που θα γίνει αισθητή αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ο όποιος στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
3. Τους ενισχυμένους βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους που η ένταση τους στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 με 8 Μποφόρ.
Ο καιρός σήμερα – Η πρόγνωση αναλυτικά
Μακεδονία, Θράκη - Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά - ημιορεινά. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές. Βελτίωση στη Θράκη από τις βραδινές ώρες. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -04 έως 06 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος - Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιονιά στα ορεινά και στα νότια πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Χιονοπτώσεις από το βράδυ και στα ημιορεινά ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένες ορατότητες τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος - Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και βαθμιαία σε όλα τα ορεινά -ημιορεινά και από τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη - Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα - Καιρός: στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια όπου τη νύχτα θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική - Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τη νύχτα πιθανόν και στα βόρεια προάστια. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη - Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά που βαθμιαία θα επεκταθούν και στις πεδινές περιοχές. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός αύριο Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς
Καιρός: στη Μακεδονία (έκτος της κεντρικής Μακεδονίας) και τη Θράκη νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές κακοκαιρία με βροχές η χιονόνερο στα νότια θαλασσιά και παραθαλάσσια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα τμήματα. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από τη νύχτα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και νότια. Παγετός κατά τόπους τη νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά.

Τζόγος και εθισμός: Σοβαρό πρόβλημα έχουν οι Έλληνες - Ποια είναι τα συμπτώματα

Εκτός από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αυτές οι μέρες χαρακτηρίζονται και από ραγδαία εποχική αύξηση σε τυχερά παιχνίδια και συμμετοχή στον τζόγο γενικότερα. Τα καζίνο γεμίζουν και οι τσόχες ετοιμάζονται να στρώσουν χιλιάδες τραπέζια την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ευρώπης και αρκετά υψηλά στην παγκόσμια κατά κεφαλή δαπάνη για τον τζόγο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό και υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ- ΑΛΦΑ, Αντώνη Πάριο,τα τελευταία πέντε χρόνια η προσέλευση των προβληματικών παικτών καθώς και των συγγενικών τους προσώπων στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, παρουσιάζει αυξητική τάση σε ποσοστό 20-25% σε σχέση με αυτή των εξαρτημένων από το αλκοόλ.
Επιπλέον ανησυχητικός παράγοντας είναι η συνεχής μείωση της ηλικίας έναρξης από τα 25 στα 20 έτη, ταυτοχρόνως με τα ποσοστά αύξησης του διαδικτυακού τζόγου, που δύσκολα οριοθετείται.
Μπορεί τα χρηματικά ποσά που παίζονται να είναι μικρότερα από εκείνα του 2010, όμως η ένταση και ο χρόνος ενασχόλησης με τον τζόγο είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
Πότε ο τζόγος γίνεται εθισμός και πολύ σοβαρό πρόβλημα
Ο παθολογικός τζόγος, που ονομάζεται επίσης διαταραχή τυχερών παιχνιδιών, είναι η ανεξέλεγκτη επιθυμία ενός ασθενούς να συνεχίσει να ποντάρει σε κάθε είδους τυχερά παιχνίδια, παρά τις επιπτώσεις που επιφέρει ο εθισμός αυτός στην ζωή τους.
Τζόγος σημαίνει επί της ουσίας ότι ένα άτομο είναι διατεθειμένο να διακινδυνεύσει κάτι που έχει αξία για εκείνο, προκειμένου να κερδίσει/αποκτήσει κάτι με ακόμα μεγαλύτερη -για εκείνον- αξία.
Ο τζόγος μπορεί να διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τρόπο όμοιο με εκείνον που κάνουν άλλες εθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ. Εάν κάποιος είναι επιρρεπής στον παθολογικό τζόγο, μπορεί να κυνηγάει διαρκώς την τύχη του με απίθανα στοιχήματα, να συγκαλύπτει την συμπεριφορά του, να εξαντλεί τις οικονομίες του, να συσσωρεύει χρέη, ή ακόμα και να καταφεύγει στην κλοπή, ή την απάτη για να στηρίξει τον εθισμό του.
Ο παθολογικός τζόγος είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός ατόμου. Η θεραπεία για τον εθισμό στον τζόγο είναι δύσκολη, απαιτεί μεγάλη θέληση από τον ασθενή (όπως κάθε θεραπεία εθισμού) αλλά είναι αποτελεσματική και πολλοί άνθρωποι έχουν βρει βοήθεια από την επαγγελματική θεραπεία.
Συμπτώματα
  • Πολύ αυξημένος ενθουσιασμός από τη λήψη υπερβολικού ρίσκου σε τυχερά παιχνίδια
  • Ολοένα και μεγαλύτερο ρίσκο σε τυχερά παιχνίδια
  • Εμμονή με τα τυχερά παιχνίδια
  • Συχνή αναβίωση από εμπειρίες του παρελθόντος με τυχερά παιχνίδια
  • Συμμετοχή στον τζόγο ως τρόπο “διαφυγής” από τα προβλήματα ή συναισθήματα απελπισίας, ενοχής, ή κατάθλιψης
  • Απουσίες από την εργασία ή την οικογενειακή ζωή για να παίξει τυχερά παιχνίδια
  • Απόκρυψη της αλήθειας, ή ψέματα σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια
  • Αίσθημα ενοχής ή τύψεις μετά από τυχερά παιχνίδια
  • Όταν ο ασθενής δανείζεται χρήματα, ή κλέβει για να στοιχηματίσει σε τυχερά παιχνίδια
  • Αποτυχημένες προσπάθειες να αποκοπεί από τα τυχερά παιχνίδια
Το πρόβλημα με τον τζόγο εξελίσσεται συνήθως σε βάθος χρόνου. Πολλοί άνθρωποι περνούν χρόνια απολαμβάνοντας με απλή συμμετοχή τα τυχερά παιχνίδια χωρίς προβλήματα. Αλλά αν για κάποιον λόγο αυτή η συμμετοχή γίνει πολύ πιο συχνή, τότε μπορεί ξαφνικά να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα με τον τζόγο γενικότερα.
Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου άγχους ή κατάθλιψης, η παρόρμηση για αυξημένο ρίσκο μπορεί να είναι “ακατανίκητη” και να χρησιμεύει ως ένα νοσηρό μέσο “διαφυγής”. Τελικά, ένα άτομο με πρόβλημα τζόγου γίνεται σχεδόν εντελώς απορροφημένο με τα τυχερά παιχνίδια και με το να έχει πάντα χρήματα πάνω του για να παίξει.
Για πολλούς ανθρώπους με παθολογικό πρόβλημα στον τζόγο, ο στοιχηματισμός δεν αφορά τόσο πολύ τα χρήματα, αλλά τον ενθουσιασμό που προκαλεί το ρίσκο που παίρνουν. Η διατήρηση αυτού του συναισθήματος “απαιτεί” σταδιακά την όλο και μεγαλύτερη λήψη ρίσκων με ολοένα και πιο μεγάλα στοιχήματα.

Πειθαρχία: τα λάθη που κάνουν οι γονείς

Δημόσιο: Τι αλλάζει για συντάξεις, προϊσταμένους, υπαλλήλους Περιφερειών, και Μητρώο (νομοσχέδιο)

Αλλαγές για τους υπαλλήλους των περιφερειών, τους προϊσταμένους του Δημοσίου, τις συντάξεις όσων απομακρύνονται από το Δημόσιο για πειθαρχικά παραπτώματα, την αναγνώριση αναδρομικά οικονομικών δικαιωμάτων από συντάξεις, την συνταξιοδότηση των τακτικών υπαλλήλων του ΤΑΔΚΥ και το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπονται μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση Συνταξιοδοτικών Θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» , η διαβούλευση του οποίου κράτησε μόλις 30 ώρες και ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα.
Συγκεκριμένα:
Άρθρο 1
-Με τις διατάξεις της παρ. 1 προβλέπεται ότι το τακτικό προσωπικό των περιφερειών του ν. 3852/2010, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους υπάγονται από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των περιφερειών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.
-Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4151/2013, ορίστηκε ότι προκειμένου να ενσωματωθεί στο συντάξιμο μισθό των Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, το επίδομα θέσης ευθύνης, πρέπει τα πρόσωπα αυτά να έχουν ασκήσει καθήκοντα Προϊσταμένου για μια τουλάχιστον διετία. Επειδή κατά την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου διαφορετικής βαθμίδας (λ.χ. Προϊσταμένου Τμήματος και Διεύθυνσης), χωρίς να συμπληρώνεται η ανωτέρω διετία σε καμία από αυτές, με αποτέλεσμα για τον κανονισμό της σύνταξης να μην μπορεί να ληφθεί υπόψη κανένα από τα επιδόματα θέσης ευθύνης, με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 3 ορίζεται ότι σε περίπτωση που έχουν ασκηθεί καθήκοντα Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας διαφορετικής βαθμίδας και έχει συμπληρωθεί αθροιστικά η προβλεπόμενη διετία, λαμβάνεται υπόψη για τον κανονισμό της σύνταξης το επίδομα θέσης, την οποία κατείχε ο υπάλληλος για περισσότερο χρόνο Με τις διατάξεις της παρ. 4 ορίζεται ρητά ότι για τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου των 12 ετών, προκειμένου να αναγνωρισθεί ως συντάξιμος ο χρόνος σπουδών, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος ασφάλισης και όχι μόνον ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας.
-Με τις διατάξεις της παρ. 7 ορίζεται ότι για τους υπαλλήλους – λειτουργούς του Δημοσίου που απολύονται για πειθαρχικούς λόγους, η σύνταξή τους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Τα πρόσωπα αυτά, εκ παραδρομής είχαν παραλειφθεί από τις οικείες διατάξεις της υποπαραγράφου Β.2 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, με τις οποίες θεσπίστηκε ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος της ηλικίας για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01.01.2013 και μετά.
-Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 60 του π.δ. 169/2007 προβλέπεται ότι δεν μπορεί να αναγνωρισθούν αναδρομικά οικονομικά δικαιώματα από συντάξεις για χρονικό διάστημα πέραν των 3 ετών. Επειδή λόγω της αθρόας εξόδου των υπαλλήλων του Δημοσίου κατά τα τελευταία έτη, παρατηρήθηκε υπέρμετρη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου για τον προσδιορισμό του
τελικού ποσού σύνταξης μεσολαβούν και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η αναδρομικότητα των συντάξεων να ανατρέχει πέραν της τριετίας, με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 9 προβλέπεται ότι ο υφιστάμενος περιορισμός των τριών (3) ετών ως προς την καταβολή αναδρομικών συντάξεων δεν ισχύει για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η υπέρβαση της τριετίας οφείλεται σε αδυναμία της συνταξιοδοτικής διοίκησης για απονομή της οριστικής σύνταξης και όχι σε υπαιτιότητα του υπαλλήλου (καθυστέρηση προσκόμισης αναγκαίων δικαιολογητικών που του ζητήθηκαν κλπ).

Άρθρο 4
Με τις διατάξεις του ν. 4239/1962, προβλεπόταν η συνταξιοδότηση των τακτικών υπαλλήλων του ΤΑΔΚΥ από το ίδιο το Ταμείο, εφαρμοζόμενων αναλογικά των διατάξεων συνταξιοδότησης των δημοτικών υπαλλήλων. Με τις διατάξεις του αρ. 84 του ν. 3655/2008, ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) εντάχθηκε στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), ως Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), ενώ με το αρ. 115 του ίδιου νόμου ο Κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων εντάχθηκε στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), ως Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Με τις διατάξεις του αρ. 91 του ως άνω νόμου, προβλέφθηκε η μεταφορά του ½ από το προσωπικό που υπηρετούσε στο ΤΑΔΚΥ κατά το χρόνο ένταξης στο ΤΕΑΔΥ και του λοιπού προσωπικού στο ΤΠΔΥ. Με τις διατάξεις του αρ. 4 παρ. 2 του ν. 4002/2011, προβλέφθηκε ότι στον Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΕΑΔΥ και στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ αντίστοιχα, θα καταβάλλονται εφεξής οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης των υπαλλήλων του Ταμείου, οι οποίοι υπηρετούσαν σε αυτό κατά την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του ν. 3655/2008 και οι ίδιοι Τομείς θα βαρύνονται και με την καταβολή των συντάξεων τόσο των υπηρετούντων υπαλλήλων, όσο και εκείνων που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Επιπλέον, προβλεπόταν ότι, για τους υπαλλήλους που είχαν ήδη μεταταγεί ή μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3655/2008 και είχαν διατηρήσει το προηγούμενο καθεστώς ασφάλισης, οι εισφορές τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης καταβάλλονται στον Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΕΑΔΥ, ο οποίος βαρύνεται και με την καταβολή της σύνταξής τους (νυν ΕΤΕΑ). Κατόπιν των ανωτέρω, το ΕΤΕΑ, στο οποίο -από τη σύστασή του με τις διατάξεις του ν. 4052/2012- έχει ενταχθεί –μεταξύ άλλων επικουρικών ταμείων- το ΤΕΑΔΥ και ο Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, χορηγεί συντάξεις στους ήδη συνταξιούχους του πρώην ΤΑΔΚΥ και η μεν απόφαση συνταξιοδότησης εκδίδεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δε δαπάνη βαρύνει το ίδιο το ΕΤΕΑ. Επιπλέον, ο Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ, χορηγεί σύνταξη στους τακτικούς υπαλλήλους του πρώην ΤΑΔΚΥ και η απόφαση συνταξιοδότησης εκδίδεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δε δαπάνη επίσης βαρύνει τον ίδιο τον Τομέα. Επειδή, ωστόσο, το ΕΤΕΑ είναι φορέας αποκλειστικά επικουρικής ασφάλισης, με κύριο αντικείμενο την απονομή επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους του, το δε ΤΠΔΥ  είναι φορέας Πρόνοιας με κύριο αντικείμενο αντίστοιχα την απονομή εφάπαξ παροχών καιόχι την απονομή κύριων συντάξεων και δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου υπάγονται στις διατάξεις του ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (ν. 3163/1955, ν.δ. 4277/1962), με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 4, προβλέπεται ότι οι τακτικοί υπάλληλοι των ΕΤΕΑ και του ΤΠΔΥ, οι οποίοι προέρχονται από το πρώην ΤΑΔΚΥ, ασφαλίζονται σε φορέα αποκλειστικά κύριας ασφάλισης, ο οποίος και θα βαρύνεται με την καταβολή των συντάξεών τους, καθώς και με την καταβολή των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων υπαλλήλων του πρώην ΤΑΔΚΥ.

Άρθρο 8
Με τις προτεινόμενες διατάξεις εναρμονίζεται το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ώστε να διατίθενται πλήρη στοιχεία σχετικά με το μισθοδοτούμενο προσωπικό και το αντίστοιχο μισθολογικό κόστος για το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Τα «παράθυρα» της νέας νομοθεσίας - Ποιές γυναίκες μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 50;

Παγωμένη ομίχλη...

Τώρα και στην Θεσσαλονίκη: Καταστήματα με «καφέ σε αναμονή»

Είμαι ένα πολύ ευαίσθητο παιδί. Με γνωρίζεις; Διαβάστε περισσότερα: Είμαι ένα πολύ ευαίσθητο παιδί. Με γνωρίζεις;

Αλλάζουν όλα στη φορολογία το 2016 – Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πληρώσουν τη νύφη

Οι υποψήφιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης δύνανται να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους- Διατηρεί το δικαίωμα υποψηφιότητας σε άλλη Διεύθυνση

Α. Οι υποψήφιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα  να υποβάλουν ενστάσεις κατά των πινάκων δεκτών και μη δεκτών υποψηφίων και κατά των πινάκων μοριοδοτούμενων κριτηρίων μέχρι σήμερα Τρίτη  29 Δεκεμβρίου στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  
Β. Επίσης οι   υποψήφιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης μπορούν  να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους το αργότερο δύο ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας (8-1-2016) με έγγραφη δήλωσή τους που κατατίθεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος αποκλείεται από τη διαδικασία και τη συνέχιση της επιλογής στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, διατηρεί όμως το δικαίωμα υποψηφιότητάς του σε άλλη Διεύθυνση, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Από 30/12/2015 έως 4/1/2016 Εκδίκαση ενστάσεων – Ανακοίνωση τελικών αναμορφωμένων τόσο των πινάκων υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όσο και των πινάκων των αντικειμενικών μορίων κατά φθίνουσα σειρά και ανά Διεύθυνση εκπαίδευσης. Δίπλα από το όνομα του υποψηφίου θα αναγράφονται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τοποθέτηση – Προγραμματισμός συνεντεύξεων – ενημέρωση υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης για τον προγραμματισμό των συνεντεύξεων.
8/1/2016 Διεξαγωγή της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας ( Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ξεκινήσει στις 09:00 και θα ολοκληρωθεί στις 17:00. )  – Σύνταξη πρακτικού εφορευτικής επιτροπής που θα περιλαμβάνει τον υπολογισμό των μορίων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι με βάση τον αριθμό ψήφων που έλαβαν – Αποστολή των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με ηλεκτρονικό τρόπο.
11/1/2016 Αποστολή πρακτικού εφορευτικής επιτροπής στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης – Καταχώρηση βαθμολογίας – Ανάρτηση μοριοδότησης της ψηφοφορίας  
Από 12/1/2016 έως 19/1/2016 Συνεντεύξεις των υποψηφίων ενώπιον του συμβουλίου επιλογής - Ολοκλήρωση και ανάρτηση πινάκων της τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων στην ιστοσελίδα της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
Από 20/1/2016 έως 22/1/2016 Κατάθεση ενστάσεων για τον τελικό πίνακα
Από 25/1/2016 Εκδίκαση ενστάσεων – κατάρτιση αναμορφωμένων πινάκων και αποστολή τους προς κύρωση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων - Δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Από 27/1/2016 έως 29/1/2016 Πρόταση τοποθέτησης Διευθυντών Εκπαίδευσης από τα Συμβούλια Επιλογής – Απόφαση τοποθέτησης Διευθυντών Εκπαίδευσης από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
1/2/2016 Ανάληψη υπηρεσίας Διευθυντών Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας βασικών εφαρμογών του Taxis (ημερομηνίες)

Εν όψει της προετοιμασίας που πρέπει να γίνει για την αλλαγή του οικονομικού έτους, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της γ.γ. Δ.Ε εξέδωσε αναλυτικό προγραμματισμό με τις ημερομηνίες διακοπής λειτουργίας βασικών εφαρμογών του Taxis καθώς τις εκτιμώμενες ημερομηνίας επαναλειτουργίας τους.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας που ανακοινώνεται, η υποβολή της δήλωσης θα μπορεί να γίνει μόνο στις Δ.Ο.Υ
Ο προγραμματισμός έχει ως εξής:
Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Εν.Φ.Ι.Α. 2014 και 2015 θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 30/12/2015 ώρα 23:00 (ενδεικτική ημερομηνία ανοίγματος 8/1/2016).
Η υποβολή αρχικών & τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. 2010 – 2013, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Η εκκαθάριση δηλώσεων Φ.Α.Π. 2010-2013 για υποβολές μέχρι και 29/12/2015, θα είναι διαθέσιμη στις 31/12/2015, ενώ η επόμενη εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Η εφαρμογή για την έκδοση Πιστοποιητικών Εν.Φ.Ι.Α. 2016 θα είναι διαθέσιμη την 1/1/2016.
Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικών & τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2014 θα κλείσει οριστικά στις 30/12/2015 ώρα 23:00. Μετά το κλείσιμο της εφαρμογής, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται μόνο στη Δ.Ο.Υ.
Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 (σύμφωνα με την ΠΟΛ 1051/2015) θα κλείσει οριστικά στις 31/12/2015.

Επιλέξτε το χάρτη που θέλετε για το μάθημα της Ιστορίας

Ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας μέσα από τους χάρτες…
Χάρτης του Κυκλαδικού πολιτισμού με διάδραση
Χάρτης της Μινωικής Κρήτης    
Χάρτης της Μινωικής Κρήτης με διάδραση
Η μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.)
Η μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) Βίντεο-χάρτης
Χάρτης της περσικής αυτοκρατορίας γύρω στο 480 π.Χ.
Η μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.) Με κίνηση
Η ναυμαχία της  Σαλαμίνας (480 π.Χ.) Βίντεο-χάρτης
Σαλαμίνα  Αεροφωτογραφία
Η ναυμαχία του  Αρτεμισίου  (480 π.Χ.) Με κίνηση
Διαδραστικός χάρτης με την Αθηναϊκή Συμμαχία τον 5ο αι. π.Χ.  (του συναδέλφου Βασίλη Βασιλείου)
Χάρτες του πελοποννησιακού πολέμου
Χάρτης της Μακεδονίας ως το 336 π.Χ.
Χάρτης της Κύπρου στα κλασικά χρόνια
Διαδραστικός χάρτης με την εκστρατεία του Μ. Αλέξανδρου   (του συναδέλφου Βασίλη Βασιλείου)
Η μάχη του Γρανικού (334 π.Χ.)  Βίντεο-χάρτης
Η μάχη της Ισσού (333 π.Χ.) Βίντεο-χάρτης
Χάρτης με τα ελληνιστικά βασίλεια
Χάρτης με την εκστρατεία του Πύρρου στη Δύση  
Χάρτης με την Ελλάδα και τα παράλια της Μ. Ασίας το 228 π.Χ.  
Χάρτης με το κράτος του Πύρρου και την εκστρατεία του στη Δύση  
Χάρτες βυζαντινής περιόδου
Χάρτες της βυζαντινής αυτοκρατορίας από το 324 μ.Χ. ως το 1451 μ.Χ.
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 324 μ.Χ.
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 395 μ.Χ.
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 527 μ.Χ.
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 565 μ.Χ.
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 632 μ.Χ.
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1025 μ.Χ.
Χάρτης του διαμελισμού του βυζαντίου μετά το 1204
Χάρτης του διαμελισμού του βυζαντίου μετά το 1204  Με κίνηση
Χάρτης με τις κατακτήσεις του Ιωάννη Βατάτζη 1222-1250
Χάρτης με τις κατακτήσεις του Ιωάννη Β’ Ασάν, της Βουλγαρίας 1218-1241
Χάρτης με τις κατακτήσεις του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου 1258-1282
Χάρτης με την εξέλιξη της αυτοκρατορίας της Νίκαιας από το 1204 ως το 1282   Με κίνηση
Χάρτης με τις κατακτήσεις Θεόδωρου Αγγέλου 1215-1230
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1270 μ.Χ.
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1360 μ.Χ.
Χάρτης της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1451 μ.Χ.
Χάρτης εδαφικής εξέλιξης της βυζαντινής αυτοκρατορίας από το 324 ως το 1451 μ.Χ. Με κίνηση
Χάρτης με την εξάπλωση των Οθωμανών ως τα 1360 μ.Χ.
Χάρτης με την εξάπλωση των Οθωμανών ως τα 1400 μ.Χ.

Διευκολύνσεις εφορίας για μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα

Ευκολότερες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με απόφαση του αναπληρωτή ΓΓΔΕ Γιάννη Μπάκα, ορίζεται ότι χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μετά τη δέσμευση ποσού ίσου με το 50% του τιμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση της οφειλής θεωρείται διασφαλισμένη.
Με τη διάταξη αυτή, λύνονται τα χέρια αρκετών φορολογουμένων οι οποίοι επιθυμούσαν να μεταβιβάσουν ακίνητά τους αλλά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη φορολογική ενημερότητα.
Η διασφάλιση της οφειλής μπορεί να εξασφαλιστεί με την εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο άλλο ακίνητο του οφειλέτη. Με τον τρόπο αυτό, η Δ.Ο.Υ χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας στο οποίο ορίζεται ότι κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει και θα αποδώσει στη Δ.Ο.Υ το 50% του τιμήματος.