Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΑΣΤΕΡΟΥΠΟΛΗ

Taxisnet: "Πέφτει" προσωρινά λόγω αναβάθμισης

Λόγω εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης των κεντρικών υπολογιστικών υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων , το Σαββατοκύριακο 28-29 Νοεμβρίου, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στα portals του υπουργείου Οικονομικών www.gsis.gr και www.minfin.gr και κατά συνέπεια, δεν θα είναι διαθέσιμες και οι εφαρμογές του υπουργείου.

Οι εργασίες αποτελούν μέρος σημαντικών έργων αναβάθμισης και επέκτασης των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αποπομπή της Ελλάδας και τα υπόλοιπα σενάρια αν καταρρεύσει η συνθήκη Σέγκεν. Άρθρο των Financial Times εξηγεί τι σημαίνει «ελληνική ρήτρα» και τις επιπτώσεις στο ευρώ από ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων

Με μόρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Καταργείται η κλήρωση για την επιλογή των φοιτητών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι η επιλογή πλέον θα γίνεται με βάση κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θα μοριοδοτούνται. Με τον τρόπο αυτό, πάντως, εγείρονται ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ειδικότερα, στο ΕΑΠ τα τελευταία χρόνια προσφέρονται περί τις 10.000 θέσεις σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, με τη ζήτηση να είναι πολλαπλάσια. Ενδεικτικά για το 2015-16 οι αιτήσεις ήταν περί τις 39.000, για το 2014-15 ήταν 39.582 και για το 2013-14 υπεβλήθησαν 41.904 αιτήσεις. Η κ. Αναγνωστοπούλου στη Βουλή είχε μιλήσει για «ένα πανεπιστήμιο, το οποίο να μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερο κόσμο και να δίνει και υποτροφίες σε αυτόν τον κόσμο, γιατί έχει και τη δυνατότητα».

Βέβαια, χθες, στελέχη του υπουργείου Παιδείας διευκρίνισαν ότι δεν γίνεται λόγος για αύξηση του αριθμού των θέσεων στο ΕΑΠ, αλλά θα δοθεί βάρος σε κοινωνικά κριτήρια για την επιλογή (π.χ. άνεργοι). Αντιθέτως, έχουν αποκλειστεί κριτήρια που σχετίζονται, π.χ., με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Σαφώς η κλήρωση είναι ένα απολύτως «τυφλό» σύστημα και η εκπαίδευση δεν μπορεί να μπει στη λογική του τζόγου, όμως το μείζον θέμα είναι η διασφάλιση του αδιαβλήτου της επιλογής. Μάλιστα, ο αντίλογος που ακούγεται αναφέρει πως τα πτυχία του ΕΑΠ αποτελούν μέσο αναβάθμισης προσόντων των κατόχων τους και τα αξιοποιούν πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, που δεν ενδιαφέρονται για τη γνώση αλλά για τα «bonus» που προσφέρει το πτυχίο.

Η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε χθες επίσης τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διασύνδεσης των φοιτητών των ΑΕΙ με την εφορία (TAXIS) και τη στρατολογία, η οποία θα διευκολύνει τη γρηγορότερη ολοκλήρωση των μετεγγραφών των φοιτητών και την ικανοποίηση διαφόρων αιτημάτων τους που έχουν οικονομικά κριτήρια. Η ιδέα της πλατφόρμας είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά.

Παράλληλα, η κ. Αναγνωστοπούλου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Κ» την Τετάρτη 25/11, τόνισε ότι άμεσα θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να επιλυθούν θέματα που προκαλούν δυσλειτουργίες στα ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνεται διάταξη για επιστροφή της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές μονοπρόσωπων οργάνων (π.χ. πρυτάνεων) και τη συμμετοχή των φοιτητικών εκπροσώπων στα συλλογικά όργανα (π.χ. Σύγκλητος).

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Στον εθνικό διάλογο αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ωράριο, μαθητές ανά τάξη

Τι είπε στο esos ο υπ. Παιδείας για τις οργανικές θέσεις των υποχρεωτικών μετατάξεων εκπαιδευτικών

Τα 36 μέλη της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία

Τα ονόματα με τις ιδιότητές τους που απαρτίζουν την 36μελή Επιτροπή  του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία  με πρόεδρο τον Ομ. Καθηγητή Αντώνης Λιάκο , παρουσίασε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν μόνο δύο δάσκαλοι και ο Θέμης Κοτσιφάκης, πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ, παρά το γεγονός ότι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τον Εθνικό Διάλογο θα είναι για το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο
Πρόκειται για τους εξής:
1.    Αντώνης Λιάκος, Πρόεδρος, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
2.    Χάρης Αθανασιάδης, Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
3.    Αθηνά Αθανασίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Φύλου στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
4.    Κώστας Γαβρόγλου, Πρόεδρος Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ομότιμος καθηγητής ιστορίας επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών.
5.    Σπύρος Γεωργάτος, Καθηγητής Γενικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
6.    Μπέσσυ Δενδρινού, Καθηγήτρια του Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
7.    Αθανάσιος Δημόπουλος, Προεδρεύων Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
8.    Θάλεια Δραγώνα, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
9.    Νίκος Θεοτοκάς, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
10.    Νίκος Θεοχαράκης, Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
11.    Σταύρος Κατσανέβας Καθηγητής Φυσικής Astroparticules et Cosmologie στο Πανεπιστήμιο Paris VII.
12.    Διονύσης Κλάδης, Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
13.    Θέμης Κοτσιφάκης, καθηγητής στη δευτεροβάθμια ΕΠΑΛ πρώην Πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
14.    Γεράσιμος Κουζέλης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών.
15.    Βάσια Λέκκα, άμισθη επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών.
16.    Θωμάς Μαλούτας, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Καθηγητής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
17.    Κώστας Μάρκου, Καθηγητής Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
18.    Γιώργος Μιαούλης, Καθηγητής Πληροφορικής, ΤΕΙ Αθηνών.
19.    Κώστας Μουτζούρης, Καθηγητής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Πρώην Πρύτανης του Ε.Μ.Π.
20.    Νίκος Μπελαβίλας, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
21.    Μιχάλης Μπρατάκος, Προεδρεύων Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ. Πρόεδρος ΤΕΙ Αθηνών.
22.    Γιάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Καθηγητής Οικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρώην αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
23.    Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.
24.    Στέφανος Παρασκευόπουλος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
25.    Στέφανος Πεσμαζόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
26.    Μίλτος Πεχλιβάνος, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
27.    Κλήμης Πυρουνάκης, Ιδρυτής και δάσκαλος σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Θήβας.
28.    Νατάσσα Ρωμανού, Ερευνήτρια Κλιματικής Αλλαγής και Ωκεανογραφίας, ερευνήτρια στη ΝΑΣΑ και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ΗΠΑ.
29.    Aθηνά Σιδέρη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
30.    Νίκος Σιδέρης, Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας. Έχει διδάξει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
31.    Γιάννης Σταυρακάκης, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
32.    Λόλα Τότσιου, Διευθύντρια Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
33.    Νεκτάριος Τσαγλιώτης, Εκπαιδευτικός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών.
34.    Κώνσταντίνος Τσουκαλάς, Ομότιμος καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
35.    Χρήστος Χατζιωσήφ, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
36.    Δημήτρης Ψύλλος, Καθηγητής  της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται πότε καταβάλλεται

Επίδομα εορτών Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Δώρο καταβάλλεται στους δικαιούχους την 21η Δεκεμβρίου.

Το επίδομα είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Το Δώρο καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, στην μεν περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου, στη δε περίπτωση του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.
Το επίδομα των Χριστουγέννων είναι ποσό ίσο με τα 2/25 του μηνιαίου μισθού (ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής), για κάθε δεκαεννιά (19) ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης.
Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.
Για τον υπολογισμό του επιδόματος των Χριστουγέννων συνυπολογίζεται:
- Ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
- Οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Οι μισθωτοί που απουσίασαν λόγω ασθένειας δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο τον χρόνο ασθένειάς τους, αφαιρώντας μόνο τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθένειας από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία «ημέρα υποχρεωτικής αργίας» κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές» και προβλέπεται:
Στις επιχειρήσεις που την ημέρα εκείνη δεν θα λειτουργήσουν καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.
Για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν:
α) Αν αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό: i) προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιού τους και το οφειλόμενο κατά τη συγκεκριμένη ημέρα μισθό τους, ίσο με τόσα ωρομίσθια όσα είναι και οι ώρες απασχόλησης εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί κυριακάτικης αργίας και λειτουργούν εκτάκτως και ii) μόνο προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί κυριακάτικης αργίας.

Χρήσιμες συμβουλές σε παιδιά και γονείς για ασφαλή χρήση του διαδικτύου

ΚΤΕΟ: Τελευταία ευκαιρία για μειωμένο πρόστιμο στους ιδιοκτήτες ΙΧ

Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης μούμια στην Αίγυπτο, που ανήκει στον Θεό Άμμων Ρα. Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν συνεπαρμένοι

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Και φέτος υποδέχονται τα Χριστούγεννα με ένα πρωτότυπο δέντρο

MySchool ΕΠΕΙΓΟΝ καταχώρηση ημερών εργασίας εκπαιδευτικών

Μάθε πώς να φτιάχνεις αγνό σπιτικό σαπούνι

Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας: Το θαύμα του Σύμπαντος σε 33 εντυπωσιακές εικόνες

ΠΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βρέθηκε το Ελληνικό μέλι με την περισσότερο ευεργετική δράση. Μάθετε τώρα το μυστικό...

Καιρός: Πολλά χιόνια και... νοτιάδες με υγρασία!

Πολλά διαφορετικά πρόσωπα θα δείξει ο καιρός στην Ελλάδα σήμερα.

Σε άλλα σημεία θα υπάρχουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες και αλλού θα πέσουν τα πρώτα πυκνά χιόνια. Την ίδια ώρα οι νοτιάδες θα φτάνουν ως και τα εννιά μποφόρ φέρνοντας ακόμη και απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία, ενώ η υγρασία θα “χτυπήσει” κόκκινο.
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας ( πάνω από τα 1400 μετρά ).
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 08 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (κυρίως πάνω από τα 1400 μετρά) της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασια: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά και νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 09 έως 18 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές .
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία στα βόρεια τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά και νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 14 έως 18 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί.
Θερμοκρασια: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου.
Πρόγνωση για το Σάββατο
Καιρός: σε όλη τη χωρά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες
Στα δυτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (κυρίως πάνω από τα 1300 μετρά) της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια
Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ.
Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων από το βράδυ.
Θερμοκρασια: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Συντάξεις: Μειώσεις εισφορών στον ΟΑΕΕ για 750.000 ασφαλισμένους – Που ψάχνει συναίνεση η κυβέρνηση

- Ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Από 150 ευρώ/μήνα τα ποσά και έξτρα εισφορά ανάλογα με το εισόδημα του ασφαλισμένου.
- Μειώνονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες από 14 σε 4.
- Απίστευτο παρασκήνιο για τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στο Ασφαλιστικό
- Όλοι βλέπουν γενικές μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις

Αλλάζουν όλα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ με τις εισφορές ουσιαστικά να συνδέονται με το εισόδημα και να μειώνονται σημαντικά για μεγάλο μέρος των 750.000 ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” μπαίνει πλέον κατώτατο όριο στα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης το οποίο θα ξεκινάει από τα 150 με 200 ευρώ και από 'κει και πέρα οι εισφορές θα συνδέονται με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.
Ουσιαστικά και με τον μέσο όρο των ασφαλισμένων στον ΟΠΑΕΕ να δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο η αλλαγή στις εισφορές θα σημάνει μια μείωση της τάξης των 400 ευρώ.
Η ελάχιστη εισφορά των 150 ως 200 ευρώ το μήνα θα παρέχει σε όλους πλήρη κάλυψη για σένταξη και περίθαλψη και από εκεί και πάνω το ποσό που θα πληρώνουν θα καθορίζεται από το εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία.
Παράλληλα όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κατάργηση των σημερινών 14 διαφορετικών ασφαλιστικών κατηγοριών οι οποίες με το νέο σύστημα θα περιοριστούν σε τρεις με τέσσερις το πολύ.
Το παζάρι του Ασφαλιστικού
Η κυβέρνηση επί της ουσίας φαίνεται πως έχει βρει τα ισοδύναμα για την κάλυψη περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ για το Ασφαλιστικό. Εκεί αναζητά τη συναίνεση των άλλων πολιτικών κομμάτων.
Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης τότε οι περικοπές των επικουρικών περιορίζονται στα 150 εκατ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χαμηλές επικουρικές γλιτώνουν το “κούρεμα”, οι υψηλές υφίστανται ένα σχετικά γενναίο περιορισμό, ενώ στις μεσαίες οι απώλειες προσδιορίζονται από 5 ως 25 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος τους.
Όλα αυτά βέβαια έχουν την προϋπόθεση να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης και από τους δανειστές, οι οποίοι θεωρείται δεδομένο ότι θα βάλουν εμπόδια στην αύξηση των εισφορών με στόχο τις μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Αλλάζουν οι τιμές στα διόδια - Δείτε σε ποιά σημεία των εθνικών

Την αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων από την 1η Ιανουαρίου σε όλους τους σταθμούς που διαχειρίζεται ανακοίνωσε η κοινοπραξία αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου.

Έτσι, στην Πελασγία οι μοτοσικλέτες θα πληρώνουν 2,40 ευρώ, τα Ι.Χ. 3,40 ευρώ, τα φορτηγά 8,5 ευρώ και οι νταλίκες 11,90 ευρώ.
Στο πλευρικό σταθμό της Γλύφας, οι αντίστοιχες τιμές θα είναι για τις μοτοσικλέτες 1,80 ευρώ, για τα Ι.Χ. 2,50 ευρώ, για τα φορτηγά 6,30 ευρώ και για τις νταλίκες 8,80 ευρώ.
Στο Μοσχοχώρι, οι τιμές θα είναι αντίστοιχα 2,70 ευρώ, 3,90 ευρώ, 9,80 ευρώ και 13,70 ευρώ.
Στον πλευρικό της Ζυρτόνης, οι τιμές για μοτοσικλέτες , ΙΧ, φορτηγά και νταλίκες θα είναι 0,50 ευρώ, 0,70 ευρώ, 1,80 ευρώ και 2,5 ευρώ αντίστοιχα, το πλευρικό του Μακρυχωρίου 0,80 ευρώ, 1,10 ευρώ, 2,70 ευρώ και 3,80 ευρώ και στο μετωπικό σταθμό Μακρυχωρίου θα είναι 1,00 ευρώ, 1,40 ευρώ, 3,40 ευρώ και 4,80 ευρώ.
Στον Πυργετό οι τιμές για τα ίδια οχήματα θα είναι 1,40 ευρώ, 2,00 ευρώ, 5,00 ευρώ και 7,00 ευρώ, στην Λεπτοκαρυά 1,30 ευρώ, 1,90 ευρώ, 4,80 ευρώ και 6,70 ευρώ. Στον πλευρικό Λεπτοκαρυάς 1,20 ευρώ, 1,80 ευρώ, 4,40 ευρώ και 6,10 ευρώ και στο Κλειδί Ημαθίας 1,50 ευρώ, 2,20 ευρώ, 5,40 ευρώ και 7,60 ευρώ.
Σημειώνεται ότι θα υπάρχει μία μικρή μείωση στις περιπτώσεις ηλεκτρονικής πληρωμής στους σταθμούς της Πελασγίας στους πλευρικούς της Γλύφας και του Μοσχοχωρίου. Ανάλογες αναπροσαρμογές αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες και οι κοινοπραξίες που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων

Όλοι οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρα εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη την παραπάνω χρονική περίοδο δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησαν οικιοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Βιταμίνη C: Αλήθειες και μύθοι για την πολύτιμη και απαραίτητη αυτή βιταμίνη

Τεράστιες ανατροπές στην Παιδεία - Αλλάζουν τα πάντα στις πανελλαδικές - Χωρίς κλήρωση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Γιάννενα: Αλλάζουν και γιορτάζουν

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για 11.500 ΜΟΝΙΜΟΥΣ εκπαιδευτικούς

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Καταργείται η κλήρωση και μειώνονται τα δίδακτρα – Σπουδές για όλους

Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους, καθώς προτείνεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδας να γίνει πιο ανοιχτό!
Σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης και υιοθετήθηκε, το Ιδρυμα από την επόμενη χρονιά μόνο για τα προπτυχιακά μπορεί να δεχτεί το σύνολο των αιτούντων και μάλιστα με μειωμένα δίδακτρα κατά 50 ευρώ ανά θεματική ενότητα.
Συνολικά καταθέτουν αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές περίπου 14000 με 15000 υποψήφιοι εκ των οποίων κληρώνονται για σπουδές περίπου οι 5000 διαμορφώνοντας την αναλογία ένας στους τρεις.
Ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ο οποίος είδε τους φοιτητές του Ιδρύματος να κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα» λόγω μη πληρωμής των υπαλλήλων του Ιδρύματος πρότεινε στο υπουργείο αυτή τη λύση και όπως ο ίδιος λέει δεν είχε αντίρρηση στον να εφαρμόσει το σχέδιο του. Με τον τρόπο αυτό αφού δεν θα υπάρχει κλήρωση στις προπτυχιακές σπουδές, μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρο για πανεπιστημιακό πτυχίο καθώς το πτυχίο του ΕΑΠ είναι ισότιμο με κάθε άλλο πτυχίο από τα υπόλοιπα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Το όλο σχέδιο προέκυψε όταν οι 30.000 φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου βρέθηκαν «στον αέρα» και κινδύνεψαν οι σπουδές τους, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία έληξαν. Τελικά βρέθηκε η εναλλακτική λύση οι 200 υπάλληλοι να πληρώνονται από το Ιδρυμα, με νόμιμους τρόπους, το οποίο επιβαρύνεται με ένα πολύ μεγάλο ποσό για τη μισθοδοσία. Εκτιμάται οτι το ποσό θα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όπως παραδέχεται η διοίκηση του ΕΑΠ χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Ιδρυμα.
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Βασίλης Καρδάσης, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση καθώς ήταν αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης, πρότεινε στο υπουργείο και οι ιθύνοντες σύμφωνα με τον κ. Καρδάση δέχτηκαν από την ερχόμενη χρονιά να μη γίνεται κλήρωση στους προπτυχιακούς φοιτητές και παράλληλα να γίνει μείωση κατά 50 ευρώ σε κάθε θεματική ενότητα. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του ΕΑΠ θα εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του Ιδρύματος καθώς οι καθηγητές και οι διοικητικοί μπορούν να “αντέξουν” το βάρος περισσότερων φοιτητών καθώς οι σπουδές είναι εξ αποστάσεως. Ο κ. Καρδάσης, μετά την εικοσαετή λειτουργία του ΕΑΠ, το προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα ως προς την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητών λέγοντας οτι θα μπορούσε το ΕΑΠ να κάνει περαιτέρω μείωση διδάκτρων σε όσους δεν θέλουν τα βιβλία σε χαρτί αλλά τα μελετούν μόνο ψηφιακά.
Σία Αναγνωστοπούλου: Καταργείται η κλήρωση για την επιλογή φοιτητών
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί η κλήρωση ενώ σε δηλώσεις της στη Βουλή τόνισε το υπουργείο μελετά τον μετασχηματισμό του ΕΑΠ σε αυτοδύναμο Ίδρυμα με την εκλογή οργάνων, αντικαθιστώντας την διαδικασία κλήρωσης επιλογής των φοιτητών με κριτήρια και την αύξηση τον αριθμό των υποτροφιών.
Ο κ. Καρδάσης παραδέχτηκε “ θα πληρώσουμε από του πόρους του ιδρύματος τους εργαζόμενους ενώ για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει μια προετοιμασία νωρίτερα για να μη φτάσουμε τώρα σε αυτό το σημείο” αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση.
Τονίζεται οτι: “Η νέα Διοικούσα Επιτροπή, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, με κατάπληξη διαπίστωσε ότι καμία διαδικασία δεν είχε κινηθεί, σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Και είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης, πολύ περισσότερο στο μέτρο που ήταν γνωστό ότι δεν προβλεπόταν η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος.”
Σε κάθε περίπτωση πάντως ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους καθώς σήμερα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα. Στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν: α) Μόνιμοι (ΑΣΕΠ): 8 υπάλληλοι, β) Αορίστου χρόνου: 39 και με σύμβαση έργου
Συνολικά δηλαδή σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές η αναλογία εισαγωγής που διαμορφώνεται είναι ένας στους τέσσερις.
Παρά την κρίση.,η ζήτηση για σπουδές στο ΕΑΠ είναι αυξημένη . Περίπου 40.000 αιτήσεις για 9.900 θέσεις τόσο στα μεταπτυχιακά όσο και στα προπτυχιακά προγράμματα.
Για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα , σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κατατέθηκαν 25.618 αιτήσεις, από 27.101 πέρσι Για τα προπτυχιακά προγράμματα κατατέθηκαν 13. 964 αιτήσεις από 14. 803 πέρσι
Για τα έξι Προπτυχιακά Προγράμματα κληρώθηκαν 4.790 φοιτητές και για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα 5.210 φοιτητές.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διοίκησης “ Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέρχεται στα 225 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, 40 ΙΔΑΧ και 177 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου. Οι υπάλληλοι της τελευταίας κατηγορίας αμείβονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, του οποίου το φυσικό αντικείμενο λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2015. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών θα οδηγούσε το Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση” .
Το ΕΑΠ ιδρύθηκε το1992 στην Πάτρα -ενώ οι πρώτοι φοιτητές γράφτηκαν το 1999με αποστολή του είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του Ε.Α.Π. εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.
Το Ε.Α.Π. παρέχει Πτυχία, Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters), Διδακτορικά Διπλώματα, Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων.
. To πτυχίο στο ΕΑΠ είναι απολύτως ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, και παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα εχέγγυα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα δικαιώματα που απορρέουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας.

Ανοίγει την Παρασκευή η αυλαία του «Μύλου των Ξωτικών»

Το Σάββατο η πρώτη Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων

Αλλαγές στον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών. Χωρίς κλήρωση η εισαγωγή στο ΕΑΠ

«O Noνός», η ταινία που οι μαφιόζοι έβαλαν αυστηρούς όρους για να επιτρέψουν να γυριστεί. Ο χαρακτήρας του Νονού, βασίστηκε στη μάνα του συγγραφέα Μάριο Πούτζο, που δέχθηκε απειλές ότι θα του σπάσουν τα πόδια. Η μεταμόρφωση του Μπράντο

Οι πυραμίδες στην Ελλάδα. Τα εντυπωσιακά μνημεία που θεωρούνται τα αρχαιότερα της Ευρώπης και αναφέρονται στα έργα του Παυσανία. Γιατί τις έχτιζαν και που βρίσκεται η μεγαλύτερη πυραμίδα στην Ελλάδα

Γιγαντιαίες απολιθωμένες χελώνες ανακαλύφθηκαν στην Πιερία. Έχουν ηλικία 3 εκατ. ετών και η μία ζυγίζει 800 κιλά. Πάρκο Τιτανοχελώνων θέλουν να φτιάξουν οι επιστήμονες

Πώς να πειθαρχείτε στο παιδί σας χωρίς τιμωρία; 16 εναλλακτικοί τρόποι να το συμμορφώσετε!

Οι πλάκες του Λάμπρου Κωνσταντάρα πάνω στο σανίδι. Πως σόκαρε τους συναδέλφους του, τι έκανε στη Μάρω Κοντού επί σκηνής (βίντεο)

Περιηγηθείτε εικονικά στην θρυλική Αγία Σοφία στην Πόλη

Νηστήσιμα Κεράσματα: ποντιακά πιροσκί

Εν μέσω της νηστείας των Χριστουγέννων, αλλά και των πολλών ονομαστικών εορτών, μην ξεχάσετε σήμερα 25 Νοεμβρίου της Κατερίνες και αύριο τους Στυλιανούς και τις Στυλιανές, σάς έχουμε ακόμα μια εύκολη, πεντανόστιμη νηστήσιμη και οικονομική συνταγή. Αυτή τη φορά έρχεται από τα βάθη του Πόντου και σίγουρα αποτελεί ένα απολαυστικό κέρασμα.

Τα υλικά είναι απλά. Για τη ζύμη χρειαζόμαστε:

    1 φακελάκι ξηρή μαγιά
    1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
    1/2 κ. σ. ζάχαρη
    1 κ. σ. αλάτι
    1 κ. σ. λευκό ξύδι
    5 κ. σ. ελαιόλαδο
    περίπου 500 γρ. αλεύρι

Και για να γεμίσουμε τα πιροσκί μας θα χρειαστούμε:

    5-6 μεγάλες πατάτες
    1 μεγάλο κρεμμύδι
    1 ματσάκι μαϊντανό
    αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    ελαιόλαδο
    προαιρετικά φέτα
    Λάδι για τηγάνισμα

Σηκώνουμε μανίκια και αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Προσοχή, η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε κάπου με μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα, για να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί σε όγκο). Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και αμέσως προσθέτουμε της βρασμένες πατάτες μαζί με ½ κούπα από το νερό στο οποίο τις βράσαμε. Προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά μας. Εάν θέλουμε στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά νηστίσιμη φέτα. Μόλις το ζυμάρι μας είναι έτοιμο βάζουμε σε ένα πιατάκι ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα  πιροσκί. Κόβουμε, πάντα με τα δάχτυλά μας λαδωμένα, ένα μικρό κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση ,το κλείνουμε σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη να “ξεκουραστεί” για δύο λεπτά. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά το κάθε κομμάτι από όλες τις πλευρές.

Αγ. Στυλιανός " Τα υλικά αγαθά είναι μια βαρειά άγκυρα"

"Πέταξα μια βαρειά άγκυρα, που με κρατού­σε δεμένο κοντά στις επιθυμίες του φθαρτού σώματος. Πέταξα από πάνω μου τή φθορά και την απώλεια. Τώρα ανοίγεται μπροστά μου πιο ευδιάκριτος ο δρόμος της αληθινής ζωή".
Σύμφωνα με την ιερά παράδοση, ο Αγιος Στυλιανός με τη δύναμη και τη Χάρη του Θεού πολέμησε όλα τα δολώματα της φθαρτής και πρόσκαιρης ζωής. Φιλοσόφησε με την αληθινή σοφία του Θεού και είδε πόσο πρόσκαιρος και τιποτένιος είναι ο υλικός κόσμος. Αποφάσισε έπειτα, να βαδίσει με την επιθυμία της ψυχής του. Η ψυχή του τον καλούσε σε αγώνες ηθικούς και ωραίους. Τον καλούσε στην άσκηση της αρε­τής. Του έδειχνε τον δύσκολο και δύσβατο δρόμο της αιωνίας ζωής, της παντοτεινής ευτυχίας.H αγνή και πιστή καρδιά του, υπάκουσε στη φωνή της ψυχής του. Και η πρώτη ενέργεια του ή­ταν να πούλησει την περιουσία του και να την μοιράσει στους φτωχούς της Εκκλησίας. Και όταν δεν του είχε απομείνει τίποτε πια από την πατρική κληρονομία, γεμάτος ανακούφηση και χαρά αναφώνησε τα λόγια αυτά.

Συνάντηση εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας για την υλοποίηση της Δράσης «Tous pour le climat»/ «Όλοι για το κλίμα»

Καλούνται οι  συνάδελφοι Γαλλικής Γλώσσας να παρευρεθούν  στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο ‘Ηeritage’ ( Κάλαρη 21 ), τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 προκειμένου να συζητηθεί στην ολομέλεια η υλοποίηση της Δράσης «Touspourleclimat»/ «Όλοι για το κλίμα». Η Δράση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
H παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.
                                                                                             Με φιλικούς χαιρετισμούς
            Η Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής
                                                                                                                  Νάτση Χάιδω

4 τροφές που χειροτερεύουν τη γρίπη

Ακόμα και αν κάνατε το εμβόλιο και πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά, κανείς δεν σας εγγυάται ότι δεν θα κολλήσετε κάποιο μικρόβιο της εποχής. Και, αν συμβεί αυτό, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να επιδεινώσετε τα συμπτώματά σας ακόμα περισσότερο, χωρίς να το καταλάβετε.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όσο είστε άρρωστοι, πρέπει να αποφύγετε εντελώς τις παρακάτω τροφές.
Αναψυκτικά και διάφορα ζαχαρώδη
Ένα από τα πιο δημοφιλή γιατροσόφια όταν αρρωσταίνουμε είναι ο χυμός πορτοκάλι, επειδή μας προσφέρει μια γερή δόση βιταμίνης C. Από την άλλη, είναι φορτωμένος και με ζάχαρη, που προκαλεί φλεγμονές και βλάπτει τα λευκά αιμοσφαίρια, που καταπολεμούν τις μολύνσεις. Το ίδιο, όπως είναι φυσικό, ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα νόστιμα και γεμάτα ζάχαρη σνακ που μπορεί να νιώθουμε πως αξίζουμε να φάμε όταν είμαστε άρρωστοι. Αντί, λοιπόν, να πέσετε με τα μούτρα σε ένα κουτί μπισκότα, προτιμήστε φρούτα ή ανάλατο ποπ κορν. Και θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό.
Γαλακτοκομικά
Κυκλοφορεί ένας μύθος ότι τα γαλακτοκομικά αναγκάζουν το σώμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες βλέννας. Παρ’ όλο που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σε μερικούς ανθρώπους τα γαλακτοκομικά μπορεί να κάνουν την βλέννα που έχει συσσωρευθεί στον λαιμό να αποκτήσει μεγαλύτερη πυκνότητα, και να είναι ακόμα πιο ανυπόφορη. Συνεπώς, αν λίγο γάλα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα, καλύτερα να το αποφύγετε για λίγες μέρες. Πάντως, αν δείτε ότι δεν σας πειράζουν, μην κόψετε τα γαλακτοκομικά, καθώς είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης D, που ενισχύουν την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του στομαχιού.
Αλκοόλ
Αν είστε άρρωστοι, το αλκοόλ δεν πρέπει να έχει καμία θέση στη ζωή σας. Όπως και η ζάχαρη, το αλκοόλ προκαλεί φλεγμονές, αποδυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια και καθυστερεί την ανάρρωση. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει ακόμα περισσότερο – που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μεθύσετε όταν είστε άρρωστοι, και να έχετε ένα πολύ επίπονο hangover την επόμενη ημέρα.
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Μπορεί όταν ήμασταν παιδιά και αρρωσταίναμε, η μαμά να μας έφτιαχνε τοστ, αλλά δεν πρόκειται να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες θα αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όπως και τα ζαχαρώδη φαγητά, δημιουργώντας προβλήματα στις άμυνες του οργανισμού και στο πόσο γρήγορα θα αναρρώσουμε. Αν δεν θέλετε να αποφύγετε το ψωμί ενώ είστε άρρωστοι, φροντίστε τουλάχιστον να είναι ολικής άλεσης, που περιέχει σύνθετους, πιο υγιεινούς υδατάνθρακες.

Πως πρέπει να είναι ο δάσκαλος

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Εγιναν 9.710 αιτήσεις-Στέλνονται σήμερα 7.830 ΑΦΜ φοιτητών στο υπ. Οικονομικών για έλεγχο

Δεν αναγνωρίζεται συνάφεια μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου για την δεύτερη ειδικότητα εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχει σχετική διάταξη στο Ν. 4024/2011 και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους για αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων για την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, τα οποία να αφορούν διαφορετική ειδικότητα πέραν της βασικής, ήτοι εκείνης στην οποία απασχολούνται, σύμφωνα με τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους.

Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εκδόθηκε, με αφορμή ερωτήματα τα οποία τέθηκαν, αναφορικά με την δυνατότητα αναγνώρισης της συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων οι οποίοι σχετίζονται με την δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών.
Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
Α. Για την απόδοση της δεύτερης ειδικότητας εκδόθηκε η αριθμ. 81504/Δ2/19-7-2011 (ΦΕΚ 1811/Β/11-8-2011) Υπουργική Απόφαση. Στη συνέχεια τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις αριθμ. 21410/Δ2/29-09-2012 (ΦΕΚ 549/Β/2-3-2012), 178562/Δ1/22-11-2013 (ΦΕΚ 3063/Β/2-12-2013) Υπουργικές Αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η απόδοση της δεύτερης ειδικότητας γίνεται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.
Β. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του προϊσχύοντος Ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297/Α/23-12-2003), το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών χορηγούνταν μόνο στην περίπτωση που το περιεχόμενο των σπουδών ήταν συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου, όπως αυτό προκύπτει από την προκήρυξη της θέσης κατά την πλήρωση και την περιγραφή της εργασίας από τον Οργανισμό της Υπηρεσίας. Για τη συνδρομή ή όχι αυτής της προϋπόθεσης αποφαίνονταν το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Γ. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α/27-10-2011) «οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο βαθμό Ε». Επίσης στην παρ.5 του άρθρου 1 του Ν. 4038/2012 (ΦΕΚ 14/Α/2-2-2012) ορίζεται ότι: «Για την συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης της συνάφειας αποφαίνεται το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο» .
Δ. Επισημαίνεται ότι, δεν υπάρχει σχετική διάταξη στο Ν. 4024/2011 και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους για αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων για την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, τα οποία να αφορούν διαφορετική ειδικότητα πέραν της βασικής, ήτοι εκείνης στην οποία απασχολούνται, σύμφωνα με τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους.
Ε. Τέλος, σύμφωνα με την αριθμ.Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-1-2002 (ΦΕΚ 1340/Β/16-10-2002) Υπουργική Απόφαση, όπως ισχύει, η έκδοση πράξεων αναγνώρισης προϋπηρεσίας, συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων εκπαιδευτικών έχει μεταβιβαστεί στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε.
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για 10.000 θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τα έξι Προπτυχιακά (4.640 θέσεις) και τα είκοσι έξι Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (5.360 θέσεις) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), για το ακαδημαϊκό έτος 2016−2017. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά -μέσω διαδικτύου- έως την 10η Δεκεμβρίου 2015.
Όσον αφορά στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, οι παρεχόμενες θέσεις κατανέμονται ως ακολούθως:
1.    Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (150 θέσεις)
2.    Πληροφορική (800 θέσεις)
3.    Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (1500 θέσεις)
4.    Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (1100 θέσεις)
5.    Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (1000 θέσεις)
6.    Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός (90 θέσεις)
Στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών οι παρεχόμενες θέσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2016−2017, κατανέμονται ως ακολούθως:
1.    Κοινό ΜΠΣ «Μaster in Business Administration» (MBA) ΕΑΠ – Wroclaw        
            (350 θέσεις)
2.    Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (390 θέσεις)
3.    Διοίκηση Μονάδων Υγείας (430 θέσεις)
4.    Τραπεζική (455 θέσεις)
5.    Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (450 θέσεις)
6.    Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων (140 θέσεις)
7.    Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής (120 θέσεις)
8.    Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας (370 θέσεις)
9.    Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές (85 θέσεις)
10.    Διαχείριση Τεχνικών Έργων (320 θέσεις)
11.    Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα (100 θέσεις)
12.    Διαχείριση Αποβλήτων (280 θέσεις)
13.    Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική (30 θέσεις)
14.    Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος (35 θέσεις)
15.    Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών (50
            θέσεις)
16.    Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά (90 θέσεις)
17.    Συστήματα Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού (90 θέσεις)
18.    Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα (60 θέσεις)
19.    Σχεδιασμός Φωτισμού (60 θέσεις)
20.    Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος (30 θέσεις)
21.    Διδακτική της Αγγλικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας (120 θέσεις)
22.    Διδακτική της Γερμανικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας (35 θέσεις)
23.    Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας (50 θέσεις)
24.    Επιστήμες της Αγωγής (750 θέσεις)
25.    Εκπαίδευση Ενηλίκων (250 θέσεις)
26.    Σπουδές στην Ορθόδοξη θεολογία (120 θέσεις)
Επίσης, το Ε.Α.Π. σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν.2552/97 και την υπ' αριθ. 161236/Ζ1 (ΦΕΚ 2275 Β'/21-10-2015) Υπουργική Απόφαση, προσφέρει για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 πρόσθετο αριθμό παρεχομένων θέσεων για τα Μεταπτυχιακά  Προγράμματα Σπουδών αποκλειστικά σε μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού ΑΤΕΙ με προσωποπαγή θέση (άρθρ. 3 του Ν. 3027/2002) και εργαστηριακούς συνεργάτες (άρθρ. 19 του Ν. 1404/1983, αρθρ. 11 παρ. 8 του Ν. 3404/2005) που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης.
Τα προγράμματα και οι προσφερόμενες θέσεις ανά Πρόγραμμα κατανέμονται ως εξής:
1.    Κοινό ΜΠΣ «Μaster in Business Administration» (MBA) ΕΑΠ – Wroclaw
          (45 θέσεις)
2.    Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (39 θέσεις)
3.    Διοίκηση Μονάδων Υγείας (43 θέσεις)
4.    Τραπεζική (46 θέσεις)
5.    Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (45 θέσεις)
6.    Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων (14 θέσεις)
7.    Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής (12 θέσεις)
8.    Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας (37 θέσεις)
9.    Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές (9 θέσεις)
10.    Διαχείριση Τεχνικών Έργων (32 θέσεις)
11.    Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα
    (10 θέσεις)
12.    Διαχείριση Αποβλήτων (28 θέσεις)
13.    Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική (3 θέσεις)
14.    Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος (4 θέσεις)
15.    Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών (5
    θέσεις)
16.    Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά (9 θέσεις)
17.    Συστήματα Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού (9 θέσεις)
18.    Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα (6 θέσεις)
19.    Σχεδιασμός Φωτισμού (6 θέσεις)
20.    Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος (3 θέσεις)
21.    Διδακτική της Αγγλικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας (12 θέσεις)
22.    Διδακτική της Γερμανικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας (4 θέσεις)
23.    Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας (5 θέσεις)
24.    Επιστήμες της Αγωγής (75 θέσεις)
25.    Εκπαίδευση Ενηλίκων (25 θέσεις)
26.    Σπουδές στην Ορθόδοξη θεολογία (12 θέσεις)    
Τέλος, το Ε.Α.Π προσφέρει για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 5%, για τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009.
Τα προγράμματα και οι προσφερόμενες θέσεις ανά πρόγραμμα κατανέμονται ως εξής:
1.    Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό: 55
2.    Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: 50
3.    Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός: 5
4.    Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες: 8
5.    Πληροφορική: 40
6.    Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών: 75
Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την απόκτηση των απαραίτητων πληροφοριών και οδηγιών αλλά και για την υποβολή της αίτησης, θα μπορούν να εξυπηρετούνται, κατά το ίδιο διάστημα, και από τα γραφεία του Ε.Α.Π. στην Πάτρα, (Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών), Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9.00π.μ. – 19.00μ.μ. και να τηλεφωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: (2610) 367317, 367327, 367336, 367355 και 367600.
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10.00 π.μ., στα γραφεία του Ε.Α.Π. στην Πάτρα, στην Πάροδο Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών (κτίριο Διοίκησης).

Έκτακτο δελτίο καιρού: Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει από απόψε τη χώρα

Νέο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που αφορά σχεδόν όλη τη χώρα, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με αυτό, το κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους από τα δυτικά και θα επεκταθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές. Μάλιστα, στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις.
Σήμερα Πέμπτη:
Από τις βραδινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, δυτική Στερεά και πιθανόν τη νύχτα στην κεντρική Στερεά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν από τις βραδινές ώρες στα δυτικά στα 8 και πρόσκαιρα τοπικά στα 9 μποφόρ.
Αύριο Παρασκευή:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν εκτός από τη δυτική Ελλάδα βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Στερεάς.
Οι νοτιάδες θα έχουν ένταση 7 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Το Σάββατο:
Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν σταδιακά στα ανατολικά και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό να σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εξασθενήσουν πρώτα στα βόρεια και το απόγευμα βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.
Οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας θα συνεχιστούν κατά περιόδους.
Οι νοτιάδες στα ανατολικά και τα νότια θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ.

Ποιες είναι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (πινάκες)

Τις αλλαγές που επέρχονται στη Συνταξιοδοτική Νομοθεσία των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ψήφιση του Ν.4336/2015 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 94/14-8- 2015), του Ν.4337/2015 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 129/17-10-2015) και την έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης 122900/0092/2015 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 2325/27-10-2015), καταγράφει σε ενημερωτικό της σημείωμα η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Αναλυτικά:
Σας γνωρίζουμε ότι, με την ψήφιση του Ν.4336/2015 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 94/14-8- 2015), του Ν.4337/2015 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 129/17-10-2015) και την έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης 122900/0092/2015 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 2325/27-10-2015), οι αλλαγές που επέρχονται στη Συνταξιοδοτική Νομοθεσία των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι παρακάτω:
Α. Νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (άρθρο 1, παρ.6 του Ν.4336/2015 και άρθρο 1, παρ.1, περ.β και παρ.3, 5 του Ν.4337/2015).
α. Όσοι κατά την 18-8-2015 έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας που αποτελούν, κατά περίπτωση, προϋπόθεση για την άμεση καταβολή ακέραιας της σύνταξης τους, δεν θίγονται και το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε.
β. Τα ισχύοντα κατά περίπτωση μέχρι και την 18-8-2015 όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης αυξάνονται σταδιακά από την επομένη της ημερομηνίας αυτής δηλ. από 19-8-2015 έως και την 1-1-2022 στα προβλεπόμενα από τον κατωτέρω Πίνακα 2 όρια ηλικίας για να ισχύσει από 1-1-2022 και μετά το 67ο έτος της ηλικίας. Υπαγωγή στον πίνακα 2 έχουν τα πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 35 χρόνια υπηρεσίας.
Το οριζόμενο στον κατωτέρω Πίνακα νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αυτό που ισχύει κατά το έτος που ο υπάλληλος συμπληρώνει το προβλεπόμενο κατά την 18-8-2015 όριο ηλικίας καταβολής ακέραιας της σύνταξης του.
Παράδειγμα: Υπάλληλος-γυναίκα που το 2010 είχε συμπληρώσει 25ετία και είχε ανήλικο παιδί οπότε και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής της ήταν το 50ο έτος επειδή το συμπληρώνει το 2017, αυτό το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης γίνεται με τον Πίνακα 2, 58ο και 5 μηνών.
γ. Στις περιπτώσεις που από τις ισχύουσες κατά την 18-8-2015 συνταξιοδοτικές διατάξεις η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με την συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης (για διορισθέντες στο Δημόσιο μέχρι 31-12-1982) η κατά τα ανωτέρω σταδιακή αύξηση (πίνακας 1) αρχίζει από 19-8-2015 με όριο ηλικίας το 58ο έτος.
Σε κάθε άλλη περίπτωση που η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (για όσους έχουν διορισθεί στο Δημόσιο από 1-1-1983 και μετά και συμπληρώνουν 37 χρόνια υπηρεσίας) η σταδιακή αύξηση (Πίνακας 1) αρχίζει από 19-8-2015 με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι, όσοι είχαν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης (35 ή 37) κατά περίπτωση, μέχρι και την 18-8-2015 δεν υπάγονται στη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας δηλαδή, εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία.
Παράδειγμα: Υπάλληλος διορισμένος στο Δημόσιο την 1-6-1980 που την 18-8-2015 είχε 35 πλήρη χρόνια συνολική υπηρεσία συνταξιοδοτείται χωρίς όριο ηλικίας αν όμως τα 35 χρόνια τα συμπλήρωνε από 19-8-2015 και μετά τότε ακολουθεί ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυτό που ισχύει κατά τον Πίνακα 1, το έτος που συμπληρώνει τα 35 χρόνια. Αν δηλαδή τα 35χρόνια τα συμπληρώνει το 2016 τότε το 58ο έτος κατά τον πίνακα 1 γίνεται 59ο και σ’ αυτό το όριο ηλικίας συνταξιοδοτείται.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Στον Πίνακα 1 υπάγονται όσοι συνταξιοδοτούνται με 35χρόνια και άνω υπηρεσίας, ΔΗΛΑΔΗ υπάγονται αυτοί που:
  1. Έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν: αα. Με 35 χρόνια ασφάλισης και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (διορισμός στο Δημόσιο μέχρι 31-12-198
2). ββ. Με 35 χρόνια ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας ή με 37 χρόνια ασφάλισης και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (διορισμός στο Δημόσιο από 1-1-1983 και μετά). 2. Έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 36 χρόνια ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας.
  1. Έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 37 χρόνια ασφάλισης και το 59ο έτος της ηλικίας.
Το νέο όριο ηλικίας των ανωτέρω αντιστοιχεί στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν αθροιστικά τα προαναφερόμενα, κατά περίπτωση, έτη ασφάλισης και το ισχύον την 18-8-2015, κατά περίπτωση, όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.
Για την υπαγωγή λοιπόν στον Πίνακα 1 απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα ανωτέρω πρόσωπα να συμπληρώσουν τα κατά περίπτωση ως άνω αναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31-12-2021. Διαφορετικά, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε με την συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας, είτε υπαγόμενα στον Πίνακα 2.
δ. Εάν η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη το ποσό της μειωμένης σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% και μέχρι την συμπλήρωση του προβλεπομένου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Παράδειγμα: Υπάλληλος γυναίκα που το 2010 είχε 25ετία και το 60ο έτος της ηλικίας για καταβολή της σύνταξης, αν είναι 57 ετών, οπότε και το 60ο έτος της ηλικίας το συμπληρώνει το 2018 που τότε αυτό γίνεται 63ο και 6μηνών (Πίνακας 2) και αποφασίσει να αποχωρήσει και να της καταβληθεί μειωμένη σύνταξη η μείωση (εφόρου ζωής) θα είναι 29,25% (6,5 χρόνια Χ 4,5%) και το ποσό της μειωμένης σύνταξης θα υποστεί μία μείωση 10% μέχρι το 63 ½ έτος της ηλικίας της. Αν λοιπόν το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης βασικής της σύνταξης ήταν 1.000 ευρώ το ποσό της μείωσης θα ήταν 293,00 ευρώ, οπότε θα διαμορφωνόταν σε 707,00 ευρώ (1.000,00 – 293,00) μηνιαίως, ποσό που θα λαμβάνει εφόρου ζωής από την συμπλήρωση του 63 ½ έτους της ηλικίας.
Όμως, σύμφωνα με τις ισχύουσες πλέον διατάξεις το ως άνω ποσό θα υποστεί και μία μείωση 10% και θα διαμορφωθεί σε 636,00 ευρώ (707,00-71,00) ποσό το οποίο θα λαμβάνει μέχρι να συμπληρώσει το 63 ½ έτος της ηλικίας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ: Όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010 η μείωση είναι 4,5% ετησίως και το όριο ηλικίας το 55ο έτος και το 60ο έτος για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα. Όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά η μείωση είναι 6% ετησίως και το όριο ηλικίας το 56ο έτος για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και το 58ο έτος γι’ αυτούς που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012.
ε. Η ως άνω σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν έχει εφαρμογή:
αα. Για όσους έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των Β.Α.Ε. (άρθρο 4 του Ν.3660/2008).
ββ. Για όσους απολύονται λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας.
γγ. Για όσους υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 1, παρ.1, περ.α του προτελευταίου εδαφίου του Π.Δ.169/2007 δηλ. παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί, τετραπληγικοί.
δδ. Για όσους έχουν παιδί άγαμο και ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω. Χρήση του δικαιώματος αυτού μπορεί να κάνει ο ένας εκ των γονέων κατόπιν κοινής δήλωσής τους και σε περίπτωση διάζευξης ή διάστασης το ως άνω δικαίωμα ασκείται μόνο από αυτόν που έχει την επιμέλεια του παιδιού.
Β. Υπολογισμός σύνταξης όσων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά καθώς και όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2014 και αποχώρησαν ή αποχωρούν από 1-9-2015 και μετά (άρθρο 1, παρ.1 του Ν.4336/2015 και άρθρο 1, παρ.2 του Ν.4337/2015). 3 Η σύνταξη των ανωτέρω αποτελείται από την αναλογική και την βασική (άρθρα 3 και 4 του Ν.3865/2010).
α. Η αναλογική σύνταξη αποτελείται:
αα. Από το αναλογικό τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο έως 31- 12-2010 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την εφαρμογή των ως άνω Ν.4336/2015 και 4337/2015.
ββ. Από το αναλογικό τμήμα σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης από 1-1-2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Το τμήμα αυτό της σύνταξης προκύπτει από τον τύπο: Τμήμα σύνταξης = Συντάξιμες αποδοχές* Χ ποσό αναπλήρωσης (άρθρο 4, παρ.1 του Ν.3865/2010) Χ έτη. *Συντάξιμες Αποδοχές = το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών που έλαβε ο υπάλληλος κατά το ως άνω συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πλην των αποδοχών του μήνα της αποχώρησής του) δια του αριθμού των μηνών της ως άνω συγκεκριμένης υπηρεσίας που έχει πραγματοποιήσει. Οι συντάξιμες αποδοχές (άρθρο 1, παρ.5 του Ν.4336/2015) μέχρι την 31-12-2016 είναι αυτές που ίσχυαν την 31-10-2011.
β. Η βασική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης από 1-1-2011 και εφεξής προς το συνολικό χρόνο ασφάλισης.
Γ. Καταβολή αυτοτελούς βασικής σύνταξης για όσους αποχωρούν ή έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία από 1-1-2015 και μετά. Την βασική σύνταξη δηλαδή μόνο την βασική σύνταξη, δικαιούνται όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο εφόσον πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
β. Το ατομικό και το οικογενειακό τους εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.040 ευρώ και 10.080 ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά ανακαθορίζονται κατά το ποσοστό αναπροσαρμογής της βασικής σύνταξης.
γ. Διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων χωρών.
Το ύψος της βασικής σύνταξης (360,00 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.3865/2010) είναι πλήρες για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη μόνιμης διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για καθένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής. Η βασική σύνταξη σ’ αυτή την κατηγορία δεν μεταβιβάζεται.
Δ. Κατώτατο όριο σύνταξης (άρθρο 1, παρ.4 του Ν.4336/2015) Από 1-7-2015 και μετά όσοι έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία, για να λάβουν κατώτατη σύνταξη (364,45 ευρώ, ποσό το οποίο παραμένει αμετάβλητο μέχρι 31-12-2021) θα πρέπει να είναι 67 ετών.
Αν δεν είναι και μέχρι την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Το κατώτατο ποσό σύνταξης καταβάλλεται όταν το ποσό σύνταξης βάσει των ετών ασφάλισης είναι μικρότερο αυτού.
Η κατά τα ανωτέρω προϋπόθεση του 67ου έτους της ηλικίας αυτό το όριο ηλικίας (αυτό το όριο ηλικίας αναπροσαρμόζεται με βάση τα ισχύοντα στην παρ.3 του άρθρου 7 του Ν.3865/2010, προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού της χώρας) για καταβολή της κατώτατης σύνταξης δεν ισχύει:
α. Για όσους είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις το άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007.
β. Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία και ένεκα ταύτης η βάσει των διατάξεων των Νόμων 1897/1990 και 1977/1991 (τρομοκρατικές ενέργειες).
γ. Για όσους λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου στην υπηρεσία του/της συζύγου τους ή του γονέα τους.
Τέλος επισημαίνουμε ότι όλα τα προαναφερόμενα ως προς τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ισχύουν για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2012. Καθόσον όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1-1-2013 και μετά ήδη με το άρθρο Πρώτο παρ.Α, υποπαράγραφος Β.2 περίπτωση α του Ν.4093/2012 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 222/12-11-2012) έχει καθοριστεί όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τους το 67ο έτος ή με 40 χρόνια υπηρεσίας το 62ο έτος και για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος της ηλικίας (όταν δεν έχουν συμπληρώσει τα 40 χρόνια υπηρεσίας). Επίσης τα προαναφερόμενα δεν ισχύουν και για τους ΝΕΟΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ δηλ. αυτούς που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε φορέα κύριας Ασφάλισης από 1-1-1993 και μετά. Γι’ αυτούς εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Ν.2084/1992 όπως τροποποιήθηκαν και τελευταία με τους Ν.3865/2010 και Ν.4093/2012.

Ποια είναι η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας; Η μάχη της Ήρας με τον Ποσειδώνα για την περιοχή

Λίγες οι πιστώσεις για τη Γενική Εκπαίδευση αρκετές για την Ειδική

Περισσότερες από 1.000 προσλήψεις για την Ενισχυτική Διδασκαλία. Τι εξελίξεις υπάρχουν

Ιμαλάια - Έβερεστ

Αυτή η λίμνη βρίσκεται πάνω από τον ωκεανό...ή μήπως όχι;

Είναι 100% αληθινές και κερδίζουν τις εντυπώσεις - 10 υπέροχες νυχτερινές εικόνες της Γης

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης! Που θα χιονίσει!

- Από το βράδυ χαλάει ο καιρός με καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες!
- Σε ποιές περιοχές θα πέσει πυκνό χιόνι.
- Η κακοκαιρία σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο θα κρατήσει τουλάχιστον έως το Σάββατο.

Νέα επιδείνωση θα προυσιάσει από σήμερα ο καιρός στην χωρα από τα δυτικά.
Πιο αναλυτικά: Σήμερα από το βράδυ θα πέσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ιοόνιο, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Δυτική Στερεά και στην Κεντρική Στερεά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν από το βράδυ και θα φτάσουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.
Αύριο Παρασκευή, θα βρέχει καταρρακτωδώς σε όλη την Δυτική Ελλάδα και επίσης στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πυκνό χιόνι θα πέσει στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Στερεάς. Οι νοτιάδες θα φτάνουν τα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο και στα Ηπειρωτικά. 
Το Σάββατο, θα βρέχει καταρρακτωδώς στις Κυκλάδες, την Κρήτη τα νηδσιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Στο Ιόνιο, την Δυτική Στερεά την Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα βρεχει έντονα αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας θα εξασθενήσουν πρώτα στα βόρεια και το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Πυκνό χιόνι θα συνεχίσει να πέφτει στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικης Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι νοτιάδες θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Συντάξεις: Ποσά ανάλογα με αυτά του ΙΚΑ για όλους και μείωση 7% στις επικουρικές

- Δείτε πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες
- Μπαίνει πλαφόν στα 180 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις
- Πως θα γίνουν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις και ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι
- Ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού στο 60%
- Μόνο στα 67 έτη και μόνο 384 ευρώ το μήνα η βασική σύνταξη

Μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου έρχεται το νέο ασφαλιστικό και μαζί ο ξαφνικός θάνατος για τις συντάξεις όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Επί της ουσίας έρχονται μειώσεις σε όλα τα επίπεδα και όπως πρώτο ανέφερε το newsit.gr οι νέες συντάξεις θα είναι πολύ κοντά στα όρια των σημερινών συντάξεων του ΙΚΑ ή ακόμη και μικρότερες με αποτέλεσμα να είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι συνταξιούχοι που θα δουν σοβαρή μείωση των αποδοχών τους.
Σε γενικές γραμμές καθορίζεται η εθνική βασική σύνταξη που προβλέπεται για όλους στα 384 ευρώ, αλλά αυτή θα καταβάλλεται μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας των δικαιούχων.
Με δεδομένο ότι επιχειρείται να παραμείνουν αυτόνομες οι επικουρικές θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα υπάρξει και μείωση των σημερινών συντάξεων κατά 7% κατά μέσο όρο, ενώ παράλληλα θα μπει πλαφόν στα 180 ευρώ. Κάπως έτσι, με το πλαφόν, για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων η μείωση της επικουρικής θα φτάσει ως και το 12%.
Η αναμενόμενη ενοποίηση των Ταμείων θα φέρει παράλληλα μείωση από 10% ως και 20% στα σημερινά ποσά των εφάπαξ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος οι μειώσεις που αναμένονται στις κύριες συντάξεις είναι οι εξής:
Δημόσιο – 5% ως 7% κατά μέσο όρο
ΙΚΑ μειώσεις από 2% ως 3% κατά μέσο όρο
ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ μειώσεις ως 15%
ΔΕΚΟ-Τράπεζες μειώσεις ως 20%.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας

Ἀσκήσεως πέπτωκεν ὁ στερρὸς στῦλος.
Στυλιανὸς γὰρ τὸν βίον καταστρέφει.
Βιογραφία
Ο Όσιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ' αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.

Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια. Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ' αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.

Ο όσιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ' ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του οσίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον όσιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθίστα εύτεκνους άτεκνες γυναίκες.

Ο Όσιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Στήλη ἔμψυχος τῆς ἐγκρατείας, στῦλος ἄσειστος τῆς Ἐκκλησίας Στυλιανὲ ἀνεδείχθης μακάριε· ἀνατεθεὶς γὰρ Θεῷ ἐκ νεότητος κατοικητήριον ὤφθης τοῦ Πνεύματος. Πάτερ ὅσιε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Στήλη ἐμψυχος τῆς ἐγκρατείας, στῦλος ἄσειστος τῆς ἐκκλησίαςε, Στυλιανέ, ἀνεδείχθης, μακάριε. Τὸν γὰρ σὸν πλοῦτον σκορπίσας τοῖς πένησιν, ἐν οὐρανοῖς ἐκομίσω τὸν ἄφθαρτον, καὶ ἐγκρατείᾳ καὶ πόνοις, πανόλβιε, χάριν εἴληφας νηπίων προστάτης γενόμενος καὶ φύλαξ νεογνῶν ἀπροσμάχητος.

Οπτικοακουστικό Υλικό

media
Ακούστε το απολυτίκιο!

Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας
Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας
Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com)
Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com)

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας
Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας
Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας

Οι ευρωπαϊκές πόλεις στολίστηκαν για τα Χριστούγεννα! Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ