Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Δελτίο Τύπου Συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη

Θολή η εικόνα για τον αριθμό αναπληρωτών του επόμενου σχολικού έτου

Το υπουργείο παιδείας μελετά το θέμα των μετατάξεων αφήνοντας χρόνο αλληλεπίδρασης στους εμπλεκόμενους

ΥΠΟΠΑΙΘ " Όλως ενδεικτικός πίνακας μοριοδότητησης"

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ

Όλα τα ονόματα των εκπαιδευτικών που μετατάσσονται σε διοικητικές θέσεις

Δημοσιοποιήθηκαν από την ΠΟΣΥΠ τα ονόματα των 87 εκπαιδευτικών που μετατάσσονται σε διοικητικές θέσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με απόφαση του ΚΥΣΔΙΠ. Για να δείτε ποιοι εκπαιδευτικοί μετατάσσονται πατήστε εδω

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2015 - 2016, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 9 του ν.3 848/2010 ( ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α ́ ).

Βάσεις 2015: Πόσο θα πέσουν και σε ποιές σχολές! Αναλυτικός πίνακας!

- Στις Ιατρικές σχολές και στους χημικούς μηχανικούς μεγάλη πτώση
- Ποιοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις βάσεις
- «Οι προτιμήσεις και η οικονομική ανασφάλεια μπορεί να ανεβάσουν μέχρι και 500 μόρια τις βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να τις καταβαραθρώσουν στην περιφέρεια», λέει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης
- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ

Πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις φετινές βάσεις όσον αφορά την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Στις ιατρικές σχολές η πτώση είναι από 180 έως 600 μόρια περίπου, στις νομικές από 500 έως 750, στους χημικούς μηχανικούς από 500 έως 1.000, ενώ αναμένεται να υπάρξει και άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στην περιφέρεια και το κέντρο.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης, οι παράγοντες που καθορίζουν σε γενικές γραμμές τις βάσεις είναι τρεις:

Ο αριθμός των εισακτέων, οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις και οι προτιμήσεις τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά τους δελτία.

Φέτος, ωστόσο, θα πρέπει να προστεθούν ακόμη δύο: τα πιο αυστηρά κριτήρια στις μετεγγραφές και η οικονομική ανασφάλεια που προκάλεσε στις οικογένειες ο έλεγχος των κεφαλαίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Έτσι, η ιδιαίτερη δυσκολία των θεμάτων φέτος συμπιέζει προς τα κάτω τις βάσεις στις δημοφιλείς σχολές, ενώ η μείωση των εισακτέων κατά 1.960 προκαλεί ανοδικές τάσεις. «Ο τρίτος παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, ήταν πάντα απροσδιόριστος και υπεύθυνος για τις αποκλίσεις των εκτιμήσεων από τις βάσεις. Έτσι τις χρονιές που εμφανιζόταν μια μόδα και δήλωναν όλοι παιδαγωγικά, για παράδειγμα, ανέβαινε η βάση αυτών των σχολών, αλλά δεν μπορούσε να εκτιμηθεί εκ των προτέρων αυτή η άνοδος, γιατί τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε πάντα εκ των υστέρων, μετά, δηλαδή, την ανακοίνωση των βάσεων». αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης.

Ως προς τις επιπτώσεις της νέας ρύθμισης για τις μετεγγραφές, βάσει της οποίας αυτές περιορίζονται αυστηρά στο 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων κάθε σχολής, αναμένεται να μεγαλώσει η ψαλίδα ανάμεσα στις βάσεις των σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις αντίστοιχες σχολές της περιφέρειας. Την τάση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει και η οικονομική ανασφάλεια. «Πολλοί γονείς δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές "εκτός έδρας"» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι προτιμήσεις, η ρύθμιση για τις μετεγγραφές και η οικονομική ανασφάλεια δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών επομένως για το πού ακριβώς θα «καθήσουν» οι βάσεις, βασίζονται μόνο στον αριθμό των εισακτέων και τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης, «οι προτιμήσεις και η οικονομική ανασφάλεια μπορεί να ανεβάσουν μέχρι και 500 μόρια τις βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να τις καταβαραθρώσουν στην περιφέρεια». Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να παρατηρηθεί στις μεσαίες σχολές που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων. Αντίθετα, στις υψηλόβαθμες σχολές το φαινόμενο αναμένεται να είναι μικρότερης έκτασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Καιρός: Καύσωνας και θερμοκρασίες μέχρι 42 βαθμούς Κελσίου! Έρχεται "καυτή" εβδομάδα!

“Θολή” η εικόνα για τον αριθμό αναπληρωτών του επόμενου σχολικού έτους

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξεταστεί ο αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα απαιτηθούν για το επόμενο σχολικό έτος, καθώς και πόσες πόσες πιστώσεις διαθέτει το ελληνικό κράτος για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών.

Απ ότι φαίνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει “θολή” εικόνα παρότι βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη.
Στη χθεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ ο κ. Κουράκης , όταν ρωτήθηκε για το συνολικό αριθμό των διαθεσίμων πιστώσεων που αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών της επόμενης σχολικής χρονιάς δήλωσε ότ:
Α. ΔΗΛΩΣΕ ότι δεν είναι έτοιμος να δώσει νούμερο, δεδομένου ότι εκκρεμούν υπηρεσιακές επαφές που θα καθορίσουν το συνολικό ύψος των πιστώσεων.
Β. ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ σχετικά με το αίτημα για την κάλυψη του επιδόματος ανεργίας όλων των αναπληρωτών καθώς επίσης και τη μη καταβολή όλων των δεδουλευμένων των αναπληρωτών μέσω ΠΔΕ.
Γ. ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ επίσης για το ζήτημα της μη καταβολής αντιμισθίου των ωρομισθίων στα ΣΔΕ και για το καθεστώς ασφάλισης τους.

Πόσοι υπάλληλοι στελεχώνουν το Δημόσιο – Μικρή μείωση προσωπικού το Μάιο – Όλη η κατανομή ανά υπουργείο

Επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατανομή του προσωπικού που στελεχώνει την ελληνική Δημόσια Διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναρτώντας στην «Απογραφή» την κατανομή των υπαλλήλων που απασχολούνται στις δημόσιες υπηρεσίες και μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Τα στοιχεία αναφέρονται στον περασμένο Μάιο, όπου το συνολικό προσωπικό στο δημόσιο, ήταν 573.309 εργαζόμενοι. Πρόκειται για μία μείωση 649 υπαλλήλων, συγκριτικά με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί το Μάρτιο και σας είχε παρουσιάσει η aftodioikisi.gr. Δύο μήνες νωρίτερα, ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 573.958 εργαζόμενοι.
Μεγαλύτερη ήταν η μείωση συγκριτικά με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το 2014. Τον περασμένο Νοέμβριο οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονταν στους 579.164.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, όπως σας έχει ενημερώσει η ιστοσελίδα μας, παρατηρείται ένα «κύμα φυγής» των δημοσίων υπαλλήλων προς την σύνταξη, εν όψει των ανατροπών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Μία ακόμη μείωση σε προσωπικό, ενδέχεται να σημειωθεί στο δημόσιο λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων. Ένα φαινόμενο που, μαζί με τις απομακρύνσεις συμβασιούχων, έχει διαμορφώσει μια υποστελεχωμένη Δημόσια Διοίκηση, αν υπολογίσει κανείς ότι το 2009, το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο, με κάθε μορφή εργασίας ξεπερνούσε τις 900.000.
Η σημερινή κατανομή των κρατικών λειτουργών ανά υπουργείο και τους φορείς που αυτά εποπτεύουν είναι η εξής:
Τακτικό Προσωπικό:
Κυβερνητικοί – Πολιτειακοί Φορείς: 109
Βουλή: 1.177
Ανεξάρτητες Αρχές: 1.743
Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας / Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης: 414
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: 15.741
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 86.776
Υπουργείο Εξωτερικών: 1.917
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης: 16.317
Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης: 65.440
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού: 14.451
Υπουργείο Οικονομικών: 14.857
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 2.945
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων: 178.379
Υπουργείο Υγείας: 78.704
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 6.750
ΟΤΑ: 81.134
Αργία ή Κινητικότητα: 5.360
Μετακινήσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί: 1.095
ΣΥΝΟΛΟ: 573.309

Ανέκδοτες φωτογραφίες με την «χαμένη» φυλή του Αμαζονίου που ζει εδώ και 600 χρόνια, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο! Οι αρχές του Περού απαγορεύουν κάθε προσέγγιση λόγω της έλλειψης ανοσίας των ιθαγενών (φώτο & βίντεο)

Τριπλή μείωση στις συντάξεις Σεπτεμβρίου για 2,6 εκατ. συνταξιούχους

Τριπλή εισφορά υπέρ του κλάδου ασθενείας θα παρακρατήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) του μηνός Σεπτεμβρίου, που θα καταβάλουν σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους στα τέλη Αυγούστου. Η τριπλή μείωση των συντάξεων -με 6% τον μήνα για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο- προκύπτει λόγω της αναδρομικής επιβολής των νέων εισφορών και της πρακτικής αδυναμίας των Ταμείων να αρχίσουν να τις παρακρατούν από αυτό τον μήνα. Στελέχη των Ταμείων υπογράμμιζαν χθες στην «Ημερησία» ότι ήδη έχουν οριστικοποιήσει τα αρχεία των πληρωμών των συντάξεων του μηνός Αυγούστου -που θα καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου- χωρίς να επιβάλουν τις νέες εισφορές, αφού δεν εκδόθηκε καμία σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου νόμου.
Με αυτό το δεδομένο, η νέα εισφορά ασθενείας (6% από 4% στις κύριες συντάξεις και επιπλέον 6% από 0% στις καταβαλλόμενες επικουρικές) θα αρχίσει να παρακρατείται από τον Σεπτέμβριο. Και αν δεν αποφασιστεί διαφορετικά (είσπραξη των οφειλόμενων σε… δόσεις) θα παρακρατηθούν, αναγκαστικά, από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου οι εισφορές τριών μηνών.
Η επιβάρυνση -απώλεια εισοδήματος- για τους συνταξιούχους θα είναι ανάλογη με το ύψος των συντάξεων. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ τον μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε), ενώ χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ κύρια σύνταξη και επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ – ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ x 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).
ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Χωρίς περικοπή θα είναι μόνο τα μερίσματα που λαμβάνουν, επιπλέον της κύριας + επικουρικής σύνταξης, περίπου 380.000 συνταξιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων. Κύκλοι της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημειώνουν ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπει την παρακράτηση εισφοράς ασθενείας από τις παροχές των Μετοχικών Ταμείων, μολονότι είχαν και αυτές συνυπολογιστεί στο ετήσιο «όφελος» των 840 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ (τα έσοδα υπολογίζεται, έτσι, να είναι λιγότερα, περί τα 780 εκατ. ευρώ).
ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2021
Διορθωτική διάταξη που προβλέπει «πάγωμα» των κατώτατων ορίων των συντάξεων έως το 2021 θα καταθέσει, στο μεταξύ, η κυβέρνηση, αποκαθιστώντας «λάθος» διατύπωσης, που έγινε κατά τη ψήφιση του πρώτου πολυνομοσχεδίου που «πέρασε» ορίζοντας ότι «παγώνει» η χρηματοδότηση των Ταμείων στα επίπεδα του 2015. Το «λάθος» παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι σε κανένα σημείο της αρχικής συμφωνίας με τους εταίρους δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη ή απαίτηση. Τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνουν ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένει «ανοικτή» και για τον περιορισμό, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που έχει συμφωνηθεί και θα ισχύσει.
Πηγή: imerisia.gr

Προσλήψεις αναπληρωτών με ποια κριτήρια θα γίνουν το 2015

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/69902/ta-kritiria-gia-tis-proslipseis-anapliroton-2015
Το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το News247.gr ξεκινάει μέσα στον Αύγουστο αγώνα δρόμου για να γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και να κλείσουν τα κενά στα σχολεία για το 2015 2016. Δάσκαλοι και καθηγητές που θα προσληφθούν ως αναπληρωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από φέτος αλλάζουν (και πάλι) τα πάντα σε ό,τι αφορά στα κριτήρια. Πλέον για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών θα “μετράει” η προϋπηρεσία μόνο από το 2012 και μετά. Για εκείνους που πήραν πτυχίο την ίδια περίοδο θα έχουν προβάδισμα όσοι έχουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Η διάταξη που προβλέπει τον αποκλεισμό δύο ετών εκείνων που αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία εξακολουθεί να ισχύει. Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν όλα στον αέρα όσον αφορά στις προσλήψεις, ενώ πάνω από 60.000 αναπληρωτές περιμένουν με αγωνία τα «νέα» από το υπουργείο Παιδείας. Εν τω μεταξύ, νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας από αναπληρωτές ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στα κενά στην εκπαίδευση. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τ. Κουράκη, χωρίς οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πάρουν σαφείς απαντήσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από το Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, δεν υπήρξαν απαντήσεις για τον αριθμό διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών, ενώ σε ό,τι αφορά τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, προέκυψε πως το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην απόδοση οργανικής θέσης σε εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όχι όμως στο σύνολο αυτής της κατηγορίας.

www.dikaiologitika.gr

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε ο Τ. Κουράκης στην ΟΛΜΕ- Πριμοδότηση των πολυτέκνων και τριτέκνων εκπαιδευτικών

Οι 100 από τις 450 αιτήσεις μετατάξεων εκπαιδευτικών θα συζητηθούν στο ΚΥΣΔΙΠ

Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή το ΚΥΣΔΙΠ, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και οι μετατάξεις εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ σε διοικητικές θέσεις. Το ΚΥΣΔΙΠ θα εξετάσει 100 αιτήσεις περίπου εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Οπως δήλωσε στο esos ο Αιρετός Βασίλης Παληγιάννης “ο αριθμός των αιτήσων που θα εξεταστούν είναι μικρός, γεγονός που δείχνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να λήξει το θέμα , αν ληφθεί υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων είναι σήμερα 450”.

Όλα όσα αλλάζουν στους πλειστηριασμούς – Τι πρέπει να φοβούνται οι δανειολήπτες

Το πολύ μέσα σε τέσσερις μήνες όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο» μπορεί να δουν τους κόπους και τα όνειρα μιας ζωής να βγαίνουν στο σφυρί και να χάνονται σε εξευτελιστικές τιμές, μετά την χθεσινή ψήφιση από την Βουλή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προβλέπει πλειστηριασμούς με διαδικασίες εξπρές.
Ουσιαστικά είναι παντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις Τράπεζες οι δανειολήπτες οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης της τελευταίας πενταετίας δεν μπορούσαν να πληρώσουν στις Τράπεζες τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους, με συνέπεια τα δάνεια τους να περάσουν στο κόκκινο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο «protothema.gr» το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου Παναγιώτης Νικολόπουλος, με το νέο «Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, γνωστό σχέδιο «Χαμηλοθώρη» περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες άμυνας των οφειλετών – πολιτών».
Δηλαδή, τονίζει ο κ. Νικολόπυλος, αυτός ο οποίος έχει «μια οφειλή έστω προς μια Τράπεζα, υπάρχει πλέον κίνδυνος μέσα σε μερικούς μήνες να απολέσει την περιουσία του, αφού οι δυνατότητες προσφυγής στην Δικαιοσύνη περιορίζονται».
Ακόμη, τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, ότι «τα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται με βάση τις εμπορικές τους αξίες, οι οποίες πλέον είναι πάρα πολύ χαμηλές και έτσι ο οφειλέτης – πολίτης ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει, κινδυνεύει να εκπλειστηριαστεί η περιουσία του με εξευτελιστικό τίμημα».
Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ρητά προβλέπει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα – αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.
Έτσι, για την εκτίμηση της αξίας ενός του ακινήτου που κατάσχεται από τις Τράπεζες, προκειμένου να βγει σε πλειστηριασμό, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιοριζόταν κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Επίσης, ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιοριζόταν κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Με αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο παρέχεται απερίφραστα η δυνατότητα στις Τράπεζες να προσδιορίζουν μικρές εμπορικές αξίες στα ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο πλειστηριασμό.
Κάτι που είναι σε βάρος των δανειοληπτών. Και αυτό γιατί οι δανειολήπτες θα αποσβένουν μικρότερο ποσό χρέους, ενώ αντίθετα το κέρδος των Τραπεζών θα πολλαπλασιάζεται, αφού το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, η δικαστική άμυνα των δανειοληπτών απέναντι στους πλειστηριασμούς περιορίζεται αισθητά έως και σχεδόν μηδενίζεται, ενώ ο χρόνος προσβολής των πράξεων που οδηγούν στην αναγκαστική εκτέλεση είναι πλέον ασφυκτικός.
Με άλλα λόγια με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο όλες οι πράξεις της προδικασίας και κύριας διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι και το σημείο της κατάσχεσης μπορούσαν να προσβληθούν μέσα σε 45 ημέρες.
Τώρα με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι προθεσμίες αυτές περιορίζονται στις 15 ημέρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η δικαστική άμυνα του δανειολήπτη, μέσω του δικηγόρου του, να είναι ελλιπής και ατελής.
Πηγή: protothema.gr

Προσοχή: Πότε το air condition είναι επικίνδυνο για την υγεία σας

Με τον υδράργυρο στα ύψη, η χρήση κλιματιστικού στο σπίτι είναι επιβεβλημένη.
Ωστόσο, τα κλιματιστικά, όταν δεν συντηρούνται σωστά, όχι μόνο δεν θα σας εξασφαλίσουν την όαση δροσιάς που υπόσχονται οι διαφημίσεις, αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα υγείας.
Δείτε από τι κινδυνεύετε από ένα κλιματιστικό το οποίο δεν έχει συντηρηθεί σωστά.
Νόσος των λεγεωνάριων (legionella)
Εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε άτομα που είχαν παρευρεθεί σε αμερικάνικη συγκέντρωση λεγεώνων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976 και στην οποία προσεβλήθησαν 220 άτομα, από τα οποία τα 34 πέθαναν.
Μετά το περιστατικό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μικρόβιο legionella, το οποίο μεταδίδεται μέσω της αναπνοής και της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό και φωλιάζει στις μονάδες κλιματιστικών. Συνήθη συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, ο βήχας, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος.
Η μόλυνση από τον μικροοργανισμό μπορεί να αποφευχθεί αν γίνεται επαρκής συντήρηση και καθαρισμός των φίλτρων των κλιματιστικών.
Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει ποσοστό μεγαλύτερο από το 28% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση κλιματιστικών με ακάθαρτα φίλτρα σε συνδυασμό με τον μη επαρκή εξαερισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και κατ’ επέκταση να δυσχεράνει την αναπνοή.
Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι να τοποθετούνται αποτελεσματικά φίλτρα στα κλιματιστικά, τα οποία θα καθαρίζονται ή θα αλλάζονται ανά τακτό χρονικό διάστημα.
Ιοί
Όταν δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά, ειδικά όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους αποτελούν τον νούμερο ένα «ένοχο» για τη μετάδοση των περισσότερων ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του Η1Ν1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συσσωρεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς από την αναπνοή και τον ιδρώτα και τους διαχέουν στην ατμόσφαιρα «ανακυκλώνοντάς» τους.
Και σε αυτή την περίπτωση η λύση βρίσκεται στη σωστή συντήρηση και στην τήρηση των οδηγιών που ορίζει ο κατασκευαστής.
Τι πρέπει να κάνετε
– Αλλάζετε τα φίλτρα συχνά, ανάλογα με την χρήση τους. Επίσης εάν η κατασκευή τους το επιτρέπει, καθαρίζετέ τα με ειδικό αντιμικροβιακό υγρό.
– Απολυμαίνετε τις κυψέλες
– Αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας
– Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε έπιπλα που μπορεί να πιάσουν σκόνη. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.
Πηγή: onmed.gr

Σπιρούλινα: Όσα πρέπει να ξέρετε

Η σπιρουλίνα είναι ένα βρώσιμο κυανοβακτήριο (εναλλακτικά, φύκι), που καταναλώνεται εδώ και αιώνες λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας. Πλέον, πολλοί υποστηρίζουν πως αποτελεί super food. Κατά πόσο, όμως, ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί;
Ποια είναι τα οφέλη της σπιρουλίνας;

Η σπιρουλίνα πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει με μια ευρεία γκάμα προβλημάτων του μεταβολισμού και της καρδιακής υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η χοληστερίνη. Ταυτόχρονα, προτείνεται και σαν βοήθημα για προβλήματα όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, αλλά και διαταραχές διάσπασης προσοχής.

Δουλεύει, όμως;

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η σπιρουλίνα έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική μελέτη για να τους στηρίξει απόλυτα. Όπως και να έχει, όμως, η σπιρουλίνα είναι όντως πλούσια σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μερικά από τα οποία δυσκολευόμαστε να λαμβάνουμε σε ικανοποιητικό βαθμό μέσω άλλων συμπληρωμάτων.

Η σπιρουλίνα περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, νιασίνης, καλίου, μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου. Επίσης, περιέχει σημαντικά αμινοξέα, τα συστατικά που συνθέτουν τις πρωτεΐνες. Για την ακρίβεια, το 60-70% του βάρους της σπιρουλίνας αποτελείται από πρωτεΐνες.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιος θα έπρεπε να λαμβάνει συμπληρώματα σπιρουλίνας όλη μέρα για να φτάσει τις προτεινόμενες καθημερινές δόσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών. Κι αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζεται. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, αλλά δεν γνωρίζουμε την βιοδιαθεσιμότητά τους, ώστε να ξέρουμε πόσα από αυτά τα συστατικά όντως απορροφά ο οργανισμός μας. Η βιοδιαθεσιμότητα είναι ακριβώς το πόσα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στα τρόφιμα χρησιμοποιούνται από το σώμα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, το να καταναλώνουμε δύο τρόφιμα μαζί βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει τα συστατικά ευκολότερα από το αν τα καταναλώναμε ξεχωριστά. Για παράδειγμα, η λευκίνη που περιέχεται στις ντομάτες απορροφάται καλύτερα αν ταυτόχρονα με τις ντομάτες καταναλώνουμε λάδι. Κι αυτή είναι μια πληροφορία που οφείλουμε να θυμόμαστε για όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλώνουν οι ειδικοί, ότι δηλαδή δουλεύουν συνεργιστικά.

Η σπιρουλίνα ως αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις που καταπολεμούν τις βλάβες στα κύτταρα και το DNA, βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο, καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες ασθένειες. Το σώμα μας παράγει κάποια αντιοξειδωτικά, και πολλά τα λαμβάνουμε μέσω του φαγητού. Παρά τα υποτιθέμενα οφέλη του να λαμβάνουμε επιπλέον αντιοξειδωτικά από όσα χρειαζόμαστε, εκτεταμένες μελέτες έχουν αποδείξει πως ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου δεν ελαττώνεται, όπως επίσης δεν παρουσιάζεται κάποια βελτίωση σε ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Παρ’ όλα αυτά, οι μελέτες βασίζονταν στην λήψη αντιοξειδωτικών ως καθαρές χημικές ουσίες και όχι σαν συστατικά φαγητού, όπου περιέχονται πολύπλοκες ενώσεις αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Καθώς η σπιρουλίνα δεν θεωρείται τρόφιμο, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό κατά πόσο τα συμπληρώματα που την περιέχουν σε αποξηραμένη μορφή έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη για την υγεία, και απαιτείται εκτενέστερη έρευνα. Το ίδιο ισχύει και για τα οφέλη της στην ρύθμιση του μεταβολισμού και το αδυνάτισμα.

Είναι τα συμπληρώματα με σπιρουλίνα ασφαλή για κατανάλωση;

Οι γιατροί συμφωνούν πως η σπιρουλίνα είναι γενικά ασφαλής. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα να είναι μολυσμένη με τοξικά μέταλα, βακτήρια ή μικροκυστίνες – οι οποίες είναι τοξίνες που παράγονται από ορισμένα φύκια – αν καλλιεργείται με λάθος τρόπο ή σε μη ασφαλές περιββάλον. Η μολυσμένη σπιρουλίνα είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς μπορεί να προκαλέσει από ναυτία και εμετό μέχρι βλάβη στο συκώτι, ακόμα και θάνατο. Πρέπει πάντα να ελέγχουμε την πηγή της σπιρουλίνας που αγοράζουμε.

Επιπλέον, άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, μιας και η σπιρουλίνα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικά από αυτά τα νοσήματα είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Με τον ίδιο τρόπο, η σπιρουλίνα μπορεί να παρεμβεί στην δράση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Επίσης, οι εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγουν την σπιρουλίνα, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τέλος, δεν υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη ασφαλής δόση σπιρουλίνας, οπότε πριν λάβετε ένα συμπλήρωμα που την περιέχει, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΚΕΠ: Ξεκινούν απο Σεπτέμβριο εννέα νέες online υπηρεσίες που θα παρέχονται αυθημερόν (λίστα)

Εννέα νέες υπηρεσίες θα παρέχουν online αυθημερόν τα ΚΕΠ μέσω του κόμβου ΕΡΜΗΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις εξής υπηρεσίες:
1. Ατομικός λογαριασμός ΙΚΑ
2. Ληξιαρχική πράξη γάμου
3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης
4. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
5. Ασφαλιστική ενημερότητα για επιχειρήσεις, εργοδότες
6. Πιστοποιητικό γέννησης
7. Βεβαίωση ιθαγένειας
8. Οικογενειακή κατάσταση για ΟΓΑ
9. Οικογενειακή κατάσταση
Παράλληλα ακόμη 116 διοικητικές λειτουργίες θα εξυπηρετούνται μέσα σε μία ή δύο μέρες από τη στιγμή της αίτησης.

Ανακαλύφθηκε νέα… Γη – Σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη εξωγήινης ζωής!

Έναν νέο εξωπλανήτη, τον πιο παρόμοιο με τη Γη που έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι, όπως επιβεβαίωσε η NASA!
Ο πλανήτης αυτός, ο οποίος εντοπίστηκε χάρη στο τηλεσκόπιο Κέπλερ, είναι κατά περίπου 60% μεγαλύτερος από τη Γη, απέχει 1.400 έτη φωτός, ενώ βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, όπως ενημέρωσαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη (23/7).
Απέχει επίσης από το άστρο του ίση απόσταση με αυτήν που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο! Γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατό να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, επιτρέποντας την ύπαρξη ζωής!
Ο εξωπλανήτης, που βαφτίστηκε Kepler 452b, περιφέρεται γύρω από ένα άστρο με χαρακτηριστικά επίσης παρόμοια με του Ήλιου. Το άστρο αυτό είναι μόνο 4% μεγαλύτερο και 10% φωτεινότερο από τον Ήλιο, αλλά και 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από αυτόν. Μια πλήρης περιφορά του Kepler 452b γύρω από το άστρο του διαρκεί 385 ημέρες.
Με την ανακάλυψη αυτή οι επιστήμονες «πετυχαίνουν πρόοδο όσον αφορά στις γνώσεις τους για τον αριθμό των (δυνητικά) κατοικήσιμων πλανητών που θα μπορούσαν να υπάρχουν στον γαλαξία μας», τόνισε ο Τζόζεφ Τουίκεν, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Κέπλερ και ερευνητής στο SETI (Ινστιτούτο Ερευνών Εξωγήινης Νοημοσύνης).
Ο Kepler 452b έχει ακτίνα 60% μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, ενώ υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για ένα βραχώδη πλανήτη με πυκνή ατμόσφαιρα και μεγάλη ποσότητα νερού. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τους αστρονόμους, να έχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Ο Kepler 452b είναι ένας από τους δώδεκα νέους εξωπλανήτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ. Για να παραμείνουν σ' αυτόν, οι εξωπλανήτες θα πρέπει να διαθέτουν διάμετρο κατά δύο φορές μικρότερη από εκείνη της Γης και να βρίσκονται σε τροχιά στην «κατοικήσιμη ζώνη» ενός αστεριού: δηλαδή ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από αυτό, ώστε να μην είναι πολύ θερμοί ή πολύ ψυχροί για να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.
«Η συνέχιση της μελέτης των άλλων εξωπλανητών αυτού του καταλόγου και η τελική εξέταση των άλλων επιστημονικών δεδομένων που μετέδωσε το Κέπλερ θα μας βοηθήσει να βρούμε τους μικρότερους και πιο ενδιαφέροντες πλανήτες», εξήγησε ο Τζόζεφ Τουίκεν. «Αυτό θα μας επιτρέψει επίσης να κάνουμε μια καλύτερη εκτίμηση για τη συχνότητα αυτών των κατοικήσιμων κόσμων στο ηλιακό μας σύστημα», πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι το αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο Kepler 452b είναι 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από τον Ήλιο — με τον οποίο κατά τα άλλα έχει πολλά κοινά στοιχεία — μπορεί να δώσει μια ιδέα στους επιστήμονες του ποιο θα μπορούσε να είναι το μακρινό μέλλον της Γης. «Ο Kepler 452b μπορεί να υφίσταται σήμερα αυτό που θα πάθει η Γη σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν ο Ήλιος μας θα γεράσει και θα γίνει πιο φωτεινός», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αστρονόμος του SETI Νταγκ Κάλντγουελ.
Μέχρι σήμερα, ο κατάλογος που έχει συντάξει η NASA με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ περιλαμβάνει συνολικά 4.696 εξωπλανήτες. Σημειώνεται τέλος ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο παρουσίασε βλάβη στα μέσα του 2013, όταν δύο από τα γυροσκόπιά του σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι εξωπλανήτες αυτοί παρατηρήθηκαν, πάντως, πριν διαπιστωθεί η βλάβη στο Κέπλερ

Τι αλλάζει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στις αναλήψεις

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής,το κοντέρ θα μηδενίσει, και θα αρχίσει να «μετράει» η νέα εβδομάδα, όπου ισχύει ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρω ή 420 ευρώ, συνολικά, μέχρι το Σάββατο 1η Αυγούστου. Αναλυτικά...
Από το Σάββατο και κάθε Σάββατο από εδώ και πέρα και μέχρι να αρθούν τα capital controls θα ξεκινά η... τραπεζική εβδομάδα αναλήψεων που δίνει το δικαίωμα στους καταθέτες να τραβούν ή 60 ευρώ την ημέρα, ή έως 420 ευρώ σωρευτικά την εβδομάδα. 
Ετσι, όσοι δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 60 ευρώ ανά ημέρα, ή των 300 ευρώ που δικαιούνται ως συνολική ανάληψη για αυτή την εβδομάδα μπορούν να το κάνουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (αν όμως κάποια ή κάποιες μέρες έκαναν αναλήψεις έως 60 ευρώ ημερησίως, τότε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, δικαιούνται να σηκώσουν μόνον το  υπόλοιπο ποσόν μέχρι τα 300 ευρώ). 
Από εκεί και πέρα το κοντέρ θα μηδενίσει, και θα αρχίσει να «μετράει» η νέα εβδομάδα, όπου ισχύει ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρω ή 420 ευρώ, συνολικά, μέχρι το Σάββατο 1η Αυγούστου. Με άλλα λόγια, το όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ, αλλά αν δεν πάει κάποιος την πρώτη ημέρα, τότε έχει δικαίωμα ανάληψης 120 ευρώ την δεύτερη ημέρα (Κυριακή) ή, αν δεν πάει και πάλι, θα έχει 180 ευρώ την επόμενη (δηλαδή την Δευτέρα) ή 240 την μεθεπόμενη (την Τρίτη) και πάει λέγοντας. Διαφορετικά θα μπορούν να τα παίρνουν μαζεμένα τα 420 ευρω συνολικά μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής.
Και το ίδιο θα συμβαίνει εφεξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να αλλάξει κάτι με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ψείρες: Πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσετε σωστά

http://www.iatropedia.gr/articles/read/12732
Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά, χωρίς φτερά, παρασιτικά έντομα που τρέφονται με το αίμα. Οι ψείρες μεταδίδονται εύκολα -ειδικά στα παιδιά σε σχολικό περιβάλλον- μέσω της στενής προσωπικής επαφής και με την ανταλλαγή αντικειμένων.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψείρας:
 
Ψείρες του κεφαλιού: Αυτές οι ψείρες αναπτύσσουν στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι πιο εύκολο να τις δούμε στον αυχένα του λαιμού και πάνω από τα αυτιά.
 
Ψείρες του σώματος: Αυτές οι ψείρες ζουν σε είδη ένδυσης και σε κλινοσκεπάσματα και κινούνται επάνω στο δέρμα σας για να τραφούν. Οι ψείρες του σώματος επηρεάζουν τις περισσότερες φορές άτομα που δεν είναι σε θέση να κάνουν μπάνιο ή να πλύνουν τα ρούχα τους τακτικά.
 
Ψείρες του εφηβαίου: Τις συναντάμε στο δέρμα και τις τρίχες στην ηβική περιοχή και, λιγότερο συχνά, στις τρίχες του σώματος, όπως στο στήθος, τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες.
 
Αντιμετώπιση
 
Πέραν από τα εξειδικευμένα σκευάσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε ελεύθερα από τα φαρμακεία, υπάρχουν και ορισμένα βασικά πράγματα που μπορείτε και πρέπει να κάνετε και εσείς στο σπίτι.
 
Αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τις ψείρες:
 
-Χτενίστε τα βρεγμένα μαλλιά: Χρησιμοποιήστε μια λεπτή οδοντωτή χτένα, για να αφαιρέσετε φυσικά τις ψείρες. Επαναλάβετε κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και συνήθως συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για παιδιά κάτω από την ηλικία 2 ετών.
 
-Μετά τη θεραπεία με κάποιο ειδικό σαμπουάν (από φαρμακείο), ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με ξύδι: Πιάστε μια τούφα από τα μαλλιά με ένα πανί μουσκεμένο με ξύδι και για να αφαιρέσετε τις κόνιδες (αυγά της ψείρας). Επαναλάβετε μέχρι να κάνετε όλα τα μαλλιά με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, μπορείτε να ρίξετε αρκετό ξύδι απευθείας στα μαλλιά σας, μέχρι και το δέρμα, και να το αφήσετε για λίγα λεπτά πριν το χτένισμα. Στη συνέχεια, ξεβγάλτε και στεγνώστε τα μαλλιά. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των κόνιδων από το στέλεχος της τρίχας.
 
-Πλύνετε τυχόν μολυσμένα αντικείμενα: Πλύνετε το κρεβάτι, τα ρούχα και τα καπέλα σας με ζεστό νερό και σαπούνι (54 βαθμοί Κελσίου) και στεγνώστε τα σε αρκετά δυνατή θερμοκρασία για 20 λεπτά τουλάχιστον.
 
-Σφραγίστε τα αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν: Τοποθετήστε τα σε μία αεροστεγώς κλειστή τσάντα ή κουτί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μετά, πλύντε τα καλά προτού τα ξαναχρησιμοποιήσετε.
 
-Ηλεκτρική σκούπα: Κάντε καλά το πάτωμα και τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα.
 
-Πλύνετε χτένες και βούρτσες: Χρησιμοποιήστε πολύ ζεστό νερό και σαπούνι (τουλάχιστον 54 βαθμοί Κελσίου) ή μουλιάστε χτένες και βούρτσες σε οινόπνευμα για μια ώρα.
 
- See more at: http://www.iatropedia.gr/articles/read/12732#sthash.75N0glR6.dpuf

Πώς να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας χωρίς να αλλάξετε την διατροφή σας

Ο μεταβολισμός περιγράφει όλες τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν συνεχώς στο εσωτερικό του σώματος για να κρατήσουν τα όργανά σας να λειτουργούν κανονικά. Τέτοιες διεργασίες είναι η αναπνοή, η επισκευή των κυττάρων και η πέψη των τροφών.
Αυτές οι χημικές διεργασίες απαιτούν ενέργεια. Το ελάχιστο ποσό της ενέργειας του σώματός σας που απαιτείται για την εκτέλεση αυτών των χημικών διεργασιών ονομάζεται  βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR).
 
Ο BMR ευθύνεται για το 40-70% των ημερήσιων αναγκών ενέργειας του σώματός σας, ανάλογα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής σας. Ένας “αργός μεταβολισμός” περιγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως χαμηλός BMR.
 
Έχουν όντως κάποιοι άνθρωποι πιο αυξημένο μεταβολισμό από άλλους;
 
Το μέγεθος του σώματος, η ηλικία, το φύλο και τα γονίδια παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό μεταβολικό ρυθμό σας.
 
Τα μυϊκά κύτταρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθούν από ό,τι τα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με μεγαλύτερη αναλογία μυών/λίπους να τείνουν να έχουν υψηλότερο BMR.
 
Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να συσσωρεύουμε λίπος και να χάνουμε μυϊκή μάζα. Αυτό εξηγεί γιατί το BMR τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
 
Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύερο μεταβολισμό, καθώς έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, βαρύτερα οστά και λιγότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες και αυτός είναι ο λόγος που ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση θερμίδων για εκείνους είναι υψηλότερη.
 
Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας
 
Είναι γεγονός ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας. Τέτοια παραδείγματα είναι το πράσινο τσάι, ο καφές, ορισμένα μπαχαρικά και τα ενεργειακά ποτά. Τα αποδεικτικά στοιχεία πίσω από τους ισχυρισμούς αυτούς, όμως, δεν είναι επαρκή, ενώ η επίδρασή τους στον μεταβολισμό του κάθε ενός ατόμου είναι στην καλύτερη περίπτωση μικρή και διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.
 
Μπορεί να μην έχετε τον απόλυτο έλεγχο του μεταβολισμού σας ρυθμού, μπορείτε ωστόσο να ελέγξετε το πόσες θερμίδες καίτε μέσα από το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας. Όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που πιστεύετε πως έχουν απλά πιο καλό μεταβολισμό είναι πιθανώς απλά πολύ πιο δραστήριοι από ό,τι άλλοι.
 
Δείτε τους τρεις πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αύξηση του μεταβολισμού, την καύση θερμίδων και κατ' επέκταση την απώλεια κιλών:
 
Αερόβια δραστηριότητα
 
Η αερόβια άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες. Στόχος σας θα πρέπει να είναι τα 150 λεπτά αερόβιας γυμναστικής, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι, κάθε εβδομάδα. Για να χάσετε βάρος, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνετε περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα και να κάνετε και αλλαγές στη διατροφή σας.
 
Αύξηση μυικής μάζας
 
Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό, οπότς αν αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα θα χάσετε σίγουρα βάρος. Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να μετατραπείτε σε... Arnold Schwarzenegger! Στόχος είναι να κάνετε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα και να ασκείται όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματός σας (πόδια, γοφούς, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμους και χέρια). Και δεν είναι απαραίτητο να πάτε στο γυμναστήριο για να το πετύχετε. Για παράδειγμα, η έντονη κηπουρική εργασία μπορεί επίσης “να κάνει τη δουλειά”.
 
Να είστε δραστήριοι
 
Όντας συνεχώς σε κίνηση και όταν δεν μένετε αδρανείς, αυξάνετε τον μεταβολισμό σας. Ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις, όπως το περπάτημα και οι δουλειές του σπιτιού θα κάνουν θαύματα για τον μεταβολισμό σας.
 
http://www.nhs.uk/
 

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Το «Απέραντο Γαλάζιο» των Κυκλάδων. Το νησί που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από μια γαλλική ταινία. Το εντυπωσιακό μοναστήρι που είναι «κρυμμένο» σε έναν βράχο ύψους 300 μέτρων (βίντεο)

Συμμετοχή των μαθητών στην αξιολόγηση των καθηγητών, προτείνει ο Συνήγορος του Παιδιού

Συμμετοχή των μαθητών στην αξιολόγηση των καθηγητών, προτείνει ο Συνήγορος του Παιδιού, με κείμενο προτάσεων που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Τάσο Κουράκη.

Οι επισημάνσεις του Συνηγόρου αφορούν μεταξύ άλλων τους σχολικούς κανονισμούς, την επικοινωνία μεταξύ μαθητών – εκπαιδευτικών, τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, τη σχολική πειθαρχία, τη λειτουργία της ευέλικτης ζώνης, την προστασία των μαθητών από οικογενειακή βία και παραμέληση, τη δικτύωση των σχολείων με τις τοπικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Σχετικά με τη πρόταση για τη συμμετοχή των μαθητών στην αξιολόγηση των καθηγητών, ο Συνηγορος σημειώνει πως “το θέμα αυτό συνδέεται αφενός με το δικαίωμα της έκφρασης της γνώμης των μαθητών, αφετέρου δε με τη βελτίωση της ̟οιότητας της εκ̟παίδευσης” και ΄’οτι πρόκειται για “μία α̟πό τις ̟προτάσεις που έχουν διατυ̟ώσει ε̟πανειλημμένα μαθητές προς τον Συνήγορο και έχει αναδείξει η Αρχή ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι «να μελετηθεί ένα σύστημα για τη συμμετοχή και των μαθητών στην αξιολόγηση των εκ̟αιδευτικών, με βάση κριτήρια όπως η μεταδοτικότητα, η διεξαγωγή του μαθήματος με ενδιαφέροντα τρόππο και την προσω̟πική ε̟παφή τους με τους μαθητές».
Ο Συνήγορος δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει τηνπρόταση αυτή με τους αρμόδιους ̟ παράγοντες του υπουργείου, εφόσον υ̟πάρξει σχετικό ενδιαφέρον.
Από το 2003 μέχρι σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στο χώρο του σχολείου.
Κάθε χρόνο ο Συνήγορος πραγματοποιεί δεκάδες επισκέψεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, όπου συναντιέται και συζητά με ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικούς (ενδεικτικά κατά το 2014 είχε 75 συζητήσεις με μαθητές και μαθήτριες).
Παράλληλα, σε συνεργασία με ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης και φορείς επιμόρφωσης, έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και σεμιναρίων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και συναντήσεις με Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Καταθέσεις: Τι θα γίνει με τις κατασχέσεις, τι προβλέπει η οδηγία που ψηφίζεται στη Βουλή

- Ποιοι πρέπει να φοβούνται για κούρεμα καταθέσεων
- Τι προβλέπεται για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ
- Ποιοι πληρώνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο
- Γιατί μπήκε στα προαπαιτούμενα για τη νέα συμφωνία της Ελλάδας

Πολύς λόγος γίνεται για την οδηγία BRRD που μπήκε στα προαπαιτούμενα και προβλέπει τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με βάση την οδηγία τα βάρη πέφτουν πρώτα στους μετόχους των τραπεζών, ύστερα στους πιστωτές και τέλος στους καταθέτες.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει την προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ανά λογαριασμό.

Υπό την έννοια πως εάν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπει χέρι στις καταθέσεις κανείς δεν θα εμπιστευόταν ξανά τις τράπεζες μπαίνει ένα δίκτυο προστασίας στις καταθέσεις τουλάχιστον ως τις 100.000 ευρώ.

Η ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD προβλέπεται στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή αύριο.

Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών ουσιαστικά βάζει τέλος στους φόβους για κούρεμα καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ, όπως πολλοί φοβήθηκαν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και όπως πολλοί διέρρεαν πριν την υπογραφή τη συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές.

Αναλυτικά τι προβλέπει η οδηγία:

Αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές αρχικά θα πρέπει να απευθυνθούν στους μετόχους των τραπεζών . Βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το ελληνικό δημόσιο.
Κλειδί εδώ νέο πακέτο μέσω του ESM ύψους από 10 έως 25 δισ. ευρώ. Αν τα κεφάλαια αυτά επαρκούν τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης σταματάει εδώ, κάτι που θεωρείται το καλύτερο κεφάλαιο.
Αν δεν επαρκούν, τότε σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι.
Το τρίτο στάδιο προβλέπει συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος. Η οδηγία BRRD προβλέπει πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100. 000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, υπό την έννοια ότι δεν θα κουρευτούν πριν υποστούν τη ζημία, άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές.
Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.

Καιρός: Καλωσόρισες... καύσωνα! Φλερτάρει με το 40αρι ο υδράργυρος!

Καλοκαίρι θέλατε; Καλοκαίρι απολαύστε και μαζί του τον... καύσωνα που μας περιμένει σήμερα! Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 39 βαθμούς και δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 40.

Η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει τους 40 στα ηπειρωτικά της δυτικής Ελλάδας. Ευτυχώς, ο καύσωνας δεν θα κρατήσει για πολύ!
Από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και αφού πάρουμε... ανάσα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καύσωνας θα επιστρέψει το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα Τρίτη, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν 6 με 7 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού


Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 37 και στη Μακεδονία κατά τόπους έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολικά Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια πρόσκαιρα την ημέρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 37 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 πρόσκαιρα την ημέρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 30 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα την ημέρα στα βόρεια τοπικά μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά 6 και την ημέρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3, το μεσημέρι και το απόγευμα νότιοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 22-07-2015
Καιρός: αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βορειοδυτικά με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση.

Πέμπτη 23-07-2015
Καιρός: γενικα αίθριος. Τοπικες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά.
άνεμοι: στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφορ. στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο αιγαίο τοπικά 7 μποφορ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή 24-07-2015 και Σάββατο 25-07-2015
Καιρός: γενικα αίθριος. Τοπικες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικές βροχές στα βορειοδυτικά.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφορ.
θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 26-07-2015
Καιρός: γενικα αίθριος. τοπικες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφορ.
θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Πλειστηριασμοί: Οι όροι για να σώσετε το σπίτι

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έχει ήδη αποσταλεί στους θεσμούς για έγκριση. Προβλέπει την προστασία της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς υπό αυστηρούς όμως όρους

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος στο νομοσχέδιο Σταθάκη προβλέπεται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς της κύριας ή μοναδικής κατοικίας ως το τέλος του 2015 με προϋποθέσεις.
Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
Η αντικειμενική αξία να μην ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.
Το οικογενειακό εισόδημα να μην είναι άνω των 35.000 ευρώ
Το σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνάει τις 270.000 ευρώ (συνυπολογίζονται και οι καταθέσεις που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ)
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν μια μικρή δόση κάθε μήνα στην τράπεζα ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα
Για εισόδημα 5.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση καθορίζεται στα 8 ευρώ, για εισόδημα 10.000 ευρώ στα 50 ευρώ το μήνα, ενώ για εισόδημα 15.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβληθεί είναι 133 ευρώ/μήνα. Αντίστοιχα για εισόδημα 20.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση θα πρέπει να είναι 258 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ 435 ευρώ/μήνα ενώ για όσους έχουν εισόδημα 30.000 ευρώ η μηνιαία δόση καθορίζεται στα 633 ευρώ.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Παγωτό Nutellas της στιγμής με 2 υλικά!

Μια πανεύκολη συνταγή για αρχάριους για να απολαύσετε ένα υπέροχο παγωτό. Παγωτό με Νουτέλα ή μερέντα, έτοιμο με 2 κινήσεις και … υπομονή μέχρι να παγώσει…Διαβάστε περισσότερα…
Υλικά συνταγής
600 ml κρέμα γάλακτος [*]
400 γρ. Nutella ή Μερέντα

Εκτέλεση συνταγής
Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22 – 24 εκ. [ανάλογα πόσο λεπτό θέλετε το παγωτό σας] ή ένα αντίστοιχο κοινό ταψί και το καλύπτετε καλά με χαρτί ψησίματος ή μεμβράνη. Φροντίστε να προεξέχει περιμετρικά για να το ξεφορμάρετε εύκολα.
Εν τω μεταξύ ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τη κρέμα γάλακτος και τη νουτέλα ή μερέντα και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και έχετε ένα σοκολατένιο κρεμώδες μείγμα.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, το ανακινείτε να ισιώσει η επιφάνεια και το βάζετε στη κατάψυξη για 4-5 ώρες ή μέχρι να παγώσει τελείως. Ξεφορμάρετε το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Προαιρετικά πασπαλίστε το με τριμμένα μπισκότα ή ινδοκάρυδο ή σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας ή γλυκό κουταλιού αρεσκείας σας ή αφήστε το σκέτο ως έχει και απολαύστε το.
[*] Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος πλήρη με 36% λιπαρά για πλούσια υφή και γεύση ή και light με λίγα λιπαρά για πιο ελαφριά γεύση.

ΒΙΝΤΕΟ: Ξεπέρασε το 55% η πρόοδος των εργασιών στην Ιόνια Οδό!

Συντάξεις: Τι γίνεται με την αύξηση των ορίων ηλικίας – Ποιοι θίγονται και ποιοι «εγκλωβίζονται» στην αγορά εργασίας

Εγκλωβισμένοι στην αγορά εργασίας έως και 12 χρόνια επιπλέον κινδυνεύουν να μείνουν περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Μετά την έγκριση που Ελεγκτικού Συνεδρίου και την κατάθεση μέσα στην εβδομάδα των σχετικών διατάξεων στη Βουλή, οι νέες παρεμβάσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αναμένεται να θίξουν κυρίως μητέρες ανηλίκων, άντρες και γυναίκες σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ – τράπεζες) με 25ετία, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες με 35ετία.
Στο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα προβλέπεται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας αρχής γενομένης από 1η/7/2015 ώστε από το 2023 να βγαίνουν όλοι με πλήρη στα 67 με 15 έτη ή στα 62 με 40 έτη και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Τα όρια ηλικίας προβλέπεται να αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αν και υπάρχουν σενάρια που θέλουν επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο διασώζονται βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες παιδιών ανίκανων για εργασία, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι, αλλά και όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 30/06/2015. Υπολογίζεται πως 130.000 ασφαλισμένοι έχουν «κλειδώσει» και τον χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας κι ενδεχόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων τους χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως «παράνομη πράξη».
Θίγονται, ωστόσο, όσοι μπορούσαν να φύγουν μόνο με το χρόνο ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας, αναφέρει το euro2day.gr. Γι αυτούς προβλέπεται η προσθήκη των εξαμήνων να ξεκινήσει από τον Γενάρη με όριο τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55). Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι διατάξεις «ακουμπούν» εργαζόμενους σε δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα παλιούς ασφαλισμένους, ενδεχομένως και ένστολους, που φεύγουν χωρίς όριο ηλικίας με 25ετία.
Στους μεγάλους χαμένους της μεταρρύθμισης συγκαταλέγονται και όσοι είχαν τη δυνατότητα -κυρίως μητέρες- να συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς των γονέων σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα.

Θυμάρι για τη δυσοσμία των ποδιών

Tο ίδρωμα των ποδιών τώρα το καλοκαίρι επιδεινώνεται, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Ένας εύκολος και φυσικός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού. Bράστε 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό για 10' και μόλις το αφέψημα κρυώσει αρκετά, κάντε με αυτό ένα ποδόλουτρο για μισή ώρα. Aν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή καθημερινά για ένα διάστημα, η κακοσμία θα εξαφανιστεί.

Δείτε πόσο κοστίζουν πλέον διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας!

Με 3.000€ πωλείται διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας
Κοστίζει όσο τρία smartphone I phone 6 και δεν είναι πλάκα! Με 3,000€, όσο είναι το κόστος τριών νέων έξυπνων τηλεφώνων της αμερικάνικης εταιρίας, αγοράζει κάποιος διαμέρισμα στην Κυψέλη, στην Αλκαμένους, στο Παγκράτι ή το Νέο Κόσμο. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά είναι η «νέα» αλήθεια στο χώρο του real estate. Μια αλήθεια που αντικατοπτρίζει την πικρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και της ασφυκτικής στενότητας που έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι για λίγα ευρώ, βγάζουν στο σφυρί τις περιουσίες τους.
Οι περιοχές οι οποίες περιγράφονται από τους ειδικούς της κτηματαγοράς, ως επενδυτικό «Eldorado», για όσους έχουν «ζεστό» χρήμα, βρίσκονται σε γκετοποιημένα σημεία της πόλης μας, που ούτως αλλιώς είχαν υποβαθμιστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρέμειναν όμως πολεοδομικά ενεργά . Πιο απλά ήταν περιοχές που έμενε κόσμος, δούλευε στα σημεία αυτά και για δεκαετίες έφτιαχνες τις ζωές του. Οι περιοχές κάτω από την Ομόνοια και μέχρι την Κυψέλη και τα Πατήσια από τη μία μεριά και ο Νέος Κόσμος από την άλλη είναι «πρωταθλήτριες» των εξευτελιστικών τιμών στα ακίνητα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παπαβλασόπουλο ( Κτηματομεσίτη Αθηνών), το φαινόμενο των διαμερισμάτων που πωλούνται μπιρ παρά, όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Εντός του δακτυλίου αλλά και σε μικρή σχετικά απόσταση από αυτόν, υπάρχουν προς πώληση διαμερίσματα, κάτω των 20 τμ τα οποία πωλούνται από 3,000€ έως και 6,000€. Πρόκειται για παλαιές αγορές ανθρώπων που ήθελαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να επενδύσουν και αγόρασαν αυτά τα ακίνητα. Τα μίσθωναν και συμπλήρωναν το εισόδημα τους. Στην εποχή μας, όπου τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, άρα και ενοικιαστές και οι καλοπληρωτές και οι φόροι στα ακίνητα «τρέχουν» και χρειάζονται ρευστό, «σκοτώνουν» την περιουσία τους για να ανταπεξέλθουν.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και ενδεικτικά της κατάστασης. Στην οδό Σπετσών στην Κυψέλη 45 τ.μ. ημιυπόγειο δίνεται 3.500 €.. Στην ίδια περιοχή, ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 20 τ.μ. με αυλή έχει αρχική τιμή 3.000 €. Στην οδό Αλκαμένους, στο κέντρο της πόλης, διαμέρισμα 49 τμ. πωλείται λόγω ανάγκης μόλις 5.000 €, ενώ στην άλλοτε κραταιά πλατεία Αμερικής, ανακαινισμένη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 30 τ.μ. δίνεται προς 5.500 €.
Την ίδια στιγμή, αν ο ενδιαφερόμενος θέλει να δώσει παραπάνω από 10,000€, μπορεί να αγοράσει δώμα στον 6ο όροφο πολυκατοικίας στα Πατήσια 20 τ.μ. με θέα στην Ακρόπολη, ανακαινισμένο και με ιδιόκτητη ταράτσα προς 10.900 €

«Φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς! – Αναλυτικός πίνακας με όλες τις αλλαγές

Με αυξήσεις «φωτιά» από 9% στις τιμές βασικών αγαθών διαβίωσης έως και 23% στα δίδακτρα της φροντιστηριακής εκπαίδευσης των μαθητών έρχονται αντιμέτωπες από σήμερα χιλιάδες οικογένειες.
Ανατιμήσεις πάλι κατά 9% έγιναν και σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τα κόμιστρα των ταξί αλλά και στην εστίαση και τα καφέ.
Το νέο κύμα ακρίβειας σκάει… καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ. Μεταξύ άλλων στέλνουν το κόστος του «καλαθιού της νοικοκυράς» -και χωρίς να υπολογιστούν τα προϊόντα που διατηρούν το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης- πάνω από τα 93 ευρώ.
Η αύξηση των τιμών για 28 αγαθά, τα οποία από το 13% πάνε στο 23%, είναι 7,58 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το «Έθνος». Μοσχαρίσιο κρέας, αλλαντικά, αλάτι, ξύδι, μαργαρίνη, τοματοπολτοί, μαργαρίνες, καφέδες, είδη υγιεινής για τις γυναίκες, γλυκά, μπαχαρικά, καφέδες, παρασκευάσματα κρέατος, φρυγανιές, ψωμί του τοστ πυρπολούν… τις δαπάνες των νοικοκυριών για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.
Σε είδος πολυτελείας… μετατρέπεται και η αναγκαία εκπαιδευτική βοήθεια που πρέπει να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους καθώς για πρώτη φορά τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών μπαίνουν στο καθεστώς του ΦΠΑ και μάλιστα στον υψηλότερο συντελεστή του 23%.
Από ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσιάζει το «Εθνος» τα ετήσια δίδακτρα για μαθητή της Γ’ Λυκείου που ακολουθεί τη θετική κατεύθυνση και παρακολουθεί μαθήματα 15 ώρες εβδομαδιαίως ακριβαίνουν κατά 23% ήτοι κατά 782 ευρώ. Η οικογένεια πλήρωνε 3.400 ευρώ ετησίως και τώρα θα δαπανά 4.182 ευρώ. Αλλά και για έναν μαθητή της ίδιας τάξης ο οποίος ακολουθεί τη θεωρητική κατεύθυνση τα δίδακτρα εκτοξεύονται στα 3.813 ευρώ ετησίως από 3.100 ευρώ. Τα μαθήματα 13,5 ωρών εβδομαδιαίως ανεβαίνουν κατά 713 €.
kalathi_fpa_aftodioikisi
Και οι απαραίτητες ξένες γλώσσες για τα παιδιά ακριβαίνουν κατά 23%. Οι γονείς ενός μαθητή της πρώτης τάξης των Αγγλικών για τα δίδακτρα εννιά μηνών θα πληρώσουν υψηλότερα κατά 145 ευρώ δίδακτρα, αφού το φροντιστήριο θα ζητήσει σχεδόν 775 ευρώ από 630 ευρώ. Πιο ψηλά ανεβαίνει το κόστος για το παιδί που βρίσκεται στην όγδοη τάξη των Αγγλικών. Οι γονείς του θα πληρώσουν 1.380 ευρώ για μαθήματα 8,5 μηνών έναντι 1.122. Η αύξηση είναι 258 ευρώ. Για εξόντωση των οικογενειών και των επιχειρήσεών τους κάνει λόγο η Ομοσπονδία Φροντιστηρίων.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ακρίβειας αρκεί να αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα. Ενα κιλό μοσχαρίσιος κιμάς λάπα ανεβαίνει στα 8,60 ευρώ από 7,90 ευρώ, ήτοι αύξηση 0,70 ευρώ. Ο τοματοπολτός στη συσκευασία των 410 γραμ. για το μαγείρεμα ανατιμάται κατά 0,14 ευρώ και πωλείται στα 1,74 ευρώ. Το αλάτι αυξάνεται κατά 0,11 ευρώ και πάει στα 1,34 ευρώ, το ξύδι ανεβαίνει κατά 0,07 ευρώ και πωλείται στα 0,82 ευρώ κ.ο.κ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αυξήσεις κατά 9% έρχονται και στην εστίαση. Σουβλάκια, καφέδες, σάντουιτς, γεύματα, μπέργκερ, τυρόπιτες, ποτά κ.λπ. μετατάσσονται από τον συντελεστή 13% στον 23%. Ετσι, το χοιρινό καλαμάκι ακριβαίνει κατά 0,14 ευρώ και πάει στα 1,74 ευρώ, ο γύρος χοιρινός σε πίτα ανατιμάται κατά 0,18 ευρώ και ανεβαίνει στα 2,18 ευρώ. Μία πίτσα μαργαρίτα που παραγγέλνουν οι οικογένειες στα σπίτια τους ανεβαίνει στα 8,49 ευρώ από 7,8 ευρώ. Ο μονός ελληνικός, ο εσπρέσο και ο στιγμιαίος καφές που καταναλωτές αγοράζουν για τον «δρόμο» διαμορφώνονται στα 1,09 ευρώ, ενώ ο «φρέντο εσπρέσο» και ο «φρέντο καπουτσίνο» αυξάνονται στα 1,52 και 1,74 ευρώ. Το ποτό των 7 ευρώ στα μπαρ προκαλεί ζάλη μόνο από την τιμή του καθώς ανατιμάται στα 7,62 ευρώ.
Πηγή: Έθνος

Τράπεζες: Όλα όσα ισχύουν πλέον - Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

Οι φωτογραφίες που θα σας μπερδέψουν - Eσείς τι βλέπετε; (ΒΙΝΤΕΟ)

«Καλά κρατεί» η κακοδιαχείριση και η διαφθορά στο Δημόσιο – Αποκαλύψεις “βόμβα” στην ετήσια έκθεση Ρακιντζή

Την ετήσια έκθεση για το έτος 2014 υπέβαλε ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Αρεοπαγίτης ε.τ. Λέανδρος Ρακιντζής, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ετήσια έκθεση καθώς και η συνοπτική της παρουσίαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕ∆∆ (www.gedd.gr). Περιλαµβάνονται σε αυτήν, η συνολική ετήσια δραστηριότητά του µε στόχο την καταπολέµηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δηµόσιο τοµέα, χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερεύνησε, νοµοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε, οι σχετικές µε την πειθαρχική του δικαιοδοσία ενέργειες και τα αποτελέσµατα του ελέγχου περιουσιακής κατάστασης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την έκθεση ο ΓΓΔΔ άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά 22 υπαλλήλων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα για διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα, επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 1.827 περιπτώσεις και την παράσταση πολιτικής αγωγής του θιγόμενου φορέα του δημοσίου σε 41 περιπτώσεις.
Κατά το 2014 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του ΓΕ∆∆ 2203 πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα αρµόδια όργανα του στενού δηµόσιου τοµέα και 765 αποφάσεις φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα. Ο ΓΕ∆∆ υπέβαλε 149 ενστάσεις κατά οριστικών αποφάσεων και άσκησε 3 προσφυγές κατά τελεσίδικης πειθαρχικής απόφασης.
Ενδεικτικά µερικές χαρακτηριστικές υποθέσεις σύμφωνα με την έκθεση:
  1. Σε υπάλληλο του Τµήµατος Γεννήσεων του Ληξιαρχείου του ∆ήµου Αθηναίων δεν επιβλήθηκε ποινή για το πειθαρχικό παράπτωµα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόµους.
Η υπάλληλος σύµφωνα µε τις διαπιστώσεις της έκθεσης επιθεώρησης – ελέγχου του Σώµατος Επιθεωρητών – Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΣΕΕ∆∆) κατά το χρονικό διάστηµα 2011-2013 προέβη σε ασυνήθιστα µεγάλο αριθµό εκπρόθεσµων δηλώσεων καταχωρίσεων γεννήσεων παρότι οι γονείς εµφανίζονταν να προβαίνουν σε συµπληρωµατικές δηλώσεις γέννησης τέκνων που φέρεται να παρέλειψαν να δηλώσουν κατά την αρχική τους δήλωση, ενώ αυτά είχαν ήδη γεννηθεί κατά το χρόνο της προηγούµενης δήλωσής τους.
Δηλώθηκαν από τον υπόχρεο και βεβαιώθηκαν από τους µάρτυρες γεννήσεις, µεταξύ των οποίων µεσολαβεί χρονικό διάστηµα µικρότερο του έτους ή υπολείπεται του µέσου χρόνου κύησης.
Δηλώθηκαν γεννήσεις σε διευθύνσεις που φέρεται να έλαβαν χώρα σε ανύπαρκτες ταχυδροµικές διευθύνσεις και σε επαγγελµατικά κτίρια που σε καµία περίπτωση δεν αποτελούσαν κατοικίες.
Κατά της απόφασης της οικείας Εκτελεστικής Επιτροπής ασκήθηκε ένσταση λόγω παντελούς έλλειψης αιτιολογίας από τον Γενικό Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης ενώπιον του αρµοδίου Πειθαρχικού Συµβουλίου.
  1. Στην Αναπληρώτρια Προϊσταµένη της ∆/νσης Οικονοµικών του ∆ήµου Ελληνικού – Αργυρούπολης δεν επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή για το πειθαρχικό αδίκηµα της αµέλειας, καθώς και της ατελούς ή µη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος.
Η υπάλληλος, σύµφωνα µε Έκθεση Ελέγχου του Σώµατος Επιθεωρητών Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΣΕΕ∆∆) για την υπόθεση της νόµιµης λειτουργίας Λούνα Πάρκ σε µισθωµένο χώρο του ∆ήµου Ελληνικού –Αργυρούπολης στο οποίο σηµειώθηκε την άνοιξη του 2014
θανατηφόρο ατύχηµα ανηλίκου δεν εισηγήθηκε τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης και την αποβολή της από το χώρο της εγκατάστασης, ως όφειλε, παρά το γεγονός ότι δεν είχε χορηγηθεί σχετική άδεια και εξακολουθούσε η µισθώτρια εταιρεία να χρησιµοποιεί το χώρο αν και είχε λήξει η σύµβαση της µίσθωσης.
Κατά της απόφασης του ∆ηµάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης ασκήθηκε ένσταση λόγω παντελούς έλλειψης αιτιολογίας από τον Γενικό
Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης ενώπιον του αρµοδίου Πειθαρχικού Συµβουλίου.
  1. Σε υπάλληλο του ∆ήµου Λαρισαίων επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι (6) µηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών για το πειθαρχικό αδίκηµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας.
Η εν λόγω υπάλληλος παραπέµφθηκε να δικασθεί ενώπιον του Τριµελούς Εφετείου Λάρισας, γιατί κατά το χρονικό διάστηµα από 01-08-2001 έως 31-10-2011 ενεργώντας µε πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση έβλαψε το Ελληνικό ∆ηµόσιο µε σκοπό να προσπορίσει παράνοµα ίδιο οικονοµικό όφελος, καθόσον ελάµβανε παράνοµα την σύνταξη της θανούσας µητέρας της, προκαλώντας οικονοµική ζηµία στο ΙΚΑ συνολικού ύψους 77.513,68 Ευρώ.
Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του ∆ευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου λόγω επιβολής επιεικούς ποινής.
  1. Σε υπάλληλο του ∆ήµου Βόλου επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι µηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών για το πειθαρχικό αδίκηµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, καθώς στις 21-09-2013
συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για κατοχή από κοινού ποσότητας ναρκωτικών ουσιών µε σκοπό τη διάθεσή τους.
Επίσης στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα ως µέσα διευκόλυνσης της εγκληµατικής δραστηριότητας ενώ µετά από κατ’ οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δισκία ναρκωτικών ουσιών και φωτοαντίγραφα ιατρικών συνταγών του Ν. 3459/2006.
Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του ∆ευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου λόγω επιβολής από το αρµόδιο Πειθαρχικό Συµβούλιο επιεικούς ποινής.
  1. Σε υπάλληλο του ∆ήµου Ξάνθης επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης δώδεκα (12) µηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών για το πειθαρχικό παράπτωµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, καθώς στις
12/09/2013 εισήλθε σε αρτοπωλείο της περιοχής και µε την απειλή όπλου το οποίο έφερε παράνοµα µαζί του επιχείρησε να εξαναγκάσει την υπάλληλο να του παραδώσει τις εισπράξεις.
Επειδή η υπάλληλος αρνήθηκε και αντιστάθηκε την χτύπησε στο κεφάλι προκαλώντας της σωµατική βλάβη. Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του ∆ευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου λόγω επιβολής από το αρµόδιο Πειθαρχικό Συµβούλιο επιεικούς ποινής.
  1. Σε υπάλληλο, ∆ιευθυντή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του ∆ήµου Αθηναίων (ΚΥΑ∆Α) του ∆ήµου Αθηναίων επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης έξι (6) µηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών για τα πειθαρχικά αδικήµατα α) της αποδοχής οποιαδήποτε υλικής εύνοιας ή ανταλλάγµατος για το χειρισµό υπόθεσης από υπάλληλο κατά την άσκηση καθηκόντων του και β) της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας.
Ο υπάλληλος παραπέµφθηκε από το ∆ήµαρχο στην Εκτελεστική Επιτροπή, επειδή στις 21/07/2011 συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λαµβάνει το χρηµατικό ποσό των 10.000 Ευρώ.
Στις 19-07- 2011 ιδιώτης µε την ιδιότητα του Γεν. ∆/ντή εταιρείας που συνεργάζεται µε το ΚΥΑ∆Α για τη βραδινή σίτιση των αστέγων, συνάντησε τον υπάλληλο µε σκοπό να του δώσει σηµαντικό χρηµατικό ποσό για ευνοϊκή µεταχείριση της εταιρείας του καθώς και για την ευµενή έκβαση της υποβληθείσας ένστασής του σε διαγωνισµό σίτισης των αστέγων.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία συµφωνήθηκε το ποσό των 10.000 Ευρώ καθώς και ο τόπος συνάντησης τους.
Σηµειώνεται ότι ο ανωτέρω ιδιώτης ήδη είχε δώσει το ποσό των 7.000 Ευρώ ως αντάλλαγµα για τον ίδιο σκοπό. Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του ∆ευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου λόγω επιβολής από το αρµόδιο Πειθαρχικό Συµβούλιο επιεικούς ποινής.

Καντήλι, Κερί, Θυμίαμα: Ποια η σημασία και οι συμβολισμοί τους;

Το Καντήλι

Η λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί.Στη χριστιανική Εκκλησία το Καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντοτε αναμμένο και γι' αυτό λέγεται «ακοίμητο» Καντήλι.Ένα Καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση.

Μια συνήθεια που διατηρεί τον βαθύ χριστιανικό συμβολισμό της με το Φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, που θερμαίνει την ελπίδα και που παρηγορεί και συντροφεύει στις ατέλειωτες ώρες της μοναξιάς.

Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του. Συμβολίζει επίσης, το φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, καθώς επίσης συμβολίζει και το γνωστό παράγγελμα του Κυρίου μας ότι πρέπει να είμαστε, οι χριστιανοί, τα φώτα του κόσμου.

Το έλαιον, το λάδι δηλ. που καίει στα καντήλια μας, “τον του Θεού υπεμφαίνει έλαιον” γράφει ο Άγ. Συμεών Θεσσαλονίκης, το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστερά του Νώε επέστρεψε στην Κιβωτό για να σημάνει την παύση του κατακλυσμού, έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας, ή όταν ο Ιησούς, καθώς επροσηύχετο εκτενώς, επότιζε με τους θρόμβους του ιδρώτος του την ελιά, κάτω από τα κλαδιά της οποίας γονάτισε την μαρτυρική εκείνη νύχτα, στο Όρος των Ελαιών.Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως απείρως ανώτερος του υλικού φωτισμού είναι ο εσωτερικός, αγιοπνευματικός φωτισμός. Έγραφε λοιπόν ο Θεοφόρος Πατήρ Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός : “Φωτίσωμεν…γλώσσαν” και συμπληρώνει ο σχολιαστής του : Επετεύχθη τούτο ;



Το λάδι συμβολίζει το άπειρο έλεος του Θεού, αλλά και τα κανδήλια συμβολίζουν την Εκκλησία που είναι μεταδοτική Θείου ελέους και φωτιστική. Συμβολίζουν βέβαια τους ίδιους τους αγίους που το Φώς τους έλαμψε, κατά το λόγο του Κυρίου, «έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσι τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα τον εν τοίς ουρανοίς».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει οι Ορθόδοξοι να ανάβουμε το καντήλι όπως για παράδειγμα για να μάς θυμίζει την ανάγκη για προσευχή,για να φωτίζει το χώρο και να διώκει το σκότος όπου επικρατούν οι δυνάμεις του κακού,για να μάς θυμίζει ότι ο Χριστός είναι το μόνο αληθινό Φώς και η πίστη σε Αυτόν είναι Φώς,για να μάς θυμίζει ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή,για να μάς θυμίζει ότι όπως το καντήλι απαιτεί το δικό μας χέρι για να ανάψει έτσι και η ψυχή απαιτεί το χέρι του Θεού, τη Χάρη Του δηλαδή,για να μάς θυμίζει ότι πρέπει το θέλημά μας να καεί και να θυσιαστεί

για την αγάπη προς το Θεό κ.ά.Εννοείται, βέβαια, ότι το λάδι των καντηλιών πρέπει να είναι ελαιόλαδο και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητος. Άλλωστε ο Κύριος προσευχήθηκε στον κήπο των Ελαιών και ο ναός με τα κανδήλια μετατρέπεται σε νέο κήπο και ελέους (λαδιού) και Ελέους Θεϊκού Το λάδι τους μας θυμίζει την ευσπλαχνία του Θεού και το φως τους στη ζωή μας, που πρέπει να είναι φωτεινή και άγια.

Η φωτοχυσία του ναού συμβολίζει το θείο φως της παρουσίας του Θεού που φωτίζει τις καρδιές όχι μόνο των νεοφώτιστων αλλά και όλων των χριστιανών. Ο Κύριος φανέρωσε αυτή τη μεγάλη αλήθεια για τον εαυτό Του με τα ακόλουθα λόγια: "Εγώ ειμι το φως του κόσμου" (Ιωάν.8/η: 12). Είναι φως όχι μόνο λόγω της φωτεινής διδασκαλίας Του, αλλά κυρίως λόγω της φωτεινής παρουσίας Του. Αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τη θαυμαστή Μεταμόρφωσή Του, όπου "έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως" (Ματθ.17/ιζ: 2).

Στο Σύμβολο της Πίστεως ο Υιός του Θεού παρουσιάζεται ως "φως εκ φωτός". Στην ακολουθία του Εσπερινού επίσης ο υμνογράφος παρουσιάζει τον Κύριο ως "φως ιλαρόν". Και οι χριστιανοί με τα μυστήρια της Εκκλησίας και τον πνευματικό τους αγώνα μπορούν να δεχθούν το φως της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και να το ακτινοβολούν με τη ζωή τους.

Στην "επί του όρους" ομιλία ο Κύριος συμβουλεύοντας τους μαθητές Του είπε: "Υμείς εστε το φως του κόσμου.... ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς" (Ματθ 5/ε: 14-16). (Δηλαδή: Εσείς είστε το φως του κόσμου... έτσι να λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον πατέρα σας τον επουράνιο). Εδώ φαίνεται καθαρά ότι το φως των μαθητών του Χριστού είναι τα καλά έργα της αγιοπνευματικής ζωής τους. Οι άγιοι στην άλλη ζωή θα ομοιάσουν με τον Κύριο, θα γίνουν "θεοί κατά χάριν". Αυτό το εκφράζει ο Κύριος καθαρά με τα προφητικά λόγια Του: "Τότε οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο ήλιος εν τη βασιλεία του πατρός αυτων" (Ματθ. 13/ιγ: 43).


Το Κερί

Και το κερί επίσης συμβολίζει το Φως του Χριστού , τη φλόγα της πίστεως.Πίσω από το άναμμα του κεριού κρύβεται βαθύτατος συμβολισμός. Ο Συμεών Θεσσαλονίκης μας λέγει ότι το κερί που ανάβουμε έχει έξι συμβολισμούς:

Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής μας, γιατί είναι κατασκευασμένο από καθαρό κερί μέλισσας.

·Επίσης την πλαστικότητα της ψυχής μας, μια και εὔκολα πάνω του μπορούμε να χαράξουμε ο,τιδήποτε.Ακόμη την Θεία Χάρη, επειδή το κερί προέρχεται από τα άνθη που ευωδιάζουν.Επιπλέον συμβολίζει την θέωση, στην οποία πρέπει να φθάσουμε, επειδή το κερί ανακατεύεται με τη φωτιά και της δίνει τροφή.Και το φώς του Χριστού επίσης δείχνει, καθώς καίει και φωτίζει στο σκοτάδι.Και τέλος συμβολίζει την αγάπη και την ειρήνη που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε χριστιανό, επειδή το κερί καίγεται όταν φωτίζει, αλλά και παρηγορεί τον άνθρωπο με το φώς του μέσα στο σκοτάδι.Ανάβοντας κερί πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να ζούμε μέσα στο φώς που πήραμε με την βάπτισή μας. Γι αυτό τη βάπτιση την ονομάζουμε και Φώτισμα. Γι αυτό και στη διάρκεια της βαπτίσεως κρατάμε αναμμένες λαμπάδες. Το φώς αυτό είναι το πύρ της Πεντηκοστής, το φώς του Αγίου Πνεύματος. Και το φώς αυτό ανανεώνεται μέσα μας στην ψυχή μας, κάθε φορά που συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία και κάθε φορά που κοινωνούμε και προσευχόμαστε. Γι αυτό στο τέλος κάθε Θείας Λειτουργίας ψάλλουμε: «Είδομεν το φώς το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον, εύρομεν πίστιν αληθή αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες».

Το φως του Ναού όμως, πρέπει να πούμε, σώζει καλύτερα τους συμβολισμούς του και βοηθεί και την ψυχή να κατανυχθεί όταν είναι φυσικό, όπως στα περισσότερα από τα μοναστήρια μας, δηλαδή αποτελούμενο από κεριά και κανδήλια που καίνε και όχι τεχνητό που προέρχεται δηλ. από ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα κ ε ρ ι ά όπως και το λ ά δ ι είναι μία προσφορά προς τον Θεό από αυτά τα υλικά αγαθά που ο ίδιος μάς δίνει ( τα Σά εκ των Σών) και συμβολίζουν τα μέν κεριά το εύπλαστο και μαλακό της ψυχής αλλά και την ενωτική δύναμη του αγίου Πνεύματος διότι τα κεριά κατασκευάζονται, έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε, από το αγνό κερί που φτιάχνει η μέλισσα, η οποία για να παρασκευάσει το κερί μαζεύει τη γύρη από διάφορα λουλούδια. Για το λόγο αυτό το κερί μάς θυμίζει και την εργατικότητα της μέλισσας αλλά και το γεγονός ότι μαζεύει ό,τι καλό και απορρίπτει ό,τι ρυπαρό. Θυμίζει επίσης το κερί τον τρόπο με τον οποίο το Πύρ, η Θεότητα δηλαδή, ενώνεται με την εύπλαστη ψυχή και τη μαλακώνει αλλά και τη φωτίζει και την ίδια και όλους όσοι έρχονται σε κοινωνία μαζί της.

Το κερί, καθώς καίγεται, φωτίζει το περιβάλλον του. Έτσι και ο συνειδητός χριστιανός, όταν θυσιάζεται για την αγάπη του Θεού, φωτίζει τους συνανθρώπους του και τους δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας.

Όταν ο πιστός εισέρχεται στον ναό, πρέπει να ανάβει στο μανουάλι ένα κερί για τους ζώντες κι ένα κερί για τους τεθνεώτες συγγενείς και γνωστούς του. Εάν όμως κάποιοι από τους ζώντες έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τότε καλό είναι να ανάβουμε κερί για τον καθένα ξεχωριστά. Το άναμμα του κεριού πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται με λόγια προσευχής. Για τους ζώντες θα ζητάμε το έλεος και την προστασία του Θεού, ενώ για τους τεθνεώτες τη θεία ευσπλαχνία και αιώνια σωτηρία τους.Το αγνό κερί που παράγεται από παρθένες μέλισσες συμβολίζει την ανθρώπινη φύση του Χριστού η οποία προήλθε από την πάναγνη και παρθένο Μαριάμ. Το τρικέρι του επισκόπου συμβολίζει την Αγία Τριάδα, ενώ το δικέρι τις δύο φύσεις του Χριστού. Τα κεριά ή οι λαμπάδες που ανάβουμε στη Βάπτιση συμβολίζουν το πνευματικό φως που λαμβάνει ο νεοφώτιστος. Τα κεριά της κηδείας, του τάφου και των μνημοσύνων συμβολίζουν το φως του Χριστού, στο οποίο ευχόμεθα να εισέλθει ο αποθανών. Ο Πολυέλαιος συμβολίζει την θριαμβεύουσα Εκκλησία των Ουρανών. Τα κεριά ή τα κανδήλια του συμβολίζουν τους αγίους. Στις μεγάλες γιορτές στις Ιερές Μονές σείουν τον Πολυέλαιο, για να φανερώσουν ότι και οι άγιοι στα επουράνια συνεορτάζουν και συγχορεύουν με την επίγεια Εκκλησία του Χριστού.

Το Θυμίαμα

Θυμίαμα καλείται από τα αρχαία χρόνια το αρωματικό ρετσίνι ή το κόμμι που βγαίνει από τις τομές στον κορμό του δέντρου λίβανος εξ ου και λιβάνι. Στο σπίτι καλό είναι να προσφέρεται θυμίαμα τακτικά και να συνοδεύεται πάντοτε με κάποια προσευχή. Οι πνευματικοί συμβολισμοί του θυμιάματος είναι:

1. Το θυμίαμα εν πρώτοις συμβολίζει την προσευχή, που ανεβαίνει προς τον θρόνον του Θεού. \" Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν Σου. . . \" Είναι η ορμή της ψυχής προς τα άνω. Και ταυτόχρονα συμβολίζει και την ζέουσαν επιθυμία μας να γίνει η προσευχή μας δεκτή \" εις όσμήν ευωδίας πνευματικής \". Γράφει ο ιερός Χρυσόστομος \" Ώσπερ το θυμίαμα και καθ\' εαυτό καλόν και ευώδες, τότε δέ μάλιστα επιδείκνυται την ευωδίαν, όταν ομιλήση τώ πυρί. Ούτω δέ και η ευχή καλή μέν καθ\' εαυτήν, καλλίων δέ και ευωδεστέρα γίνεται όταν μετά και ζεούσης ψυχής αναφέρηται, όταν θυμιατήριον η ψυχή γένηται και πύρ ανάπτη σφοδρόν \". Γι \' αυτό και πρέπει, όταν προσεύχεται κανείς, καλόν είναι να καίει θυμίαμα στο σπίτι.

2. Συμβολίζει ακόμη τις γλώσσες πυρός της Αγ. Πεντηκοστής, όταν ο Κύριος εξαπέστειλε στους Μαθητές Του το Πανάγιό Του Πνεύμα \" έν είδει πυρίνων γλωσσών \". Στην ευχή που λέγει ο ιερεύς, όταν ευλογεί το θυμίαμα στην Πρόθεση, αναφέρει \" Θυμίαμά Σοι προσφέρομεν Χριστέ ο Θεός εις οσμήν ευωδίας πνευματικής, ο προσδεξάμενος εις το υπερουράνιόν Σου θυσιαστήριον, αντικατάπεμψον ημίν την χάριν του Παναγίου Σου Πνεύματος \". Με το θυμίαμα δηλ. ζητούμε από τον Κύριο να μάς στείλει την αγιοπνευματικήν Του χάρι. Γι\' αυτό και οι πιστοί, όταν τους θυμιάζει ο Ιερεύς, κλίνουν ελαφρώς την κεφαλή σε δείγμα αποδοχής της χάριτος αυτής. Ο Άγ. Συμεών Θεσσαλονίκης ερμηνεύει ως εξής την σημασίαν του θυμιάματος : \" Δηλοί την απ\' ουρανού χάριν και δωρεάν εκχυθείσαν τώ κόσμω διά Ιησού Χριστού και ευωδίαν του Πνεύματος και πάλιν εις τον ουρανόν δι\' αυτού αναχθείσαν\".

3. Το ευώδες θυμίαμα συμβολίζει εξ άλλου και τον αίνον, που απευθύνεται προς τον Θεό. Η καύση του θυμιάματος σημαίνει τη λατρεία και τον εξιλασμό. Το δέ ευχάριστο συναίσθημα, που δημιουργείται από το άρωμα του θυμιάματος σε όλο το χώρο του Ι. Ναού, σημαίνει την πλήρωση της καρδιάς μας από τη θεία ευαρέστηση, που είναι ο καρπός της αγάπης μας προς το Θεό. Στην περίπτωση αυτή κάθε πιστός μετατρέπεται σε \" ευωδίαν Χριστού \".

4. Το δέ θυμιατήριον, όπου καίγονται τα κάρβουνα και τοποθετείται το θυμίαμα, συμβολίζει την κοιλίαν της Θεοτόκου, η οποία δέχθηκε στα σπλάχνα της σωματικώς την Θεότητα, που είναι \" πύρ καταναλίσκον \", χωρίς να υποστή φθοράν ή αλλοίωση. Κατά τον άγιο Γερμανό, Πατριάρχη Κων/λεως \" Ο θυμιατήρ υποδεικνύει την ανθρωπότητα του Χριστού, το πύρ την θεότητα και ο ευώδης καπνός μηνύει την ευωδία του Αγίου Πνεύματος προπορευομένην \". Και αλλού \" Η γαστήρ του θυμιατηρίου νοηθείη αν ημίν η ηγιασμένη μήτρα της Θεοτόκου φέρουσα τον θείον άνθρακα Χριστόν εν ώ κατοικεί πάν το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς. Διό και την οσμήν της ευωδίας αναδίδωσιν ευωδιάζον τα σύμπαντα \". Με απλά λόγια και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός περιγράφει αυτόν τον συμβολισμόν, λέγοντας \" Το θυμιατό σημαίνει την Δέσποινα, την Θεοτόκο. Όπως τα κάρβουνα είναι μέσα στο θυμιατό και δεν καίεται, έτσι και η Δέσποινα η Θεοτόκος εδέχθηκε τον Χριστόν και δεν εκάηκε, αλλά μάλιστα εφωτίσθηκε.

Με το θυμίαμα που προσφέρουμε την ώρα της προσευχής υποβοηθείται η ανάταση της ψυχής προς τα υψηλά «άνω σχώμεν τάς καρδίας». Όπως το θυμίαμα θερμαινόμενο στον άνθρακα ανέρχεται προς τα άνω ευωδιάζοντας το περιβάλλον, έτσι και η ψυχή του πιστού με θερμή πίστη πρέπει να πτερουγίζει προς τα άνω μυροβλύζουσα, απαγγιστρωμένη από τις υλικές μέριμνες. Η βάση του θυμιατηρίου υποδεικνύει την ανθρωπότητα του Χριστού, η φωτιά την θεότητά Του και ο ευώδης καπνός μάς «πληροφορεί» την προπορευόμενη ευωδία του Αγίου Πνεύματος.

Ο Μωυσής υπακούοντας στον Θεό κατασκεύασε και τοποθέτησε στη Σκηνή του Μαρτυρίου Θυσιαστήριο του Θυμιάματος (Έξοδ. 30: 1-10). Ο τρόπος παρασκευής του Θυμιάματος διδάχθηκε από τον ίδιο τον Κύριο (Έξοδ. 30: 34-36). Η προσφορά Θυμιάματος στην Παλαιά Διαθήκη αποτελούσε εντολή του Θεού. Έπρεπε να προσφερθεί Θυμίαμα στην αρχή της ημέρας το πρωί και το βράδυ με το άναμμα των Λύχνων (Έξοδ. 30: 7-8).

Αυτή η καλή συνήθεια μεταφέρθηκε και στη χριστιανική λατρεία. Ιδιαίτερα προσφέρεται Θυμίαμα στον Εσπερινό με το ιλαρό φως της δύσεως του Ηλίου και στο ψάλσιμο του δεύτερου στίχου του 140 Ψαλμού, όπου ψάλλεται το \"κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου\". Παρακαλούμε τον Κύριο να ανεβεί η προσευχή μας προς τον θρόνο Του, όπως ανεβαίνει το ευωδιαστό Θυμίαμα προς τον ουρανό.

Το λατρευτικό αυτό μέσο δημιουργεί κατανυκτικό κλίμα προσευχής και ελκύει την αγιαστική χάρη του Θεού. Η ευλογία του Θυμιάματος κατά την τελετή της Προσκομιδής δείχνει καθαρά τη μεγάλη ωφέλεια, που προξενείται στους εκκλησιαζόμενους από την προσφορά του Θυμιάματος. Λέει χαρακτηριστικά εκεί ο ευλογών λειτουργός: \"Θυμίαμά σοι προσφέρομεν, Χριστέ ο Θεός ημών, εις οσμήν ευωδίας πνευματικής· ό προσδεξάμενος εις το υπερουράνιόν σου θυσιαστήριον, αντικατάπεμψον ημίν την χάριν του παναγίου σου Πνεύματος\". (Δηλαδή: Θυμίαμα σ\' Εσένα προσφέρουμε, Χριστέ Ύψιστε Θεέ, ως οσμή ευωδίας πνευματικής· αυτό, αφού δέχθηκες στο υπερουράνιό Σου Θυσιαστήριο, στείλε πίσω σε μας τη χάρη του παναγίου Σου Πνεύματος). Έκπληξη προκαλεί το ότι τα ίδια λόγια περίπου χρησιμοποιεί ο λειτουργός και για την προσφορά των Τιμίων Δώρων στη Θεία Λειτουργία: \" Όπως ο φιλάνθρωπος Θεός ημών, ο προσδεξάμενος αυτά εις το άγιον και υπερουράνιον και νοερόν αυτού θυσιαστήριον εις οσμήν ευωδίας πνευματικής, αντικαταπέμψη ημίν την θείαν χάριν και την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος, δεηθώμεν\". (Δηλαδή: Με σκοπό ο φιλάνθρωπος Θεός μας, που δέχθηκε αυτά στο άγιο και υπερουράνιο και πνευματικό Του Θυσιαστήριο ως οσμή ευωδίας πνευματικής, να στείλει πίσω σε μας τη θεία χάρη και τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ας παρακαλέσουμε).

Όταν ο λειτουργός θυμιάζει τους πιστούς, αυτοί πρέπει να προσκυνούν ευλαβικά προσδοκώντας την ευλογία και τη χάρη του Θεού. Όταν ο λειτουργός θυμιάζει τις εικόνες των αγίων, επιζητεί τις μεσιτικές προσευχές τους προς τον Κύριο για βοήθεια των μελών της στρατευομένης Εκκλησίας. Δυστυχώς Πολλοί χριστιανοί, όταν τους θυμιά ο Ιερεύς, παραμένουν ακίνητοι (σάν κολώνες). Και τούτο, ασφαλώς, λόγω άγνοιας! Η μικρή υπόκλιση είναι δείγμα ότι συμμετέχουμε στα τελούμενα και μία ανταπόκριση στοιχειώδους ευγένειας προς τον λειτουργό που προσεύχεται για μάς!