Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 - 843 μ.Χ.).

Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος (717 - 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. Στην ουσία όμως εξέφραζε δικές του ανεικονικές απόψεις, οι οποίες ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την ανεικονική ιουδαϊκή και ισλαμική πίστη. Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο φοβερά αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες. Οι διώξεις φοβερές. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή επίσης διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος και να ομιλούμε για θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας.

Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του! Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια. Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος P . G . 32,149) και «Προσκυνούμεν δε ταις εικόσιν ου τη ύλη προσφέροντες την προσκύνησιν, αλλά δι΄αυτών τοις εν αυταίς εικονιζομένοις» (Ι. Δαμασκ. P . G .94 1356). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας.

Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο θείον.

Βεβαίως η ηρεμία δεν αποκαταστάθηκε, διότι εξακολουθούσαν να βασιλεύουν εικονομάχοι αυτοκράτορες. Στα 843 η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ του Γ΄, έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα και συνετέλεσε στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος β'.
Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, Αιτούμενοι συγχώρεσιν των πταισμάτων ημών βουλήσει γαρ ηυδόκησας ανελθείν εν τω Σταυρώ ίνα ρύση ους έπλασες εκ της δουλείας του εχθρού όθεν ευχαρίστως βοώμεν χαράς επλήρωσας τα πάντα ο σωτήρ ημών ο παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον.


Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων
Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων

Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων
Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων

Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων - Εμμανουήλ Τζανφουρνάρης, τέλη 16ου - αρχές 17ου αιώνα μ.Χ.
Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων - Εμμανουήλ Τζανφουρνάρης, τέλη 16ου - αρχές 17ου αιώνα μ.Χ.

Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων
Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων

Τι ήταν το περίφημο εκκρεμές του Φουκώ; Ο επιστήμονας που μέτρησε την ταχύτητα του ήχου έπασχε από στραβισμό, ήταν φιλάσθενος και έφυγε μόλις 49 χρόνων

Το θαύμα της ζωής. Εντυπωσιακό βίντεο δείχνει πώς το ωάριο γίνεται έμβρυο και μετά παιδί

΄΄ Παραδοσιακά παιχνίδια ΄΄

Η εποχή που ο «τεστ Παπ», πουλούσε χαλιά στην Αμερική για να επιβιώσει

Ουδέποτε έκανε δήλωση ο Υπ. Παιδείας για κατάργηση του ΑΣΕΠ !

Remembering Leonard Nimoy: The best of Spock

Τέλος οι εξετάσεις ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς

«Θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την Αρχή», εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός, Τάσος Κουράκης

Τέλος οι εξετάσεις ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα παρουσιάσει σε πολυνομοσχέδιο εντός των επόμενων εβδομάδων τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις. «Θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την Αρχή», εξηγεί το σκεπτικό της ηγεσίας ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τάσος Κουράκης. «Αντ’ αυτού, θα υπάρχει ένα σύνολο προϋποθέσεων που θα ορίζουν τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών». 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το ΑΣΕΠ, παρά την κατάργηση των εξετάσεων, θα έχει ρόλο στη διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων, η οποία πολύ πιθανόν να γίνεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου. Σε πρώτο στάδιο, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κουράκης και κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, θα απορροφηθούν άμεσα οι επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού, ο οποίος έγινε το 2008. Πρόκειται για 500 περίπου άτομα στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα, ενώ στη συνέχεια θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών των τριών τελευταίων χρόνων. 

Τα κριτήρια που θα τεθούν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα μέσα στον Απρίλη θα αφορούν προϋπηρεσία, προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται: 

• Προϋπηρεσία
• Επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ 
• Πτυχία-μεταπτυχιακά
• Γλώσσες
• Ειδικεύσεις (παιδαγωγική επάρκεια)
• Οικογενειακή κατάσταση. 

Τα παραπάνω θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και τυχόν προσθήκες. Το υπουργείο ικανοποιεί το αίτημα των αναπληρωτών, ενώ αντίθετα βάζει «πάγο» στα μισθολογικά αιτήματα των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης. Καμία μισθολογική αύξηση δεν αναμένεται, με τους καθηγητές να επισημαίνουν ότι έχουν απώλειες που φτάνουν ακόμα και το 45% των μισθών τους, ενώ το αίτημά τους για μείωση ωραρίου δεν έγινε δεκτό, λόγω των κενών που υπάρχουν στα σχολεία. 

Αβεβαιότητα υπάρχει και για το τι θα γίνει με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς του χρόνου, καθώς το υπουργείο δεν είναι έτοιμο να απαντήσει ακόμα σε πόσες μόνιμες προσλήψεις θα μπορέσει να προχωρήσει. Πάντως, η ηγεσία, όσο κι αν ήθελε να το αποφύγει, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κενά, θα καταφύγει σε προσλήψεις δασκάλων μέσω ΕΣΠΑ. 

Ερωτηματικά από την πλευρά κάποιων εκπροσώπων της ΟΛΜΕ υπάρχουν και για το ζήτημα της αξιολόγησης. Το υπουργείο έκανε λόγο για πάγωμα της αξιολόγησης αλλά θα γίνει... αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, ένας ορισμός για τον οποίο ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες οι εκπαιδευτικοί. Κάποιοι, μάλιστα, σχολίασαν ότι πρόκειται για απλή αλλαγή του ονόματος, τακτική που φαίνεται να ακολουθείται σύσσωμα από την κυβέρνηση.

Στην Αθήνα οι μεγαλοκαταθέτες των ελληνικών τραπεζών Σε Ιωάννινα και Αρτα ο υψηλότερος μέσος όρος καταθέσεων

Στους πληβείους των καταθέσεων κατατάσσονται οι κάτοικοι της Ευρυτανίας
Τα… πολλά λεφτά με τη μορφή καταθέσεων εντοπίζονται στην περιοχή της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Νομαρχία Αθηνών.
Ανήλθαν σε 69,7 δισ ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 έναντι 97,9 δισ τον Ιούνιο του 2010, σημειώνοντας βουτιά 28,2 δισ ευρώ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Οι κάτοικοι των Αθηνών μπορούν να χαρακτηριστούν οι πατρίκιοι των καταθέσεων ενώ στους πληβείους κατατάσσονται οι κάτοικοι της Ευρυτανίας, με το ύψος των καταθέσεων να φθάνει μόλις τα 158 εκατ. ευρώ έναντι 196 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2010.
Στην περίπτωση αυτή η μέση κατάθεση ήταν στα 493  ευρώ,
Στη δεύτερη καλύτερη θέση είναι η περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Το ύψος των καταθέσεων ανήλθε σε 14,6 δισ ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 έναντι 19,7 δισ. το Ιούνιο του 2010.
Από τις τράπεζες έφυγαν 5,1 δισ ευρώ.
Η δεύτερη χειρότερη επίδοση από πλευράς καταθέσεων έρχεται από το  νομό Φωκίδας με πρωτεύουσα την Άμφισσα.
Οι καταθέσεις μόλις σε 312 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 από 401 εκατ  ευρώ τον Ιούνιο του 2010.
Με βάση την απογραφή του 2001 ο αριθμός των κατοίκων ήταν 48.000. άτομα.
Η μέση κατάθεση ανέρχεται σε 6500 ευρώ.
Η νομαρχία Πειραιώς με καταθέσεις 7,5 δισ ευρώ από 12,8 δισ ευρώ τον Ιούνιο του 2010.
Η νομαρχία Ανατολικής Αττικής με 5,1 δισ. από 6,6 δισ  ευρώ, η νομαρχία δυτικής Αττικής με 1.4  δισ από 1,8 δισ ευρώ.
Πιο αναλυτικά η εικόνα των καταθέσεων ανά περιφέρεια:





πηγη bankingnews.gr

Σκεφτείτε σοβαρά αν θα τα ξαναφάτε: Τα 10 πιο καρκινογόνα τρόφιμα!

Ποιες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι… μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κάποιες μάλιστα, αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο…
Αναλυτικά η λίστα όπως την παρουσιάζει το nutrilabs:
1) Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs)
Εννοείται ότι οι GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά τώρα που έχει αποδειχτεί ότι και οι GMOs, αλλά και τα χημικά που τους βάζουν, κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, οι GMOs είναι παντού, όπως στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola). Μπορείτε να τους αποφύγετε με το να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά, μη-γενετικά τροποποιημένα αλλά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
2) Επεξεργασμένα κρέατα
Τα περισσότερα από αυτά, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, τα hot-dog, περιέχουν χημικά συντηρητικά που τα κάνουν να φαίνονται φρέσκα και ελκυστικά, αλλά δυστυχώς προκαλούν και καρκίνο. Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και για άλλες μορφές καρκίνου. Προσέξτε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη-επεξεργασμένα, και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.
3) Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων
Μπορεί να είναι βολικές, αλλά αυτές οι σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Όμοια, το χημικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα ίδια τα ποπκόρν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.
4) Προϊόντα τύπου κόλα
Όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, έτσι και τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους. Οξύνει το pH του σώματος και ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι γεμάτη ζάχαρη, χημικά και χρωστικές ουσίες. Το καραμελόχρωμα και η 4-μεθυλιμιδαζόλη (4-MI) έχει φανεί ότι και από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
5) Φαγητά και αναψυκτικά “διαίτης”
Ακόμα χειρότερη από τα κανονικά αναψυκτικά είναι τα διαίτης και τα φαγητά “διαίτης”. Πρόσφατα έγινε μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που συμπεριέλαβε 20 ξεχωριστές μελέτες. Κατέληξε ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά, προκαλεί μια σωρεία ασθενειών μαζί με προβλήματα στη γέννηση και καρκίνο. Τα γλυκαντικά σουκραλόζη, σακχαρίνη και πολλά άλλα έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.
6) Επεξεργασμένο “λευκό” αλεύρι
Το επεξεργασμένο αλεύρι είναι συνηθισμένο συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οι υπερβολικοί υδατάνθρακες που περιέχει θέλουν προσοχή. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.
7) Επεξεργασμένη ζάχαρη
Το ίδιο ισχύει και για την επεξεργασμένη ζάχαρη, που ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Οπότε, αφού τα μπισκότα, οι τούρτες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, οι σάλτσες, τα δημητριακά και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα HFCS και άλλες ζάχαρες, είναι λογικό που οι καρκίνοι αυξάνονται όλο και πιο πολύ τελευταία.
8) Μήλα, σταφύλια και άλλα “βρόμικα” φρούτα
Πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή επειδή αγοράζουν μήλα, σταφύλια και φράουλες από το σούπερ-μάρκετ. Αν όμως τα φρούτα αυτά δεν είναι βιολογικά, ή πιστοποιημένα χωρίς φυτοφάρμακα, τότε είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Το Environmental Working Group βρήκε ότι το 98% όλων των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας (ιδίως τα “βρόμικα” φρούτα) είναι μολυσμένα με καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα.
9) Σολωμός ιχθυοτροφείου
Ο σολωμός ιχθυοτροφείου είναι άλλο ένα επικίνδυνο τρόφιμο, σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Albany. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο σολωμός αυτός έχει έλλειψη βιταμίνης D, μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, PCBs, επιβραδυντές φλόγας, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά.
10) Υδρογονωμένα έλαια
Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Όμως, τα υδρογονωμένα έλαια αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αυτό οδηγεί σε πολλές ασθένειες, μία από τις οποίες είναι και ο καρκίνος. Κάποιοι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα αντικαθιστούν με φοινικέλαιο, αλλά τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μειώσεις έως 30% σε εφάπαξ Δημοσίου & ΔΕΚΟ – Ποιους αφορά – Πόσοι είναι σε λίστα αναμονής

Μειώσεις που ξεκινούν από ποσοστά ύψους 17% και αναμένεται να φτάσουν έως και το 30% αναμένονται σε εφάπαξ υπαλλήλων του Δημοσίου και ΔΕΚΟ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην πρώτη του σελίδα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Η εφημερίδα επικαλείται εισηγήσεις από την Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι μειώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αφορούν όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 31 Αυγούστου 2013.
Την ίδια στιγμή, στην πρώτη της σελίδα στο φύλλο του Σαββάτου, η εφημερίδα «Έθνος» αναφέρει ότι πλέον τα εφάπαξ στο Δημόσιο δίνονται με το… σταγονόμετρο. Όπως καταγράφει, στην λίστα αναμονής για το εφάπαξ βρίσκονται πλέον 28.000 συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα.

Ο πρώτος αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός από τους πλούσιους για τη χρηματοδότηση της επανάστασης. Η «λίστα» του Κολοκοτρώνη που αναγκάστηκε να γίνει φοροεισπράκτορας

Δείτε πώς μετέφεραν οι αρχαίοι τις τριήρεις στην ξηρά, όταν δεν υπήρχε ο Ισθμός. Πλήρωναν διόδια και τα πλοία

Πέθανε ο θρυλικός “Mr Spock” του Star Trek. Ήταν 83 ετών. Θα θυμόμαστε τον Βουλκάνιο επιστήμονα από τα μυτερά και το μότο: «live long and prosper»

Οδοιπορικό από τις Λιγκιάδες, στην κορυφή στο Μιτσικέλι

Πάνω από 400 εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει αίτηση για τις θέσεις Περιφερειακών Δντων

Tα 10 πιο παράξενα και «εξωγήινα» δάση πάνω στη Γη!

Πώς να φτιάξετε βραχιόλι του Μάρτη

6 Μάρτη: Ημέρα για τον σχολικό εκφοβισμό

Η 6η Μαρτίου είναι ημέρα αφιερωμένη σε δράσεις για το σχολικό εκφοβισμό!

  Πέρα από εκθέσεις ζωγραφικής που μπορούν να οργανωθούν στις σχολικές μονάδες, σίγουρα μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο δράσης εμπλουτισμένο με δραστηριότητες, όπως:

 ·     Συζητήσεις στην τάξη για τον ορισμό & τις μορφές της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμό και τις επιπτώσεις του.  Ενημέρωση σχετικά με το γιατί η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτά από το σχολείο. Τρόποι & προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των κανόνων της τάξης ενάντια στη βία. Αναζήτηση τρόπων για θετική έκφραση της επιθετικότητας (π.χ. μέσω των αθλημάτων). Στις συζητήσεις είναι σκόπιμο να ακούγεται η γνώμη των μαθητών για τα αίτια και τους τρόπους εκδήλωσης της βίας και να προκύπτουν ιδέες για εναλλακτικούς τρόπους πρόληψης, αντιμετώπισης, ανάληψη ευθυνών και ρόλων, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε σχολείου.

·    Βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις μεταξύ μαθητών, με αφορμή βιβλία που αναφέρονται στην σχολική βία, ύστερα από κατάλληλη προεργασία, με την ανάληψη παρουσιάσεων από τους ίδιους τους μαθητές.

·    Προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας, που ανταποκρίνονται στο ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο των μαθητών, ακολουθούμενες από σχετικές συζητήσεις και περαιτέρω δράσεις

·        Δημιουργία αφισών ή/και φυλλαδίων με μηνύματα και πληροφορίες κατά της βίας, χρησιμοποιώντας κολλάζ, ζωγραφική και άλλα εργαλεία των νέων τεχνολογιών

·        Εικαστικά εργαστήρια με δημιουργίες των μαθητών σχετικά με τη βία, ακολουθούμενα από συζήτηση και έκθεση των έργων σε χώρους του σχολείου, πιθανά δε και με δημιουργία σχετικών τοιχογραφιών σε επιλεγμένους χώρους της σχολικής μονάδας

·      Παρουσιάσεις σχετικά με επιμέρους άξονες της θεματολογίας, από ομάδες μαθητών σχολείων, βασισμένες σε έρευνες υλικού από το διαδίκτυο, συζητήσεις, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, καταγραφή απόψεων και αξιοποίηση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών

·     Θεατρικά, μουσικά ή/και χορευτικά δρώμενα, σε σχολικές μονάδες όπου υπάρχουν εκπαιδευτικοί με εξειδικευμένη επιμόρφωση, ώστε να αναδειχθούν θέματα σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση και ειρηνική επίλυση της βίας.

·      Δράση με μπροσούρες, με μπαλόνια , κορδέλες και άλλα υλικά όπου με μηνύματα κατά της βίας διακοσμούμε και υποδεχόμαστε τους μαθητές και τους γονείς εκείνη την ημέρα

·       Αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σε σχολικά sites / blogs, αναφορικά με δράσεις και έρευνες σχετικά με το φαινόμενο

·        Συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς) και Φορείς, ώστε να παρουσιάσουν στα σχολεία μας την επιστημονική τους άποψη και να διευρύνουν τη θεματική για τον σχολικό εκφοβισμό και τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων που αυτός δημιουργεί.

Μερικές μόνο προτάσεις για ταινίες και βιβλία σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έναυσμα για ενεργοποίηση των μαθητών μας :

Ταινίες και μικρά βίντεο:

·        Το καναρινί ποδήλατο:

http://www.youtube.com/watch?v=PLtKh4OGHEw

·        Σχολικός εκφοβισμός:

http://vimeo.com/61199237

·        Δεν φοβάμαι να μιλήσω:

http://vimeo.com/61199236

·        Ένα θύμα ενδοσχολικής βίας μιλάει:

http://vimeo.com/61199235

·        Μη με κοροϊδεύεις:

http://vimeo.com/61199235

Οι λέξεις πονάνε:

http://www.youtube.com/watch?v=6dVozPi4140

 

 Βιβλία:

 ·         Πειρατές και  ιππότες Οι καλοί και  οι κακοί πειρατές

Συγγραφέας: Παπαθεοδούλου Αντώνης 

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Για παιδιά από 4 χρονών

 

·         «Οι Νταήδες του  βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών»

Συγγραφέας:Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Εικονογράφος:Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις:Susaeta

Για παιδιά από 5 χρονών

 

·         Οι Νταήδες του σχολείου είναι βλάκες

Συγγραφέας: Τρεβορ Ρομεϊν

Εκδόσεις Κέδρος

·         «Για να ζήσουμε μαζί» το βιβλίο για τη «Βία» .

Εκδόσεις Κέδρος

·         Ο Ορφέας και οι νταηδες με τα κίτρινα ποδήλατα

Συγγραφέας:Μερκούριος Αυτζής

Εικονογράφος:Λήδα Βαρβαρούση

Εκδόσεις:Ψυχογιός

Για παιδιά από 4 χρονών

 Βιβλία και  όχι μόνο, από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

·         Μίλα μη φοβάσαι

3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο

Περισσότερα εδώ: http://www.epsype.gr/egxeiridio.aspx

Από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, κυκλοφορεί για το ίδιο θέμα και  το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου “Delete στον σχολικό εκφοβισμό», μόνο που εδώ ο συγγραφέας εστιάζει, αυτός φαίνεται και από τον τίτλο, αυτός κινδύνους που υπάρχουν στο Διαδίκτυο αφού ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, είναι και αυτός σημείο των καιρών.

Για μεγαλύτερα παιδιά..

·         Στη Διαπασών

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις Καστανιώτη

·         Ο Πόλεμος των  κουμπιών

Συγγραφέας: Λουί Περγκό

Μετάφραση: Φ. Κονδύλης

Εκδόσεις: Πατάκη

Για παιδιά από 10 χρονών

 Πιστεύουμε ότι με την ενεργοποίηση όλων μας, η ημέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία θα αποτελέσει την απαρχή κι άλλων μόνιμων παρεμβάσεων, ώστε το πρόβλημα αυτό να αναδειχθεί και να αντιμετωπιστεί με τρόπο επωφελή για τους μαθητές μας. Είμαστε στη  διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή βοήθεια χρειαστεί.

 Πηγή: http://mhbiacrete.blogspot.gr/

"Χρυσό ψαλίδι" στους μισθούς για την Ελλάδα- Πρώτη σε μειώσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με τη Εurostat, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%. 
 
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες στην Πορτογαλία ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ) και στην Ιρλανδία παρέμεινε αμέταβλητος στα 1.462 ευρώ την ίδια περίοδο.
Σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης η μείωση στη χώρα μας ήταν -12%, από 865 ΜΑΔ σε 764 ΜΑΔ όταν στη Γερμανία είναι 1.441 ΜΑΔ. Στην Πορτογαλία ο πραγματικός ελάχιστος μισθός σε ΜΑΔ αυξήθηκε κατά 21% και στην Ιρλανδία κατά 10%. Στην ΕΕ σε ονομαστικούς όρους οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον ελάχιστο μισθό μεταξύ 2008 και 2015 παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία +95%, τη Βουλγαρία +64%, τη Σλοβακία +58% και τη Λετονία +57%.
 
Τεράστιες διαφορές σε Βορρά και Νότο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat την 1η Ιανουαρίου 2015, 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ εφάρμοζαν ελάχιστο μισθό με μεγάλες όμως διακυμάνσεις να παρατηρούνται μεταξύ της Βουλγαρίας που είναι 184 ευρώ και του Λουξεμβούργου που φτάνει τα 1.923 ευρώ.
Ειδικότερα, δέκα κράτη μέλη εμφανίζουν ελάχιστο μισθό κάτω από τα 500 ευρώ:
  • Bουλγαρία 184 ευρώ
  • Ρουμανία 218 ευρώ
  • Λιθουανία 300 ευρώ
  • Τσεχία 332 ευρώ
  • Ουγγαρία 333 ευρώ
  • Λετονία 360 ευρώ
  • Σλοβακία 380 ευρώ
  • Εσθονία 390 ευρώ
  • Κροατία 396 ευρώ
  • Πολωνία 410 ευρώ.
Σε πέντε κράτη μέλη ο ελάχιστος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 500-1.000 ευρώ:
  • Πορτογαλία 589 ευρώ
  • Ελλάδα 684 ευρώ
  • Μάλτα 720 ευρώ
  • Ισπανία 757 ευρώ
  • Σλοβενία 791 ευρώ
Τέλος, σε επτά κράτη μέλη ο ελάχιστος μισθός υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ:
  • Μεγάλη Βρετανία 1.379 ευρώ
  • Γαλλία1.458 ευρώ
  • Ιρλανδία 1.462 ευρώ
  • Γερμανία 1.473 ευρώ
  • Βέλγιο και Ολλανδία 1.502 ευρώ
  • Λουξεμβούργο 1.923 ευρώ


Πηγή:www.reporter.gr

Όταν ο εκπαιδευτικός με απλές σκέψεις ¨διαβάζει¨ την ψυχή των μαθητών του

Προς παράταση η θητεία των Σχ. Συμβούλων και Δ/ντων Σχολείων; Ένα πιθανό σενάριο

Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας – Τι θα γίνει με τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ και την κάρτα του Πολίτη

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με το πρώτο νομοσχέδιο να αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρά η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται -και μάλιστα αναδρομικά- το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ.
Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στις 5 Μαρτίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.
Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός:
Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.
ΚΕΠ – ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσης μας για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.
Εξεταστική
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό. Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία» κατέληξε.

Φαινόμενο που προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες: Πάγωσαν κύματα καθώς έσκαγαν στην ακτή (φωτο)

Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έχει σπάσει εκατοντάδες ρεκόρ φέτος τον χειμώνα, καθιστώντας τον Φλεβάρη έναν από τους ψυχρότερους μήνες στην ιστορία των ΗΠΑ. Αλλά στη Μασαχουσέτη έχει τόσο κρύο που ακόμη και τα κύματα αρχίζουν να παγώνουν. Αυτές οι απίστευτες φωτογραφίες των κυμάτων… γρανίτα τραβήχτηκαν από τον σέρφερ Τζόναθαν Νίμερφρο στο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης. Πήρε την κάμερά του όταν πρόσεξε ότι ο ορίζοντας φαινόταν παράξενος – και στη συνέχεια παρατήρησε ότι η σανίδα του είχε πιάσει πάγο. Ακόμα κι αν η άνοιξη μπαίνει επίσημα την Κυριακή, οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι αρκτικές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν στις ΗΠΑ.
kyma

Πραγματικά μέρη που μοιάζουν λες και βγήκαν από παραμύθι

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η σημασία της βιταμίνης B και που θα τη βρείτε

Συμβουλές για το service του LPG

Η τακτική και σύμφωνη με τον κατασκευαστή συντήρηση ενός κινητήρα είναι η εγγύηση πως αυτός θα δουλεύει σωστά και απροβλημάτιστα «για μία ζωή». Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των kit LPG. Δείτε πιο κάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αναμφισβήτητα, το LPG έχει μπει για τα καλά στην ελληνική αυτοκίνηση. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των κυκλοφορούντων οχημάτων με υγραέριο τα τελευταία τρία χρόνια, όσο και από τον αριθμό των πρατηρίων καυσίμων που εξοπλίζονται με αντλίες LPG. Οι λόγοι βέβαια της άνθισης αυτής του υγραερίου ως καύσιμο κίνησης είναι προφανείς. Αφενός είναι το χαμηλό κόστος της εγκατάστασης ενός κιτ, αφετέρου η γρήγορη απόσβεση (ακόμη και στον πρώτο χρόνο, ανάλογα με τα χιλιόμετρα). Ωστόσο, για να απολαμβάνει κανείς τα οικονομικά οφέλη της υγραεριοκίνησης, δηλαδή το να κινείται οικονομικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει τον κινητήρα και το κιτ σε άριστη κατάσταση. Διαφορετικά, το όφελος μπορεί να μετατραπεί σε έξοδα και περιπέτειες. Παρακάτω, αναφερόμαστε στο κομμάτι του service του LPG, ένα θέμα που γίνεται όλο και πιο σημαντικό αφού αφενός οι κάτοχοι οχημάτων με LPG είναι περισσότεροι, αφετέρου αυτοί που εγκατέστησαν τα συστήματα πριν τρία ή και περισσότερα χρόνια φτάνουν σιγά σιγά στην ώρα για το «μεγάλο service». 
Συμβουλές για το service του LPG
Κάθε πότε το service;
Τα πρώτα 1.000 χιλιόμετρα
Τι ισχύει με τα φίλτρα και ποιες οι διαφορές στο service από γενιά σε γενιά;

60' Ελλάδα - Κεντρικά Τζουμέρκα

Τέλος στην πρόωρη σύνταξη: Στο στόχαστρο και όσοι έχουν θεμελιώσει έτη ασφάλισης αλλά όχι όριο ηλικίας

Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων -κυρίως στον δημόσιο τομέα και τις τράπεζες- θα τεθούν επί τάπητος τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», συνολικά 100.000 άτομα έχουν πιάσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας. Από αυτούς οι 80.000 εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την «επαναφορά» της συζήτησης στις πρόωρες.
Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά στην «εξάλειψη "παραθύρων" και κινήτρων που αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα». Στο «επίκεντρο» βρίσκονται ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους σκέφτονται να βγουν πρόωρα σε σύνταξη με αύξηση του λεγόμενου πέναλτι πρόωρης αποχώρησης. Σήμερα στο δημόσιο για παράδειγμα το πέναλτι αυτό ξεκινάει από το 4,5% και φτάνει μέχρι και το 22% για όσους αποχωρούν νωρίτερα από 1 ως και 5 χρόνια. Το πέναλτι αυτό θα αυξηθεί κατά πολύ ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο.
Στα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα το πέναλτι είναι 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που φεύγουν νωρίτερα 5 έτη να χάνουν το ένα τρίτο της σύνταξης. Παράλληλα στα ειδικά Ταμεία, όπως αυτά των τραπεζοϋπαλλήλων θα σταματήσουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έφεραν σε πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 10.000 εργαζόμενους. Στόχος είναι να σταματήσει η πλειοψηφία των εργαζόμενων να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο δημόσιο και στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία η συντριπτική πλειοψηφία, το 70% ή και το 80% των υπαλλήλων βγαίνουν σε σύνταξη πρόωρα.
Από 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας με την έξοδο να γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή στα 62 με μειωμένη (ή εναλλακτικά στα 62 με πλήρη αλλά με 40 έτη ασφάλισης). Μόνο όσοι είναι ασφαλισμένοι πριν το 1983 δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που φέρνει στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Προς κατάργηση του ΑΣΕΠ και όχι αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς

Η εκπαίδευση επιστρέφει στην επετηρίδα! Την κατάργηση του ΑΣΕΠ στην Παιδεία προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Κουράκης δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι, ύστερα από διάλογο, θα θεσμοθετηθεί νέο σύστημα μοριοδότησης για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, «που θα υπηρετεί την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, ενώ δεν θα απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν τα πανεπιστήμια».
Ο κ. Κουράκης σήκωσε το βάρος της πρώτης συνάντησης με το προεδρείο της μεγαλύτερης ομοσπονδίας του δημόσιου τομέα, καθώς ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς απεχώρησε σύντομα από τη συνάντηση, ενώ εντύπωση έκανε σε συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ η στάση του Δημήτρη Χασάπη, προοριζόμενου για τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Ο κ. Χασάπης έδειχνε να χάνει εύκολα την ψυχραιμία του στα σημεία-«αγκάθια» της συζήτησης. Αλλωστε, οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Συγκεκριμένα, τους ελέχθη:
• Η δημοσιονομική στενότητα δεν επιτρέπει να δοθούν αυξήσεις. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος έως 45%.
• Δεν μπορεί να γίνει μείωση του ωραρίου των καθηγητών στα επίπεδα προ του 2013, όταν αυξήθηκε κατά δύο ώρες. (Πρόκειται για αθέτηση προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ).
• Θα είναι δύσκολο να καλυφθούν, με νέες προσλήψεις, όλα τα κενά δασκάλων και καθηγητών την επόμενη σχολική χρονιά.
• Η ηγεσία του υπουργείου εκλήθη να απολογηθεί για τον Γιάνη Βαρουφάκη ως προς τη βαρύτητα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Ενώ η ίδια επιθυμεί η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη κάθε εκπαιδευτικού να μη συνδέεται με το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του, το κείμενο διαπραγμάτευσης προς ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ δεν το αποσαφηνίζει.
• Θα επαναλειτουργήσουν αυτόνομα τα σχολεία που συγχωνεύθηκαν για λόγους εξοικονόμησης πόρων.
• Θα επιστρέψουν στην εκπαίδευση οι διαθέσιμοι καθηγητές τεχνολογικής εκπαίδευσης με ρύθμιση, προς το τέλος Μαρτίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, που προέρχεται από την τεχνολογική εκπαίδευση, παρουσιάζει σχετικό βιβλίο σήμερα, στις 6.30, στην ΕΣΗΕΑ.

To ρόφημα που καταστρέφει τα δόντια μας μέσα σε δευτερόλεπτα

Τι κι αν πλένετε τα δόντια σας πρωί και βράδυ. Εάν δεν προσέχετε τις τροφές που καταναλώνετε μπορεί να καταστρέψετε το σμάλτο των δοντιών σας μέσα σε 30 δευτερόλπετα. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία αναφέρει ότι τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών μόλις 30 δευτερόλεπτα μετά την κατανάλωση.  Μάλιστα ακόμη κι αν βουρτσίσουμε τα δόντια μας μισή ώρα μετά, η ζημιά έχει ήδη γίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές. Πηγή: healthpro.gr

Τη Υπερμάχω, Βατοπαιδινοί, Ζωντανή Ηχογράφηση


Α' Χαιρετισμοί

Πληροφορίες για τον Ακάθιστο Ύμνο βλέπε εδώ.

Ακάθιστος Ύμνος - Α' Στάσις

γγελος πρωτοστάτης,
οὐρανόθεν ἐπέμφθη,
εἰπεῖν τῇ Θεοτόκω τὸ Χαῖρε·
καὶ σὺν τῇ ἀσωμάτῳ φωνῇ,
σωματούμενόν σε θεωρῶν, Κύριε,
ἐξίστατο καὶ ἵστατο,
κραυγάζων πρὸς Αὐτὴν τοιαῦτα·
Χαῖρε, δ' ἧς ἡ χαρὰ ἐκλάμψει,
χαῖρε, δι' ἧς ἡ ἀρὰ ἐκλείψει.
Χαῖρε, τοῦ πεσόντος Ἀδάμ ἡ ἀνάκλησις,
χαῖρε, τῶν δακρύων τῆς Εὔας ἡ λύτρωσις.
Χαῖρε, ὕψος δυσανάβατον ἀθρωπίνοις λογισμοῖς,
χαῖρε, βάθος δυσθεώρητον καὶ ἀγγέλων ὀφθαλμοῖς.
Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις Βασιλέως καθέδρα,
χαῖρε, ὅτι βαστάζεις τὸν βαστάζοντα πάντα.
Χαῖρε, ἀστὴρ ἐμφαίνων τὸν ἥλιον,
χαῖρε, γαστὴρ ἐνθέου σαρκώσεως.
Χαῖρε, δι' ἧς νεουργεῖται ἡ κτίσις,
χαῖρε, δι' ἧς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Βλέπουσα ἡ Ἁγία,
ἑαυτήν ἐν ἁγνείᾳ,
φησὶ τῷ Γαβριὴλ θαρσαλέως·
τὸ παράδοξόν σου τῆς φωνῆς,
δυσπαράδεκτόν μου τῇ ψυχῇ φαίνεται·
ἀσπόρου γὰρ συλλήψεως,
τὴν κύησιν πὼς λέγεις κράζων·
Ἀλληλούια.

Γνῶσιν ἄγνωστον γνῶναι,
ἡ Παρθένος ζητοῦσα,
ἐβόησε πρὸς τὸν λειτουργοῦντα·
ἐκ λαγόνων ἁγνῶν,
υἷον πῶς ἔσται τεχθῆναι δυνατόν;
λέξον μοι.
Πρὸς ἥν ἐκεῖνος ἔφησεν ἐν φόβῳ,
πλὴν κραυγάζων οὕτω·
Χαῖρε, βουλῆς ἀπορρήτου μύστις,
χαῖρε, σιγῆς δεομένων πίστις.
Χαῖρε, τῶν θαυμάτων Χριστοῦ τὸ προοίμιον,
χαῖρε, τῶν δογμάτων αὐτοῦ τὸ κεφάλαιον.
Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι' ἧς κατέβη ὁ Θεός,
χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα ἀπὸ γῆς πρὸς οὐρανόν.
Χαῖρε, τὸ τῶν Ἀγγέλων πολυθρύλητον θαῦμα,
χαῖρε, τὸ τῶν δαιμόνων πολυθρήνητον τραῦμα.
Χαῖρε, τὸ φῶς ἀρρήτως γεννήσασα,
χαῖρε, τὸ πῶς μηδένα διδάξασα.
Χαῖρε, σοφῶν ὑπερβαίνουσα γνῶσιν,
Χαῖρε, πιστῶν καταυγάζουσα φρένας.
Χαῖρε, Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Δύναμις τοῦ Ὑψίστου,
ἐπεσκίασε τότε,
πρὸς σύλληψιν τῇ Ἀπειρογάμω·
καὶ τὴν εὔκαρπον ταύτης νηδύν,
ὡς ἀγρὸν ὑπέδειξεν ἡδὺν ἅπασι,
τοῖς θέλουσι θερίζειν σωτηρίαν,
ἐν τῷ ψάλλειν οὕτως·
Ἀλληλούια.

χουσα θεοδόχον,
ἡ Παρθένος τὴν μήτραν,
ἀνέδραμε πρὸς τὴν Ἐλισάβετ.
Τὸ δὲ βρέφος ἐκείνης εὐθὺς ἐπιγνόν,
τὸν ταύτης ἀσπασμὸν ἔχαιρε,
καὶ ἅλμασιν ὡς ἄσμασιν,
ἐβόα πρὸς τὴν Θεοτόκον·
Χαῖρε, βλαστοῦ ἀμάραντου κλῆμα,
χαῖρε, καρποῦ ἀκήρατου κτῆμα.
Χαῖρε, γεωργὸν γεωργοῦσα φιλάνθρωπον,
χαῖρε, φυτουργὸν τῆς ζωῆς ἠμῶν φύουσα,
Χαῖρε, ἄρουρα βλαστάνουσα εὐφορίαν οἰκτιρμῶν,
χαῖρε, τράπεζα βαστάζουσα εὐθηνίαν ἱλασμῶν.
Χαῖρε, ὅτι λειμῶνα τῆς τρυφῆς ἀναθάλλεις,
χαῖρε, ὅτι λιμένα τῶν ψυχῶν ἑτοιμάζεις.
Χαῖρε, δεκτὸν πρεσβείας θυμίαμα,
χαῖρε, παντός τοῦ κόσμου ἐξίλασμα.
Χαῖρε, Θεοῦ πρὸς θνητοὺς εὐδοκία,
χαῖρε, θνητῶν πρὸς Θεὸν παρρησία.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Ζάλην ἔνδοθεν ἔχων,
λογισμῶν ἀμφιβόλων,
ὁ σώφρων Ἰωσὴφ ἐταράχθη·
πρὸς τὴν ἄγαμόν σὲ θεωρῶν,
καὶ κλεψίγαμον ὑπονοῶν Ἄμεμπτε·
μαθὼν δέ σου τὴν σύλληψιν,
ἐκ Πνεύματος Ἁγίου,
ἔφη·
Ἀλληλούια.


Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Ἄγγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέμφθη....
Ἄγγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέμφθη....

Βλέπουσα ἡ Ἁγία, ἑαυτήν ἐν ἁγνείᾳ....
Βλέπουσα ἡ Ἁγία, ἑαυτήν ἐν ἁγνείᾳ....

Γνῶσιν ἄγνωστον γνῶναι, ἡ Παρθένος ζητοῦσα....
Γνῶσιν ἄγνωστον γνῶναι, ἡ Παρθένος ζητοῦσα....

Δύναμις τοῦ Ὑψίστου, ἐπεσκίασε τότε.... / Ἔχουσα θεοδόχον, ἡ Παρθένος τὴν μήτραν....
Δύναμις τοῦ Ὑψίστου, ἐπεσκίασε τότε.... / Ἔχουσα θεοδόχον, ἡ Παρθένος τὴν μήτραν....

Ζάλην ἔνδοθεν ἔχων....
Ζάλην ἔνδοθεν ἔχων....

Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι' ἧς κατέβη ὁ Θεός....
Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι' ἧς κατέβη ὁ Θεός....

Χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα ἀπὸ γῆς πρὸς οὐρανόν....
Χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα ἀπὸ γῆς πρὸς οὐρανόν....

Χαῖρε, ἄρουρα βλαστάνουσα εὐφορίαν οἰκτιρμῶν....
Χαῖρε, ἄρουρα βλαστάνουσα εὐφορίαν οἰκτιρμῶν....

4 τρόποι για να βρίσκετε την πιο οικονομική βενζίνη

http://blog.insurancemarket.gr/car/tips/237-pws-na-vreis-tin-pio-oikonomiki-venzini
Με 3 νέες, καινοτόμες εφαρμογές μπορείτε πλέον να βρίσκετε το πρατήριο με την πιο οικονομική τιμή βενζίνης στην περιοχή σας.

1.Με ένα δωρεάν μήνυμα από το κινητό σας στον πενταψήφιο αριθμό «54151» και αναφέροντας την περιοχή που σας ενδιαφέρει κάθε φορά, μπορείτε να ενημερώνεστε για τα πρατήρια με την πιο φτηνή βενζίνη. Με ένα SMS οι αρμόδιοι θα σας δίνουν τα 3 πιο φτηνά σημεία πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην περιοχή που επιθυμείτε κάθε φορά.

2.Ο δεύτερος τρόπος αφορά στην ενεργοποίηση ηλεκτρονικών πινάκων στην Αττική οδό, όπου θα αναγράφονται οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης για τα επόμενα τρία βενζινάδικα που πρόκειται να συναντήσει ο οδηγός. Η υπηρεσία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Ιανουαρίου.



3.Ένας άλλος τρόπος ιδανικός για όσους έχουν συσκευές android (κινητά ή tablet) είναι να κατεβάσουν την εφαρμογή VenziniGR μέσω της οποίας θα μπορούν να βάζουν την περιοχή που τους ενδιαφέρει και να βρίσκουν με αυτόν τον τρόπο το πρατήριο καυσίμων με την πιο οικονομική βενζίνη της περιοχής.

4.Τέλος, μπορείτε να μπείτε μέσω internet στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (στο www.fuelprices.gr), να πατήσετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει και το είδος βενζίνης ή αερίου που θέλετε να βάλετε στο αυτοκίνητό σας και να βρείτε τα πιο κοντινά σημεία πώλησης, τη διεύθυνσή τους, αλλά και την τιμή του καυσίμου.

spirossoulis.com
- See more at: http://blog.insurancemarket.gr/car/tips/237-pws-na-vreis-tin-pio-oikonomiki-venzini#sthash.h3Ylb8TF.dpuf