Σάββατο 31 Μαΐου 2014

4 Ιούνη 2014 Γενική Συνέλευση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 
Τακτική Γενική Συνέλευση

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014
3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

«Μαρούτσειο», Χρ. Κατσάρη 11 (απέναντι από τη ΔΕΗ).
Ώρα έναρξης 5 μ.μ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η παρουσία όλων μας στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη. Με τη συμμετοχή μας αναδεικνύουμε τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και καταθέτουμε προτάσεις για την επίλυσή τους με στόχο την ποιοτική της αναβάθμιση.
Το ΔΣ

Ανακοίνωση για την επιμόρφωση των Διευθυντών στις 2 και 3 Ιουνίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  
   ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα,  30-5- 2014
Αρ. Πρωτ.: 118
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ : Μέλη
Ανακοίνωση
για την επιμόρφωση των Διευθυντών στις 2 και 3 Ιουνίου 2014
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, καλεί τους συναδέλφους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του νομού μας που κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη 2η περίοδο επιμόρφωσης στις 2 και 3 Ιούνη 2014 (αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ. Ηπείρου, Ανεξαρτησίας 146-Ιωάννινα), να βαδίσουν στο δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοί μας της 1ης περιόδου και να μη συμμετάσχουν, δηλώνοντας απεργία.
Για το σκοπό αυτό η ΔΟΕ, με την υπ. αριθ. 866/21-5-2014 απόφασή της έχει κηρύξει πάγια 48ωρη απεργία για τους Διευθυντές και 3ωρη στάση εργασίας την πρώτη ημέρα πραγματοποίησης των διημερίδων επιμόρφωσης (από 8π.μ. έως 11π.μ.) για όλους τους συναδέλφους, έτσι ώστε, να τους δίνεται η δυνατότητα μαζί με τα ΔΣ, να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο διεξαγωγής αυτών.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και την προώθηση της εφαρμογής της αξιολόγησης – χειραγώγησης των ποσοστώσεων, της μισθολογικής – βαθμολογικής καθήλωσης και των απολύσεων.
Το Δ.Σ.

Οι 9 «χρυσές» δουλειές χωρίς σπουδές αλλά… με μεγάλες αποδοχές!

Τα εννιά επαγγέλματα, τα οποία αποφέρουν υψηλές απολαβές και για να τα ασκήσει κανείς δεν χρειάζεται να διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο παρά μόνο κάποια εκπαίδευση και εξειδίκευση… ξεχώρισε το Careercast.
Η έρευνα έγινε σε διεθνές επίπεδο και μπορεί να μην αντανακλά την πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, ωστόσο, τα αποτελέσματά της δίνουν μια γενική εικόνα για τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση παγκοσμίως και τις τάσεις στην αγορά εργασίας.Τα εννιά επαγγέλματα που αποφέρουν υψηλές απολαβές και δεν χρειάζονται πτυχίο είναι τα εξής:
Τεχνικός τηλεπικοινωνιών
Η εκπαίδευση γίνεται σε τεχνικές σχολές, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ. Στην εποχή του Ιντερνετ τα πάντα συνδέονται με την τηλεπικοινωνία. Η ανάγκη να λειτουργούν όλα απρόσκοπτα 24 ώρες το 24ωρο αυξάνει τη ζήτηση τεχνικών τέτοιου είδους.
Μηχανικός αεροσκαφών
Η εκπαίδευση γίνεται σε ΙΕΚ (αλλά και σε ΤΕΙ) ή αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού. Οι αεροπορικοί στόλοι μεγαλώνουν συνεχώς και έτσι αυξάνονται και οι ανάγκες για ανθρώπους που θα τα συντηρούν.
Αναπνευστικός θεραπευτής
Είναι κάτι όπως λέμε… φυσιοθεραπευτής για αναπνευστικές παθήσεις. Και μπορεί εδώ στην Ελλάδα το εν λόγω επάγγελμα να είναι παντελώς άγνωστο, ωστόσο στις ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο περιζήτητα. Επομένως, δεν θα αργήσει αν έρθει και εδώ.

Εξειδικευμένος τεχνίτης
Η εκπαίδευση γίνεται σε τεχνικές σχολές, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ. Υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μηχανικός αυτοκινήτων/μοτοσικλετών/σκαφών, ψυκτικός, τεχνίτης θέρμανσης κ.λπ. είναι δουλειές που πάντα θα είναι απαραίτητες.
Αστυνομικός -Fashion Buyer
Δεν χρειάζεται καμία εκπαίδευση, μόνο εμπειρία και καλά αποτελέσματα στη δουλειά. Είναι το άτομο που αποφασίζει τι είδους ρούχα και αξεσουάρ θα προμηθευτεί ένα κατάστημα.
Web Designer/Προγραμματιστής/Developer/Coder
Χρειάζεται μόνο… ταλέντο. Και ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Ισως και κάποια σχετική σχολή να βοηθούσε. Στην εποχή του Ιντερνετ και των έξυπνων κινητών όλοι όσοι εργάζονται σε αυτούς τους τομείς είναι σίγουρο ότι πάντα θα έχουν δουλειά.
Νοσηλευτής
Από τις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη έλλειψη σε όλη την Ευρώπη και, με δεδομένη τη δημογραφική αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού, η ζήτησή του δεν αναμένεται να μειωθεί.
Αγρότης
Τα νέα προϊόντα που αποκτούν ξαφνικά ιδιαίτερα ζήτηση, όπως το ιπποφαές, η αλόη και άλλα, τα βιολογικά προϊόντα αλλά και άλλα πιο εξειδικευμένα όπως αυτά χωρίς γλουτένη προσφέρουν άπειρες ευκαιρίες για απασχόληση με μεγάλη μάλιστα επιτυχία.

Τα 33 πιο όμορφα εγκαταλελειμμένα σημεία του πλανήτη – Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Έρχονται τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό από τον Νοέμβριο – Ενοποιούνται 60 φορείς – Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ

- Αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα
- Ξεκινά η διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα
- Στόχος να ψηφιστούν οι αλλαγές μέχρι τον Νοέμβριο
- Διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και ειδικοί λογαριασμοί

Με τη διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά το τοπίο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ήδη, άρχισε η εκπόνηση μελέτης από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έπειτα από την υπογραφή σχετικής σύμβασης από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την οποία δημοσιεύει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες με στόχο το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ και την εφαρμογή των νέων πληροφοριακών συστημάτων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας οδηγεί σε υγιή ταμεία τα οποία υπηρετούν τις αρχές για τις οποίες συγκροτήθηκαν.

Παράλληλα αναφέρουν, ότι εξασφαλίστηκε η καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ για το μέλλον ενώ τέθηκαν ενιαίοι και δίκαιοι κανόνες.

Στους 60 φορείς που ενοποιούνται, διατηρούνται σήμερα περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και ειδικοί λογαριασμοί, με λογιστική και οικονομική «αυτοτέλεια», διακριτές διοικητικές μονάδες και προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και στα Ταμεία που έχουν ενοποιηθεί με προηγούμενους νόμους.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι με την ενοποίηση των Ταμείων ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ενώ διαβεβαιώνουν, ότι πρόκειται αποκλειστικά για διοικητική ενοποίηση που δεν επηρεάζει το ύψος των συντάξεων
Ακόμη, τα πληροφοριακά συστήματα που διατηρούν οι φορείς, είναι ασύμβατα μεταξύ τους και δεν επιτρέπουν την ανταλλαγή και την ενοποίηση των δεδομένων των ταμείων που βρίσκονται στον ίδιο φορέα.

Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων, οριστικοποιείται η τελική δομή του ασφαλιστικού συστήματος, καθίσταται δυνατή η ορθολογική οργάνωση του προσωπικού, η αξιοποίηση ενιαίων μηχανογραφικών συστημάτων, και η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας.

Τελικός στόχος, είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η μείωση των διοικητικών βαρών, η εξάλειψη κάθε ίχνους παραβατικότητας, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η αύξηση των εσόδων των Ταμείων.

Οδικός χάρτης για τη μείωση της φορολογίας - Καταργούνται τεκμήρια, φόρος πολυτελείας και έκτακτη εισφορά - Τι θα πληρώσουμε έως το 2020

- Μεγάλος στόχος η μείωση του ΦΠΑ σε 12%, από 23% που είναι σήμερα
- Παρελθόν ο φόρος πολυτελείας, τα τεκμήρια, αλλά κι η έκτακτη εισφορά
- Στο 33% η φορολογία εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους, από το σημερινό 42%
- 15% η φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η ελάφρυνση της φορολογίας, που θα δώσει ανάνα στους "γονατισμένους" Έλληνες είναι ο νέος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, που θέλει να δείξει πως έχει... "πιάσει" το νόημα και έχει διαβάσει το μήνυμα που της έστειλαν οι πολίτες μέσα από την κάλπη των εκλογών.
Και γι' αυτό ετοιμάζει αλλαγές στη φορολογία και καταρτίζει έναν "οδικό χάρτη", ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή έως το 2015 και πρώτος στόχος είναι να φέρει μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 12%,

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, αναφέρεται πως στα σχέδια της κυβέρνησης, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ είναι και η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων από το 42% στο 33%.

Ακόμη, αναφέρεται πως τεκμήρια, φόρος πολυτελείας κι έκτακτη εισφορά θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν, την ώρα που ελεύθεροι επαγγελματίες κι επιχειρήσεις θα έχουν επιβάρυνση 15% στα κέρδη τους.

Στην κυβέρνηση, μετά από τους παραπάνω στόχους που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το οικονομικό επιτελείο, με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τους Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη, έχουν αναλάβει τη διεκπαιρέωση αυτής της οικονομικής μεταρρύθμισης και πιστεύεται πως η ανάπτυξη είναι αυτή που θα πολλαπλασιάσει αυτόματα τα έσοδα.

Αναλυτικά οι αλλαγές του οικονομικού χάρτη
Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Εισόδημα 15.000 γλιτώνει 150 ευρώ το χρόνο


Μόνο η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα ελαφρύνει τους φορολογούμενους κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο ιδανικότερο σενάριο, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται φέτος για τελευταία φορά, με την κατάργησή της να σημαίνει πως ένας μισθωτός με συνολικό εισόδημα 15.000 ευρώ, θα γλιτώνει 150 ευρώ το χρόνο, στα 30.000 ευρώ το κέρδος θα είναι 300 ευρώ, ενώ στα 60.000 ευρώ το όφελος θα αγγίζει τα 1.200 ευρώ τον χρόνο.

Επιπρόσθετα, οι ελαφρύνσεις θα προκύψουν από τη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 42% στο 33%, η οποία σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να αφορά κυρίως στη λεγόμενη “μεσαία τάξη”.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στο 15% ο φορολογικός συντελεστής


Οι συντελεστές 26% και 33% για εισοδήματα από ελευθέρα επαγγέλματα θεωρούνται από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ "υπερβολικοί".

Αναφέρεται, ωστόσο, πως επιβλήθηκαν εξαιτίας της κρίσης και με φόντο την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να πιάσει τη φοροδιαφυγή που συντελείται με σαφώς μεγαλύτερη άνεση στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι προβλεπόμενες αλλαγές έχουν σαν στόχο τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης σταδιακά στο 15% κι αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με την πλήρη ενεργοποίηση των μέτρων, όπως το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο αλλά κι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπου οι δαπάνες προδίδουν τα εισοδήματα και προσδιορίζουν τελικά τον φόρο.

Η ελάφρυνση θα είναι τουλάχιστον 42% για όσους έχουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και μεγαλύτερη για τα πιο υψηλά κλιμάκια. Σήμερα ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ οφείλει φόρο 3.120 ευρώ. Η μείωση του συντελεστή στο 15% προσγειώνει τον φόρο στα 1.800 ευρώ.

Ομοίως, για ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 60.000 ευρώ, η εφορία απαιτεί 16.600 ευρώ. Με συντελεστή 15%, ο φόρος καθηλώνεται σε 9.000 ευρώ. Η προσαρμογή στους συντελεστές φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνει σταδιακά και το βάθος χρόνου θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της φορολογικής διοίκησης να έχει την πλήρη γνώση των πραγματικών εισοδημάτων τους.

Αυτοκίνητα: Τέλος στο φόρο πολυτελείας


Το πιο εύκολο και το πιο σίγουρο μέτρο θεωρείται η άμεση κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Την ίδια τύχη θα έχουν και τα τεκμήρια από το 2015 και σταδιακά θα καταργηθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, που επιβάλλεται σήμερα, σε συνδυασμό με την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

Αποφέρει σε ετήσια βάση περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αν η κατάργηση καθυστερήσει θα υπάρξει από το 2015 τουλάχιστον ένα λίφτινγκ για πολύτεκνους, με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αλλά μικρής εργοστασιακής αξίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η άμεση ελάφρυνση ξεπερνά τα 102 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα στα ΙΧ δεν είναι άλλο από τα τέλη κυκλοφορίας. Στα χέρια του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, βρίσκεται πόρισμα ειδικής επιτροπής, στο οποίο διατυπώνονται πολλά εναλλακτικά σενάρια.

Κάποια από αυτά είναι: Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση των τελών κυκλοφορίας και μετάθεση των επιβαρύνσεων στο κόστος των καυσίμων, καθώς βέβαια και το ολλανδικό μοντέλο με τα GPS σε κάθε αυτοκίνητο και χρέωση τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε όχημα. Το τελευταίο μοντέλο εγκαταλείφθηκε, καθώς ούτε η Ολλανδία που το σχεδίασε δεν έχει καταφέρει να το εφαρμόσει ακόμα. Τα υπόλοιπα παραμένουν στο τραπέζι και οι αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο, ούτως ώστε οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ από το 2015.

Τεκμήρια: Στόχος η κατάργησή τους το 2015


Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο άγεται και φέρεται χρόνια τώρα, αλλά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στην τρόικα, τον Απρίλιο του 2015 θα είναι πλήρως λειτουργικό.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός με το πάτημα ενός κουμπιού, θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει την πλήρη περιουσιακή κατάσταση καθενός από τους περίπου 8,5 εκατ. φορολογουμένους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τεκμήρια μετράνε τους τελευταίους μήνες ζωής τους.

Αν θα καταργηθούν από τις αρχές του 2015 ή από το 2016 με μια ενδιάμεση μείωση, ενδεχομένως, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, πάντως η αρχική κατεύθυνση αφορούσε σε μείωση των τεκμηρίων για ΙΧ κατά περίπου 30% μέχρι την πλήρη κατάργησή τους.

Επιχειρήσεις: Γενναίο “ψαλίδι” στον φόρο κερδών


Σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η οποία προφανώς δεν διανέμει μερίσματα και κερδίζει 12.000 ευρώ ετησίως, η εφορία είναι σχεδόν συμμέτοχος. Απαιτεί κάθε χρόνο παραπάνω από το 1/4 των κερδών ή 3.120 ευρώ. Σήμερα όλες οι επιχειρήσεις φορολογούνται για το σύνολο των κερδών τους, με συντελεστή 26%. Στη συνέχεια επιβάλλεται έξτρα φόρος 10% στην περίπτωση όπου διανέμουν μερίσματα.

Ένα παράδειγμα: Για μια επιχείρηση που έχει ετήσια κέρδη 300.000 ευρώ και από αυτά διανέμει τα 20.000 ευρώ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο φόρος που της αναλογεί σε ετήσια βάση είναι 80.000 ευρώ.

Η μείωση του φόρου στο 15% περιορίζει το φόρο στα 45.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της οικογενειακής επιχείρησης με τα κέρδη των 12.000 ευρώ, αν ο συντελεστής την πρώτη χρονιά μειωθεί από το 26% στο 23%, ο φόρος περιορίζεται αντίστοιχα από τα 3.120 στα 2.760 ευρώ.

Η περαιτέρω μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 20%, προσαρμόζει τον φόρο στα 2.400 και ο τελικός συντελεστής 155 τοποθετεί τον πήχη του φόρου στα 1.800 ευρώ.

ΦΠΑ: Σενάρια για μείωση στο 12%


Το σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ στο 12%, χαμηλότερο κατά 52% σε σχέση με το 23% σήμερα, θα απαιτήσει αρκετά χρόνια. Έως το τέλος του 2015, οπότε αναμένεται να επανεξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κοινοτική οδηγία με την οποία ορίζεται ότι ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι σε κανένα κράτος-μέλος χαμηλότερος από το 155, είναι σαφές ότι το κατώφλι αυτό είναι απροσπέλαστο.

Στη συνέχεια, όμως, όλα είναι ανοιχτά αφού το θέμα του ΦΠΑ θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από το καλοκαίρι, καθώς οι αλλαγές που προωθούνται είναι ευρύτερες των συντελεστών.

Ακίνητα: Μειώσεις στις αντικειμενικές από το 2017


Οι ελαφρύνσεις θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές από την 1η Ιανουαρίου 2017. Όλοι οι φόροι που σχετίζονται με τις αντικειμενικές αυτόματα θα μειωθούν, εκτός εάν στο μεταξύ γίνει η απόλυτη ανατροπή στην αγορά ακινήτων και εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι οι φόροι ακινήτων θα κινηθούν καθοδικά.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Προσλήψεις Αναπληρωτών τη σχολική χρονιά 2013-2014 του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β.Παληγιάννη

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287
e-mail: paligiannis@hotmail.gr                                             Αθήνα 28 Μαΐου 2014

10.929 οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Π.Ε.
Η αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών

     Με βάση τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κι έως σήμερα έχουν προσληφθεί 10.929 εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης.
     Από αυτούς 7.948 έχουν προσληφθεί στη Γενική Εκπαίδευση και 2.981 στην Ειδική Αγωγή.
     Συγκεκριμένα: Στη Γενική Εκπαίδευση προσλήφθηκαν
3.352 Δάσκαλοι
1.467 Νηπιαγωγοί
3.129 Ειδικότητες, εκ των οποίων 183 είναι μειωμένου ωραρίου.
     Από τους 7.948 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μόνο οι 1.714 (870 ΠΕ60, 834 ΠΕ70 και 10 ΠΕ06) προσλήφθηκαν με πιστώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
   Στην Ειδική Αγωγή προσλήφθηκαν 2.981 εκπαιδευτικοί ΠΕ70.50/71 και ΠΕ60.50/61.
     Από αυτούς 1.293 ΠΕ70.50/71 και 258 ΠΕ60.50/61 προσλήφθηκαν σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και 1.848 ΠΕ70.50/71 και 582 ΠΕ60.50/61 στην Παράλληλη Στήριξη.
     Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις, ο αριθμός των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν για το 2013-2014 είναι κατά 1.007 μεγαλύτερος από τον αριθμό προσλήψεων του προηγούμενου έτους 2012 – 2013.
     Με βάση τις προσλήψεις αναπληρωτών στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή καθίσταται αναγκαίος ο άμεσος προγραμματισμός μονίμων διορισμών στην Π.Ε. για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλειος

Τα 6 σενάρια του ΟΟΣΑ για το μέλλον του σχολείου

Το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την έναρξη-λήξη του σχολικού έτους, αργίες και διακοπές

Το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης, σχετικά με την έναρξη-λήξη του σχολικού έτους, αργίες και διακοπές, προβλέπει τα εξής:
1. Το σχολικό έτος 2014-15 για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 31η Αυγούστου 2015.
2. Για το σχολικό έτος 2014-15, το διδακτικό έτος για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 30η Ιουνίου 2015. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου δύναται να αξιοποιηθεί για επιμορφωτικά σεμινάρια.
3. Για το σχολικό έτος 2014-15 οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα Νηπιαγωγεία, καθώς και η διδασκαλία των μαθημάτων για τα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια,δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αρχίζει στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί το χρονικό διάστημα διενέργειας των εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου για τα Γυμνάσια,Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
4. Για το σχολικό έτος 2013-2014, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Νηπιαγωγεία και η διδασκαλία των μαθημάτων στα Δημοτικά λήγουν στις 13 Ιουνίου 2014 ενώ για το σχολικό έτος 2014-15 θα λήξουν στις 15 Ιουνίου 2015.
5. Οι διακοπές των Χριστουγέννων για τα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, θα διαρκέσουν από τις 24 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2015.
6. Για το σχολικό έτος 2014-15 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου2015, δεναποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για ολες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
7.Για τα όσα δεν αναφέρονται στην απόφαση περί  σχολικού έτους, διακοπές, αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ισχύουν  όσα αναφέρονται στα Προεδρικά Διατάγματα  200/98 και 201/98 και για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης   ισχύουν τα Προεδρικά Διατάγματα 104/79 και η υπουργική απόφαση 80033/Γ2/2006

Προτάσεις για την..."καλύτερη" εφαρμογή της αξιολόγησης κάνει το ΙΕΠ του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτη



 

Καθυστέρηση και στασιμότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Π.Ε. του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μεγάλη καθυστέρηση και στασιμότητα υπάρχει στην πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών της Π.Ε. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και τα ερωτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ουδείς γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των μεταθέσεων, των αποσπάσεων, των μόνιμων διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών για το 2014.
Συγκεκριμένα:
1. Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Μετά την 5μηνη καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου, χωρίς κανένα λόγο, αφού καμιά αλλαγή δεν έγινε, δεν έχουν ζητηθεί ακόμη ούτε τα κενά από τις Δ/νσεις Π.Ε. Με βάση δε τις διαδικασίες που απαιτούνται - εξέταση ενστάσεων, αμφισβητούμενες αιτήσεις, μεταθέσεις σε διαπολιτισμικά κλπ. - η ανακοίνωση των μεταθέσεων δεν αναμένεται να γίνει πριν το τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου του 2014.
Υπενθυμίζω ότι οι μεταθέσεις γίνονται με βάση τα οργανικά κενά που αποστέλλουν οι Δ/νσεις Π.Ε. (άρθρα 4 και 12 του Π.Δ. 50/96) στα οποία υπολογίζονται και οι παραιτήσεις που έγιναν μέχρι τις 30 του Απρίλη.
2. Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ 
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μεταθέσεων θα έχει επιπτώσεις στην υποβολή των αιτήσεων για απόσπαση και στην εξέτασή τους. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί και οι συνάδελφοι βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε ομηρία, αφού δεν θα γνωρίζουν έγκαιρα σε ποια σχολική μονάδα θα υπηρετήσουν το Σεπτέμβρη για να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Κατά τη γνώμη μου η εγκύκλιος των αποσπάσεων θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα, να υποβάλουν αιτήσεις οι συνάδελφοι και να τους δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης ή ανάκλησης μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων. Εξυπακούεται ότι οι αποσπάσεις πρέπει να γίνουν με τη μοριοδότηση και με βάση τα πραγματικά κενά που θα αποστείλουν οι Δ/νσεις Π.Ε. και όχι με τον απαράδεκτο και αδιαφανή τρόπο που έγιναν πέρυσι.

3. Μόνιμοι διορισμοί – προσλήψεις αναπληρωτών
Παρά τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στην Π.Ε., εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων, καμιά βούληση δεν υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για μόνιμους διορισμούς. Οι μόνιμοι διορισμοί την τελευταία τριετία στην Π.Ε. ήταν ελάχιστοι, περίπου 270, ενώ οι αποχωρήσεις περισσότερες από 7.200. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν τηρούν στην εκπαίδευση ούτε καν το 1:5 που έχουν συμφωνήσει με την Τρόικα.
Καμία, επίσης, ενημέρωση δεν υπάρχει για το τι θα γίνει με τις προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά. Πόσες δηλαδή πιστώσεις θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά.
Η προκήρυξη διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, άμεσα, τόσο για την Ειδική, όσο και για τη Γενική Αγωγή είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, προκειμένου να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο οργανικά κενά να καλύπτονται όχι με μόνιμους διορισμούς, αλλά με προσλήψεις αναπληρωτών. Στην Ειδική Αγωγή, μάλιστα, συνάδελφοί μας έφτασαν να έχουν μέχρι 12 χρόνια προϋπηρεσίας, ως αναπληρωτές, χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την καθυστέρηση, οφείλει ΤΩΡΑ να κινήσει τις διαδικασίες για να γίνουν έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι με ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και γι’ αυτό θα πρέπει να έχουν έστω και τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται, προκειμένου να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

37 Βιβλία παιδικής λογοτεχνίας online και με αφήγηση…για όλους!

Μερικά βιβλία online για τους μικρούς μας φίλους. Στα περισότερα από αυτά υπάρχει αφήγηση.

Πανελλαδικές: «Εύκολα» τα θέματα Μαθηματικών, Βιολογίας, Ιστορίας και Φυσικής - δείτε τις απαντήσεις

Με την εξέταση των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στα μαθήματα Γενικής Παιδείας - τα Μαθηματικά, τη Βιολογία, την Ιστορία και τη Φυσική - συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Εκπαιδευτικοί κρίνουν ότι τα θέματα και στα τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Παρασκευής ήταν σε γενικές εύκολα για τους καλά διαβασμένους.

Στα μαθηματικά θεωρούνται σχετικά εύκολα και δεν συγκρίνονται με τα πολύ δύσκολα θέματα που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αποτέλεσμα είναι η αναμενόμενη αύξηση των βάσεων, στο βαθμό επιρροής του μαθήματος αυτού, που μάλιστα είναι αυξημένης βαρύτητας για το πέμπτο πεδίο των Οικονομικών Σχολών.

Διαβάστε εδώ τις απαντήσεις στα Μαθηματικάστην Ιστορία, στη Φυσική και στη Βιολογία.

Για τη Βιολογία ειδικοί εκτιμούν ότι τα θέματα ήταν σαφή, εξέταζαν όλα τα κεφάλαια της διδασκόμενης ύλης και δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Τα θέματα στο μάθημα Ιστορίας Γενικής Παιδείας καλύπτουν αρκετά κεφάλαια της εξεταστέας ύλης και ήταν σαφή. Τα παραθέματα της ομάδας Β χαρακτηρίζονται αρκετά απλά και χωρίς «παγίδες».

Τα θέματα της Φυσικής επίσης χαρακτηρίζονται εύκολα.

Tanea.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Ομόκεντρο» Φλωρόπουλου, δημοσιεύουν τα θέματα καθώς και τις απαντήσεις.


Διαβάστε εδώ τα θέματα Μαθηματικών Γενικής Παιδείας

Διαβάστε εδώ τα θέματα Ιστορίας Γενικής Παιδείας

Διαβάστε εδώ τα θέματα Φυσικής Γενικής Παιδείας

Διαβάστε εδώ τα θέματα Βιολογίας Γενικής Παιδείας

Τα καλύτερα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Τα νοσοκομεία της χώρας «βαθμολόγησε» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τη βοήθεια των καταγραφών που γίνονται στο σύστημα ESY-NET. Σύμφωνα με τον ιστότοπο iatropedia η αξιολόγηση του Υπουργού δίνει μια εικόνα των καλύτερων και χειρότερων δημόσιων νοσοκομείων. Κακή βαθμολογία έλαβαν τα νοσοκομεία που δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα σύμφωνα με τις κλίνες που διαθέτουν αλλά και τα κονδύλια που έχουν ξοδευτεί.
Τα 10 πιο αποδοτικά νοσοκομεία
Κατάταξη Νοσοκομείων δυναμικότητας κλινών > 600 Νοσοκομεία με υψηλή αποδοτικότητα (με αλφαβητική σειρά)
Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
Γ.Ν. ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κατάταξη Νοσοκομείων δυναμικότητας κλινών 400 – 600
Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ»
Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
Γ. ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»
Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ - ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ.
Κατάταξη Νοσοκομείων με χαμηλή αποδοτικότητα
Νοσοκομεία με χαμηλή αποδοτικότητα * (με αλφαβητική σειρά)
Γ.Ν. ΑΙΓΙΟΥ
Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «ΚΑΤ»
Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Γ.Ν. ΘΗΒΩΝ
Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ»
Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ»
Γ.Ν. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΟΑΕΔ: Τα 11 «άγνωστα» επιδόματα – Δείτε αν είστε δικαιούχος

Μπορεί όταν κάποιος ακούει για επίδομα από τον ΟΑΕΔ να σκέφτεται το επίδομα ανεργίας, όμως, ο Οργανισμός προσφέρει ένα πλήθος άλλων βοηθημάτων, όχι μόνο σε ανέργους, αλλά και σε εργαζομένους, τα οποία πολλοί από τους δικαιούχους τους, ούτε καν γνωρίζουν.
Κάποια από τα επιδόματα αυτά, όπως σημειώνει το money-money.gr, χορηγούνται ή μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας, είτε για μισθωτούς που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ή σε επίσχεση εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, είτε ακόμη σε νέους 20-29 ετών και σε νέες μητέρες.
Τα 11 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ:
1. Επίδομα ανεργίας (360 ευρώ +10% προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας)
Για να χορηγηθεί απαιτείται καταγγελία σύμβασης (απόλυση) και συγκεκριμένος αριθμός ημερών ασφάλισης.
2. Επίδομα επίσχεσης Εργασίας ή λόγω διακοπής εργασιών της Επιχείρησης
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη. Επίσης, το επίδομα αυτά χορηγείται σε μισθωτούς που προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για οποιοδήποτε λόγο (άρθρο 325 Α.Κ.).
3. Ειδικό Βοήθημα μετά τη λήξη της Επιδότησης Λόγω Ανεργίας
Το δικαιούνται όσοι παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι , λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ).
4. Επίδομα Σε Νέους Από 20-29 Ετών
Καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 – 29 ετών, εφ” όσον παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο και ανέρχεται σε 73,37 ευρώ τον μήνα για πέντε μήνες (367 ευρώ σύνολο).
5. Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας του Εργοδότη
Σκοπός του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι τριών (3) μηνών που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας.
6. Επίδομα Διαθεσιμότητας
Παρέχεται σε μισθωτούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στο 10%του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης και για διάστημα μέχρι τρεις μήνες το χρόνο.Το δικαίωμα του μισθωτού να επιδοτηθεί λόγω διαθεσιμότητας, μπορεί να ασκηθεί μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα (έναρξης αυτής),
7. Επίδομα Στράτευσης (καταργείται από 1ης Ιουλίου 2014)
Καταβάλλεται σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία, ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, μπορούν να το λάβουν όσοι έχουν κάνει 150 ημερομίσθια κατά τον προηγούμενο χρόνο από εκείνο που μπήκαν στο στρατό ή 150 ημέρες εργασίας (ημερομίσθια) το προηγούμενο της κατάταξης 15μηνο χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια των 3 τελευταίων μηνών. Οι Δικαιούχοι έχουν προθεσμία για την είσπραξη, τρεις μήνες από την απόλυσή τους απ” το στρατό.
8. Ειδικό Βοήθημα Μετά Από Τρίμηνη Παραμονή Στα Μητρώα του ΟΑΕΔ
Το συγκεκριμένο επίδομα δικαιούνται ασφαλισμένοι, που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Για να λάβουν το ειδικό βοήθημα θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τρεις μήνες, να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν πρέπει υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π).Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Το ύψος του βοηθήματος είναι 220 ευρώ/μήνα. Ισχύει εισοδηματικό κριτήριο (9.977,99€ το 2013 και 10.271,46€ για το 2014)
9. Eπιδότηση Νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας (ΕΣΠΑ)
Ο ΟΑΕΔ καταβάλει ειδικό επίδομα σε άνεργους νέους από 20 μέχρι και 29 ετών και έχουν αποφοιτήσει από Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα λαμβάνοντας τίτλο σπουδών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Προϋπόθεση είναι να εγγραφούν στα ειδικά μητρώα ανέργων το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες από την λήψη του πτυχίου και για τους άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί.
10. Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας
Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας 6 μηνών αφού πρώτα πάρουν τους 3,5 μήνες αδείας μετά τον τοκετό ή τη μετατρέψουν σε μειωμένο ωράριο εργασίας, δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ το νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ μηνιαίως.
Την ειδική άδεια των 6 μηνών δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, η και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.
Η ασφαλισμένη μπορεί, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.
11. Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας
Καταβάλλεται η διαφορά μεταξύ του μισθού της εργαζόμενης και της επιδότησης ασθένειας λόγω τεκετού που έλεβε από το ΙΚΑ. Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.
Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.

Ποιοι εργαζόμενοι δεν θα πληγούν από τη συρρίκνωση του Δημοσίου και ποιες υπηρεσίες θα ενισχυθούν

Η συρρίκνωση των δομών του δημοσίου έχει αγγίξει ένα ποσοστό ύψους περίπου 40% συνολικά, ενώ, υπενθυμίζεται ότι έως τα τέλη του 2014, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα ανέλθουν στις 15.000, αριθμός ο οποίος αποτελεί μέρος των «μνημονιακών δεσμεύσεων» της κυβέρνησης.
Πλήθος υπηρεσιών και ειδικοτήτων εργαζομένων έχει πληγεί από τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα, ωστόσο, συγκεκριμένες δομές, όχι μόνο δεν έχουν υποστεί το λεγόμενο downsizing και δεν έχουν αποτελέσει μέρος σχετικών σεναρίων που αφορούν το μέλλον, αλλά επιπλέον έχουν ενισχυθεί ως προς τις αρμοδιότητές τους. Πρόκειται για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για την στελέχωση των οποίων έχει εκτιμηθεί πως θα καταγράψει… αυξητικές τάσεις.
Άλλωστε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένως εξάρει τους υπαλλήλους των ΚΕΠ για «το αίσθημα εξυπηρέτησης του πολίτη η οποία τους διακρίνει, κάτι που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», όπως έχει πει χαρακτηριστικά.
Στις προτεραιότητες του αρμόδιου υπουργείου κατέχει υψηλή θέση η αναβάθμιση των ΚΕΠ με την παροχή υπηρεσιών on-line, με στόχο την ακόμη καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ στο σχεδιασμό της ουσιαστικής αναβάθμισης της ηλεκτρονικής πύλης ΕΡΜΗΣ, εντάσσεται η παροχή του συνόλου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες μέσω των ΚΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη, μετά την 27η Μαΐου, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω των ΚΕΠ για τα ακόλουθα:
• Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
• Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ.
• Αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) αρμοδιότητας ΟΓΑ και διανομή των αντίστοιχων δελτίων, μέσω ενιαίου ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης, για τις ακόλουθες παροχές (η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων θα ξεκινήσει στις 27 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2014):
α) Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
β) Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού
γ) Πρόγραμμα εκδρομών
δ) Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων
ε) Πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων εισιτηρίων θεάτρων.
Νωρίτερα στα ΚΕΠ είχαν δοθεί αρμοδιότητες για: :
• Πιστοποιητικά δημοτολογίου
• Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
• Βεβαίωση γέννησης
• Βεβαίωση ιθαγένειας
• Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ
• Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ
• Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ
• Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ.

Που πάνε οι εισπράξεις από τα διόδια; Αυτό που θα διαβάσετε είναι ασύλληπτο.

Του Τ. Παναγιωτόπουλου (πολ. μηχανικού): Από πρόχειρους υπολογισμούς για ένα χιλιόμετρο ενός τμήματος εθνικού δρόμου πλάτους 20m, το κόστος για την κατασκευή του ανέρχεται στο ποσό του 8.000.000 ευρώ.

Δηλαδή με απλά λόγια το κόστος κατασκευής είναι 100ευρώ/m2 , αν υπολογίσουμε για... γεφυρώσεις αρδευτικά κλπ ένα διπλάσιο κόστος ανηγμένο σε m2 τροποποιείται σε...200ευρώ/m2.

Αν διπλασιάσουμε το συνολικό κόστος για απρόβλεπτα και διάφορα ειδικά έργα το συνολικό κόστος τροποποιείται σε 400 ευρώ/m2.
Αυτό σημαίνει ότι για την κατασκευή ενός χιλιομέτρου απαιτείται κόστος 400Χ20Χ1000 = 8.000.000 ευρώ /km.Επίσης από πρόχειρους υπολογισμούς τα έσοδα σε ετήσια βάση από τις εισπράξεις των διοδίων ανέρχονται σε περίπου 2.177.000.000 δίς ευρώ.

Τα τμήματα του εθνικού μας δικτύου που μπορούν να ενώσουν ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια είναι:
1. ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ = 220km (εισπράξεις 10.000Χ6Χ366 = 110.000.000 ευρώ)
2. ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ = 250km (εισπράξεις 20.000Χ8Χ366 = 58.000.000 ευρώ)
3. ΠΑΤΡΑ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ = 150km (εισπράξεις 20.000Χ4Χ366 = 30.000.000 ευρώ )
4. ΡΙΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ = 225km (εισπράξεις 40.000Χ18Χ366 = 263.000.000 ευρώ)
5. ΕΓΝΑΝΤΙΑ( ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΑΛΕΞ/ΛΗ) = 566km (εισπράξεις 100.000Χ6Χ366 = 219.000.000 ευρώ)
6. ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ = 502km (εισπράξεις 150.000Χ23Χ366 = 1.262.000.000 ευρώ)
7. ΛΑΡΙΣΣΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ = 189km
8. ΛΑΜΙΑ-ΑΝΤΙΡΙΟ = 170km
9. ΧΑΝΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ = 202km
10. ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ = 45km (εισπράξεις 200.000Χ4Χ366 = 235.000.000 ευρώ)

Το συνολικό μήκος του παραπάνω δικτύου είναι 2.519km

Αν δεχθούμε ότι στη χώρα μας τα ΙΧ επιβατηγά και φορτηγά που κυκλοφορούν είναι περίπου 8.000.000 με ένα μέσο όρο 200 ευρώ το χρόνο που πληρώνουν για τέλη κυκλοφορίας, το κράτος εισπράττει 8.000.000Χ200 = 1.600.000.000 δίς ευρώ.

Με τους παραπάνω υπολογισμούς συγκεντρώνονται περίπου 3,77 δίς ευρώ το χρόνο για την «συντήρηση» των δρόμων.

Αν δεχθούμε ότι δαπανάται ένα ποσόν περίπου 20% για την συντήρηση και την λειτουργία των δρόμων, δηλαδή 770.000.000 ευρώ περισσεύουν 3δίς ευρώ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1. Για την κατασκευή ολοκλήρου του εθνικού δικτύου εκ του μηδενός απαιτούνται 2.519Χ8.000.000 = 20.152.000.000 δίς ευρώ.
2. Με τις παραπάνω εισπράξεις σε 7 χρόνια έχει ανακατασκευαστεί το εθνικό δίκτυο εξ, ολοκλήρου.
3. Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες συνέχισης των δρόμων και ανακοινώνουν προγράμματα ΕΣΠΑ για την συνέχιση τους;
4. Γιατί αυξήθηκαν οι εισφορές στα διόδια;
5. Γιατί με την κατάργηση διοδίων η χώρα μας πλήρωσε πρόστιμο σε εργολάβους 7.000.000 ευρώ, και πως υπολογίστηκε η ανταποδοτικότητα;
6. Πόσα χρήματα έβαλαν οι εργολάβοι για την κατασκευή των οδών που ελέγχουν;
7. Γιατί το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα είναι τριπλάσιο από αυτό των Ευρωπαϊκών χωρών;
8. Ποιος θα πληρώσει την ζημιά για την κακοτεχνία στο τμήμα ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ που δεν λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια και ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ σαν κόστος και άλλα 100 εκατομ. περίπου από στέρηση εσόδων από τα διόδια, δηλαδή συνολικά 300.000.000 ευρώ.;
9. Πού πήγαν οι εισπράξεις περίπου 15 δίς ευρώ την τελευταία πενταετία που δεν έχει κατασκευασθεί ούτε ένα μέτρο δρόμου ενώ αυτές γίνονται κανονικά;
10. Πόσα χρήματα πρέπει να προσθέσουμε στα παραπάνω που έχουν εισπραχθεί από την Ευρώπη από εθνικά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ κλπ;
11. Πόσο μήκος δρόμου έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 5 χρόνια και με ποιό κόστος;

Τι αλλάζει στο σχολικό έτος

Στις 8 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία για το σχολικό έτος 2014- 2015 σύμφωνα με σχέδιο της υπουργικής απόφασης που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, καταργείται η αργία των τριών Ιεραρχών ενώ οι διακοπές των Χριστουγέννων περικόπτονται κατά μία ημέρα.
Εν τω μεταξύ, αλλάζουν οι ημερομηνίες των εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. Έτσι οι υποψήφιοι των Γυμνασίων θα εξεταστούν στις 24 Ιουνίου ενώ για τα Λύκεια οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 10:00 το πρωί.
Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 2 Ιουνίου αρχίζουν οι αιτήσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά 77 βρεφονηπιακοί σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 παιδιά.

Κλέφτες, φέρτε την πίσω……


Η χαμένη Καρυάτιδα
Αν επισκεφθείτε το Μουσείο Ακροπόλεως, σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι 5 Καρυάτιδες που έχουν διασωθεί από τον βράχο της Ακρόπολης. Ένα σημείο έχει αφεθεί επίτηδες κενό, γιατί η 6η Καρυάτις βρίσκεται στο British Museum του Λονδίνου.
Καρυάτιδα
Μόνη της στο Βρετανικό μουσείο
Καρυάτις ονομάζοναι τα γλυπτά που έχουν γυναικεία μορφή και χρησιμεύουν στην στήριξη κτιρίων. Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στην Σπάρτη. Είναι μια παραλλαγή της Κόρης και χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική αντί για κίονες ως διακοσμητικό στήριγμα σε πύλες, προσόψεις, γείσα, ζωφόρους, σκεπές και λοιπά. Το αντίστοιχο αρχιτεκτονικό στοιχείο που έχει ανδρική μορφή ονομάζεται Άτλας. Στην Ακρόπολη, οι έξι κόρες έχουν λυγισμένο το ένα πόδι, αυτό προς τον κεντρικό άξονα (ή πιο απλά οι τρεις αριστερές το δεξί πόδι και οι τρεις δεξιές το αριστερό πόδι). Φορούν ένα δωρικό πέπλο που σχηματίζει πτυχές ανάμεσα στα στήθη και καθώς κυλά προς τα πόδια. Τα μαλλιά τους είναι μακριά, χτενισμένα προς τα πίσω και δεμένα χαλαρά. Οι βραχίονες λείπουν από όλες. Σύμφωνα με ρωμαϊκά αντίγραφα στο Τίβολι το ένα χέρι κρατούσε την άκρη του ρούχου και το άλλο μια φιάλη. Οι Καρυάτιδες σήμερα βρίσκονται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, εκτός από τη δεύτερη από αριστερά η οποία είχε απαχθεί από το λόρδο Έλγιν και βρίσκεται μόνη της στο Βρετανικό Μουσείο.
Τα γλυπτά του Παρθενώνα, και η μία Καρυάτιδα είναι μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803 και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816. Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Καρυάτιδα
ÁÊÑÏÐÏËÇ ÊÁÑÕÁÔÉÄÅÓ ÅÑ×ÈÅÉÏ
280539_151230908352563_1252732363_o
Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα έχει καταβάλει προσπάθειες να φέρει τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα.

Πώς να μη σας τσιμπήσει ούτε ένα κουνούπι φέτος!

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί με αυτό ήρθαν και τα κουνούπια!
Δείτε πώς θα προστατευθείτε από τα τσιμπήματα και...

 με φυσικό τρόπο, χωρίς να καταφύγετε σε λύσεις αμφιβόλου αποτελέσματος που κοστίζουν.
Βάλτε στο μπαλκόνι ή τον κήπο τα κατάλληλα φυτά!
Δενδρολίβανο, βασιλικός, φασκόμηλο, δυόσμος, λεμονόχορτο, ευκάλυπτος, λεβάντα, σκόρδο, γεράνι, μελισσόχορτο, κρεμμύδια, θυμάρι, καλέντουλα και καλαμίνθη, θα δημιουργήσουν μία προστατευτική περίμετρο που θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά.
Αν δεν έχετε χώρο για φυτά, τα αιθέρια έλαια θα κάνουν την ίδια δουλειά! Επίσης μπορείτε να κάψετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω αποξηραμένα βότανα.
Χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια
Διαλύστε αιθέρια έλαια από τα παραπάνω φυτά σε νερό ή νερό και οινόπνευμα και ψεκάστε τους τοίχους και τα φυτά εξωτερικά και εσωτερικά του σπιτιού κάθε 15-20 μέρες.
Αυξήστε την πρόσληψη σε βιταμίνη Β1
Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β1 έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τα κουνούπια από το να σας τσιμπήσουν.

Αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε κάλιο
Έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο (μπανάνες) έλκει τα κουνούπια.
Αποφεύγετε τα σκούρα ρούχα
Σύμφωνα με έρευνα τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα ρούχα, άρα καλό θα είναι να προτιμάτε τις ανοιχτές αποχρώσεις.
Αξιοποιείστε τις μυρωδιές που απωθούν τα κουνούπια
Ξίδι και σκόρδο είναι πρώτα στη λίστα!
Φτιάξτε το προσωπικό σας αντικουνουπικό
Προσθέστε 7-10 σταγόνες αιθέρια έλαια σε 2 κουταλιές της σούπας από φυτικό έλαιο και αναμείξτε τα. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα αιθέρια έλαια είναι αρκετά ισχυρά και θα πρέπει πρώτα να δοκιμάζονται σε ένα μικρό σημείο του σώματος, για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
Προστατέψτε καρπούς και αστραγάλους
Πρόκειται για αγαπημένα σημεία των κουνουπιών. Φρέσκος δυόσμος, βασιλικός, μελισσόχορτο ή λίγες σταγόνες από το προσωπικό σας αντικουνουπικό σε αυτά τα σημεία θα αποτρέπει την «επιδρομή».

Ε.Ε: Φάτε φτωχοί τα δηλητήρια!

Ανακοίνωση για την πρώτη μέρα της επιμόρφωσης των Διευθυντών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  
   ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα,   29-5-2014
Αρ. Πρωτ.: 118
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ :
Μέλη Συλλόγου
Ανακοίνωση
για την πρώτη μέρα της επιμόρφωσης των Διευθυντών
     Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων χαιρετίζει την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων Διευθυντών  του Νομού μας στη σημερινή απεργία (Πέμπτη 29-5-2014), πρώτη ημέρα  εφαρμογής του προγράμματος Επιμόρφωσης  Στελεχών Εκπαίδευσης σε θέματα αξιολόγησης δηλώνοντας έτσι την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.
     Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βρίσκεται στο πλευρό τους και αύριο Παρασκευή 30-5-2014, τη Δευτέρα 2-6-2014 αλλά και την Τρίτη 3-6-2014 για να δηλώσουμε μαζί ότι καμιά αξιολόγηση και καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να έχει θετικά αποτελέσματα, όταν επιβάλλεται και δεν είναι προϊόν γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Δηλώνουμε δε πως θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να δίνουμε τον καθημερινό μας αγώνα για ένα σχολείο δημοκρατικό, αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού.
Το ΔΣ

Εντυπωσιακή αναρρίχηση αρκούδας με το μικρό της στην Πίνδο (vid)

Το Χάρβαρντ υποκλίνεται στον Ελύτη

«Δε γίνεται. Δεν εγεννήθηκα ν' ανήκω πουθενά/Τιμαριώτης τ' ουρανού κει πάλι ζητώ ν' αποκατασταθώ/ Στα δίκαιά μου. 

Το λέει κι ο αέρας/ Από μικρό το θαύμα είναι λουλούδι και άμα μεγαλώσει θάνατος...»: οι παραπάνω στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη κυκλοφορούν πλέον και σε αγγλική μετάφραση με πρωτοβουλία του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 

Συγκεκριμένα μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν από τη σειρά «Harvard Early Modern and Modern Greek Library» οι ποιητικές συλλογές «Τα Ελεγεία της Οξώπετρας» και «Δυτικά της Λύπης», που είναι οι δύο τελευταίες που έγραψε ο μεγάλος Ελληνας νομπελίστας ποιητής.


Οι δύο αυτές ποιητικές συλλογές, που κυκλοφόρησαν το 1991 και το 1995 αντίστοιχα, παρουσιάζονται σε έναν ενιαίο τόμο εκατό σελίδων, σε μετάφραση του διακεκριμένου μεταφραστή Ντέιβιντ Κόνολι, ο οποίος έχει ασχοληθεί σε βάθος με το έργο των Ελλήνων ποιητών. «Τον Νοέμβριο του 1995, τέσσερα μόλις χρόνια μετά μετά την έκδοση των "Ελεγειών της Οξώπετρας", που πολλοί θεώρησαν ως το αποκορύφωμά (και ίσως το τελευταίο κεφάλαιο) του ποιητικού του έργου, κυκλοφόρησε και το "Δυτικά της Λύπης". Αν τα ποιήματα του πρώτου έργου είναι παιάνες στη ζωή (και όχι ελεγεία για τον θάνατο, όπως πολλοί κριτικοί έσπευσαν να τα ερμηνεύσουν), τα ποιήματα του δεύτερου έργου ακόμη περισσότερο δικαιούνται αυτόν τον χαρακτηρισμό, καθώς αποτελούν μια κατάφαση, μια δοξολογία της ζωής πιο καθαρά δηλωμένης», γράφει χαρακτηριστικά ο Κόνολι στην εισαγωγή της έκδοσης και συμπληρώνει: «Αν με ελεγεία τίθεται το ερώτημα: "Αλλά πώς με τι/ Γίνεται τρόπο να φανερωθεί το μη- λεγόμενον", η απάντηση έρχεται δυτικά της λύπης όπου "...αδιάκοπα ολοκληρώνεται όλων των νοημάτων/Το πλεκτό". Μπορεί το "Δυτικά της Λύπης" να χαρακτηρίζεται - όπως άλλωστε δηλώνεται στον τίτλο- από έναν διαφορετικό προσανατολισμό και μια διαφορετική προοπτική, θα ήταν όμως αδιανόητο να διαβάζεται χωριστά από "Τα Ελεγεία της Οξώπετρας"». Και καταλήγει εκφράζοντας την άποψη πως «μαζί τα δύο αυτά έργα συναποτελούν μια ολοκληρωμένη ποιητική διαθήκη του Ελύτη».

Το έργο του Οδυσσέα Ελύτη ταξιδεύει εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο κουβαλώντας μαζί του και την Ελλάδα. Το κορυφαίο έργο του, το «Αξιον Εστί», είναι η πλέον μεταφρασμένη συλλογή του καθώς έχει μεταφραστεί σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες μεταξύ των οποίων τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά αλλά και τα Εσθονικά, τα Αραβικά ακόμα και τα Κινέζικα. Ποιητικά έργα του έχουν κυκλοφορήσει επίσης στη Γερμανία, στην Αμερική, στο Μεξικό, στην Αργεντινή, στην Ουγγαρία, στη Νορβηγία, στην Τουρκία, στην Κολομβία και αλλού.

Κι αν κάποιοι διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να προσεγγιστεί και γίνει κατανοητός ο λόγος του μεγάλου Ελληνα ποιητή από ανθρώπους με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, η απάντηση είναι πως, πέρα από τη βαθιά ελληνικότητά του, το έργο του αποπνέει πανανθρώπινες αξίες οι οποίες δεν γνωρίζουν εθνικότητα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ ankouka@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr