Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Παράταση του σχολικού έτους: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Του Ζαχαρία Καψαλάκη
Διαβάζω τον στρουθοκαμηλισμό του Υπουργείου Παιδείας το οποίο δια μέσου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που είναι το πλέον αρμόδιο όργανο, ύστερα από συνεδρίαση, εισηγήθηκε με εμπιστευτικό έγγραφο προς τον υπουργό Παιδείας, (και το οποίο όλως τυχαίως διέρρευσε στα ΜΜΕ της προπαγάνδας) τα παρακάτω, σχετικά με τον καθορισμό του Σχολικού και Διδακτικού έτους, της περιόδου διδασκαλίας μαθημάτων, των αργιών και διακοπών:

1. Το σχολικό και το διδακτικό έτος να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου.
2. Τα μαθήματα να αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου.
3. Στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, να γίνεται μάθημα.
4. Η 30ή Ιανουαρίου να χαρακτηρισθεί ως ημέρα εορτής κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
5. Τα μαθήματα στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό να λήγουν στις 15 Ιουνίου και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) στις 31 Μαΐου.
6. Το σχολικό έτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου να αξιοποιείται για επιμορφωτικά σεμινάρια.
7. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον το επιβάλλουν οι ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να παρατείνεται το διδακτικό έτος, όσον αφορά μόνον τα Λύκεια ,και μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Για μια ακόμη φορά οι υπεύθυνοι του υπουργείου νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίου, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι χιλιάδες εκπαιδευτικές ώρες που χάνονται  κάθε χρόνο ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ στη μικρή χρονική διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά στο ότι το υπουργείο αργεί επιδεκτικά να διορίσει αναπληρωτές.
Και για να γίνει περισσότερο κατανοητός, παραθέτω τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών στην α/θμια:
7/9/13 προσλήψεις 516 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 741 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών

Να πάμε και στην ειδική αγωγή;
           
Χάθηκαν χιλιάδες ώρες λοιπόν στα σχολεία μας με ευθύνη του υπουργείου παιδείας.
            Χάθηκαν χιλιάδες ώρες λοιπόν στα σχολεία μας για τις οποίες δεν ευθύνεται η διάρκεια του σχολικού έτους.
            Χάθηκαν χιλιάδες ώρες λοιπόν στα σχολεία μας για τις οποίες κανείς δεν θα λογοδοτήσει, κανείς δεν θα αξιολογηθεί…

Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό: Μεγάλοι χαμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος
Οπως εύκολα συνάγεται, ο Αρμαγεδδών που θα πλήξει το ασφαλιστικό σύστημα από το 2014 -θα νομοθετηθούν αυτές οι αλλαγές μέσα στο φθινόπωρο του 2014- έχει στόχο να πλήξει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά το 62ο έτος. Στόχος είναι βέβαια να αυξηθεί ο μέσος όρος αποχώρησης από την εργασία χωρίς όμως να θιγεί τα ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι το 67ο έτος. Ετσι, και μέσω της κατάργησης του δικαιώματος κατοχύρωσης, κανείς δεν θα μπορεί να βγει σε σύνταξη στο 62ο έτος. Παράλληλα με την αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 40 στα 42 (όπως συζητά η κυβέρνηση), για να μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 62 έτη θα πρέπει να εργάζεται ανελλιπώς από την ηλικία των 18 ετών ή νωρίτερα αν αφήσει στη μέση τη σχολική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε ολόκληρη βέβαια τη διάρκεια του εργασιακού του βίου δεν θα πρέπει να εγγράψει χρόνους ανεργίας (άρα έλλειψη ασφάλισης για τη σύνταξη) ή να εξαγοράσει αυτή την έλλειψη ασφαλιστικού χρόνου με πλασματικά έτη ασφάλισης.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες, λοιπόν, που θίγονται από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι οι εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ανά κατηγορία διαμορφώνονται τα εξής δεδομένα και θίγονται με βάση το πρώτο σενάριο, που αφορά τη σταδιακή αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι κάτω των 62 ετών ώστε να προσεγγίσουν το προσδοκώμενο κατώτατο όριο των 62:

ΙΚΑ

• Οι μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο, έχουν συμπληρώσει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,3 έτη) και περιμένουν να πιάσουν το όριο ηλικίας.

• Οσοι προσδοκούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 4.500 ημέρες ασφάλισης με τη συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας (ή του 57ου οι γυναίκες).

• Εργαζόμενες με 10.000 ημέρες ασφάλισης που θα μπορούσαν να βγουν λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας.

• Γυναίκες με βαρέα και ανθυγιεινά (με 3.500 ΒΑΕ και 4.500 ημέρες ασφάλισης) που μπορούσαν να βγουν όταν συμπληρώσουν τα 55 ή τα 56 ή τα 57 χρόνια.

ΕΥΓΕΝΗ ΤΑΜΕΙΑ

Στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αναμένεται να θιγούν:

• Οσες ασφαλισμένες έχουν ανήλικο τέκνο και 25 χρόνια εργασίας.

• Ανδρες/γυναίκες που μπορούσαν με την 35τία να βγουν χωρίς όριο ηλικίας.

• Τρίτεκνες με 20 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας.

ΔΗΜΟΣΙΟ

Στο Δημόσιο η καμπάνα της ανησυχίας χτυπά για όσους εισήλθαν πριν από το 1984, αφού τώρα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και αυτό βαίνει προς κατάργηση. Αλλες κατηγορίες που θίγονται:

• Οσοι συμπληρώνουν 25ετία στο Δημόσιο μεταξύ 2011 και 2012 και μπορούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη, στα 60 οι άντρες και στα 56-58 οι γυναίκες.

• Οσοι έκλεισαν τα 25 έτη ασφάλισης εντός του 2010 και περιμένουν να φύγουν με τη συμπλήρωση του 58ου έτους.

• Τρίτεκνοι με 20, 21 ή 23 έτη ασφάλισης (ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης) που μπορούσαν να εξέλθουν στα 52 έως 55.

• Ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικο τέκνο που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο το 2011 και το 2012 και μπορούσαν να εξέλθουν με τη συμπλήρωση των 52 ή των 55.

Μετά τις 10 Ιουλίου οι άδειες των εκπαιδευτικών

http://xenesglosses.eu/2014/04/meta-tis-10-iouliou-oi-adeies-ton-ekpaideutikon-diabaste-perissotera-meta-tis-10-iouliou-oi-adeies-ton-ekpaideutikon/
Το νέο χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση που μελετούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο έχει δύο βήματα: 1ο: Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις, οι τελευταίες εκτιμάται ότι του χρόνου θα είναι λιγότερες από 500) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι άδειες θα γίνονται οι τοποθετήσεις. Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες. 2ο: Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, εφόσον όλα αυτά εφαρμοστούν, θα βελτιωθεί σε τέτοιον βαθμό η απόδοση του συστήματος ώστε θα εξοικονομηθούν πάνω από 30 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν θα χρειαστεί να γίνει ούτε μία υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικού, ενώ το σύνολο των εκπαιδευτικών θα αποκτήσει οργανική θέση σε σχολεία, ταυτόσημη με τη λειτουργική.

Διαβάστε περισσότερα: Μετά τις 10 Ιουλίου οι άδειες των εκπαιδευτικών | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝhttp://xenesglosses.eu/2014/04/meta-tis-10-iouliou-oi-adeies-ton-ekpaideutikon-diabaste-perissotera-meta-tis-10-iouliou-oi-adeies-ton-ekpaideutikon/

Αξιολόγηση προσωπικού στις Περιφερειακές Διευθύνεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το υπουργείο Παιδείας με έγγραφο που απέστειλε προς τις Περιφερειακές Διευθύνεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης κάνει γνωστό ότι
οι   διατάξεις του Ν. 4250/2014 «Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών- πλην εκπαιδευτικών λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου» θα εφαρμοστούν στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης ως εξής:
Ι.  Κλίμακα Βαθμολόγησης κριτηρίων Αιτιολογία (Άρθρα 7 και 8 του Π.Δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν με τα άρθρα 20 και 21 του Ν. 4250/2014):
Με τις διατάξεις αυτές εισάγονται ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα  βαθμολόγησης των υπαλλήλων και των Προϊσταμένων τα οποία υπολογίζονται επί του συνόλου α) των υπαλλήλων και β) των Προϊσταμένων ανά επίπεδο θέσης ευθύνης που υπηρετούν.
 Α. η σχετική απόφαση επιμερισμού των   ποσοστών πρέπει να έχει εκδοθεί έως τις 19 Μαΐου 2014 και
Β. οι Εκθέσεις Αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να έχουν συνταχθεί έως τις 18 Ιουλίου 2014”
 Πατήστε εδώ για το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας
Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ.

Οδηγίες από την αστυνομία για το νέο ιό στο Facebook!

Οδηγίες προστασίας απέναντι στο ιό που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Facebook εξέδωσε την Τρίτη η αστυνομία.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μολυσμένοι λογαριασμοί στο Facebook αποστέλλουν σε χρήστες μήνυμα το οποίο περιέχει κακόβουλο επισυναπτόμενο αρχείο με διαφορετικές ονομασίες κάθε φορά, συχνά πάντως το όνομα είναι «WatchThis!!!.vbs».
Μόλις το αρχείο εκτελεστεί ο ιός εγκαθίσταται στο σύστημα και αποκτά τη δυνατότητα να εκτελέσει διάφορες παράνομες ενέργειες εν αγνοία του χρήστη, όπως προβολή διαφημίσεων, υποκλοπή κωδικών και εκτέλεση κακόβουλων άλλων προγραμμάτων. Επίσης, ο ιός χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του χρήστη στο Facebook προκειμένου να διαδοθεί με τη μορφή μηνύματος σε άλλους χρήστες του κοινωνικού δικτύου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι χρήστες που εκτελέσει το επισυναπτόμενο αρχείο θα πρέπει: 
  1. Να ανανεώσουν το πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus) που διαθέτουν και να εκτελέσουν πλήρη σάρωση του συστήματος (full scan)
  2. Σε περίπτωση που η σάρωση δεν εντοπίσει ή αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό, να εγκαταστήσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα αντιικής προστασίας.
  3. Να εγκαταστήσουν και να εκτελέσουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εντοπισμού/αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antimalware)
  4. Για πλήρη και οριστική αφαίρεση του ιού από τον υπολογιστή πρέπει να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους σε ασφαλές μέσο (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο) και να επανεγκαταστήσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή
  5. Να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης (passwords) σε όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, e-banking κ.λπ.).

Η «Κιβωτός του Κόσμου» στην Πωγωνιανή

Στην Πωγωνιανή, ένα χωριό 60 μόνιμων κατοίκων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, λειτουργεί τους τελευταίους μήνες παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου».
Αυτή την περίοδο η «Κιβωτός του Κόσμου» Πωγωνιανής φιλοξενεί σε ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα πάνω από 30 παιδιά, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» εκτός από αυτό καθ’ αυτό το φιλανθρωπικό έργο της έχει δώσει ζωή στην ακριτική περιοχή.

Η κοινωνική λειτουργός της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής Άντυ Θεοδωρακοπούλου αναφέρει για την συγκινητική προσπάθεια στις εσχατιές της Ελλάδας:

«Σε αυτό το ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο της Ελλάδος, ήρθαμε και εγκατασταθήκαμε για να δημιουργήσουμε το πρώτο παράρτημα της «Κιβωτού» στην επαρχία.

Το όραμά μας διπλό: αφενός να δημιουργήσουμε μια καινούρια οικογένεια για όλα τα παιδιά της Ηπείρου, που αναζητούν την αγάπη και την ασφάλεια, αφετέρου να δώσουμε πνοή και ανάπτυξη σε έναν τόπο που δυστυχώς ερημώνει και που το ελληνικό στοιχείο κοντεύει να εκλείψει.

Το Σπίτι μας αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 31 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών. Ο αριθμός μας όμως ολοένα και μεγαλώνει.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποδεχθούμε νέα μέλη στην οικογένειά μας αφού το Σπίτι μας είναι σε θέση να φιλοξενήσει 120 παιδιά!

Παιδιά που δυστυχώς είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής από την τρυφερή τους ηλικία, αλλά και που εξοπλίστηκαν με θάρρος, δύναμη και κουράγιο για να αφήσουν πίσω τους κάθε τι στενάχωρο και να κάνουν μία νέα αρχή σε ασφαλές περιβάλλον.

Αυτό προσπαθούμε όλοι να προσφέρουμε στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», εδώ στην Πωγωνιανή.

Μακριά από το θόρυβο της πόλης και το καυσαέριο, μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα, έχουμε ενωθεί όλοι σαν μια γροθιά και στεκόμαστε ο ένας στις δυσκολίες του άλλου, αλλά και στις χαρές του.

Με τη μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που μας προσφέρει απλόχερα η εξοχή, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής γεμάτο υγεία και ξεγνοιασιά.

Οι μέρες μας κυλάνε χωρίς να το καταλάβουμε … γεμάτες με παιχνίδι στους αγρούς και τα γήπεδα, ποδήλατο, ποδόσφαιρο, ψάρεμα στο ποτάμι, εξερευνήσεις στα δάση, ιππασία, περίπατους στη φύση, βόλτες στην πόλη των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας και πολλά άλλα.

Όμως το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά δεν πάνε πουθενά χωρίς την αγαπημένη τους φίλη, την εκπαίδευση.

Τα μεγάλα μας παιδιά μετεγγράφηκαν στο Γυμνάσιο της Πωγωνιανής, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του το Δημοτικό σχολείο του χωριού, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μικρότερων παιδιών μας!

Το Δημοτικό σχολείο του χωριού ήταν κλειστό τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αριθμός των παιδιών του χωριού δεν δικαιολογούσε τη λειτουργία του.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε ξεχωριστές δραστηριότητες για τα παιδιά, ώστε το σχολείο τους να πάρει γεωργική μορφή.

Τα παιδιά μας τώρα ασχολούνται με την καλλιέργεια των κήπων τους και αναλαμβάνουν τη φροντίδα του κοπαδιού μας, που αποτελείται από μικρά κατσικάκια και αρνάκια.

Έχοντας το κάθε παιδί τον προσωπικό του κήπο για να καλλιεργήσει και να φροντίσει, υπό την καθοδήγηση γεωπόνου, μαθαίνει να αγαπάει τη γη, να σέβεται τη φύση, να είναι υπεύθυνο απέναντι σε αυτό που έχει αναλάβει και να διοχετεύει θετικά την ενέργειά του σε κάτι αγνό και δημιουργικό.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν χειρίζεται κρατικά χρήματα και όλα τα έσοδά μας προέρχονται από την αγάπη του κόσμου που αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προσπαθειών μας και στέκεται αρωγός δίπλα μας.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να ανακαινίσουμε το Σπίτι των παιδιών μας, μια τεράστια εγκατάσταση που αγγίζει τα 8.500 τετραγωνικά μέτρα.

Ένα κτιριακό συγκρότημα που δυστυχώς το παραλάβαμε σε άσχημη κατάσταση, με πολλά προβλήματα, αλλά με αγάπη και ζήλο καταφέραμε να του δώσουμε τη μορφή που αρμόζει σε ένα Σπίτι παιδιών που αναζητούν προστασία.

Και οι εργασίες μας φυσικά συνεχίζονται ακόμα!

Γι’ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλον τον κόσμο που με τον οβολό του ενισχύει τις δράσεις της «Κιβωτού του Κόσμου» και να τον παρακινήσουμε να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το Σπίτι και το Γεωργικό Σχολείο των παιδιών».

Σύσκεψη για προβλήματα

Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του π. Αντωνίου Παπανικολάου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Ηπείρου, με αντικείμενο την εξεύρεση λύσεων για ζητήματα που αντιμετωπίζει το παράρτημά της στην Πωγωνιανή.

Τα ζητήματα που τέθηκαν είναι οι κτιριακές υποδομές, η παραχώρηση έκτασης για τις ανάγκες του Γεωργικού Σχολείου που οργανώνει η «Κιβωτός» και η ενίσχυση με διδακτικό προσωπικό των σχολείων τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, όταν και προβλέπεται αύξηση των μαθητών που θα φιλοξενούνται.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου θα εξετασθεί η δυνατότητα ανάληψης, μέσω προγραμματικής σύμβασης, του έργου ανακαίνισης - συντήρησης των υπόλοιπων κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου της Πωγωνιανής και η διάθεση, προς χρήση, δημόσιας έκτασης για την ανάπτυξη των αγροτικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά της «Κιβωτού».

Πώς θα αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί Η αξιολόγηση ... αποκεντρώνεται

Η σχολική κοινότητα της χώρας μπαίνει από την ερχόμενη χρονιά σε μια καινούργια περίοδο. Χίλια στελέχη της εκπαίδευσης επιμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές της ομοσπονδίας των καθηγητών δημόσιων σχολείων (ΟΛΜΕ) παρεμπόδιζαν τις σχετικές διαδικασίες με κατάληψη χώρων του υπουργείου και κινητοποιήσεις. Καθώς στην επόμενη φάση η επιμόρφωση και η αξιολόγηση... αποκεντρώνονται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», σε περιπτώσεις που εμποδίζεται από αντιδρώντες η διαδικασία θα γίνεται εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικά.

Ως τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση και των 12.000 διευθυντών των σχολείων με στόχο ως το 2015 να έχουν αξιολογηθεί παράλληλα με τα στελέχη της εκπαίδευσης όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων της χώρας.

Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, στις κρίσεις για τα νέα στελέχη της εκπαίδευσης που θα γίνουν την επόμενη χρονιά η αξιολόγηση των υποψηφίων πλέον θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση: σε όλες τις περιπτώσεις αξιολόγησης ή προαγωγής τα τυπικά κριτήρια (τίτλοι σπουδών, προσόντα, συνέντευξη) θα κατέχουν το 60% κριτηρίων επιλογής και η αξιολόγηση το 40%.

Σεμινάρια, ενστάσεις και «μέντορες»

Οπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο «Βήμα», με το πέμπτο συνεχόμενο σεμινάριο έπεσε πρόσφατα η «αυλαία» στον πρώτο κύκλο της επιμόρφωσης των στελεχών της εκπαίδευσης σε θέματα αξιολόγησης. Συμμετείχαν 207 προϊστάμενοι επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης και σχολικοί σύμβουλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις Περιφέρειες της Κρήτης, του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Και τα πέντε σεμινάρια παρακολούθησαν 961 από τα 995 στελέχη εκπαίδευσης της χώρας, ενώ οι 34 που απουσίασαν θα επιμορφωθούν εξ αποστάσεως.

Από τα τέλη Ιουνίου, μετά την επιμόρφωση των διευθυντών των σχολείων, ξεκινάει η αξιολόγηση των στελεχών, η οποία και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Συνολικά θα επιμορφωθούν τους επόμενους μήνες 25.000 υποψήφια στελέχη της εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων. Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των διευθυντών και, τέλος, των καθηγητών που θα ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2015.

«Με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου αν κάποιος δεν αξιολογηθεί δεν προάγεται» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας κ. Σωτήρης Γκλαβάς. «Η αξιολόγηση θα προκύπτει από τον φάκελο που θα υποβάλλει κάθε εκπαιδευτικός για την κρίση ή την προαγωγή του» αναφέρει.

Ηδη συγκροτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας η ανεξάρτητη Αρχή που θα συντονίζει όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης στη χώρα, με πρόεδρο τον καθηγητή Διδακτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Ματσαγγούρα. Οι εκπαιδευτικοί που θα αξιολογούνται θα έχουν φυσικά δικαίωμα ενστάσεων τις οποίες και θα υποβάλλουν στα σχετικά όργανα της Αρχής.

«Από την άλλη πλευρά, οι εκπαιδευτικοί που θα κρίνεται ότι δεν είναι επαρκείς από την αξιολόγησή τους θα επιμορφώνονται. Καμία άλλη συνέπεια δεν προβλέπεται σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός δεν προχωράει μετά την αξιολόγησή του»
αναφέρει ο κ. Γκλαβάς.

Ταυτόχρονα όμως και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», θα διευρυνθεί ο ρόλος του «μέντορα», που μέχρι χθες ήταν ο πρεσβύτερος εκπαιδευτικός σε κάθε σχολείο που καθοδηγούσε τους πρωτοδιοριζομένους. Ο «μέντορας» πλέον θα βοηθάει και τους σχολικούς συμβούλους στο έργο τους και στην ενδοσχολική επιμόρφωση.

Οι ελλιπείς και οι επαρκείς

Στο προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών περιγράφεται ότι οι αξιολογούμενοι εκπαιδευτικοί θα χωρίζονται σε τέσσερις βαθμίδες με βάση τη βαθμολογίας τους: «ελλιπής» από 0 ως 30 βαθμούς, «επαρκής» από 31 ως 60, «πολύ καλός» από 61 ως 80 και «εξαιρετικός» από 81 ως 100.

Εξαιρετικός θα κρίνεται ένας εκπαιδευτικός αν κατά τον προγραμματισμό της ευρύτερης ενότητας των μαθημάτων του λαμβάνει υπόψη τις μαθησιακές «νόρμες» της ηλικίας των μαθητών, τα γνωστικά κενά στην ύλη μαθημάτων προηγούμενων ετών, τις εννοιολογικές προϋποθέσεις κάθε θέματος και τις δυσκολίες της ηλικίας για την κατανόηση θεμάτων και έτσι προετοιμάζεται ανάλογα και, επιπλέον, σχεδιάζει και αναθέτει, σύμφωνα με τα διαπιστωμένα χαρακτηριστικά των μαθητών, ομαδικές εργασίες, όπου το κρίνει σκόπιμο και εφικτό.

Πολύ καλός θα κρίνεται όποιος εκπαιδευτικός δημιουργεί στη σχολική αίθουσα συνθήκες αποδοχής, στήριξης και ενθάρρυνσης για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, ιδίως για τους προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους έχοντες μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Απλώς επαρκής θα χαρακτηρίζεται ο εκπαιδευτικός που διαμορφώνει ανάλογα με την ηλικία των μαθητών κατάλληλα τον χώρο, ώστε να είναι ασφαλής και παιδαγωγικά λειτουργικός (π.χ. γωνιές ενδιαφέροντος, πίνακας ανάρτησης μαθητικών εργασιών) και παράλληλα αξιοποιεί λειτουργικά τον διδακτικό χρόνο χωρίς απώλειες. Επίσης θα προσμετρηθεί θετικά αν αναπτύσσει σχέσεις σεβασμού με τους μαθητές, αμοιβαίας αποδοχής και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μαθητών που προσδίδουν συνεκτικότητα στην τάξη.

Στη χαμηλότερη κλίμακα, «ελλιπής», θα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί - σύμφωνα με το πόρισμα της αξιολόγησης - στων οποίων τις σχέσεις με τους μαθητές επικρατεί ουδέτερο μέχρι και ψυχρό κλίμα, το οποίο αρκετοί μαθητές βιώνουν με αρνητικό τρόπο και έχουν αρνητικές στάσεις προς τη σχολική ζωή της τάξης. Αν διαπιστωθεί ότι η προετοιμασία του περιεχομένου της διδασκαλίας είναι ανύπαρκτη, ελλιπής ή εσφαλμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, τότε ο εκπαιδευτικός θα κρίνεται αρνητικά. Με τον ίδιο τρόπο θα χαρακτηρίζεται εφόσον παραμελεί τον χώρο και την παιδαγωγική λειτουργικότητα της τάξης, δεν φροντίζει για θέσπιση κανόνων, δεν μεριμνά για τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς και δεν αντιμετωπίζει ανάρμοστες μορφές συμπεριφοράς των μαθητών με παιδαγωγικό τρόπο.


Για δασκάλους και καθηγητές
Τα 5 κριτήρια της αξιολόγησης

1.
Εκπαιδευτικό περιβάλλον (συντελεστής βαρύτητας 0,75): Διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες, παιδαγωγικό κλίμα και οργάνωση της σχολικής τάξης. 

2.
Σχεδιασμός, προγραμματισμός και προετοιμασία της διδασκαλίας (συντελεστής 0,50): Βαθμός αντίληψης των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών για τη διαμόρφωση του σχεδιασμού της διδασκαλίας. Στόχοι και περιεχόμενο. Διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα. 

3.
Διεξαγωγή της διδασκαλίας και αξιολόγηση των μαθητών (συντελεστής 1,25): Προετοιμασία μαθητών για τη διδασκαλία. Διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα. Ενέργειες μαθητών κατά τη διαδικασία μάθησης. Εμπέδωση της νέας γνώσης και αξιολόγηση των μαθητών. 

4.
Υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια (συντελεστής 1,50): Τυπικές υπαλληλικές υποχρεώσεις. Συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της. Επικοινωνία και συνεργασία με γονείς και φορείς.

5.
Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη (συντελεστής 1): Τυπικά προσόντα και επιστημονική ανάπτυξη. Επαγγελματική ανάπτυξη.

Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στην κεντρική υπηρεσία ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και δεν ασκούν διοικητικά καθήκοντα θα αξιολογηθούν με κριτήρια: (α) υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια (συντελεστής βαρύτητας 3) και επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη (συντελεστής 2).

Οι κορυφαίες βάσει κερδοφορίας εταιρείες κατά το 2013

Στις 18/12 θα μάθουμε εάν είναι συνταγματικό το χαράτσι που έχουμε ήδη πληρώσει

Προσδιορίστηκε για τις 18 Δεκεμβρίου 2014 να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εάν είναι συνταγματικό ή μη το πρώτο ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τον Φεβρουάριο του 2014 το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε (με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά) αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το «χαράτσι» το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στον Άρειο Πάγο έχουν προσφύγει κατά της επιβολής του έκτακτου ΕΕΤΗΔΕ καταναλωτικές οργανώσεις (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) και ο δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γεώργιος Κόκκας.

Αρχίζουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Αναλυτικά παραδείγματα για τον φόρο υπεραξίας - Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα

- Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει
- Ανοίγει η εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών προκείμενου οι συμβολαιογράφοι να εκδίδουν ταυτότητα οφειλής
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
- Ως τιμές κτήσης θεωρούνται αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια

Στη δημοσιότητα δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 15% σε φυσικό πρόσωπο που μεταβιβάζει από 01/01/2014 με αντάλλαγμα ακίνητη περιουσία. 

Στην έννοια της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνεται το ακίνητο ή το ιδανικό μερίδιο αυτού, το εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου ή ιδανικό μερίδιο αυτού, καθώς και οι συμμετοχές οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία.

Κριτήριο για την επιβολή του φόρου υπεραξίας είναι το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία της μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας να μην συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

* Δεν προκύπτει φόρος υπεραξίας εάν η μεταβίβαση διενεργείται από εργολάβους οικοδομών, από άτομα που διενεργούν συστηματικά πωλήσεις ακινήτων (μέσα στη διάρκεια δύο ετών τρεις και άνω πωλήσεις) ή ακόμη και σε περίπτωση μεμονωμένης ή συμπτωματικής πράξης που αποβλέπει στην επίτευξη κέρδους, οπότε το εισόδημα που προκύπτει συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Τα παραπάνω προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή, η οποία ενσωματώνεται στο κείμενο του συμβολαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος

* Για την επιβολή του φόρου υπεραξίας, δεν ενδιαφέρει ο τρόπος απόκτησης της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή αν η ακίνητη περιουσία ή τα ιδανικά μερίδια αυτής ή το εμπράγματο δικαίωμα επί ακίνητης περιουσίας ή το ιδανικό μερίδιο αυτού κτλ αποκτήθηκε με επαχθή αιτία (με αντάλλαγμα), αν ανεγέρθηκε, αν αποκτήθηκε με χαριστική αιτία (δωρεά, γονική παροχή) ή με οποιαδήποτε άλλη αιτία (πχ κληρονομιά, χρησικτησία, κτλ).

Αρκεί η απόκτησή του με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1/1/1995.

* Δεν θεωρούνται κτήσεις, οι πράξεις διανομής, σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, συνένωσης ακινήτων με ανταλλαγή, οι οποίες δεν επιφέρουν καμίας μορφής μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος.

* Δεν θεωρούνται μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας (και ως εκ τούτου δεν επιβάλλεται σε αυτές φόρος υπεραξίας),

α) η μεταγραφή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας επί ακινήτου στον εντολέα λόγω υπερβάσεως της εντολής από τον εντολοδόχο.

β) η μεταγραφή δικαστικής απόφασης με την οποία ακυρώνεται λόγω εικονικότητας σύμβαση μεταβίβασης ακινήτου.

γ) η ανταλλαγή ποσοστών ακίνητης περιουσίας επί κτηθέντων λόγω κληρονομικής διαδοχής ή γονικής παροχής ή από συζύγους κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης

δ) η αυτούσια διανομή ή συνένωση ακινήτων ή πράξη σύστασης ορίζοντας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ανά συνιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή, δεν θεωρείται ότι υπάρχει μεταβίβαση, ακόμη και όταν συντρέχει διαφορά μεταξύ φυσικής και ιδανικής μερίδας.

ε) η επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών, οι οποίες έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις φορολογητέες μεταβιβάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 41.

Ειδικά για οριστικά συμβόλαια που καταρτίζονται σε εκτέλεση προσυμφώνων που έχουν υπογραφεί μέχρι 31/12/2013 και εντός δύο ετών από την κατάρτιση των προσυμφώνων, γίνεται δεκτό ότι δεν υπάγονται σε φόρο υπεραξίας εφόσον και ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά το χρόνο σύνταξης των προσυμφώνων.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Έρχονται 3 δισ. ευρώ φόροι και περικοπές στο Δημόσιο – Κρυφά χαράτσια που θα μάθουμε ... μετά τις εκλογές

- 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ οι επιπλέον φόροι που δεν μας λέει κανείς ποιοι είναι
- Το μεσοπρόθεσμο είναι εδώ και φέρνει πάγωμα δαπανών στο δημόσιο για άλλα 4 χρόνια
- Πλεόνασμα μαμούθ πρέπει να πετύχει η Ελλάδα για να μην έρθουν νέα μέτρα

Έρχονται εκλογές και η κυβέρνηση κάνει επίθεση... παροχών με εφάπαξ επιδόματα και μειώσεις εισφορών για μερικούς μήνες στις συντάξεις, ενώ “παρέχει” και 10 με 20 ευρώ το μήνα στους μισθωτούς με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η κατάσταση μοιάζει με την παροιμία για το τυρί και τη φάκα. Η κυβέρνηση δείχνει το τυρί, αλλά όχι και τη φάκα των επόμενων μέτρων.

Πάγωμα δαπανών και νέο «ψαλίδι» στο Δημόσιο φέρνει το Μεσοπρόθεσμο
Βάσει του μεσοπρόθεσμου η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1 δισ. το χρόνο από περικοπές δημόσιων δαπανών, αλλά και επιπλέον 2,2 από φόρους.

Έστω ότι το πάγωμα των δημόσιων δαπανών θα επιφέρει το επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τα 2,2 δισ. από φόρους πως θα προκύψουν, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων;

Η ουσία βρίσκεται στα μέτρα που ήδη έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο και έχουν ήδη περάσει με τα διάφορα νομοσχέδια στη Βουλή με καταργήσεις αφορολόγητων κλπ

Είναι τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί τους περασμένους μήνες και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στο 2014.

2,2 δισ. ευρώ οι νέοι φόροι και 1 δισ. από τις περικοπές στο Δημόσιο
Μέχρι αργά το απόγευμα χθες υπήρχαν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015-2018.
Οι εταίροι μάλιστα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκτός από νέες περικοπές και αύξηση φορολογικών εσόδων απαιτούν και απίστευτα οικονομικά επιτεύγματα.

Ο μνημονιακός στόχος της επίτευξης και διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 μοιάζει με αστείο.

Αυτή τη στιγμή με την κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη η μόνη χώρα που έχει ανάλογο πλεόνασμα είναι η Νορβηγία με τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα στο υπέδαφός της.

Κάπως έτσι πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό 0,6%, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016 και αποτελεί τη βάση της νέας προσέγγισης.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά ωστόσο φαίνεται πως το νέο πάγωμα στο Δημόσιο και οι αυξήσεις των φόρων είναι μονόδρομος.

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του διοικητικού και λοιπού προσωπικού των Περιφερειακών Υπηρεσιών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας

Οι προθεσμίες :
prothesmies-axiologisis
Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ.
Υπουργός – Κυριάκος Μητσοτάκης  εδώ

Τέλος το ΔΟΑΤΑΠ - Τέλος στην αναγνώριση πτυχιών για τους απόφοιτους Κολεγίων

Τροπολογία η οποία "τελειώνει" τον ΔΟΑΤΑΠ (Πρώην Δικατσά) και την αγνώριση πτυχίων  για τους απόφοιτους κολλεγίων. Όπως αναφέρει ο Νίκος Μάστορας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δεν θα χρειάζεται προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΟΑ-ΤΑΠ, και οι απόφοιτοι των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους.
Η αλλαγή ξεκίνησε με τροπολογία - οδηγό για τους δικηγόρους και ανοίγει τον δρόμο και για τα άλλα επαγγέλαματα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ  αναμένεται να πάρουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως του μηχανικού, τα οικονομικά, τα ιατρικά επαγγέλματα και άλλα. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της επάρκειας των αποφοίτων των κολεγίων θα γίνεται πλέον από τις επαγγελματικές ενώσεις όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ιατρικός σύλλογος και ο δικηγορικός Σύλλογος. Οι ενώσεις λοιπόν θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της διαδικασίας των εξετάσεων, όπως ακριβώς ισχύει και για τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων.
Η τροποποίηση αντικατέστησε τον περιορισμό του νόμου, ότι για να εγγραφούν θα έπρεπε να "είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω (σ.σ. ευρωπαϊκών) κρατών και το πτυχίο τους έχει αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απομενόμενο από τις Νομικές σχολές ημεδαπών ανώτατων εκπαιδευτικώνξ ιδρυμάτων Νομι8κής Σχολής" με την απλή διατύπωση ότι αρκεί να είναι πτυχιούχοι νομικής Ευρωπαϊκού κράτους
Μέχρι τώρα, οι απόφοιτοι κολεγίων - εν προκειμένω νομικής - είχαν περίπλοκες εναλλακτικές δυνατότητες προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν να κάνουν αίτηση αναγνώρισης στον ΔΟΑΤΑΠ και να υποβληθούν σε πρόσθετα μαθήματα και δοκιμασίες στα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη ισοδυναμία του πτυχίου τους, δεδομένου ότι οι σπουδές στα κολέγια και στα συνεργαζόμενα ξένα πανεπιστήμια είναι τριετείς. Εναλλακτικά, μπορούσαν να ακολουθήσουν την τεθλασμένη οδό: λ.χ. πρώτα στην Κύπρο για πρακτική άσκηση 12 μηνών για την άδεια δικηγορίας και κατόπιν επιστροφή στην Ελλάδα και να εγγραφούν στους δικηγορικούς συλλόγους με την ιδιότητα του κοινοτικού δικηγόρου. Διαφορετικά, μπορούσαν να απευθυνθούν στο κράτος όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται το κολέγιό τους για πρακτική άσκηση, κατόπιν να επιτύχουν στις εξετάσεις που απονέμουν τον επαγγελματικό τίτλο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να εγγραφούν στον ΔΣΑ.
Τώρα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4194/2013 όπως τροποποιήθηκε, οι κάτοχοι πτυχίου νομικής ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ή κολεγίων που συνεργάζονται επισήμως (έχουν δηλαδή αναγνωριστεί ως παραρτήματα) με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, θα εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών, δηλαδή με απλή προσκόμιση του πτυχίου τους. Μετά την πρακτική άσκηση 18 μηνών θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων, ακριβώς όπως και οι πτυχιούχοι των ελληνικών νομικών σχολών. Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό μπορούν να ζητήσουν τον διορισμό τους στο δικηγορικό σύλλογο του πρωτοδικείου που επιθυμούν.
Από τις επαγγελματικές ενώσεις ο έλεγχος της επάρκειάς τους
Ο αρμόδιος να ελέγχει την επάρκεια των αποφοίτων , μετά από αυτή την πολύ σοβαρή αλλαγή , θα είναι οι επαγγελματικές ενώσεις, π.χ. το ΤΕΕ και το Οικονομικό επιμελητήριο, ο Ιατρικός σύλλογος Αθήνας ή ο Δικηγορικός σύλλογος αθήνας.

Προσοχή : Ιος στο facebook

Ένας επικίνδυνος ιός εκθέτει σε κίνδυνο όλο και περισσότερους χρήστες του Facebook στην Ελλάδα και τον κόσμο, καθώς μεταδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και απειλεί με μόλυνση τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αν δεν δοθεί η κατάλληλη προσοχη.

Πρόκειται για έναν ιό worm (σκουλήκι) ο οποίος ονομάστηκε Koobface και ήδη γίνεται προσπάθεια από μεγάλες εταιρείες ασφάλειας συστημάτων και antivirus για να απομονωθεί και να καταστραφεί.

Στην ελληνική του έκδοση ο ιός φέρεται πολύ πονηρά καθώς εμφανίζεται σαν ένα μήνυμα στον τοίχο της προσωπικής σελίδας του χρήστη του Facebook ή σαν ένα προσωπικό μήνυμα το οποίο έχει κάποιο συνημμένο αρχείο .zip

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διαχειριστών της γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, το μήνυμα μας καλεί να πατήσουμε ένα link που βλέπουμε να προέρχεται από κάποιο φίλο μας.
Ο συγκεκριμένος φίλος μας έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν στέλνει ο ίδιος το μήνυμα αλλά ο ιός που προσπαθεί να διαδοθεί.
Το μήνυμα που θα λάβετε, συνήθως γράφει τα εξής: “kala eisai xazos????? ti einauta pou anevazeis edo” και περιλαμβάνει το κακόβουλο link που δεν πρέπει να πατήσετε.

Το Facebook και οι ειδικοί ασφαλείας συμβουλεύουν να σβήσετε άμεσα το μήνυμα και να μην πατήσετε το link που περιλαμβάνεται σε αυτό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το αρχείο που θα ανοίξετε θα μολύνει τον υπολογιστή σας με τον ιό koobface.
Επίσης, το Facebook συνιστά να αποσυνδεθείτε και να αλλάξετε άμεσα τον κωδικό πρόσβασης (password).

Ο συγκεκριμένος ιός έχει επεκταθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες και μέχρι να διαγραφεί από το Facebook θα πρέπει οι χρήστες να είναι πολύ προσεκτικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με ξένα δημοσίευματα, ο ιός έχει μεταδοθεί και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως myspace και bebo.
Άλλες μορφές του ιού περιλαμβάνουν μηνύματα όπως τα παρακάτω:
"kala eisai xazi????? ti einauta pou anevazeis edo"
"kapoios exei kanei profil "..." kai exei anevasei fotografies sou!!! esy eisai?"
"xaxa!! des ton vlaka ton giorgo..."
Αν για κάποιο λόγο έχετε πατήσει το link και έχετε μολυνθεί θα πρέπει να διαγράψετε την εφαρμογή του ιού από τις εφαρμογές σας.
Θα πρέπει να πάτε στο προφίλ σας στο Facebook, να πατήσετε το γρανάζι πάνω δεξιά και στη συνέχεια Privacy Settings (ρυθμίσεις ασφαλείας) > Apps και να πατήσετε Χ σε όποια εφαρμογή δεν σας φαίνεται γνωστή ή δεν χρησιμοποιείτε.

Πολλές φορές ο ιός καμουφλάρεται πίσω από εφαρμογές με το όνομα “Μηνύματα”, “Φίλοι” κλπ. Σβήστε αυτές τις εφαρμογές, δεν έχουν σχέση με τους φίλους ή τα μηνύματα, παρά με τον ιό.
Επίσης καλό είναι να αλλάξετε κωδικό και να τρέξετε ένα antivirus στον υπολογιστή σας προκειμένου να ελέγξετε αν έχει μολυνθεί από κάποιο αρχείο που τυχόν κατεβάσατε.\
πηγη: e-go.gr

Δωρεάν φιλοξενία σε κατασκήνωση για 35.000 παιδιά από τον ΟΑΕΔ

Αρχίζει από αύριο Τρίτη και λήγει στις 9 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων και παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις, το οποίο θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2014 έως και τις 03 Σεπτεμβρίου 2014 και αποτελεί πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι είτε εργαζόμενοι με 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας το έτος 2013, είτε εγγεγραμμένοι άνεργοι με συνεχόμενη ανεργία έξι τουλάχιστον μηνών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων, με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2013 έως 16.000 ευρώ.

Τα παιδιά των δικαιούχων πρέπει να έχουν γεννηθεί από 1 Ιανουαρίου 1999 έως 14 Ιουνίου 2008 και μπορούν να διαμείνουν στην παιδική κατασκήνωση σε μία και μόνο κατασκηνωτική περίοδο και το πολύ για 15 συνεχόμενες ημέρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Οι δικαιούχοι επιλέγονται με αυτοματοποιημένη διαδικασία μοριοδότησης και επιδοτούνται για τη διαμονή των παιδιών τους σε Παιδική Κατασκήνωση του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε παιδικές κατασκηνώσεις είναι 35.000, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, έως την 9η Μαΐου 2014 και ώρα 12η μεσημβρινή. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους και έως την 9η Μαΐου 2014 και ώρα 15:00, οι δικαιούχοι και οι πάροχοι οφείλουν να προσέλθουν στα ΚΠΑ2 της περιοχής τους για την επίδειξη και υποβολή των δικαιολογητικών της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Πάροχοι του προγράμματος είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και διατηρούν στην Ελλάδα επιχείρηση παιδικών κατασκηνώσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον διαδικτυακό τόπο του Ο.Α.Ε.Δ. www.oaed.gr.

ΑΣΕΠ: Ανακαλούνται όλοι οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης διορισμού καθηγητών!

Στην ανάκληση των προσωρινών πινάκων κατάταξης και διάθεσης του προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (υπ' αριθ. 10/2014 ανακοίνωση), που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του στις 25 Απριλίου 2014, προκειμένου να επανεξετάσει τις προτιμήσεις των υπαλλήλων σε σχέση με τις θέσεις οι οποίες παραμένουν κενές, προχώρησε το ΑΣΕΠ.

Η Αρχή ζητά συγνώμη για την όποια αναστάτωση και ανακοινώνει ότι θα προβεί, άμεσα, σε νέα επεξεργασία των στοιχείων για την κατάρτιση νέων προσωρινών πινάκων κατάταξης και διάθεσης του προσωπικού που συμμετείχε στη διαδικασία κινητικότητας.

Σημειώνεται, ότι με την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων θα τεθεί και νέα προθεσμία υποβολής ενστάσεων.

Συνεχές ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα από την 1η Μαϊου

Με συνεχές ωράριο, από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί, θα εφαρμόζεται από την προσεχή Πέμπτη, 1η Μαΐου, το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, υπενθυμίζει η επιχείρηση με ανακοίνωσή της για όσους καταναλωτές κάνουν χρήση του μειωμένου τιμολογίου.

Το συνεχές ωράριο ισχύει για τη θερινή περίοδο (από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), ενώ το χειμώνα η μειωμένη χρέωση ισχύει και για δύο ώρες το μεσημέρι.
Η ΔΕΗ Α.Ε. υπενθυμίζει στους πελάτες της, που κάνουν χρήση του οικιακού τιμολογίου με χρονοχρέωση (μειωμένο - νυχτερινό), ότι για την καλοκαιρινή περίοδο, από 1ης Μαΐου 2014 έως 31ης Οκτωβρίου 2014, το συνεχές ωράριο θα ισχύει από 23:00 έως 07:00, όπως κάθε χρόνο.
Με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ, το πάγιο για το νυχτερινό ρεύμα είναι 2 ευρώ το τετράμηνο και η χρέωση της ενέργειας είναι 0,06610 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα Καταστήματα της ΔΕΗ στην περιοχή τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Σε τρεις δόσεις από φέτος ο φόρος – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, αλλά και του αριθμού φορολογικού μητρώου, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν από φέτος σε τρεις δόσεις τον φόρο εισοδήματος.

Από τις 20 Μαρτίου εως τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω taxis, χωρίς πλέον να παίζει ρόλο ούτε το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ούτε η πηγή του εισοδήματος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η μεγάλη αλλαγή που ισχύει από φέτος.
Γιατί το σημαντικότερο που πρέπει να συγκρατήσετε είναι τρεις ημερομηνίες μέσα στις οποίες θα πρέπει να πληρώσουμε τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος, και αυτές είναι:

- Εως τις 30 Ιουλίου για την πρώτη δόση

- Εως τις 30 Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη δόση

- Και εως τις 30 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση

Το Youtube ζήτησε να εισπράξει τα πνευματικά δικαιώματα του Εθνικού Ύμνου

Οι δύο βουλευτές ανέφεραν ότι ο Εθνικός Ύμνος, σύμφωνα με το YouTube, ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA (που πλέον ονομάζεται Orchard) και όπως σημειώνουν το θέμα ανέκυψε «όταν αναρτήθηκε το πρώτο ιστορικό δελτίο των εργαζομένων της ΕΡΤ με φόντο τα ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο, στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα προβολής βίντεο

 «Το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναγνώρισαν το λάθος τους και λαμβάνει μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα» αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης, καταγγέλλοντας ότι «ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος του Σολωμού και του Μάντζαρου φαίνεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ζητάει να εισπράξει το You Tube».
Μετά το ανέβασμα του αρχείου στον ιστότοπο του ThePressProject ειδοποιήθηκε μέσω μηνύματος ότι θα έπρεπε να αφαιρεθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί».
Στο έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι «ο Εθνικός μας Ύμνος αποτελεί έργο, σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 2 του Ν.2121/1993.

Ωστόσο οποιαδήποτε προστασία του έχει λήξει αφού έχει παρέλθει η διάρκεια της προστασίας αυτής. Πιο συγκεκριμένα, ο Εθνικός μας Ύμνος - ή πιο ορθά ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν"- είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, ο οποίος απεβίωσε το 1857. Το ποίημα μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο, ο οποίος απεβίωσε το 1872. Η πνευματική ιδιοκτησία (ως έχει σήμερα) διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους, το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού. Επομένως επί του Εθνικού Ύμνου δεν υφίστανται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».

Ο κ. Ανδριανός παραπέμπει και στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις οποίες «ο Εθνικός Ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού. Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες, που αναγνώρισαν το λάθος τους. Και σας διαβεβαιώ ότι λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά».

Κατάργηση αναγνώρισης των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τίτλων για τη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από ΔΟΕ


Αρ. Πρωτ.818


Αθήνα 25/4/2014
Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση αναγνώρισης των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τίτλων για τη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»

   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την άδικη και πέρα από κάθε λογική κοινή υπουργική απόφαση Κ.Υ.Α. 2/24529/0022 (ΦΕΚ 928/Β-14-4-2014),  την οποία συνυπογράφουν ο Υπουργός  Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
  Με την απόφαση αυτή αφαιρείται από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, η δυνατότητα αναγνώρισης των τίτλων αυτών για τη μισθολογική τους εξέλιξη κάτι που δικαιούνταν σύμφωνα με  παλαιότερη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.
  Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία   " ...Επιπλέον, κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μπορούν να προσμετρήσουν τους εν λόγω τίτλους για μισθολογική εξέλιξη από την ημερομηνία πρόσληψης τους, με την απαραίτητη προϋπόθεση και μόνο οι ανωτέρω τίτλοι να έχουν αποτελέσει τυπικό προσόν για την πρόσληψη αυτών..." , είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις στην Ειδική Αγωγή, δεν προσλαμβάνονται με τυπικό προσόν διορισμού κάποιον μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άμεση ανάκληση της παραπάνω ρύθμισης και την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ενημέρωση αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτη

Νωρίτερα το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Επί τάπητος και η θέσπιση «λευκής» εβδομάδας

http://xenesglosses.eu/2014/04/noritera-to-proto-koudouni-tis-xronia/
assets_LARGE_t_193761_54338763 Βελτιώσεις στην οργάνωση του σχολικού χρόνου θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, ενώ από τη νέα σχολική χρονιά το κουδούνι θα χτυπήσει για τους μαθητές όλων των βαθμίδων σχεδόν ίια εβδομάδα νωρίτερα δηλαδή στις 5 Σεπτεμβρίου (από τις 11 που συνήθως ανοίγουν τα σχολεία ). Ταυτόχρονα εξετάζεται εκ νέου η πιθανότητα να έχουν οι μαθητές και μια «λευκή» εβδομάδα μέσα στον Φεβρουάριο για να τη διαθέσουν μαζί με τις οικογένειές τους όπως θέλουν. Νωρίτερα το πρώτο κουδούνι της χρονιάς Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει καταλήξει ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές προς όφελος των μαθητών και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να υπάρξει διαφορετική οργάνωση του σχολικού έτους, με ουσιαστικότερες αλλαγές την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη μία εβδομάδα διακοπές μέσα στον χειμώνα. Ο χρόνος λήξης των μαθημάτων ανάλογα με τη βαθμίδα δεν θα αλλάξει και θα ισχύσει ό,τι και σήμερα, ενώ πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις σχολικές εκδρομές και στην αργία των Τριών Ιεραρχών. Η μοναδική αργία που θα καταργηθεί είναι του Αγίου Ιωάννη, αφού εκείνη τη μέρα θα γίνονται κανονικά τα μαθήματα. Πάντως, μεγάλη συζήτηση γίνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα για την καθιέρωση της ελεύθερης εβδομάδας μέσα στον Φεβρουάριο, κάτι που το είχε ζητήσει και η Ενωση των ξενοδόχων και είναι μια «παύση» η οποία συνηθίζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μία εβδομάδα διακοπών τον Φλεβάρη έχουν το Βέλγιο, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Αγγλία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ρουμανία και 2 βδομάδες η Γαλλία και η Γερμανία. Οι συνθήκες του χειμώνα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης επέβαλαν αυτές τις διακοπές, όπως και οι υψηλές θερμοκρασίες στις νότιες χώρες επέβαλαν τη διαφορετική έναρξη και λήξη και τις σαφώς μικρότερης διάρκειας χειμωνιάτικες διακοπές. Στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί, ο Φλεβάρης είναι ένας εξαιρετικά δημιουργικός μήνας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και οι καιρικές συνθήκες του, ευνοούν τη δημιουργική δουλειά και την απόδοση, ενώ είναι και μήνας ουσιαστικής προετοιμασίας και μελέτης. Για τους λόγους αυτούς οι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους σε αυτές τις «μίνι διακοπές», με την υπογράμμιση ότι σε καιρό οικονομικής κρίσης οι γονείς δεν έχουν την πολυτέλεια να προσφέρουν επιπλέον μέρες διακοπών στα παιδιά τους. Πάντως, από τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δίκτυο Ευρυδίκη) και την επεξεργασία, που έχει κάνει η εκπαιδευτικός κυρία Μαργαρίτα Ζαγουριάνου, φαίνεται ότι η διάρκεια του σχολικού έτους δεν διαφέρει ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που διαφέρει είναι η έναρξη και η λήξη και οι ποικίλες ενδιάμεσες διακοπές μεταξύ των βόρειων και νότιων χωρών. Καθοριστικός παράγοντας φαίνεται να είναι το κλίμα της κάθε περιοχής. Ετσι, στις βόρειες περιοχές μπορούν να αρχίζουν νωρίτερα και να τελειώνουν αργότερα, αλλά χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Ελβετία έχουν τουλάχιστον 1 βδομάδα διακοπές το φθινόπωρο. Διακοπές γ΄ τριμήνου προβλέπονται στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στο Λουξεμβούργο και δεν είναι λιγότερες από 4 μέρες. Στην Αγγλία μάλιστα που το έτος χωρίζεται σε 3 τρίμηνα και κάθε τρίμηνο σε 2 υποτρίμηνα, μεσολαβεί περίοδος διακοπών πριν από την έναρξη των υποτριμήνων και των τριμήνων. Στοιχεία Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι κλιματολογικές συνθήκες των χωρών παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάρθρωση του διδακτικού χρόνου. Στις νότιες χώρες, γενικότερα, το σχολείο για τους μαθητές ξεκινά περίπου τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου και λήγει τέλος Ιουνίου. Οι διακοπές είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες σε εθνικό επίπεδο (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι και ορισμένες θρησκευτικές αργίες) στις παρακάτω χώρες Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία. Επίσης σε αυτές τις χώρες οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν νωρίτερα από τους μαθητές για να οργανώσουν τους χώρους, το ετήσιο εκπαιδευτικό έργο και να προετοιμάσουν το σχολείο για να υποδεχτούν τα παιδιά. Βορειότερα το σχολικό έτος αρχίζει περίπου μέσα ή τέλος Αυγούστου διαρκεί έως το τέλος Ιουνίου ή 15 μέρες ακόμα αλλά στη διάρκεια του έτους παρουσιάζεται πληθώρα διακοπών με διάφορους χαρακτηρισμούς. Διακοπές φθινοπώρου (από λίγες μέρες έως 1 μήνα σε κρατίδια της Γερμανίας), διακοπές χειμώνα, πέρα από τις χριστουγεννιάτικες, μεγάλης διάρκειας, διακοπές άνοιξης, διακοπές ξεκούρασης ανάμεσα στα τρίμηνα (Μεγ. Βρετανία) και τοπικές αργίες. Οι θεσμοθετημένες αυτές διακοπές διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια κι αποφασίζονται σε τοπικό επίπεδο. Κάποιες χώρες προβλέπουν ελάχιστο αριθμό διδακτικών ημερών, τις οποίες οι αποφάσεις των περιφερειών δεν πρέπει να τις παραβιάσουν ώστε να κηρύξουν περισσότερες αργίες. Ετσι, η Δανία έχει τις περισσότερες διδακτικές μέρες (200 ημέρες), με τις λιγότερες καλοκαιρινές διακοπές από ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι διδακτικές μέρες είναι από 175 έως 190, αλλά οι διακοπές στη διάρκεια του έτους είναι περισσότερες στις χώρες που οι μέρες τείνουν να πλησιάζουν τις 190. ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα: Νωρίτερα το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Επί τάπητος και η θέσπιση «λευκής» εβδομάδας | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ για να μην χάσετε το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ! Τι πρέπει να κάνετε και ποιες είναι οι παγίδες;

Στις 225.000 φτάνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά ο 1 στους 2 ενδιαφερόμενους που μπήκε μέχρι χθες στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αίτησή του.
Από την πορεία των αιτήσεων διαφαίνεται ότι μπορεί να μείνουν τελικώς αδιάθετα τουλάχιστον 30-50 εκατ. ευρώ και, σε τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να υπάρξει μια νέα κατανομή επιδομάτων, ειδικά για όσους έχασαν το επίδομα «στο όριο».
Τι θα γίνει με Αθίγγανους και άλλους που προσέτρεξαν
Αυτό που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο είναι ότι το επίδομα λαμβάνουν αθίγγανοι που δηλώνουν πως ζουν σε σκηνές (πχ σε ΔΟΥ όπως του Πύργου, της Αμαλιάδος, της Θήβας, της Λειβαδιάς, στα Λιόσια κλπ), ενώ μπορεί να το χάνει μια ελληνίδα αγρότισσα, χήρα 78 ετών, με αναπηρία 67%, η οποία κατοικεί σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, με συνολικό δηλωθέν εισοόδημά 5.779 ευρώ (σύνταξη των 345 ευρώ με κάποιες επιδοτήσεις απο ελιές που απέδωσαν 35 κιλά λάδι και καστανιές που απέδωσαν 110 κιλά κάστανα), αλλά επειδή έχει σπίτι στο χωριό και μια αποθήκη, το φορολογητέο εισόδημα ανεβαίνει στα 7.140 ευρώ, ξεπερνάει δηλαδή κατά 140 ευρώ το όριο που έχε τεθεί.

Οι αδικίες θα διορθωθούν
Ο Χάρης Θεοχάρης μοιράστηκε τον προβληματισμό του απαντώντας σε σχόλιο πολίτου στο facebook, όπου αναφέρει ότι «δεν μπορώ να πω κάτι, ιδιαίτερα για όσους είναι στο όριο. Ελπίζω να το δούμε σύντομα, αν τα χρήματα το επιτρέπουν».
Ετσι, για να επανεξεταστούν ενδεχόμενες αδικίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε αναλυτικό οδηγό, για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων είσπραξης των επιδομάτων του κοινωνικού μερίσματος. Στον οδηγό παρουσιάζεται αναλυτικά βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία υποβολής της αίτησης.
Οι αιτούντες για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ενώ θα πρέπει να αποστείλουν και υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που συμπλήρωσαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxinet.
Συγκεκριμένα, στον οδηγό της Γ.Γ.Π.Σ. αναφέρονται τα εξής:
1. Εισαγωγή
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30.6.2014 και η καταβολή στους δικαιούχους πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος (ή της αιτούσας) για το οικονομικό έτος 2013.
2. Χρήση Εφαρμογής
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Από την ιστοσελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει την Υπηρεσία «Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, πρέπει να εισάγει:
Α. Τα προσωπικά του στοιχεία.
Συγκεκριμένα πρέπει να δηλώσει:
* την οικογενειακή του κατάσταση (Άγαμος ή Έγγαμος),
* τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
* το έτος γέννησής του,
* τον αριθμό παροχής της οικίας του ή, σε περίπτωση μη ύπαρξής τέτοιου αριθμού, τη διεύθυνσή του,
* εάν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, συμπληρώνοντας τη σχετική ένδειξη
* στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο & διεύθυνση e-mail),
* τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού του, για την πίστωση του μερίσματος, σε περίπτωση που κριθεί ως δικαιούχος.
* υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης.
Β. Τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί.
Για κάθε ένα από αυτά τα μέλη, πρέπει να συμπληρώσει τη σχέση του, δηλαδή το εάν είναι:
* σύζυγος
* προστατευόμενο τέκνο
* ανήλικος φιλοξενούμενος
* ενήλικας φιλοξενούμενος
* υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. για τους άνω των 18 και για όσους ανηλίκους διαθέτουν Α.Φ.Μ.,
* υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του μέλους, σε περίπτωση που αυτό δεν διαθέτει Α.Φ.Μ.,
* υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α.,
* το έτος γέννησής του,
* την ένδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Ο αιτών, αφού συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην αρχική οθόνη, συνεχίζει με την καταχώρηση των υπολοίπων μελών, πατώντας «εισαγωγή μέλους». Στη συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία κάθε μέλους και ολοκληρώνει την καταχώρηση πατώντας «καταχώρηση μέλους».
Εξαιρούνται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα 500 ευρώ
Καταιγιστικός είναι ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων για την λήψη του κοινωνικού επιδόματος με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερες από 225.000 αιτήσεις μέχρι χθες το μεσημέρι.
Οι 42.000 έχουν γίνει ήδη αποδεκτές, με το κονδύλι αυτό να ανέρχεται στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι 71.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ενώ 112.000 βρίσκονται σε αναμονή.
Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του μήνα θα δουν το ποσό πιστωμένο στον λογαριασμό τους μέχρι τις 10 Μαΐου.