Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις του 2014 – Σε τρεις δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

- Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
- Στις 20 Μαρτίου θα ανοίξει το 2014 το ηλεκτρονικό σύστημα
- Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος
- Διαβάστε τον αναλυτικό πίνακα

Τις προθεσμίες υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων για το 2014 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την ενημέρωση και φορολογική συμμόρφωση των φορολογουμένων.

Ειδικότερα η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ( Ε1) από όλους τους φορολογούμενους θα ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.

Η υποβολή του εντύπου Ε5 από τις επιχειρήσεις ΟΕ, ΕΠΕ ΟΕ θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου 2014.

Τα έντυπα Ε2 για τη δήλωση των εισοδημάτων από ενοίκια και το Ε3 θα πρέπει να υποβληθούν από τις 3 Φεβρουαρίου 201 έως 30 Ιουνίου 2014.

Επίσης το Ε9 για το 2014 θα υποβληθεί από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαΐου 2014, ενώ η διαδικασία καταβολής των τελών κυκλοφορίας για το 2015 θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Οι περιοδικές δηλώσεις (ΦΠΑ-ΦΜΥ κλπ.) υποβάλλονται στις τακτές ημερομηνίες που προβλέπονται από τον νόμο.

Aπό τον πίνακα του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει επίσης, ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου 2014, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

Γνωμοδότηση Νομικού Συμβούλου για αίτηση διακοπής παραγραφής ( ειδική εισφορά Αλληλεγγύης 2% και ειδική εισφορά Αλληλεγγύης) από ΔΟΕ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΔΟΕ

Αθήνα, 31-12-2013
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει σχετικά με την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011 καθώς και την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής, που σπεύδουν να υποβάλλουν δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:
1) Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως.
2) Κατά την προσωπική, νομική μου αντίληψη, οι ως άνω εισφορές είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τους Διεθνείς κανόνες δικαίου (ΕΣΔΑ), δεδομένου, ότι είναι μη ανταποδοτικές και σε κάθε περίπτωση εντασσόμενες μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε μέτρο, που λαμβάνει η πολιτεία εις βάρος επιμέρους κατηγοριών πολιτών.
3) Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων. 
Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα
Νομική Σύμβουλος ΔΟΕ

Οι κινήσεις της ΟΛΜΕ για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών

Να απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις των μαθητών των ΕΠΑΛ, και να εξεταστεί η δυνατότητα  δικαστικής προσφυγής για τις αποφάσεις μοριοδότησης και προκήρυξης των καθηγητών σε διαθεσιμότητα, αποφάσισε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ:
Α. Tην Παρασκευή 3 Ιανουαρίου , στις 4:30 το απόγευμα  θα συναντηθεί   με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη 
Β.Ανάλογη συνάντηση   ζήτησε η ΟΛΜΕ  και από τον υπουργό Παιδείας για την Πέμπτη 2/1/14.  
Γ. Επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει στις 8/1/14 για να καθορίσει νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων προκειμένου να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης του κλάδου μας για το επόμενο διάστημα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο ζήτημα της διαθεσιμότητας μετά και την τελευταία προκήρυξη για τις μετατάξεις ορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και συνάδελφοι από το συντονιστικό των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.
Αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
1.    Έκδοση ανακοίνωσης
2.    Παράσταση διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αίτημα για συνάντηση με τους Υπουργούς.
3.    Στήριξη της κινητοποίησης για τη διαθεσιμότητα στη Λάρισα το Σάββατο 11-1-14.
4.    Κάλεσμα για συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις των μαθητών των ΕΠΑΛ.
5.    Να εξεταστεί η δυνατότητα  δικαστικής προσφυγής για τις αποφάσεις μοριοδότησης και προκήρυξης.
Μετά τη συνεδρίαση έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου τελικά κλείστηκε συνάντηση με τον Υπουργό την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/1/14 στις 4.30 μ.μ. Την ίδια ώρα καλούμε σε συγκέντρωση όλους τους εκπαιδευτικούς έξω από το Υπουργείο.
Ανάλογη συνάντηση έχουμε ζητήσει και από τον Υπουργό Παιδείας για την Πέμπτη 2/1/14. Θα σας ενημερώσουμε για την ακριβή ώρα.
Επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει στις 8/1/14 για να καθορίσει νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων προκειμένου να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης του κλάδου μας για το επόμενο διάστημα.
ΟΛΜΕ: ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΙΑΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Αρκετά ζητήματα προκύπτουν μετά και την τελευταία προκήρυξη για τις μετατάξεις ορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σε νέες θέσεις. Όπως είναι γνωστό το αίτημα της ομοσπονδίας μας να καταργηθεί ο ν. 4172/13  (αρ.82) και να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους και παράλληλα να επαναλειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες και οι τομείς στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ είναι αδιαπραγμάτευτο. Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε την άμεση εργασιακή αποκατάσταση των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ σε εκπαιδευτική θέση μέσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Τα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις τους ουσιαστικά οδηγούν σε απόλυση τουλάχιστον 474 εκπαιδευτικοί, αφού οι θέσεις που ανακοίνωσαν ή ήδη προκήρυξαν είναι 1400 (οι 150 από αυτές είναι εκτός Υπουργείου Παιδείας), ενώ οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα Υπουργεία είναι 1874. Οι θέσεις που προβλέπονται από τις ανακοινώσεις αυτές όχι μόνο δεν καλύπτουν  ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε  διαθεσιμότητα αλλά και επιβάλλουν αλλαγή επαγγέλματος (π.χ. σε διοικητικούς) ακόμα και υπουργείου και κλάδου(βρεφονηπιοκόμοι ΤΕ στους Δήμους από ΠΕ στην εκπαίδευση)! Υπάρχουν ακόμα ειδικότητες οι οποίες δεν αναφέρονται καθόλου στις προκηρύξεις, γεγονός που σημαίνει πως και αυτοί οι συνάδελφοι οδηγούνται κατευθείαν σε απόλυση.
Επίσης στις 233 θέσεις εκπαιδευτικών που κατέχουν και δεύτερο πτυχίο δεν περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί με πτυχίο π.χ. φυσικού, μαθηματικού, χημικού, θεολόγου, φυσικής αγωγής, οικονομολόγου, οικ.-διοίκησης αλλά και άλλων ειδικοτήτων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα οι οποίοι κατέχουν τέτοια πτυχία. Ζητάμε για μια ακόμα φορά να προκηρυχθούν θέσεις για όλες τις ειδικότητες.
Καταγγέλλουμε την τακτική της κυβέρνησης που έχει θέσει σε πλήρη ομηρεία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς.
Την ίδια στιγμή επίσης, χιλιάδες μαθητές στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ της χώρας δεν κάνουν μαθήματα ειδικότητας (στους τομείς υγείας – πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής – κομμωτικής) και είναι μαθητές Γ΄ Λυκείου οι οποίοι θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και θα πάρουν πτυχίο σε κάποια ειδικότητα.
Απαιτούμε:
-Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα σε μόνιμες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας.
-Καμία απόλυση εκπαιδευτικού.
- Να δοθούν τόσες θέσεις όσες είναι οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα.
-Να επαναλειτουργήσουν όλοι οι τομείς που καταργήθηκαν.
- Κανείς μαθητής, κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.
Τέλος όσον αφορά τη διαδικασία τοποθέτησης των εκπαιδευτικών σε νέες θέσεις, η οποία θα γίνει με την απόφαση μοριοδότησης του Υπουργείου διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Καταρχήν είμαστε απόλυτα αντίθετοι με τη μοριοδότηση γιατί πρακτικά αυτό σημαίνει την αποδοχή ότι οι θέσεις είναι λιγότερες από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και άρα θα υπάρχουν απολύσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως και επειδή η διαδικασία αυτή ήδη προχωρά, θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχει διάκριση των εκπαιδευτικών ανάλογα με τον τρόπο διορισμού μεταξύ επετηρίδας και διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Οι εκπαιδευτικοί διοριζόμαστε με απολύτως αντικειμενικό τρόπο, χωρίς ρουσφετολογικές διαδικασίες. Μέχρι το 2001 για τις ειδικότητες αυτές ο τρόπος διορισμού ήταν η επετηρίδα. Μετά δημιουργήθηκαν δύο παράλληλοι δρόμοι, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και η μετεξέλιξη της επετηρίδας. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις εκπαιδευτικών που βρίσκονταν και στους δύο πίνακες διοριστέων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις, εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να διοριστούν τελικά με τους πίνακες της μετεξελιγμένης επετηρίδας γιατί αυτός ο διορισμός προηγούνταν χρονικά.
Ζητάμε λοιπόν να μην υπάρχει καμιά διάκριση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τον τρόπο διορισμού τους (ΑΣΕΠ - επετηρίδα).
Επίσης στην προκήρυξη για τις 925 θέσεις εκπαιδευτικών σε ΣΕΚ και ΙΕΚ ζητείται ως υποχρεωτικό προσόν το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ, ακόμα και στις περιπτώσεις εκπαιδευτικών για τους οποίους δεν απαιτούνταν όταν διορίστηκαν. Ζητάμε να ισχύουν και εδώ οι όροι και τα προσόντα που ίσχυαν όταν έγιναν οι διορισμοί τους.
Για εμάς, αλλά και για τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, κανείς και καμιά εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

Εγκύκλιος για τις άδειες και το Πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων

Εγκύκλιο, ύστερα από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νόμου 4210/2013 «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης . Για να ανοίξετε την εγκύκλιο κάνετε κλικ εδώ 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΖΗΝ: Τα αποτελέσματα αξιολόγησης των μαθητών ανά Νομό σχ. έτους 2012-13

Ανακοινώθηκαν τα  αποτελέσματα ανά νομό, των μετρήσεων των μαθητών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος.
Τα χαρακτηριστικά των μαθητών που αξιολογήθηκαν ήταν:
1) Σωματική Διάπλαση (ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης),
2) Φυσική Κατάσταση (παλίνδρομο τεστ αντοχής 20μ, άλμα σε μήκος χωρίς φορά, αναδιπλώσεις σε 30 δευτερόλεπτα, παλίνδρομο τεστ ταχύτητας 10Χ5 μέτρα, δίπλωση από καθιστή θέση με τεντωμένα γόνατα),
3) Επίπεδο Φυσικής Δραστηριότητας,
4) Καθιστικές Δραστηριότητες και
5) Διατροφικές Συνήθειες.

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ    ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ    ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ    ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ    ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ    ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ    ΝΟΜΟΣ
ΧΙΟΥ
   
1,5 εκ ευρώ από τον ΟΠΑΠ για το ΕΥΖΗΝ στα Δημοτικά και Γυμνάσια

Με το ποσό του  1.500.000 ευρώ για το διάστημα από το τρέχον έτος 2013 μέχρι και το 2017 θα χρηματοδοτεί ο ΟΠΑΠ το πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ΕΥΖΗΝ, σύμφωνα με τα πρακτικά της απόφασης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:Το ΕΥΖΗΝ περιορίζεται στους μαθητές που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γονέα
Το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων)  περιορίζεται στους μαθητές και τις μαθήτριες για τους/τις οποίους/ες υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γονέα / κηδεμόνα τους για τη συμμετοχή τους. Επομένως η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική.

Σε ηλεκτρονική βάση του υπ. Παιδείας τα αποτελέσματα του ΕΥΖΗΝ
Tα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ που υλοποιείται στα Δημοτικά και Γυμνάσια καθώς και κάθε σχετική μέτρηση ή πρωτογενές υλικό  καταγράφηκαν  σε ηλεκτρονική βάση του υπουργείου   με διασφάλιση κάθε προσωπικού δεδομένου, σύμφωνα με τις έγγραφες διαβεβαιώσεις  του  υπουργείου Παιδείας , στη Βουλή. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο:
Α. Κατά την καταγραφή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιον αντιστοιχεί η κάθε μέτρησης και συνεπώς δεν μπορούν να διαρρεύσουν  στοιχεία σε καμία ιδιωτική εταιρεία ή άλλο φορέα.
Β. Ενημέρωση για τα σχετικά στοιχεία θα λάβουν μόνο οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών –τριών, από τη Διεύθυνση του σχολείου τους σε κλειστό φάκελο.
Γ. Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των διαδικασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος και στη συνέχεια η βέλτιστη οργάνωση του προγράμματος για το σχολικό έτος 2013-14.
Δ. Το τελικό αποτέλεσμα της επιστημονικής επεξεργασίας του προγράμματος καθώς και όλες οι προηγηθείσες μετρήσεις και καταγραφές ανήκουν  στο υπουργείο Παιδείας.
Ε. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, βάσει της σύμβασης  του με τον ΟΠΑΠ, έχει αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη της επεξεργασίας των δεδομένων.
Το πρόγραμμα 
Σύμφωνα με την  σχετική υπουργική απόφαση στο Δημοτικό Σχολείο το πρόγραμμα αναπτύχθηκε  σε δύο φάσεις.
Στην Α’ φάση κλήθηκαν  οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών  Σχολείων στο πλαίσιο του μαθήματός τους, να διενεργήσουν τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης και οι Νηπιαγωγοί μόνο τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης έως 31/3/2013, σύμφωνα με  επισυναπτόμενες οδηγίες και να καταγράψουν σε έντυπα τα αποτελέσματα. 
Στη Β΄ φάση η οποία θα διήρκησε από 1/4/2013 έως 31/5/2013 διεξήχθη  η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο εισήχθησαν  και τα δεδομένα των μετρήσεων της α’ φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών). Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού έγινε  αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται μονοσέλιδη Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων .
Η απόφαση προέβλεπε ότι για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, η καταγραφή των μετρήσεων των μαθητών στην ηλεκτρονική φόρμα θα γίνεται μόνο με τη χρήση του Αριθμού Μητρώου.
 Οι αξιολογήσεις συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών θα
γίνονται  από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το οποίο έχει και την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος (Καθηγητής Λ. Συντώσης).
​Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν είναι πρόγραμμα του Υ.ΠΑΙ.Θ για παροχή πολύτιμων πληροφοριών στους γονείς σχετικά με την υγεία των παιδιών τους.

Το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. υλοποιείται με βάση τρεις άξονες: την αξιολόγηση παραμέτρων υγείας σε παιδιά και έφηβους, την ενημέρωση/εκπαίδευση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, καθώς και την παρέμβαση στο σχολείο, την οικογένεια, και το σύνολο της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας και – κάθε έτος – καταγράφει και αξιολογεί τον ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Ταυτόχρονα, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν., μέσα από παράλληλες ενέργειες, παρέχει διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέλος, με συγκεκριμένες δράσεις, το Πρόγραμμα παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας.
Οι επιμέρους στόχοι του Προγράμματος είναι οι εξής:
    Η πρόσβαση όλων των μαθητών και των γονέων σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία τους – ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών.
    Η ενημέρωση των γονέων ως προς τη διαχρονική εξέλιξη της ανάπτυξης των παιδιών τους, με βάση την ετήσια «Ατομική Αναφορά Ανάπτυξης, Διατροφής και Φυσικής Κατάστασης Μαθητή».
    Η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των παιδιών και των εφήβων.
    Η παροχή συμβουλών και οδηγιών στους γονείς για θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους.
    Η επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της υγείας των μαθητών
    Η ενίσχυση του ρόλου του σχολείου και ειδικότερα των εκπαιδευτικών σε σχέση με την αγωγή υγείας.
    Η σύνδεση σχολείου, οικογένειας και κοινωνίας μέσα από τη συνεργασία γονέων – εκπαιδευτικών, αλλά και τις παράλληλες δράσεις που υλοποιούνται για το κοινωνικό σύνολο.
    Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών υγείας.
Για διασφάλιση της ποιότητας, την παρακολούθηση του έργου έχει αναλάβει επιτροπή με μέλη Καθηγητές διατροφής και εργοφυσιολογίας από τα Πανεπιστήμια: Χαροκόπειο, ΕΚΠΑ, ΔΠΘ και ΑΠΘ. Στην επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής και άλλοι επιστήμονες από τους τομείς της διατροφής, φυσικής αγωγής και υγείας.
Ο εμπνευστής του προγράμματος κ. Γιάννης Ιωαννίδης (πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού) δήλωσε για το Πρόγραμμα:
"Το Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων) είναι μια πρωτοπόρα προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την πρόληψη ή αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των μαθητών. Αυτό θα γίνει με διαρκή ενημέρωση των γονέων των μαθητών για θέματα που σχετίζονται με το ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών τους καθώς επίσης και των συνηθειών τους σε θέματα διατροφής και άσκησης.
Η δράση αυτή συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου του σχολείου και στη σύνδεσή του με την κοινωνία."

Μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει ψυχικά προβλήματα;

Οι Διαταραχές Συννοσηρότητας περιγράφουν μία κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει μία ψυχική διαταραχή και ένα πρόβλημα χρήσης ουσιών. Ο όρος είναι γενικός, αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών και εθισμών.Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από σχιζοφρένεια και είναι χρήστης ινδικής κάνναβης πάσχει από διαταραχή συννοσηρότητας, όπως και κάποιος που πάσχει από χρόνια κατάθλιψη ενώ ταυτόχρονα είναι αλκοολικός.

Από την επιστημονική ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα 
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές για την κάθε περίπτωση.
Οι Διαταραχές Συννοσηρότητας περιγράφουν μία κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει μία ψυχική διαταραχή και ένα πρόβλημα χρήσης ουσιών. Ο όρος είναι γενικός, αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών και εθισμών. Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από σχιζοφρένεια και είναι χρήστης ινδικής κάνναβης πάσχει από διαταραχή συννοσηρότητας, όπως και κάποιος που πάσχει από χρόνια κατάθλιψη ενώ ταυτόχρονα είναι αλκοολικός. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές για την κάθε περίπτωση.
Ο οριστικός καθορισμός του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από συννοσηρότητα αποτελεί πρόκληση για την διεθνήεπιστημονική κοινότητα διότι οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν γίνει σε διαφορετικούς πληθυσμούς και χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία. Επιπροσθέτως, οι πάσχοντες από διαταραχές συννοσηρότητας συχνά δεν διαγιγνώσκονται από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας διότι η διάγνωση τους είναι δυσκολότερη, μία διαταραχή «μιμείται» μια άλλη.
Το ποσοστό υποτροπών ανάμεσα στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που πάσχουν ταυτόχρονα από μια ψυχική διαταραχή, είναι μεγαλύτερο όπως είναι μεγαλύτερη και η πιθανότητα υποτροπής για όσους πάσχουν από ψυχική διαταραχή ενώ «συν — νοσούν » με διαταραχή εξάρτησης ουσιών. Διαφορετικά θεραπευτικά πλαίσια έχουν διαφορετικά ποσοστά συννοσηρότητας στον πληθυσμό των πασχόντων που κυμαίνονται μεταξύ 20 – 80%. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν και από διαταραχές εξαρτήσεων σε σχέση με άτομα του γενικού πληθυσμού. Ομοίως, άτομα με κάποια εξάρτηση έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν και ψυχική διαταραχή σε σχέση με άτομα του γενικού πληθυσμού. Έρευνες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταδείξει ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με ψυχικό νόσημα ή αλκοολισμό είχε και συννοσηρότητα ενώ οι μισοί από τους εξαρτημένους από ναρκωτικά είχαν και ψυχικό νόσημα. Τις ίδιες έρευνες, περίπου το ένα τρίτο των ψυχικά πασχόντων αντιμετώπιζε και ένα πρόβλημα χρήσης ουσιών, σχεδόν το ένα τρίτο των αλκοολικών είχε κάποια ψυχιατρική διάγνωση ενώ σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες παρανόμων ουσιών είχαν και ψυχικό νόσημα.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα ανεργίας των 200 ευρώ

Εντός 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας -και για πρώτη φορά έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2014- θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στον ΟΑΕΔ οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 20 έως 66 ετών για να λάβουν το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 200 ευρώ με τα νέα κριτήρια.
Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ σε εφαρμογή του νόμου 4093/12 και της απόφασης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ

Σε τι μπορεί να μας ωφελήσει η λήψη Ζεόλιθου;

Πολλοί είναι αυτοί που θα αναρωτιούνται πως ένα πέτρωμα όπως ο Ζεόλιθος μπορεί να προσφέρει το οτιδήποτε θετικό στον οργανισμό μας! Ο Ζεόλιθος είναι από αυτά τα φυσικά πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί για να προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες τόσο στην φύση όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό. 
 Ο όρος Ζεόλιθος, αρχικά επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό Axel Fredrik Cronstedt, έναν μεταλλειολόγο, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του στιλβίτη υλικού, παράγονταν μεγάλη ποσότητα ατμού από το νερό που είχε προσροφήθει από το υλικό.
 
Μέσα από αυτή την διαδικασία κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο όρος Ζεόλιθος, παρόλα αυτά όμως τα θαυματουργά του αποτελέσματα δεν ήταν ακόμα γνωστά. Μέσα από μια σειρά ερευνών παρατηρήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η χρήση του στην ανθρώπινη υγεία, και όλα αυτά εξαιτίας της μορφής που έχει.
 
 Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με σημαντικές ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ολόκληρες ενώσεις, ενώ διαθέτει αυτές τις ικανότητες καθώς είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση.
 
Από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές κατηγορίες  θεωρείται ο Ζεόλιθος ο οποίος έχει την μεγαλύτερη ποσότητα κλινοπτιλόλιθου στην σύστασή του, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ιατρική πέραν από όλες τις άλλες του χρήσεις.
 
Ο Ζεόλιθος που περιέχει ποσότητα σημαντική σε κλινοπτιλόλιθο έχει μεγάλη χρησιμότητα στη βιομηχανία για τον καθαρισμό του νερού, σαν καταλύτης για την παρασκευή των προηγμένων υλικών καθώς και στην πυρηνική επανεξεργασία, καθώς τα πυρηνικά απόβλητα που περιέχουν ραδιενεργά ισότοπα μπορούν να καθαριστούν με αυτόν.
 
Ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημαντικά αναπτυχθεί και η χρήσης του στην ιατρικής καθώς είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των άλλων ρυπογόνων παραγόντων που μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας, και πλέον ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με αυτούς.
 
Σημαντικό φυσικό στοιχείο ο Ζεόλιθος  για την διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, καθώς μερικές από τις βασικές του λειτουργίες είναι σημαντικές για την γενικότερη υγεία μας καθώς μπορεί να μας προσφέρει βοήθεια σε:
 
Οστεοπόρωση
 
Οι πόροι από τους οποίους σχηματίζεται ο Ζεόλιθος  μπορούν να εγκλωβίσουν τις τοξίνες ώστε να μην ανεβάσουν την οξύτητα στο σώμα και να μην οδηγήσουν τον οργανισμό να μεταφέρει ασβέστιο από τα οστά στους ιστούς ώστε να διατηρήσει με ρύθμιση το σώμα μας σε ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον.
Η συνεχής μεταφορά ασβεστίου από τα οστά στο σώμα και τα υγρά του δημιουργεί ασβεστοπενία μια αρχική μορφή οστεοπόρωσης που μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση.
 
Ενώ ταυτόχρονα το πυρίτιο το οποίο διαθέτει στην σύνθεση του δρα ως ρυθμιστής για το ασβέστιο και τον φώσφορο, στοιχεία τα οποία συμβάλουν άμεσα σε μια υγιή μορφή των οστών και δημιουργώντας αποθέματα ασβεστίου στα οστά.
 
Δεσμευτικές ικανότητες
 
Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που μπορεί κανείς να εντοπίσει στον ζεόλιθο είναι η ικανότητα που έχει να δεσμεύει και να εξαλείφει βαρέα μέταλλα όπως είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, αλουμίνιο και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα.
Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η μορφή του μπορεί να δεσμεύσει ουσίες όπως είναι τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που η συσσώρευση τους κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας.
Με τα δεδομένα που διαθέτουμε ο Ζεόλιθος έχει την ικανότητα να απορροφήσει έως και το 30% του βάρους του. Μέσα από αυτή την διαδικασία της απομάκρυνσης όλων αυτών των  βαρέων μετάλλων και τοξινών  συμπεράνουμε ότι ο οργανισμός μας έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει καλύτερα χωρίς την επιβάρυνση των ζωτικών του οργάνων.
 
Ενέργεια και ευεξία
 
Επειδή ζεόλιθο έχει χαρακτηριστεί ότι έχει την δυνατότητα να απομακρύνει διάφορα είδη τοξινών από το σώμα, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει φυσικά την ενέργεια και την ευεξία. Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση στην πνευματική διαύγεια και μια αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας.
Αυτές ονομάζονται θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η εκκαθάριση των βαρέων μετάλλων επιτρέπει στο μαγνησίου του σώματος να λειτουργεί αποτελεσματικά με την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), η οποία είναι η βιολογική πηγή της ενέργειας στο σώμα.
 
Όταν αυτή η αλληλεπίδραση συμβαίνει ιδανικά, οι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια καθώς και μεγαλύτερη ευεξία. Μία μελέτη έχει αποδείξει ότι ο Ζεόλιθος φαίνεται επίσης να αυξήσει το επίπεδο της σεροτονίνης, η οποία είναι γνωστή ότι μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της διάθεσης.
 
Οξειδωτικό Στρες
 
Το οξειδωτικό στρες, θεωρείται ένα από τα κύρια γεγονότα που οδηγούν στην γήρανση και τον εκφυλισμό των νευρώνων.
Ο Ζεόλιθος, σύμφωνα με έρευνες  μπορεί να λειτουργήσει ως ένα δυναμικό ανοσοενισχυτικό στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.
Ο κυτταρικός θάνατος και το οξειδωτικό στρες αξιολογήθηκαν με ρετινοϊκό οξύ, σε διαφοροποιημένα SH-SY5Y κύτταρα. Η αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας έχει αξιολογηθεί σε ένα διαγονιδιακό μοντέλο γήρανσης που σχετίζετε με τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων.
Η μελέτη έδειξε ότι η φροντίδα με ζεόλιθο, προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές ρίζες οξυγόνου, που προκαλούνται από τα ίδια τα κύτταρα’’.
Ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που θα μπορούσε να ωφελήσει κατά της υπεροξείδωσης των λιπιδίων και θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του ύπατος μετά από ηπατεκτομή, έτσι μπορούμε να επισημάνουμε τις  αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κλινοπτιλόλιθου κατά του  οξειδωτικού στρες.

Τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ: Όλο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών!

Αυλαία ρίχνει ο ΕΟΠΥΥ αφού το 2014 ο Οργανισμός θα λειτουργεί  με νέο καθεστώς και  χωρίς γιατρούς. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών και της κινητικότητας
 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στο προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥτις επόμενες δέκα ημέρες καταργούνται όλες οι θέσεις προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ. 
Όλοι οι εργαζόμενοι 8.691 θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας από την οποία εξαιρούνται 1.089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).
Συστήνονται  θέσεις προσωπικού στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με την προυπόθεση να  κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.
 
Όσοι γιατροί αναλάβουν τις θέσεις αυτές θα διατηρήσουν το ύψος των σημερινών αποδοχών τους και θα έχουν την υποχρέσωση να εργάζονται καθημερινά για επτά ώρες.
Οι ανακοινώσεις αυτές  όμως του υφυπουργού υγείας κ.Μπέζα  προκάλεσαν την αντίδραση των γιατρών οι οποίοι ισχυρίσθηκαν  ότι το υπουργείο υγείας τους οδηγεί σε αυτό -απόλυση. 
 
Στο σημείο αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι  ''δεν οδηγούμε κανέναν σε αυτό-απόλυση. Αλλάζουμε τον ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Όλες οι δομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Και κάλεσε όποιον  θέλει  να τοποθετηθεί στον καινούργιο φορέα.''
 
 
Πάντως με την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ  να συνεχίζεται  έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι γιατροί του Οργανισμού ζητούν το σχέδιο χωροταξικής κατανομής των Κέντρων Υγείας και των προβλεπομένων θέσεων των γιατρών, οι οποίοι θα υπαχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του ΕΣΥ και μορατόριουμ δύο μηνών.
 
Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, οι γιατροί, προτείνουν να παραμείνει  ως έχει το καθεστώς, και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αλλά και του ΠΙΣ, στην φάση αυτή, σε πρώτη προτεραιότητα, έρχεται το θέμα της ασφαλούς και ισότιμης πρόσβασης και περίθαλψης στις υπηρεσίες υγείας, και σε δεύτερη μοίρα, το εργασιακό. 
 
Στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να παραμείνουν όχι πάνω από 1000 εργαζόμενοι κυρίως της κεντρικής διοίκησης ενώ όλοι οι υπόλοιποι  θα πάρουν “φύλλο πορείας” για το ΕΣΥ. 
 
Γολγοθάς για τους ασθενείς
 
Οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα εξυπηρετούνται στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό, χωρίς να καταβάλουν κόστος επίσκεψης ενώ εντός των ημερών αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. 
 
Άλλωστε στο διάστημα της διαθεσιμότητας τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα παραμείνουν κλειστά δεδομένου ότι και οι περίπου 8500 εργαζόμενοι θα είναι στο σπίτι τους με καθεστώς διαθεσιμότητας και με το 75% του μισθού τους.

Με το σταγονόμετρο οι έλεγχοι για το τσιγάρο σε μπαρ και εστιατόρια! Τι θα γίνει το 2014

Με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εστιατόρια και μπαρ εν μέσω εορταστικής περιόδου, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να κόψει το κάπνισμα στους Έλληνες που συνεχίζουν όμως ανενόχλητοι να ανάβουν τσιγάρο όπου βρεθούν και όπου σταθούν. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Περιορισμένοι είναι τελικά οι έλεγχοι για το τσιγάρο από το υπουργείο Υγείας εν μέσω εορταστικής περιόδου δεδομένης και της κρίσης. Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαφήμισε δεόντως ότι θα προχωρήσει σε συστηματικούς ελέγχους, τελικά όμως όλα έμειναν στα χαρτιά. 
Τα συνεργεία ελέγχου προχωρούν μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ενώ τα πρόστιμα είναι σχεδόν ανύπαρκτα. 
 
 Πάντως το 2014 το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να βγάλει στο δρόμο και άνδρες της ΕΛΑΣ μαζί με υγειονομικούς υπαλλήλους της περιφέρειας προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 
 
 Παρότι είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοσθεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην πράξη ή μόνο για λίγες ημέρες όσο για να εισπραχθούν λίγα χρήματα περιστασιακά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επείγουσα εγκύκλιό της υφυπουργού Ζέτας Μακρή ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν άμεσα τους ελέγχους αλλά και να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα. 
 
Να υπενθυμίσουμε πως για τους ίδιους τους καπνιστές μπορεί να φθάσουν έως και τα 500 ευρώ και για τους καταστηματάρχες έως και τις 10.000 αλλά ακόμη και στο λουκέτο.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».
 
Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος αντικαπνιστικός νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ προέβλεπε πρόστιμα και για τους πελάτες των καταστημάτων που κάπνιζαν από 50 έως και 500 ευρώ ανάλογα με την επανάληψη της παράβασης. Για τους καταστηματάρχες προέβλεπε πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ αλλά ακόμη και λουκέτο λίγων μηνών στις περιπτώσεις που η παράβαση επαναλαμβανόταν για 4η φορά.

Για ποιές κατηγορίες αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ

Η είδηση για το ΕΚΑΣ προέκυψε από το μίνι υπουργικό που είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου υπο τον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ σε όσους έχουν αναπηρία πάνω από 80% ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Δηλαδή δεν χρειάζεται να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Αναλυτικά η πρόγνωση

- Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει τις πρώτες ώρες του 2014
- Ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα
- Χιόνια στα ορεινά της Πελοποννήσου
- Ο καιρός μέχρι και την Δευτέρα

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Πρωτοχρονιά και από τα νοτιοδυτικά.
Πιο αναλυτικά:

Αύριο Τέταρτη (01-01-2014) -Πρωτοχρονιά- βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου (πάνω από τα 1100μ υψόμετρο). Από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά σταδιακά τα φαινόμενα θα ασθενήσουν και μεθαύριο Πέμπτη (02-01-2014) θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χωρά και κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν

ΟΛΗ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Αύριο Τέταρτη

Καιρός: στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική θεσσαλια,την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στα ηπειρωτικά ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις νοτιότερες περιοχές πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων μικρής διάρκειας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βορειοδυτικά με πιθανότητα ασθενών βροχών.

Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα Ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση. Παγετός τη νύχτα και το πρωί στα Κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πέμπτη 02-01-2014

Στην ανατολική νησιωτική χωρά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους έντονες κυρίως στα Δωδεκάνησα. Σταδιακά και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί. Άνεμοι: στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά νότιοι 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός τη νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή 03-01-2014

Στην ανατολική νησιωτική χωρά νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χωρά αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές κυρίως στα δυτικά οπού είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές.
Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά και νοτιά πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός τη νύχτα και το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά. Η ορατότητα τοπικά περιορισμένη τις πρωινές
ώρες.

Σάββατο 04-01-2014

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νοτιά οπού θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και στα νοτιοανατολικά πιθανώς καταιγίδες. Από το απόγευμα στα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Το βραδύ στα δυτικά θα στραφούν σε νοτίους και θα ενισχυθούν. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Η ορατότητα τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες.

Κυριακή 05-01-2014 και Δευτέρα 06-01-2014

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χωρά. Ύφεση των φαινόμενων αναμένεται τη Δευτέρα στα δυτικά.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα πελάγη 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση τη Δευτέρα.

Παράταση για την καταβολή τελών κυκλοφορίας έως την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου έδωσε τελικά το υπουργείο Οικονομικών

- Το μεσημέρι πήραν χαμπάρι τις ουρές ταλαιπωρίας για τα τέλη κυκλοφορίας σε τράπεζες και εφορίες
- Ως ειρωνεία μπορούν να δεχτούν οι φορολογούμενοι το ''ευχαριστώ'' του υπουργείου Οικονομικών που κάνει λόγο για ''πραγματικά αξιέπαινη προσέλευση των πολιτών στα σημεία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας''
- Το υπουργείο Οικονομικών άδειασε τον Χ. Θεοχάρη που μέχρι πριν λίγες ώρες αρνούνταν την παράταση
- Διαβάστε για ποιές δουλειές θα ανοίξουν εκτάκτως οι εφορίες 2 και 3 Ιανουαρίου

Παράταση για την καταβολή τελών κυκλοφορίας έως την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου έδωσε τελικά πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών.
Όσο και εαν εμφανιζόταν ανυποχώρητος ο γενικός γραματέας εσόδων Χ. Θεοχάρης, η παράταση δόθηκε εξαιτίας των ουρών σε τράπεζες και εφορίες.

Μετά την ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι μπορούν να εκλάβουν και ως ειρωνεία τα ''ευχαριστώ'' του υπ.Οικονομικών στη σχετική ανακοίνωση.
"Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσέλευση των πολιτών στα σημεία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ευχαριστούμε πολύ όσους ήδη ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και με συνέπεια στην υποχρέωσή τους. Επειδή η προσέλευση παραμένει πολύ υψηλή και προς διευκόλυνση των πολιτών την ημέρα της παραμονής του νέου, έτους η εμπρόθεσμη πληρωμή θα μπορεί να γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014".

Για ποιές δουλειές θα ανοίξουν οι εφορίες 2 και 3 Ιανουαρίου

Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους προϊσταμένους των Εφοριών να ορίσουν 3 εως 5 υπαλλήλους που θα εξυπηρετήσουν έκτακτες περιπτώσεις φορολογουμένων στις 2 και 3 Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι εφορίες θα μείνουν κλειστές ώστε οι υπάλληλοι να ενημερωθούν για τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Όμως με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να ορίσουν 3 εως 5 υπαλλήλους που θα εξυπηρετήσουν στις 2 και 3 Ιανουαρίου τους φορολογούμενους ΜΟΝΟΝ για τις εξής έκτακτες περιπτώσεις:

- χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, που λήγει η προθεσμία υποβολής του

- παραλαβή κατατεθειμένων πινακίδων κυκλοφορίας, με την ταυτόχρονη πληρωμή τελών του 2014

- κατάθεση δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου κατοίκου εξωτερικού, σε εκτέλεση προσυμφώνου μεταβίβασης που λήγει η προθεσμία

- κατάθεση δήλωσης κληρονομιάς