Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πέμπτη 31-10-2013 "Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο"

Τι ισχύει για τις άδειες άνευ αποδοχών

Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι, αναγκάζονται να ζητούν άδειες άνευ αποδοχών! Οι όροι και οι προυποθέσεις  Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τη χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:   Άρθρο 16, περ. Ε΄ του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167/Α) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 51 και 53 του Υ.Κ. (κυρωτικός Ν. 3528/2007 ΦΕΚ 26/Α), όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α).  Με τις ανωτέρω διατάξεις, προβλέπεται ότι: 
α. Στους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι ενδεικτικά αναφέρονται, όπως η θεραπεία δυσιάτων ασθενειών του ιδίου του εκπαιδευτικού, εφόσον έχει εξαντλήσει το όριο των αναρρωτικών αδειών με αποδοχές που δικαιούται, ή των μελών της οικογενείας του, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών ή η ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό.  Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται το μήνα Ιούνιο, ώστε η ζητούμενη άδεια να αρχίζει με την έναρξη του σχολικού έτους. Μόνο σε σοβαρές και αιφνίδιες περιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν, θα είναι δυνατή η υποβολή σχετικών αιτήσεων των εκπαιδευτικών και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.  Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος και δεν μπορεί να παρατείνεται πέρα από τρία (3) σχολικά έτη. 
β. Χορηγείται στον εκπαιδευτικό, μετά από αίτηση του, άδεια χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν, χρονικής διάρκειας μέχρι ενός (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.
Η άδεια αυτή χορηγείται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου. 
γ. Σε εκπαιδευτικό του οποίου σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό σε ελληνική υπηρεσία του Δημοσίου, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα ή σε υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, χορηγείται, ύστερα από αίτησή του άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι έξι (6) έτη συνεχώς ή και τμηματικά, εφόσον έχει συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία. Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.). 
δ. Στον εκπαιδευτικό που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.). Αν ο εκπαιδευτικός δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία. 
ε. Χορηγείται επίσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τρία (3) έτη στους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των έξι (6) ετών. Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

ΟΑΕΔ: Αποτελέσματα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνα - ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Δείτε παρακάτω τους προσωρινούς πίνακες  των 10.000  θέσεων κοινωφελούς εργασίας που αφορούσε προσλήψεις σε Δημους και Περιφέρειες.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΑ LINK
 
 
 
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αναρτήθηκαν σήμερα 30 Οκτωβρίου 2013:
Α. Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» ο οποίος αφορά σε 10.000 ωφελούμενους ανέργους κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) Γενικών Καθηκόντων οι οποίοι θα εργαστούν με πλήρη απασχόληση για 5 μήνες σε Περιφέρειες και Δήμους  (Δημόσια πρόσκληση 4/2013 του Διοικητή του ΟΑΕΔ).
Β. Ο πίνακας αποκλειόμενων για το ίδιο πρόγραμμα.
 
Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) στην ενότητα e-υπηρεσίες/πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Ο οριστικός πίνακας κατάταξης ωφελουμένων, όπως και ο πίνακας αποκλειομένων, θα καταρτιστούν μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ άμεσα,  μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων. Μετά την ανάρτηση του οριστικού πίνακα θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες προς τους επιβλέποντες φορείς και προς τους ωφελούμενους ανέργους. 
Επισημαίνεται ότι η κατάρτιση των πινάκων έγινε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό  τρόπο μέσω του ΟΠΣ του ΟΑΕΔ με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης η οποία είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ.
Ήδη ο ΟΑΕΔ καταρτίζει την επόμενη δημόσια πρόσκληση ανέργων για 27.946 θέσεις σε επιβλέποντες φορείς του Δημοσίου. Η δημόσια πρόσκληση, αφού εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, θα δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.
 

Η τέταρτη πιο απαισιόδοξη χώρα, παγκοσμίως, η Ελλάδα

Οριακή αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατά 1 μονάδα, φτάνοντας συνολικά τις 48, κατέγραψε η Ελλάδα, φανερώνοντας ότι δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου η ανησυχία των Ελλήνων για την εργασιακή τους ασφάλεια, καθώς και για την οικονομία, με τα δύο αυτά να παραμένουν οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους σε ποσοστό 50% και 30%, αντίστοιχα.
 
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης παρέμεινε σταθερός στις 94 μονάδες, ο δείκτης της Ευρώπης, έπειτα από 3 συνεχόμενα τρίμηνα σταθερότητας, παρουσίασε αύξηση 3 μονάδων, φτάνοντας στις 74 μονάδες.
 
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Ελλάδα είναι πλέον η τέταρτη πιο απαισιόδοξη χώρα, παγκοσμίως, στο σύνολο των 60 χωρών που διερευνούνται.
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και των ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά, με τις ΗΠΑ, συγκεκριμένα, να πετυχαίνουν τον πιο υψηλό δείκτη των τελευταίων 6 ετών (98 μονάδες).
 
Αντίστροφη εικόνα παρουσιάζουν οι παραδοσιακά αισιόδοξες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Ινδία και η Βραζιλία, με το δείκτη και στις δύο περιπτώσεις να παρουσιάζει μείωση.
 
Στην Ευρώπη, το 70% των χωρών παρουσίασε αύξηση στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων είναι οι οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αύξησαν το δείκτη τους κατά 2,8 και 8 μονάδες, αντίστοιχα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση του δείκτη της Πορτογαλίας, ο οποίος έφτασε στις 55 μονάδες, αυξημένος κατά 22 μονάδες.
 
Στην ερώτηση που διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν, μετά την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (31%) δήλωσε ότι το ξοδεύει για την κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε υψηλά επίπεδα (34%) παραμένει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα.
Η τέταρτη πιο απαισιόδοξη χώρα, παγκοσμίως, η Ελλάδα
Επιπλέον, οι αγοραστικές συνήθειες συνεχίζουν να μεταβάλλονται για ένα ακόμη τρίμηνο, με τους Έλληνες να δηλώνουν ότι, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους, έχουν περιορίσει τη διασκέδαση εκτός του σπιτιού (το ποσοστό αυξήθηκε από 74% στο 76%), ενώ συνεχίζουν να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά στις δαπάνες τους για καταναλωτικά προϊόντα, καθώς 7 στους 10 συνεχίζουν να είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν πιο φτηνά καταναλωτικά προϊόντα.
 
Τα φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα θα συνεχίσουν να αποτελούν επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών, ακόμη και όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν σε ποσοστό 38%, το οποίο είναι υψηλότερο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 2 ποσοσστιαίες μονάδες.
 

Το νομοσχέδιο με την τροπολογία για το «παρουσιολόγιο» των εκπαιδευτικών

Αναρτήθηκε στο portal της Βουλής το νομοσχέδιο  , όπως ψηφίστηκε , κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, στο οποίο περιέχεται η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τοΒιβλίο Παρουσίας Προσωπικού και Ατομικό Δελτίο Παρουσίας Προσωπικού. Κάνετε κλικ εδώ για να δείτε το νομοσχέδιο (Η τροπολογία στο άρθρο 25, σελίδα 18).
Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας ορίζει τα εξής:
Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ΔημόσιαςΕκπαίδευσης και άλλες διατάξεις
Παράγραφος 1
Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού και Ατομικό Δελτίο Παρουσίας Προσωπικού και άλλες διατάξεις
1. Ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας και ο προϊστάμενος κάθε άλλης πηρεσιακής μονάδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την καθημερινή τήρηση και σύνταξη «Βιβλίου Παρουσίας Προσωπικού»  (Β.Π.Π.) για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης που απασχολούνται με οποιαδήποτε φύσεως σχέση σε αυτή. Το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής ή υπηρεσιακής μονάδας είναι υπεύθυνο για την καθημερινή τήρηση και σύνταξη του «Ατομικού Δελτίου Παρουσίας Προσωπικού» (Α.Δ.Π.Π.).
2. Στο Β.Π.Π. και Α.Δ.Π.Π. αναγράφονται ιδίως τα ακόλουθα στοιχεία: ημερομηνία και χρονολογία, ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού, ωράριο εργασίας (ώρα άφιξης και ώρα αναχώρησης), οι απόντες εκπαιδευτικοί, είδος απουσίας (ολιγόωρη ή ολοήμερη), καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο.
3. Σε καθημερινή βάση, από τον Διευθυντή ή προϊστάμενο της σχολικής ή υπηρεσιακής μονάδας και με ευθύνη του, τα στοιχεία του Β.Π.Π. καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται η δημιουργία του ιστοχώρου φιλοξενίας του πληροφοριακού συστήματος, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτό, ο τρόπος λειτουργίας αυτού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
5. Η εξάντληση των ωρών του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης πραγματοποιείται σε μια (1) έως και πέντε (5) όμορες σχολικές μονάδες, με απόφαση του οικείου  Διευθυντή Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
6. Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο μπορούν να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου: α) σε ενδοσχολικές δραστηριότητες, όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι
αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και β) σε υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης, στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο όμορο αυτού. Η ανωτέρω απασχόληση καθορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του οικείου ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ. Η, κατά το προηγούμενο εδάφιο, απασχόληση θεωρείται ως χρόνος άσκησης διδακτικού έργου, με όλες τις απορρέουσες από αυτό συνέπειες.
7. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται κάθε ζήτημα για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.
Παράγραφος 2
Παράταση Θητείας μελών Ολομελείας ΑΔΙΠ
Έως τη συγκρότηση του Συμβουλίου που προβλέπεται στο άρθρο 67 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) παρατείνεται η θητεία των μελών της Ολομέλειας με τη σύνθεσή της κατά τις 31.8.2012 και επαναφέρεται σε ισχύ το άρθρο 11 του ν. 3374/2005 (Α 189), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την περίπτωση ιβ΄ του άρθρου 38 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71). Η εν λόγω παράταση ισχύει έως τις 30.6.2014 κατά μέγιστο και ισχύει και για τα μέλη που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από την οργανική τους θέση έως την ανωτέρω ημερομηνία.
Παράγραφος 3
Άλλα θέματα Εκπαιδευτικών Δημόσιας Εκπαίδευσης
1. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να τοποθετούνται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε άλλη περιοχή πρόσληψης από αυτή που τοποθετήθηκαν και εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης, για το σχολικό έτος 2013 - 2014.
2. Η ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013 «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013
και άλλες διατάξεις» (Α΄ 167) εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις μετάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.1 της παρ. Ζ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/ 2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (Α΄ 222). Η ισχύς της παρούσας διάταξης άρχεται από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4172/2013.
Παράγραφος 4
Αποσπάσεις διοικητικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών σε Δ.Δ.Β.Μ., Σ.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε.
Διοικητικοί υπάλληλοι ή αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί υπηρετούντες σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δύνανται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποσπώνται για την άσκηση διοικητικού έργου σε Δ.Δ.Β.Μ., Σ.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε. εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η απόσπαση διαρκεί για ένα (1) έτος και δύναται να ανανεώνεται έως τρεις (3) φορές.
Παράγραφος 5
Θέματα Ειδικοτήτων Ι.Ε.Κ. και ΕΠΑ.Λ.
1. Στην περίπτωση δ΄της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4186/2013 (Α΄193)  προστίθενται στοιχεία 25 και 26 ως εξής:
«25. Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής, 26. Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος».
2. Στην περίπτωση η΄της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4186/2013 (Α' 193) προστίθεται στοιχείο 10 ως εξής:
«10. Τεχνικός Χειριστής Η/Υ και τηλεφωνικών κέντρων, παροχής πληροφοριών και εξυπηρέτησης πελατών αποκλειστικά για τυφλούς και άτομα με προβλήματα
όρασης».
3. Οι ειδικότητες του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών του άρθρου 8 του ν. 4186/
2013 αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων 2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων 3. Τεχνικός Αυτοματισμού 4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών».
4. Κατά την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4186/2013, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος, ο χρόνος, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επιλογή των εκπαιδευτών ενηλίκων, καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία εγγραφών και μετεγγραφών των σπουδαστών, η έναρξη και η λήξη του διδακτικού έτους και τα προγράμματα σπουδών. Η ισχύς της παρούσας περίπτωσης άρχεται την 1η Οκτωβρίου
2013.
Παράγραφος 6
Ειδικό Πειθαρχικό Παράπτωμα της Μη Απογραφής του Υπαλλήλου
1. Η περίπτωση ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώδικας, ν. 3528/2007) αντικαθίσταται ως εξής:
«ε) ο υπάλληλος ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα των περιπτώσεων α΄, γ΄, δ΄, ε΄, θ΄, ι΄, ιδ΄, ιη΄, κγ΄, κδ΄, κζ΄,
κθ΄ και λγ΄ του άρθρου 107 ή αντίστοιχα παραπτώματα του ίδιου άρθρου, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή του με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012, ή αντίστοιχα
παραπτώματα του προϊσχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999).»
2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώ-
δικας, ν. 3528/2007) προστίθεται περίπτωση λγ΄ ως εξής:
«λγ) το ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα της μη απογραφής του υπαλλήλου εντός της οριζόμενης προθεσμίας εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του
άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β2/2οικ. 21634 απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως ισχύει.»
3. Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από την 11η Οκτωβρίου 2013.

Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης από ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ Διαβάστε περισσότερα: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης από ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα γενόσημα

Τι είναι πραγματικότητα και τι μύθος για τα αντίγραφα φάρμακα που εισέβαλαν στη ζωή των Ελλήνων ασφαλισ μένων διεκδικώντας τον πιο πολυσυζητημένο... ιατρικό όρο του μνημονίου

Τα αντίγραφα ή γενόσημα φάρμακα σφυροκοπούν αδιάκοπα τα αφτιά των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, με ένταση που ολοένα αυξάνεται. Ο στόχος της αύξησης της χρήσης των γενόσημων από το 20% του όγκου των φαρμάκων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους στο 60% μονοπωλεί τις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον ιατρικό και φαρμακευτικό χώρο.

Για την κυβέρνηση η αύξηση της κατανάλωσης γενόσημων είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, καθώς με τη χρήση τους αναμένεται να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2013. Οι εκπρόσωποι των ιατρών και των φαρμακευτικών χαράσσουν «κόκκινες γραμμές» στη χορήγηση γενόσημων ενώ ο υπουργός Υγείας επιμένει πως το ζήτημα της διείσδυσής τους στην αγορά δεν είναι πλέον μνημονιακό αλλά «εθνικό», γι’ αυτό άλλωστε θεσμοθέτησε «εθνικά κίνητρα» για τη χορήγηση γενόσημων σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς.
 
Τι είναι τα  γενόσημα φάρμακα;
1. Είναι τα αντίγραφα των πρωτότυπων φαρμάκων. Κάθε νέο, πρωτότυπο φάρμακο κυκλοφορεί για ορισμένα χρόνια προστατευμένο, χωρίς δηλαδή να μπορεί άλλη εταιρεία να κυκλοφορήσει όμοιο. Οταν λήξει η πατέντα του, πολλές εταιρείες κυκλοφορούν τα δικά τους φάρμακα, ίδια με το πρωτότυπο, που επικράτησε να λέγονται γενόσημα (generic). Το αντίγραφο περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο και σε ίδια ποσότητα.
Πόσα γενόσημα κυκλοφορούν στην Ελλάδα;
2. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, κυκλοφορούν περί τα 3.000 γενόσημα σε σύνολο 7.300 φαρμάκων. Με άλλα λόγια, σχεδόν ένα στα δύο φάρμακα είναι γενόσημο. Για κάθε ένα πρωτότυπο που λήγει η πατέντα του διατίθενται στην αγορά, από... ένα μέχρι εκατοντάδες γενόσημα.
Τι ανάγκες  καλύπτουν τα γενόσημα;
3. Επί δεκαετίες τα γενόσημα κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, στην Ελλάδα ως θεραπευτικά σκευάσματα χαμηλότερου κόστους. Παγκοσμίως, έχει αναγνωριστεί ότι συμβάλλουν στη δημόσια υγεία από θεραπευτικής πλευράς, επιτυγχάνοντας όμως παράλληλα εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να διατεθούν αλλού (συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.). Ωστόσο, στη χώρα μας ο όρος «γενόσημα» χρησιμοποιήθηκε ευρέως μετά την έλευση της τρόικας και την εφαρμογή του μνημονίου, γεγονός που στοχοποίησε τα συγκεκριμένα φάρμακα και δυσχέρανε την εφαρμογή της φαρμακευτικής πολιτικής που προβλέπει αύξηση της χρήσης τους.
Ελέγχονται και, εάν ναι, από ποιον;
4. Ολα τα φάρμακα, γενόσημα και πρωτότυπα, λαμβάνουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή από τις εθνικές υπηρεσίες φαρμάκων προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γενόσημα και πρωτότυπα υποβάλλονται επίσης σε «μετεγκριτικό έλεγχο» ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Ο ΕΟΦ π.χ. ελέγχει με τον τρόπο αυτό 56 φαρμακευτικά εργοστάσια και 150 φαρμακαποθήκες στη χώρα μας - στην πραγματικότητα, λόγω του ελλιπούς προσωπικού, αυτός ο έλεγχος αμφισβητείται εντόνως και ο αρμόδιος φορέας δέχεται πυρά για ανεπάρκεια ελέγχων. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα από τρίτες χώρες (Ινδία, ΗΠΑ) που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιθεώρηση από αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από τον ΕΟΦ.
 
Είναι φθηνά τα γενόσημα;

5. Κοστίζουν συνήθως από 30% έως 80% λιγότερο από τα πρωτότυπα. Η διαφορά είναι αυτονόητη, καθώς οι κατασκευαστές των γενόσημων δεν έχουν τα ίδια κόστη - π.χ. δεν είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τις μελέτες που αποδεικνύουν την αξία της δραστικής ουσίας, ούτε βαρύνονται με τα αρχικά έξοδα ανάπτυξης. Προ μνημονίου, στην Ελλάδα τα γενόσημα είχαν τιμή σχεδόν ίση με εκείνη που είχαν τα πρωτότυπα. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς μιλούσαν για «καρτέλ γενόσημων». Τόσο οι ξένες όσο και οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες είχαν μεγάλο περιθώριο κέρδους, δεδομένου ότι παρήγαγαν αντίγραφα φάρμακα τα οποία κοστολογούνταν όσο τα πρωτότυπα. Για παράδειγμα, μπορεί να υπήρχαν 106 αντίγραφα ενός φαρμάκου για τη γαστροπροστασία που είχαν την ίδια τιμή με το πρωτότυπο. Γι’ αυτό άλλωστε το ζήτημα της σημαντικής μείωσης της τιμής τους βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Ποιοι παράγουν γενόσημα;
6. Παγκοσμίως στην παραγωγή γενόσημων δραστηριοποιούνται γνωστές πολυεθνικές φαρμακευτικές που παράγουν πρωτότυπα καθώς και φαρμακευτικές εταιρείες με αποκλειστικό αντικείμενο τα αντίγραφα φάρμακα. Στην παραγωγή γενόσημων στηρίζεται όμως και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, παράγουν πολλά γενόσημα και εξάγουν στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Πότε θα πληρώνουν λιγότερα οι ασφαλισμένοι;
7. Ο νέος τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ορίζει ότι όσοι επιλέγουν πρωτότυπο φάρμακο θα επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής του σκευάσματος. Το ήμισυ της διαφοράς κάλυπτε μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ, πλέον όμως το ποσό μετακυλίεται στον ασφαλισμένο. Αντιθέτως, εάν οι ασφαλισμένοι επιλέγουν φάρμακο με λιανική τιμή χαμηλότερη από την ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς, τότε θα επιβραβεύονται για την επιλογή τους, πληρώνοντας το ήμισυ της συμμετοχής τους, δηλαδή από 25% θα δίνουν 12%. Για παράδειγμα, εάν ένα πρωτότυπο φάρμακο έχει λιανική τιμή 30 ευρώ, και η τιμή αναφοράς της θεραπευτικής κατηγορίας είναι 20 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει, εκτός από το ποσοστό συμμετοχής 25% (5 ευρώ), και τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών (10 ευρώ), δηλαδή 15 ευρώ. Αν όμως επιλέξει γενόσημο αξίας κάτω των 20 ευρώ, τότε θα πληρώσει μόλις 2,5 ευρώ. Κομβικό ρόλο στην απόφαση των ασφαλισμένων αποκτά πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος πρέπει να υποδεικνύει τα φθηνά φάρμακα στον ασθενή.
+1. Γιατί οι γιατροί αντιδρούν στα γενόσημα;
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι διαφωνούν με το μέτρο της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία, μέσω του οποίου θα αυξηθεί η χορήγηση γενόσημων, επικαλούμενοι ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ανώνυμων και άγνωστων γενόσημων. Μάλιστα, ο ΙΣΑ διεξάγει εκστρατεία φαρμακοεπαγρύπνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, καλώντας τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για την καταγραφή των τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών από τα γενόσημα. Επιπλέον, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι οι μόνοι που έχουν την τελική ευθύνη και μπορούν να κρίνουν την κλινική αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου. Στην πράξη, βεβαίως, μεγάλη μερίδα γιατρών επιδεικνύει σθεναρή αντίσταση στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, «καθοδηγώντας» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους ασφαλισμένους σε πρωτότυπα φάρμακα. Η «απάντηση» του υπουργείου Υγείας ήταν αρχικά η τιμωρία στους παραβάτες, πλέον όμως εξετάζεται η παροχή οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς για να συνταγογραφήσουν γενόσημα.

Οι διάδοχοι του Viagra

Σε τζίρους εκατομμυρίων από τα «μπλε χάπια» ποντάρουν οι κορυφαίες φαρμακευτικές και ρίχνονται στη μάχη της ελληνικής αγοράς καθώς έληξε η πατέντα του Viagra από την Pfizer.

Αρχισε ο πόλεμος του Viagra, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να παρατάσσονται η μία μετά την άλλη στο πεδίο της μάχης παρασκευάζοντας γενόσημα «μπλε χάπια», καθώς έληξε η πατέντα τους. Το blockbuster φάρμακο της αμερικανικής Pfizer, με ετήσιες πωλήσεις 2 δισ. δολάρια παγκοσμίως, αλλάζει στρατηγική -αναγκαστικά- λόγω της κυκλοφορίας των πρώτων γενοσήμων του, αναδιαμορφώνοντας όμως παράλληλα και τη σχετική αγορά.

Τον Μάρτιο του 1998 η κυκλοφορία του Viagra άλλαξε ριζικά τον τρόπο προσέγγισης του σεξ και όχι μόνο της στυτικής δυσλειτουργίας για την αντιμετώπιση της οποίας προορίστηκε. Παράλληλα σηματοδότησε τη δημιουργία ενός νέου φαρμακευτικού και οικονομικού Ελντοράντο με άξονα τα «σκευάσματα του έρωτα», το οποίο ολοκληρώθηκε το 2003 με τις κυκλοφορίες του Cialis από την Eli Lilly και του Levitra από την Bayer. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα το περίφημο «μπλε χάπι» παραμένει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά όμως για τα γενόσημα ή αντίγραφά του που βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων.

Στη χώρα μας επτά φαρμακευτικές διαθέτουν μέχρι στιγμής αντίγραφα της σιλδεναφίλης, όπως ονομάζεται η δραστική ουσία του Viagra, διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο από την εγχώρια πίτα των «σκευασμάτων του σεξ». Στον ΕΟΦ όμως είναι κατατεθειμένοι ουκ ολίγοι φάκελοι από ελληνικές εταιρείες, είτε παραγωγής είτε διανομής γενοσήμων, περιμένοντας το πράσινο φως για την κυκλοφορία του γενοσήμου τους στην αγορά. Οι τέσσερις εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει γενόσημα Viagra είναι φαρμακευτικοί κολοσσοί στην παραγωγή γενοσήμων - πρόκειται για τις Sandoz, Actavis, Mylan, Teva, οι οποίες βρίσκονται μέσα στο παγκόσμιο top 5 των εταιρειών που διαθέτουν γενόσημα. Αδεια κυκλοφορίας για το γενόσημο Viagra έχουν πάρει και δύο ελληνικές εταιρείες (Γερολυμάτος και Pharmassist ΜΕΠΕ). Ωστόσο η αμερικανική Pfizer δεν έμεινε να παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σε κεντρικό επίπεδο αποφασίστηκε να επιχειρηθεί η διατήρηση μέρους της τεράστιας αγοραστικής πίτας με το λανσάρισμα του δικού της γενόσημου Viagra, αξιοποιώντας το πλεονέκτημά της ως η φαρμακευτική που λάνσαρε για πρώτη φορά σκεύασμα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 40 εκατομμύρια άνδρες χρησιμοποιούν κάποιο από τα «φάρμακα του σεξ». Σημειωτέον ότι το Viagra ήταν το «απόλυτο» φάρμακο στην κατηγορία του για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας επί μια πενταετία. Το Cialis της αμερικανικής Eli Lilly και το Levitra της γερμανικής Bayer κυκλοφόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα -το 2003-, αλλά κάλυψαν την απόσταση που τους χώριζε από το «μπλε χάπι».

Σε αξία η ελληνική  πίτα των «φαρμάκων του σεξ» αποτιμάται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο - το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά όπως επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής αγοράς πρόκειται για μια «σίγουρη πίτα» με υψηλό ποσοστό κέρδους. Φαίνεται, όμως, ιδιαιτέρως ευνοϊκή η συγκυρία για τα γενόσημα του Viagra, με δεδομένο ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης των γενοσήμων  στο 60% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης δεν θεωρείται  μνημονιακή υποχρέωση, αλλά «εθνική» μας υπόθεση όπως έχει επανειλημμένα πει ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Φορολογούμενοι στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης

Τα παράλογα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων σχολίασαν οι πολίτες στην δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην Διαύγεια.

Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι κληρονόμησαν ένα σπίτι και τώρα καλούνται να πληρώσουν χρήματα που δεν έχουν από το εισόδημα τους. Αρκετοί πολίτες κατηγορούν για απόπειρα δήμευσης των ακίνητων περιουσιών τους το υπουργείο Οικονομικών.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με μονοκατοικία που κληρονόμησε καλείται να πληρώσει έναν υπέρογκο φόρο που δεν διαθέτει. «Τυχαίνει να κατοικώ σε μια παλαιά ιδιόκτητη μονοκατοικία (άνω των 30 ετών, την οποία κληρονόμησε από τους γονείς του) στη Φιλοθέη Αττικής, που είναι κτισμένη σε οικόπεδο 835 τ.μ. Η κατοικία είναι 200 τ.μ. και βάσει της νέας κλίμακας εκτιμώ ότι θα φορολογηθεί με ένα ποσό γύρω στα 2.500 ευρώ ετησίως. Για το υπόλοιπο του οικοπέδου, το οποίο είναι κήπος με δένδρα, θα πρέπει να πληρωθεί ετήσιος φόρος περί τα 7.000 ευρώ. Είμαι εδώ και 3 χρόνια συνταξιούχος και η σύνταξή μου είναι περίπου 12.000 ευρώ ετησίως. Ήλπιζα ότι ο νέος νόμος θα ήταν δικαιότερος, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα (εκτός από την κατάργηση του "χαρατσιού")» γράφει ο συνταξιούχος.

Το ίδιο συμβαίνει και με δύο άνεργους από το Ηράκλειο που αναφέρουν στην Διαύγεια: «Το 2009 η γιαγιά μας μάς μεταβίβασε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο 2.200 τετραγωνικών μέτρων στο Ηράκλειο. Τα 3 προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε φόρο 300 ευρώ ο καθένας μας για κάθε έτος. Με τον νέο νόμο για το 2014 θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο ο καθένας μας 2.200 ευρώ. Η ηλικία μας είναι 30 και 26 ετών και είμαστε ΑΝΕΡΓΟΙ (διότι δυστυχώς σπουδάσαμε) και μας συντηρούν οι συνταξιούχοι γονείς μας. Το παραπάνω ακίνητο το έχουμε προς πώληση με τιμή πολύ κατώτερη από την αντικειμενική εδώ και δύο χρόνια και δεν το αγοράζει κανείς. Δυστυχώς, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να πληρώνουμε αυτόν τον παράλογο, ληστρικό και άδικο φόρο».

Άλλοι πολίτες σχολιάζουν έντονα στη Διαύγεια ότι για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια. Μία άνεργη γυναίκα 33 ετών γράφει χαρακτηριστικά «Ο σύζυγός μου (υπάλληλος) με τις μειώσεις έχει φτάσει τα 7.200 ευρώ το χρόνο καθαρά. Έχω κληρονομήσει από τον πατέρα μου, που πέθανε το 2003, ένα οικόπεδο (εντός οικισμού) πέντε στρεμμάτων, στην Άνω Γατζέα Ν. Μαγνησίας. Εκεί τα οικόπεδα, έχουν εμπορική και πραγματική αξία αγρών (πρόκειται για ορεινό-μη τουριστικό χωριό, όπως πολλά άλλα στην Ελλάδα), δηλαδή αντιμετωπίζονται ως χωράφια. Όταν έχασα τον πατέρα μου, με τιμωρήσατε επιπλέον και εσείς τότε με φόρο κληρονομιάς –σε ηλικία 23 ετών φοιτήτρια-, καθώς τότε τα αφορολόγητα όρια ήταν γελοία (6.500.000 δρχ/ 19.000,00 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 150.000,00 ευρώ .... προς το παρόν). Βάσει του σχεδίου νόμου, με αντικειμενική αξία 24,00 ευρώ /τ.μ. στην περιοχή, θα μου επιβάλλετε φόρο 1.500,00 ευρώ, κάθε χρόνο !!!! Ακόμη και αν βρω να το πουλήσω, τα χρήματα που θα πάρω, θα σας τα χρωστάω από τους φόρους που θα έχουν προκύψει μέχρι να βρω αγοραστή. Εμείς ήδη ζούμε οριακά, παιδιά δε σκεφτόμαστε να κάνουμε γιατί δε θα μπορούμε να τα ζήσουμε, μας φορολογείτε για το εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ του συζύγου μου, και αξιώνετε και επιπλέον φόρο για ένα ακίνητο, που δεν μου αποφέρει κανένα εισόδημα. Είναι δυνατό να ζήσουμε, και να πληρώνουμε και τους φόρους που σκέφτεστε κάθε φορά; Νομίζω είναι λογικό να διευρυνθούν τα άτομα που θα απαλλάσσονται από το φόρο εντελώς, και να εξορθολογιστούν οι φόροι σε οικόπεδα περιοχών που δεν έχουν πραγματική αξία, με βάση την πραγματικότητα και όχι φανταστικά σενάρια».

Σε άλλο σχόλιο πολίτης διαμαρτύρεται ότι τα υπόγεια φορολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο με τα ισόγεια. «1)ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ 0,98;; Από πότε ένα υπόγειο εξομοιώνεται σε άξια με ένα Ισόγειο. Η διαφορά 2% είναι απόλυτη κοροϊδία. 2) Με τα δεσμευμένα οικόπεδα δεν υπάρχει άλλος συντελεστής;; Πολύ πρόχειρος-δημευτικός-αρπακτικός ο Νόμος».

Αίθριος και σήμερα ο καιρός

Αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα ο καιρός ενώ θα υπάρξει αραιή συννεφιά, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, όπου θα υπάρχει και περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, μέχρι 6 μποφόρ.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2 με τρεις βαθμούς χαμηλότερη.

Αραιές νεφώσεις αναμένεται να σημειωθούν και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχει περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό και σε Μακεδονία και Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 7 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αραιές νεφώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Ιουνίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς, ενώ στα ηπειρωτικά κατά τόπους η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Η θερμοκρασία από 7 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει και τους 24 βαθμούς.

Αίθριος ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Περικοπές εκ των υστέρων και αναδρομικά για τους απεργούς

Απίστευτες είναι οι δικαιολογίες που επιστρατεύουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών για να αιτιολογήσουν ότι πληρώνονται κανονικά παρά το γεγονός ότι διανύουν την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων.
Χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν στην υπόθεση έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα με κυριότερο αυτό της απιστίας στην υπηρεσία. Η έρευνα αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων υποστηρίζει ότι η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά, καθώς οι διοικητικές υπηρεσίες των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα έπρεπε να προχωρήσουν στην περικοπή των αποδοχών για τις ημέρες της απεργίας είναι... κλειστές λόγω των κινητοποιήσεων και δεν μπορούν να στείλουν τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης προανήγγειλε χθες περικοπές εκ των υστέρων και αναδρομικά για τους μισθούς των απεργών υπαλλήλων, ζητώντας εγγράφως από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες. Αντίστοιχες ενέργειες ζήτησε και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το έγγραφο που απέστειλε πριν από 14 ημέρες και ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος προς το πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο υπογράμμιζε «την υποχρέωση των υπηρεσιών του ιδρύματός σας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4024/2012 και του αρ. 43 του Υπαλληλικού Κώδικα για την περικοπή αποδοχών των υπαλλήλων σε περίπτωση μή παροχής εργασίας. Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των ανωτέρω και την ενημέρωση της υπηρεσίας μας ως προς το εάν έχουν γίνει οι αντίστοιχες περικοπές».

Οι πρυτάνεις δεν απάντησαν, αλλά φαίνεται ότι τηρούν την ίδια στάση με το υπουργείο Παιδείας διαμηνύοντας ότι όσοι πληρώθηκαν ενώ απεργούσαν θα υποστούν τις ανάλογες περικοπές το επόμενο διάστημα.

Είναι πάντως γεγονός ότι η πλευρά η πολιτείας δεν μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά στο ζήτημα αυτό, καθώς το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων θέτει φραγμούς.

Εμπλοκή με την τρόικα για απολύσεις και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Όλα δείχνουν ότι για ακόμη μια φορά στο θέμα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα καθώς η τρόικα πιέζει. Τόσο σε ό,τι αφορά στην διαθεσιμότητα όσο και στις απολύσεις υπάρχει ανοιχτό ζήτημα για περίπου 1.500 άτομα ανά περίπτωση.

Τα μηνύματα των τροικανών είναι σαφή. Πρέπει να κλείσει άμεσα το θέμα των 12.500 υπαλλήλων του κύματος διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου.
Εδώ όμως υπάγονται και οι διοικητικοί των Πανεπιστημίων και η λίστα δεν έχει κλείσει αφήνοντας ανοιχτό και το θέμα της διαθεσιμότητας.
Παράλληλα οι τροικανοί διαμηνύουν ότι δεν θα υπολογίσουν τους υπαλλήλους της αμυντικής βιομηχανίας στις απολύσεις καθώς πλέον υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της λέει ότι θα πρέπει να υπολογιστούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Και πάλι όμως η τρόικα απαντά ότι ο χρόνος λήγει όπως είχε συμφωνηθεί στις 31 Δεκέμβρη οπότε και θα πρέπει να έχουν απολυθεί 4.000 άτομα από το Δημόσιο.
Έτσι τα βλέμματα στρέφονται σε φορείς και οργανισμούς που πάνε προς συγχώνευση ή κλείσιμο.
Όπως είπε ξεκάθαρα ο Κ. Μητσοτάκης η διαθεσιμότητα μπορεί να οδηγήσει υπαλλήλους σε απόλυση σε βάθος οκτώ μηνών, όμως δεν υπάρχουν περιθώρια οκτώ μηνών και έτσι φαίνεται πως σε ό,τι αφορά στις απολύσεις πάμε σε ξαφνικό “θάνατο” επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου αλά ΕΡΤ και παράλληλη απόλυση των εργαζόμενων.

Ποιοί εξαιρούνται από τα τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης

Δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να αποκτήσουν αυτοκίνητο απαλλαγμένο από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, δίνουν με κοινή υπουργική τους απόφαση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης.

Συγκεκριμένα ορίστηκε η διαδικασία ιατρικής εξέτασης των ατόμων με αναπηρίες για τα οποία έχει εκδοθεί Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).
Η ιατρική εξέταση των ενδιαφερόμενων ατόμων γίνεται από τα ΚΕ.Π.Α, ενώ η παραπομπή τους γίνεται είτε από ιδιώτη/ες γιατρό/ους είτε από γιατρό/ους του ΕΟΠΠΥ. Η εκάστοτε αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΚΕ.Π.Α προβαίνει στην αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερομένου και αποφαίνεται για την υπαγωγή του ή όχι στην σχετική ρύθμιση, ενώ οι γνωματεύσεις της ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης εξέδωσε και απόφαση με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

Μικρότερος φόρος στα ακίνητα -Νέες αλλαγές μετά το αντάρτικο των βουλευτών

- Παίρνουν άρον, άρον πίσω του μεγάλους συντελεστές φορολόγησης στις ακριβές περιοχές
- Τι αλλάζει για τα ακίνητα της “μεσαίας τάξης” και πως θα μειωθεί ο φόρος στα ακίνητα
- Υπάρχει ακόμη και κόντρα μεταξύ βουλευτών της Αθήνας και της επαρχίας

Δεν βγαίνει. Αυτό ήταν το μήνυμα όλων όσοι μίλησαν τόσο με τον Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο, όσο και με τους δύο αρχηγούς που συναντήθηκαν στο Μαξίμου.
Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχουν και νέες αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλαγές που θα κάνουν πιο δίκαιο τον φόρο και θα απαλείψουν τους παραλογισμούς που εντοπίζονται στο υπάρχον σχέδιο.

Ζήτησαν να επιστρέψει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ
Μετά τις αντιδράσεις της κοινωνίας οι βουλευτές που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν ακόμη και τη διατήρηση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ για ακόμη έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, η ομάδα των βουλευτών της ΝΔ πρότεινε τη διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ σε μια πιο light εκδοχή, μειωμένο δηλαδή κατά 10% και ταυτόχρονη αύξηση του φόρου πολύ μεγάλης περιουσίας.H απάντηση ήταν ότι έχει κριθεί παράνομο και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί, ενώ ταυτόχρονο θα υπάρξει πρόβλημα και με την τρόικα που ζητά άμεση σύνταξη του νομοσχεδίου.

Κάπως έτσι και όπως διεφάνη ξεκάθαρα από τις διαρροές Σαμαρά και Βενιζέλου μετά τη συνάντησή τους έρχονται και μάλιστα άμεσα αλλαγές.

Μείωση συντελεστών, αλλά αύξηση όσων θα πληρώσουν
Η μια έχει σίγουρα να κάνει με τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης στα αστικά ακίνητα και ειδικά σε εκείνες τις περιοχές όπου η αντικειμενική αξία είναι υψηλή.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά στα οικόπεδα θα υπάρξουν και αυξήσεις και μειώσεις στους συντελεστές με πιο πιθανή την αύξηση στις χαμηλής και μεσαίας αξίας περιοχές.

Η τρίτη αλλαγή που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι η αποσύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος από τα πραγματικά εισοδήματα έτσι ώστε να υπάρξει ελάφρυνση για τις ευπ[αθείς ομάδες.

Τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν τι πρόκειται να γίνει, ωστόσο ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «Λογικές βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν θα υπάρξουν, αλλά παράλληλα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση», ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Ε. Βενιζέλου μετά το τέλος της συνάντησης.

Ποιοι γλιτώνουν τη σύνταξη στα 67 – Παράθυρο στο νόμο αφήνει ανοιχτή την πόρτα εξόδου ως το τέλος του χρόνου

- Κλειδί για τη σύνταξη τα 25 χρόνια για τους 50αρηδες και τα 4.500 ένσημα στο ΙΚΑ
- Σε ΔΕΚΟ και τράπεζες κερδισμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων
- Μεγάλοι κερδισμένοι οι “παλιοί ασφαλισμένοι” που δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές

Οι πλέον τυχεροί είναι οι εργαζόμενοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν το 1983. Αυτοί μπορούν να βγούν ανεξάρτητα από την ηλικία τους σε σύνταξη ανά πάσα στιγμή.
Για όσους συμπληρώνουν 25ετια το έτος συνταξιοδότησης εξαρτάται άμεσα από το πότε κλείνει η 25ετια ενώ για τις γυναίκες το όριο ηλικίας εξαρτάται άμεσα από το εάν κατοχύρωσαν δικαίωμα ως το 2010. Εάν ναι τότε βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 60 και με μειωμένη στα 55.
Όσες γυναίκες πάλι έχουν ασφαλιστεί στο δημόσιο πριν το 1983 μπορούν να βγουν σε σύνταξη με 24 έτη και 6 μήνες χωρίς όριο ηλικίας.
Για μητέρες ανηλίκων που ασφαλίστηκαν ως το '92 το όριο για όσες θεμελίωσαν δικαίωμα το 2010 είναι τα 50 έτη με 25ετια, ενώ αυξάνεται για τη διετία 2011-2012 στα 52 και τα 55 αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν ως το τέλος του 2010 τα 35 έτη, τότε η σύνταξη μπορεί να καταβληθεί από τα 58 τους.
Το 2011 απαιτούνται 36 έτη και σύνταξη στα 58 και το 2012 37 έτη και σύνταξη στα 59.
Για τους άνδρες που θέλουν να βγουν σε σύνταξη με 4.500 ένσημα παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 65 και μειωμένη στα 60.
Αντίθετα οι γυναίκες με 4.500 ένσημα βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 60 και με μειωμένη στα 55 εάν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα το 2010, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα έτος ανά χρονιά.
Σε ό,τι αφορά ΔΕΚΟ και Τράπεζες όλοι οι ασφαλισμένοι προ του '83 με 35ετία βγαίνουν σε σύνταξη όποτε επιθυμούν χωρίς όριο ηλικίας.
Αντίστοιχα χωρίς όριο ηλικίας βγαίνουν σε σύνταξη και οι μητέρες ανηλίκων με 24 χρόνια και έξι μήνες.
Οι ασφαλισμένοι ως το '92 μπορούν να βγουν σε σύνταξη με 35ετια στα 58 έτη εφόσον όμως έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα το 2010

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πέμπτη 31-10-2013 "Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο"

Περίπου 20.000 αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Περίπου 20.000 αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έχει δεχθεί η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατά τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής.
Στο εξής, στο ηλεκτρονικό σύστημα όσοι δεν έχουν τους κωδικούς του Τaxisnet, θα μπορούν να εισέρχονται με τον ΑΦΜ και έναν αριθμό από τα τελευταία 5 εκκαθαριστικά σημειώματα.
Οι πρώτες προκαταβολές στους δικαιούχος θα δοθούν στο τέλος του μήνα.

Γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι στο κόσμο;

Ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι Δανοί απολαμβάνουν μερικά προνόμια τα οποία σε άλλες χώρες αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.
η Δανία υποστηρίζει τους γονείς

Η σκανδιναβική αυτή χώρα υποστηρίζει τους γονείς εργαζόμενους οι οποίοι λαμβάνουν συνολικά 52 εβδομάδες γονικής άδειας. Οι μητέρες επιδοτούνται μέχρι 18 εβδομάδες αλλά και οι πατέρες λαμβάνουν τη... δική τους οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό μέχρι και 100 τοις εκατό του μισθού.


Όμως, η στήριξη της οικογένειας  δεν σταματά εδώ αφού τα  παιδιά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ή χαμηλού κόστους φροντίδα.Το αποτέλεσμα; Στη Δανία, το 79 τοις εκατό των μητέρων επιστρέφουν στα καθήκοντα τους όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αμερική φτάνει το  59 %.

η υγειονομική περίθαλψη είναι δικαίωμα των πολιτών

Οι Δανοί απολαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη ως ένα βασικό δικαίωμα. Την ίδια στιγμή έχουν  προσωπική επαφή με το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά μέσο όρο περίπου επτά φορές το χρόνο.


η ισότητα των φύλων αποτελεί προτεραιότητα

Η Δανία βρίσκεται ανελλιπώς στις πρώτες 10 χώρες στην ετήσια έκθεση ενός Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην ισότητα των φύλων ενώ οι γυναίκες έχουν ισχυρή παρουσία σε ηγετικές θέσεις. Αναφέρθηκαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

Να σημειωθεί εδώ ότι οι σκανδιναβικές χώρες ήταν πρωτοπόρες στην παροχή  δικαιώματος ψήφου  στις γυναίκες ( Σουηδία το 1919, στη Νορβηγία το 1913, την Ισλανδία και τη Δανία το 1915, στη Φινλανδία το 1906).

ποδήλατο

Στην πιο πυκνοκατοικημένη και την  μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, στην  Κοπεγχάγη, τα ποδήλατα αντιπροσωπεύουν το 50 τοις εκατό των ταξιδιών τους κατοίκους της .
Ενδεικτικό είναι ότι περισσότερες από τις μισές  μετακινήσεις των κατοίκων γίνεται με ποδήλατο γεγονός που δεν βελτιώνει μόνο τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά συμβάλλει και στην ευημερία της πόλης .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χάρη στη χρήση ποδηλάτου αποφεύγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση τα ατυχήματα μειώνονται ενω δεν υπάρχει  κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και ηχορύπανση.
 Εκτιμάται πως στην Κοπεγχάγη  1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα κάθε μέρα καλύπτονται με ποδήλατο  που εξοικονομούνται  34 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο ενώ  τα μόλις 30 λεπτά της καθημερινής ποδηλασία προσθέτουν  κατά μέσο όρο ένα έως δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων.

ζεστό κρασί με μπαχαρικά 
Το μεγαλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της  κατάθλιψης εξαιτίας  του θλιβερού σκοταδιού που πέφτει πάνω στη σκανδιναβική χώρα κατά τη χειμερινή περίοδο αποτελεί η οικογενειακή θαλπωρή αλλά και η κατανάλωση καφέ ή σοκολάτας καθώς και το ζεστό κρασί με μπαχαρικά.

«Η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 1,2 τρις ευρώ»

Τον κ. Γιώργο Λεκάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδικήσεως των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, φιλοξένησαν η Λουκίλα Καρρέρ και η Λίτσα Θεοφάνους στην τηλεόραση της….
Ζούγκλας και την εκπομπή «Με το Λι και με το Λάμδα». «Το σύνολο των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο ποσόν των 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο κ. Λεκάκης και συνέχισε: «Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών υπέστη, το ποσόν των 7,1 δισεκ. δολ. (1938), αντί των 14,5 δισεκ. δολ. που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Η σημερινή αξία είναι 108 δισεκ. Ευρώ, χωρίς τους τόκους».
«Στο τέλος της Κατοχής εισπράξαμε 2 μικρές δόσεις από το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο, είναι ύψους 3,5 δισεκ δολ., σύμφωνα με τα στοιχειά του καθηγητή κ. Άγγ. Αγγελόπουλου. Η σημερινή αξία είναι 54 δισεκ. ευρώ – χωρίς τους τόκους» είπε ο κ. Λεκάκης.
«Κάποιοι ξεχνούν ότι οι Γερμανοί «άρπαξαν» στην κυριολεξία το 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ δήμευσαν το 10% της αγροτικής παραγωγής. Μόνο από τα καπνά κέρδισαν 1.4 δισεκ. γερμ. μάρκα.» συμπλήρωσε ο κ. Λεκάκης.
«Τέλος, την ώρα που είχαμε 400 νεκρούς την ημέρα μόνον στην Αθήνα από την πείνα, η χώρα μας διέτρεφε τα στρατεύματα κατοχής. Κόστος 8 δισεκατομμύρια δρχ. το μήνα!» κατέληξε ο κ. Λεκάκης.

Από 1η Νοεμβρίου, νυχτερινό ρεύμα - Ποιες οι αλλαγές που εφαρμόζει από φέτος η ΔΕΗ

Το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα, που είναι διακεκομμένο (δύο ώρες το μεσημέρι και έξι τη νύχτα) ισχύει όπως κάθε χρόνο από 1ης Νοεμβρίου, δηλαδή από την προσεχή Παρασκευή.
Στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβάνονται τα Επτάνησα, οι Σποράδες, η Άνδρος, η Τήνος, η Κέα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Θάσος και η Σαμοθράκη) το ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα θα είναι από τις 3 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα και από τις 2 τα ξημερώματα ως τις 8 το πρωί.
Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) το ωράριο θα είναι 15:30-17:30 και 02:00-08:00.
Το τιμολόγιο για το νυχτερινό ρεύμα είναι 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Συγκριτικά το ημερήσιο τιμολόγιο της ΔΕΗ κλιμακώνεται από 0,05625 έως 0,09155 ευρώ ανά κιλοβατώρα (και στις δύο περιπτώσεις χωρίς τις χρεώσεις για τα δίκτυα μεταφοράς - διανομής, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, κλπ.)
Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα αρμόδια γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Νέα παράταση εγγραφών των πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο Μεταβατικό κτίριο του Ιδρύματος από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, με αποτέλεσμα τη μη ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας των εγγραφών των νεοεισακτέων πρωτοετών φοιτητών μέχρι 1-11-2013, η προθεσμία εγγραφής των Α/ετών φοιτητών που λήγει στις 1-11-2013 παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 8-11-2013.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  Τα μαθήματα όλων των Τμημάτων των Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γίνονται και συνεχίζονται κανονικά.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις του Τμήματός τους.

Από την Παρασκευή οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Θα προσφερθούν 4.890 θέσεις για προπτυχιακές σπουδές και 5.110 θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές

Από την Παρασκευή μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για μία από τις 10.000 θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα προσφερθούν 4.890 θέσεις για προπτυχιακές σπουδές και 5.110 θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο μέσω διαδικτύου μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μία αίτηση.

Από «κόσκινο» οι μισθοί του Δημοσίου

«Σαφάρι» ελέγχων σε 150 ΔΕΚΟ - Ποινικές διώξεις και αποπομπή για τις διοικήσεις των επίμαχων οργανισμών – Η έρευνα έχει επείγοντα χαρακτήρα

Διεξοδικούς ελέγχους στις μισθολογικές καταστάσεις που τηρούνται σε 150 ΔΕΚΟ αλλά και άλλους φορείς του Δημοσίου πραγματοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει το Νόμο και να βάλει τέλος στο καθεστώς των υπαλλήλων δύο ταχυτήτων.

Από τα πρώτα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο προκύπτουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των μισθών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και σε αυτούς που λαμβάνουν υπάλληλοι σε δημόσιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» οι αποκλίσεις στις μεικτές αποδοχές φτάνουν ακόμη και το 45% και αγγίζουν τα 1.320 ευρώ.


Όσο απίστευτο και αν ακούγεται έπειτα από τρία χρόνια μνημονίου και ενώ ο μέσος μισθός στο Δημόσιο έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ υπάρχει πλαφόν αποδοχών στα 1.900 ευρώ, υπάρχουν υπάλληλοι με αμοιβές στα 3.200 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, οι διοικήσεις των οργανισμών που δεν εφάρμοσαν το ενιαίο μισθολόγιο «όχι απλά θα αποπεμφθούν, αλλά θα υπάρξουν και ποινικές διώξεις».

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ (συγχωνεύσεις, «λουκέτα» και περικοπές μισθολογικού κόστους) θα εξοικονομηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ το 2014, μειώνοντας ισόποσα το δημοσιονομικό κενό.

Από τους ίδιους υπολογισμούς προκύπτει πως εξ αυτών τα 60 με 80 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις του ενιαίου μισθολογίου.

Πιο αναλυτικά από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει προκύψει πως δημόσιες υπηρεσίες όχι μόνο δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο μισθολόγιο αλλά ούτε καν το μισθολογικό πλαφόν (μέσος μισθός ανά φορέα 1.900 ευρώ) που είχε θεσμοθετηθεί προγενέστερα.

Οι μισθολογικές διαφορές που προκύπτουν είναι από 333 ως και 1.320 ευρώ το μήνα.

Ενδεικτικά των μισθολογικών διαφορών είναι παραδείγματα όπως οι αμοιβές υπαλλήλων του ΚΑΠΕ που έχουν μισθό 2.540, ενώ υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα στο ΥΠΕΚΑ λαμβάνουν μισθό 2.033 ευρώ.

Ανάλογη είναι η διαφορά και μεταξύ υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης με μέσο μισθό στα 2.672 και των υπαλλήλων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με αποδοχές 2.857 ευρώ και μέσο μισθό στα 3.326 ευρώ.

Πώς προέκυψαν αυτές οι διαφορές;

Οι στρεβλώσεις ξεκίνησαν όταν οι ΔΕΚΟ εξαιρέθηκαν από την πρώτη φάση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Λόγω των τεράστιων διαφορών πέρασε δεύτερη διάταξη που προέβλεπε ότι θα υπάρχει πλαφόν στα 1.900 ευρώ μεικτά στο μέσο μισθό.

Φαίνεται όμως ότι οι διοικήσεις έκαναν τα στραβά μάτια με αποτέλεσμα χρόνια μετά να υπάρχουν τεράστιες διαφορές που τώρα θα οδηγήσουν και σε ανάλογες περικοπές.

Έρχονται από την επόμενη εβδομάδα τα τέλη κυκλοφορίας

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας

Η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανοίγει από εβδομάδα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στις τράπεζες για να μην υπάρξουν πρόστιμα.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας θα ανοίξει στις 4 Νοεμβρίου ενώ πιθανή είναι ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να μπει στο σύστημα και ο φόρος πολυτελείας.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 με βάση τα κυβικά του κάθε ΙΧ :

Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ

Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ

Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ

Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ

Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ

Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ

Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ

Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ

Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ

Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ

Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ

Μέχρι δύο ώρες υπολογιστή την ημέρα, δεν κάνει κακό στο παιδί

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά στους γονείς να απομακρύνουν τις συσκευές κινητών τηλεφώνων αλλά και τους υπολογιστές από το παιδικό δωμάτιο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφαλή χρήση του Ιντερνετ από τα παιδιά κρούει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία καλώντας τους γονείς να περιορίσουν την έκθεση των τέκνων τους στην οθόνη του υπολογιστή τους στις δύο ώρες ημερησίως.

Σύμφωνα με το CBS, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στους γονείς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου και τους καλούν να κρατήσουν μακριά από τα παιδικά δωμάτια ηλεκτρονικές συσκευές όπως, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Επιπλέον, συνιστούν στους γονείς να περιορίσουν στα παιδιά του τον χρόνο που αφιερώνουν στο Ιντερνετ. Οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών - ψυχολογικές και σωματικές, όπως εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς, παχυσαρκία, έλλειψη ύπνου και σχολικό εκφοβισμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Βίκτορ Στράσμπουργκερ "εφόσον είμαστε στον 21ο αιώνα, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το Ιντερνετ".

Η έρευνα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, που ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο η οθόνη του υπολογιστή επηρεάζει την συμπεριφορά των παιδιών, συνιστά στους γονείς να απομακρύνουν τις συσκευές κινητών τηλεφώνων αλλά και τους υπολογιστές από το παιδικό δωμάτιο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι δύο ώρες την ημέρα είναι αρκετές στο Ιντερνετ δίχως να διαταράσσεται η παιδική ψυχολογία. Οι επιτρεπόμενες από τους ειδικούς ώρες περιλαμβάνουν τη χρήση του Διαδικτύου για ψυχαγωγία, όπως Facebook ,Twitter αλλά και παρακολούθηση ταινιών.

Πριν από δύο χρόνια, έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ έδειξε ότι, τα παιδιά ηλικίας 8 έως 18 ετών, παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο επτά ώρες ψυχαγωγικό πρόγραμμα μέσω του Διαδικτύου. Σήμερα πολλά παιδιά παρακολουθούν το τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω Ιντερνετ, πολλά στέλνουν γραπτά μηνύματα από το δωμάτιό τους, όταν κλείνει το φως, ενώ άλλα παρακολουθούν πρόγραμμα σεξουαλικού περιεχομένου στο Ιντερνέτ , υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η έρευνα.

"Σας διαβεβαιωθώ ότι, εάν έχεις ένα 14χρονο αγόρι σ' ένα δωμάτιο με Ιντερνετ, τότε σίγουρα έχει πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό", δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Στην έρευνα επισημαίνεται επίσης ότι, τα τρία τέταρτα των παιδιών, ηλικίας 12 έως 17 ετών, έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι στέλνουν γραπτά μηνύματα και πολλά παιδιά έχουν πρόσβαση στο Ιντερνέτ μέσω του κινητού τηλεφώνου.

"Τα νεαρά άτομα περνούν τώρα περισσότερη ώρα με τα μίντια . Είναι η βασική τους δραστηριότητα μετά τον ύπνο", επισημαίνει ο Στράσμπουργκερ και προσθέτει : "Γι΄ αυτό και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία παροτρύνει τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να κάνουν ορθή και μετρημένη χρήση του Ιντερνετ, επιβάλλοντας κανόνες όπως την απαγόρευση χρήσης υπολογιστή στο υπνοδωμάτιο αλλά και πλαφόν χρόνου μπροστά στην οθόνη".

Οι 11 πιο τρομακτικές πόλεις-φαντάσματα του κόσμου

Έρημοι δρόμοι, σπίτια όπου υπάρχουν ακόμα τα υπάρχοντα των ιδιοκτητών τους, σχολεία χωρίς μαθητές και ανέπαφες εκκλησίες συνθέτουν το σκηνικό στις πιο διάσημες πόλεις-φαντάσματα του κόσμου. Άλλες εγκαταλείφθηκαν βίαια και άλλες παραδόθηκαν στην φυσιολογική παρακμή, όλες όμως έχουν μια ιστορία να πουν.

Bodie, Καλιφόρνια
Γύρω στα 1879, το Bodie ήταν μια πόλη με χρυσωρυχείο και 8.500 κατοίκους που έκαναν φασαρίες και μονομαχούσαν με όπλα. Μέσα σε μια δεκαετία, τα ορυχεία στέρεψαν και ο πληθυσμός άρχισε σταδιακά να μειώνεται μέχρι που η πόλη ερήμωσε εντελώς. Τα 150 εναπομείναντα σπίτια διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό όπως τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους.



St. Elmo, Κολοράντο
Κάποτε ήταν μια εύπορη πόλη-εμπορικός σταθμός με ορυχείο ανάμεσα στις πόλεις που εξυπηρετούσε η σιδηροδρομική γραμμή του κεντρικού Κολοράντο. Το St. Elmo εγκαταλείφθηκε όταν έκλεισε ο σιδηρόδρομος το 1922. Πολλά από τα κτίρια, ανάμεσά τους καταστήματα, σπίτια αλλά και η εκκλησία, έμειναν ανέπαφα μαζί με τα υπάρχοντα των πρώην ιδιοκτητών τους.



Chaco Canyon, Νέο Μεξικό
Ο πολιτισμός των Chaco άνθισε περίπου μεταξύ 850 και 1250 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων η περιοχή αποτέλεσε διοικητικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Ξεχωρίζει για την περίτεχνη αρχιτεκτονική των κυκλικών κτιρίων που ήταν φτιαγμένα από τούβλα, αμμοχάλικο και ξύλο.



Humberstone και Santa Laura, έρημος Atacama, Χιλή
Οι δύο πόλεις με τα ορυχεία τους στη βόρεια Χιλή εγκαταλείφθηκαν το 1958. Σήμερα, μεταξύ των καλά διατηρημένων κτιρίων θα δει κανείς ένα θέατρο με τις αυθεντικές καρέκλες, σπίτια, σιδερένια πισίνα που φτιάχτηκε από το σκαρί πλοίου, ξενοδοχείο αλλά και μπακάλικα με τους τιμοκαταλόγους τους.



Bhangarh, Ρατζαστάν, Ινδία
Ως τον 17ο αιώνα, η τοπική πρωτεύουσα στα βόρεια της χώρας ήταν μια εύρωστη πόλη με ναούς, φρούριο και μεσαιωνικό παζάρι. Από το 1720, η πόλη καταλήφθηκε από τον ηγέτη της διπλανής πόλης Jaipur και γρήγορα ερημώθηκε. Σήμερα τα ερείπια της πόλης λέγεται πως είναι στοιχειωμένα.



Kayaköy, Τουρκία
Το Λεβίσσι, όπως είναι η ελληνική του ονομασία, υπήρξε μια κωμόπολη περίπου 3.000 κατοίκων πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. Με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 οι Έλληνες εγκατέλειψαν το χωριό αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες σπίτια, εκκλησίες και σχολεία που στέκουν πλέον έρημα και λεηλατημένα.



Pyramiden, Svalbard, Νορβηγία
Το Pyramiden με τα ανθρακορυχεία που ανήκε στην Ε.Σ.Σ.Δ. ως το 1927, αποτελούσε την ιδανική σοβιετική πόλη με εργατικές κατοικίες, αθλητικό κέντρο και προτομή του Λένιν. Μπορεί το ορυχείο να έχει πλέον στερέψει αλλά τα κτίρια, ανάμεσα στα οποία η βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, το θέατρο και η αίθουσα συναυλιών με το grand piano, έχουν μείνει ανέπαφα από το 1998 που η πόλη ερήμωσε.



Herculaneum, Νάπολη
Το καλοκαίρι του 79 μ.Χ. ο Βεζούβιος εξερράγη και έθαψε τη μικρή, παραθαλάσσια ρωμαϊκή πόλη κάτω από τόνους στάχτης και βράχων. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει βίλες, καταστήματα, λουτρά και μια σειρά από αντικείμενα καθημερινής χρήσης.


 
Belchite, Σαραγόσα, Ισπανία
Η πόλη έγινε μάρτυρας μιας πολύ σκληρής μάχης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-39). Κατελήφθη από τις δυνάμεις του Φράνκο το 1937 και στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση από τους δημοκρατικούς και καταστράφηκε.



Kolmanskop, Ναμίμπια
Βρίσκεται ανάμεσα στους αμμόλοφους της ερήμου της χώρας και χτίστηκε για να στεγάσει τους εργάτες στο κοντινό αδαμαντωρυχείο. Η πόλη εγκαταλείφθηκε στα μέσα του '50 κι από τότε η άμμος έχει “εισβάλλει” σε κάθε κτίριο.



Pripyat, Ουκρανία
Βρίσκεται στα βόρεια της χώρας στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ιδρύθηκε μόλις το 1970 σε πολύ κοντινή απόσταση από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ. Μέχρι τη στιγμή της καταστροφής, το 1986, η πόλη είχε περίπου 50.000 κατοίκους και χρειάστηκε να περάσουν δύο μέρες μέχρι να δοθεί εντολή για την εκκένωση της.