Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2013-14 σε Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε φορείς


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΔΟΕ: Σχετικά με τη διαδικασία των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε.

Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ 2 και 3 Σεπτέμβρη 2013 για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ..Μπράτη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στη συνεδρίαση του K.Υ.Σ.Π.Ε. , που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Σεπτέμβρη 2013, θα εξετασθούν μεταξύ άλλων και :
Οι αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε.  
Οι αιτήσεις απόσπασης κατά προτεραιότητα από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ εκπαιδευτικών Π.Ε.
Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70
Οι υπό αμφισβήτηση αιτήσεις απόσπασης με κριτήρια μοριοδότησης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ εκπαιδευτικών Π.Ε.
Οι ενστάσεις- ανακλήσεις επί των  μεταθέσεων
Οι αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών Π.Ε. στο σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου Κρήτης.
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

Σας ενημερώνει Ο Β. Παληγιάννης, Αιρετός του ΚΥΣΠΕ

Με βάση την ενημέρωσή μας σήμερα θα ανακοινωθούν οι αποσπάσεις σε φορείς, Δ/νσεις κλπ. Θα είναι περίπου 1000 έναντι 4500 που ήταν πέρυσι.
Σ’ αυτές τις αποσπάσεις δεν συμμετείχαμε ως αιρετοί και δεν πραγματοποιήθηκαν με μοριοδότηση.
Το ΚΥΣΠΕ πιθανότατα θα συνεδριάσει Δευτέρα, Τρίτη για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ κι αυτές οι αποσπάσεις κατά την εκτίμησή μου θα είναι περιορισμένες.
Η πολιτική ηγεσία αποφάσισε, μετά από τη παρέμβαση του ΔΣ της ΔΟΕ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, να εκδώσει εγκύκλιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους αιτούντες απόσπαση να μην αναλάβουν υπηρεσία τη Δευτέρα στις οργανικές τους θέσεις αλλά στις 4/9/13.
Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των αποσπάσεων πρέπει να είναι ανάλογος των λειτουργικών κενών ώστε σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να βρεθούν κατά στην οικογένειά τους κοντά στο τόπο συμφερόντων τους.

Στις 5 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστούν στα σχολεία όσοι έκαναν αίτηση απόσπασης

Όσοι εκπαιδευτικοί Α/θμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ70 Δασκάλων και ΠΕ60 Νηπιαγωγών έχουν υποβάλει αίτηση απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, με δεδομένο ότι το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει για τις αποσπάσεις τους τη Δευτέρα 2-9-2013 και την Τρίτη 3-9-2013, επειδή οι κλάδοι αυτοί δεν εμπλέκονται στη διαδικασία των μετατάξεων, οφείλουν να παρουσιαστούν στην οργανική τους θέση ή στη θέση που θα αποσπαστούν αντί της 2-9-2013 στις 5-9-2013.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες έγιναν οι μετατάξεις εκπ/κών της Β/θμιας στην Α/θμια του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτη


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με πρωτόγνωρες και αδιαφανείς διαδικασίες έγιναν οι υποχρεωτικές μετατάξεις 3.495 εκπαιδευτικών της Β/θμιας στην Α/θμια. Δυστυχώς το «αλαλούμ» που είχα καταγγείλει εδώ και μέρες επιβεβαιώθηκε.
Συγκεκριμένα :
1. Είναι πρωτοφανές να πραγματοποιούνται 3.495 υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών και να μην ανακοινώνονται τα μόριά τους, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια. Όπως , επίσης , είναι πρωτοφανές οι υποψήφιοι να δηλώνουν τα μόριά τους με υπεύθυνη δήλωση και να μην γίνεται κανένας έλεγχος, από την υπηρεσία ,των στοιχείων που δηλώθηκαν.
2. Οι μετατάξεις έγιναν από το γραφείο του Υπουργού Παιδείας και όχι από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία δεν γνωρίζει τίποτε ούτε για τα κριτήρια, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν.
3. Καταργήθηκαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα θεσμοθετημένα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ) και τα κενά και τα πλεονάσματα προσδιορίστηκαν από μονοπρόσωπα όργανα: Διευθυντές Εκπαίδευσης, Περιφερειακούς Διευθυντές, Υπουργό Παιδείας.
4. Ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις αυτές είναι οργανικές χωρίς, ωστόσο, αυτές να έχουν ακόμη συσταθεί και χωρίς να έχουν δοθεί ως κενά για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του 2013.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι διαδικασίες αυτές είναι πρωτόγνωρες στα εκπαιδευτικά χρονικά και δεν έχουν κανένα προηγούμενο, όσο κι αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να πραγματοποιεί «υπηρεσιακές μεταβολές» το γραφείο του Υπουργού Παιδείας και η αρμόδια υπηρεσία να μη γνωρίζει τίποτε.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, πρέπει να παρέμβουν άμεσα και να μην αφήσουν να περάσει η καταστρατήγηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και να επιστρέψουμε στην εποχή των πελατειακών σχέσεων.
Καλώ τους συναδέλφους της Δ.Ε. που έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία για τα αποτελέσματα των μετατάξεων να καταθέσουν, άμεσα, ενστάσεις στις Διευθύνσεις της Δ.Ε.
Μπράτης Δημήτρης

Οι υποψήφιοι ήταν 104.988 και εισήχθησαν στα ΑΕΙ 71.761- Εμειναν 836 κενές θέσεις


O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173. 
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615. 
Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ  ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις. 

Από 11 έως και 27 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των νεοεισχθέντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.  
Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. 
Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο. 
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.
 Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.
 Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών: 
α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και  β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους. 
Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Οι βάσεις εισαγωγής κατά τμήμα και κατηγορία 2013


Ανακοινώθηκαν απ το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ.
 
Οι ενδιαφερόμενοι   μπορούν   να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας 
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους 
 β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). 
    Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστέλλονται σήμερα  ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.
    Β. Επίσης σήμερα  ανακοινώθηκαν  τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. 
Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://moreresults.minedu.gov.gr . 
ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
    Γ. Οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων της παρ. 12 α του άρθρου 18 του Ν.3708/2008 (ΦΕΚ 210 Α΄), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. Γ2 του άρθρου 45 του Ν.3773/2009 (ΦΕΚ 120 Α΄) ή των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν.2725/1999 (ΦΕΚ 121 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 του Ν.3708/2008 (ΦΕΚ 210 Α΄) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 του Ν.4115/2013 (ΦΕΚ 24 Α΄) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην κεντρική υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. από 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά και μόνο με ταχυμεταφορά ή με συστημένη επιστολή. 
Υπενθυμίζεται η σχετική εγκύκλιος Φ.151/111884/Β6/12.8.2013 ΑΔΑ: ΒΛΩΗ9-1ΙΦ  που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr, στην ενότητα ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, υποενότητα ΑΘΛΗΤΕΣ, στο σημείο ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ).
ΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
    Δ. Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, θα κληθούν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό τους δελτίο από τις 9 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2013, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με το σχετικό Δελτίο Τύπου, της 26.8.2013. 

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μετατάξεις εκπαιδευτικών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακοίνωση για τις Μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας -Μετακινήσεις Καθηγητών
Μετά την έγκριση και την αποδοχή του συνόλου των μεταρρυθμιστικών δράσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις -η μετακίνηση των πλεοναζόντων καθηγητών από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και από την Δευτεροβάθμια σε Διοικητικές θέσεις της Εκπαίδευσης- ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία.
Συγκεκριμένα:
  • Για 6.041 πλεονάζουσες θέσεις, προκηρύχτηκαν 4.600 κενές θέσεις προς πλήρωση.
  • Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου ξεπέρασαν τις 5.750.
  • Οι θέσεις που επέλεξαν οι εκπαιδευτικοί με την υποβολή των αιτήσεων προτίμησής τους έφτασαν τις 3.495, όσες και τελικά είναι οι μετακινήσεις της ανακατανομής των εκπαιδευτικών.
  • Από αυτές οι 2.495 θα καλύψουν εκπαιδευτικές θέσεις εντός της Περιφερειακής Διεύθυνσης και στην πόλη που ήδη βρίσκονται.
Οι ειδικότητες που μετατάσσονται είναι Γυμναστές, Καθηγητές Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, ειδικότητες που διδάσκουν τα αντικείμενα που προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων.
Για το Δελτίο Τύπου και τον πλήρη κατάλογο αποτελεσμάτων πατήστε εδώ.

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο φέτος


Με το σταγονόμετρο θα γίνουν φέτος οι αποσπάσεις και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Με το σταγονόμετρο θα γίνουν φέτος οι αποσπάσεις και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Ξεπέρασαν κατά πολύ τον αριθμό οι αιτήσεις καθηγητών για μετάταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Συνολικά κατατέθηκαν 5.750 αιτήσεις εκπαιδευτικών για 4.600 θέσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα σχετικά αποτελέσματα (υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο περιοχές). Η πολύπλοκη διαδικασία των μετατάξεων έχει καθυστερήσει σημαντικά και τις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών, προκαλώντας αγωνία σε περίπου 12.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις απόσπασης.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, πάντως, δηλώνει ότι η κινητικότητα των εκπαιδευτικών έχει ολοκληρωθεί και διαβεβαιώνει ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε στο «Εθνος», εντός του Σεπτεμβρίου με ειδική ρύθμιση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, θα κατοχυρωθούν οι οργανικές θέσεις όλων των «δασκάλων και καθηγητών στο σχολείο, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους».
Οπως μάλιστα συμπλήρωσε ο ίδιος, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, τη σύγχυση και την αδιαφάνεια της οργανικής θέσης και όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, που επί χρόνια δημιουργούσαν πλέγμα αβεβαιότητας.
Οι εκπαιδευτικοί πάντως συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για απολύσεις με αφορμή τη διαθεσιμότητα, αλλά ο υπουργός Παιδείας επιμένει ότι η διαθεσιμότητα των 2.100 εκπαιδευτικών του Ιουλίου από το σύνολο των 150.000 εργαζομένων δασκάλων και καθηγητών, οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν σε κενές θέσεις και η επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σε άλλον τομέα του Δημοσίου ολοκληρώνουν την ανακατανομή των εκπαιδευτικών.
Οσον αφορά τις αποσπάσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν με το… σταγονόμετρο και ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις.
Προβλήματα
Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα, με δεδομένο ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο στις θέσεις τους αλλά στο μεταξύ δεν έχουν γίνει μια σειρά ακόμη υπηρεσιακών μεταβολών (τοποθετήσεις-προσλήψεις αναπληρωτών κ.τ.λ.).
Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι εάν οι οι αποσπάσεις δεν ανακοινωθούν έως την 1η Σεπτεμβρίου, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στους τόπους της οργανικής τους θέσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής κ.τ.λ.).
Για τον λόγο αυτόν ζητούν από την πολιτική ηγεσία να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο όσοι υπέβαλαν αίτηση για απόσπαση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στην οργανική τους θέση και ύστερα από λίγες μέρες να παρουσιαστούν στη νέα θέση όπου θα έχουν αποσπασθεί.

Συγκρότηση νέου ΔΣ ΔΟΕ


http://www.doe.gr/index.php?categoryid=18&p2_articleid=10148

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η εγκύκλιος για τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) Η προθεσμία υποβολής αίτησης ορίζεται από 28/8/2013 μέχρι και 3/9/2013


ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας κατάρτισης
του πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), τα Τμήματα Ένταξης, την Παράλληλη Στήριξη, τη Διδασκαλία στο Σπίτι και τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), διδακτικού έτους 2013-2014, κ α λ ε ί τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν την πρόσληψή τους ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι σε ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη, Διδασκαλία στο Σπίτι και ΚΕΔΔΥ και έχουν τα τυπικά προσόντα που προσδιορίζονται από τις διατάξεις που ακολουθούν και αναλυτικότερα αναφέρονται στο Δεύτερο Μέρος «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ» της παρούσης, να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων ΕΑΕ για το διδακτικό έτος 2013-2014.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι:
1. Έλληνες πολίτες*.
2. Βορειοηπειρώτες και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο (Ν.Δ. 3832/1958) και την Αίγυπτο.
3. Πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ν. 2431/1996).
* Σημειώνεται ότι για τους υπηκόους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που
απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί
 τουλάχιστον ένα (1) έτος από την απόκτησή της, κατά την τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων με την παρούσα εγκύκλιο.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης ορίζεται από 28/8/2013 μέχρι και 3/9/2013.

Η εγκύκλιος για τους αναπληρωτές του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π. για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ.


Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στα πλαίσια της κατάρτισης πινάκων αναπληρωτών και ωρομισθίων των κλάδων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών του κλάδου ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καλεί τους υποψηφίους των κλάδων αυτών να υποβάλουν αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά .
Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι από τους κλάδους του Ε.Ε.Π. και ως αναπληρωτές από τον κλάδο Ε.Β.Π. για τη στελέχωση των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για μόνιμο διορισμό σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και ΚΕ.Δ.Δ.Υ., όπως περιγράφονται παρακάτω, καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και μόνο, στην οποία επιθυμούν να προσληφθούν. Τυχόν υποβολή αιτήσεων σε περισσότερες της μίας Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επισύρει τη διαγραφή τους από όλους τους πίνακες.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από28/08/2013 μέχρι 03 /09 /2013.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Την Πέμπτη οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ λόγω μετατάξεων εκπαιδευτικών


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:likio.gr

Την περασμένη Παρασκευή η Μηχανογράφηση του υπουργείου Παιδείας , οι υπάλληλοι της οποίας εργάζονται πυρετωδώς για να εκδώσουν τις βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ, έλαβε εντολή από την πολιτική ηγεσία, να εκδώσει για σήμερα Δευτέρα  τις Μετατάξεις των εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
 Η έκτακτη αυτή εργασία θα καθυστερήσει για μια ή δύο ημέρες από την αρχική πρόβλεψη να ανακοινωθούν οι βάσεις στις 27 ή 28 Αυγούστου.
 Η πρόβλεψη που υπάρχει σήμερα είναι ότι καταβάλλεται προσπάθεια η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει μέχρι  την Πέμπτη 29 Αυγούστου.

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΠΕ:7.000 εκπαιδευτικοί σε… «αναμμένα κάρβουνα» του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β.Παληγιάννη


Μια εβδομάδα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες εκπαιδευτικοί ζουν με το άγχος, την αγωνία και την ανασφάλεια αφού σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι μετατάξεις, οι αποσπάσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών.

Με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου σήμερα θα ανακοινωθούν οι 5.000 περίπου μετατάξεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Μετατάξεις που θα έχουν επιπτώσεις στις υπηρεσιακές μεταβολές των ήδη υπηρετούντων έως σήμερα ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα, εντός της εβδομάδας, θα ξεκινήσει η διαδικασία των αποσπάσεων σε φορείς και γραφεία. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υποβλήθηκαν 1.936 αιτήσεις.
Οι παραπάνω αποσπάσεις θα είναι περιορισμένες, αν όχι ελάχιστες και θα πραγματοποιηθούν χωρίς μοριοδότηση και όχι με εισήγηση του ΚΥΣΠΕ.
Σ’ ότι αφορά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έχουν υποβληθεί 6.098 αιτήσεις. Έως σήμερα δεν έχει οριστεί ΚΥΣΠΕ για να εισηγηθεί τις παραπάνω αποσπάσεις.
Ελπίζουμε πως η πολιτική ηγεσία θα κατανοήσει το αίτημά μας για άμεση εξέταση των αιτήσεων απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, ώστε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να γνωρίζουν άπαντες πού θα παρουσιαστούν για ανάληψη υπηρεσίας.
Επισημαίνουμε πως σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης δεν είναι δυνατόν η πολιτική ηγεσία να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα ικανοποίησης των αποσπάσεων, όπου υπάρχουν λειτουργικά κενά, αφού φέτος δεν έγιναν μόνιμοι διορισμοί και επιπλέον συνταξιοδοτήθηκαν 1.900 περίπου εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η πολιτική ηγεσία κατανοώντας πως οι αποσπάσεις δεν εξυπηρετούν μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος θα πρέπει να δώσει την εντολή ώστε εντός της εβδομάδας που διανύουμε το ΚΥΣΠΕ να προχωρήσει στην πραγματοποίηση αποσπάσεων με βάση τα λειτουργικά κενά για να μη ζήσουμε και φέτος τραγελαφικές καταστάσεις, να προσλαμβάνονται αναπληρωτές σε περιοχές που δεν θα έχουν ικανοποιηθεί αιτήσεις συναδέλφων με πολλά χρόνια υπηρεσίας, με παιδιά, με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μη διάλυση των οικογενειών των εκπαιδευτικών, να στηρίξουμε τον εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό μας σύστημα, για να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο της χώρας μας.
Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός ΚΥΣΠΕ

Ποιοι μπαίνουν στην κινητικότητα


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών που εμπλέκονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας συνεδριάζει στις 11 το πρωί στο Μαξίμου το κυβερνητικό όργανο μεταρρύθμισης.
Στην σύσκεψη αναμένεται να κλειδώσει η λίστα με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων των υπουργείων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα. Ηδη, από τον Ιούλιο έχουν ενταθεί στο πρόγραμμα 4.401 άτομα. Πρόκειται για 2.114 εκπαιδευτικούς, 2.234 σχολικούς φύλακες και 53 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο σύνολο των υπουργείων για την καταγραφή των αναγκών και στη συνέχεια την κάλυψη των θέσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 
Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η δημιουργία ενός δημοσίου πιο ευέλικτου και περισσότερο φιλικού προς τον πολίτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής σημειώνει: «Η κάλυψη, ενδεχόμενων κενών, όπως για παράδειγμα στον τομέα της Καθαριότητας, θα μπορούσε να καταστεί δυνατή εκ των ενόντων μέσα από το θεσμό της κινητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντα, θα πρέπει πρώτα να δούμε πόσα και ποια θα είναι τα κενά που θα προκύψουν ως συνέπεια της επίσπευσης των διαδικασιών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε πρόσφατα η κινητικότητα των 1.862 υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΙΔΑΧ, το Νοέμβριο του 2012. Μια επιτυχία που συνδέεται με το γεγονός ότι στην επανατοποθέτησή τους οι υπάλληλοι ενίσχυσαν κρίσιμες υπηρεσίες για το Δημόσιο και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 36% τοποθετήθηκε σε υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστική), 22% τοποθετήθηκε σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης (καταστήματα κράτησης, δικαστήρια), 20% σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), 16% σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.), καθώς επίσης και στα ΚΕΠ και τις Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας. 
Η αξιολόγηση - μοριοδότηση του προσωπικού που θα γίνει σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχει δώσει στην δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης αφορά μόνο σε όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Ωστόσο, ο Γιάννης Μιχελάκης αφήνοντας έμμεσες αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει με νόημα ότι θα αποτύχουν όσοι μιλούν για θερμό φθινόπωρο. «Είναι βέβαια προφανές πως κάποιοι επιδιώκουν ένα θερμό φθινόπωρο. Δεν είναι, άλλωστε, ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά. Το ίδιο έκαναν και πέρσι τέτοιο καιρό, το ίδιο και στις αρχές του χρόνου, το ίδιο και μόλις πρόσφατα όταν μιλούσαν για εξεγερτικές κινητοποιήσεις και καλούσαν τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Οπως δεν τα κατάφεραν τότε, έτσι δεν θα τα καταφέρουν και τώρα. Διότι ο κόσμος -που ναι είναι σε δύσκολη θέση, ναι υφίσταται αιματηρές θυσίες- δεν μπορεί να επενδύσει στο χάος που υπόσχονται οι εκφραστές της στείρας αντίδρασης. Η Ελλάδα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αναταραχής είναι παράγοντας σταθερότητας. Και αυτό δεν μπορεί να το ανατρέψει κανένας δημαγωγός. Είναι πλεονέκτημα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και όχι να τινάξουμε στον αέρα».

5000 υπάλληλοι ΟΤΑ εκτός δημοσίου το Δεκέμβριο


Σήμερα κρίνεται η τύχη 4.900 υπαλλήλων από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου που μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Πριν λήξει όμως ο πρώτος γύρος φαίνεται ότι ξεκινάει ο επόμενος που φαίνεται ότι θα αρχίσει με τους δημοτικούς υπαλλήλους.
5.000 άτομα μπαίνουν στο στόχαστρο και όλα δείχνουν ότι είναι υπάλληλοι που υπηρετούν σε φορείς και δημοτικές επιχειρήσεις που θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν.
Το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης που συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία Σαμαρά, παρουσία του Ε. Βενιζέλου, θα πάρει τις αποφάσεις για το ποιοι και το που σε ό,τι αφορά σε 4.899 υπαλλήλους που μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν προστεθεί στη λίστα άλλοι 2.000 υπάλληλοι που θα απολυθούν, ενώ άλλοι 11.000 θα ακολουθήσουν μέσα στο 2014.
Σε ό,τι αφορά στο κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι διοικητικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες, φύλακες, οδηγοί και τεχνικό προσωπικό θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή.
Θα προέρχονται:
1.835 από το υπουργείο Υγείας
1.500 από το υπουργείο Παιδείας
758 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
618 από το υπουργείο Εργασίας
485 από το υπουργείο Οικονομικών
410 από το υπουργείο Άμυνας
250 από το υπουργείο Πολιτισμού
138 από το υπουργείο Τουρισμού
131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
100 από το υπουργείο Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας
48 από το υπουργείο Ναυτιλίας
38 από το υπουργείο Δικαιοσύνης
10 από το υπουργείο Εξωτερικών
20 από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
Στο αμέσως επόμενο κύμα διαθεσιμότητας πρώτοι στο στόχαστρο μπαίνουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ. 5.000 υπολογίζεται ότι θα μπουν σε διαθεσιμότητα.
Οι καταργήσεις δομών, επιχειρήσεων και φορέων θα φέρει εκτός δημοσίου χιλιάδες υπαλλήλου.
Από αυτούς στην πρώτη γραμμή θα είναι εκείνοι που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ σε δημοτικές επιχειρήσεις και μετακινήθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων.
Τυχόν κενά που θα καταγραφούν θα πληρωθούν από τους διαθέσιμους υπαλλήλους μέσω διαδημοτικής κινητικότητας.
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού.


 

Παιδικοί σταθμοί: ανακοινώθηκαν τα ονόματα των παιδιών


Εκτός των σταθμών αναμένεται να μείνουν πάνω από 20.000 παιδιά, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων.
Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 98.000, Ωστόσο, τα 150 εκ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί και προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια επαρκούν μόνο για την κάλυψη 60.000 ως 70.000 παιδιών.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα ονόματα στην ιστοσελίδα eetaa.gr

Αποδείξεις: τέλος η χαρτούρα....μόνο λίγες και καλές.


Όλα αναμένεται να κριθούν εντός της εβδομάδας οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο όπου οι πολίτες θα παίρνουν μπόνους για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών που θεωρείται ότι φοροδιαφεύγουν.
Οι αποδείξεις από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ που έχουν μπει στη μαύρη λίστα της φοροδιαφυγής κατ' επανάληψη μελετάται να εξασφαλίζει στους πολίτες που καταθέτουν ανάλογη απόδειξη για παροχή υπηρεσιών από επιστροφή του ΦΠΑ στο σύνολό του, έως και αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
Με το νέο μοντέλο εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές όπως ισχύει σήμερα, και οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΝΣΗΣ ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΙΣ 2-9-2013


Σχετικά με την ανάληψη υπηρεσίας των εκπαιδευτικών της Δ/νσης Π.Ε. Ιωαννίνων , σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
  1. Όλοι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουνοργανικά στη Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνωνθα πρέπει στις 2-9-2013 να παρουσιαστούν στο σχολείο της οργανικής τους θέσης και να αναλάβουν υπηρεσία. 
  2. Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στηδιάθεση του ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, θα πρέπει στις 2-9-2013, να παρουσιαστούν στο Γραφείο της Δ/νσης Π.Ε. Ιωαννίνων και να αναλάβουν υπηρεσία.
  3. Οι Δ/ντες/ντριες και Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων να χρησιμοποιήσουν τοεπισυναπτόμενο έντυπο αναφοράς ανάληψης υπηρεσίας.
  4. Εν συνεχεία οι Δ/ντες/ντριες και Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων αφού κρατήσουν αντίγραφα, να αποστείλουν στη Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνων (ταχυδρομικώς) τις πρωτότυπες αναλήψεις υπηρεσίας, συνοδευόμενες από σχετικό διαβιβαστικό, στο οποίο να φαίνεται το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού  και η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
  5. Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού παρακαλούνται οι Δ/ντες/ντριες και Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων να μας ενημερώσουν με σχετικό έγγραφοτην ίδια ημέρα 2-9-2013, στο fax2651024846.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

5.750 καθηγητές έκαναν αίτηση για να μεταταχθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


Συνολικά 5.750 καθηγητές έκαναν αίτηση για να μεταταχθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις 4.600 θέσεις που ορίσθηκαν απ το υπουργείο Παιδείας.
 Η υποβολή αιτήσεων έληξε σήμερα Παρασκευή και όπως πληροφορήθηκε το esos, δόθηκε εντολή στην Μηχανογράφηση του υπουργείου Παιδείας να εκδώσει τα αποτελέσματα των μετατάξεων τη Δευτέρα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας μιλώντας στο esos εξέφρασε την ικανοποίηση από τον αριθμό των καθηγητών που κατέθεσαν αίτηση για μετάταξη , δεδομένου ότι συνδικαλιστές επικαλούμενοι συγκεκριμένα επιχειρήματα επιχείρησαν να αποτρέψουν τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίνονται οι παρακάτω διευκρινήσεις υπό τη μορφή ενημερωτικού σημειώματος ερωτήσεων – απαντήσεων:
1. Όταν έχω οργανική θέση, επειδή δεν έχω στο σχολείο μου πλήρες ωράριο (πάνω από 12 ώρες) και θεωρούμαι υπεράριθμος, χρειάζεται να κάνω αίτηση μετάταξης;
Απάντηση: ΟΧΙ, εκτός εάν θέλεις να μεταταχθείς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση.
2. Εάν κάποιος αιτηθεί και τελικά δεν μεταταχθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση χάνει την οργανική του θέση ή τη θέση του ως υπεράριθμου ή στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ της Διεύθυνσης Δ.Ε που υπηρετεί;
Απάντηση: ΟΧΙ, παραμένει στο προηγούμενο υπηρεσιακό καθεστώς. Η υποβολή αίτησης προτίμησης δεν έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της υπηρεσιακής θέσης, εάν δεν μεταταχθεί.
3. Όσοι υπηρετούν σε συγκεκριμένη Διεύθυνση προηγούνται κατά τη μετάταξη, εφόσον έχουν ζητήσει μετάταξη εντός της ίδιας Διεύθυνσης σε σχέση με άλλους που υπηρετούν σε άλλη Διεύθυνση;
Απάντηση: ΝΑΙ γιατί η πολιτική βούληση είναι οι μετατάξεις να έχουν το μικρότερο κόστος για τον μετατασσόμενο καθηγητή. Άρα, πρώτα θα ικανοποιηθούν, όσοι προτιμούν μετάταξη εντός Διεύθυνσης που υπηρετούν, εφόσον φυσικά τα κενά της ειδικότητας/κλάδου τους είναι ισάριθμα των πλεονασμάτων στην οικεία τους Διεύθυνση, έπονται όσοι αιτηθούν μετάταξης εντός της οικείας Περιφέρειας, εφόσον υπάρχουν κενά και ακολουθούν όσοι αιτηθούν μετάταξης εκτός αυτής.
4. Μπορεί η μία επιλογή προτίμησης να είναι σε διαφορετική Περιφερειακή Διεύθυνση από την δεύτερη;
Απάντηση : ΝΑΙ.
5. Όσοι μεταταχθούν σε ΕΑΕΠ τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος, εφόσον σταματήσει η χρηματοδότηση, να ακυρωθεί η θέση τους; Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια είναι οργανικές θέσεις ή λειτουργικά κενά;
Απάντηση: ΟΧΙ, διότι καταλαμβάνουν οργανική θέση και ως γνωστόν το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο θέσεις αναπληρωτών στα ΕΑΕΠ. Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια ή στη Διοίκηση είναι οργανικές θέσεις.

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας & Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών  από την Β΄/θμια στην Α΄/θμια Εκπαίδευση
Οι μετατάξεις καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Α/θμια Εκπαίδευση όπως και σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε ΙΕΚ γίνονται με τρόπο που εγείρει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και νομιμότητας.
Είναι ανάγκη καταρχάς να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετατάξεων των 960 εκπαιδευτικών που είχε προηγηθεί και εκκρεμεί και στη συνέχεια να υπολογιστούν οι πραγματικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας και να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός οργανικών θέσεων με τις ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό. Αμέσως μετά να προκηρυχτούν όλες αυτές οι θέσεις και να κληθούν ανά διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι καθηγητές και οι καθηγήτριες που το επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις. 
Είναι επίσης αναγκαίο να προσδιοριστεί ο τρόπος μέσα από τον οποίο προέκυψε το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό στη Β/θμια Εκπαίδευση. Σε ποια ωρολόγια προγράμματα και από ποια θεσμοθετημένα διοικητικά όργανα προέκυψαν οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί; 
Το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμα φορά αυθαιρετεί. Ακυρώνει τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας και παρακάμπτει  τη διαδικασία της διαβούλευσης για το Νέο υποτίθεται Λύκειο. Δείχνει επίσης ότι οι διαβεβαιώσεις αναφορικά με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών δεν έγιναν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των κενών στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας. 
Η ΔΗΜΑΡ είχε εξαρχής εκφράσει της επιφυλάξεις της για την οριζόντια αύξηση του ωραρίου. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται. 

Καταγγελίες για πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτων


Πολυάριθμα παράπονα και καταγγελίες περί πλαστών και άλλων μη νόμιμα συναφθέντων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, δηλώνει ότι έχει δεχθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο και σε ανακοίνωσή του επισημαίνεται προς το καταναλωτικό κοινό ότι:

«Ασφάλιση αυτοκινήτου μπορούν να παρέχουν νόμιμα στην Ελλάδα μόνον οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται νόμιμα σε αυτή και οι οποίες είναι καταχωρημένες στα σχετικά μητρώα της Τράπεζας της Ελλάδος: www.bankogfreece.gr».
Στο μεταξύ, οι ασφαλισμένοι της ασφαλιστικής επιχείρησης Διεθνής Ένωσις AAE, της οποίας πρόσφατα ανακλήθηκε η άδεια, «θα πρέπει να φροντίσουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, για την άμεση σύναψη νέας ασφάλισης του οχήματός τους σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση της επιλογής τους. Διαφορετικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ήδη κυκλοφορούν ανασφάλιστοι» γνωστοποίησε το Επικουρικό Κεφάλαιο με αφορμή πληθώρα ερωτημάτων πολιτών σχετικά με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της συγκεκριμένης ασφαλιστικής. 
Το Επικουρικό Κεφάλαιο θεωρεί αναγκαίο για την καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία του καταναλωτικού κοινού να επισημάνει τα εξής:
Όπως είναι ήδη γνωστό, η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης Διεθνής Ένωσις AAE ανακλήθηκε οριστικά στις 16 Ιουλίου 2013 με την υπ’ αριθμ. 84/16.7.2013 Απόφαση της Τράπεζα της Ελλάδος.

Άμεση ανάγκη εξέτασης των αιτήσεων για απόσπαση των εκπαιδευτικών Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη


Θέμα : Άμεση ανάγκη  εξέτασης των αιτήσεων για απόσπαση των εκπαιδευτικών Π.Ε.  από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ
Κύριε Υπουργέ,
            Τα ασφυκτικά, πλέον,  χρονικά περιθώρια και η αγωνία χιλιάδων συναδέλφων μου, της οποίας καθημερινά γίνομαι αποδέκτης ως αιρετός εκπρόσωπός τους στο ΚΥΣΠΕ,   με αναγκάζουν να επανέλθω, για άλλη μια φορά,  στο επιτακτικό αίτημα για άμεση εξέταση των αιτήσεων  απόσπασης των εκπαιδευτικών Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
            Η πρωτοφανής καθυστέρηση στην ανακοίνωση των  αποσπάσεων θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην  ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη,  αφού μια σειρά από υπηρεσιακές μεταβολές δεν μπορούν να γίνουν ( τοποθετήσεις- προσλήψεις αναπληρωτών κτλ), αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποσπάσεων. Ταυτόχρονα χιλιάδες εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε μεγάλη  ταλαιπωρία και κρατούνται όμηροι όλο το καλοκαίρι, μη γνωρίζοντας σε ποιο σχολείο θα διδάσκουν τη νέα σχολική χρονιά.
 Κύριε Υπουργέ,
            Σε χθεσινές  σας δηλώσεις , μεταξύ άλλων , τονίσατε και τα εξής:  " ...Θέλω ακόμη να πω ότι, επειδή σήμερα η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και περνάει δυσκολίες, το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέτουμε βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια, ιδίως όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα..."  (Δελτίο Τύπου/22-08-13). Ακριβώς αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Εάν  οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ δεν  ανακοινωθούν ως την 1η του Σεπτέμβρη, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στους τόπους της οργανικής τους θέσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής κτλ). Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, την οποία οι εκπαιδευτικοί βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, είναι αδιανόητο  να υποβάλλονται  σε "πρόσθετα βάρη , αγωνίες και ανασφάλεια ", όπως κι εσείς αναφέρετε στις δηλώσεις σας .
            Έστω και τώρα, κύριε Υπουργέ, οφείλετε να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες,   προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες  για να εξεταστούν άμεσα από το ΚΥΣΠΕ  οι αιτήσεις απόσπασης των εκπαιδευτικών, από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, ώστε να ανακοινωθούν  μέσα στην επόμενη  εβδομάδα.
            Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλ.  οι αποσπάσεις  ανακοινωθούν μετά την 1η του Σεπτέμβρη , είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση για απόσπαση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στην οργανική τους θέση και ύστερα από λίγες μέρες να παρουσιαστούν στη νέα θέση,  όπου θα έχουν αποσπασθεί.           
Μπράτης Δημήτρης


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CF%85%CF%83%CF%80%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CF%85%CF%83%CF%80%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85#ixzz2conEv7qs
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Απαντήσεις σε ερωτήματα για τις Μετατάξεις Εκπαιδευτικών

http://www.esos.gr/article/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/ypoyrgeio-apantiseis-erothmata-metataxeis-ekpaideytikon

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας μετά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ


http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CE%BC%CE%B5

ΟΛΜΕ: Τι απάντησε ο υπουργός Παιδείας στις θέσεις και τα βασικά ερωτήματα της ομοσπονδίας

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Πίνακες αποχωρήσεων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας ανά νομό

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης λόγω υποχρεωτικών μετατάξεων άλλα και της διαθεσιμότητας έχει συντελέσει στο να παρουσιαστεί και φέτος κύμα φυγής εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία του αιρετού των δασκάλων κ. Μπράτη 1827 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνταξιοδοτήθηκαν.
Τη μερίδα του λέοντος την είχαν οι δάσκαλοι καθώς αποχώρησαν 1287 και ακολουθούν οι  νηπιαγωγοί καθώς 408 αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα δημόσια σχολεία.Μικρότερος ήταν ο αριθμό των συνταξιοδοτήσεων στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο εκτός από την πρωτοβάθμια  και στη δευτεροβάθμια υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που αποφάσισαν να βγουν στη σύνταξη.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας μόνο στη Θεσσαλία υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης 208 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από αυτούς οι 104 προέρχονταν από το νομό Λαρίσης και 41 από τα Τρίκαλα. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι συνταξιοδοτήσεις στη δευτεροβάθμια θα φθάσουν τις 3500. 
Οι περισσότερες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών αφορούν τις ειδικότητες των φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 συνταξιοδοτήθηκαν συνολικά 4872 εκπαιδευτικοί, 3198 δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 1674 στην πρωτοβάθμια, και το Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διορισμό 7789 αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό (πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων).Ο μεγάλος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με το μειωμένο αριθμό αναπληρωτών, μόλις 2000 στο κανονικό πρόγραμμα, αναδεικνύεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και αναμένεται να δούμε πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα το Υπουργείο Παιδείας.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με βάση στοιχεία αιρετών άλλα και σχετικών ανακοινώσεων στο Διαύγεια παρουσιάζουμε ενδεικτικά αποχωρήσεις εκπαιδευτικών ανά νομό.

 xenesglosses.eu

Άγνωστο αν θα χτυπήσει το κουδούνι στις 11/9 Δάσκαλοι και καθηγητές πάνε για απεργία διαρκείας από Σεπτέμβρη

Η ΟΛΜΕ επιδιώκει μέτωπο και με τους εργαζόμενους σε Υγεία και ΟΤΑ

Ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν τα σχολεία θα ξεκινήσουν φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου αφού, όπως όλα δείχνουν, δάσκαλοι και καθηγητές προσανατολίζονται σε απεργίες διαρκείας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται σε απεργία διαρκείας στα σχολεία και οι καθηγητές θα επιδιώξουν κοινό μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και με τους εργαζομένους στην Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Hδη, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων) κ. Μιχάλης Κουρουτός δηλώνει ότι θα επιδιωχθεί «συντονισμός με την ΟΛΜΕ».
«Η κυβέρνηση θα κλείσει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο! Με τόσες περικοπές θέσεων καθηγητών και ένα νέο νόμο για το Λύκειο, που θα ψηφιστεί λίγο πριν ή λίγο μετά την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα σχολεία». Με αυτό τον τρόπο τοποθετείται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινάει στις 11 Σεπτεμβρίου.
Δύο είναι τα βασικά θέματα που αναδεικνύουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ. Το πρώτο είναι η «αποψίλωση του δημόσιου σχολείου», καθώς κάνουν λόγο για 16.000 - 17.000 λιγότερους καθηγητές φέτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το δεύτερο είναι η αντίθεση στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση. «Αφενός το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, με εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα από την Α’ Λυκείου. Αφετέρου, οι μαθητές ωθούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση, όπου τομείς με ζήτηση (όπως τα επαγγέλματα Υγείας) παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο κ. Κοτσιφάκης.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να διαμορφώσει εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που θα συνέλθουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση θα παρθεί από τη συνέλευση των προέδρων, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ.

Ρυθμίσεις και «κούρεμα» δανείων - πιστωτικών καρτών

Σε μαζικές ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων που έχουν συνάψει με νοικοκυριά ή επιχειρήσεις προχωρούν οι τράπεζες. Τακτοποιούνται και υποθέσεις που έχουν τεθεί σε οριστική καθυστέρηση. Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ακόμα και με ρυθμισμένα δάνεια. Σε τροχιά μαζικών ρυθμίσεων όλων των καθυστερούμενων δανείων από 30 μέρες και πάνω έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις -όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια- προχωρούν και σε «κούρεμα» της οφειλής. Στα στεγαστικά δάνεια, η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου. Στα καταναλωτικά δάνεια γίνεται «πακετάρισμα» όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%. Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες γίνεται και «κούρεμα» το οποίο αφορά κυρίως τους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται όταν μια κάρτα βρίσκεται σε καθυστέρηση. Οι λέξεις ρύθμιση και αναχρηματοδότηση είναι αυτές που ακούς πλέον από όλους τους τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν, αφενός τους ελεγκτές της BlackRock που «ξεσκονίζουν» για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και αφετέρου την απειλή των «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα οι τράπεζες ρυθμίζουν σήμερα και τα δάνεια, όπως και τις πιστωτικές κάρτες, που έχουν βγει σε οριστική καθυστέρηση, αφού το ζητούμενο είναι να περιοριστούν οι καθυστερήσεις και να μην προχωρήσουν σε έκδοση διαταγών πληρωμής. Ετσι, προχωρούν σε ρυθμίσεις των καθυστερούμενων δανείων με ευνοϊκούς όρους και προσφέροντας χαμηλά επιτόκια.
Καταναλωτικά-Μείωση της μηνιαίας δόσης με αύξηση του χρόνου αποπληρωμής
Στα καταναλωτικά δάνεια η πρόταση είναι «πακετάρισμα» όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%. Οι τράπεζες δηλαδή αναχρηματοδοτούν το πακετάρισμα των οφειλών με δάνεια που έχουν περιθώριο 4 μονάδες + euribor 3μήνου 0,227% + 0,6 εισφορά υπέρ του Δημοσίου = 4,827%. Για δάνεια χωρίς προσημείωση το περιθώριο αυξάνεται στις 6 με 7 μονάδες και διαμορφώνεται στο 7% με 8%. Ας σημειωθεί ότι μόλις έναν χρόνο πριν, το επιτόκιο για δάνεια που ρυθμίζονταν ήταν στο 13%.
Στα καταναλωτικά που ρυθμίζονται και υπάρχει προσημείωση ακινήτου εκτός από το χαμηλό επιτόκιο (5% με 6%) αυξάνεται και η διάρκεια αποπληρωμής στα 10 ή 15 χρόνια, οπότε η μηνιαία δόση μειώνεται αισθητά.
Παράδειγμα:
Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης έχει ένα καταναλωτικό ύψους 18.000 ευρώ, 8ετούς διάρκειας με επιτόκιο 13% (δόση 380 ευρώ τον μήνα) και τέσσερις πιστωτικές κάρτες με συνολικά πιστωτικά όρια 16.000 ευρώ, που όμως έχουν υπέρβαση του ορίου και το ποσό έχει αυξηθεί στα 20.000 ευρώ με αποτέλεσμα να βαρύνεται με τόκους υπερημερίας. Η μία κάρτα βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση και οι υπόλοιπες σε προσωρινή. Με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να πρέπει να καταβάλλει περί τα 600 ευρώ κάθε μήνα για δόσεις, που όμως στην πλειονότητα καλύπτουν μόνο τόκους και υπερβάσεις. Αν τα «πακετάρει» όλα και υπάρχει προσημείωση ακινήτου, το συνολικό χρέος γίνεται ένα δάνειο 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5% και δόση 400 ευρώ τον μήνα.

Στεγαστικά-Μείωση επιτοκίου στο 3%-3,5%. Αποπληρωμή και στα 40 χρόνια
Στα στεγαστικά δάνεια η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με «κούρεμα» του επιτοκίου.
Η μείωση εφαρμόζεται κυρίως σε δάνεια που χορηγήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ήταν σταθερού επιτοκίου, το ύψος του οποίου ήταν της τάξης του 5% και 6%. Οι τράπεζες λοιπόν αλλάζουν αυτές τις συμβάσεις, χωρίς να επιβάλλουν «ποινή» στον δανειολήπτη και το νέο επιτόκιο μειώνεται στο 3% με 3,5%.
Παράλληλα αυξάνουν τη συνολική διάρκεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου και στα 40 χρόνια (σε πολλές περιπτώσεις ανεξάρτητα από την ηλικία του δανειολήπτη).
Περίοδος χάριτος
Περίοδο χάριτος με καταβολή τόκων ή μέρους των τόκων δίδεται και στους δανειολήπτες που εξακολουθούν να εργάζονται, αρκεί να αποδείξουν -με την προσκόμιση του αποδεικτικού της μισθοδοσίας τους- ότι τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί σημαντική μείωση.
Με τις λύσεις αυτές στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια να καταστούν και πάλι ενήμερα, ενώ το ύψος της δόσης διαμορφώνεται σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν το ύψος του ενοικίου για αντίστοιχης αξίας οίκημα.
Επιχειρηματικά-Δυνατότητα ρύθμισης με «κλειδί» την προσημείωση
Στα επιχειρηματικά δάνεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα υψηλά επιτόκια, αλλά και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων φτάνουν το 8% ή και το 10%, είναι δηλαδή απαγορευτικά για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες στενάζουν σήμερα από την έλλειψη ρευστότητας.
Στα επιχειρηματικά λοιπόν δάνεια οι τράπεζες αναζητούν μία πιο δραστική λύση, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ανασάνουν και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Στη λογική αυτή κινείται η πρόσφατη πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό της Γενικής Τράπεζας σε επενδυτική τράπεζα που θα αναλάβει και την αναδιάρθρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Πάντως και εδώ η προσημείωση είναι το «κλειδί» που εξασφαλίζει σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους. Μάλιστα σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε «κούρεμα» -της τάξης του 15% με 20%- της οφειλής. Παράλληλα μειώνουν ακόμα και στο μισό το επιτόκιο, προσφέροντας τη δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων σε συνδυασμό με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.
Κούρεμα επιχειρηματικών δανείων-Χαρίζεται έως 20% με προϋποθέσεις
Σε ορισμένες -προς το παρόν- περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε «κούρεμα» της οφειλής επιχειρηματικού δανείου. Βέβαια αυτό το «κούρεμα» δεν υπερβαίνει το 15% με 20% της οφειλής.
Δηλαδή, εάν ο πελάτης οφείλει π.χ. 100 ευρώ σε κεφάλαιο και έχουν συσσωρευτεί και ληξιπρόθεσμοι τόκοι 50 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις δέχονται τη διαγραφή ενός μέρους των τόκων, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Συνήθως τα ποσά αυτά είναι μικρά και διαμορφώνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το διάστημα που το προϊόν βρίσκεται σε καθυστέρηση. Κατά μέσον όρο το ποσό αυτό για μία οφειλή της τάξης των 5.000 σε πιστωτική κάρτα δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πολιτική αυτή οι τράπεζες προς το παρόν την εφαρμόζουν μόνο σε χρέη από πιστωτικές κάρτες. Και αυτό επειδή έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των πιστωτικών καρτών που δεν πληρώνονται. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οι καθυστερήσεις (για 90 μέρες) ξεπερνούν το 55%. Ομως, το ποσοστό των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 2 έως 3 μήνες είναι πολύ μεγαλύτερο και προσεγγίζει το 75%. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρξει «κούρεμα» σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, όχι όμως νωρίτερα από τις αρχές του 2015 και θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα ενήμερα δάνεια.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr