Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Αποκάλυψη: Γιατί η μύτη του Ρούντολφ είναι κόκκινη

Ερευνητές από την Ολλανδία και τη Νορβηγία αποκάλυψαν το μυστικό του ταράνδου, που με το κόκκινο φως που εκπέμπει η μύτη του καταφέρνει να οδηγεί τον Άγιο Βασίλη μέσα από χιονοθύελλες, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Οι επιστήμονες, με ένα μικροσκόπιο, εξέτασαν τη ρινική κοιλότητα πέντε ανθρώπων και δύο ταράνδων.
Η μύτη του ταράνδου έχει κατά 25% περισσότερα αιμοφόρα αγγεία από του ανθρώπου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στη χριστουγεννιάτικη έκδοση της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης. Τα μικροσκοπικά αγγεία παρέχουν την απαιτούμενη ποσότητα οξυγόνου, ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος.
«Η μύτη του Ρούντολφ είναι κόκκινη επειδή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και παρουσιάζει πυκνή μικροκυκλοφορία. Έχει τέτοια ανατομία, ώστε να μπορούν οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους κατά τις νυχτερινές τους πτήσεις», σημειώνεται στην έρευνα.
Για να προλάβει ο Άγιος Βασίλης δε να μοιράσει τα δώρα σε 100 εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο, ο Ρούντολφ οδηγεί το έλκηθρο με 1.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, υποστηρίζει μια άλλη έρευνα.

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Η 1η Ιανουαρίου, ως ξεκίνημα της νέα χρονιάς, επικράτησε να γιορτάζεται στη Ρώμη από το 48 π.Χ., την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα και πήρε πολλά στοιχεία από τη Ρωμαϊκή γιορτή «Σατουρνάλια».  Επρόκειτο σημαντική γιορτή των Ρωμαίων, οι οποίοι τα ταύτιζαν με τα αρχαία Κρόνια, και εκτός από τις τυπικές θυσίες, περιλάμβανε δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, ανταλλαγή μικρών δώρων, ή υπαίθριες αγορές. Αυτή την περίοδο επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους.
Με την επίδραση της Ορθόδοξης θρησκείας, η Πρωτοχρονιά έμεινε έως σήμερα σαν λαϊκή γιορτή για την οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ερευνήτρια λαογραφίας και παράδοσης Μαίρη Παναγάκου. Γνωστά σε όλους τα κάλαντα της παραμονής, η βασιλόπιτα με το φλουρί, το σπάσιμο του ροδιού, η κρεμμύδα και οι κρεμασμένες κάλτσες στο τζάκι, που προσδοκούν να γεμίσουν με δώρα και γλυκά πρωτοχρονιάτικα.
Και λόγω της αρχής του νέου έτους, κυρίαρχος είναι ο ρόλος της τύχης, αλλά και των προλήψεων. Εκείνος που θα βρει στο κομμάτι του το φλουρί θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Δίνεται μεγάλη προσοχή στο ποιος θα κάνει ποδαρικό πρώτος στο σπίτι το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Πολλοί είναι επίσης, εκείνοι, που δεν δίνουν τίποτε έξω από το σπίτι, αυτή την πρώτη μέρα του χρόνου, δεν ρίχνουν νερό έξω από αυτό και δεν αναφέρουν ονόματα επιβλαβών ζώων, εντόμων, ούτε καν ασθενειών.
Βασιλόπιτα – μια ιστορία

Προσφορά, στην πραγματικότητα, λατρείας προς το Θείο, είναι συνδεδεμένη με την εποχή που τρώγονται τα πολυσπόρια, από τα οποία θα προέλθει το ψωμί.
Η σημερινή βασιλόπιτα πήρε το όνομά της από τον Μέγα Βασίλειο και ο προφορικός θρύλος φέρει τον έπαρχο της Καισάρειας να είχε ζητήσει όλα τα χρυσαφικά των κατοίκων της, αφού από τους υψηλούς και άδικους φόρους δεν είχαν τίποτε άλλο να δώσουν πια. Ωστόσο, αν και συγκεντρώθηκαν, τα χρυσαφικά αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του έπαρχου και έτσι ο Άγιος Βασίλειος, γνωρίζοντας τις ανθρώπινες αδυναμίες και αφού ήταν αδύνατο να αποδοθούν δίκαια στους ιδιοκτήτες τους, έδωσε εντολή στους φουρνάρηδες της περιοχής να κατασκευάσουν μικρά πλακούντια-ψωμάκια και να μπει στο καθένα από ένα χρυσαφικό.
Κατά εντελώς θαυματουργό τρόπο πήρε ο καθένας το ψωμάκι του, που περιείχε το δικό του χρυσαφικό! Αυτό το χρυσαφικό μεταφράζεται στο φλουρί της βασιλόπιτας, ενώ η γιορτή του Αγίου Βασιλείου προς τιμή του Άγιου Βασίλη, που επέστρεψε τα δώρα στους πιστούς του.
Ανάλογα με την προσδοκία για το νέο έτος, ή την καλή σοδειά, γίνεται και ο στολισμός της βασιλόπιτας. Στα ορεινά χωριά της Ρούμελης βάζουν επάνω μάντρα με πρόβατα, άλλοι ελιά ή κληματσίδα ή ένα άχυρο.
Στα νησιά του Αιγαίου, τη βασιλόπιτα ή βασιλοκουλούρα την κυλούν από την είσοδο του σπιτιού ίσαμε το τζάκι. Αν κυλήσει αριστερά, φοβούνται πως θα είναι κακή η χρονιά τους, καλή αν πέσει δεξιά.
Στις ποιμενικές περιοχές, στα Άγραφα, με τις πολλές στάνες, φτιάχνουν τη βοϊδοκουλούρα και την περνούν στα κέρατα του βοδιού, δίνοντας κι από ένα κομμάτι στα άλλα ζώα για να είναι καλά στην επόμενη χρονιά. Συνηθίζεται να κόβεται το πρώτο κομμάτι στην Παναγιά, το δεύτερο στον Χριστό, και τα υπόλοιπα στο σπίτι, στην εργασία, στον νοικοκύρη και στα άλλα μέλη της οικογένειας.
Το σπάσιμο του ροδιού (έθιμο της Πελοποννήσου)

Το πρωί της πρώτης του χρόνου, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι για να το «λειτουργήσει». Επιστρέφοντας στο σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας -δεν επιτρέπεται να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του) και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι.
Μπαίνοντας μέσα με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη, για να σπάσει και να πεταχτούν τα σποράκια του παντού και ταυτόχρονα λέει «υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος και όσα σποράκια έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».
Τα παιδιά μαζεμένα γύρω γύρω κοιτάζουν αν τα σποράκια είναι τραγανά και κατακόκκινα. Όσο γερά και όμορφα είναι τα σποράκια, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Κουραμπιέδες

Οι βουτυρένιοι, όπως τους ονομάζουν στη Πάρο, είναι το κατ” εξοχήν πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μοσχοβολούν βούτυρο και θρυμματίζονται στο στόμα.
Στη Σμύρνη τα μικρά αυτά χιονάτα μπισκότα τα ονόμαζαν «σεκέρ λουκούμ» και τα έφτιαχναν όλο τον χρόνο, τραγουδώντας:
Εγώ άνδρα μου στοχάσθηκα να κάνω κουλουράκια
Και δέκα οκάδες είκοσι σεκέρι μπουρεκάκια
Να δίνω τρία τέσσερα να πάρει η κάθε μία
και πέντε έξι ή επτά αν έχωσι παιδία!
Άλλοτε, έφτιαχναν τους κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και πριν τους πασπαλίσουν με άχνη τους βύθιζαν σε ανθόνερο. Όμως, το βούτυρο γάλακτος αντικαταστάθηκε πλέον με φρέσκο και το ανθόνερο με βανίλια. Στην Πελοπόννησο συνηθίζουν να τους ραντίζουν με ούζο.

Στην "κατάψυξη" η Ελλάδα. 2 στους 10 έβαλαν πετρέλαιο

Σοκαριστικά  στοιχεία για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης εν μέσω οικονομικής κρίσης.Οκτώ στους δέκα καταναλωτές δεν αγόρασαν φέτος πετρέλαιο και στράφηκαν υποχρεωτικά σε φθηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν, όπως τζάκια, σόμπες και pellet, με αποτέλεσμα το νέφος στην Αθήνα να αυξηθεί και να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
 
Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε σε συστάσεις περιορισμού των τζακιών, τα οποία εκλύουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία του ανθρώπου.
 
Μόνο οι δύο στους δέκα καταναλωτές κατάφεραν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Η παραγγελία τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούσε τα 300 λίτρα.Οι πωλήσεις πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες έως 75% σε σχέση με πέρυσι.
 
Οι χαμηλές πωλήσεις πετρελαίου έχουν ρήξει τα έσοδα του κράτους στα τάρταρα.Συγκεκριμένα  έκαναν βουτιά έως 75% τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
 
Ο φετινός χειμώνας θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο, αφού η διανομή πετρελαίου τούς κάλυπτε σημαντικό μέρος των εξόδων της επιχείρησης.
 
Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις έβαλε σε εφαρμογή το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όμως δεν ήταν δυνατό να αντισταθμίσει τις απώλειες καθώς χρηματοδοτεί μόλις με 0,28 ευρώ το λίτρο, όταν η συνολική του αξία ανέρχεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο.
 
Το πανάκριβο καύσιμο ως πηγή θέρμανσης έβαλε στο... ψυγείο τους πολίτες της χώρας.
 
Στελέχη της αγοράς πετρελαίου υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο, το οποίο επέφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
 
Οι πολίτες έγιναν «όμηροι» του χειμώνα, τα έσοδα του κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα πρατήρια καυσίμων κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Τι ισχύει με βάση τις τροποποιήσεις των Νόμων

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να εκδοθεί η Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την υποβολή αιτήσεων μεταθέσεων των εκπαιδευτικών. 
             Ας δούμε τι ισχύει για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών με βάση το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη
 
 
           Με αφορμή ερωτήματα, σχετικά με τις ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Παιδείας «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», αναφορικά με την κατάργηση της διετίας και το διπλασιασμό των μορίων των συνθηκών διαβίωσης των διορισθέντων του 2010, σας ενημερώνω ότι, με βάση τις τροποποιήσεις των Νόμων 3848/2010 και 4038/2012, για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΕΞΗΣ :
 
1. Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται οριστικά (παίρνουν δηλαδή οργανική θέση) όχι στο τέλος της πρώτης διετίας, όπως ίσχυε, αλλά στο τέλος του πρώτου χρόνου. Αν πάρουν μετάθεση στο ΠΥΣΠΕ μετάθεσης , αν όχι στην περιοχή του πρώτου διορισμού.
 
2. Καταργείται για όλους η υποχρεωτική διετία και για την υποβολή αίτησης για μετάθεση απαιτείται, πλέον, η υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση.
 
3. Καταργείται ο διπλασιασμός των μορίων που ίσχυε για την τρίτη και τέταρτη χρονιά, για τους διορισθέντες από το 2010 και μετά.
 
Είναι αυτονόητο, όμως, ότι για τη φετινή χρονιά θα ισχύσει ο διπλασιασμός των μορίων για τους διορισθέντες του 2010, αφού οι συνάδελφοι προγραμμάτισαν τη μετάθεσή τους με βάση τον ισχύοντα Νόμο Ν.4038/12. Αυτό, εξάλλου, θα προβλέπεται και στην εγκύκλιο των μεταθέσεων, όπως διαβεβαιώνει το τμήμα μεταθέσεων του Υπ. Παιδείας. 
 
4. Επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 8 του Π.Δ. 50/96, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97.
 
Το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97 προβλέπει τα εξής:
 
« Το άρθρο 8 του Π.Δ.5Ο/96 αντικαθίσταται ως ακολούθως: 
" 1. Για τη μετάθεση εκπαιδευτικών που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτού του Π.Δ. απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. 
2. Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων εκπαιδευτικών, καθώς και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης. 
3. Για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο, ως ημερομηνία διορισμού λογίζεται η 1η Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση o χρόνος που θεμελιώνει δικαίωμα μετάθεσης μπορεί να προκύπτει από συνυπολογισμό σωρευτικά χρόνου υπηρεσίας που έχει διανυθεί τμηματικά κατά τη διάρκεια διδακτικού έτους. 
 
4. Δεν απαιτείται η συμπλήρωση ενός έτους στην οργανική θέση στις περιπτώσεις της μετάθεσης ειδικών κατηγοριών καθώς και στις περιπτώσεις μετάθεσης από σχολείο μη ειδικής αγωγής σε ΣΜΕΑ. 
5. Ο εκπαιδευτικοί που έχουν διορισθεί σε δυσπρόσιτο σχολείο με τη διαδικασία του άρθρου 41 του Ν.1143/81 και διανύουν την τριετή υποχρεωτική υπηρεσία τους στο σχολείο δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του σχολικού έτους με τη λήξη του οποίου συμπληρώνουν τα τρία έτη ".»
 
Τροποποιούμενες και καταργούμενες διατάξεις αναλυτικά : 
 
 
1. Στο άρθρο 39 παρ.3α αναφέρεται : «Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) απαλείφεται η φράση «στο τέλος της πρώτης διετίας».
2. Στο άρθρο 39 παρ 3β αναφέρονται: «Η παράγραφος 4 του άρθρου 4, το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 και οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α’ 140), καταργούνται. Για τις γενικές προϋποθέσεις των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 8 του π.δ. 50/1996 (Α’ 45) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 (Α’ 94).»
 
Οι παράγραφοι που καταργήθηκαν προέβλεπαν τα εξής:
 
α. Ν.3848/2010 άρθρο 4 παρ.4: «Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Ο τρίτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτείται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται.»
β. Ν. 3848/2010, άρθρο 30, παρ.1 και 2: «1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, προϋπόθεση για τη μετάθεση εκπαιδευτικών είναι η πραγματική υπηρεσία δύο ετών στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται. Η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, από το σχολικό έτος 2010−2011 και μετά.
2. Οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 εξακολουθούν να ισχύουν.»
γ. Ν.4038/2012, άρθρο 33 παρ. 2 α,β: «2.α) Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 4 και
στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (Α΄ 71) η λέξη «τριών» αντικαθίσταται από τη λέξη «δύο». Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 4 και στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, ύστερα από τη φράση «Ο τρίτος» προστίθεται η φράση «και ο τέταρτος» και η λέξη «μοριοδοτείται» αντικαθίσταται από τη λέξη «μοριοδοτούνται».
β) Από το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν.3848/2010 απαλείφεται η φράση «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς».
 

Δόθηκε παράταση έως τις 08/01 και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013

- Η παράταση έκρυβε και μπόνους αφού αφορά και την κατάθεση πινακίδων
- Χιλιάδες πολίτες δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη κυκλοφορίας
- Θα αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας σε όσους δεν πληρώσουν μετά την λήξη της προθεσμίας

Οι ατελείωτες ουρές στις εφορίες και τις τράπεζες και το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες δεν είχαν χρήματα για να παραλάβουν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει - έστω και την τελευταία στιγμή παράταση για την αποπληρωμή του.

Η προθεσμία έληγε σήμερα και από το πρωί ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης είχε προαναγγείλει την παράταση. Η παράταση θα ισχύει και για την κατάθεση πινακίδων!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2013, που λήγει σήμερα 31/12/2012, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και τις 08/01/2013.

Μόνο την περασμένη Παρασκευή, 860.000 προσήλθαν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας, δημιουργώντας ρεκόρ προσέλευσης σε μια ημέρα. Επίσης μέχρι εκείνη την ημέρα 80.000 περίπου κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία. Πέρυσι τις είχαν καταθέσει περίπου 100.000.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους δεν πληρώσουν εγκαίρως το σήμα τελών κυκλοφορίας, τότε το ποσό διπλασιάζεται. Επίσης, οι τροχονόμοι που θα σταματούν τα αυτοκίνητα για έλεγχο θα μπορούν να ελέγξουν την πληροφορία είτε από ειδικά μηχανήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένα ορισμένα περιπολικά, είτε μέσω του κέντρου.

Αν στους ελέγχους που θα γίνονται από την Τροχαία, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος οδηγός δεν έχει πληρώσει το φόρο, θα του αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας.

Επίσης, από τις αρχές Φεβρουαρίου όσοι δεν έχουν πληρώσει, θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από την εφορία. Η μη πληρωμή του τέλους κυκλοφορίας αποτελεί αυτομάτως χρέος στο Δημόσιο και όσοι δεν το πληρώσουν, δε θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα μέχρι την αποπληρωμή των τελών.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Υποχρεωτική χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από το 2013

Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών η πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση, το όριο των συναλλαγών που θα απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα είναι τα 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα) και πιθανόν μέσα στο 2013 να μειωθεί περαιτέρω. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, στο πρώτο τρίμηνο του έτους όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου. Αποτελεί μονόδρομο η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι περικοπές στις δαπάνες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον στο σκέλος των προμηθειών Η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει κίνητρα προκειμένου να δελεάσει τους φορολογουμένους είτε μέσω επιστροφής χρημάτων είτε με κάποιο bonus.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τονίζει στην «Κ»: «Στο πλαίσιο της αλλαγής που σχεδιάζουμε για το 2013 είναι η παροχή κινήτρων στους πολίτες για τη χρησιμοποίηση μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που διευκολύνεται με τη χρήση των μετρητών στις πληρωμές. Οπως γνωρίζετε, στις συναλλαγές μεταξύ ιδιώτη και επιτηδευματία για ποσά πάνω από 1.500 ευρώ και με το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπεται οι συναλλαγές αυτές να αποπληρώνονται με μετρητά. Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε και το όριο. Γενικότερα, όμως, πρέπει να δούμε πώς θα γίνει εφικτή η αλλαγή στην προτίμηση από πληρωμή σε μετρητά με άλλους τρόπους, μια προτίμηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια ίσως στρεβλή πραγματικότητα στη χώρα μας, η οποία πρέπει να αλλάξει, χωρίς όμως να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή».
Ο υφυπουργός τονίζει ότι θα πρέπει να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, ώστε σε κάθε του συναλλαγή να έχει προϋπολογίσει τα μετρητά στη τσέπη του και αφ’ ετέρου για να μπορέσει να εμπεδωθεί και μια νοοτροπία ότι πληρώνω ακόμα και τη μικρότερη συναλλαγή μου με ηλεκτρονικό τρόπο.
Ταυτόχρονα, με τη χρήση καρτών καταπολεμείται η φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι θα μπορούν να ελέγχονται όλες οι συναλλαγές ηλεκτρονικά ή με διασταυρώσεις. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν τα στοιχεία αυτά στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις σε διάφορους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να αποστέλλουν τα στοιχεία συναλλαγών με τους πολίτες.
Ο κ. Μαυραγάνης υπογραμμίζει σχετικά με το θέμα ότι με τη χρήση χρεωστικής κάρτας που είναι απευθείας συνδεδεμένη με τον λογαριασμό και ξέρει ο κάθε πολίτης πόσα χρήματα έχει, μαζί με την πιστωτική, εφ’ όσον θέλει να τη χρησιμοποιήσει, θα καταπολεμηθεί όλη αυτή η διαδικασία πληρωμής με μετρητά, η οποία μπαίνει και στο στόχαστρο από τη στιγμή που οι πληρωμές σε μετρητά δεν μπορούν να ελεγχθούν παρά μόνον με εκ των υστέρων με διασταυρώσεις.
Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ο υφυπουργός, «είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, όταν κάποιος πληρώνει σε μετρητά αρχίζει και μια διαπραγμάτευση, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσό της αμοιβής. Από τη στιγμή που η πληρωμή θα γίνεται με ένα ηλεκτρονικό μέσο, θα καταγράφεται αυτόματα και θα είναι ανιχνεύσιμη από το πρώτο λεπτό».
Αν και η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην υποχρεωτική εφαρμογή των καρτών για συναλλαγές, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταλήξει στα κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογουμένους.
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι «τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν είναι με βάση την εμπειρία που υπάρχει και σε άλλες χώρες όπου έχει χρησιμοποιηθεί αντίστοιχο σύστημα. Η επιβράβευση στους πολίτες που χρησιμοποιούν κατά κόρον ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δίνεται μέσω κάποιων δώρων ή χρημάτων. Αλλά πρέπει να μελετηθούν θέματα σε σχέση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά και να δούμε πώς έχει λειτουργήσει και σε άλλες χώρες με βάση τη μορφή κάποιου bonus στις συναλλαγές».
Στο μεταξύ, τους πρώτους μήνες του 2013 αναμένεται να γίνει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet του υπουργείου Οικονομικών. Με τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και θα μπει ένα οριστικό τέλος σε περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Με τη διασύνδεση,ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα σταματήσει η έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Και αυτό διότι με την έκδοση της απόδειξης από την επιχείρηση, θα ενημερώνεται την ίδια στιγμή (σε πραγματικό χρόνο) και το υπουργείο Οικονομικών για την πράξη αυτή.

Εντός φόρου όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για επιβολή του νέου ενιαίου φόρου στη συνολική ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων οικοπέδων, αγροτεμαχίων και γηπέδων εκτός σχεδίου σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί σταδιακά αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2013, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (έντυπο Ε9). Αμέσως μετά θα δρομολογηθούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές αφετηρίας για τα εκτός σχεδίου, τις λεγόμενες αρχικές τιμές βάσης ή ειδικές τιμές βάσης (ΑΒΑ και ΕΒΑ) που σε ορισμένες περιοχές-φιλέτα, όπως στην Αττική, τουριστικές παραλιακές ζώνες, νησιά κ.ά., θα ξεπερνούν και το 100%.
Στην τελική φάση οι νέες αντικειμενικές τιμές στα εντός σχεδίου ακίνητα που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές και θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κατά τακτικά χρονικά διαστήματα θα εφαρμοστούν και στα εκτός σχεδίου με κατάργηση των τιμών εκκίνησης.
Κατανομή βαρών 
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η ένταξη στη φορολογητέα ύλη των οικοπέδων, αγροτεμαχίων και γηπέδων εκτός σχεδίου θα συμβάλει στη δικαιότερη κατανομή των βαρών και στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων από «χρυσές δουλειές» με ακίνητα.
Εξετάζεται η εξαίρεση από τον φόρο των αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή την απαλλαγή μέχρι ενός ορισμένου ορίου έκτασης.
Εξετάζεται η εξαίρεση από τον φόρο των αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή την απαλλαγή μέχρι ενός ορισμένου ορίου έκτασης.
 
Μάλιστα, θέτουν το ερώτημα αν είναι δίκαιο κάποιος που έχει πρώτη κατοικία να καταβάλλει φόρο και να υπόκειται στα τεκμήρια και κάποιος άλλος που έχει στην κατοχή του μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου σε περιοχές φιλέτα να μην πληρώνει φόρο και ταυτόχρονα να βάζει στην τσέπη αφορολόγητα μεγάλα κέρδη από την πώληση, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών.
«Είναι δυνατόν φορολογούμενος που πουλάει ένα παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο να εμφανίζει στο συμβόλαιο εκμεταλλευόμενος τις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές εκκίνησης ότι εισέπραξε από τον αγοραστή 5.000 ευρώ και στην πραγματικότητα να έχει εισπράξει 100.000 ή 200.000 ευρώ μαύρο χρήμα;», αναρωτιόταν αρμόδιος παράγοντας.
Εντός φόρου όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα
Για να κλείσουν τα παράθυρα της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής και να αποκτήσει η Εφορία πλήρη και πραγματική εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση και τη φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογουμένου στον νέο ενιαίο φόρο και στο περιουσιολόγιο θα ενταχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση και την περιοχή που βρίσκονται.
Σενάρια... κοστολόγησης
Εισφορά με το στρέμμα και αυξημένες τιμές αφετηρίας
Οι λεπτομέρειες για τη φορολόγηση και την αξιοποίηση των εκτός σχεδίου ακινήτων ακόμα και των αγροτικών καλλιεργούμενων εκτάσεων από τις ελεγκτικές αρχές θα αποφασιστούν εντός του 2013 με δημοσιονομική πυξίδα την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια, όπως η επιβολή σε πρώτη φάση στρεμματικού κατ' αποκοπήν φόρου με βασικό κριτήριο την τοποθεσία και το είδος του ακινήτου (αν βρίσκεται σε ορεινή, πεδινή, τουριστική περιοχή, απόσταση από αστικά κέντρα, από θάλασσα, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος, αγροτική καλλιέργεια).
Στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι «μια κατά προσέγγιση» κατηγοριοποίηση των ακινήτων αναφορικά με το είδος, την πρόσοψη και την απόσταση από τη θάλασσα μπορεί να γίνει με βάση τους σχετικούς κωδικούς που υπάρχουν στο E9.
Θα προστίθενται 
Ενα άλλο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει την εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή την απαλλαγή μέχρι ενός ορισμένου ορίου έκτασης και η φορολόγηση των υπολοίπων με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στα υπόλοιπα και ο νέος ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Οι τιμές στα εκτός σχεδίου, όπως και στα εντός σχεδίου ακίνητα θα προσαρμοστούν με τις αγοραίες το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Επισημαίνεται ότι στη νέα σύμβαση με την τρόικα αναφέρεται ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένας νέος πάγιος μηχανισμός αναθεώρησης και συνεχούς επικαιροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές τιμές. Την ευθύνη γι' αυτόν το μηχανισμό θα έχει η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα η Διεύθυνση φορολογίας κεφαλαίου, με στόχο οι αναπροσαρμογές στις τιμές των ακινήτων να αποσυνδεθούν από πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις.
Η αναπροσαρμογή σε πρώτη φάση των αρχικών τιμών βάσης στα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού και στη συνέχεια η ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικών τιμών που ισχύουν για τα εντός σχεδίου θα επιφέρει αυτόματα αύξηση της αξίας τους και συνεπώς του φόρου κατοχής που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους ή του φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών σε περίπτωση που το ακίνητο αλλάξει χέρια.
Χαμηλές 
Επιπρόσθετα θα ενεργοποιηθεί και σε αυτές τις περιπτώσεις το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια διαβίωσης και με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβληθεί φόρος υπεραξίας 20% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.
Με το υφιστάμενο καθεστώς η αντικειμενική αξία των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού δεν έχει ειδικούς όρους δόμησης, είναι χαμηλή και σε πολλές περιοχές της χώρας απέχει παρασάγγας από την πραγματική.
Επικαιροποίηση
Ανοίγουν οι πύλες του Τaxisnet για τελικό Ε9
Για μία ακόμη φορά εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να εισέλθουν στο Taxisnet και να επισφραγίσουν ή να αλλάξουν τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης, το λεγόμενο Ε9, με βάση τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Η υποχρέωση δήλωσης των ακινήτων εκτός σχεδίου εν όψει της επιβολής του νέου φόρου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία ορίζει ότι: «Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31.3.2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31.12.2012.».
Υπενθυμίζεται ότι η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο από 117-1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση. Παράλληλα, σε περίπτωση μη αναγραφής των ακινήτων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης η Εφορία μπλοκάρει τη μεταβίβασή τους.
Τα στοιχεία που πρέπει να οριστικοποιήσουν οι φορολογούμενοι στο Taxisnet περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 και αφορούν τα αγροτεμάχια (γήπεδα και εκτάσεις) που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός οικισμού.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
ΕΘΝΟΣ

2013... παρακρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Μπαράζ αλλαγών στα όρια ηλικίας και νέες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ «φέρνει» το 2013. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς από τη νέα χρονιά θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από δύο έως και πέντε έτη.
Η «έξοδος» πλέον για τους ασφαλισμένους θα γίνεται σε ηλικία 67 ετών ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως μπαίνει τέλος ακόμα και στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα. Στο «μέτωπο» των συντάξεων από τη νέα χρονιά καταργούνται τα δώρα τόσο στα ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και στα επικουρικά.
Διπλά χαμένοι είναι όσοι παίρνουν σύνταξη (άθροισμα κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς μπαίνει νέα εισφορά 5% έως 20%. Επίσης, έρχονται και νέες ανατροπές στα εφάπαξ, καθώς από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος. Τέλος, μειώσεις στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 2,81 μέχρι και 251,88 ευρώ για την πλειονότητα των μισθωτών και των συνταξιούχων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς αυξάνεται το ποσό του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Φρένο σε 100.000 συντάξεις
Αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, περικοπές στις συντάξεις και νέο γύρο ανατροπών στο εφάπαξ φέρνει το 2013. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι ασφαλισμένοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα, καθώς θα πρέπει να δουλέψουν από δύο έως και πέντε «εξτρά» χρόνια για να πάρουν σύνταξη.
Από τη νέα χρονιά μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα.
 
Ενδεικτικό του νέου «τοπίου» που διαμορφώνεται είναι πως την επόμενη διετία 100.000 άτομα θα εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας εξαιτίας των αλλαγών στα όρια ηλικίας. Οι τίτλοι του τέλους πέφτουν και για το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά, καθώς διασώζονται μόνοι οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Ουσιαστικά η επιβάρυνση στα όρια ηλικίας ξεκινά από τα δύο έτη, καθώς η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη από τα 65 θα γίνεται πλέον στα 67. Αυτό θα συμπαρασύρει και στις μειωμένες συντάξεις με το όριο ηλικίας να πηγαίνει από το 60ό στο 62ο έτος.
2013... παρακρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις
Κατά μία τριετία θα επιβαρυνθούν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με περισσότερες από 10.500 ημέρες ασφάλισης. Φέτος σύνταξη καταβάλλεται με 37 έτη σε ηλικία 59 ή 60 ετών (ανάλογα με το ταμείο), ενώ από τη νέα χρονιά θα απαιτούνται 40 έτη δουλειάς και η συμπλήρωση του 62ου έτους.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης φτάνει τα πέντε έτη. Μεταξύ άλλων πλήττονται οι εργαζόμενοι στα βαρέα αλλά και οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που αποχωρούν με 4.500 ημέρες (το όριο ηλικίας πάει από τα 57 στα 62).
2013... παρακρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις
Οι μεγαλύτερες
Στο «μέτωπο» των συντάξεων καταργούνται τη νέα χρονιά τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους και έρχεται νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. «Οι ετήσιες απώλειες από τα νέα μέτρα υπολογίζονται σε δύο συντάξεις» σημειώνει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου και προσθέτει «πρόκειται για τις μεγαλύτερες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τότε που ξεκίνησε ο χορός των μειώσεων».
Αρκεί να αναφερθεί πως η κατάργηση των δώρων αγγίζει 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα 900.000 άτομα που υπερβαίνουν το όριο των 1.000 ευρώ θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται από 5% έως και 20%.
1 Ορια ηλικίας
Ποιοι κλειδώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα
Σαρωτικές είναι οι ανατροπές στα όρια ηλικίας, καθώς από τη νέα χρονιά θα απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους. Οσοι θέλουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη δουλειάς και το 62ο έτος της ηλικίας. Για να περιορίσουν τις επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν επηρεάζει όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Για να «κλειδώσει» ταχύτερα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορούν να αναγνωριστούν φέτος έως και πέντε πλασματικά έτη (π.χ. στρατός, σπουδές, τέκνα).
  • Οι μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα με τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Ετσι «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το όριο.
  • Με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης θεμελιώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι ασφαλισμένοι μπορούν στη συνέχεια να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται τη χρονιά συμπλήρωσης της 35ετίας (37 έτη ασφάλισης φέτος και το 59ο ή 60ό έτος ανάλογα με το Ταμείο).
  • Για όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα, οι ανατροπές συνεχίζονται μέχρι και το 2015.
2 Κύριες και επικουρικές
Νέα εισφορά 5% - 20% πάνω από τα 1.000 ευρώ
Καταργούνται από τη νέα χρονιά τα δώρα που δίνονται στους συνταξιούχους από τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Διπλά χαμένοι είναι όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη (άθροισμα κύριας και επικουρικής), καθώς μπαίνει νέα εισφορά από 5% έως και 20%.
Ειδικότερα προβλέπονται οι εξής περικοπές στις συντάξεις:
  • Από 1.000,01 ευρώ και έως 1.500 ευρώ μείωση στο σύνολο του ποσού κατά 5%. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
  • Από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μείωση κατά 10% και το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
  • Από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ μείωση κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
  • Από 3.000,01 ευρώ και άνω μείωση 20%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 2.550,01 ευρώ.
Τέλος, συνεχίζει να «τρέχει» και το 2013 μία παλαιότερη διάταξη (του ν.3029/02) για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η μείωση είναι 1% τον χρόνο προκειμένου σταδιακά το ποσοστό αναπλήρωσης να πέσει από το 80% στο 70% του συντάξιμου μισθού (το 2017).
3 Εφάπαξ
Αλλάζει ο υπολογισμός, παράθυρο για νέα μείωση
«Παράθυρο» για νέο γύρο περικοπών στα εφάπαξ ανοίγει με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του βοηθήματος.
Οι αλλαγές θα «κλειδώσουν» στις αρχές της νέας χρονιάς, ωστόσο ο νέος τρόπος υπολογισμού θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014.
Στόχος είναι στα ταμεία πρόνοιας να εφαρμοστεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με άμεση σύνδεση των εισφορών και των παροχών. Για την καταβολή του βοηθήματος αναμένεται να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα και το χορηγούμενο ποσό.
Πάντως, η νέα χρονιά έχει και ευχάριστες ειδήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, που περιμένουν έως και δύο χρόνια για την καταβολή του εφάπαξ. Στο Ταμείο θα δοθούν 1.13 δισεκατομμύρια με στόχο μέχρι το τέλος του 2013 να εκδοθούν 31.400 βοηθήματα.
1.000 εντάλματα
Με βάση το σχεδιασμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τον Ιανουάριο θα βγουν 1.000 εντάλματα πληρωμής, τον Φεβρουάριο 1.900 και από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο από 3.200 τον μήνα.
Το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου θα βγουν συνολικά 3.300 βοηθήματα (από 1.650 τον μήνα) και από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο θα επιστρέψουμε στα 3.200 εντάλματα πληρωμής τον μήνα.

Τέλος εποχής...
Από τη νέα χρονιά μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα. Οσες γυναίκες δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα θα δουν το όριο ηλικίας να αυξάνεται στο 67ο έτος της ηλικίας από την 1η Ιανουαρίου (όπου προβλέπεται μειωμένη θα δίνεται σε ηλικία 62 ετών).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Συνταξιούχος ο οποίος εισπράττει σήμερα 1.300 ευρώ θα περιοριστεί στα 1.235 ευρώ καθώς το ποσό της σύνταξής του θα μειωθεί κατά 5% δηλαδή θα χάσει 65 ευρώ.
Συνταξιούχος ο οποίος εισπράττει 1.800 ευρώ θα χάσει 180 ευρώ, καθώς το ποσό της σύνταξής του θα μειωθεί κατά 10%.
Συνταξιούχος ο οποίος εισπράττει σήμερα 2.200 ευρώ θα περιοριστεί στα 1.870 ευρώ καθώς το ποσό της σύνταξής του θα μειωθεί κατά 15%. Επομένως θα παίρνει 330 ευρώ λιγότερα το μήνα.
Συνταξιούχος με σύνταξη 3,200 ευρώ (κύρια και επικουρική), θα παίρνει 2.560 ευρώ καθώς θα μειωθεί κατά 20%.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
 
Τι θα δείξει η μισθοδοσία του Ιανουαρίου
Κερδισμένοι και χαμένοι με το νέο καθεστώς παρακράτησης φόρου
Μειώσεις στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές από την 1η Ιανουαρίου του 2013 από 2,81 μέχρι και 251,88 ευρώ για την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς αυξάνεται το ποσό του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ). Αντίθετα, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος από 2,11 μέχρι 19,7 ευρώ τον μήνα θα έχουν οι μισθωτοί χωρίς παιδιά ή οι σύζυγοι με παιδιά και μεικτές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.642 ευρώ λόγω μείωσης του παρακρατούμενου φόρου.
Από τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τις μεταβολές στη παρακράτηση φόρου με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2013 προκύπτει ότι οι αυτοί που θα επιβαρυνθούν θα είναι περισσότεροι σε σχέση με αυτούς που θα ελαφρυνθούν.
Αναλυτικότερα, μείωση στη μηνιαία παρακράτηση φόρου θα έχουν οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά και η σύζυγος στα ζευγάρια με παιδιά εφόσον οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές τους (χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές) από την 1-1-2013 είναι μέχρι 1.643 ευρώ (συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ). Οι συγκεκριμένοι θα δουν με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου αύξηση των καθαρών αποδοχών τους 2,11 ευρώ έως και 19,7 ευρώ.
Ωστόσο όσοι από τους παραπάνω φορολογούμενους έχουν μηνιαίες μεικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.642 ευρώ θα υποστούν μείωση στις αποδοχές τους από 4,22 ευρώ έως και 202,63 ευρώ για αποδοχές πάνω από 7.143 ευρώ όφελος που κυμαίνεται από 7,04 μέχρι 14,07 ευρώ τον μήνα θα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ένα παιδί και μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 785,7 ευρώ.
Από κει και πάνω θα υπάρξουν επιβαρύνσεις της τάξης των 2,81 έως 216,7 ευρώ τον μήνα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με δυο παιδιά και μηνιαίες αποδοχές μέχρι 714,2 ευρώ δεν θα έχουν ούτε αύξηση ούτε μείωση στον παρακρατούμενο φόρο. Για όσους όμως οι αποδοχές είναι από 765,7 ευρώ και πάνω, θα υπάρξει αύξηση του μηναίου φόρου από 8,44 μέχρι 230,77 ευρώ όσοι έχουν τρία παιδιά και αποδοχές μέχρι 714,2 ευρώ ο παρακρατούμενος φόρος είναι μηδενικός, ενώ για αποδοχές από 785,7 ευρώ το ποσό του παρακρατούμενου φόρου αυξάνεται από 22,5 μέχρι και 251,88 ευρώ τον μήνα.
Οι παραπάνω μεταβολές στον παρακρατούμενο φόρο είναι αποτέλεσμα της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά και της νέας φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και προβλέπει τρεις συντελεστές: 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ και 42% για υψηλότερα εισοδήματα. Στη θέση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ θα παρέχεται κλιμακωτή έκπτωση φόρου κατ΄ ανώτατο όριο 2.100 ευρώ τον χρόνο και για εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ.
Κώστας Αντωνάκος
ΕΘΝΟΣ

«Εγκλωβίζονται» για δύο έτη όλοι οι ασφαλισμένοι

«Εγκλωβίζονται» για δύο έτη όλοι οι ασφαλισμένοι
Γλίτωσαν όσοι είχαν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν ως τις 31.12.2012 και όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από τις 31.12.1982
 
Παπαδής Κώστας 
 
Από το 2013 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους τους ασφαλισμένους είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης είτε με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας τους
Βίαιη «εκτίναξη» των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, σε όλες τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων, επιφέρει το πακέτο των ασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ουσιαστικά με τον συνδυασμό δύο διατάξεων του τρίτου μνημονίου, που ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους, «εγκλωβίζει» - τουλάχιστον για δύο έτη - όλους τους ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012.
Οι δύο ρυθμίσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα είναι:
Πρώτον, η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67), αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης.
Δεύτερον, η άμεση ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας - έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3863/2010).
Με τον τρόπο αυτόν, από το 2013 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους τους ασφαλισμένους είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης είτε με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με τη διάταξη του μνημονίου, από την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης εξαιρούνται:
1. Οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
2. Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
3. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011).
Από την αύξηση των ορίων ηλικίας γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν ως τις  31 Δεκεμβρίου 2012. Χαρακτηριστικά η νομοθετική διάταξη αναφέρει πως «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως την 31η Δεκεμβρίου 2012, λόγω της συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και των ορίων ηλικίας, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».
Ταυτοχρόνως όσοι κατοχυρώνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τις κατ' έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις από τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη δύνανται να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις αυτές.       
Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη. Ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, ενώ διασώζονται μόνο όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν με βάση το ισχύον καθεστώς οποτεδήποτε.
Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται ακόμη η άμεση υλοποίηση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Συγκεκριμένα, η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης που ολοκληρωνόταν το 2015 θα «έλθει» δύο έτη νωρίτερα και χωρίς σταδιακή εφαρμογή. Δηλαδή τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης του 2015 θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση όσων συνταξιοδοτούνται φέτος με 37 έτη ασφάλισης και σε ηλικία 59 ή 60 ετών - αναλόγως με το ασφαλιστικό ταμείο - ενώ από το 2013 θα απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας.
Σημειώνεται ότι από το 2013 παύουν να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά. Οσες ασφαλισμένες δεν θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012, θα ακολουθήσουν τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
 
Εξαιρέσεις
Αντίθετα δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από τις 31.12.1982 για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις που ίσχυαν ακόμη και πριν από το 2010.
 
Μεγάλες ανατροπές στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών
Τι ισχύει σε ΔΕΗ, ΟΤΕ,  ΕΛΤΑ,  ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, Εθνική, ΤτΕ, Αγροτική, Ιονική, ΕΤΒΑ και Συνεταιριστικές Οργανώσεις
Οι μεγάλες ανατροπές έρχονται για τους ασφαλισμένους στα ειδικά Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Για την περίπτωση συνταξιοδότησης ανδρών ασφαλισμένων κατά την περίοδο 1.1.1983 - 31.12.1992 με 15 έτη ασφάλισης δεν κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Για τη συνταξιοδότηση αυτής της κατηγορίας απαιτείται η συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης 15 ετών και του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας, όπως φαίνεται και στον πίνακα.
Για τη συνταξιοδότηση των γυναικών ασφαλισμένων ως 31.12.1992 το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης της ηλικίας των 55 (για μειωμένη σύνταξη) ή των 60 (για πλήρη σύνταξη) ετών.
Από το 2013 τα όρια ηλικίας εξισώνονται με εκείνα των ανδρών και είναι το 67ο για πλήρη σύνταξη και το 62ο για μειωμένη σύνταξη.
Για τη συνταξιοδότηση των γυναικών ασφαλισμένων πριν από την 1.1.1993, που έχουν χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 15 ετών, το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης της ηλικίας των 60 ετών (για πλήρη σύνταξη). Γι' αυτή την κατηγορία από το 2013 και μετά το όριο ηλικίας για σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης εκτινάσσεται στο 67ο έτος.
Επιπλέον οι γυναίκες ασφαλισμένες κατά την περίοδο 1983-1992 δύνανται να συνταξιοδοτηθούν με προϋποθέσεις που αντιστοιχούν στο έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης.
Για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ασφαλισμένων για πρώτη φορά κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.1983 ως 31.12.1992 το απαιτούμενο όριο ηλικίας (για λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης) είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης χρόνου ασφάλισης 25 ετών.
Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με αναστολή (δηλαδή η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης στην οποία ορίζεται ότι η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης).
Οι διατάξεις που αφορούν τη συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων παιδιών που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά κατά την περίοδο 1983-1992 έχουν εφαρμογή και στους χήρους πατέρες ανήλικων παιδιών που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Για τις μητέρες ανήλικων παιδιών - ασφαλισμένες των τ. ειδικών Ταμείων οι καταστατικές διατάξεις των οποίων προέβλεπαν τη συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά εφαρμόζεται και η διάταξη της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων παιδιών ασφαλισμένων ως τις 31.12.1992.
Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος κατά το οποίο η ασφαλισμένη συμπληρώνει τον προβλεπόμενο χρόνο ασφάλισης των 18 ετών και 3 μηνών (5.500 ημερών). Από το 2013 το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη πηγαίνει στα 67 και για μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων δεν υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με αναστολή.
Για τη συνταξιοδότηση των μητέρων τουλάχιστον 3 παιδιών ή των πατέρων τουλάχιστον 3 παιδιών που είναι χήροι ή διαζευγμένοι και έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών με δικαστική απόφαση, και έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.1983 ως 31.12.1992, το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης χρόνου ασφάλισης 20 ετών.  
 
 
Πότε θα βγαίνουν στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ
Τι προβλέπεται για τη θεμελίωση δικαιώματος
Στο 67ο έτος της ηλικίας ανεβαίνει το όριο συνταξιοδότησης και για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ από την Πρωτοχρονιά. Οπως προβλέπει ο νέος νόμος, οι ασφαλισμένοι που ως τις 31.12.2012 συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης και το 65ο έτος της ηλικίας έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις ίδιες προϋποθέσεις και μετά την 1.1.2013.
Ομως οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ή το 65ο έτος της ηλικίας από 1.1.2013 και μετά συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και του 67ου έτους της ηλικίας.
Πέραν αυτής της γενικής ρύθμισης προβλέπεται σειρά διατάξεων για τους παλαιούς ασφαλισμένους, δηλαδή για όλους όσοι πρωτοασφαλίστηκαν ως το τέλος του 1992, καθώς και για τις γυναίκες.
 
Ασφαλισμένοι ως τις 31.12.1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι)
Συνταξιοδότηση με 37ετία. Οι ασφαλισμένοι που ως τις 31.12.2010 είχαν συμπληρώσει 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολουμένων συνταξιοδοτούνται και μετά την 1.1.2013 χωρίς όριο ηλικίας.
Συνταξιοδότηση με 35ετία. Οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης ως τις 31.12.2012 διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35 ή 36 ή 37 ετών ασφάλισης κατά περίπτωση, και του 60ού έτους της ηλικίας, και μετά την 1.1.2013.
Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης από 1.1.2013 και μετά συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.
 
Συνταξιοδότηση γυναικών
Οι ειδικότερες προϋποθέσεις για τις γυναίκες (παλαιές ασφαλισμένες) του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων καθώς και τις προερχόμενες από το πρώην ΤΣΑ που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΑ διαμορφώνονται ως εξής:
1. Οι ασφαλισμένες που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης ως τις 31.12.2010 διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και μετά την 1.1.2013.
2. Οι ασφαλισμένες που συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης από 1.1.2011 και εφεξής, και συγχρόνως συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας ως τις 31.12.2012 διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 61ου ή του 62ου έτους της ηλικίας, και μετά την 1.1.2013.
3. Οι ασφαλισμένες που συμπληρώνουν 25 έτη από 1.1.2011 και εφεξής, και συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας από 1.1.2013 και μετά, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
 
Μητέρες
1. Οι μητέρες ανήλικων τέκνων που ως τις 31.12.2010 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1.1.2013 με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, ανεξάρτητα από το αν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.
2. Οι μητέρες ανήλικων τέκνων που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης ως τις 31.12.2012 διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1.1.2013, με τη συμπλήρωση του 55ου ή του 58ου έτους της ηλικίας αντίστοιχα, ανεξάρτητα από το αν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.
3. Οι μητέρες ανήλικων τέκνων που συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης από 1.1.2013 και μετά συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
 
 
Ασφαλισμένοι από 1.1.1993
1. Οι ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) από 1.1.2013 και μετά συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.
 
2. Οι ασφαλισμένοι που ως τις 31.12.2012 συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης και το 65ο έτος της ηλικίας τους (ή το 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη) έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις ανωτέρω προϋποθέσεις και μετά την 1.1.2013.
 
3. Οι ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) που συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ή το 65ο έτος της ηλικίας τους (ή το 60ό έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη) από 1.1.2013 και μετά δικαιούνται σύνταξη με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και ηλικία 67 ετών (ή ηλικία 62 ετών για μειωμένη σύνταξη).
TO BHMA