Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Καταργούνται ειδικά επιδόματα ανεργίας

Την κατάργηση των ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας φέρνει το 2013, ενώ από το 2014 θα καταβάλλεται προσαυξημένο το επίδομα ανεργίας στους μακροχρόνια άνεργους. Συγκεκριμένα όσοι κατά την 31.12.2012 λαμβάνουν ειδική επιδότηση ανεργίας βάσει των καταργούμενων διατάξεων, από 1.1.2013 συνεχίζουν να επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις και να λαμβάνουν το βασικό μηνιαίο επίδομα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.δ. 2961/1954 (Α' 197) όπως ισχύει, για χρονικό διάστημα που ανέρχεται το ανώτατο σε δώδεκα μήνες.

Σε περίπτωση που η επιδότηση ανεργίας βάσει των καταργούμενων διατάξεων θα έληγε πριν την 31.12.2013, οι επιδοτούμενοι επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις αλλά μόνο μέχρι την ημερομηνία λήξης της ειδικής επιδότησης που προβλεπόταν στις καταργούμενες διατάξεις. Έτσι, καμία ειδική επιδότηση ανεργίας δεν καταβάλλεται μετά την 31.12.2012 και όσοι εντάσσονται στις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ως πρώην επιδοτούμενοι ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιδοτηθούν εξ' αυτού του λόγου μετά την 31.12.2013.

Επιδοτήσεις ανεργίας λόγω συγχώνευσης-μεταφοράς- συνένωσης επιχειρήσεων

Από 1.1.2013 καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν στην επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης-μεταφοράς-συνένωσης επιχειρήσεων. Όσοι κατά την 31.12.2012 λαμβάνουν ειδική επιδότηση ανεργίας βάσει των καταργούμενων διατάξεων, από 1.1.2013 συνεχίζουν να επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις και να λαμβάνουν το βασικό μηνιαίο επίδομα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.δ. 2961/1954 (Α' 197) όπως ισχύει, για χρονικό διάστημα που ανέρχεται το ανώτατο σε δώδεκα μήνες.

Σε περίπτωση που η επιδότηση ανεργίας βάσει των καταργούμενων διατάξεων θα έληγε πριν την 31.12.2013, οι επιδοτούμενοι επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις αλλά μόνο μέχρι την ημερομηνία λήξης της ειδικής επιδότησης που προβλεπόταν στις καταργούμενες διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, καμία ειδική επιδότηση ανεργίας δεν καταβάλλεται μετά την 31.12.2012 και όσοι εντάσσονται στις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ως πρώην επιδοτούμενοι ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιδοτηθούν εξ' αυτού του λόγου μετά την 31.12.2013.

Μακροχρόνια άνεργοι

Η διάταξη προβλέπει ότι από 1.1.2014 Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20 - 66 ετών (από 45-65 που είναι σήμερα).

Με την προβλεπόμενη στη διάταξη υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών θα καθορισθούν και θα εξειδικευθούν η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της παροχής, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την παροχή. Το ύψος της συνολικής δαπάνης για το επίδομα των μακροχρονίως ανέργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και όχι πέραν των δώδεκα μηνών.

Πώς θα πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα το κράτος

Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να έχουν αποπληρωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με το σχέδιο αποπληρωμής που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η προτεραιότητα δίνεται στην εξόφληση των οφειλών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 και μόλις αποπληρωθούν αυτά τα χρέη θα ξεκινήσει η εξόφληση για το 2012. Στην πρώτη «γραμμή» για την αποπληρωμή βρίσκονται τα εφάπαξ για 40.229 υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν συνταξιοδοτηθεί με την οφειλή να φτάνει τα 1,38 δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ύψους 2 δις. ευρώ και οι επιστροφές φόρων ύψους 738 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την οικονομία η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, η οποία πρέπει να γίνει γρήγορα, απλά και με διαφάνεια» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων

Η αποπληρωμή και η ομαλοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:

α) Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: 

• όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κλπ. ή η παροχή εκπτώσεων,
• όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως όταν διακυβεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών,
• όταν υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών, που θα αυξάνουν το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα εξοφληθούν από το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων.

β) Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

γ) Καμία μη νόμιμη δαπάνη δεν θα χρηματοδοτηθεί.

δ) Οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν από τη λήψη της χρηματοδότησης. Οι φορείς θα γνωστοποιούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να απορροφήσουν εντός μηνός έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα λιμνάζουν κεφάλαια σε κάποιους φορείς όταν σε άλλους δεν θα επαρκούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «η στρατηγική που παρουσιάζεται στο πλάνο αυτό θα μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα της οικονομίας. Η αύξηση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους, θα ωφελήσει τους προμηθευτές του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τη μείωση του κόστους και η συνολική οικονομία θα κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη από το συνδυασμό των παραγόντων αυτών και τη μείωση της αβεβαιότητας ως προς το χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων».

Σημαντική αύξηση της στάθμης των θαλασσών από το λιώσιμο των πάγων

Μέσα σε 20 χρόνια η στάθμη των θαλασσών έχει ανέβει κατά 11,1 χιλιοστά, εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική εκτίμηση-ορόσημο.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες συνέκριναν τις διαφορετικές μεθόδους μέτρησης και βρήκαν ένα κοινό έδαφος στο οποίο συμφώνησαν. Ωστόσο παραμένει ένας βαθμός αβεβαιότητας ύψους 3,8 χιλιοστών, συνεπώς στην πραγματικότητα η στάθμη των υδάτων παγκοσμίως μπορεί να έχει ανέβει από 7,3 (το λιγότερο) έως 14,9 χιλιοστά (το πολύ).

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε αυτό το θέμα και η οποία θεωρείται ότι συμβιβάζει τις περίπου 30 διαφορετικές εκτιμήσεις για τη μέση ετήσια άνοδο της στάθμης που έχουν υπάρξει έως τώρα και οι οποίες κυμαίνονταν από άνοδο 0,2 έως 1,9 χιλιοστών το χρόνο. Η νέα οριστική εκτίμηση είναι ότι η στάθμη, αποκλειστικά λόγω των λιωμένων πάγων που χύθηκαν στους ωκεανούς, ανέβηκε κατά 0,59 χιλιοστά ετησίως (συν/πλην 0,2 χιλιοστά). Συνολικά, μεταξύ 1992-2011, η στάθμη των θαλασσών ανέβαινε με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 3,3 χιλιοστών (κυρίως λόγω της θερμικής επέκτασης του νερού).

Επιπλέον, οι 47 επιστήμονες από 26 ερευνητικά ινστιτούτα συμπέραναν, με τη βοήθεια δορυφορικών παρατηρήσεων, ότι σήμερα οι πάγοι τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο λιώνουν κατά μέσο όρο με υπερτριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με πριν από μια εικοσαετία. Συγκεκριμένα, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική, καθώς λιώνουν διαχρονικά, αυξάνουν την τελευταία πενταετία κατά 0,95 χιλιοστά ετησίως κατά μέσο όρο τη στάθμη των θαλασσών έναντι μέσης ετήσιας ανόδου 0,27 χιλιοστών στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Ιδίως η Γριλανδία χάνει πια πάγους με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το 1992. Συνολικά, η Ανταρκτική και η Γροιλανδία εκτιμάται ότι έχουν χάσει πάνω από 4.200 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους) πάγου κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι οποίοι χύθηκαν στις θάλασσες, ωθώντας προς τα πάνω τη στάθμη τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σέφερντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το "Nature", συνδύασαν στοιχεία που παρείχαν πάνω από 20 πολικές ερευνητικές ομάδες, με δεδομένα από δέκα ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δορυφόρους με τη βοήθεια λέιζερ και ραντάρ.

Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι το λιώσιμο των πολικών πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. έχει συμβάλει τουλάχιστον κατά το ένα πέμπτο στη συνολική άνοδο των θαλασσών μετά το 1992 (ποσοστό που έχει αυξηθεί σχεδόν στο ένα τρίτο πιο πρόσφατα), παράλληλα με άλλους φυσικούς παράγοντες, όπως το «φούσκωμα» των υδάτων λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας τους και το λιώσιμο των υπόλοιπων πάγων πέραν των πολικών (παγετώνες ηπείρων κ.α.).

Μεταξύ των ετών 1992-2011 έχουν αυξηθεί μεν οι πάγοι της Ανατολικής Ανταρκτικής λόγω αυξημένης χιονόπτωσης, αλλά αντίθετα έχουν μειωθεί οι πάγοι της Δυτικής Ανταρκτικής (απώλεια 65 γιγατόνων ετησίως) και της Γροιλανδίας (απώλεια 142 γιγατόνων ετησίως), σε βαθμό που υπεραντισταθμίζει σαφώς τα «κέρδη» της Ανατολικής Ανταρκτικής (προσθήκη 14 γιγατόνων ετησίως).

Οι νέες εκτιμήσεις σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τις επίσημες εκτιμήσεις της Διακρατικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή από το 2007 (που προέβλεπε μέση ετήσια άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 2 χιλιοστά μεταξύ των ετών 1990-2011) και αναμένεται να συμπεριληφθούν στη νέα έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί το 2013.

Πάντως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι εκτιμήσεις τους για την έως τώρα κατάσταση δεν μπορούν να προδιαγράψουν και τις μελλοντικές εξελίξεις, όσον αφορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη στάθμη των ωκεανών. Οι έως τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις είναι ότι η στάθμη θα ανέβει κατά 18 εκατοστά έως ένα μέτρο μέχρι το τέλος του 21ού αιώνα.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Βρήκαν νερό στον πλανήτη Ερμή!

Μπορεί η NASA να διαψεύδει οποιαδήποτε ανακάλυψη του Curiosity στον Άρη, αλλά δεν έκρυψε ότι στον Ερμή βρέθηκε νερό με μορφή πάγου!

Ο Ερμής είναι ο κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης. Και «ψήνεται» από τις ακτίνες του. Αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στο να διαθέτει νερό με μορφή πάγου και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, όπως επιβεβαίωσαν τα νέα στοιχεία που συνέλεξε το σκάφος "Messenger" της NASA.

Ο όγκος του πάγου μπορεί να φθάνει από 100 δισεκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο τόνους, δηλαδή όσο 20 δισεκατομμύρια παγοδρόμια Ολυμπιακών διαστάσεων. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ανακάλυψη παγωμένων οργανικών υλικών στον Ερμή.


Τα νέα δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υποψίες δύο δεκαετιών των επιστημόνων.


Αντίθετα με τη Γη που ο άξονάς της έχει κλίση περίπου 23 μοιρών, ο άξονας του Ερμή έχει μηδενική κλίση σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο, με συνέπεια να μην έχει εποχές και οι πόλοι του να μην θερμαίνονται ποτέ από την ηλιακή ακτινοβολία.


Έτσι, παρόλο που η θερμοκρασία στον υπόλοιπο Ερμή μπορεί να φθάσει τους 427 βαθμούς Κελσίου, στο βόρειο πόλο του, σε εννέα κρατήρες που δεν ποτέ βλέπει ο Ήλιος και όπου η θερμοκρασία ποτέ δεν ανεβαίνει πάνω από τους μείον 170 βαθμούς Κελσίου, εντοπίστηκε ένα μίγμα παγωμένου νερού και πιθανών οργανικών ουσιών.


Ίχνη για μεγάλα αποθέματα νερού είναι ορατά σε γεωγραφικό πλάτος βόρεια των 85 μοιρών, ενώ μικρότερα αποθέματα εντοπίζονται και πιο νότια (βορειότερα από τις 65 μοίρες).


Η ανακάλυψη αυτή - η οποία θυμίζει το νερό σε μορφή πάγου που επίσης ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ανήλιαγους κρατήρες της Σελήνης- έχει δημιουργήσει έξαψη στους επιστήμονες, που θα καθοδηγήσουν το "Messenger" να κάνει νέες παρατηρήσεις για νερό τους επόμενους μήνες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και ο νότιος πόλος του πλανήτη έχει πάγους, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί, όταν το σκάφος -που τέθηκε για πρώτη φορά σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη τον Μάρτιο του 2001- θα προσεγγίσει ξανά τον Ερμή, όπου και τελικά θα προσκρούσει, όταν θα τελειώσουν τα καύσιμά του.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, ο πάγος του Ερμή μετά από κάποιο βάθος είναι σχεδόν καθαρό νερό, άρα είναι σχετικά πρόσφατος (το πολύ 50 εκατ. ετών). Η προέλευση του νερού πιθανολογείται ότι προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς που έχουν προσκρούσει στον πλανήτη (ανάλογη θεωρία υπάρχει και για την προέλευση του νερού της Γης).

Εξάλλου, σκούρα πτητικά υλικά, πιθανότατα οργανικής προέλευσης (πολύπλοκοι υδρογονάνθρακες), ανιχνεύθηκαν ανακατεμένα με τον πάγο, τα οποία θυμίζουν άνθρακα ή πίσσα. Είναι πάντως πρόωρο να βγει το συμπέρασμα ότι όντως πρόκειται για υλικά που αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της ζωής. Οι επιστήμονες, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πιστεύουν ότι ο Ερμής φιλοξένησε ποτέ ζωή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πάγος του Ερμή, ιδίως στις πιο νότιες και θερμές περιοχές, μακρύτερα από το βόρειο πόλο, καλύπτεται από ένα στρώμα πάχους δέκα εκατοστών από αυτό το οργανικό υλικό που δρα ως θερμομονωτικό.

Περαιτέρω έρευνες θα ρίξουν φως στη φύση αυτού του υλικού, που έχει μειωμένη ανακλαστικότητα και έτσι είναι δύο φορές πιο σκούρο από την υπόλοιπη επιφάνεια του πλανήτη. Και αυτό, όπως το νερό, πιθανώς μεταφέρθηκε στον Ερμή από κομήτες και αστεροειδείς.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος επιστήμων για την αποστολή του "Messenger", o Σον Σόλομον του πανεπιστημίου Κολούμπια, μεταξύ άλλων, ανακύπτει πλέον το ερώτημα αν υπάρχουν περιοχές μέσα ή πάνω στον Ερμή, όπου υπάρχει τόσο υγρό νερό, όσο και οργανικά συστατικά, κάτι που θα ενδιέφερε μια μελλοντική επανδρωμένη ή ρομποτική αποστολή -ή ακόμα και μια αποικία- στον πλανήτη.

Αυτό είναι το νεο ποινολόγιο της εφορίας - Τι προβλέπει για εικονικά τιμολόγια, εκπρόθεσμες δηλώσεις, δέσμευση καταθέσεων για φοροδιαφυγή

- Το πρόστιμο για ανακριβή ή εκπρόθεσμη δήλωση θα υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων
- Γλυτώνουν πρόσθετους φόρους όσοι απέκτησαν ή κληρονόμησαν ακίνητα εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών
- Μειώνεται από τις 235.000 στις 50.000 ευρώ το όριο της αξίας έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων

Πιο ήπιες ποινές για όσους υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις προβλέπει το προσχέδιο για το νεο ποινολόγιο της εφορίας.

Το δημοσιεύει σήμερα το Capital.gr και μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

1. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των πρόσθετων φόρων για υποβολή εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής δήλωσης. Mε το σημερινό ποινολόγιο ο πρόσθετος φόρος κυμαίνεται από 1% έως 2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου. Mε το νέο ποινολόγιο ορίζεται ότι ο πρόσθετος φόρος ισούται με το εκάστοτε επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Στην τελευταία έκδοση των τρίμηνων εντόκων το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε με επιτόκιο 4,2%.

2. Γλυτώνουν πρόσθετους φόρους όσοι απέκτησαν ή κληρονόμησαν ακίνητα εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Κι αυτό γιατί, στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων και στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν θεωρείται η δήλωση ανακριβής όταν η διαφορά μεταξύ της δηλωθείσας αξίας των ακινήτων και αυτής που προσδιορίστηκε με βάση τα «συγκριτικά στοιχεία» μεταβίβασης ομοειδών ακινήτων δεν υπερβαίνει το 50%. Το ποσοστό που ισχύει σήμερα είναι 20%.

3. Τα ποσοστά του πρόσθετου φόρου δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνουν το 50% για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και το 100% για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης. Επέρχεται μείωση των σχετικών ποσοστών καθώς σήμερα ισχύουν ποσοστά 60% και 120% αντίστοιχα.

4. Σε περίπτωση επίλυσης της διαφοράς με δικαστικό συμβιβασμό ή διοικητική επίλυση ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στο 1/3 (έκπτωση 66%) αντί για τα 3/5 (έκπτωση 40%) που προβλέπει το υφιστάμενο ποινολόγιο.

5. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων. Για τις περιπτώσεις ανακριβών και μη υποβληθεισών δηλώσεων το πρόστιμο ανέρχεται σε 10% επί του οφειλόμενου φόρου με ελάχιστο τα 150 ευρώ. Στο υφιστάμενο ποινολόγιο ορίζεται ότι το ελάχιστο πρόστιμο ανέρχεται σε 117 ευρώ και φθάνει έως τα 1.170 ευρώ. Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις το πρόστιμο ορίζεται σε 150 ευρώ. Με το νέο ποινολόγιο τα παραπάνω πρόστιμα επιβάλλονται και στις περιπτώσεις που προκύπτει πρόσθετος φόρος ή ποσό φόρου για καταβολή. Με το υφιστάμενο ποινολόγιο επιβάλλονταν όταν δεν προβλεπόταν η επιβολή πρόσθετου φόρου ή όταν δεν προέκυπτε φόρος για καταβολή.

6. Επέρχεται σημαντική μείωση των προστίμων για τις παραβάσεις έκδοσης πλαστών, νοθευμένων φορολογικών και άλλων στοιχείων.

7. Μειώνονται τα πρόστιμα για τη λήψη εικονικών τιμολογίων. Το πρόστιμο μειώνεται από το 200% στο 20% του ΦΠΑ που γλίτωσε ο λήπτης. Επιπλέον όταν η εικονικότητα ανάγεται στο πρόσωπο του εκδότη του εικονικού τιμολογίου και ο λήπτης αποδεικνύει ότι έχει καταβάλει το ποσό του ΦΠΑ στον εκδότη τότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

8.Όσοι έχουν υποθέσεις προστίμων με βάση το υφιστάμενο ποινολόγιο οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν να υποβάλουν αίτηση εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου για το νέο ποινολόγιο προκειμένου να επαναϋπολογισθούν τα πρόστιμα με βάση τις νέες ευνοϊκότερες διατάξεις. Η διαφορά που προκύπτει μετά τον επανϋπολογισμό των προστίμων και αφού αφαιρεθούν τυχόν ποσά που έχε καταβάλει ο φορολογούμενος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 60% είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 40%.

9. Γίνεται πιο ελαστική η νομοθεσία για τη δέσμευση καταθέσεων στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ. Ενώ με το σημερινό ποινολόγιο επιβάλλεται δέσμευση του 50% των καταθέσεών του, με το νέο ποινολόγιο δεσμεύεται το 70% του κατά την προεκτίμηση των ελεγκτών μη αποδοθέντων φόρων. Αυτή η διάταξη ευνοεί σημαντικά μεγαλοφοροφυγάδες. Για παράδειγμα, αν ένας μεγαλοφοροφυγάς που εντοπίσθηκε να μην έχει πληρώσει φόρο 200.000 ευρώ διέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς 1 εκατ., ευρώ αντιμετώπιζε δέσμευση των 500.000 ευρώ από τις φορολογικές αρχές. Με το νέο ποινολόγιο θα του δεσμευτεί το 70% της προεκτίμησης του φόρου που δεν αποδόθηκε, δηλαδή θα του δεσμευτούν 140.000 ευρώ.

10. Μειώνεται από τις 235.000 στις 50.000 ευρώ το όριο της αξίας έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ποινή του «λουκέτου» για ένα μήνα στην επιχείρηση του παραβάτη. Από τη συγκεκριμένη ποινή απαλλάσσεται με το νέο ποινολόγιο ο λήπτης τιμολογίου του οποίου η εικονικότητα ανάγεται στο πρόσωπο του εκδότη.

ΠΗΓΗ CAPITAL.GR

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: 777 οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας έως σήμερα , οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στο εξωτερικό, μετά από παράταση της απόσπασης τους για διάφορες αιτίες , ανέρχονται στους 777.
Οσον αφορά τις ώρες διδασκαλίας της ξένης γλώσσας στα αμιγή ελληνικά σχολεία , το υπουργείο Παιδείας τις έχει αυξήσεις, κατανέμοντας, στα περισσότερα εξ αυτών τους μαθητές στις τάξεις, σύμφωνα με τα επίπεδα γλωσσομάθειας τοτς.
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως οι οικονομικές συνθήκες επέβαλαν την αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό της ισχύουσας λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων της Ομογένειας.
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Παιδείας αφού ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αναγνώρισης αντιπροσωπευτικών Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ), προωθεί την αναγνώριση ΤΕΓ που αιτιολογημένα καλύπτουν τις ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού, συνεκτιμώντας παραμέτρους που αφορούν στη γεωγραφική κατανομή, το μαθητικό δυναμικό, την ισόρροπή και ολόπλευρη παροχή της μάθησης , αλλά και τις δημιουργούμενες ανάγκες του νέου μεταναστευτικού ρεύματος.

ΓΕΝ. ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: Εγκύκλιος για τις υπερωρίες και αποζημίωση για εργασία τα Σαββατοκύριακα

Σύμφωνα με εηκύκλιο που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΕΔΩ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ) με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 45 του ν.4071/2012 αντικαθίστανται οι όμοιες της παρ.2 του άρθρου 20 του ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄), οι οποίες προέβλεπαν τη δυνατότητα
αναδρομικής ισχύος της υπουργικής απόφασης έγκρισης υπερωριακής απασχόλησης μέχρι ένα μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την προϋπόθεση η προκύπτουσα σχετική δαπάνη να μην υπερβαίνει κατά μήνα το ένα δωδέκατο (1/12) των εγγεγραμμένων πιστώσεων.
Κατόπιν αυτών, από 11-4-2012 και εφεξής (ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης ) η ισχύς των αποφάσεων που εκδίδονται σύμφωνα με τις
προϋποθέσεις της παρ.1 του άρθρου 20 του ν. 4024/2011 για την καθιέρωση απογευματινής υπερωριακής εργασίας και εργασίας με αμοιβή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή κατά τις νυχτερινές ώρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας είτε καθ' υπέρβαση αυτής, αρχίζει από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Με τις διατάξεις της παρ.12 του ίδιου άρθρου και νόμου καταργούνται από 1.1.2012 οι όμοιες του προτελευταίου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 20 του ν.4024/2011, οι οποίες προέβλεπαν ότι οι δαπάνες για την αποζημίωση παρεχόμενης υπερωριακής εργασίας και εργασίας κατά τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές ή εξαιρέσιμες ημέρες, που πραγματοποιούνται το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους, δύνανται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, εφόσον είχαν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους κατά το οποίο είχε παρασχεθεί η πρόσθετη εργασία. Συνεπώς, με την εν λόγω ρύθμιση, η οποία ισχύει από 1-1-2012 και εφεξής, παρέχεται στο εξής η δυνατότητα πληρωμής δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και πριν το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους για υπερωριακή κ.λ.π. εργασία, σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους, όπως και για τις λοιπές κατηγορίες δαπανών, υπό την απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση της ύπαρξης σχετική διαθέσιμης πίστωσης στον προϋπολογισμό του οικείου φορέα που έχει αναληφθεί νόμιμα.
Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και για την πληρωμή δαπανών για αποζημίωση πρόσθετης εργασίας που παρασχέθηκε το 2011.

Οι τέσσερις Ελληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Τέσσερις αρχαίοι Ελληνες βρίσκονται στη λίστα του ΜΙΤ με τις προσωπικότητες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.
 
Μπορεί να έζησαν πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, όμως το όνομα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Αρχιμήδη και του Σωκράτη, που έχουν επηρεάσει βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη ανά τους αιώνες, είναι μεταξύ των κορυφαίων λημμάτων στη δημοφιλέστερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, τη Wikipedia.
 
Υπολογίζοντας δεδομένα από όλες τις εκδόσεις της Wikipedia, οι ερευνητές του ΜΙΤ με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο τοποθέτησαν στην έκτη θέση τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), ο οποίος γεννηθείς στα Στάγειρα της Χαλκιδικής μαθήτευσε στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου αργότερα δίδαξε πολιτική και ρητορική. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη φυσική φιλοσοφία, ενώ υπήρξε ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας. Στην ένατη θέση της λίστας του αμερικανικού Πανεπιστημίου βρίσκεται ο δάσκαλός του, Πλάτωνας (428-347 π.Χ.), ο μεγάλος Αθηναίος φιλόσοφος που έγραψε την «Απολογία του Σωκράτους» και περιέγραψε την ιδανική πολιτεία στην «Πολιτεία» και στους «Νόμους» του.
 
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο Αρχιμήδης, από τις Συρακούσες, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς, μαθηματικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας και είναι γνωστός για το περίφημο «εύρηκα» που φώναξε ανακαλύπτοντας την αρχή του ειδικού βάρους. Ο Σωκράτης (470/469-399 π.Χ.), ο δάσκαλος του Πλάτωνα και ένας εκ των ιδρυτών της δυτικής φιλοσοφίας κατέκτησε τη 13η θέση. Η μαιευτική του μέθοδος και η διαλεκτική αποτελούσαν κύρια χαρακτηριστικά της διδασκαλίας του.
 
Παρότι έχουν περάσει 2012 χρόνια από τη γέννησή του, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός. Οι ερευνητές της ομάδας Micro Connections, που εργάζονται στο Media Lab του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ, τόνισαν ότι το ενδιαφέρον της έρευνάς τους, που εξέτασε προσωπικότητες που γεννήθηκαν πριν από το 1950, επικεντρώνεται στο πώς γίνεται αντιληπτή η εθνική κουλτούρα μέσω των εκπροσώπων της.
 
ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Ο ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ
 
Ο Ιησούς Χριστός στην κορυφή του κόσμου
Εκτός από τον Ιησού Χριστό, που σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ είναι σήμερα η προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, στη λίστα του ΜΙΤ βρίσκονται και άλλες φυσιογνωμίες που επηρέασαν την παγκόσμια Ιστορία βάσει των δεδομένων της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος Κομφούκιος (551-479 π.Χ.), η διδασκαλία του οποίου έχει επηρεάσει βαθύτατα τη σκέψη της ανατολικής Ασίας, και στην τρίτη ο Βρετανός φυσικός σερ Ισαάκ Νεύτων (1643-1727), που ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας. Ο Ινδός πολιτικός και ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι και ο Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, που διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
 
Οι Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι (8η θέση) και ο Ιταλός γλύπτης Μιχαήλ Αγγελος (15η), καθώς και ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ (12η) βρίσκονται στη λίστα με τα πιο «διάσημα» ιστορικά πρόσωπα. Δύο κομμουνιστές ηγέτες, ο Κινέζος Μάο Τσετούνγκ (11η) και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν (20η), φιγουράρουν επίσης στον κατάλογο του ΜΙΤ, ενώ ο μοναδικός εν ζωή στη λίστα είναι ο 94χρονος Νοτιοαφρικανός Νέλσον Μαντέλα.
 
«Δημοφιλείς» σήμερα θεωρούνται ακόμη, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο, ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα (7η θέση), ο Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ (14η), ο Βούδας (16η), ο Ιταλός φυσικός Γαλιλαίος (18η) και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας (19η).

Β΄ Ανάθεση στους Φ. Α. ΠΕ11 για την «Αγωγή Υγείας−Πρώτες Βοήθειες»

Τροποιείται-συμπληρώνεται η υπ’ αριθμ. 118842/ Γ2/17−09−2008 (ΦΕΚ 1984 Β΄) με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, ως ακολούθως: Το μάθημα «Αγωγή Υγείας−Πρώτες Βοήθειες», που προβλέπεται ως μάθημα επιλογής στην Α΄ τάξη Ημερησίου ΕΠΑ.Λ., ορίζεται ως Α΄ ΑΝΑΘΕΣΗ στους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων ΠΕ14 και ΠΕ18 και ως Β΄ ΑΝΑΘΕΣΗ κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ11 και ακολούθως σε όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς ΠΕ, οι οποίοι ανεξαρτήτως κλάδου−ειδικότητας έχουν επιμορφωθεί σε θέματα Αγωγής Υγείας ή έχουν αναλάβει την υλοποίηση τουλάχιστον τριών (3) προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Τροποίηση-συμπλήρωση διευκρινήσεις σχετικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικών που έχουν δικαίωμα πλήρωσης θέσεων για πενταετή θητεία στα ΠΠΣ



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ
Επισυνάψεις: 

Κοινοποίηση μισθολογικών διατάξεων -Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πλαφόν οι 96 μήνες για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου

Δεν αναγνωρίζονται από όλους όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993 οι πλασματικοί χρόνοι συνταξιοδότησης, διευκρινίζει σε νέα εγκύκλιό της η αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι χρόνοι αφορούν στρατιωτική θητεία, σπουδές, χρόνο που αντιστοιχεί στον αριθμό των παιδιών που αποκτήθηκαν οποτεδήποτε, ανεργία (μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση), απεργία, γονική άδεια ανατροφής (που χορηγείται από τον εργοδότη), επιδοτούμενη τακτική ανεργία και επιδοτούμενη ασθένεια, κύηση και λοχεία, χρόνος φυλάκισης.
Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν/κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις αυξημένες χρονικές ή/και ηλικιακές προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 01/01/2011 και μετά η εξαγορά πλασματικού χρόνου ισχύει μόνο για μητέρες ανήλικων τέκνων που συμπληρώνουν τις 6.000 ημέρες ασφάλισης από την 1/1/2013 και μετά, οπότε μπορούν για τη συμπλήρωση αυτού του χρόνου να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους. Ταυτοχρόνως, με την ίδια διευκρινιστική εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι ισχύει πλαφόν στα έτη (από 4 έως 7) που μπορούν να εξαγοραστούν.
Επιπλέον, με τις ίδιες διατάξεις ορίζεται ρητά ότι για τον υπολογισμό του κατά περίπτωση ανωτάτου ορίου αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου συνυπολογίζεται και κάθε άλλος πραγματικός ή πλασματικός χρόνος που τυχόν έχει αναγνωρισθεί ως χρόνος ασφάλισης με βάση άλλες διατάξεις νόμων. Επομένως, στην περίπτωση που ο χρόνος που έχει ήδη αναγνωριστεί είναι ίσος ή υπερβαίνει το κατά περίπτωση τιθέμενο ανώτατο όριο των 48, 60, 72, 84 ή 96 μηνών, ο ασφαλισμένος δεν έχει το δικαίωμα να αναγνωρίσει επιπλέον χρόνο από αυτούς που αναφέρονται. Διευκρινίζεται δε ότι οι χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο κατά περίπτωση τιθέμενο ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου είναι οι εξής:
– Ο χρόνος πραγματικής εργασίας και ασφάλισης στο Δημόσιο.
– Ο χρόνος ασφάλισης στην αλλοδαπή που αναγνωρίζεται με τις διατάξεις του Ν. 1539/1986.
– Ο χρόνος για τον οποίο ο ΟΑΕΔ καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου (εγκ. 67/2012 – προσωπικό της Α.Ε. «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού»).
Αντίθετα, συνυπολογίζονται, μαζί με τους υπόλοιπους πλασματικούς χρόνους οι εξής περιπτώσεις:
1. Απασχόλησης στην αλλοδαπή επαναπατρισθέντων Ελλήνων υπηκόων και ομογενών, για την οποία δεν είχε υπάρξει ασφάλιση και αναγνωρίζεται με αντίστοιχη καταβολή εισφορών.
2. Αποδεδειγμένης απασχόλησης στο επάγγελμα τεχνικών, σεναριογράφων και σκηνοθετών θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης και ηθοποιών θεάτρου, κινηματογράφου, καθώς και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών, για τον οποίο όμως δεν είχαν ασφαλιστεί και ο οποίος αναγνωρίστηκε με την αντίστοιχη καταβολή εισφορών, βάσει παλαιότερων διατάξεων.
3. Χρόνος που μεσολάβησε από την απόλυση των εργαζομένων στην τέως ΕΑΣ μέχρι την επαναπρόσληψή τους από τον ΟΑΣΑ, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.
4. Χρόνος εκτός υπηρεσίας των απολυμένων από το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς κατά τη χρονική περίοδο 01.01.1990 έως 31.10.1993, οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκαν στις ίδιες επιχειρήσεις, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.
5. Χρόνος εκτόπισης ή φυλάκισης κατά το χρονικό διάστημα από 21/04/1967 έως 24/07/1974, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.
6. Χρόνοι για τους οποίους οι ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί σε Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας.
7. Ο χρόνος συμπληρωματικών παροχών λόγω μητρότητας, κατά τον οποίο καταβαλλόταν το σχετικό επίδομα μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Γ.Γ.Π.Σ για την υποβολή του Ε9 για το 2012 (χρήση 2011)

Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Γ.Γ.Π.Σ για την υποβολή του Ε9 για το 2012 (χρήση 2011)
1. Ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έντυπο Ε9 για το έτος 2012;
    
Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012 έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2011 είχε μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. 2. Ποιες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012 υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο και ποιες υποβάλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.;
    
Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις που υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής χωρίς την επιβολή προστίμου:
    
α. Όταν ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 έχει αποβιώσει και έχει ενημερωθεί το τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος.
    
β. Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
    
γ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δεν καθίσταται εφικτή η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο. 3. Ποιες άλλες δυνατότητες δίνονται μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Ε9;
    
Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, έχει αναπτυχθεί με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ορθότερη δημιουργία του Περιουσιολογίου, γι' αυτό επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012, να προβούν σε έλεγχο της εικόνας της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για τα έτη 2010 και 2011 και να πραγματοποιούν τις απαραίτητες διορθώσεις, εφόσον δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό φόρου επί της ακίνητης περιουσίας για τα έτη αυτά.  4. Γιατί στην εφαρμογή υποβολής δήλωσης Ε9 δεν επιτρέπονται μεταβολές σχέσης (εισαγωγή-διαγραφή συζύγου και προστατευόμενων μελών);
    
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται πλέον ατομικά από κάθε φυσικό πρόσωπο, γι αυτό και δεν επιτρέπονται μεταβολές σχέσης κατά την υποβολή δήλωσης Ε9.
    
Οι μεταβολές σχέσης (έναρξη ή διακοπή έγγαμης σχέσης κ.λ.π.) θα πρέπει να δηλώνονται οπωσδήποτε στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.  5. Σε ποιες περιπτώσεις η σύζυγος που δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης των υπηρεσιών του taxisnet, μπορεί να υποβάλλει δήλωση Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του Υπόχρεου;
    
Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο Taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο υποσύστημα Taxis - Μητρώο.
    
Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis - Μητρώο, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.  6. Σε ποιες περιπτώσεις προστατευόμενο ανήλικο τέκνο που δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης των υπηρεσιών του taxisnet, μπορεί να υποβάλλει δήλωση Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του Υπόχρεου γονέα;
    
Όσον αφορά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων των ανήλικων τέκνων, εφόσον από τα μηχανογραφικά τηρούμενα στοιχεία προκύπτει ποιος είναι ο υπόχρεος γονέας βάσει του άρθρου 7 του ΚΦΕ, η δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου γονέα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθείται διαδικασία πιστοποίησης νέου χρήστη στο TAXISnet.  7. Τα προστατευόμενα ενήλικα τέκνα μπορούν να υποβάλλουν Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του Υπόχρεου γονέα;
    
Τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα σε περίπτωση που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο taxisnet και δεν μπορούν να υποβάλλουν με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου γονέα.  8. Με ποιο τρόπο δίνεται η δυνατότητα υποβολής δήλωσης Ε9 όχι μόνο για τον ΑΦΜ μου αλλά και τη για τη σύζυγο μου ή και τα προστατευόμενα μέλη;
    
Σε κάθε περίπτωση, όποιος χρήστης με βάση τις προυποθέσεις που περιγράφονται πιο πάνω, μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή όχι μόνο για τον ΑΦΜ του αλλά και για σύζυγο ή και ανήλικα τέκνα, θα ενημερώνεται μέσω ανοίγματος σχετικής οθόνης, στην οποία θα επιλέγει για ποιο ΑΦΜ θέλει να μπει στην εφαρμογή.
    
Εάν δεν εμφανίζεται η οθόνη αυτή, σημαίνει ότι δεν πληρούνται οι προυποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία αίτησης εγγραφής νέου χρήστη (εάν δεν έχουν κωδικούς) ή σε αίτηση επανεγγραφής (σε περίπτωση που έχουν ξεχάσει τους κωδικούς τους).  9. Γιατί ενώ έχω υποβάλλει χειρόγραφη ή ηλεκτρονική δήλωση σε κάποιο έτος δεν έχει συμπεριληφθεί στην περιουσιακή μου εικόνα που εμφανίζεται στην εφαρμογή για το έτος αυτό;
    
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει διαμορφωθεί με ασφαλή τρόπο η ορθή περιουσιακή σας κατάσταση για το έτος αυτό, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σας. Για το λόγο αυτό και σας δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικά, να ελέγξετε την περιουσιακή εικόνα που σας εμφανίζουμε (από το έτος 2010 και μετά), καθώς και να προβείτε σε διορθώσεις εάν το κρίνετε απαραίτητο.  10. Τι κάνω όταν δε βρίσκω μέσα από τη λίστα των οδών κάποιον ή κάποιους από τους δρόμους που βρίσκεται το ακίνητο μου;
    
Θα πρέπει να προχωρήσετε σε εντοπισμό του ακινήτου σας μέσω εμφάνισης χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει τις περιοχές για τις οποίες ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτου. Εφόσον βρείτε το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ακίνητο σας, το επιλέγετε. Εάν βρίσκετε το σωστό οικοδομικό τετράγωνο, αλλά η διεύθυνση της οδού που βρίσκεται το ακίνητο σας υπάρχει μέσα στο χάρτη με άλλη ονομασία από αυτή που εσείς γνωρίζετε, τότε επιλέξτε το οικοδομικό τετράγωνο αλλά όταν επιστρέψετε στη φόρμα καταχώρησης του ακινήτου στο πεδίο «Ονομασία Οδού Ακινήτου», αναγράψτε την ορθή. 11. Τι κάνω όταν δεν βρίσκω το ακίνητο μου μέσα στον χάρτη;
    
Εάν το ακίνητο σας δεν βρίσκεται στο χάρτη, ενδέχεται να βρίσκεται εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων και πρέπει να επιλέξετε την ένδειξη «Εκτός ΑΠΑΑ». Σε κάθε περίπτωση, πριν προβείτε σε αυτή την ενέργεια πρέπει να είστε σίγουρος ότι το ακίνητο σας είναι εκτός ΑΠΑΑ.  12. Τι κάνω όταν εμφανίζεται μήνυμα ότι κάποιο ακίνητο μου δεν έχει εντοπιστεί μοναδικά;
    
Διαβάστε προσεκτικά το μήνυμα που εμφανίζεται, στο οποίο αναφέρεται για ποιο ακίνητο πρέπει να προβείτε σε εντοπισμό. Στο μήνυμα αυτό αναφέρεται ο ΑΤΑΚ (Αριθμός ταυτότητας ακινήτου) που χαρακτηρίζει το ακίνητο σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει μέσω υποβολής δήλωσης Ε9 να επιλέξετε μεταβολή κτίσματος/οικοπέδου για τον συγκεκριμένο ΑΤΑΚ και να εντοπίσετε γεωγραφικά μέσω εμφάνισης χάρτη το ακίνητο αυτό. 13. Πως μπορώ να κάνω προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων;
    
Δε χρειάζεται κάποια ξεχωριστή ενέργεια. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) αποθηκεύεται προσωρινά αυτόματα σε κάθε ολοκληρωμένη ενέργεια που κάνετε π.χ εισαγωγή ακινήτου κλπ.  14. Ποιες οδηγίες ισχύουν για τον τρόπο συμπλήρωσης της δήλωσης Ε9;
    
Για τη συμπλήρωση του περιεχομένου των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με τις εγκυκλίους ΠΟΛ.1001/4.1.2005 και ΠΟΛ.1047/10.3.2005.  15. Ποια είναι η καταληκτική προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2012;
    
Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2012, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1162/16.7.2012, παρατείνεται μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2011.

Διευκρινίσεις σχετικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικών που έχουν δικαίωμα πλήρωσης θέσεων για πενταετή θητεία στα ΠΠΣ

Για να δείτε τις διευκρινίσεις σχετικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικών που έχουν δικαίωμα πλήρωσης θέσεων για πενταετή θητεία στα ΠΠΣ, που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας κάνετε κλικ εδώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Σημαιοφόροι οι καλύτεροι μαθητές ανεξάρτητα αν είναι Αλβανικής Καταγωγής

Στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρου –παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνων , συμμετέχουν οι καλύτεροι σε επίδοση μαθητές-τριες, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και υπηκοότητα
Αυτό αναφέρει έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη και Αν. Κουράκη, σχετικά μ ε την επιλογή σημαιοφόρου στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων, μαθήτριας Αλβανικής καταγωγής , η οποία είναι αριστούχος

Ληξιπρόθεσμα: Εξαγωγείς, εφάπαξ συνταξιούχων και φαρμακοποιοί θα πληρωθούν πρώτοι - Όλο το σχέδιο

- Πρώτα θα αποπληρωθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2011
- 40.229 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν το εφάπαξ
- Οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ
- Οι επιστροφές φόρων τα 738 εκατ. ευρώ
- ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στην δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και την αναλυτική λίστα των χρεών αυτών κατά υπουργείο και φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Πρώτοι θα πληρωθούν όταν εκταμιευθεί η δόση, οι εξαγωγείς, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φαρμακοποιοί.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται σε 9,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων 738 εκατ. είναι επιστροφές ΦΠΑ και περίπου 1,5 δισ. ευρώ τα εφάπαξ ποσά των δημοσίων υπαλλήλων.

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί ένα σημαντικό ποσό από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με βάση το σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, η εξόφληση των υποχρεώσεων θα γίνει σταδιακά, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011.

Περισσότερο ώριμες είναι, η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και που ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.

Μόλις αποπληρωθούν τα χρέη του 2011, το Δημόσιο θα αρχίσει να εξοφλεί τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την οικονομία η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, η οποία πρέπει να γίνει γρήγορα, απλά και με διαφάνεια».

Διαβεβαίωσε ότι με τη χορήγηση της δόσης του Δεκεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων αυτών οφειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

2.426 ευρώ θα παίρνουν οι δήμαρχοι σε 12 δήμους- Ολες οι αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στην τοπική αυτοδιοίκηση

- Μειώνονται οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες των αιρετών
- Αναστέλλονται μέχρι το τέλος του '16 όλες οι προσλήψεις και διορισμοί μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου
- Εξαιρούνται οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού σε νησιωτικούς δήμους
- Δείτε όλες τις αλλαγές όπως τις κωδικοποίησε η νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ

Σε κωδικοποίηση των αλλαγών που επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου (Ν.4093/2012) προχώρησε η νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, θέματα χορηγίας των αιρετών, μισθολογικές αλλαγές για υπαλλήλους και αιρετούς, μείωση συμβούλων και συνεργατών αιρετών των ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων και διορισμών, διαθεσιμότητα δημοτικών υπαλλήλων και την εισαγωγή του θεσμού της Επιτροπείας για τους δήμους που υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς τους.
Ειδικά η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και ο θεσμός της Επιτροπείας, θα είναι από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.

Ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, θέματα χορηγιών αιρετών

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις χορηγίες των αιρετών, ορίζεται ότι η ασφάλιση για κύρια σύνταξη, πρόσθετη ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη γίνεται στους φορείς όπου ασφαλίζονταν πριν την εκλογή τους στα αξιώματα αυτά και ο χρόνος της θητείας τους λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς αυτούς.
Τα χρόνια ως αιρετού οργάνου σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού, δεν χρησιμεύουν για τη θεμελίωση ή την προσαύξηση σύνταξης αιρετού οργάνου.
Σε περίπτωση λήψης αποδοχών από οργανική θέση στο Δημόσιο, η χορηγία από τη θέση του αιρετού οργάνου περιορίζεται κατά 70%. Επίσης, μειωμένες κατά 70% είναι οι αντιμισθίες αιρετών οργάνων σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού, εφόσον είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Στις παραπάνω διατάξεις συμπεριλαμβάνονται οι αντιδήμαρχοι. Εξαιρούνται οι δήμαρχοι.
Οι συντάξεις των αιρετών οργάνων, που λαμβάνουν και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Εάν λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη μειώνονται κατά 30%. Για τα αιρετά όργανα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 4 ή 8 ετών κατά περίπτωση) από την 01.01.2013, το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται από το 65ο στο 67ο έτος.
Εάν το συνολικό ποσό των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων επικουρικών και μερισμάτων κυμαίνεται μεταξύ 2.000- 3.000 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 15%, ενώ αν το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ μειώνεται κατά 20%.

Μισθολογικά υπαλλήλων και αιρετών

Ο βασικός μισθός γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαμορφώνεται από 01.01.2013 στα 4.750 ευρώ (3.450 μισθός συν 1.000 ευρώ επίδομα θέσης ευθύνης συν 300 ευρώ έξοδα παράστασης).

Οι μισθοί των δημάρχων ορίζονται, για πληθυσμό δήμου μικρότερο των 20.000 πολιτών (153 δήμοι) στα 1.455 ευρώ μηνιαίως, για πληθυσμό δήμου από 20.000- 100.000 πολίτες (160 δήμοι) οι μισθοί ορίζονται στα 1.940 ευρώ. Για πληθυσμό δήμων άνω των 100.000 πολιτών (12 δήμοι) ορίζονται στα 2.426 ευρώ.

Οι αποδοχές των γενικών γραμματέων των δήμων καθορίζονται στο 65% της αντιμισθίας του οικείου δημάρχου.
Οι αντιμισθίες των προέδρων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων μειώνονται κατά 50% και διαμορφώνονται σε 540 ευρώ για δήμους έως 20.000 δημότες, σε 720 ευρώ για δήμους από 20.000- 100.000 πολίτες και σε 900 ευρώ για δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 πολιτών.

Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις στις αντιμισθίες των Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης και των Περιφερειακών Συμπαραστατών του Πολίτη και της Επιχείρησης. Καταργούνται οι αποζημιώσεις μελών δημοτικού συμβουλίου και λοιπών επιτροπών. Οι αμοιβές των Ειδικών Συνεργατών και των Επιστημονικών Συνεργατών διαμορφώνονται, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου, σε 1.260- 1.470 ευρώ για τους ειδικούς συμβούλους, σε 1.155- 1.365 ευρώ για τους επιστημονικούς συνεργάτες και σε 1.120- 1.260 ευρώ για τους ειδικούς συνεργάτες. Καταργείται το χρονοεπίδομα των έμμισθων δικηγόρων. Η προσαύξηση αποδοχών σε όσους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό υπολογίζεται πλέον με βάση τον βασικό μισθό.

Μείωση ειδικών συμβούλων και συνεργατών αιρετών ΟΤΑ

Οι θέσεις ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών και ειδικών συμβούλων ορίζονται όταν στον δήμο υπάρχουν δυο αντιδήμαρχοι και φθάνουν τις οκτώ θέσεις στους δήμους με 13 αντιδημάρχους. Οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων διατηρούν τον αριθμό ειδικών συμβούλων ή συνεργατών που προβλέπεται από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων -δηλ. έναν σύμβουλο για κάθε θέση αντιδημάρχου. Καταργούνται οι θέσεις μετακλητών ιδιαιτέρων γραμματέων δημάρχων. Οι συμβάσεις ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων, ειδικών επιστημόνων και δημοσιογράφων, των οποίων οι θέσεις καταργούνται, λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο.

Προσωπικό ΟΤΑ

Οι προσλήψεις και οι διορισμοί του μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ. αυτών, αναστέλλονται έως την 31.12.2016. Εξαιρούνται οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού σε νησιωτικούς δήμους. Παύονται οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί αμετακλήτως ενώπιον δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ

Σκοπός είναι η συνεχής παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων. Στόχος είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Εφόσον, η εκτέλεση του προϋπολογισμού ενός ΟΤΑ παρουσιάζει απόκλιση, το Παρατηρητήριο αποστέλλει επισημάνσεις στο δήμο. Εάν η απόκλιση συνεχισθεί και διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επισημάνσεις, ο δήμος υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξυγίανσης περιλαμβάνεται και το μέτρο της αύξησης των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Περιλαμβάνεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από τον δήμο μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

Ρύθμιση αποπληρωμής δανείων

Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων επιμηκύνεται έως οκτώ χρόνια από τη λήξη της δανειακής σύμβασης, όπως αυτή ισχύει σήμερα. Επίσης, χορηγείται περίοδος χάριτος διάρκειας έως τρία χρόνια εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι, με μειωμένο το επιτόκιο των δανείων κατά την περίοδο χάριτος, κατά μισή (0,5) ποσοστιαία μονάδα.

Πόσα χρωστούν τα υπουργεία και τα ασφαλιστικά ταμεία στους ιδιώτες

Τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία έχουν τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, από το σύνολο των φορέων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τα 9,310 δισ. ευρώ που ανερχόνταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, τα 4,492 δισ. ευρώ, οφείλονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ, 1,790 δισ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Τα υπόλοιπα αφορούν 934 εκατ. ευρώ οφειλές των υπουργείων, 971 εκατ. ευρώ οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 385 εκατ. ευρώ χρέη λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου, ενώ, 738 εκατ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου από επιστροφές φόρων, κυρίως, προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των υποχρεώσεων ανά υπουργείο προκύπτουν τα ακόλουθα:

- 378 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
- 150 εκατ. ευρώ οι οφειλές του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
- 124 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
-   87 εκατ. ευρώ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
-   59 εκατ. ευρώ του υπουργείου Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
-   56 εκατ. ευρώ του υπουργείου Εξωτερικών και
-   80 εκατ. ευρώ των λοιπών υπουργείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε 2,203 δισ. ευρώ και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων σε 1,384 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις, εμφανίζονται να είναι ο ΕΟΤ (44,8 εκατ. ευρώ), ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (52 εκατ. ευρώ), η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική (39,7 εκατ. ευρώ), ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (32,8 εκατ. ευρώ), η Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (33,6 εκατ. ευρώ), η ΕΡΓΟΣΕ (17,3 εκατ. ευρώ), Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (9,7 εκατ. ευρώ), η Εθνική Λυρική Σκηνή (8 εκατ. ευρώ) και η ΔΕΠΑΝΟΜ (9,5 εκατ. ευρώ). Στους φορείς αυτούς αναλογεί πάνω από το 60% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου.

Στο σχέδιο αποπληρωμής των υποχρεώσεων αυτών προς τους ιδιώτες, προβλέπεται ότι η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή, θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται μόνο όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μιας οφειλής, όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών αναγκών του Δημοσίου ή υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίων των υπηρεσιών.

Με βάση το σχέδιο, όλοι οι φορείς θα πρέπει να καταρτίσουν, με ευθύνη του προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών, αναλυτική κατάσταση με τις οφειλές αυτές, την οποία και θα αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η αποδέσμευση των πιστώσεων από το Γενικό Λογιστήριο θα γίνεται σταδιακά και ανάλογα με τον βαθμό που οι φορείς πληρούν τις προϋποθέσεις και τις εξασφαλίσεις, ότι δεν δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης, τα υπουργεία θα αποστέλλουν, υποχρεωτικά, εντός του πρώτου 20ημέρου κάθε μήνα όλες τις πληρωμές που έχουν κάνει για την εξόφληση των υποχρεώσεων των φορέων που εποπτεύουν.

Πολλοί χάνουν, λίγοι κερδίζουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – «Καταδικάζονται» γονείς, ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες

- Αφορολόγητο τέλος, γίνονται τεκμήριο τα παιδιά
- Οικογένεια με 4 παιδιά και εισόδημα 18.000€ θα πάρει επίδομα... 60€!
- Έως και 500% πάνω οι φόροι για ιδιοκτήτες ακινήτων
- Κερδισμένες οι επιχειρήσεις, μείωση φορολογίας έως 7%
- Σήμερα δίνεται για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο
- Γιατί αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ταιριάζει γάντι η φράση «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Ή καλύτερα, «τρώει» τα παιδιά των Ελλήνων. Γιατί τα κάνει... τεκμήριο!

Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι το σημαντικότερο προαπαιτούμενο που ζήτησε το πρόσφατο Eurogroup από την Ελλάδα για να εκταμιευτούν τα χρήματα του δεύτερου μέρους της δόσης των 44 δισ. ευρώ. Πρέπει να έχει «περάσει» το αργότερο έως τον Ιανουάριο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και το μόνο που απομένει είναι να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά πήραν στα χέρια τους το σχέδιο νόμου. Και αυτό που διάβασαν οδήγησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να εκφράσουν την αντίρρησή τους στη σύσκεψη που είχαν με τον πρωθυπουργό. Νέες τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμού που ίσως να οδηγήσουν σε αλλαγές. Αλλά ας μην περιμένει κανείς να επιστρέψει το αφορολόγητο εκεί που ήταν....

Σύγχρονος Ηρώδης...
Το φορολογικό νομοσχέδιο βαφτίστηκε... Ηρώδης. Όχι άδικα, τιμωρεί όσους έχουν παιδιά... Προβλέπει την κατάργηση της προσαύξησης του αφορολόγητου κατά 2.000€ για κάθε ένα από τα δυο πρώτα παιδιά και κατά 3.000€ για το τρίτο παιδί.

Αν ισχύσει τελικά αυτό σημαίνει ότι: ένας άγαμος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με κάποιον που έχει παιδιά. Φορολογούμενος με δυο παιδιά θα πληρώσει 50% περισσότερο φόρο.

Μετά την κατάργηση του έξτρα αφορολόγητου και των πολυτεκνικών επιδομάτων, σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών, θα καθιερώσει μηνιαίο επίδομα 40€ για όσους έχουν ένα παιδί, 80€ για όσους έχουν δυο παιδιά, 130€ για τρία και 180€ για τέσσερα.

Το επίδομα δικαιούνται οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Τα 2/3 του επιδόματος δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα 12.000€ και το 1/3 οι οικογένειες με 18.000€ εισόδημα.

Που σημαίνει ότι: οικογένεια με εισόδημα 18.000€ και τέσσερα παιδιά, χάνει το έξτρα αφορολόγητο των 10.000€ και τα επιδόματα και αντ’ αυτών θα πάρει 60€ επίδομα!
Καμία ελάφρυνση δεν προβλέπεται για οικογένειες με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Όλα αυτά, όμως, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που μιλούν ήδη για «ηρώδειο λογική». Και δεν αποκλείεται αυτό να «φρενάρει» για λίγο τις εξελίξεις. Δύσκολα όμως θα τις αποτρέψει. Δεύτερες σκέψεις είναι δεδομένο ότι υπάρχουν. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει κάτι.

"Πληρώνουν" ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων
Δεν είναι μόνο οι παντρεμένοι με παιδιά οι μεγάλοι χαμένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης. Υπάρχουν κι άλλοι στη... λίστα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πχ, που θα δουν το αφορολόγητο των 5.000€ να καταργείται.
Θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισόδημα μέχρι 50.000€. Όσοι ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό θα φορολογούνται με 33%, σύμφωνα με το Βήμα.
Για εκείνους που έχουν εισόδημα έως 55.000€ προβλέπονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Αντίθετα, θα είναι μικρότερες για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα την "πληρώσουν" τα χαμηλά ενοίκια. 
Τα εισοδήματα από είσπραξη ενοικίων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το 1ο ευρώ ως εξής:
- 10% φόρος για τα πρώτα 12.000 € ενοίκια
- 33% για το εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνάει τα 12.000 €
- Για όσους εισπράττουν ετησίως ενοίκια ως 60.000 € οι φόροι θα αυξηθούν έως 500%

Για τους αγρότες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος προβλέπεται
- Τα εισοδήματα του 2013 θα συνεχίσουν να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας
- Από το 2014 θα φορολογούνται για τα πραγματικά τους κέρδη (έσοδα μείον έξοδα)
- Ο φόρος επί των κερδών τους θα είναι 13%

Ο Παρθενώνας, αντέχει γιατί στηρίχθηκε ...στην σπονδυλική στήλη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΕΣΣΕΡΗ*
Καθηγητής

Στοιχεία για την ανατομία της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης δεν έχουν προκύψει από τα αρχαία κείμενα. Μοναδικές σχετικές πληροφορίες αναφέρονται στον πάπυρο του Edwin Smith. Οι πρώτες σαφείς πληροφορίες για την οντότητα και τη στοιχειώδη δόμηση της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης προήλθαν από τις εξαίρετες ανατομικές μελέτες του Leonardo Da Vinci (15ος αιώνας) και του Ανδρέα Βεσάλιου (16ος αιώνας).

Εκτοτε, οι ανατομικές γνώσεις, όσον αφορά την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη, χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας με την καθιέρωση επίσης και της νεκροτομικής μελέτης πλουτίσθηκαν, έγιναν περισσότερες και λεπτομερέστερες.
Από τις συστηματικές αυτές έρευνες προέκυψαν χρήσιμα στοιχεία για την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη, που έδειξαν ότι αυτή δεν ήταν μια ενιαία και άκαμπτη οστέινη στήλη, αλλά είχε αρθρωτή δόμηση στο σύνολό της.
Οι διάφορες δε μοίρες της είχαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφενός μεν για την ασφαλέστερη στήριξη της, αφετέρου δε για την αναγκαία σύνδεσή της ή με γειτονικούς ιστούς ή με τις υπερκείμενες ή υποκείμενες μοίρες της.

Ενα τέλειο σύστημα

Προέκυψε, δηλαδή, ότι η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη είναι μία αρθρωτή οστεοχόνδρινη στήλη που αποτελείται από 33 ή 34 μικρά κυλινδροειδή οστά, τους σπονδύλους και λειτουργεί στο σύνολο της σαν ένα τέλειο υδραυλικό σύστημα για την ασφαλή στήριξη του σώματος και την προστασία του νωτιαίου μυελού και της ιππουρίδας.

Οι παραπάνω σπόνδυλοι προκειμένου να διαμορφώσουν την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη σ' ένα κλειστό υδραυλικό σύστημα, συνδέονται μεταξύ τους με ποικίλους συνδέσμους, σημαντικότεροι των οποίων είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, που παρεμβάλλονται μεταξύ των σωμάτων δύο γειτονικών σπονδύλων. Στηρίζουν και προστατεύουν τη συνολική σπονδυλική στήλη και το πολύτιμο περιεχόμενο της, νωτιαίο μυελό και ιππουρίδα.

Αυτή την αριστοτεχνική δόμηση της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης φαίνεται ότι μιμήθηκαν οι κατασκευαστές του Παρθενώνα, κατά την οικοδόμηση του. Τότε (450 - 420 π.Χ.) όμως δεν ήταν δημόσια γνωστή η ανατομία της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης.
Είναι πιθανόν οι τεχνικοί, που πήραν μέρος στην κατασκευή του Παρθενώνα να είχαν πρωτοποριακές γνώσεις στον τομέα αυτόν ή είχαν στη διάθεσή τους ανατομικές μελέτες της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης, άγνωστες στον πολύ κόσμο.

Γνωστό, πάντως, είναι σήμερα ότι οι κίονες του Παρθενώνα μοιάζουν σημαντικά στη δόμησή τους με αυτήν της ανθρώπινης στήλης.
Κάθε μαρμάρινος κίονας, που στηρίζει τον Παρθενώνα, συνίσταται από αρθρωτά μέλη, τους «σφονδύλους» ή σπονδύλους, έντεκα τον αριθμό. Η διάμετρός τους βαθμιαία ελαττώνεται, από τη βάση προς την κορυφή (ανάλογη διαμόρφωση με αυτήν της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης) και πατούν ο ένας στον άλλον, χωρίς συνδετική ύλη.

Συνδέονταν όμως μεταξύ τους με ειδικούς συνδέσμους τα «εμπόλια» δηλαδή, που κατασκευάζονταν από ξύλο (κυπαρίσσι, οξιά και πεύκο) και είχαν σαν στόχο την άμβλυνση των πάσης φύσεως φορτικών δυνάμεων, που δεχόταν ο Παρθενώνας. Η ξύλινη αυτή δομική παρεμβολή στους κίονες του Παρθενώνα επέτρεπε στα αρθρωτά μέρη τους να έχουν και κάποιου βαθμού περιστροφική κίνηση, η οποία ενίσχυε τον προστατευτικό τους ρόλο.

Οι κατασκευαστές του Παρθενώνα, που ο Περικλής είχε στρατεύσει, όπως γλύπτες (Φειδίας, Αγορακρίτης, Καλλίμαχος, Αλκαμένης), αρχιτέκτονες (Ικτίνος, Καλλικράτης), ίσως και άλλοι τεχνικοί, δούλεψαν με απαράμιλλη μεθοδικότητα για να κατασκευασθεί ο κολοσσός αυτός, που αποκαλείται Παρθενώνας.

Η αριστοτεχνική του δόμηση με πρότυπο την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη ήταν αυτή που τον προστάτευσε από τις καταστροφικές επιδράσεις, που κατά καιρούς δέχθηκε, όπως βομβαρδισμούς, σεισμούς, τοπικές εκρήξεις και κεραυνούς.
Φαίνεται ότι η ικανότητα των προγόνων μας, που κατάφεραν να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν τη μεγάλη σπουδαιότητα της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης, τους οδήγησε να ερευνήσουν και να τεκμηριώσουν το ρόλο της.
Περιείχε, δηλαδή, και προστάτευε ένα εξαιρετικά ευγενές όργανο, που σήμερα ονομάζουμε νωτιαίο μυελό και ιππουρίδα.

Για τους λόγους αυτούς η φύση φρόντισε και την προίκισε διαχρονικά με μία τέτοια αξιοζήλευτη αριστοτεχνική δόμηση, ώστε με αυτήν να εξασφαλίζεται η πλήρης ανατομολειτουργική προστασία του νευρικού συστήματος.

Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα

Ακόμη και οι πιο κυνικοί έχουμε μείνει κάποια στιγμή  έκθαμβοι μπροστά σε ένα ηλιοβασίλεμα κι όχι απαραίτητα επειδή το είδαμε…  ερωτευμένοι.  
Κερί, Ζάκυνθος Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Ανήκει –και αυτό– στην κατηγορία των «τουριστίκ» ηλιοβασιλεμάτων  (ευτυχώς χωρίς τα χειροκροτήματα στο τέλος) οπότε αν θέλετε prive  ρομαντζάδα με θέα τον ήλιο που δύει, συνεχίστε στην επόμενη παράγραφο.  Εδώ, ο κόσμος συγκεντρώνεται από νωρίς σε μια αμφιθεατρική πλαγιά που  αγναντεύει το Ιόνιο, για να απολαύσει την θέα του ήλιου που χάνεται στα  βάθη του. Το υπόλοιπο τοπίο είναι επίσης εντυπωσιακό: ένας απότομος  γκρεμός στα δεξιά του λόφου και καμία άλλη στεριά στον ορίζοντα –καθότι  το Κερί βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Ζακύνθου.
Χώρα, Νάξος Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Οι ιστοριολάτρεις θα εκτιμήσουν δεόντως το γεγονός πως η Πορτάρα  κορνιζάρει τον ήλιο καθώς αυτός οδεύει προς την δύση του. Σε περίπτωση  που έχετε αμφιβολίες, η Πορτάρα είναι η πύλη του αρχαίου ναού του  Απόλλωνα: πού αλλού θα μπορούσε να κοιτάζει η πόρτα του σπιτιού του θεού  του φωτός; Η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι ωραία απ’ όλη την παραλιακή  περαντζάδα της Χώρας –από το λοφάκι της Πορτάρας, όμως, είναι  εξαιρετική.
Οία, Σαντορίνη Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Πείτε ό,τι θέλετε: υπερ-τουριστικό, υπερ-προβεβλημένο,  υπερ-φωτογραφημένο και υπερ-κλισέ είναι. Υπερτιμημένο, όμως, δεν είναι  σε καμία περίπτωση. Αξίζει να ανεχτείτε ακόμη και τα ανεκδιήγητα  χειροκροτήματα για να (ξανα)δείτε τον ήλιο να βάφει την Καλντέρα και τα  χρωματιστά σπίτια της Οίας στην χρυσαφένια απόχρωση που τους πηγαίνει  πολύ. Εν ανάγκη, πάρτε ωτοασπίδες.
Καϊάφας, Ηλεία Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Από την απέραντη αμμουδιά του, ίχνος στεριάς δεν διακρίνεται στον  ορίζοντα. Είναι κι αυτός ένας από τους (πολλούς, ως γνωστόν) λόγους για  τον οποίο τον αγαπάμε: ότι, μετά από μια ολόκληρη μέρα στην φανταστική  παραλία του, έχουμε και την ευκαιρία να δούμε τον ήλιο να βουτά στη  θάλασσα. Ένας παλιός θρύλος της Χαβάης λέει πως οι ευχές  πραγματοποιούνται την στιγμή που η τελευταία ηλιαχτίδα χάνεται στο νερό.  Και όχι, ο σκεπτικισμός μας δεν έχει θέση στα καλοκαιρινά απογεύματα.
Μύρτος, Κεφαλονιά Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Το εξωπραγματικό τιρκουάζ των νερών του, το εξωτικό λευκό της βοτσαλωτής  παραλίας του και τα απόκοσμα βράχια που υψώνονται πίσω του δημιουργούν  ήδη ένα τοπίο εντυπωσιακό. Αν, τώρα, έρθει σε αυτά να προστεθεί κι ένας  κόκκινος ήλιος να βουτά στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, τότε μιλάμε  αναμφισβήτητα για το πλέον φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα του Ιονίου.
Χώρα, Ανάφη Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Ακριβώς δίπλα στη σούπερ σταρ του ηλιοβασιλέματος, Σαντορίνη, η μικρούλα  Ανάφη προσφέρει αυτό ακριβώς που δεν έχει η γειτόνισσά της:  ηλιοβασίλεμα με ρομάντζο, χωρίς πλήθη και χωρίς κανέναν ήχο να σας  αποσπά. Σκαρφαλώστε στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, για την καλύτερη θέα  στο χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα.
Μόντε Σμιθ, Ρόδος Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Ο λόφος που υψώνεται πάνω από την πόλη της Ρόδου πήρε το σημερινό όνομά  του από τον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, ο οποίος έστησε εδώ ένα  παρατηρητήριο το 1802. Ο λόφος φιλοξενεί τα ερείπια της Άνω Ακρόπολης,  τα οποία συμβάλλουν στο εντυπωσιακό θέαμα του ηλιοβασιλέματος.
Πλάκα, Μήλος Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Το γραφικότερο, ίσως, χωριό του (ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ρομαντικού)  νησιού στεφανώνεται στην κορυφή του από το περίφημο Κάστρο που το βράδυ,  φωτισμένο, κάνει το τοπίο ακόμα πιο ατμοσφαιρικό. Αυτός, όμως, δεν  είναι ο βασικός του ρόλος: το Κάστρο προσφέρει, πρώτα απ’ όλα,  πανοραμική θέα σε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων.  Αυστηρά για ερωτευμένους.
Άνω Μερά, Φολέγανδρος Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Η (τόσο κλισέ, αλλά και τόσο πραγματική) «άγρια ομορφιά» της  Φολεγάνδρου, με τα απότομα βράχια της να βουτούν στη θάλασσα, έρχεται σε  τέλεια αντίθεση με τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος, δημιουργώντας  ένα σκηνικό φαντασμαγορικό –έστω και αν από εδώ ο ήλιος δεν φαίνεται να  βουτά στη θάλασσα.
Γιάλοβα, Μεσσηνία Perierga.gr - Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι, από μόνη της, ένα τοπίο μοναδικό. Κι  ακόμα περισσότερο, την ώρα που ο ήλιος βουτά πίσω από τα γαλαζοπράσινα  νερά της, για να βυθιστεί στη θάλασσα. Αν βρεθείτε στην περιοχή το  φθινόπωρο, οπότε και οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί των πουλιών αρχίζουν  να κάνουν την εμφάνισή τους, το θέαμα θα σας θυμίσει ντοκιμαντέρ για την  αφρικανική σαβάνα. Αλήθεια.
Πηγή: in2life.gr

Gmail: Τώρα επισύναψη & αποστολή αρχείων, μεγέθους εως & 10GB

Ένα "δωράκι" κάνει η Google στους χρήστες του Gmail, δίνοντάς τους τη δυνατότητα από εδώ και στο εξής να κάνουν attach κι "αποστολή" αρχείων, μεγέθους μέχρι και 10 GB, τα οποία βρίσκονται ήδη στο Google Drive.
 
Για όσους, λοιπόν, αντιμετώπισαν στο παρελθόν το πρόβλημα, δηλαδή να θέλουν να στείλουν αρχεία μέσω email, αλλά το μέγεθός τους ξεπερνούσε τα 25 MB που αποτελούσαν το ανώτατο όριο, η Google έχει πλέον τη λύση και δε θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε χρήση άλλων υπηρεσιών, όπως τo Dropbox.
 
Αριθμητικά, τα 10 GB σε σχέση με τα 25 MB μεταφράζεται σε 400πλάσια αύξηση. Το μόνο που έχει να κάνει ένας χρήστης είναι να ανεβάσει το αρχείο που θέλει να στείλει στο Google Drive και στη συνέχεια να πατήσει την επιλογή "Insert files using Google Drive" που θα βρει δίπλα στην επιλογή "Attach".
 
Ουσιαστικά, πρόκειται για διαμοιρασμό των αρχείων, αφού θα στέλνει το link του αρχείου που επιθυμεί να "στείλει" για να το βρει ο παραλήπτης στο Google Drive.
 
Επίσης, ο αποστολέας θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ο παραλήπτης έχει πρόσβαση στο εν λόγω περιεχόμενο με το Gmail να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο κι εφόσον χρειάζεται, να βγάζει την ανάλογη ειδοποίηση όποτε χρειάζεται. Διαφορετικά, ο παραλήπτης δε θα μπορεί να δει τίποτα.
 
Να διευκρινίσουμε ότι η νέα λειτουργία του Gmail θα είναι διαθέσιμη μόνο στους χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει το νέο τρόπο αποστολής μηνυμάτων και θα είναι στη διάθεση των Gmail χρηστών μέσα στις επόμενες ημέρες.
 
Κλείνοντας, να πούμε ότι κι η Microsoft είχε προσφέρει στο παρελθόν την ίδια λειτουργία, ενσωματώνοντας το SkyDrive στο Hotmail κι αργότερα στο Outlook.
 
Επιμέλεια: Νικόλας Εμμανουήλ
 
e-go.gr/tech

Τέλος στο αφορολόγητο των παιδιών

Διάταξη που θα καταργεί πλήρως το ειδικό αφορολόγητο για τα παιδιά θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να σταματήσει η οικονομική ενίσχυση των πολύτεκνων με μεγάλο εισόδημα καθώς και να γίνει πιο ορθολογική και δίκαια διαχείριση των πόρων για την κοινωνική πολιτική.
 
Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Στουρνάρας είπε πως στην θέση του αφορολόγητου που καταργείται, θεσπίζεται ένα ειδικό επίδομα που θα δίνεται στις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη και θα καταβάλλεται με βάση οικονομικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια, ανεξαρτήτως αν έχουν ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά.
 
Από τη πλευρά του, διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου, ο οποίος είπε ότι με το νέο σύστημα θα πάψει η ενίσχυση πλούσιων πολύτεκνων και η λιγοστοί πόροι που υπάρχουν πλέον στην οικονομία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής θα δίνονται με περισσότερο στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί σήμερα ή αύριο σε διαβούλευση και αμέσως μετά θα κατατεθεί στην Βουλή.
 
Προ των πυλών ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη
 
Εν τω μεταξύ νέα ρύθμιση για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Πρόκειται για βελτίωση της υπάρχουσας ρύθμισης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε 30 μηνιαίες δόσεις από 10-15, ανάλογα με την περίπτωση που ισχύει σήμερα. Η ελάχιστη δόση φαίνεται πάντως να παραμένει στα 300€.
 
news247