Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΔΟΕ ''Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη 2012 οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια''


Αθήνα 31/10/2012
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη 2012 οι εκλογές
για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

            Ύστερα από αίτημα της Δ.Ο.Ε. και της ΟΛΜΕ , για αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια , λόγω της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 και 7 Νοέμβρη 2012, όπως ενημερωθήκαμε  από το Υπουργείο  Παιδείας,  το αίτημα έγινε αποδεκτό  από τον υπουργό , και αύριο θα αποσταλεί η σχετική απόφαση  στις Διευθύνσεις της χώρας  για αλλαγή ημερομηνίας και οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη 2012.
            Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους των σχολικών σας μονάδων.
Από τη Δ.Ο.Ε.

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη

Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι τα χαρακτηριστικά του καιρού ττην Πέμπτη!

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα αρχικά στη δυτική Μακεδονία, σταδιακά στην υπόλοιπη Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Ύφεση το απόγευμα από τα δυτικά.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 πιθανώς στο Θρακικό τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση το απόγευμα από τα δυτικά.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 8 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την 'Ηπειρο και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση το βράδυ.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοανατολοικοί 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13εως 24 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφλώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά, Βελτίωση το βράδυ.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Αργά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 09 εως 23 βαθμούς κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις και βαθμιαία τοπικές βροχές. Καταιγίδε θα εκδηλωθούν το απόγευμα κυρίως στα βόρεια όπου τα φαινόμενα πιθανώς να είναι ισχυρά, το βράδυ όμως σταδιακά θα εξασθενήσουν.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 17εως 25 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη εως 28 βαθμούς κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ πιθανώς πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ..
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 17 εως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις και βαθμιαία βροχές και καταιγίδες που το μεσημέρι – απόγευμα θα είναι οσχυρές κυρίως στα δυτικά. Βελτίωση το βράδυ.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ που αργά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και σταδιακά θα εξασθενήσουν.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13εως 23 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα το μεσημέρι - απόγευμα θα είναι ισχυρά. Ύφεση το βραδύ.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ που το απόγευμα σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 12 εως 18 βαθμούς Κελσίου.

Το υπουργείο Παιδείας για τη συνάντηση με τη ΔΟΕ


Το υπουργεί Παιδείας σχετικά με τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με το ΔΣ της ΔΟΕ , εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Συνάντηση με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με εκπροσώπους συλλόγων νηπιαγωγών είχε σήμερα 30 Οκτωβρίου ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στόχος της κυβέρνησης και προγραμματική δέσμευσή της είναι τα ολοήμερα σχολεία και τα διετή νηπιαγωγεία. Η πραγμάτωση του στόχου απαιτεί θεσμικές αλλαγές και αναδιάρθρωση και αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών. Και είναι έργο των Δήμων της χώρας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής τους δυνατότητας, να αναβαθμίσουν την κτιριολογική υποδομή των Νηπιαγωγείων. Παράλληλα εμείς προωθούμε μια δέσμη θεσμικών αλλαγών που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της προσχολικής εκπαίδευσης.
Καταρχήν με νομοθετική ρύθμιση που θα ενσωματωθεί στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου ρυθμίζονται αιτήματα που στις συναντήσεις μας είχα δεσμευθεί για τη μελέτη τους. Ειδικότερα:
1. Προχωράμε, λοιπόν στη θεσμοθέτηση του ενός έτους υποχρεωτικής παραμονής του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση, προκειμένου να ζητήσει μετάθεση. Τα μέτρο θα ισχύσει από τις επόμενες μεταθέσεις.
2. Με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο παραπάνω Νομοσχέδιο το υποχρεωτικό ωράριο των νηπιαγωγών, από το σχολικό έτος 2012-2013, εξομοιώνεται με αυτό των δασκάλων.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε:
"Ήταν πράγματι μία πολύ παραγωγική, δημιουργική και σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, αλλά και των Συλλόγων των Νηπιαγωγών. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων, αλλά και επίλυση του ζητήματος για το ωράριο των Νηπιαγωγείων μετά την ανακοίνωση του Κ. Υπουργού στους εκπροσώπους της ΔΟΕ, που πλέον θα λάβει και τη μορφή μιας νομοθετικής ρύθμισης, θα συμπεριληφθεί δηλαδή, σε επικείμενη Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας.
Από την άλλη πλευρά διαβεβαιώσαμε ότι διασφαλίζεται απολύτως το ημερήσιο Νηπιαγωγείο. Είδαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με λειτουργία του Νηπιαγωγείου αλλά και κλαδικά ζητήματα των Δασκάλων. Πιστεύω ότι σ' αυτό το κλίμα κατανόησης αλλά και συνεργασίας τα προβλήματα θα βρουν την καλύτερη λύση τους.
Ερ. Δημοσιογράφου: Συζητήσατε κάτι παραπάνω για το ωράριο, υπάρχει κάποιο πλάνο;
Μέχρι σήμερα, οι Νηπιαγωγοί, δεν είχαν ωράριο, νομικά κατοχυρωμένο. Πλέον, υπάρχει η προοπτική να εξομοιωθεί, και νομοθετικά, με αυτό των Δασκάλων, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και του Νηπιαγωγείου , το οποίο θα διασφαλίζει και την εργασία των ίδιων των Νηπιαγωγών."

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσμέτρηση προϋπηρεσίας αναπληρωτών

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα (εντός του Νοεμβρίου) θα «ξεκλειδώσουν» οι πίνακες και η προϋπηρεσία θα προσμετράται στο σύνολό της κανονικά για όλους.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υ πουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος , παρουσία του Θ. Παπαθεοδώρου στο ΔΣ της ΔΟΕ, στη διάρκεια συνάντησης
Επίδομα θέσης ευθύνης αναπληρωτών
Δε δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, πέρα από μια γενικόλογη διατύπωση ότι το επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου.
Κενά στα σχολεία
Έχει ζητηθεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επαναπροσδιορισμός των κενών στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση τα κενά είναι μεγαλύτερα από τις πιστώσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των πιστώσεων. Η όποια λύση, δεν περιλαμβάνει σκέψεις αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
Επίδομα θέσης ευθύνης αναπληρωτών
Δε δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, πέρα από μια γενικόλογη διατύπωση ότι το επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ρύθμιση για το ωράριο των νηπιαγωγών

Θα υπάρξει εντός των ημερών νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση της προσαρμογής του στο ωράριο των δασκάλων και θα ισχύσει από την τρέχουσα  σχολική χρονιά. Θα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ωράριο των νηπιαγωγών είναι συνεχές.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υ πουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος , παρουσία του Θ. Παπαθεοδώρου στο ΔΣ της ΔΟΕ, στη διάρκεια συνάντησης

Οργανικότητα Νηπιαγωγείων
Ο κ. υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δει θετικά το θέμα της αύξησης οργανικότητας των νηπιαγωγείων (πάνω από τα διθέσια). Το θέμα συνδέεται άμεσα, όμως, και με το Υπουργείο Οικονομικών, τόνισε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταργούμε την υποχρεωτική διετή παραμονή στην οργανική θέση

Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο, η οποία θα καταργεί την υποχρεωτική διετή παραμονή στην οργανική θέση. Η ρύθμιση θα ισχύσει από τις φετινές μεταθέσεις.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υ πουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος , παρουσία του Θ. Παπαθεοδώρου στο ΔΣ της ΔΟΕ, στη διάρκεια συνάντησης.

Ξέσπασμα ΟΛΜΕ κατά Σχολικών Συμβούλων για την αξιολόγηση: Να αποφασίσετε με ποιον θα πάτε

Το προεδρείο της ΟΛΜΕ με μια σκληρή ανακοίνωση κατά της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων, της οποίας ο πρόεδρος της Παρασκευάς Γιαλούρης κι ένα μέλος του ΔΣ, o N. Σαλτερής, είναι μέλη της 10μελούς Επιτροπής που όρισε ο υπουργός για να προτείνουν πως θα αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί:
-ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ότι η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.) με την ανακοίνωσή της 157/30-9-12 για την αξιολόγηση, ουσιαστικά συμμαχεί με το Υπ. Παιδείας στα σχέδιά του για την εξόντωση των εκπαιδευτικών.
-ΚΑΛΕΙόλους τους Σχολικούς Συμβούλους τους Διευθυντές σχολείων και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών.

ΕΡΩΤΑ:Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους;
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διαπιστώνει ότι η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.) με την ανακοίνωσή της 157/30-9-12 για την αξιολόγηση, ουσιαστικά συμμαχεί με το Υπ. Παιδείας στα σχέδιά του για την εξόντωση των εκπαιδευτικών.
Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει με νόμο (ν. 4024/11) το πλαίσιο της αξιολόγησης και έχει ήδη συνδέσει την αξιολόγηση με τη μισθολογική εξέλιξη και με το ποσοστό βαθμολογικής εξέλιξης.
Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις Κυβέρνησης- Τρόικας να χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση ως εργαλείο για τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα ή την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο.
Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις του Υπουργείου να συνδεθεί η αξιολόγηση με την επίδοση των μαθητών.
Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τη θέση του οργανωμένου κλάδου για την απόρριψη της αξιολόγησης – χειραγώγησης που προωθείται και συμμετέχει στους «διαλόγους» και στις Επιτροπές (δια του Προέδρου της) του Υπουργείου.
Είναι πλέον σαφές πως δεν συζητά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διαδικασίες για το πώς θα βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο. Του δημόσιου σχολείου που με την πολιτική τους, κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να το διαλύσουν: δραματική και συνεχής μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών μαθητές χωρίς βιβλία, κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ κ.λπ.
Από την άλλη μεριά, η λεγόμενη αξιολόγηση ή αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά. Τόσο η κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης τροϊκανής πολιτικής, όσο και η διεθνής εμπειρία όπου εφαρμόστηκε εκεί οδηγούν.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του κλάδου μας.
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι κατανοητό και στους πλέον δύσπιστους πως η αξιολόγηση θα είναι το κύριο εργαλείο για τις απολύσεις, την χειραγώγηση τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση εκπαιδευτικών. Γι' αυτό όλοι οι παράγοντες και τα στελέχη της εκπαίδευσης καλούνται σήμερα να αποφασίσουν με ποιόν είναι. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Γι' αυτό και το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει ήδη κάνει έκκληση σε όλους τους Σχολικούς Συμβούλους, σε όλους τους Διευθυντές σχολείων, σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός αξιολογητής. Κανείς εκπαιδευτικός συνεργός στις απολύσεις. Δεν έχει θέση στον κλάδο όποιος συνεργήσει σε απολύσεις. Πρέπει να διαλέξουν όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με ποιόν είναι: με το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό ή με την τρόικα και την πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου;
Καλούμε την Π.Ε.Σ.Σ. να σταθεί δίπλα στον κλάδο των εκπαιδευτικών, σύμμαχός του και όχι σύμμαχος των διωκτών του για να μην περάσει η πολιτική Κυβέρνησης – Τρόικας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Ενημερώστε το Survey κάθε 1η και 15η από 1η Νοεμβρίου

Η επικαιροποίηση της καταχώρισης των απαραίτητων στοιχείων στο Σύστημα Καταγραφής Μαθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Survey) είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιείται την 1η και 15η κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου 2012.
Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείο Παιδείας , στη οποία σημειώνεται πως «η επικαιροποίηση των ηλεκτρονικών φορμών του Συστήματος Καταγραφής Μαθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Survey) είναι απαραίτητη, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (πρόσληψη αναπληρωτών, αποσπάσεις, μεταθέσεις κ.λπ.) όσο και για την ορθή διαχείριση των σχολικών μονάδων».

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο:
1.Στην περίπτωση που κανένα στοιχείο δεν έχει διαφοροποιηθεί στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, τότε θα πρέπει, και πάλι ο Διευθυντής/η Διευθύντρια να επικαιροποιήσει τα ήδη καταχωρημένα δεδομένα.
2.Η επικαιροποίηση αυτή θα γίνεται μέσω της επιλογής «επιβεβαίωση δεδομένων».
3.Αν στο ενδιάμεσο διάστημα σημειωθεί οποιαδήποτε μεταβολή ο Διευθυντής/η Διευθύντρια οφείλει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 7§2 του Ν.3848/2010), να την καταγράψει και να την εισαγάγει στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής (Survey).
Το υπουργείο παιδείας υπενθυμίζει στην εγκύκλιο πως σύμφωνα με το άρθρο 7§3 του Ν.3848/2010 οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την οριστικοποίηση των ανωτέρω στοιχείων του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής (Survey).

Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20121030/low/assets_LARGE_t_942_43443890.JPG


Νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τρία μόνο κλιμάκια και συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45% και μίνι κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών με δύο συντελεστές 26% και 33% προβλέπει το νεώτερο σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ το νέο σύστημα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων που συζητείται θα οδηγεί σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα προκύψουν επιβαρύνσεις. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν:
1ο. Εφαρμογή μιας νέας φορολογικής κλίμακας με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%. Το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από τις 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι τις 47.000 ή τις 48.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 47.000 ή των 48.000 ευρώ και να έχει συντελεστή 45%.
2ο. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ με ταυτόχρονη καθιέρωση σταθερής μείωσης φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ.
Για παράδειγμα:
Εισόδημα 10.000 ευρώ στο οποίο, με βάση τον συντελεστή 21%, αντιστοιχεί φόρος 2.100 ευρώ (10.000 Χ 21% = 2.100 ευρώ), θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, οπότε ο τελικός φόρος που αναλογεί θα περιορίζεται στα 150 ευρώ (2.100 - 1.950 = 150 ευρώ).
Εισόδημα 20.000 ευρώ, στο οποίο με βάση τον συντελεστή 21%, αντιστοιχεί φόρος 4.200 ευρώ (20.000 Χ 21% = 4.200 ευρώ), θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 1.850 ευρώ (1.950 - 50 - 50 = 1.850 ευρώ), οπότε ο τελικός φόρος θα περιορίζεται στα 2.350 ευρώ (4.200-1.850 = 2.350 ευρώ).
3ο. Με μίνι κλίμακα που θα έχει δυο συντελεστές, 26% και 33%, θα φορολογούνται τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, ενώ όλες οι εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., ΕΠΕ) θα φορολογούνται με συντελεστή 33%.
Ο συντελεστής 26% θα επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και για υπερβάλλον ποσό θα εφαρμόζεται συντελεστής 33%.
4ο. Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. Θα πάψουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει βάσει της φορολογικής κλίμακας αφαιρείται το 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, δωρεές, χορηγίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξετάζεται να εξακολουθούν να εκπίπτουν μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, και ασφάλιστρα ζωής, διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.
5ο. Κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα αφορολόγητα αυτά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα του φορολογούμενου και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα.

Συντονισμός της Β’ Φάσης της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ

 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ

ΔΟΕ ''ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «Να μην περάσουν τα μέτρα»''



Αρ. Πρωτ:1515 Αθήνα 31/10/2012
Προς 
1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 
2. ΑΔΕΔΥ
3. Μ.Μ.Ε. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Να μην περάσουν τα μέτρα»

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση και αφού έλαβε υπόψη του:
·                     Την κρισιμότητα της περιόδου για το μέλλον των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
·                     Τη διαρκή βάρβαρη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι την τελευταία τριετία, μια επίθεση που έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνεργους και έχει εξαθλιώσει τις ζωές όσων ακόμη εργάζονται.
·                     Την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης του συνόλου των εργαζομένων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
·                     Τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αλλά και τα συμπεράσματα από τις περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο
Αποφασίζει·               
      Να καλέσει την ΑΔΕΔΥ σε δυνάμωμα του αγώνα με κήρυξη πολυήμερων – επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων και δράσεων για να μην περάσουν τα μέτρα.
·                     Να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων.
·                     Να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας και της Υγείας αλλά και το σύνολο των κατακτήσεων του λαού.
·                     Να συνεχίσει τον αγώνα, ακόμη και στην περίπτωση που ψηφιστούν τα μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή τους.
·                     Να καλέσει όλους τους εκπαιδευτικούς σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση και συμμετοχή στους αγώνες της επόμενης περιόδου, όπως αυτοί θα διαμορφωθούν από τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία 6 και 7 Νοεμβρίου

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 48ωρη γενική απεργία την Τρίτη και Τετάρτη 6 και 7 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στις αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τα εργασιακά μέτρα. 

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 στο Πεδίο του Άρεως και την Τετάρτη 7/11 και ώρα 17:00 επίσης στο
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίασή της, αξιολογώντας τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τα νέα βάρβαρα αντεργατικά, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή, αποφάσισε τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ως εξής:
1.   48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 6 και 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012.
2.   Απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 στο Πεδίο του ¶ρεως.
3.   Απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 και ώρα 17:00 στο Σύνταγμα.
Κεντρικό αίτημα και απαίτηση των συνδικάτων είναι η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ των απαράδεκτων, εξοντωτικών και εκβιαστικών μέτρων που επιβάλλουν οι Τροϊκανοί και αποδέχεται η κυβέρνηση.
Μέτρα που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και γενικά τους απλούς πολίτες της χώρας, «μονιμοποιούν» τη λιτότητα, τη φοροαφαίμαξη πολιτικές που εκποιούν – ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και τις επιχειρήσεις του δημοσίου. Μέτρα και πολιτικές που εκτινάσσουν την ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΥΦΕΣΗ χωρίς να εξασφαλίζουν τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας.

48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ 6-7 Νοέμβρη

48ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ εν όψει της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή το τριήμερο 5-7 Νοέμβρη. Πολλοί είναι οι κλάδοι που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα για να εναντιωθούν στην ψήφιση των νέων δυσβάσταχτων μέτρων.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη συνάντηση της Δ.Ο.Ε. με τον Υφυπουργό Παιδείας



Αθήνα 30/10/2012

Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Μ.Μ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για τη συνάντηση της Δ.Ο.Ε. με τον Υφυπουργό Παιδείας
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μετά από αίτημά του, συναντήθηκε σήμερα 30 Οκτώβρη 2012 με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, προκειμένου να του εκθέσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Προσχολική Αγωγή στην Ελλάδα (υποχρηματοδότηση, στεγαστικό, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ωράριο νηπιαγωγών, εγκύκλιος Υπουργείου για την αποχώρηση των νηπίων από το Ολοήμερο, κλπ.).
Ταυτόχρονα με την ευκαιρία της συνάντησης, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε απαντήσεις για ζητήματα της εκπαίδευσης που είχαν τεθεί σε προηγούμενες συναντήσεις και παρά το ότι υπήρξαν δεσμεύσεις για την επίλυσή τους, δυο περίπου μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση (διετής υποχρεωτική παραμονή στην οργανική θέση, ξεκλείδωμα πινάκων προϋπηρεσίας, επίδομα θέσης ευθύνης για τους αναπληρωτές).
Στην αρχή της συνάντησης παραβρέθηκε προκειμένου να απαντήσει σε ζητήματα που υπήρχαν σε εκκρεμότητα, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία ήταν οι ακόλουθες:
Παραμονή στην οργανική θέση
Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο, η οποία θα καταργεί την υποχρεωτική διετή παραμονή στην οργανική θέση. Η ρύθμιση θα ισχύσει από τις φετινές μεταθέσεις.
Προσμέτρηση προϋπηρεσίας αναπληρωτών
Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα (εντός του Νοεμβρίου) θα «ξεκλειδώσουν» οι πίνακες και η προϋπηρεσία θα προσμετράται στο σύνολό της κανονικά για όλους.
Συγχωνεύσεις σχολείων
Δε θα υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων σχολείων.
Ωράριο Νηπιαγωγών
Θα υπάρξει εντός των ημερών νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση της προσαρμογής του στο ωράριο των δασκάλων και θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Θα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ωράριο των νηπιαγωγών είναι συνεχές.
Εγκύκλιος για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία
Η εγκύκλιος στόχευε να δώσει λύση σε ερωτήματα γονέων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναιρέσει το νόμο. Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει η πρόθεση απαξίωσης ή συρρίκνωσης του Νηπιαγωγείου. Το θέμα έχει λήξει.
Ειδική Αγωγή - Παράλληλη στήριξη
Θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ, τις επόμενες ημέρες, 600 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη.
Κενά στα σχολεία
Έχει ζητηθεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επαναπροσδιορισμός των κενών στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση τα κενά είναι μεγαλύτερα από τις πιστώσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των πιστώσεων. Η όποια λύση, δεν περιλαμβάνει σκέψεις αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
Οργανικότητα Νηπιαγωγείων
Δεσμεύτηκε ότι θα δει θετικά το θέμα της αύξησης οργανικότητας των νηπιαγωγείων (πάνω από τα διθέσια). Το θέμα συνδέεται άμεσα, όμως, και με το Υπουργείο Οικονομικών.
Επίδομα θέσης ευθύνης αναπληρωτών
Δε δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, πέρα από μια γενικόλογη διατύπωση ότι το επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία εξέλιξης των θεμάτων, θα κρατά ενήμερο τον κλάδο και σας καλεί όλους σε διαρκή ετοιμότητα.
Από τη Δ.Ο.Ε. 

Χιλιάδες κενά στα σχολεία. Μόνο 200 πιστώσεις έχουν απομείνει στην Π.Ε.

Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες
Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων
Χιλιάδες κενά δασκάλων και καθηγητών ειδικοτήτων σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής αλλά και στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία διαπιστώνουν οι εκπαιδευτικοί. Οπως τονίζει ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Μπράτης.
Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, χιλιάδες είναι τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Οι προσλήψεις των αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν σταματήσει, αφού οι πιστώσεις που έχουν απομείνει δεν ξεπερνούν τις 200 για όλες τις ειδικότητες, και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο για σχολεία ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα)», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, προσθέτει, πως δεν έχει προσληφθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς ούτε ένας εκπαιδευτικός για τη διδασκαλία της «δεύτερης ξένης γλώσσας».
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία ειδικής αγωγής, ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ την περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα. «Οι πιστώσεις έχουν εξαντληθεί, τα κενά είναι πολλά, κι αν η κατάσταση συνεχισθεί έτσι, δεν πρόκειται να γίνει β΄ φάση προσλήψεων, αφού οι επιστραφείσες πιστώσεις δεν ξεπερνούν τις 10 για Π.Ε. και Δ.Ε.». Σχετικά με τα ολοήμερα σχολεία υποστηρίζει πως υπολειτουργούν και έχουν μετατραπεί σε… παιδοφυλακτήρια.
«Τα ολοήμερα λειτουργούν πλέον ως «παιδοφυλακτήρια», αφού ο υπεύθυνος ολοήμερου αναγκάζεται να διδάσκει ή να «απασχολεί» μόνος του τις περισσότερες φορές από 50 μέχρι και 120 μαθητές, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
πηγή: Έθνος

Γλώσσα του σώματος: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια!

Στην παιδική ηλικία όλοι οι άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα του σώματος άπταιστα. Γιατί όσο μεγαλώνουμε όμως χανόμαστε στη… μετάφραση;
Το να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τα σημάδια, που στέλνει κάποιος άλλος άνθρωπος, χωρίς να χρειάζεται να «αρθρώσει» λέξη, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Επειδή βέβαια η παρερμηνεία των μη λεκτικών σινιάλων είναι σύνηθες φαινόμενο, ας μάθουμε να διαβάζουμε το… αλφαβητάρι της γλώσσας του σώματος.
Πόσο κοντά στέκεται
Η απόσταση, που στέκεστε απέναντι σε κάποιον άλλον είναι το νούμερο ένα στη γλώσσα του σώματος. Όσο πιο μικρή η απόσταση, τόσο πιο «ζεστές» είναι οι σκέψεις που κάνετε ο ένας για τον άλλον. Αντίθετα, αν κάποιος στέκεται μακριά, αυτό σημαίνει ότι δεν τον αφορά ούτε ο συνομιλητής ούτε η κατάσταση που βιώνει.
 
Εάν βέβαια κινηθείτε ελαφρώς προς το μέρος του και αυτός μετακινηθεί πιο μακριά, αυτό σημαίνει ότι δε θέλει η σχέση σας να είναι κάτι παραπάνω από ότι ήταν μέχρι τώρα, ενώ αν δεν κινηθεί, τότε τα αισθήματα είναι αμοιβαία (και δεν μιλάμε μόνο σε αισθηματικό επίπεδο αλλά για κάθε είδους σχέση).
Στην περίπτωση δε, που ο συνομιλητής σας, σας πλησιάσει ακόμα περισσότερο, τότε είστε σε καλό δρόμο, καθώς αυτό είναι ένα σινιάλο ότι του αρέσει πολύ η παρέα σας και νιώθει αρκετά άνετα μαζί σας. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι ο προσωπικός χώρος του καθενός ποικίλει ανάλογα με το κοινωνικό και πολιτισμό του υπόβαθρο.
Προσοχή στο κεφάλι
Όταν κάποιος γέρνει υπερβολικά το κεφάλι του ή χαμογελά ενώ γέρνει, αυτό είναι ένδειξη συμπάθειας ακόμα και φλερτ. Εάν όμως έχει χαμηλωμένο το κεφάλι, τότε σημαίνει ότι κάτι έχει να κρύψει. Δώστε σημασία σε αυτό καθώς υπάρχουν και…υποκατηγορίες. Μπορεί κάποιος να είναι ντροπαλός, να έχει θιχτεί, να μην σας εμπιστεύεται ή πολύ απλά να έχει μία διαφορετική άποψη και με την κίνηση αυτή να προστατεύει τον εαυτό του. Σε περίπτωση δε, που έχει χαμηλώσει το κεφάλι έπειτα από μια διευκρίνιση, ίσως να έχει δεύτερες σκέψεις για το αν αυτό που είπε είναι σωστό. Βέβαια σε μερικές κουλτούρες, όταν κάποιος χαμηλώνει το κεφάλι του είναι απλά ένδειξη σεβασμού.
Εάν ωστόσο η κλίση του κεφαλιού συνοδεύεται από χαμόγελο, αυτό σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα είναι πιο παιχνιδιάρικη και ο συνομιλητής σας σκέφτεται τα καλύτερα για σας.
Κοιτάξτε τον κατάματα
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να σας κοιτάξουν κατάματα είτε είναι νευρικοί, είτε λένε ψέματα ή δεν σας προσέχουν, όταν τους μιλάτε, ενδεχομένως επειδή δεν τον πείθετε ή δεν τον ενδιαφέρουν αυτά που λέτε.
Ωστόσο αν κάποιος επιμένει να κοιτάει το…πάτωμα, ενδεχομένως να μην πρόκειται για κάποιον αγενή, αλλά απλά για κάποιον ντροπαλό και συνεσταλμένο.
Οι άνθρωποι επίσης έχουν την τάση να κοιτούν κάτω όταν είναι ενοχλημένοι ή θέλουν να κρύψουν κάτι, που αφορά σε συναισθηματική κυρίως κατάσταση. Όταν κοιτούν στο πάτωμα, αυτό σημαίνει ότι σκέφτονται τι να πουν ή απλά αισθάνονται άσχημα για κάτι που προφανώς εσείς αγνοείτε.
Στον τομέα των πολιτισμικών διαφορών βέβαια, όταν κάποιος από άλλη χώρα δεν σας κοιτά στα μάτια είναι ένδειξη επίσης σεβασμού καθώς το να κοιτά κάποιον, που ανήκει στο στενό του οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, κατάματα ίσως είναι δείγμα προσβολής.
Όταν κοιτάξετε τον άλλον κατάματα και δείτε τις κόρες του να διαστέλλονται, αυτό είναι καθαρό σημάδι ότι το άτομο αυτό ενδιαφέρεται για σας. Έχετε κατά νου βέβαια ότι αυτό ισχύει μόνο αν το άτομο αυτό είναι…νηφάλιο, καθώς οι κόρες των ματιών διαστέλλονται μετά από χρήση αλκοόλ και ουσιών.
Ελέγξτε τα χέρια
Τα σταυρωμένα χέρια στη γλώσσα του σώματος σημαίνουν ότι τα άτομα που το κάνουν είναι ιδιαίτερα εσωστρεφή, χωρίς πολλές κοινωνικές συναναστροφές. Αν και σε πολλούς αυτή η κίνηση είναι απλή συνήθεια, η οποία ωστόσο δείχνει ότι το άτομο αυτό είναι ελαφρώς συντηρητικό ή νιώθει άβολα με την εμφάνισή του.
Σε περίπτωση όμως που τα χέρια είναι σταυρωμένα και τα πόδια ανοιχτά, αυτό είναι ένδειξη σκληρότητας ή επίδειξης εξουσίας.
Αν κάποιος τρίβει τα χέρια του ή με κάποιον τρόπο ακουμπά τον εαυτό του, τότε αυτό σημαίνει ότι νιώθει άβολα και ανυπομονεί να τελειώσει η συνομιλία μαζί σας. Αν βέβαια κάποιος έχει ελεύθερα τα χέρια του και χαλαρά πίσω από το κεφάλι, αυτό δείχνει έναν άνθρωπο ανοιχτό στη συζήτηση ενώ αν ακουμπά τα χέρια του στους μηρούς του, τότε μάλλον είναι ανυπόμονος και περιμένει κάτι από εσάς.
Σε περίπτωση όμως που δείτε τον συνομιλητή σας να έχει τα χέρια του κλειστά ή σφιγμένα, αυτό είναι σίγουρο σινιάλο ότι κάτι που είπατε τον εκνεύρισε.
Προσοχή στις νευρικές κινήσεις
Αν δείτε τον συνομιλητή σας να χτενίζει τα μαλλιά του προς τα πίσω με τα χέρια του, αυτό είναι δείγμα ότι του αρέσετε. Αν αυτό συμπληρώνεται από ένα ελαφρύ σήκωμα του φρυδιού όμως, είναι σινιάλο ότι δεν συμφωνεί καθόλου μαζί σας.
Στην περίπτωση δε, που ο συνομιλητής σας φοράει γυαλιά και συνεχώς τα πιέζει προς τη μύτη του σαν να τα τοποθετεί ξανά και ξανά στη θέση τους, κάνοντας παράλληλα και ένα ελαφρύ συνοφρύωμα, αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πλέον ότι η άποψή του απέχει έτη φωτός μακριά από τη δική σας.
Τα χαμηλωμένα φρύδια βέβαια και μια ελαφριά γκριμάτσα (αυτή που κάνει το μέτωπο να ρυτιδώσει ελαφρά) σημαίνει ότι ο συνομιλητής σας σκέφτεται σοβαρά αυτό που του είπατε ενώ αν το βλέμμα του είναι χαμένο στο διάστημα, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν: είτε σκέφτεται με ιδιαίτερη προσήλωση κάτι από το παρελθόν ή πολύ απλά, σκέφτεται εσάς.
Και η σειρά των ποδιών
Ένα γρήγορο κτύπημα, η μετατόπιση του βάρους, ένα γελάκι ή μια κίνηση του ποδιού, τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι το άτομο που έχετε απέναντί σας είναι ανυπόμονο, συγκινημένο, νευρικό ή φοβισμένο.
Βέβαια το ελαφρύ χτύπημα του ποδιού εξαρτάται από το σύνολο της συνομιλίας ή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται κάποιος.
Αν μιλάτε με κάποιον και επιμένετε να χτυπάτε το πόδι σας είναι ένδειξη ότι απλά θέλετε να φύγετε και μάλιστα για κάπου συγκεκριμένα. Αν αλλάζετε σταυροπόδι, τότε πολύ απλά βαριέστε, ενώ αν κατά τη διάρκεια του φλερτ τα πόδια σας αγγίζονται κατά λάθος αυτό είναι ένδειξη νευρικότητας και ενθουσιασμού. Αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις οι περισσότεροι νιώθουν άβολα.
Στην περίπτωση που ο συνομιλητής κάθεται με τα πόδια σταυρωμένα στους αστραγάλους, αυτό είναι σαφής ένδειξη απόλυτης άνεσης ενώ αν είναι όρθιος με τα πόδια του μονίμως (σχεδόν) κολλημένα ή σταυρωμένα, πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι προσπαθεί να είναι καθώς πρέπει, κατά μία έννοια.
Μερικοί άνθρωποι μάλιστα συνηθίζουν να τοποθετούν τα πόδια τους δείχνοντας την κατεύθυνση που θέλουν να πάνε ή εκεί που είναι το σημείο του ενδιαφέροντός τους. Αν δείχνει προς σας εσάς έχετε το νου σας ότι του αρέσετε και εάν βέβαια- δήθεν τυχαία- τα πόδια του ακουμπήσουν (συνήθως όχι μία φορά) τα δικά σας, δε χρειάζεται να σας πούμε ότι αυτό είναι φλερτ.
Last minute…tips:
1.     Μη κρίνετε κάποιον αποκλειστικά από τη γλώσσα του σώματος. Είναι άδικο και μισή πληροφορία.
2. Μην αφιερώνετε όλον σας το χρόνο προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσετε τα «σινιάλα» του άλλου. Χάνετε την ουσία της λεκτικής επικοινωνίας.
3. Μη ξεχνάτε ότι πολύ σημαντικό ρόλο στη γλώσσα του σώματος είναι το πολιτισμικό υπόβαθρο και οι πεποιθήσεις του συνομιλητή σας.
 
http://www.parakseno.gr

Η σημασία του οικογενειακού γεύματος στην παιδική διατροφή

Πόσες φορές καθίσατε όλη η οικογένεια στο τραπέζι για να γευματίσετε; Και πόσες φορές προτιμήσατε οι ίδιοι ή αφήσατε τα παιδιά να φάνε μπροστά από την τηλεόραση; Θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας τη σημασία του οικογενειακού τραπεζιού τόσο για τη διατροφή όσο και για τους δεσμούς της οικογένειας.

Αληθινό περιστατικό σε εστιατόριο πλοίου: Τριμελής παχύσαρκη οικογένεια κάθεται στο τραπέζι του εστιατορίου και συζητά για το τι θα πάρει από το self service μπουφέ. Ο έφηβος γιος δηλώνει ότι θα φάει μόνο φρούτα και οι γονείς τον κατακεραυνώνουν: «Μόνο φρούτα; Έχει τόσα φαγητά! Θα πεινάς μετά!», όμως εκείνος είναι ανένδοτος και θυμωμένος: «Θα φάω μόνο φρούτα! Θέλω να αδυνατίσω! Όλοι με κοροϊδεύουν ότι είμαι χοντρός!». Η μητέρα επιστρέφει από το μπουφέ με μία τεράστια γαβάθα γεμάτη φρούτα, τα οποία ο γιος καταβροχθίζει. Όταν ο γιος έχει πλέον ολοκληρώσει το γεύμα του, ο πατέρας του λέει ειρωνικά: «Τώρα εσύ χόρτασες;».

«Κι όμως, το γεγονός ότι το παιδί έφαγε στο τραπέζι με τους γονείς του είναι προτιμότερο από το να τσιμπολόγαγε όρθιοι διάφορα σνακ και μάλιστα σε ανεξέλεγκτες ποσότητες», λέει η δρ. Μαίρη Γιαννακούλια, επίκουρη καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής, η οποία μίλησε στο
Mama365 για την σημασία του οικογενειακού γεύματος.
Η σημασία του οικογενειακού γεύματος

Το οικογενειακό τραπέζι δεν είναι έννοια άγνωστη στις Μεσογειακές χώρες και συνηθίζεται, τουλάχιστον κάποιες φορές τον μήνα, ακόμα στην χώρα μας. «Τα τελευταία χρόνια, όμως, η σημασία του οικογενειακού γεύματος έχει αρχίζει να μελετάται επιστημονικά και στην Αμερική», λέει η ειδικός. «Οι έρευνες, μάλιστα, γύρω από αυτό το θέμα έχουν δείξει πως τα παιδιά που απολαμβάνουν συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής, μικρότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα και -αντίστροφα- μεγαλύτερες πιθανότητες να σταματήσουν να είναι παχύσαρκα, αλλά και μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές στη λήψη τροφής (π.χ. βουλιμία / ανορεξία).

»Άλλωστε, πέρα από την ποιότητα της τροφής, το οικογενειακό γεύμα είναι σημαντικό και για τους δεσμούς της ίδιας της οικογένειας, αφού εκεί μπορεί η οικογένεια να συζητήσει όλα αυτά που τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας δεν προλαβαίνει, ενώ κάποια μέλη λειτουργούν και ως μοντέλα διατροφής και κάποια άλλα, συνήθως μικρότερα, μέλη».
Πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο;

Όπως διευκρινίζει η κ. Γιαννακούλια, δεν έχει σημασία αν το γεύμα το οποίο θα απολαύσει όλη μαζί η οικογένεια θα είναι το πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο. Σημασία έχει αφενός να αφιερώνεται χρόνος γύρω από το τραπέζι μία φορά την ημέρα και αφετέρου το γεύμα να είναι πλήρες.

«Αν πρόκειται για μεσημεριανό ή δείπνο, το γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε μία μεγάλη σαλάτα (ή και δύο αν η οικογένεια είναι μεγάλη), κάποιο ορεκτικό και όσο το δυνατόν πιο σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό», προτείνει η ειδικός.
Κι αν δεν υπάρχει χρόνος;

Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Η σύγχρονη οικογένεια, με τα απαιτητικά ωράρια, δύσκολα θα βρει χρόνο μέσα στη μέρα, ώστε να καθίσει γύρω από το τραπέζι. Αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τα παιδιά να επιστρέφουν το μεσημέρι από το σχολείο και να τρώνε μόνα τους, οι γονείς να επιστρέφουν το απόγευμα από την δουλειά και επίσης να τρώνε μόνοι τους και τα παιδιά να ξανατρώνε μόνα τους το βράδυ.

«Καλό θα είναι η οικογένεια να βρει έστω και 20 λεπτά μέσα στη μέρα ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για να συγκεντρωθεί γύρω από το τραπέζι –ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι και στο πρωινό. Το τραπέζι έχει το πλεονέκτημα να είσαι καθιστός, να προαποφασίζεις την ποσότητα τροφής που θα φας και να της αφιερώνεις τον χρόνο και την προσοχή που της αναλογεί. Αντίθετα, το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή μπορεί να είναι ανεξέλεγκτο ενώ κατά κανόνα πρόκειται για αμφίβολης ποιότητας σνακ, π.χ. πατατάκια», εξηγεί η κ. Γιαννακούλια.

Προτείνει, μάλιστα, το εξής: «Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η σύγχρονη ελληνική οικογένεια είναι να ακολουθήσει το δυτικό πρότυπο ωραρίου και ως προς τα γεύματα (όχι μόνο ως προς τις ώρες εργασίας). Μπορούν, δηλαδή, οι γονείς να τρώνε κάποιο σνακ επιστρέφοντας το απόγευμα από την δουλειά για να τους ‘κρατήσει’ μέχρι να φάνε όλοι μαζί δείπνο το βράδυ».

πηγή: mama365.gr

Από 1ης Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ


Από την Πέμπτη το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο που θα ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου. Ειδικότερα, το νέο τμηματικό ωράριο:
-Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών θα είναι από 15:00-17:00 και από 02:00-08:00.

-Για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο ισχύει το παλαιό τμηματικό ωράριο 15:30-17:30 και 02:00-08:00.

Οι γεύσεις του Αγίου Όρους κατακτούν το Λονδίνο

Τι συνδέει τον γνωστό Βρετανό σεφ Τζέιμι Ολιβερ με τον Μοναχό Επιφάνιο και την αγιορείτικη ψαρόσουπα; Η απάντηση είναι μία: το πρόγραμμα γαστρονομίας Mount Athos Area Gourmet 2013!

Συγκεκριμένα, ενόψει της έναρξης του προγράμματος στις 15 Μαΐου του 2013 και της παρουσίασής του στην αγγλική αγορά στις 6 Νοεμβρίου του 2012, οι γαστρονομικές λιχουδιές του τρίτου "ποδιού'' της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους, θα παρουσιαστούν στο εστιατόριο "Recipease" του γνωστού σεφ στο Λονδίνο, παρουσία όχι του ιδίου, αλλά του αρχισυντάκτη του περιοδικού που εκδίδει (Jamie Magazine), 'Αντι Χάρις, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία.

"Προγραμματίζουμε να καλέσουμε τον ίδιο τον Τζέιμι Ολιβερ για μια σειρά εκπομπών στην περιοχή μας, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει πριν από το καλοκαίρι του 2013. Άμεσα όμως, στη διάρκεια της παρουσίασης που θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, θα παρουσιάσουμε τον προορισμό και τη γαστρονομία του στο εστιατόριό του, Recipease.

Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για ένα γαστρονομικό σεμινάριο, στη διάρκεια του οποίου -και υπό την καθοδήγηση του Μοναχού Επιφάνιου- οι παρευρισκόμενοι θα χωριστούν σε ομάδες και θα μαγειρέψουν για το ίδιο βράδυ παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής, όπως ψαρόσουπα", εξήγησε στο ΑΜΠΕ η διευθύντρια Μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω, Μαρία Παππά.

Το Mount Athos Area Gourmet 2013 θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2013, έχει την υπογραφή της γνωστής σεφ Ντίνας Νικολάου, ενώ σηματοδοτείται φέτος από συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο "Le Monde". Το πρόγραμμα του 2013 περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες, που εστιάζουν στην προώθηση των πέντε γαστρονομικών πυλώνων της περιοχής και μέσα από ένα εκπληκτικό πανηγύρι επικοινωνίας «μπλέκουν» τη γαστρονομία με τον πολιτισμό, την παράδοση, την αναβίωση γαστρονομικών εθίμων, τις μαγειρικές τεχνικές και τις gourmet δημιουργίες. Μάλιστα, το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από σύστημα απευθείας κράτησης και θα εμπλουτίζεται από προσφορές ξενοδοχείων, προγράμματα διακοπών κατά τη διάρκειά του, προνομιακές τιμές στα μενού κλπ.

Στα 35.000 ευρώ το πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης

Σε βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να λάβουν περισσότερα νοικοκυριά την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα όσα είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης στην Βουλή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό το εισοδηματικό όριο για οικογένεια χωρίς παιδιά ανεβαίνει στα 35.000 ευρώ από 23.350 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 3.000 για καθένα από τα προστατευόμενα τέκνα του φορολογούμενου.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι θα αποκλείονται οι οικογένειες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ.
Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η βελτίωση των όρων αποδεικνύει την «ευαισθησία και την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση»

Ελληνικές σημαίες made in China!

Mε αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου πολλοί ήταν οι Ελληνες που αγόρασαν ελληνικές σημαίες με χώρα προέλευσης την Κίνα. Οι περισσότεροι δεν το είδαν καν, άλλοι το αγνόησαν και ελάχιστοι ταράχτηκαν προβληματίστηκαν. Ενας από αυτούς που προβληματίστηκε έστειλε email σε ειδησεογραφικό σάιτ και αναφέρει:

«Θα ήθελα να σας επισημάνω ένα γεγονός που έλαβε χωρά το Σάββατο, μια μέρα πριν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου... Σαν ένας "Έλληνας" και εγώ από ότι απέμεινε από τους Έλληνες και θα το δικαιολογήσω αυτό που λέω... αποφάσισα να αγοράσω μια σημαία ελληνική για να την κρεμάσω στο σπίτι μου στην Αμαλιάδα. Ως εδώ όλα καλά και θα μου πείτε που είναι το κακό; Με μεγάλη μου λύπη και αγανάκτηση λοιπόν ανακάλυψα στη συσκευασία παρόλο που την αγόρασα από μαγαζί και όχι από κάποιον πλανόδιο Κινέζο ότι έγραφε επάνω προϊόν Κίνας αν είναι δυνατόν λέω, και όντως είναι δυνατόν! Mε αφορμή το γεγονός που σας ανέφερα έκανα κάποιες σκέψεις και σύμφωνα με το βιβλίο του κ. Φράγκου στρατηγού εν αποστρατεία «Ποια Τουρκία ποιοι τούρκοι» που κυκλοφορεί, σκέφτηκα ποια Ελλάδα και ποιοι Έλληνες; Τι γιορτάσαμε την Κυριακή; Ποια ελευθερία; Για αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία μας; Την κατάντια μας; Ένα εθνικό σύμβολο να είναι προϊόν Κίνας; Οι ελληνικές βιοτεχνίες που είναι; Και κλείνοντας που είναι ο Ελληνας; Αισθάνομαι ντροπή για την κατάντια μας και για το που μας οδηγούν καθημερινά μήπως τελικά γίνουμε όλοι μας προϊόν Κίνας; Γερμανίας; Αυτά και ευχαριστώ τα καλά μαγαζιά της πόλης μου που πουλούν την ελληνική σημαία-προϊόν Κίνας...».

Δεν μειώνεται η σύνταξη όσων πήραν εφάπαξ μετά το '95 – Ποιες είναι οι περικοπές

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι έχει το πακέτο των μέτρων σε ό,τι αφορά στις συντάξεις.

Όλα δείχνουν πως έχει αποσυρθεί η μείωση μέσω έκτακτης εισφοράς 1%-3% στις συντάξεις όσων μετά το 1995 πήραν πιο υψηλό εφάπαξ.

Πρέπει όμως να καλυφθεί αυτό το κενό των 50 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι μεγαλώνουν οι μειώσεις για όλους.

Έτσι οι συντελεστές μείωσης που γνωρίζαμε ως τώρα για τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Όλα δείχνουν ότι η νέα μείωση για ποσά από 1.000 ως 1.500 ευρώ θα είναι 5% (ή 4%), στο 10% θα είναι η μείωση για τα ποσά από 1.500 ως και 2.000 ευρώ, στο 15% η μείωση για τα ποσά από 2.000 ως και 3.000 ευρώ και 20% για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.

Στα ποσά υπολογίζεται το σύνολο κύριας επικουρικής και επιδομάτων.

Δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων μια σύνταξη των 1.200 ευρώ πέφτει στα 1.140 και αντίστοιχα μια σύνταξη των 1.800 ευρώ στα 1.620.

Η στρατηγική σημασία του Αιγαίου και το πετρέλαιο. Άρθρο-ανάλυση

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων

parisis.wordpress.com


Το Αιγαίο ανήκει στην ευρύτερη μεσογειακή περιοχή και κατά συνέπεια εξετάζεται ως τμήμα του ευρύτερου μεσογειακού στρατηγικού περιβάλλοντος. Το τελευταίο παρουσιάζει υψηλή πολιτισμική και θρησκευτική διαφοροποίηση ενώ χαρακτηρίζεται από πολλά πραγματικά και πιθανά σημεία ανάφλεξης, συγκρούσεων και κρίσεων.

Στη διάρκεια της ιστορίας η Μεσόγειος Θάλασσα είχε καταστεί το κέντρο του κόσμου, ο χώρος όπου αναπτύχθηκαν οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί και θρησκείες και οι σημαντικότερες αυτοκρατορίες, παράλληλα όμως και το θέατρο μεγάλων συγκρούσεων. Ευρισκόμενη στο κέντρο ενός σχετικά ασταθούς περιφερειακού πλαισίου, η Μεσόγειος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη μορφή του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ολόκληρης της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής και ευρύτερα. Επιπλέον, το περιβάλλον αυτό επηρεάζεται από τις πολιτικές, τις φιλοδοξίες και τα συμφέροντα των μεγάλων παγκόσμιων παικτών που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι παρόντες στην περιοχή.


Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το Αιγαίο αποτέλεσε από τα αρχαία χρόνια κέντρο ανάπτυξης πολιτισμών αλλά και συνδετικό κρίκο μεταξύ δύο ηπείρων – Ευρώπης και Ασίας – και δύο θαλασσών – Μεσογείου και Ευξείνου Πόντου. Το πολυνησιακό περιβάλλον του Αιγαίου – μοναδικό στην μεσογειακή λεκάνη – διαμορφώνει ένα ξεχωριστό γεωστρατηγικό σκηνικό που είτε εξυπηρετεί, είτε αποκόπτει άξονες γεωστρατηγικής επιρροής. Παράλληλα όμως παρέχει εύκολη πρόσβαση στην παράνομη μετανάστευση από την Ασία προς την Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην Ελλάδα.

Από το Αιγαίο διέρχονται δύο κύριοι άξονες:

▪ εκείνος που συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με τη Μεσόγειο και την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, διερχόμενος δια των Βαλκανίων και του λιμένα της Θεσσαλονίκης, και

▪ εκείνος που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την ίδια περιοχή, διερχόμενος διά των Στενών Βοσπόρου-Δαρδανελλίων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Αιγαίο ελέγχει εκ των πραγμάτων κύριες εμπορικές οδούς, και κυρίως την διακίνηση της ενέργειας από τους χώρους παραγωγής της – που κατά βάση βρίσκονται στην Ανατολή – προς τους τόπους κατανάλωσης που βρίσκονται στη Δύση (Ευρώπη και Βόρεια Αμερική).
Εκείνο όμως που αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο μέλλον, είναι η κατασκευή μεγάλου δικτύου αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που περιβάλλουν το Αιγαίο. Αγωγοί που θα κινούνται κυρίως από το τουρκικό έδαφος και τον Εύξεινο προς τα Βαλκάνια και εκείθεν προς Κεντρική Ευρώπη, ή προς την Ελλάδα και εκείθεν, διά της Αλβανίας και της Αδριατικής, προς την Ιταλία.

Η μη υλοποίηση του σχεδίου εξόδου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, του ρωσικών συμφερόντων αγωγού (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη), δεν θα πρέπει να αποκλείει ένα παρόμοιο ή ανάλογο σχέδιο στο μέλλον, στο πλαίσιο της ανάγκης διοχέτευσης της ενέργειας προς τις αγορές της Δύσης. Πλέον αυτών, η αναμενόμενη ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στις περιοχές που περιβάλλουν το Αιγαίο από το νότο, αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για την στρατηγική σημασία της αιγιακής περιοχής. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι ένας από τους υπό σκέψη αγωγούς είναι εκείνος που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη και εκείθεν προς Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ιταλία.

Όπως δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις, τα αναμενόμενα ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο είναι πολύ μικρότερα εκείνων που εκτιμώνται για τις περιοχές του Ιουνίου και ιδιαίτερα νοτίως της Κρήτης. Κατά συνέπεια, για την Ελλάδα προέχει η επιδίωξη ανεύρεσης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των δύο αυτών περιοχών, όχι μόνον λόγω της αναμενομένης μεγαλύτερης αποδοτικότητας, αλλά διότι με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται στην πράξη μία από τις αιτίες αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Υπάρχει όμως και άλλος ένας σοβαρότατος λόγος: το Αιγαίο ως ημίκλειστη θάλασσα, με τεράστιο αριθμό νήσων και μικρονησίδων, είναι εύκολο να υποστεί μια σταδιακή οικολογική μόλυνση από μικροατυχήματα ή διαρροές κατά τη διαδικασία της άντλησης πετρελαίου. Η καταστροφή αυτή θα είναι ανυπολόγιστη και ίσως μη αναστρέψιμη στην περίπτωση ενός σοβαρού ατυχήματος, αναλόγου εκείνου που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού.

Εις ότι αφορά στην τουρκική απειλή κατά της χώρας μας, θα σημειώσω επιγραμματικά ότι, προκειμένου να εκτιμήσουμε την υφιστάμενη ισορροπία ισχύος και το εύρος της απειλής, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη όχι απλά τους αριθμούς αλλά και λοιπά στοιχεία ισχύος, όπως για παράδειγμα, τον γεωπολιτικό παράγοντα αλλά και το γεωστρατηγικό περιβάλλον. Καταρχήν, τα γεωγραφικά δεδομένα είναι καθοριστικά και θα λέγαμε ότι ευνοούν την Τουρκία, κυρίως υπό την έννοια του στρατηγικού βάθους, τόσο στην περιοχή του Αιγαίου όσο και σ’ εκείνη της βόρειας Ελλάδας. Η έκταση της τουρκικής επικράτειας είναι εξαπλάσια από την ελληνική, ενώ συνιστά σχεδόν εξ ολοκλήρου, χώρο συμπαγή και αδιαίρετο, σε αντίθεση με τον ελληνικό χώρο – και μάλιστα τις κρίσιμες, ως θεάτρου πολεμικών επιχειρήσεων, περιοχές του Αιγαίου και της βόρειας Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι τον Αξιό – που αποτελείται από κατασπαρμένα και μεμονωμένα εδάφη (νησιά) ή στενές λωρίδες.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα που δίνει η εδαφική αυτή κατανομή στην τουρκική πλευρά είναι προφανές. Ο κατακερματισμένος ελληνικός χώρος μπορεί να καταληφθεί και να διατηρηθεί κατά τμήματα, ακόμη και πολύ μικρά. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά δεν έχει σχεδόν τη δυνατότητα να αποσπάσει από τον μεγάλο και συμπαγή τουρκικό γεωγραφικό όγκο, ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο κομμάτι χωρίς να εμπλακεί σε μακρόχρονες και σε μεγάλο βάθος επιχειρήσεις, όπως συνέβη το 1922. Ανάλογο είναι το πρόβλημα της ελληνικής πλευράς σχετικά με την άμυνα κυρίως των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η έλλειψη στρατηγικού βάθους καθιστά δυσχερή την υποστήριξη των νησιών, υποχρεώνοντας τον ελληνικό στρατό να διατηρεί σ’ αυτά από τον καιρό της ειρήνης, σημαντικές δυνάμεις και σχετικά αυτοδύναμο σύστημα διοικητικής υποστήριξης. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι όσα κατά καιρούς ακούγονται περί αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν φαιδρότητες και όσοι τα εκφράζουν έχουν παντελή άγνοια των σχετικών θεμάτων.

Από την άλλη, ο γεωστρατηγικός περίγυρος της Τουρκίας είναι τελείως διαφορετικός από εκείνο της Ελλάδας, αλλά και τα μεγέθη της, σε ότι αφορά το έδαφος, τον πληθυσμό, τις ένοπλες δυνάμεις, είναι διαφορετικά. Αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές στο σύνολο των συνόρων της, γεγονός που της δημιουργεί πλήθος προβλημάτων ασφάλειας και συνεπώς αμυντικών αναγκών ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το σοβαρότατο κουρδικό ζήτημα το οποίο συνιστά έναν «τουρκικό στρατηγικό εφιάλτη». Αντίθετα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους προσανατολισμένο έναντι της Τουρκίας. Επιπλέον, η γειτνίαση της Τουρκίας με το «τρίγωνο της κρίσης» (Μεσόγειος – Κασπία – Περσικός), αυξάνει τα προβλήματα ασφαλείας της, ενώ παράλληλα την καθιστά κρίσιμο γεωστρατηγικό παίκτη στην περιοχή.

Κατά συνέπεια, εκείνο που θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να επιδιώκει η ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής υψηλής στρατηγικής είναι:

▪ Συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων και των διεθνών δεδομένων και κατάλληλη και δυναμική παρέμβαση της εξωτερικής πολιτικής της,
▪ Διατήρηση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε υψηλό επίπεδο,
▪ Κατάλληλη στρατηγική συμμαχιών, με ουσιαστική συμμετοχή στα συμμαχικά σχήματα που συμμετέχει ήδη η χώρα, και με παράλληλη απόκτηση σχέσεων συνεργασίας και φιλίας με άλλους διεθνείς παίκτες (Ρωσία, Κίνα, Αραβικός κόσμος).
Φυσικά, η διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στον ενεργειακό πλούτο που διαπιστωμένα την περιβάλλει, πρέπει να αποτελεί κύριο και πρωταρχικό στόχο κάθε ελληνικής Κυβέρνησης δεδομένου ότι, εκτός της οικονομικής υπάρχει και η γεωστρατηγική συνιστώσα που θα αναβαθμίσει τη χώρα.

(Το κείμενο αυτό αποτελεί προδημοσίευση από το υπό έκδοση βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο: Η Καθ’ Ημάς Θάλασσα – Γεωστρατηγική ανάλυση της Μεσογείου) 

Απολύονται από το Δημόσιο όσοι δεν μπήκαν με ΑΣΕΠ;

Οι επίορκοι και όσοι βρίσκονται σε μακροχρόνια άδεια λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας δεν αρκούν για να καλύψουν τους αριθμούς των απολύσεων που ζητάει η τρόικα.

Έτσι πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος από την κυβέρνηση ώστε ως το τέλος του 2012 να φύγουν από το Δημόσιο 2.000 άτομα, άλλοι 5.000 ως τον Μάρτιο του 2013 και συνολικά 25.000 άτομα ως το τέλος του 2013.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάμε προς κατάργηση όλων των θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου η κάλυψη των οποίων έγινε εκτός διαγωνισμών του ΣΕΠ.


Από το 1994 και μετά οπότε καθορίστικε ο οργανισμός του ΑΣΕΠ ήταν δυνατή η πρόσληψη εκτός διαγωνισμού, κυρίως για συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου οι οποίοι ωστόσο λίγο καιρό μετά μονιμοποιούνταν σε οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.


Τώρα φαίνεται πως όλοι αυτοί οτι όλοι αυτοί οι υπάλληλοι μπαίνουν στο στόχαστρο προς απόλυση.

Το υπ. Παιδείας για την ακύρωση συγχωνεύσεων σχολείων

"Οι σχολικές μεταβολές είναι μια πάγια ετήσια διαδικασία του υπουργείου Παιδείας που γίνονται με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας και τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών".

Τη ν απάντηση αυτή έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου , στο αίτημα των Βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα Θ. Κωνσταντινίδη και Ελένη Γερασιμίδου να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις που αποδεδειγμένα λειτουργούν σε βάρος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και να αποκατασταθεί η οργανικότητα των σχολείων , όπου αυτή έγινε αυθαίρετα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων που εμπλέκονται στην εκπαίδευση.

ΑΣΠΑΙΤΕ: Επιμορφωτικά Προγράμματα Κατάρτισης

Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., συνεχίζει και για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13, την διοργάνωση Επιμορφωτικών Προγραμμάτων Κατάρτισης στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων της Σχολής.
Στόχος των Επιμορφωτικών Προγραμμάτων είναι η παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με αναγνωρισμένη προσφορά στην τεχνική εκπαίδευση, σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την αγορά εργασίας.
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης κάθε επιμορφωτικού προγράμματος, χορηγείται στους συμμετέχοντες επίσημο πιστοποιητικό από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 υλοποιούνται τα παρακάτω Επιμορφωτικά Προγράμματα:
1. «Μεθοδολογίες Επιθεώρησης & Ελέγχου Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Χ.Τ. – Έντυπα τεκμηρίωσης αποτελεσμάτων – Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη – Έκθεση Παράδοσης & Πρωτόκολλα Ελέγχου»
2. «Επικαιροποίηση γνώσεων για την Εναρμόνιση των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων με τα Πρότυπα και την Ισχύουσα Νομοθεσία»
3. «Σχεδιασμός & Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Διασυνδεδεμένων στο Δίκτυο»
Τα επιμορφωτικά Προγράμματα απευθύνονται σε:
• Μηχανικούς και Τεχνολόγους Μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στο επαγγελματικό πεδίο της μελέτης – σχεδίασης – κατασκευής Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.
• Μηχανικούς ειδικότητας συναφούς με αυτή του Ηλεκτρολόγου, που δραστηριοποιούνται στο επαγγελματικό πεδίο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
• Πτυχιούχους Α.Τ.Ε.Ι. ειδικότητας συναφούς με αυτή του Ηλεκτρολόγου, που δραστηριοποιούνται στο επαγγελματικό πεδίο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
• Ελεύθερους Επαγγελματίες Αδειούχους Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάτες
• Τεχνικούς ασφαλείας
• Στελέχη μελετητικών γραφείων, τεχνικών εταιρειών και εταιριών εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού
• Εκπαιδευτικούς
• Κάθε άλλο ενδιαφερόμενο επαγγελματία.
Ημερομηνίες διεξαγωγής καθορίζονται συνεχώς, με βάση τις λίστες εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.ehe-aspete.gr

Εξεταστικά κέντρα ΚΠγ περιόδου Νοεμβρίου 2012

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ PDF
Επισυνάψεις: 

Διέρρευσαν 1.1 UserID και e-mail χρηστών του Facebook

Ένας blogger από την Βουλγαρία, ο Bogomil Shopov, έγραψε στο blog του πως αγόρασε στο διαδίκτυο μια λίστα που περιέχει 1.1 εκατομμύρια User IDs και διευθύνσεις e-mail χρηστών του Facebook για 5 δολάρια!
 
Τα δεδομένα αυτά προήλθαν από κάποια εφαρμογή του κοινωνικού δικτύου και μέχρι πριν από λίγες ημέρες προσφέρονταν έναντι ενός αρκετά μικρού ποσού από έναν χρήστη της ιστοσελίδας Gigbucks με ψευδώνυμο «mertem». Ο Shopov επιβεβαίωσε πως τα στοιχεία της λίστας είναι αληθινά αφού όσες User ID δοκίμασε ανταποκρινόντουσαν σε πραγματικούς χρήστες του κοινωνικού δικτύου. Έγραψε μάλιστα πως σε αυτήν βρήκε και αρκετούς φίλους του.
 
Η αντίδραση του Facebook ήταν άμεση. Το κοινωνικό δίκτυο επικοινώνησε μαζί του την επόμενη ημέρα, θέλοντας να ανακτήσει τα δεδομένα και να ερευνήσει την πηγή της διαρροής και της πώλησης του.
 
Σύμφωνα με τον Shopov, το άτομο που του πούλησε τα δεδομένα του είπε ότι αυτά προέρχονται από μια «δική του» εφαρμογή μέσα στο Facebook, κάτι που ο ίδιος πιστεύει. «Ελέγξαμε κάποια από αυτά τα προφίλ και δεν περιείχαν e-mail» έγραψε στο blog, εξηγώντας πως «αυτές οι πληροφορίες δεν θα μπορούσαν να ληφθούν απλά από την ιστοσελίδα του Facebook».
 
Η ιστοσελίδα Gigabucks πάντως προχώρησε στον αποκλεισμό του χρήστη mertem για παραβίαση των όρων των υπηρεσιών τους, ενώ το Facebook δεν έχει ακόμα προβεί σε δηλώσεις.
Πηγή: techit

ΕΟΠΥY: Νέος κανονισμός παροχών, το τελικό κείμενο

Ανανεώθηκαν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών ΔΕ και μηδενικής προϋπηρεσίας

Πίνακας Κατάταξης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ενημερώσεις:
29-10-2012 : ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04
24-10-2012 : ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16.01, ΠΕ18.41, ΠΕ19/ΠΕ20, ΠΕ32, ΤΕ16.00
12-10-2012: ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ14.04, ΠΕ19/ΠΕ20, ΤΕ01.02, ΤΕ01.06, ΤΕ01.12, ΤΕ01.19
10-10-2012: ΠΕ12, ΠΕ17, ΠΕ18.
01-10-2012: ΠΕ11, ΠΕ16/ΤΕ16, ΠΕ19.
25-09-2012: ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ32, ΠΕ18.41.
06-09-2012: ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ18.41.
03-09-2012.
13-08-2012: Πρώτη ανάρτηση.
Πίνακες Κατάταξης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μηδενικής προϋπηρεσίας
Ενημερώσεις:
29-10-2012 : ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04
24-10-2012: ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16.01, ΠΕ18.41, ΠΕ19/ΠΕ20, ΠΕ32, ΤΕ16.00
12-10-2012: ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ14.04, ΠΕ19/ΠΕ20, ΤΕ01.02, ΤΕ01.06, ΤΕ01.12, ΤΕ01.19
10-10-2012: ΠΕ12, ΠΕ17, ΠΕ18.
01-10-2012: ΠΕ11, ΠΕ16/ΤΕ16, ΠΕ19.
25-09-2012: ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ32, ΠΕ18.41.
06-09-2012: ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ18.41.
03-09-2012.
13-08-2012: Πρώτη ανάρτηση.

Αναβαθμίζεται το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας

«Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να αναβαθμίσει το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας, που διδάσκεται με ελλειμματικό τρόπο στην Ελλάδα, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτικό», ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Τα φαινόμενα βίας, ρατσισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκφοβισμού της κοινωνίας προβληματίζουν ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας», ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός, ο οποίος έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη «να αποτελέσει η θωράκιση της Δημοκρατίας αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας».
«Στόχος ενός δημοκρατικού εκπαιδευτικού συστήματος», είπε ο υφυπουργός, «είναι να διαμορφώσει συνειδητοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες που θα σέβονται το δημοκρατικό πολίτευμα και τους συνταγματικούς θεσμούς».
Έτσι, δρομολογείται η θεσμοθέτηση του ως μαθήματος κορμού και μαθήματος κατεύθυνσης στις τάξεις των Γενικών Λυκείων, των ημερήσιων αλλά και των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) στα νέα ωρολόγια προγράμματα που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά (2013-2014).
Συγχρόνως, προωθείται από την τρέχουσα σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Αγωγής, σχολικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πολιτειακή Παιδεία.
Επίσης, προωθείται από κοινού με τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, Πρόγραμμα για το Σχολείο της Δημοκρατίας, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας και της αξίας της Πολιτειακής Παιδείας στο σχολικό πρόγραμμα και παράλληλα την υποστήριξη μαθησιακών διαδικασιών που θα εμπεδώνουν την ιδιότητα του Πολίτη.
TA NEA