Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΔΟΕ: Κατάργηση της «ποινής» των 2 ετών διαγραφής από τους πίνακες των αναπληρωτών

 
Αρ. Πρωτ: 680 Αθήνα 31/1/2012
Προς
Την Υπουργό Παιδείας
κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Κoιν:
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.

Θέμα: Κατάργηση της «ποινής» των 2 ετών διαγραφής από τους πίνακες των αναπληρωτών
 
Κυρία Υπουργέ,
          Στο άρθρο 59 παρ.17 του Ν.3966/11 μεταξύ άλλων, προβλέπεται διετής ποινή αποκλεισμού των αναπληρωτών συναδέλφων μας, από τους πίνακες, εφόσον δεν αναλάβουν υπηρεσία, εντός 5 ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψή τους.
 Σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει, η οικονομική εξαθλίωση μαστίζει τους εργαζόμενους και η εφαρμογή του νέου μισθολόγιου – βαθμολόγιου μετατρέπει τους μισθούς των εκπαιδευτικών σε προνοιακό επίδομα, η διάταξη αυτή είναι ανεδαφική και τιμωρητική και γι’ αυτό το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά, άμεσα, την κατάργησή της.

Υπουργείο Παιδείας: Ιδρύεται κλάδος ΠΕ 32 Θεατρικών Σπουδών στην Α/βάθμια Εκπαίδευαση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 30/1/2012 (2012-01-30)
--------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

   Σήμερα 30 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) στο Υπουργείο Παιδείας με την στήριξη της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε., των συλλόγων Αποφοίτων Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Θεάτρου Θεσσαλονίκης, του Σ.Ε.Η., της Π.Ο.Θ.Α., της Π.Ε.Α.Ε., , της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, των φοιτητών Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παρά το δριμύ ψύχος οι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα έδωσαν δυναμικό παρόν. Την διαμαρτυρία ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου.
      Στην συνάντηση παρευρέθησαν εκπροσωπώντας το Υπουργείο ο Ειδικός Γραμματέας Μιχάλης Κοντογιάννης, οι σύμβουλοι του γραφείου Υπουργού, Υφυπουργού και Γενικού Γραμματέα, κα Μπούντα, κα Ζνέλη και κύριος Σηφακάκης. Επίσης παρευρέθησαν η Πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ., εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Συλλόγου Αποφοίτων Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.
    Ο κύριος Κοντογιάννης δεσμεύτηκε ότι το Θέατρο θα παραμείνει στην εκπαίδευση με το μοντέλο των 961 Δημοτικών Σχολείων με Ε.Α.Ε.Π. και ότι δεν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών εκ παραδρομής. Ως εκ τούτου θα δημοσιευτεί ΦΕΚ εντός των ημερών που θα καθορίζει την προσθήκη του Θεάτρου ως διακριτού γνωστικού αντικειμένου στην εκπαίδευση με το αντίστοιχο αναλυτικό πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Δεσμεύτηκε επίσης ότι μέσα στην σχολική χρονιά θα ιδρυθεί κλάδος Π.Ε.32 Θεατρικών Σπουδών στην Πρωτοβάθμια (και γενικότερα κλάδοι ειδικοτήτων), χωρίς ομως να αποσαφηνίζει θέματα όπως η διενέργεια του ΑΣΕΠ ή ο αριθμός των οργανικών θέσεων που θα προκύψουν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε μετατάξεις που θα γίνουν από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια κατά το πρότυπο της ίδρυσης κλάδου ΠΕ 19-20.
     Όσον αφορά το μάθημα στην Δευτεροβάθμια ισχύουν όσα αναφέρονται  στο αρχικό ΦΕΚ για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών. Δηλαδή υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα αλλά το Θέατρο δεν έχει ώρες διδασκαλίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των γυμνασίων!
        Το δε «νέο Λύκειο» δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, δεν έχει ψηφιστεί ΦΕΚ για την εφαρμογή του, και γι’ αυτό δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Θα εξετάσουν την πρόταση μας για ανάθεση της θεματικής «Τέχνη και Πολιτισμός» και σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας, πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο των projects.
        Ο σχεδιασμός του Υπουργείου περιλαμβάνει την διεύρυνση των σχολείων με Ε.Α.Ε.Π.- συγκεκριμένα του χρόνου προβλέπεται να λειτουργήσουν 1200 – 1300 Δημοτικά Σχολεία τέτοιου τύπου. Όμως αποσαφηνίστηκε ότι οι ώρες μαθημάτων ειδικοτήτων θα καλύπτονται (αν λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και από δασκάλους.
       Δεν έγινε καθόλου λόγος για το τι θα γίνει μετά την λήξη της χρηματοδότησης από το Ε.Σ.Π.Α., για την αποκλειστική ανάθεση των μαθημάτων Θεάτρου σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας και φυσικά δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο μάθημα Θεάτρου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεων παραμένουν και η ύπαρξή μας στην εκπαίδευση παρά την δεκάχρονη παρουσία μας και προσφορά μας τίθεται εν αμφιβόλω.

      Κατόπιν τούτου καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση. Είναι σίγουρο πως για να καθιερωθεί το Θέατρο και τα αντικείμενα Καλλιτεχνικής Παιδείας και Έκφρασης χρειάζεται αγώνας, πίεση και επιμονή.
         Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους, τους φορείς και τα σωματεία για την στήριξή τους.
         Καλούς αγώνες συνάδελφοι!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων
Κουμουνδούρου 25, 10437, Αθήνα
Τηλ & Φαξ: 210 5229990
Ε: pesyth@pesyth.gr
W: http://www.pesyth.gr/

Οι πρώτες 2.641 θέσεις για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας - Δείτε τις θέσεις ανά περιφέρεια

Οι φόροι δαγκώνουν μισθούς και συντάξεις του Ιανουαρίου - Μείωση του αφορολόγητου και ετήσια εισφορά

ΝΤΙΝΟΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ - tovima.gr 31/1/2012
Αυξάνεται η παρακράτηση λόγω μείωσης αφορολογήτου και ετήσιας εισφοράς - Συνεχίζεται σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για το φορολογικό νομοσχέδιο
Οι φόροι δαγκώνουν μισθούς και συντάξεις του Ιανουαρίου
 
Σημαντικές μειώσεις μισθών θα διαπιστώσουν σήμερα εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα πληρωθούν το μισθό Ιανουαρίου καθώς πλέον υπολογίζεται αυξημένη παρακράτηση φόρου λόγω μείωσης του αφορολογήτου και επιβολής ετήσιας εισφοράς που πλέον θα εισπράττεται μήνα - μήνα.
Για του λόγου το αληθές, ιδιωτικός υπάλληλος που λαμβάνει σε ετήσια βάση μισθούς συνολικού ύψους 15.000 ευρώ θα διαπιστώσει από την 1η Ιανουαρίου 2012 μείωση στο μισθό του κατά 32 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση οι συνολικές απώλειες θα ανέλθουν σε περίπου 450 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα περιληφθεί και η ετήσια εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 που θα παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό του.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ την 1η Ιανουαρίου 2011 το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους ήταν 12.000 ευρώ, πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2012 το αφορολόγητο μειώθηκε κατά 7.000 ευρώ για να διαμορφωθεί πλέον στο επίπεδο των 5.000 ευρώ. Ομως, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, όταν υποβάλλει τη φορολογική δήλωσή του τον Μάϊο του 2012 θα κλειθεί να πληρώσει και έκτακτη εισφορά 150 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011. Κατά συνέπεια μέσα στο 2012 θα επιβαρυνθεί τριπλά, αφού θα δεχθεί περαιτέρω πλήγμα από τη μείωση του αφορολογήτου, θα παρακρατείται η εισφορά του 2012 και θα πληρώσει και την εισφορά του 2011.
Εξάλλου, σήμερα συνεχίζεται ο διάλογος για τη διαμόρφωση των διατάξεων που θα οδηγήσουν σε αλλαγές το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου η πρόταση για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η εφαρμογή νέων αντικειμενικών κριτηρίων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα και αύριο οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να εξετασθούν οι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι φορείς και οι μελέτες των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα στηριχτεί στα πορίσματα των δύο ομάδων τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ. Το ένα πόρισμα αφορά στη φορολογική πολιτική και το άλλο τη φορολογική διοίκηση.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Υπουργείο Παιδείας: Μεταβολές σχολικών μονάδων A/βάθμιας και B/βάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012/13 (ιδρύσεις,καταργήσεις, συγχωνεύσεις)


 

Υπουργείο Παιδείας: Πρεμιέρα στις 21 Μαϊου για τις Πανελλαδικές - Δείτε το πρόγραμμα - Οι αιτήσεις συμμετοχής - Οι αιτήσεις για το ενδοσχολικό Απολυτήριο

Προγραμματισμός των πανελλαδικών εξετάσεων 2012/ Υποβολή Αίτησης - Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ή Αίτησης για ενδοσχολικό απολυτήριο
 
Για το πρόγραμμα των εξετάσεων πατήστε εδώ.
Δελτίο Τύπου
Α. Προγραμματισμός των πανελλαδικών εξετάσεων 2012
Β. Υποβολή Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ή Αίτησης για ενδοσχολικό απολυτήριο
Α. Προγραμματισμός των πανελλαδικών εξετάσεων 2012.
 
α) Στις 18 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία Εξεταστικά κέντρα.
β) Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 21/05/2012, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 22/05/2012. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 16/06/2012 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 11/06/2012.
 
γ) Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 07/06/2012 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
δ) Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 12/06/2012 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Συνημμένα ανακοινώνεται το πλήρες πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2012 και αναλυτικά :
1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2012 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2012 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2012 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄)
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2012 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄)
5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2012 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
Β. Υποβολή Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και υποβολή Αίτησης για ενδοσχολικό απολυτήριο ΓΕΛ
Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Και φέτος η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων- Δηλώσεων Υποψηφιότητας θα είναι ενιαία για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και η προθεσμία ορίζεται από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (επειδή η καταληκτική ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου είναι Σάββατο) για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β). Σε κοινή προθεσμία, που θα ανακοινωθεί έγκαιρα, θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία 10-28 Φεβρουαρίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
Η Αίτηση – Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, είτε από το διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του.
Υπόχρεοι για την υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης κατά περίπτωση είναι :
α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό πανελλαδικά.
β) οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:
i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα,
ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.
γ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο σχολείο τους.
δ) οι απόφοιτοι– κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:
i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους
ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.
ε) για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:
-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.
- οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους.
- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.
στ) όσοι μαθητές της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ επιθυμούν να μην συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις, στο ίδιο διάστημα 10-28 Φεβρουαρίου υποβάλλουν στο Γενικό Λύκειο φοίτησης σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Με την υποβολή αυτής της αίτησης αποδέχονται ότι οριστικά και αμετάκλητα δεν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 και ως εκ τούτου δεν θα αποκτήσουν φέτος βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, οποιοδήποτε επόμενο έτος μετά την αποφοίτησή τους, αν το επιθυμήσουν, μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκείνου του έτους.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
 
  
Για το πρόγραμμα των εξετάσεων πατήστε εδώ.

Πιο ακριβά τα διόδια σε όλη τη χώρα

Από την Τετάρτη αυξάνονται οι τιμές των διοδίων σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι εταιρείες εκμετάλλευσης των εθνικών αυτοκινητοδρόμων.
Στα διόδια της Ελευσίνας και του Ισθμού η διέλευση για τα Ι.Χ. αυξάνεται στα 3,20 ευρώ (από 3,10 ευρώ), ενώ για τα φορτηγά με 2-3 άξονες από 7,90 σε 8,10 ευρώ.

Τα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες θα πληρώνουν 11,40 από 11 ευρώ.

Οι τιμές των διοδίων στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών παραμένουν ίδιες με τις ισχύουσες σήμερα για όλα τα οχήματα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τις κοινοπραξίες, στις Αφίδνες τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1.50 ευρώ, τα ΙΧΕ αυτοκίνητα 2.10 ευρώ, τα φορτηγά 5.30 ευρώ και οι νταλίκες 7.40 ευρώ. 

Στη Θήβα, οι οδηγοί των δικύκλων θα πληρώνουν 1.80 ευρώ, των ΙΧΕ 2.55 ευρώ, των φορτηγών 6.45 ευρώ και στις νταλίκες 9 ευρώ. 

Στην Τραγάνα, τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1.40 ευρώ, τα ΙΧΕ 2 ευρώ, τα φορτηγά 5 ευρώ και οι νταλίκες 7 ευρώ.

Στην Αγία Τριάδα, οι τιμές θα είναι 1.15 ευρώ για τα δίκυκλα, 1.65 ευρώ για τα ΙΧΕ, 4.15 ευρώ για τα φορτηγά και 5.80 ευρώ για τις νταλίκες. Αυξήσεις θα ισχύσουν και στα πλευρικά διόδια.

Αυξήσεις και στην Πελοπόννησο.


Σύμφωνα με την Κοινοπραξια ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Καλαμάτα, τα νέα, αυξημένα διόδια έχουν ως εξής:
Στο Σπαθοβούνι, τα δίκυκλα 1.80 ευρώ, τα ΙΧΕ 2.50 ευρώ, τα φορτηγά 6.40 ευρώ και οι νταλίκες 9 ευρώ.

Στη Νεστάνη, τα δίκυκλα 1.70 ευρώ, τα ΙΧΕ 2.40 ευρώ, τα φορτηγά 6.10 ευρώ και οι νταλίκες 8.50 ευρώ.

Στα διόδια της γέφυρα Μάναρη, τα δίκυκλα 1.30 ευρώ, τα ΙΧΕ 1.90 ευρώ, τα φορτηγά 4.90 ευρώ και οι νταλικες 6.90 ευρώ.


tanea.gr, 30/1/2012

Προσεχώς... σίτιση με κουπόνια στα σχολεία

Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα - Ομολογεί το πρόβλημα του υποσιτισμού η υφυπουργός Παιδείας
 
Προσεχώς... σίτιση με κουπόνια στα σχολεία
 
Μικρογεύματα με κουπόνι σε 18 σχολεία της Αττικής θα παρέχονται από την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται με κρούσματα υποσιτισμού μαθητών. Αυτό ανακοίνωσε στην Βουλή η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας ότι τα μικρογεύματα θα παρέχονται σε όλους τους μαθητές των εν λόγω σχολείων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος στιγματισμού των μαθητών που χρήζουν βοήθειας.

Μάλιστα έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΠΘ αρμοδίως και από τις 13 περιφερειακές διευθύνσεις να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους μαθητές που έχουν εντοπίσει στα σχολεία της δικαιοδοσίας τους. Ωστόσο, το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Αττική και συγκεκριμένα σε σχολεία των περιοχών Ταύρου, πλατείας Βάθη, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Μενιδίου, Μοσχάτου, Δραπετσώνας, Νίκαιας, Ασπροπύργου και Ζεφυρίου.

Τα μικρογεύματα θα περιλαμβάνουν γάλα, μπισκότα δημητριακών, φρούτα και σάντουιτς και όπως διευκρίνισε η κυρία Χριστοφιλοπούλου, θα είναι ελληνικά προϊόντα που θα πληρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής διατροφής.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας «η αρμοδιότητά μας εξαντλείται στο να μπορούμε να δώσουμε σε ένα σχολείο καθ’ ολοκληρίαν ένα μικρογεύμα», κάτι για το οποίο έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες επαφές με τους διευθυντές σχολείων και τους υπευθύνους των κυλικείων. «Ξεκινάμε στα 18 σχολεία ενδεχομένως και την άλλη βδομάδα», είπε αποδίδοντας τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στα «γραφειοκρατικά εμπόδια» που υπήρξαν ώστε να «τρέξουν» οι σχετικές χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, η κυρία Χριστοφιλοπούλου, τόνισε ότι το μέτρο αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα και όπως είπε το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε το σχολικό συμβούλιο, όπου το πρόσωπο - κλειδί είναι οι διευθυντές, οι οποίοι γνωρίζουν ποια παιδιά έχουν ανάγκη βοήθειας και στήριξης. Όπως επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί και η δράση του δικτύου που υπάρχει σε πολλές περιοχές με την στήριξη των ενοριών και των δήμων, ενώ υπάρχουν και τοπικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν με δική τους πρωτοβουλία. Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας, η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε ότι γίνεται προσπάθεια παρεμβάσεων και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όπως στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Παιδική Φτώχεια» από κοινού με τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Μπόλαρη, ώστε η διαπιστωμένη βοήθεια να πηγαίνει απευθείας στην οικογένεια ώστε να μην στιγματίζεται το παιδί.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το ότι έχει δρομολογηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα για τα σχολεία προβληματικών περιοχών, προτείνοντας «να εντοπίσουμε εκείνες τις λίγες οικογένειες που βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, είτε με υποστήριξη στο σχολείο, είτε με απευθείας βοήθεια στην οικογένεια». Σημειώνεται ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνον σε σχολεία της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Υφυπ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου: Τι είπε για την έλλειψη βιβλίων, τη διανομή, τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τον υποσιτισμό

Συνέντευξη της Υφυπουργού Παιδείας σήμερα Δευτέρα 30/1 στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ 9», στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Δημήτρη Σταυρόπουλο

Για την έλλειψη βιβλίων:
«Το ποσοστό 3% που είναι πανελλαδικά, αφορά κυρίως στο λεκανοπέδιο. Τελειώνουμε με αυτό, δίδονται τα βιβλία φέτος πολύ αργά. Με το χέρι στην καρδιά,  θέλω να πω ότι υπήρξε μία απανωτή κακοδιαχείριση, ατυχία πέρυσι και απαράδεκτη ως εγκληματική καθυστέρηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επειδή ο οργανισμός ήταν σε κατάσταση συγχώνευσης, έφευγαν οι άνθρωποι για να συνταξιοδοτηθούν και υπήρξαν κάποιες αλλαγές στις επιτροπές. Όλο αυτό το πληρώσαμε ακριβά. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πονάμε πολύ για αυτό και έχουμε κάνει κάθε τι το δυνατόν για να βελτιώσουμε και μέσα από το λάθος μας, μέσα από το πάθημα, να έχουμε και κέρδος. Όλοι στο Υπουργείο Παιδείας είμαστε πάνω στο πρόβλημα. Θα δείτε ότι εκτός από τη διανομή πόρτα- πόρτα που θα γίνει την επόμενη χρονιά,  σε συνεργασία και διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, θα πάμε σε αλλαγές στα βιβλία».
Για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν 21η Μαϊου:
«Νωρίτερα από ποτέ βγαίνει το πρόγραμμα. Νωρίτερα από ποτέ ξέρει ο μαθητής τι δίνει, πότε το δίνει ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά, μαζί και με άλλα βοηθήματα που έχουμε, να είναι νηφάλια, να είναι όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα και να προγραμματιστούν καλύτερα, χωρίς στρες. Έχει σημασία να είμαστε από νωρίς οργανωμένοι. Έχουμε φάει απίστευτες ώρες για να μπορέσουμε αυτό το σύνθετο πράγμα να το οργανώσουμε και να το κάνουμε έγκαιρα».
Για τα κρούσματα υποσιτισμού σε σχολεία και την έλλειψη θέρμανσης:
«Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, τη διανομή μικρογευμάτων, το έχουμε ήδη ξεκινήσει από τις γιορτές. Σύντομα θα δείτε ότι σε σχολεία που είναι σε πολύ δύσκολες περιοχές θα γίνει διανομή μικρογευμάτων.
Δεν είναι αρμοδιότητα του Υπ. Παιδείας και ούτε και πρέπει. Το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι Υπουργείο Αλληλεγγύης. Υπάρχει το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασία, με το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Υπάρχει η Εκκλησία, υπάρχει ο Δήμος.
Κάνουμε κάθε τι το δυνατόν για κάτι στο οποίο δεν έχουμε αρμοδιότητα. Για τη θέρμανση,  αρμόδιοι είναι οι Δήμοι και εμείς είμαστε από πάνω, συζητούμε και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις.
Από εκεί και πέρα, εκείνο που αξίζει τον κόπο να γίνει τώρα είναι να μπει ένα «stop» στην ακραία λιτότητα που μας φέρνει εκεί που μας φέρνει. Ο καθένας, από το πόστο που είναι, είτε είναι Δήμαρχος, είτε είναι Υπουργός, είτε είναι Υφυπουργός, είτε είναι Γραμματέας,  ό,τι και αν είναι, πρέπει να κάνει κάθε τι το δυνατό. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία μεγάλη μάχη όμως και η μεγάλη μάχη είναι ότι δεν μπορεί άλλο αυτός ο λαός να θυσιαστεί».
Για το πολιτικό σύστημα:
«Πρέπει συνολικά ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να κάνουμε αλλαγές. Να βάλουμε το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα, να νιώσει ο κόσμος  ό,τι όποιο βάρος έχει σηκώσει, να το έχει σηκώσει πιο δίκαια από το παρελθόν και να νιώσει ο κόσμος ότι κάπου πάμε, κάπου οδηγεί αυτό το πράγμα.
Και αυτά που παίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι πάρα πολύ σημαντικά για το μέλλον του τόπου μας.
Αν κάποιοι άνθρωποι- που θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνονται πολύ διαφορετικά από ότι μέχρι τώρα- δεν δώσουμε μία μάχη να αλλάξει ριζικά και συθέμελα, έχω δύο επιλογές βλέποντας αυτά: ή να σηκωθώ να φύγω ή να αγωνιστώ.
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει πρώτα να δείξουν το «καλό παράδειγμα» και να ανεβάσουν στο διαδίκτυο τα πραγματικά οικονομικά τους. Πρέπει τώρα να αλλάξει ριζικά ο τρόπος χρηματοδότησης και να υπάρξει διαφάνεια για το παρελθόν στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων».
Για το ΠΑΣΟΚ:
«Χρειαζόμαστε ομαδικότητα και αλληλεγγύη που την έχουμε χαμένη. Δεν είναι ένας, είμαστε πολλοί. Ένας θα μπει μπροστά.
Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι θα αναδειχθεί αυτό το πρόσωπο και θα έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει και να κάνει ομαδική δουλειά. Ένα μέρος των λαθών είναι ότι είχαμε μία επίφαση δημοκρατικότητας και συζητήσεις χωρίς να καταλήγουμε ομαδικά στις αποφάσεις».
Με ποιον θα συμπορευτεί εφόσον είναι υποψήφιοι ο Μ. Χρυσοχοϊδης και ο Ε. Βενιζέλος:
«Αν είναι αυτοί οι δύο, προφανώς θα πάω με τον Β. Βενιζέλο. Η ουσία της πολιτικής δεν κρίνεται μόνο από τα πρόσωπα. Δεν αλλάζουν τα κόμματα μόνο από τα πρόσωπα. Είναι άξιοι και οι δύο συνάδελφοι. Εδώ πρέπει να αλλάξουμε δομές, διαδικασίες, αντιλήψεις και νοοτροπίες. Τον πολίτη δεν τον νοιάζει ποιος θα πάει μπροστά. Να του λύσει τα προβλήματα τον νοιάζει».

ΟΛΜΕ ''Διαμαρτυρία για τις δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου''

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ,  κα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
 Ξεπέρασε κάθε όριο η Υπουργός Παιδείας στη δημόσια ομιλία της
στην εκδήλωση «Για την Ελλάδα τώρα», στις 20/1/12.
Συγκεκριμένα:
  • Είπε συνειδητά απαράδεκτα ψέματα:
«34 χρόνια δεν έχει αξιολογηθεί δάσκαλος και καθηγητής σε αυτή τη χώρα. Ξεκινήσαμε μόλις ανέλαβα την αξιολόγηση. Ξεκινήσαμε την αξιολόγηση στα σχολεία, έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Πρώτα η αξιολόγηση του σχολείου και μετά η αξιολόγηση του δασκάλου. Είπα τον πρώτο χρόνο εθελοντικά, τον δεύτερο υποχρεωτικά. Δήλωσαν μερικές χιλιάδες σχολεία μέσα σε μια βδομάδα. Μπήκαν μέσα στα σχολεία με ξύλα, με ρόπαλα, χτύπησαν καθηγητές, έβαλαν μέχρι και φωτιές. Τα χιλιάδες σχολεία μέσα σε μια βδομάδα έγιναν 500. Δεν υπήρξε μια ανακοίνωση κόμματος, μια διαμαρτυρία από την τοπική κοινωνία».
Αλήθεια, πότε έγιναν αυτά, κα Διαμαντοπούλου; Σε ποια σχολεία; Γιατί τόση λάσπη στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών; Επειδή δεν είναι το «καλό παιδί» του Υπουργείου να συμφωνεί μαζί σας στην επιβολή της πιο αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, που διαλύει την ελληνική εκπαίδευση και εξοντώνει τους εκπαιδευτικούς; Αλλά και αν, όπως εσείς λέτε, έγιναν αυτά και διαμαρτύρεστε σήμερα για το ότι δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία, σας ρωτάμε: εσείς πότε τα καταγγείλατε δημόσια;
Διαβάστε περισσότερα … εδώ

Χαράτσια από το παρελθόν: Έρχονται τα εκκαθαριστικά για ΕΤΑΚ και ΦΑΠ 2010 και 2011

Ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες η αποστολή των ειδοποιητηρίων για το ΕΤΑΚ του 2009, καθώς και για το ΕΤΑΚ του 2010 και του 2011.

Στην αποστολή των εκκαθαριστικών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, θα υπάρξει χρονική απόσταση ώστε να μην κληθούν οι φορολογούμενοι να τα πληρώσουν όλα μαζί.

1) ΕΤΑΚ 2009: Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι, περιμένουν χρόνια και χρόνια για το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2009. Στην πλειονότητά τους τα εκκαθαριστικά που θα έρθουν είναι μηδενικά και τα δημόσια έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

2) ΦΑΠ 2010: Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.

3) ΦΑΠ 2011: Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι φόροι στα ακίνητα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό όπου έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση όλοι οι φόροι ακινήτων να ενοποιηθούν και να ενσωματωθούν με τις αναγκαίες προσαρμογές στο ειδικό τέλος ακινήτων.

Παράλληλα, η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή παραλείψεις που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.

tanea.gr, 30/1/2012

Πολικές θερμοκρασίες, βοριάδες και παγετός - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός στα ηπειρωτικά και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, εντάσεως έως και 9 Μποφόρ τοπικά, θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα Δευτέρα. Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Πολικές θερμοκρασίες, βοριάδες και παγετός
Η ΕΜΥ προβλέπει κατά διαστήματα ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην Ανατολική Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο, αλλά και ασθενείς χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και ανατολικής Στερεάς.
Στην Αττική τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι νεφώσεις με χιονόνερο στα νοτιότερα και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 05 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ υπάρχει και πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο δείχνει από -02 έως 04 βαθμούς Κελσίου.
Προβλήματα στην ακτοπλοΐα
Μετ' εμποδίων διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων, λόγω ενίσχυσης των ανέμων.
Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στην πορθειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας,ενώ από Πειραιά δεν θα γίνει το πρωϊνό δρομολόγιο του υδροπτέρυγου για Πόρο,Υδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες.
Επίσης δεν θα εκτελεστεί το δρομολόγιο του πλοίου "Πανόραμα" από Μαρμάρι για Ραφήνα.
Η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία προβλέπει τις επόμενες ώρες θυελλώδεις ανέμους στη θάλασσα των Κυθήρων και το βορειοανατολικό Αιγαίο που κατά τόπους θα φθάσουν τα 9 με 10 μποφόρ.
Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Σε Μακεδονία και Θράκη Θα επικρατήσουν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολική 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς κελσίου, ενώ τοπικά θα σημειωθεί ολικός παγετός.
Στα νησιά Ιονίου, την Ηπειρο, την Δυτ. Στερεά και Δυτ.Πελοπόννησο θα υπάρχουν νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο τοπικά από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Στην Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατ.Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα ή χιονόνερο στα νοτιότερα και χιονοπτώσεις στις βορειότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 και τοπικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 και στα δυτικά 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα νότια, όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα νότια 5 με 7 και στα βόρεια 8 με 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Για αύριο Τρίτη 31 Ιανουαρίου στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, την ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχουν νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα.
Στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 Μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.
Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα.
Στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα επικρατήσουν νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Για την υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και βροχές ή χιονόνερο στις νοτιότερες περιοχές, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ και βαθμιαία στο Ιόνιο 8 και πιθανώς τοπικά τα 9. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κυρίως την νύχτα και το πρωί, που τοπικά στα ηπειροτικά θα είναι ισχυρός.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πως να ντύνετε τα παιδάκια όταν κάνει κρύο

Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από αυτόν τον χιονιά. Πάνε σχολείο, βγαίνουν έξω, παίζουν ιδρώνουν, ξαναμπαίνουν μετά κάπου ζεστά.

Οι γονείς οφείλουν να ξέρουν πως πρέπει να ντύνουν τα παιδιά τους σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, γιατί το κρύωμα και οι ασθένειες καραδοκούν...

Οι γονείς λοιπόν αναρωτιούνται (ειδικά οι νέοι γονείς) “πως να ντύσω το παιδί μου όταν έχει κρύο; Να το ντύσω βαριά; Να το ντύσω σαν ...κρεμμύδι; θα το προστατεύσω ή θα ιδρώνει και θα αρρωστήσει;”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.iatropedia.com

Επιδείνωση ώρα με την ώρα του καιρού - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία - Δείτε την πρόγνωση μέχρι και την Τετάρτη

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΑΠ και το τέλος ακινήτων, για το 2012.

Ισάριθμοι αναφέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ενώ ήδη ένας στους έξι καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεων.

    Επιπλέον, το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (άνω του 60%) κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30%.

    Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της «Κάπα Research» για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παρουσιάστηκε στο 29ο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας από το γενικό διευθυντή της Εταιρείας, Τάσο Γεωργιάδη.

    Αναλυτικότερα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

    - Το 50,8% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι «μάλλον ή σίγουρα» δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον επόμενο χρόνο τους φόρους στα ακίνητα (ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ, ΦΑΠ, κλπ.). έναντι 45,9 % που εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

    - Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου το οποίο «τρέχει» ακόμα.

    - Το 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις, ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».

    - Σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων (94 %) έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία. Ένας στους τέσσερις διαθέτει κατοικία που ήταν νοικιασμένη και ξενοικιάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα επαγγελματικά ακίνητα είναι 8,9 %.

    -Τα εισοδήματα μειώθηκαν και από τις μειώσεις ενοικίων που γίνονται ύστερα από συμφωνία των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές. Στα σπίτια οι μειώσεις ξεκινούν από 10 % (για το 29 % των περιπτώσεων), στο 63 % των περιπτώσεων το ποσοστό μείωσης ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 %, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φθάνει και στο 50 %. Στα καταστήματα, αντίστοιχα, μειώσεις ενοικίων από 20 ως 30 % έγιναν στο 62 % των περιπτώσεων.

    - Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (ποσοστό 8,8 %) ή στην αντικειμενική (6,6 %). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4 %).

    - Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντιστοιχεί σε ένα ως τέσσερα ενοίκια ετησίως! Δηλαδή έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων πηγαίνει για το τέλος ακινήτων, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις (φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, Δημοτικά τέλη, κλπ., αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις όπως ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστ/κά ηλεκτρολόγων, ζημιές, απλήρωτα μισθώματα κλπ.)

    - Γενικά, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για εκμίσθωση είναι ασύμφορο.

    Ειδική έρευνα έγινε επίσης για το ενεργειακό πιστοποιητικό που από εφέτος έγινε υποχρεωτικό και για τις μισθώσεις ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι το 70 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για την πράσινη οικονομία:

    - Το 64 % διαφωνούν με το ενεργειακό πιστοποιητικό.

    - Το 87 % το αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των ιδιοκτητών και θεωρούν ότι θεσπίστηκε για εισπρακτικούς και όχι για ενεργειακούς λόγους.

    - Εννιά στους δέκα εκτιμούν ότι θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά ακινήτων και οκτώ στους δέκα συμφωνούν με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για αναβολή του μέτρου, λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς και για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των επιθεωρητών που όρισε το ΥΠΕΚΑ.

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Εισαγωγή της Ιταλικής Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια, υπό συζήτηση

Απαντώντας στην Αναφορά της Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Σκραφνάκη Μαρίας σχετικά με τη διδασκαλία των Ιταλικών, ως β’ ξένη γλώσσα, στα Δημοτικά καθώς και για τις προϋποθέσεις διδασκαλίας της Ιταλικής γλώσσας στο Γυμνάσιο η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Έφη Χριστοφιλοπούλου, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Αναφορικά με την εισαγωγή της Ιταλικής Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως γλώσσα επιλογής, το θέμα αυτό θα τεθεί υπό συζήτηση -επανεξέταση, εφόσον πραγματοποιηθεί νέα συνολική αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων.
Για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο, ισχύει η αρ. 711037Γ2/27-06-2011 (ΦΕΚ Β' 1575) Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές του Γυμνασίου θα διδάσκονται ως β' ξένη γλώσσα την Γαλλική ή την Γερμανική ή την Ιταλική ή την Ισπανική (παράλληλη διδασκαλία. Η δημιουργία τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας ξένης γλώσσας θα γίνεται με τις εξής προϋποθέσεις:
α) Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη δημιουργία τμήματος είναι δεκαπέντε (15). Σε περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών (νησιωτικότητα, ορεινότητα, δυσχέρειες πρόσβασης, κλπ.) μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα με ελάχιστο αριθμό δώδεκα (12) μαθητών μετά από απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και
β) Η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που θα διδάσκονται οι μαθητές.
Για την Α' τάξη του Γυμνασίου, οι Διευθυντές μετά τη συγκέντρωση των ενυπόγραφων σημειωμάτων των μαθητών που φοιτούν στη ΣΤ' Δημοτικού για τη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν και λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω προϋποθέσεις, προβαίνουν στη δημιουργία τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας.
Εφόσον, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δε δημιουργηθούν τμήματα για τους μαθητές της Β' και Γ' τάξης του Γυμνασίου του σχολικού έτους 2011-2012, οι μαθητές έχουν τις εξής δυνατότητες: -ή να ισχύσει το Π.Δ. 188/1985 (παρ. 1, άρθρο 2) -ή μετεγγραφή του μαθητή σε όμορο Γυμνάσιο που θα διδάσκεται η ίδια γλώσσα που διδασκόταν ο μαθητής.
Στο Λύκειο θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής της ξένης γλώσσας μεταξύ αυτών που διδάχτηκαν στο γυμνάσιο τα παιδιά, με την προϋπόθεση πάντα μόνιμου εκπαιδευτικού είτε με οργανική θέση είτε στη διάθεση του οικείου ΠΥΣΔΕ.
Σχετικά με τον διορισμό εκπαιδευτικών, κλάδου ΠΕ-34 Ιταλικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την αναγνώριση και μοριοδότηση της διδακτικής προϋπηρεσίας αυτών, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ι. Κατά τη διαδικασία του διορισμού των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λαμβάνονται υπόψιν τα κενά που δηλώνουν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι εγκεκριμένες πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και όχι ο αριθμός δηλώσεων των μαθητών κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Οι εν λόγω δηλώσεις των μαθητών γίνονται στις εκάστοτε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει των οποίων οι Διευθυντές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωστοποιούν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου τα λειτουργικά τους κενά.
II, Στην παρ. 4 του άρθρου 41, του Ν. 3762/2009 (ΦΕΚ 75/15.5.2009 τ, Α'), με θέμα «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευόμενων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις», καθορίζεται ότι: «4. Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ1 Θεολόγων, ΠΕ2 Φιλολόγων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών (όλες οι ειδικότητες), ΠΕ5 Γαλλικών, ΠΕ6 Αγγλικών, ΠΕ7 Γερμανικών και ΠΕ11Φυσικής Αγωγής και απασχολούνταν στα ΤΕΕ Μαθητείας Α' και Β' κύκλου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τα οποία αντικατέστησαν με την κοινή υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. 40026/17.2.1999 (ΦΕΚ 171 Β72.3.1999) τις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. της παραγράφου 11 του άρθρου 9 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α'), εντάσσονται, μετά από αίτηση τους, στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α') από το σχολικό έτος 2009-2010. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων υπολογίζεται από 17.2.1999 μέχρι το μισό του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου (11 ώρες εβδομαδιαίως). Οι ανωτέρω αποκτούν δικαίωμα διορισμού σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από το σχολικό έτος 2010 - 2011, η δε προϋπηρεσία τους, όπως αναγνωρίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, υπολογίζεται ως πραγματική, κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α').
Πέραν των ανωτέρω, η προϋπηρεσία εκπαιδευτικού που έλαβε χώρα σε οποιοδήποτε Υπουργείο και Δημόσιο Φορέα μπορεί να προσμετρηθεί κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρυθμίσεως.»
dictyo.gr

Υπουργείο Παιδείας: Η Εγκύκλιος και τα έντυπα αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση Προϊσταμένων των Τμημάτων Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. των Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 
ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση Προϊσταμένων των Τμημάτων Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. των Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης».
 
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 15, του άρθρου 24, του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/τ.Α’).
2. Τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 2 του ν.2986/2002 ( ΦΕΚ 24 τ. Α΄) «Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ……και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 3467/2006 (ΦΕΚ 128 τ.Α’) «Επιλογή στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης, ρύθμιση θεμάτων διοίκησης και εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
3. Την υπ’ αριθμ. 138580/Η/2-12-2011 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας Διά Βίου μάθησης και Θρησκευμάτων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου» (ΦΕΚ 2748 τ. Β΄).
4. Την αριθ. Φ.351.1/1/1983/Δ1/10-1-2012 Υπουργική απόφαση «Τοποθέτηση σχολικών συμβούλων προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.)».
Καλούμε
Τους σχολικούς συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν στη θέση του Προϊσταμένου του Τμήματος Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής, εντός τριών (3) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, ήτοι έως 30-1-2012.
 Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες τις συγκεντρώνουν και τις αποστέλλουν ταχυδρομικά στην υπηρεσία μας.
Για την ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ, αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων αποστέλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της υπηρεσίας μας (
dppe@minedu.gov.gr) αρχείο excel με τα ονόματα των ενδιαφερομένων σχολικών συμβούλων.
Oι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την παρούσα πρόσκληση με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
 
                                                                                      Η  ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 
                                                                       ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ           
1. Περιφερειακές Διευθύνσεις  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης
      
2. Σχολικούς Συμβούλους Α/θμιας Εκπ/σης
     (Μέσω των  αντίστοιχων Περιφερειακών  Δ/νσεων Εκπαίδευσης )
3. ΠΕΣΣ (Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων)
    Ξενοφώντος 15Α (7ος όροφος) Αθήνα, 105 57
Εσωτερική διανομή
1.Γραφείο κ. Υπουργού                                        
2. Γραφείο κ. Υφυπουργού
3. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
4. Δ/νση Προσωπικού Π.Ε -Τμήμα Ε΄  
5. Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών
     

Υπουργεία: Καταργείται το 44% των θέσεων «χαμηλών προσόντων» για να επιτευχθούν οι 150.000 απολύσεις

Το Μνημόνιο2 επιφυλάσσει και νέα μέτρα για τους δημόσιους υπάλληλους.
 
Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, να αλλάξει ο κανόνας του πέντε προς ένα μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων, να περιοριστούν οι ένστολοι και οι στρατιωτικού και να μπούν λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, ζητεί η Τρόικα, όπως προκύπτει από το Μνημόνιο 2, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015.

Η απαίτηση αυτή, που, όπως όλα δείχνουν, έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στους φορείς του Δημοσίου οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν υπό νέες συνθήκες.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού, μέσω της μεταρρύθμισης του κράτους και την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μάλιστα με την οποία θα ανατίθεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό η ευθύνη της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, αναμένεται να συζητηθεί στη προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή των επιτελικών λειτουργιών των υπουργείων, γεγονός που εκτιμάται ότι απαιτεί, εκτός των άλλων, και προσωπικό «υψηλής κατά κανόνα κατάρτισης». Η απόφαση αυτή είναι απολύτως βέβαιον ότι θα οδηγήσει- μέσω και της αξιολόγησης του προσωπικού-, στη δραστική μείωση των θέσεων των υπαλλήλων «χαμηλών προσόντων».
 

Ήδη, στη «Λευκή Βίβλο» που έχει δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να αποτελέσει το «μπούσουλα» της μεταρρύθμισης του κράτους, προτείνεται, σε πρώτη φάση, η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων της κεντρικής διοίκησης στις οποίες υπηρετούν υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προτείνεται, δηλαδή, η κατάργηση του 44% των κενών οργανικών θέσεων των υπουργείων.

«Εν συνεχεία», επισημαίνεται, «θα πρέπει οι νέοι οργανισμοί να λαμβάνουν υπόψη τον επιτελικό χαρακτήρα των υπουργείων και να μεριμνούν για την στελέχωσή τους με υψηλών προσόντων, γνώσεων και δεξιοτήτων προσωπικό». Εκτιμάται, από την άλλη πλευρά, ότι «το προσωπικό των υπουργείων είναι γερασμένο με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας».
 

Με δεδομένο ότι η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί διακηρυγμένο στόχο, στη «Λευκή Βίβλο» θεωρείται επιβεβλημένη και «η αύξηση της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης, γεγονός που θα επιτρέψει την εισροή νέου ανθρώπινου κεφαλαίου στην κεντρική διοίκηση δίχως συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος».
 

Για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αύξηση της κινητικότητας θα πρέπει να παρακαμφθεί το εμπόδιο της ύπαρξης πολλών διαφορετικών κλάδων σε όλο το εύρος της διοίκησης. Οι κλάδοι που προβλέπονται σήμερα στην κεντρική διοίκηση ανέρχονται σε 1.347, αριθμός που καθιστά την με ενιαίο τρόπο διοίκησή τους αδύνατη.

Πρέπει να επισημανθεί βεβαίως, ότι υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι δεν είναι καλυμμένοι, δεν υπηρετεί σε αυτούς κανείς υπάλληλος, και επομένως δεν υφίστανται στην πράξη. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη των πολλών κλάδων εκτιμάται ότι ακινητοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους στον φορέα στον οποίο εισήχθηκαν αρχικά όταν έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι.

Ετσι για παράδειγμα, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του κλάδου υποδοχής για την μετάταξη ενός υπαλλήλου από έναν κλάδο σε έναν άλλο.

Προτείνεται, ως εκ τούτου, η δημιουργία διυπουργικών κλάδων, γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, στους οποίους θα εντάσσονται οι υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίοι θα μπορούν εν συνεχεία να υπηρετούν σε όποιο φορέα της διοίκησης προκύπτει ανάγκη στελέχωσης.

Η δημιουργία διυπουργικών κλάδων στους οποίους θα συγχωνευτούν οι υπάρχοντες κατακερματισμένοι και αναχρονιστικοί κλάδοι είναι το μέσο που θα οδηγήσει προς την εφαρμογή της έννοιας του κρατικού υπαλλήλου, οποίος θα μπορεί να υπηρετεί σε όποια θέση προκύπτει η οποία ταιριάζει στα προσόντα του, τις γνώσεις και τις δεξιότητές του.

Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως βέβαιον ότι θα υποχρεώσουν ένα σημαντικό αριθμό υπαλλήλων «χαμηλών κυρίως προσόντων», των οποίων οι οργανικές θέσεις θα καταργηθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπουργείων, να πάρουν το δρόμο της απόλυσης.

Η απόλυση αυτή, βεβαίως, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος του 2012 και στην περίπτωση κατά την οποία οι αρμοδιότητες που επιτελούν οι υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν δεν εκχωρηθούν τον ιδιωτικό τομέα ή στην αυτοδιοίκηση.

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - Νέες διευκρινίσεις για την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους βαθμούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 15
106 74, Αθήνα
Τηλ.: 213-1313394, -378, -373, -212
Fax : 210-3389143

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους βαθμούς βάσει των μεταβατικών διατάξεων (άρθρο 28) του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’/ 27-10-2011)
Κατόπιν πολλών ερωτημάτων δημοσίων υπηρεσιών και σε συνέχεια της υπ΄ αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.31.17/882/οικ. 21500/31.10.2011 (ΑΔΑ:45ΒΣΧ-Β5Α) εγκυκλίου μας και προκειμένου να εφαρμοστούν ορθά και με ενιαίο τρόπο οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.4024/2011, σας διευκρινίζουμε τα εξής:
- Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ως άνω νόμου, δεν κάνουν διάκριση μεταξύ δοκίμων ή μη, αλλά παρέχουν το δικαίωμα σε όλους τους υπηρετούντες υπαλλήλους να καταταγούν στους νέους βαθμούς ανάλογα με το συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας τους.
Το γεγονός ότι ορισμένοι δόκιμοι υπάλληλοι θα καταταγούν σε βαθμό ανώτερο του εισαγωγικού, λόγω αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας για τη μισθολογική τους εξέλιξη ή λόγω αναγνωρισμένου και συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου, δεν έχει ως συνέπεια την απαλλαγή τους από τη διετή δοκιμαστική υπηρεσία, την οποία υποχρεωτικά πρέπει να διανύσουν προκειμένου να μονιμοποιηθούν.
Ως εκ τούτου, οι υπηρετούντες την 1-11-2011 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου βαθμολογίου-μισθολογίου) δόκιμοι υπάλληλοι θα καταταγούν βάσει της αναγνωρισμένης τους υπηρεσίας λαμβάνοντας επίσης υπόψη και την κατοχή τυχόν αναγνωρισμένου και συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και θα διανύσουν το υπολειπόμενο διάστημα της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας στο βαθμό κατάταξής τους.
- Όσον αφορά την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 28 σχετικά με την κατάταξη των υπαλλήλων που έχουν κάνει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία μετά την κτήση του τυπικού προσόντος της ανώτερης κατηγορίας, ως ημερομηνία για τον υπολογισμό του πέραν της δεκαετίας χρόνου, θα ληφθεί υπόψη η ημερομηνία κτήσης του τυπικού προσόντος της ανώτερης κατηγορίας.
Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους που έχουν κάνει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία, για τους οποίους ο μη υπολογισμός στο συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας τους του μισού του πέραν της δεκαετίας χρόνου που διανύθηκε με τυπικό προσόν κατώτερης κατηγορίας, θα είχε ως συνέπεια την κατάταξή τους σε βαθμό χαμηλότερο απ’ αυτόν που θα κατατάσσονταν εάν παρέμεναν σε χαμηλότερη κατηγορία, η κατάταξή τους τελικά θα γίνει δυνάμει της επιφύλαξης που θέτει η διάταξη της παρ.3, δηλ. στο βαθμό που θα κατατάσσονταν αν παρέμεναν στην κατώτερη κατηγορία χωρίς ωστόσο να υπολογίζεται και πλεονάζων χρόνος στο βαθμό αυτό.
Άλλωστε, εάν αναγνωριστεί ο πλεονάζων χρόνος και στις περιπτώσεις ενεργοποίησης της ως άνω επιφύλαξης, θα προκύψουν φαινόμενα άνισης μεταχείρισης μεταξύ αφενός των υπαλλήλων για τους οποίους δεν θα εφαρμοστεί η σχετική επιφύλαξη και αφετέρου των υπαλλήλων που εμπίπτουν στην επιφύλαξη αυτή και θα καταταγούν εξ αυτού του λόγου σε ανώτερο βαθμό.
- Η κατάταξη των υπαλλήλων που κατά την 1.11.2011 ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατόπιν επιλογής από το αρμόδιο όργανο και έχουν τον απαιτούμενο χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 7, ήτοι τουλάχιστον 20 έτη υπηρεσίας, γίνεται στο Βαθμό Α΄, λαμβάνοντας ως αφετηρία για τον υπολογισμό του πλεονάζοντος χρόνου στο βαθμό αυτό το όριο της παρ. 7 του άρθρου 7, δηλ. τα είκοσι (20) έτη υπηρεσίας.
Επίσης, όσοι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν ως προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες βάσει των διατάξεων της παραγράφου 1β του άρθρου 51 του ν. 3905/2010, εμπίπτουν στην έννοια της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 28 και θα καταταγούν στο βαθμό Α’, καθόσον κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του νόμου αυτού ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης και ορίστηκαν από το όργανο το οποίο προβλέφθηκε εν προκειμένω ως αρμόδιο από τις εν λόγω διατάξεις του ν. 3905/2010.
- Για την κατάταξη των υπαλλήλων που έχουν αθροιστικά τις ιδιότητες του κατόχου αναγνωρισμένου και συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου και του αποφοίτου της Ε.Σ.Δ.Δ. ή Ε.Σ.Τ.Α., σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 1 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» θα εφαρμοστεί η ευνοϊκότερη ρύθμιση, καθώς και η μισή χρονική ρύθμιση της επόμενης ευνοϊκότερης ρύθμισης.
- Τέλος, η βαθμολογική κατάταξη των αποφοίτων της ΚΑ’ Εκπαιδευτικής Σειράς της Ε.Σ.Δ.Δ και της Δ’ Εκπαιδευτικής Σειράς της Ε.Σ.Τ.Α. κατά το διορισμό τους στις υπηρεσίες, θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν.4024/2011, ήτοι θα καταταγούν στο Βαθμό Δ’, με πλεονάζοντα χρόνο τον χρόνο φοίτησής τους στις ως άνω Σχολές.
Κατόπιν τούτου, όσες Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού διαπιστώσουν ότι η κατάταξη των υπαλλήλων τους δεν έγινε σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει να προβούν στη διόρθωση των συγκεκριμένων διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης των υπαλλήλων τους.
Οι Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού των Υπουργείων παρακαλούνται να κοινοποιήσουν άμεσα την παρούσα εγκύκλιο στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εποπτεύουν και να παράσχουν κάθε συνδρομή για την εφαρμογή της.

Ο Υφυπουργός
Ντίνος Ρόβλιας

Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία της πιλοτικής εφαρμογής

 Δελτίο Τύπου     

Σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία της πιλοτικής εφαρμογής
Το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Α.Ε.Π.) για δώδεκα  ώρες την εβδομάδα από το σχολικό έτος 2010-11.
Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής έχει περιληφθεί και διδάσκεται στα 99 Δημοτικά Σχολεία της πιλοτικής εφαρμογής, όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση της 13/09/2011 (Φ.12/819/104706/Γ1/13-9-2011) για το ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των μαθημάτων των πιλοτικών σχολείων.
Σημειώνεται ότι για το μάθημα έχει διαμορφωθεί Νέο Πρόγραμμα Σπουδών και Οδηγός για τους εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει για όλα τα μαθήματα. Επίσης, το μάθημα περιλαμβάνεται στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών που πραγματοποιούνται στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, ειδικά για τα πιλοτικά σχολεία.
Με Υπουργική απόφαση, που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας, θα περιληφθεί  το συγκεκριμένο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Θεατρικής Αγωγής, όπως έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται, στο πλαίσιο των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και έχει ήδη αναρτηθεί στην  ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου .

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι… ανακατεμένα; Ποιος το αποφάσισε και για ποιο λόγο;

Κοιτάζοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι... μπερδεμένα μεταξύ τους! Ποιος, όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο ανακάτεψε τα γράμματα; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή! Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και....
περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.
Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το πρόβλημα παρουσίαζαν κυρίως τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να… μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτολόγιο!
Αυτό ήταν! Η σκέψη του ήταν… μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το… μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη… απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να… ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Και -ω! του θαύματος- τα «κολλήματα» στα γράμματα εξαφανίστηκαν! Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ 10ΣΕΛΙΔΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ: Τι προβλέπει το «νέο μνημόνιο» για Δημόσιο, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα

Την πιστή και άμεση εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ζητεί -εν όψει της κατάρτισης της νέας δανειακής σύμβασης- η τρόικα από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό, Λoυκά Παπαδήμο.

Στο δεκασέλιδο υπόμνημα των δανειστών μας με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2012, που βρίσκεται από χθες στα χέρια των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί (και ψηφιστεί από τη Βουλή).
Ωστόσο, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, οι δανειστές ζητούν άμεσα μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μείωση των επικουρικών συντάξεων και αυξήσεις στις αντικείμενες αξίες ακινήτων, οι οποίες μάλιστα να ισχύσουν και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, το νέο πακέτο μέτρων, που θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης των αρχηγών με τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να γίνει εκτός απροόπτου αύριο, και η υιοθέτηση του οποίου αποτελεί το «διαβατήριο» για την εκταμίευση της δόσης των 89 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25 % έως την 1η Ιουνίου του 2012, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
  • Μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης.
  • Αρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους.
  • Κατάργηση των ρυθμίσεων (που έχουν ήδη ψηφιστεί) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.
  • Πώληση δυο - τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, έως το τέλος Ιουνίου του 2012.
  • Την καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση.
  • Την εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
  • Την κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων που παρέχουν φορολογική αμνηστία (όπως π.χ. περαίωση).
Το πακέτο αυτό που αποτελεί ουσιαστικά τη νέα δανειακή σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει η χώρα, ο πρωθυπουργός το έθεσε ήδη υπόψη των πολιτικών αρχηγών και αναλυτική συζήτηση θα γίνει στη νέα σύσκεψη κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΝΔ υπάρχουν ενστάσεις για ορισμένα από τα μέτρα, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί «χρυσή τομή» με την τρόικα.
ΔΗΜΟΣΙΟ
Κλείσιμο φορέων και απολύσεις
Ερχονται απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η τρόικα στο έγγραφο της ζητεί ξεκάθαρα κλείσιμο φορέων και «κόψιμο» εργαζομένων εντός του 2012 Δηλαδή στους οργανισμούς που θα μπαίνει λουκέτο δεν θα γίνονται μετατάξεις υπαλλήλων αλλά απολύσεις. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2015.
Οπως έχει γράψει το «Εθνος», το κλείσιμο φορέων θα ξεκινήσει από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Τη μείωση του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε, άλλωστε, πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά το Ecofin της Τρίτης ανέφερε πως πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25%
Αναδρομική αύξηση στις αντικειμενικές των ακινήτων
Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% ζητεί η τρόικα. Μάλιστα όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, ακόμη κι αν το μέτρο νομοθετηθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία αύξηση των αντικειμενικών θα εκτοξεύσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. Κι αυτό καθώς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όλα τα τέλη και τους φόρους που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία, με πρώτο και καλύτερο το έκτακτο τέλος ακινήτων το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, θα φέρει επιβαρύνσεις στον φόρο μεταβίβασης, στον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, στον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης, στο τέλος ακίνητης περιουσίας και στα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υπογραμμίσει ότι αν προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τότε θα γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές του τέλους ακινήτων ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Επίσης, σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών, ώστε σταδιακά να φτάσουν στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.
Η ΛΙΣΤΑ
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Πλήρη απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε αυτά των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών, των φοροτεχνικών, των μεσιτών κ.ά. προτείνεται από την τρόικα. Ειδικά ζητείται να καταργηθεί η απαίτηση της παρουσίας δικηγόρου σε ποικίλες πράξεις στις οποίες χρειάζεται και παρουσία συμβολαιογράφου. Επίσης να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές για τους μισθωτούς δικηγόρους και να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο το ΤΕΕ να κινηθεί ενάντια σε μηχανικούς, οι οποίοι συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές».
ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Πρόσθετα μέτρα 2,1 δισ. ευρώ
Πρόσθετα μέτρα ύψους 2,1 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ζητεί για το τρέχον έτος η τρόικα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος. Τα μέτρα θα προέλθουν, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, από μειώσεις δαπανών στους τομείς της Υγείας και στα εξοπλιστικά προγράμματα. «Ολα τα μέτρα θα αφορούν μόνο στην πλευρά των δαπανών και θα πρέπει να είναι λίγα, αλλά υψηλής απόδοσης και αποτελεσματικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΕΦΟΡΙΕΣ
Ελεγχοι κατά της διαφθοράς
Μόνιμους φορολογικούς κανόνες ζητεί η τρόικα και προς την κατεύθυνση αυτή προτείνει, σύμφωνα με το κείμενο, τη «μη χορήγηση φορολογικών αμνηστιών». Επίσης, συστήνει τον έλεγχο σε ετήσια βάση των περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων της φορολογικής διοίκησης, εφαρμογή ενός συστήματος για την προστασία εκείνων που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς, εκδίκαση όλων των υποθέσεων οι οποίες αφορούν χρέη προς το Δημόσιο το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2013 και σύσταση των υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων που καθιερώθηκαν με νόμο το 2011.
ΟΦΕΙΛΕΣ
Βέτο στις πρόσφατες ρυθμίσεις
Βέτο στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα. Ζητεί ρητά την τροποποίηση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και «ανάκληση-ακύρωση» των σχετικών άρθρων 3 και 21 που ψηφίστηκαν προχθές από τη Βουλή και περιέχουν τις διατάξεις για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Θέτει το σκεπτικό πως έτσι «θα εξαλειφθεί η παύση της ποινικής δίωξης και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών».
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Ενα Ταμείο για 3,5 εκ. ασφαλισμένους
Ενα ενιαίο επικουρικό ταμείο θα δημιουργηθεί για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και θα ψαλιδιστούν οι επικουρικές συντάξεις. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα υπαχθούν μεταξύ άλλων οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι ανάλογο με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα και θα κυμαίνεται από 20% έως 40%. Σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο», η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πώληση τριών εισηγμένων
Την άμεση πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων του Δημοσίου το αργότερο έως τον Ιούνιο ζητεί η τρόικα. Με δεδομένο πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παρουσιάζει καθυστερήσεις και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ, η τρόικα επιζητεί την επιτάχυνσή τους. Επίσης, ζητεί συστηματική προεργασία (π.χ. αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ολοκληρωμένη απογραφή, χρήσεις γης, ξεκαθάρισμα τίτλων), προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
 
ΕΘΝΟΣ, 28/1/2012

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα καινούργιο πορτρέτο της Γης

Ολοκαίνουργιος Γαλάζιος Βόλος
Το νέο πορτρέτο της Γης, ο «Γαλάζιος Βόλος» του 2012.
 
Λονδίνο 

Μια νέα φωτογραφία της Γης έδωσε στην δημοσιότητα η NASA. Η εικόνα ανήκει στην κατηγορία των «Γαλάζιων Βόλων». Είναι φωτογραφίες της Γης από το Διάστημα που μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής. Πρόκειται για πορτρέτα του πλανήτη στα οποία κυριαρχεί το γαλάζιο χρώμα των ωκεανών. Το καινούργιο πορτρέτο της Γης αποτελεί στην πραγματικότητα μια σύνθεση εικόνων που τράβηξε στις αρχές Ιανουαρίου ο αμερικανικός μετεωρολογικός δορυφόρος Suomi NPP. O πρώτος «Γαλάζιος Βόλος «γεννήθηκε» το 1972 και ήταν μια φωτογραφία της Γης που τράβηξαν Αμερικανοί αστροναύτες από απόσταση 50 χιλιάδων χλμ.
 
tovima.gr, 26/1/2012

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.



25 - 01 – 2012

Οι κυβερνητικές επιλογές βλάπτουν σοβαρά την υγεία…

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) σε διάλυση!

Με ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι!

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) συστάθηκε με το Ν.3918/02-03-2011 και άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2011. Από 1/1/2012, εντάχθηκαν σε αυτόν - όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη - οι ασφαλισμένοι των ταμείων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ / ΤΥΔΚΥ και ΟΓΑ.
Δημιουργήθηκε ένας γιγάντιος οργανισμός με 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους! Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών είναι περίπου 5.000. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι σε πανελλαδικό επίπεδο αναλογεί ένας γιατρός ανά 2.000 ασφαλισμένους!!!
Το καθεστώς των πενήντα (50) επισκέψεων την εβδομάδα (ή 200 το μήνα) για τις οποίες θα αμειφθεί ο γιατρός - με την απαξιωτική για επιστήμονα αμοιβή των 6,48€ ανά επίσκεψη (10€ μεικτά) – οδηγεί πολλούς γιατρούς να μην υπογράφουν συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τους ασφαλισμένους να αναζητούν γιατρό που δεν έχει καλύψει το πλαφόν του για να τους εξετάσει. Μας εξαναγκάζουν να πληρώσουμε για να εξεταστούμε.
Οι συνέπειες της αδιέξοδης και κοινωνικά ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής σε όλο της το μεγαλείο! Η προχειρότητα, οι πειραματισμοί και οι εκπτώσεις κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία.
Όλοι οι ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με το σχεδιαζόμενο κύμα συγχωνεύσεων των δημοσίων μονάδων υγείας, των πολυιατρείων του ΙΚΑ και των νοσοκομείων, θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, να υπομένουν τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, να υφίστανται την ανεπάρκεια  του συστήματος που δεν θα μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της ανεπαρκέστατης χρηματοδότησης.
Σε ολόκληρες περιοχές της χώρας θα παρέχονται υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας!
Η Δ.Α.Κ.Ε/Π.Ε. καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου και της υποτέλειας, που για 2½ έτη οδηγεί τον Ελληνικό λαό στην εξαθλίωση, τη φτώχεια και την κοινωνική αποσύνθεση. Οι ανερμάτιστες πολιτικές έχουν αποτύχει παταγωδώς δημιουργώντας μόνο αδιέξοδα.           
Αγωνιζόμαστε - προασπίζουμε:
*     τη δημόσια δωρεάν υγεία, περίθαλψη και πρόνοια.
*     τα δημόσια αγαθά και τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους.

Απαιτούμε:
*     πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
*     ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.


Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος