Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Προβόπουλος: Οι καταθέσεις επιστρέφουν - Απαιτείται τόλμη στις αποκρατικοποιήσεις

Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες με ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς οι εκλογές μείωσαν την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος που έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες πέρασαν μία δύσκολη περίοδο κατα την οποία μειώθηκε η καταθετική τους βάση, όμως οι καταθέσεις επιστρέφουν μετά τις εκλογές σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Επιπλέον, στο σύντομο διάλογο που είχε με τον Κάρολο Παπούλια ενώπιων των δημοσιογράφων, κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει με τόλμη στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Χθες ο διοικητής της ΤτΕ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η προοπτική συγχωνεύσεων ώστε να ισχυροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος και να ενισχυθεί η ρευστότητα που θα επιτρέψει να δανειοδοτηθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κ. Σαμαράς και Προβόπουλος συζήτησαν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για το μέλλον της ΑΤΕ (στην οποία το κράτος κατέχει το 97%), αφού οι πιέσεις της τρόικας είναι συνεχείς, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την Αγροτική. Εξετάζονται λοιπόν όλες οι πιθανές λύσεις, όπως είναι ο διαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» και η επανακεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο της απορρόφησής της από κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα -είτε πριν είτε μετά την επανακεφαλαιοποίησή της- ενώ η εκκαθάριση δεν φαίνεται να προκρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της απορρόφησής του από την Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέχει και το 6% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου