Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές και αύξηση στρατιωτικής θητείας στο πακέτο των μέτρων

Το σχέδιο για περικοπή 11,5 δισ. ευρώ

 

Συνολικό σχέδιο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης είναι η επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και σειρά άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, μισθοί ΔΕΚΟ.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ (που θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες) έχουν ορίζοντα υλοποίησης τη διετία 2013 - 2014, όπως ορίζει το μνημόνιο ή αν θα «απλωθούν» σε περισσότερα χρόνια, βάσει του αιτήματος για επιμήκυνση.

Οι διυπουργική θα συνεχίσει τις συζητήσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη στη σύσκεψη των «3».

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη μελέτη του ΚΕΠΕ στην οποία διατυπώνονται περί τις 150 προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων εναποτίθενται στον «εξορθολογισμό» των ΔΕΚΟ, έννοια στην οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν και τα «λουκέτα», είτε με κλείσιμο είτε με συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Παράλληλα η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους:

  • Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
  • Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
  • Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο «τραπέζι» βρίσκονται προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου