Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Υποχρεωτική από το 2012 η δήλωση όλων των καταθέσεων στις τράπεζες!


Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις τράπεζες η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία από το νέο έτος όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση όλες τους τις καταθέσεις, τις αγορές ομολόγων, μετοχών ή άλλη ακίνητη και κινητή περιουσία!
Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργείο προβλέπει ότι στις φορολογικές δηλώσεις θα υπάρχουν νέα, ξεχωριστά «κουτάκια» με κωδικούς, στα οποία μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουμε τιςκαταθέσεις μας στις τράπεζες (εσωτερικού και εξωτερικού), τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης (εναλλακτικά εξετάζεται να υπάρχει ένα ξεχωριστό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση εισοδήματος κάθε χρόνο).
Όπως αναφέρει, μάλιστα, το «Πρώτο Θέμα», η απόφαση αυτή ενέχει τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους, στην περίπτωση που κάποια κυβέρνηση θελήσει μελλοντικά να φορολογήσει τις καταθέσεις στις εγχώριες και ξένες τράπεζες να υπολογίσει ακριβώς πόσα έσοδα θα έχει. 
Η υποχρέωση του να δηλωθούν πλήρως όλες οι καταθέσεις, δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, με το νέο έτος  και με αυτό θα καθιερώνονται φορολογικά κριτήρια «νέας γενιάς» που έχουν τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ως στόχο να εντοπίσουν τα πραγματικά εισοδήματα 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών. Μάλιστα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα καλούνται στο εξής να δικαιολογούν πού βρήκαν τα χρήματα για να αγοράσουν ή να συντηρήσουν τα αυτοκίνητα και τα σπίτια που έχουν στην κατοχή τους. 
Με τη ρύθμιση, αναμένεται να θεσπιστούν επίσης κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τα τυχόν υψηλά πρόστιμα που θα επιβάλλονται, καθώς μέχρι σήμερα τα έσοδα του κράτους από την είσπραξη προστίμων είναι πολύ μικρά.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σχεδιάζει:
• Eάν σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία επιβληθεί πρόστιμο αλλά τα δύο επόμενα χρόνια είναι συνεπής με τις φορολογικές του υποχρεώσεις, τότε θα μπορεί να ζητήσει από την Εφορία την κατάργηση του 30% του προστίμου. Εάν πράγματι είναι συνεπής, τότε αυτό αυτομάτως θα διαγράφεται. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να είναι ενεργή και να μην έχει παύσει τη λειτουργία της. 
• Εάν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με την ισχύουσα νομοθεσία είναι υψηλότερα των νέων ρυθμίσεων, τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί εντός 100 ημερών από την ψήφιση του νόμου να προσέλθει στην Εφορία και να ζητήσει ο υπολογισμός των παλαιών προστίμων να γίνει με τη νέα μέθοδο.
• Καταργείται η διαδικασία της απόρριψης των βιβλίων που αποτελούσε βραχνά για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Από τις αρχές του χρόνου τα βιβλία εκείνου που συλλαμβάνεται με φορολογικές παραβάσεις θα χαρακτηρίζονται επαρκή αλλά θα τιμωρείται είτε με διόγκωση του τζίρου είτε με προσαύξηση των φορολογικών κερδών (η ποινή θα είναι ανάλογη της παράβασης). 

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο TAXISnet


Ένα νέο σύνολο ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο περιβάλλον του νέου TAXISnet, έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία. Όπως, συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, οι υπηρεσίες αυτές αφορούν:
    1. Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας:
    - Εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις (έντυπο Φ2) για φορολογικές περιόδους από 1/1/2011 και εφεξής.
    - Εκπρόθεσμες και τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις (έντυπο Φ1), που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1/1/2010 και εφεξής.
    - Διορθωτικοί ανακεφαλαιωτικοί πίνακες (έντυπα Φ4 και Φ5) που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1.1.2010 και εφεξής
    - Εκπρόθεσμοι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες (έντυπα Φ4 και Φ5), που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1/1/2011 και εφεξής.
    2. Ηλεκτρονική υποβολή Εντύπου Γνωστοποιήσεων:
    - Χρησιμοποίηση περισσοτέρων σειρών για κάθε είδος φορολογικού στοιχείου.
    - Επέκταση της χρήσης του ενιαίου μηχανογραφικού εντύπου για έκδοση και άλλου φορολογικού στοιχείου ή άλλης σειράς στοιχείων ή τήρησης άλλου βιβλίου, από το ήδη θεωρημένο έντυπο.
    - Ανάθεση έκδοσης εγγράφων μεταφοράς σε αντιπρόσωπο ή πράκτορα, από τον μεταφορέα που πραγματοποιεί θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές.
    - Αρχική εγκατάσταση- προσθήκη σημείων εγκατάστασης αυτόματων πωλητών ή τη μεταφορά τους.
    - Χρησιμοποίηση τουριστικών λεωφορείων από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που ανήκουν σε αυτές ή τα εκμεταλλεύονται για τη μεταφορά των υπαλλήλων τους, προκειμένου να μην εκδίδουν δελτία κίνησης.
    - Μη τήρηση ενιαίας αρίθμησης ή επανάληψης αυτής κατά την έκδοση φορολογικών στοιχείων από παραδρομή (αφορά δήλωση πριν τον φορολογικό έλεγχο).
    - Έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων από παραδρομή (αφορά δήλωση πριν τον φορολογικό έλεγχο).
    - Έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων από μηχανογραφικό στέλεχος, λόγω βλάβης της Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. με την οποία σημαίνονται.
    - Επανάληψη της ενιαίας αρίθμησης των βιβλίων που τηρούνται σε κινητά φύλλα και των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται.
    - Ενημέρωση των μηχανογραφικά τηρούμενων βιβλίων εκτός έδρας.
    - Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων των ανωνύμων εταιριών των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης σε εγκατάστασή τους εντός του ίδιου νομού.
    - Αλλαγή για πρώτη φορά της μεθόδου προσδιορισμού της τιμής κτήσης των αποθεμάτων ή του ιστορικού κόστους παραγωγής.
    - Μη τήρηση ιδιαίτερου πρόσθετου βιβλίου της παραγράφου 5 του άρθρου 10 στο υποκατάστημα που στεγάζεται στον ίδιο ή σε συνεχόμενο κτιριακό χώρο με την έδρα.
    - Ενσωμάτωση δεδομένων βιβλίων υποκαταστήματος χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα σε άλλο με αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα.
    - Ενσωμάτωση δεδομένων βιβλίων υποκαταστήματος χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα σε άλλο χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα.
    - Τήρηση ιδιαίτερης σειράς πρόσθετων βιβλίων επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας.
    - Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας σε άλλο τόπο χωρικής αρμοδιότητας ίδιας ΔΟΥ.
    - Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας, αλλά σε τόπο χωρικής αρμοδιότητας άλλης ΔΟΥ στην ίδια πόλη (πλην Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης).
    - Παράταση του χρόνου ενημέρωσης των βιβλίων.
    - Βλάβη του Η/Υ για παράταση ενημέρωσης των βιβλίων.
    3. Έντυπο παραστατικών μεταβίβασης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και συστημάτων.
    4. Αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες Δηλώσεις Απόδοσης Φόρου Ασφαλίστρων.
    5. Αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις Απόδοσης Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς Δακοκτονίας.
    Σημειώνεται, ότι οι ενδιαφερόμενοι που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1178/7-12-2010 (ΦΕΚ 1916Β΄/9-12-2010). Ενώ, για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο υποστήριξης της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση taxisnet@taxisnet.grή στο τηλεφωνικό κέντρο 210-4802552  210-4802552 κάθε εργάσιμη ημέρα από 8:00 έως 18:00.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Μειώσεις αποδοχών με το νέο μισθολόγιο-περικοπές με την εκκαθάριση-απολύσεις μέσω "αξιολόγησης"φορέων και υπαλλήλων


- Εως 500 ευρώ το μήνα οι μειώσεις αποδοχών
- Σε δύο δόσεις οι περικοπές αν ξεπερνούν το 25%
- Θα ισχύουν αναδρομικά απο Νοέμβριο
- 'Ερχεται γαλλογερμανικό σχέδιο που ανοίγει "παράθυρο" για απολύσεις
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η ενιαία Αρχή πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχει καταχωρίσει στο αρχείο της σχεδόν όλες τις μισθολογικές καταστάσεις των υπαλλήλων, με βάση και τη βαθμολογική τους μεταβολή. Η καταβολή της μισθοδοσίας θα αφορά σχεδόν όλους τους υπαλλήλους σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αν η μείωση των αποδοχών που θα προκύψει ξεπερνά το 25%, οι επιπλέον περικοπές θα κατανεμηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις το 2012 και το 2013.
Επιπλέον μειώσεις θα γίνουν με την εκκαθάριση μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου καθώς θα συμπεριληφθεί και ένα μέρος των περικοπών, που αντιστοιχούν στο Νοέμβριο, μιας και το μισθολόγιο ισχύει αναδρομικά.
Ερχεται γαλογερμανικό μοντέλο για έξοδο απο το Δημόσιο
Σύμφωνα επίσης με το Mega, τα υπουργεία διοικητικής μεταρρύθμισης και εσωτερικών θα πρέπει μέσα στον Ιανουάριο να λάβουν τις εκθέσεις με τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν άμεσα στο κράτος ωστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για απολύσεις μετά το φιάσκο της εφεδρείας.
Οι Γάλλοι απο την Oμάδα Kρούσης έχουν αναλάβει να παραδώσουν στο υπ. διοικητικής μεταρρύθμισης, συγκεκριμένο οδηγό δράσης για τις αλλαγές που απαιτούνται στη δημόσια διοίκηση και αφορούν απο κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών μέχρι δραστικό περιορισμό θέσεων προϊσταμένων.
Αντίστοιχη έκθεση θα παραδώσουν οι Γερμανοί της Oμάδας Kρούσης στο υπ. Εσωτερικών με αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Και οι δύο εκθέσεις θα χρησιμοποιηθούν ως μπούσουλας απο τα υπουργεία για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση και η αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων.
Σύντομα θα εκδοθεί και προκήρυξη για την πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, που θα αξιολογήσουν το προσωπικό.

Η βαθμολογία στη συνέντευξη και τα μετρήσιμα μόρια των υποψηφίων σχολικών συμβούλων της Π.Ε., του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Η νέα διάταξη για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών στο δημόσιο



Ποιοι τίτλοι γλωσσομάθειας γίνονται δεκτοί (μοριοδοτούνται) στους Διαγωνισμούς / προσλήψεις του Δημοσίου - Τρόπος απόδειξης

Υπ. Παιδείας: Ανακοίνωση τελικών Αξιολογικών Πινάκων Υποψηφίων Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής, Δημοτικής Εκπ/σης & ΕΑΕ - Υποβολή Δηλώσεων προτίμησης Περιφερειών Σχολικών Συμβούλων έως 28/12


 
 
 
ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση αξιολογικών πινάκων επιλογής Σχολικών Συμβούλων προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε. – Πρόσκληση κατάθεσης δήλωσης προτίμησης περιφέρειας για τοποθέτηση σε θέση Σχολικού Συμβούλου  

 Σας κοινοποιούμε τους τελικούς πίνακες επιλογής Σχολικών Συμβούλων προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε. ανά περιφέρεια, με αξιολογική σειρά, με βάση τις συνολικές μονάδες που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι μετά το πέρας της συνέντευξης, οι οποίοι πίνακες επικυρώθηκαν με την αριθμ, πρωτ.  Φ.351.1/ 91 /                 147713 /Δ1/  23- 12 -2011 Υπουργική Απόφαση.

Οι εγγεγραμμένοι στους ανωτέρω πίνακες θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπ/σης  - Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπ/σης της περιοχής τους, ή, σε περίπτωση αδυναμίας ή κωλύματος, σε οποιοδήποτε γραφείο από αυτά, προκειμένου να καταθέσουν δήλωση προτίμησης τοποθέτησης σε περιφέρεια Σχολικού Συμβούλου.

Επισυνάπτουμε αρχείο μορφής excel στο οποίο περιέχονται: ένα φύλλο με οδηγίες προς τους χειριστές του Ο.Π.Σ. και 13 φύλλα με τις περιφέρειες των σχολικών συμβούλων ανά περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.  Οι προτιμήσεις των υποψηφίων καταχωρούνται  στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα από τον καταχωρητή.  Η ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης εκτυπώνεται, ελέγχεται και υπογράφεται από τον υποψήφιο.  Οι υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι και στους πίνακες σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση προτίμησης για τις θέσεις σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής.

Επισημαίνουμε ότι οι τοποθετήσεις στις θέσεις σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης θα προηγηθούν έναντι των τοποθετήσεων στις λοιπές θέσεις σχολικών συμβούλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι τοποθετούμενοι σε θέσεις σχολικών συμβούλων διαγράφονται από όλους τους πίνακες υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης, στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι.

Τελευταία ημέρα κατάθεσης της δήλωσης προτίμησης ορίζεται η  Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011. 

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθύνσεις Π.Ε. και οι Διευθύνσεις Δ.Ε. καλούνται να έλθουν σε επικοινωνία με τους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση στα γραφεία τους ή στα Γραφεία Εκπαίδευσης αρμοδιότητάς τους, να βεβαιωθούν για την παραλαβή των αξιολογικών πινάκων και να διευκολύνουν κάθε υποψήφιο στην κατάθεση της δήλωσής του.  Αμέσως μετά, θα πρέπει να αναφέρουν με e-mail στην υπηρεσία μας τη διεκπεραίωση ενημέρωσης των υποψηφίων και να μας αποστείλουν το υπογεγραμμένο από τον υποψήφιο αντίγραφο της ηλεκτρονικής δήλωσης προτίμησης, ταχυδρομικά.
 Η δήλωση προτίμησης τοποθέτησης αφορά αποκλειστικά σε περιφέρειες Σχολικών Συμβούλων προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε. κατά περίπτωση, των ήδη δηλωθεισών Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.   Οι υποψήφιοι που δεν θα υποβάλλουν δήλωση προτίμησης, δεν δύνανται να   τοποθετηθούν στις κενές ή κενούμενες θέσεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια ισχύος των αξιολογικών πινάκων, ήτοι έως 31-7-2015.
                                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Συνημμένα
Αρχείο excel         ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ
Εσωτερική Διανομή                
1. Γραφείο Υπουργού
2. Γραφείο Υφυπουργού                                                                                                       
3. Γραφείο Γεν. Γραμματέα
4. Δ/νση Προσωπικού Π.Ε. - Τμήμα Ε’

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σύνταξη στα 65 για όλους ως το 2013 - Δείτε τι αλλάζει, πίνακες και παραδείγματα

Τροποποιήσεις στο σύστημα αποσπάσεων και διορισμών

Στο πλαίσιο της παραπάνω ρύθμισης θα δοθεί και στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το σχολικό έτος 2010-'11 η δυνατότητα να υποβάλουν τώρα αίτηση μετάθεσης για το επόμενο σχολικό έτος
 

Τροποποιήσεις στο σύστημα των αποσπάσεων και των διορισμών δασκάλων και καθηγητών και διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις υπόλοιπες κατηγορίες εκπαιδευτικών.

Οσον αφορά τους διορισμούς, η υπουργός είπε ότι προωθείται σχετική ρύθμιση για τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στον πρώτο τόπο διορισμού από τα 3 στα 2 έτη, όπως επανειλημμένα ζητούσαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Διευρύνονται επίσης τα κίνητρα για την προαιρετική παραμονή των εκπαιδευτικών για δύο επιπλέον έτη στις θέσεις τους, με τον διπλασιασμό του αριθμού των μονάδων μετάθεσης που εξασφαλίζει ο εκπαιδευτικός που παραμένει για τρίτο και τέταρτο χρόνο.
Στο πλαίσιο της παραπάνω ρύθμισης θα δοθεί και στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το σχολικό έτος 2010-'11 η δυνατότητα να υποβάλουν τώρα αίτηση μετάθεσης για το επόμενο σχολικό έτος (σ.σ.: θα εκδοθεί σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος). Σχετικά με τις αποσπάσεις δήλωσε ότι θα καλέσει την ομάδα εργασίας να επανεξετάσει τυχόν αδικίες ως προς τη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων και όποιες δυσλειτουργίες του συστήματος διαπιστώθηκαν. Για την εφεδρεία η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς, ενώ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κλάδος εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΕ19) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ότι έχει υπογράψει σχετική απόφαση.
Η υπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του θεσμού των διδασκαλείων και ότι θα διαμορφωθούν από ΑΕΙ προγράμματα σπουδών που οποία θα έχουν διάρκεια φοίτησης: α) τρίμηνη, β) εξαμηνιαία και γ) ετήσια. Η φοίτηση σε όλες τις μορφές θα είναι υποχρεωτική. Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων ετήσιας διάρκειας οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται με εξετάσεις και θα τους χορηγείται εκπαιδευτική άδεια.
Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων εξάμηνης και τρίμηνης φοίτησης οι εκπαιδευτικοί δεν φεύγουν από την τάξη και αξιοποιείται η μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η επιτυχής φοίτηση θα παρέχει πιστοποίηση στον εκπαιδευτικό και θα μοριοδοτείται ανάλογα.
Οσον αφορά τα προβλήματα σίτισης κάποιων μαθητών, η υπουργός είπε πως είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα και ότι καταβάλλονται προσπάθειες και έχουν εξασφαλιστεί πόροι προκειμένου να στηριχτούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Νέο σύστημα για αποσπάσεις

Σε δύο από τρία έτη μειώνεται ο χρόνος παραμονής δασκάλων και καθηγητών στον πρώτο τόπο διορισμού. Διπλασιάζονται οι μονάδες μετάθεσης για όσους παραμείνουν προαιρετικά τρίτο ή τέταρτο χρόνο

Νέο σύστημα για αποσπάσεις
Βελτιώσεις στο σύστημα των αποσπάσεων και των διορισμών δασκάλων και καθηγητών και διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις υπόλοιπες κατηγορίες εκπαιδευτικών.
Οσον αφορά τους διορισμούς, η υπουργός είπε ότι προωθείται σχετική ρύθμιση για τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στον πρώτο τόπο διορισμού από τα 3 στα 2 έτη, όπως επανειλημμένα ζητούσαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Διευρύνονται επίσης τα κίνητρα για την προαιρετική παραμονή των εκπαιδευτικών για δύο επιπλέον έτη στις θέσεις τους, με τον διπλασιασμό του αριθμού των μονάδων μετάθεσης που εξασφαλίζει ο εκπαιδευτικός που παραμένει για τρίτο και τέταρτο χρόνο.
Στο πλαίσιο της παραπάνω ρύθμισης θα δοθεί και στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το σχολικό έτος 2010-'11 η δυνατότητα να υποβάλουν τώρα αίτηση μετάθεσης για το επόμενο σχολικό έτος (σ.σ.: θα εκδοθεί σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος). Σχετικά με τις αποσπάσεις δήλωσε ότι θα καλέσει την ομάδα εργασίας να επανεξετάσει τυχόν αδικίες ως προς τη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων και όποιες δυσλειτουργίες του συστήματος διαπιστώθηκαν.
Για την εφεδρεία η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς, ενώ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κλάδος εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΕ19) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ότι έχει υπογράψει σχετική απόφαση.
Ρύθμιση
Η υπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του θεσμού των διδασκαλείων και ότι θα διαμορφωθούν από ΑΕΙ προγράμματα σπουδών που οποία θα έχουν διάρκεια φοίτησης: α) τρίμηνη, β) εξαμηνιαία και γ) ετήσια. Η φοίτηση σε όλες τις μορφές θα είναι υποχρεωτική. Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων ετήσιας διάρκειας οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται με εξετάσεις και θα τους χορηγείται εκπαιδευτική άδεια.
Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων εξάμηνης και τρίμηνης φοίτησης οι εκπαιδευτικοί δεν φεύγουν από την τάξη και αξιοποιείται η μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η επιτυχής φοίτηση θα παρέχει πιστοποίηση στον εκπαιδευτικό και θα μοριοδοτείται ανάλογα.
Οσον αφορά τα προβλήματα σίτισης κάποιων μαθητών, η υπουργός είπε πως είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα και ότι καταβάλλονται προσπάθειες και έχουν εξασφαλιστεί πόροι προκειμένου να στηριχτούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή
Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες στους εκπαιδευτικούς ότι προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου) για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή (κλάδων ΠΕ61 & ΠΕ71), ώστε και μέσα στην κρίση να ενισχυθεί το μήνυμα ότι όλοι οι μαθητές έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.
Οι συνδικαλιστές της ΔΟΕ εξέφρασαν την αγωνία για την τύχη των ΚΕΔΔΥ, θεσμού που αποτελεί κομβικό κομμάτι της Ειδικής Αγωγής και υπογράμμισαν το γεγονός «μεταφοράς» οργανικών θέσεων από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Δευτεροβάθμια και την κατάργηση του επιδόματος στους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ανέτοιμη να δώσει αριθμό διορισμών για την επόμενη σχολική χρονιά και είπε ότι θεωρεί δύσκολη την πραγματοποίηση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2012.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ''Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου στις 22-12-2011''

22 - 12 – 2011
 
 
Όμως
τα προβλήματα για την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς
παραμένουν και διογκώνονται…
 
     Με καθυστέρηση έξι (6) μηνών η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Διαμαντοπούλου έκανε δεκτό το αίτημα και συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
     Τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν κατώτερα των προσδοκιών των Ελλήνων Εκπαιδευτικών αφού τα μεγάλα οικονομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα αφού η κ. Υπουργός δεν απάντησε με σαφήνεια. Με διαπιστώσεις, υποσχέσεις και ευχολόγια προσπάθησε να «καλύψει» τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτικής της. Συγκεκριμένα:
1.Εφεδρεία Εκπαιδευτικών
Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας – απόλυσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στους εκπαιδευτικούς. Όμως πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει η Υπουργός μίας κυβέρνησης που έφερε το μέτρο της εφεδρείας στους δημόσιους υπαλλήλους και είχε υποσχεθεί άλλα προεκλογικά και έπραξε άλλα μετεκλογικά;
 
2. Οικονομικά Εκπαιδευτικών
Η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το ζήτημα αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά δεν μας εξήγησε:
Πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει με 640€ το μήνα;
Γιατί οι Έλληνες εκπαιδευτικοί καλούνται συνεχώς να «πληρώσουν την κρίση»;
Γιατί το νέο Μισθολόγιο και η κυβερνητική πολιτική των δύο (2) τελευταίων ετών οδήγησαν σε δραματική μείωση του εισοδήματός μας διευρύνοντας τις ανισότητες και εξαθλιώνοντας της ζωή μας;
3. Κατάταξη και πλεονάζων χρόνος.
Η Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και την ένταση που έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο κατάταξης στο νέο Βαθμολόγιο και τη μη αναγνώριση του πλεονάζοντος χρόνου για τη μισθολογική εξέλιξη. Επεσήμανε ότι το θέμα συζητείται για το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων στα συναρμόδια Υπουργεία ενώ σε ερώτημα για τη μη κατάταξη στο βαθμό Α΄ στελεχών της εκπαίδευσης που είχαν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης που τώρα οδηγούν στο βαθμό Α΄ δεν έδωσε καμία απάντηση.
 
4. Σχολικές Επιτροπές
Η Υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε ότι υπάρχει γενικότερο θέμα με την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα με συγκεκριμένους Δήμους που δεν έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συγκρότησής τους και την αποδέσμευση των κονδυλίων προς τις αντίστοιχες επιτροπές. Τέλος, επεσήμανε ότι θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τη μείωση των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών από το Ελεγκτικό Συμβουλίου.
 
5. Δαπάνες για την Παιδεία
Παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε περιλαμβάνει το χαμηλότερο από τη Μεταπολίτευση ποσοστό δαπανών για την Παιδεία. Θυμίζουμε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί 5% για την Παιδεία και 1 επιπλέον δις € τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας και σήμερα είμαστε η τελευταία χώρα σε δαπάνες για την Παιδεία στης Ε.Ε. με ποσοστό που φτάνει μόλις και μετά βίας του 2,5% του ΑΕΠ.
 
6. Διορισμοί Εκπαιδευτικών στην Π.Ε. και στην Ειδική Αγωγή
Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των φετινών διορισμών στην Π.Ε. και τόνισε ότι ακόμα και η αναλογία 1 προς 10 θα εξαρτηθεί από τη  νέα δανειακή σύμβαση. Όσον αφορά τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, δήλωσε ότι προγραμματίζεται διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής το Φεβρουάριο του 2012. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί κλάδος εκπαιδευτικών πληροφορικής (ΠΕ 19) και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 
 
7. Βιβλία
Παραδέχτηκε ότι η παράδοση του συνόλου των σχολικών βιβλίων παραμένει σε εκκρεμότητα, μεταθέτοντας τις ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού στον Οργανισμό Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων.
8. Υποχρεωτική τριετής παραμονή νεοδιόριστων στην οργανική θέση
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της τριετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων στην οργανική τους θέση, δίνοντάς τους παράλληλα και το δικαίωμα να ζητήσουν από φέτος μετάθεση. Θα παραμείνει η διετής υποχρεωτική παραμονή για όλους τους εκπαιδευτικούς. Θυμίζουμε ότι πάγια θέση της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. (που έγινε θέση και του Κλάδου) είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης μετά από ένα (1) χρόνο.
 
9. Προσχολική Αγωγή
Η Υπουργός δεν απάντησε σε ερωτήματα που αφορούσαν στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Δεν απάντησε επίσης και στα ζητήματα που αφορούν στα καθήκοντα των νηπιαγωγών στα  ολοήμερα νηπιαγωγεία.
 
10. Μετεκπαίδευση – Επιμόρφωση – Εκπαιδευτικές Άδειες
Σε ερωτήσεις γύρω από τα θέματα της επιμόρφωσης και της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών δεν έδωσε απάντηση. Για το θέμα της Μετεκπαίδευσης, τόνισε ότι θα αφορά και τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, θα είναι υποχρεωτική και 3/μηνης, 6/μηνης (εξ’ αποστάσεως αλλά και με παρακολουθήσεις χωρίς απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα) και ετήσιας διάρκειας (η επιλογή θα γίνεται με εξετάσεις και θα υπάρχει απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα).
 
11. Αναδιάρθρωση δομών εκπαίδευσης – Συγχωνεύσεις, Καταργήσεις, Υποβιβασμοί.
Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τη φετινή χρονιά δεν θα προχωρήσει σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών με τη μορφή που έγινε πέρυσι αλλά θα εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία για τις όποιες μεταβολές. Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των δομών, είπε ότι θα προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα εφόσον υπάρχει συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.
 
12. Σίτιση μαθητών – Υγειονομική Περίθαλψη
Η Υπουργός παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος που αφορά φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών και δήλωσε ότι με ευαισθησία θα προχωρήσει μαζί με άλλους φορείς στην «οριζόντια» αντιμετώπιση του προβλήματος! Για το θέμα με την υγειονομική περίθαλψη των εκπαιδευτικών από τον ΟΠΑΔ, δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από τα συναρμόδια Υπουργεία για το σύνολο των Δημοσίων Επενδύσεων.
13. Σχολική Στέγη
Για τα προγράμματα σχολικής στέγης η Υπουργός δήλωσε ότι μόνο όσα είναι ενταγμένα σε προγράμματα ΕΣΠΑ προχωρούν μιας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει δραματικά μειωθεί.
14. Πειθαρχικά Συμβούλια
Η Υπουργός τόνισε πως ό,τι ακριβώς ισχύει για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους θα ισχύσει και για τα Πειθαρχικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών στα οποία δεν θα συμμετέχουν υπάλληλοι του ίδιου κλάδου.
 
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. συνεχίζει τον αγώνα, καταθέτοντας τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Η συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Υπουργό Παιδείας επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι είναι ανάγκη να αλλάξει αυτή η καταστροφική πολιτική το συντομότερο δυνατόν. 

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. 

        Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας
 
Κόκκινος Χαράλαμπος       Ανδρουλάκης Μάνος

Κοινοποίηση πίνακα αξιολογικών μονάδων Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. - Κατάθεση δήλωσης προτίμησης από τους υποψηφίους

Ανακοίνωση τελικών Αξιολογικών Πινάκων Υποψηφίων Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής, Δημοτικής Εκπ/σης & ΕΑΕ - Υποβολή Δηλώσεων προτίμησης Περιφερειών Σχολικών Συμβούλων

Καθορισμός έδρας και περιφέρειας αρμοδιότητας Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε.

Τροποποίηση Προσλήψεων Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Κλάδων ΠΕ19 & ΠΕ20-Πληροφορικής στην Α/θμια Εκπ/ση

ΟΙ 11 ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΤΟΥ 2012: Εξτρα χαράτσι 1.611 € για κάθε νοικοκυριό

Κατά μέσον όρο 1.611 ευρώ θα πληρώσουν τα νοικοκυριά το 2012 για φόρους, τέλη και ειδικές εισφορές.

Εξτρα χαράτσι 1.611 € για κάθε νοικοκυριό
Κατά μέσον όρο 1.611 ευρώ θα πληρώσουν τα νοικοκυριά το 2012 για φόρους, τέλη και ειδικές εισφορές. «Πρώτη γεύση» των νέων επιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την 1η Ιανουαρίου, οπότε θα μειωθούν οι καθαρές τους αποδοχές λόγω αύξησης του παρακρατούμενου φόρου. Με τα έντεκα φορο-χτυπήματα σε εισόδημα, ακίνητα και κατανάλωση θα αφαιρέσουν από τους φορολογούμενους 6,4 δισ. επιπλέον σε σχέση με φέτος.
Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους θα καταφθάσουν αργοπορημένα τα σημειώματα για την πληρωμή των τελών και των φόρων στα ακίνητα για την προηγούμενη τριετία, στη συνέχεια θα έλθουν τα σημειώματα για το ειδικό τέλος των ακινήτων και από την άνοιξη και μετά θα ταχυδρομούνται τα νέα καυτά σημειώματα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Η φορολογική αφαίμαξη θα προέλθει από:
1. τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 8.000 ευρώ, τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα, την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2012 από τις μηνιαίες αποδοχές.
2. Τις περικοπές στις εκπτώσεις για τις αφορολόγητες δαπάνες.
3. Τα νέα αυξημένα μέχρι 100% τεκμήρια διαβίωσης.
4. Την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης.
5. Το ειδικό τέλος των ακινήτων.
6. Την καταβολή του αυξημένου τέλους επιτηδεύματος.
7. Τις ειδικές εισφορές στα τεκμήρια διαβίωσης.
8. Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
9. Την καταβολή του ΕΤΑΚ για το 2009, καθώς και του ΦΑΠ του 2010 και 2011
10. Τα νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.
11. Την εξομοίωση της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ - ΕΘΝΟΣ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΔΟΕ: Ενημέρωση σχετικά με τη κατάθεση ενστάσεων για κατάταξη εκπαιδευτικών


 Αθήνα 21/12/2011
Προς
Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Με αφορμή ερωτήματα Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. αλλά και μεμονωμένων συναδέλφων, για την κατάταξη των εκπαιδευτικών στο νέο βαθμολόγιο, με αναφορά στο άρθρο 14 του Ν.1566/1985, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αφού ενημερώθηκε από το Νομικό Σύμβουλο κύριο Γ. Δραγασάκη και από τον Ειδικό Συνεργάτη κύριο Γ. Μπαλάγκα  καλεί τους συναδέλφους να μη δίνουν καμιά απολύτως βάση σε όσα σχετικά κυκλοφορούν για την κατάθεση ενστάσεων.
Από τη Δ.Ο.Ε.

Υπουργείο Παιδείας: Ενημερωτικό σχετικά με δήλωση προτίμησης υποψηφίων Σχολικών Συμβούλων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΓΕΝΙΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
Α/ΘΜΙΑΣ  &  Β/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ  Ε΄ & Δ’
----------
Α. Παπανδρέου 37
151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ
Ιστοσελίδα:
http://www.minedu.gov.gr
Πληροφορίες
Α/ΘΜΙΑ: Ι. Κορομπέλη
Τηλ:  210-3443308 – Fax:  210-3442897
e-mail:
dppe@minedu.gov.gr
Β/ΘΜΙΑ: Π. Ρούνη
Τηλ.:  210-3442268 – Fax: 210-3443194
e-mail:
stelexi@minedu.gov.gr
Βαθμός Ασφαλείας:
Να διατηρηθεί μέχρι:


Μαρούσι,  21-12- 2011
Αρ.Πρωτ.  Βαθμός Προτερ
            146825/Δ1


ΠΡΟΣ:  1.  Περιφερειακές Διευθύνσεις
             2.  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας    
             & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

                                                       
Θέμα: «Ενημερωτικό σχετικά με δήλωση προτίμησης υποψηφίων Σχολικών Συμβούλων»

 Σας ενημερώνουμε ότι στις 23/12/2011 θα ανακοινωθούν οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ίδια μέρα οι εγγραμμένοι στους ανωτέρω πίνακες θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση προτίμησης για τις έδρες Σχολικών Συμβούλων που επιθυμούν να τοποθετηθούν (προθεσμία έως και την Τετάρτη, 28-12-2011). Οι πίνακες με τις έδρες και τις περιφέρειες αρμοδιότητας των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΔΒΜΘ την ίδια μέρα.
 Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να φροντίσουν α) για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες και β) για την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών τους κατά τις ημέρες που οι ανωτέρω θα υποβάλουν τη δήλωση προτίμησης.
 Σας επισημαίνουμε ότι κατά τις τοποθετήσεις των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
            ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ

ΔΟΕ: Τι είπε η υπουργός Παιδείας για την εφεδρεία, τις αποδοχές, τους διορισμούς, τις συγχωνεύσεις, την υποχρεωτική τριετή και διετή παραμονή στην οργανική θέση,τα προβλήματα των μαθητών λόγω κρίσης

 
Αθήνα 22/12/2011
Προς
Μ.Μ.Ε.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς την παρούσα χρονική περίοδο.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα και πήρε τις εξής απαντήσεις:
 
Εφεδρεία Εκπαιδευτικών

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανέφερε πως τυχόν εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας – απόλυσης στο χώρο της εκπαίδευσης, θα αποτελεί αιτία πολέμου. Οι δεσμεύσεις που δίνονται κάθε φορά δεν είναι δυνατό να αναιρούνται με την επίκληση νέων έκτακτων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες τάχα επιβάλλουν την αλλαγή τους. Ζητήθηκε η καθαρή τοποθέτηση της Υπουργού για το θέμα.
 
Η Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Δεν απάντησε εάν θα υπάρξει μετακίνηση εκπαιδευτικών σε Δήμους ή άλλους φορείς.
 
Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας από την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών αλλά και από τη δυσλειτουργία σε πάρα πολλές περιπτώσεις των ΟΤΑ, οι οποίοι δεν είναι σε θέση ακόμη και τα ελάχιστα ποσά των επιχορηγήσεων, να τα διαθέσουν έγκαιρα και με το σωστό τρόπο.
Απαίτησε την άμεση αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες προκειμένου τα σχολεία να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες σε θέρμανση, γραφική ύλη, κλπ., αλλά και την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μην υπάρχει ο τεράστιος όγκος γραφειοκρατικών εμποδίων και τα χρήματα να φτάνουν έγκαιρα στις σχολικές μονάδες.
 
Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση είναι ο μικρότερος από τη μεταπολίτευση και μετά κάτι που συμβαίνει αναλογικά και στο χώρο της Παιδείας.

Παραδέχτηκε πως τα κονδύλια έχουν μειωθεί σημαντικά. Έκανε αναφορά στις ευθύνες των Ο.Τ.Α. και δήλωσε πως θα ψηφιστεί τροπολογία για την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από ένα σημαντικό όγκο γραφειοκρατικής εργασίας.
Αποδοχές των εκπαιδευτικών

Δηλώθηκε ότι αποτελεί ντροπή για όλους αυτούς που πήραν τις αποφάσεις, ο νεοδιόριστος Έλληνας εκπαιδευτικός να αμείβεται με το ποσό των 640€ το μήνα και όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί να έχουν τεράστιες περικοπές, που φτάνουν στο 35%, στους ήδη πενιχρούς μισθούς τους οι οποίοι πλέον μοιάζουν περισσότερο με προνοιακά επιδόματα. Η κατάργηση ακόμη και επιδομάτων που χορηγούνταν σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. επίδομα ειδικής αγωγής, επίδομα δυσμενών συνθηκών) υποδηλώνει πως υπάρχει παντελής διάθεση απαξίωσης και εξαθλίωσης του έλληνα εκπαιδευτικού.
Απαίτηση των εκπαιδευτικών είναι η κρίση να μη μεταφερθεί για άλλη μια φορά στα συνήθη υποζύγια αλλά να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως το ζήτημα είναι συνολικό και αφορά όλους του Δημοσίου Υπαλλήλους.
 
Πλεονάζων χρόνος σε βαθμό και Μ.Κ

Ο μη υπολογισμός του πλεονάζοντος χρόνου για την κατάταξη των εκπαιδευτικών σε βαθμό και Μ.Κ. είναι ένας ακόμη κρίκος στην απαράδεκτη αλυσίδα των περικοπών. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να μην υπάρξει περικοπή ούτε μιας ημέρας για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη.
Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το θέμα έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση σε όλο το Δημόσιο. Εξετάζονται λύσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
Υποχρεωτική τριετής και διετής παραμονή στην οργανική θέση

Η ρύθμιση του Ν.3848/10 που αφορά στην υποχρεωτική παραμονή για 3 χρόνια των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση, και για 2 χρόνια όλων των εκπαιδευτικών προκειμένου να έχουν δικαίωμα μετάθεσης, στη συγκεκριμένη μάλιστα οικονομική συγκυρία που ο μισθός του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει μετατραπεί σε φιλοδώρημα (640€), φαντάζει σαν μια βαθιά τιμωρητική διάταξη η οποία έχει μοναδικό στόχο να δημιουργήσει προβλήματα και όχι να λύσει.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με δεδομένο και τον πολύ μικρό – σχεδόν μηδενικό – αριθμό διορισμών ζήτησε να καταργηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και να αντικατασταθεί με κίνητρα παραμονής (π.χ. επιπλέον μόρια) καθώς δημιουργεί μόνο προβλήματα χωρίς να λύνει κανένα. Να δοθεί, για φέτος, σε όλους τους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα για κατάθεση αίτησης μετάθεσης.
H Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως σήμερα υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης. Θα καταργηθεί η υποχρεωτική τριετής παραμονή των νεοδιόριστων στην οργανική τους θέση. Παραμένει η διετής παραμονή των υπολοίπων. Θα δοθούν κίνητρα παραμονής (μόρια) στην οργανική θέση πέρα της διετίας. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου εξετάζουν τις προϋποθέσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν εκπρόθεσμες αιτήσεις μετάθεσης φέτος.
Μετεκπαίδευση

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε την επαναλειτουργία των Διδασκαλείων για τη μετεκπαίδευση και μάλιστα για όλες τις ειδικότητες θεωρώντας ότι το έργο που πρόσφεραν ήταν θετικό και αναντικατάστατο. Για το θέμα η ΔΟΕ έχει καταθέσει συγκεκριμμένες προτάσεις αναβάθμισης του θεσμού.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για επιμόρφωση – μετεκπαίδευση που θα αφορά όλες τις ειδικότητες. Θα πραγματοποιείται σε όλα τα ΑΕΙ που σήμερα λειτουργούν Διδασκαλεία Μετεκπαίδευσης. Η διάρκειά της θα είναι 3μηνη και 6μηνη εξ’ αποστάσεων και δια ζώσης καθώς και ετήσια με εκπαιδευτική άδεια.

Ελλείψεις σχολικών βιβλίων

Η Δ.Ο.Ε. είχε έγκαιρα, μέσα στο καλοκαίρι, αναδείξει τα τεράστια ζητήματα που θα προέκυπταν από τις ελλείψεις των σχολικών βιβλίων εξαιτίας της απαράδεκτης ολιγωρίας του Υπουργείου Παιδείας. Οι δεσμεύσεις της Υπουργού προς την ελληνική κοινωνία πως το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη 2011, αποδείχθηκε πως δεν είχε καμία βάση. Το γεγονός ότι έφτασαν οι διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς όλα τα βιβλία να βρίσκονται σε όλα τα σχολεία αποτελεί μαύρη σελίδα για το Υπουργείο Παιδείας.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι είναι ένα δύσκολο και με μεγάλες επιπτώσεις θέμα. Έκανε ιστορική αναδρομή της «δημιουργίας του προβλήματος» κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που υπήρξαν στον Ο.Ε.Δ.Β. και στο ελεγκτικό συνέδριο. Υπήρξαν εγκληματικές πράξεις ολιγωρίας. Οι αρμοδιότητες του Ο.Ε.Δ.Β. μεταφέρονται στις νέες δομές και έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια χαρτιού για την εκτύπωση των βιβλίων για το 2012-13.
Αναδιάρθρωση δομών στην εκπαίδευσηΤο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των δομών της εκπαίδευσης μετά την κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης και τις φήμες για τις υπερεξουσίες των Διευθυντών των σχολείων. Τόνισε πως ο κυρίαρχος ρόλος του συλλόγου διδασκόντων δεν πρέπει να υποβαθμιστεί.
Η Υπουργός Παιδείας δεν έδωσε καμιά απάντηση για το θέμα το οποίο δήλωσε πως θα εξεταστεί στα πλαίσια της νέας κυβέρνησης. Μόνο εάν υπάρξει συνεννόηση θα προχωρήσει.

Θέματα Ειδικής Αγωγής
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρουσίασε στην Υπουργό, μια σειρά θεμάτων:
Εργασιακή ομηρία των αποφοίτων ΠΤΕΑ. Απαίτησε την άμεση διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδ. Αγωγή
Διατύπωσε την αγωνία για την τύχη των ΚΕΔΔΥ, θεσμού που αποτελεί κομβικό κομμάτι της ΕΑΕ
Καυτηρίασε το γεγονός «μεταφοράς» οργανικών θέσεων από την Π.Ε. στην Δ.Ε. Το αίτημα της ΔΟΕ είναι αύξηση των οργανικών θέσεων στην Π.Ε. και στην Δ.Ε.
Η κατάργηση του επιδόματος στους εργαζόμενους στην Ε.Α. αποτελεί θλιβερό γεγονός. Η επαναχορήγησή του αποτελεί αίτημα της ΔΟΕ
Η Υπουργός δεσμεύτηκε για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή, το 1ο τρίμηνο του 2012. Οι οργανικές θέσεις στην Π.Ε. και Δ.Ε. που αφορούν την ειδική αγωγή θα αυξηθούν. Υπάρχει αύξηση πιστώσεων και για τους αναπληρωτές Ε.Α.
Το επίδομα Ε.Α. είναι κάτι που το βλέπει θετικά αλλά είναι θέμα της κεντρικής οικονομικής πολιτικής
Για τα ΚΕΔΔΥ, υπάρχει πλαίσιο συνέχειας λειτουργίας τους που θα εκδόσει η αρμόδια Υφυπουργός
 
Προβλήματα με τη σίτιση των μαθητών λόγω της οικονομικής κρίσης

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου με διακριτικότητα να στηριχτούν οι οικογένειες μαθητών που εξ αιτίας των δυσκολιών οικονομικών συνθηκών αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Καταβάλλονται προσπάθειες και έχουν εξασφαλιστεί πόροι προκειμένου να στηριχτούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μετά από προτάσεις των σχολείων και συνεργασία των Υπουργείων Απασχόλησης, Υγείας, Παιδείας καθώς και των Ο.Τ.Α.
Μοριοδότηση αποσπάσεων

Η εφαρμογή για πρώτη φορά της μοριοδότησης των αποσπάσεων, ήταν ένα θετικό γεγονός. Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν θα πρέπει να επιλυθούν μετά από διάλογο και πριν από τις νέες αποσπάσεις.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως οι όποιες δυσλειτουργίες δημιουργήθηκαν στην πρώτη εφαρμογή θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή και θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.
Υγειονομική Περίθαλψη
Παρά το γεγονός ότι το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου, ζητήθηκε από την Υπουργό Παιδείας η παρέμβασή της γιατί το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως είναι θέμα που αφορά όλους του Δημοσίους Υπαλλήλους και θα το αντιμετωπίσει συνολικά η Κυβέρνηση.
Κατάργηση αιρετών από τα Πειθαρχικά Συμβούλια

Είναι εμφανής η προσπάθεια της Κυβέρνησης να σταματήσει κάθε φωνή αντίστασης στις αντιεκπαιδευτικές της πολιτικές. Η στοχοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος ως δήθεν υπεύθυνου για τα δεινά της δημόσιας διοίκησης, είναι άδικη και έχει ως στόχο να μην υπάρχει κανένα «ανάχωμα» στην ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και στην οικονομική εξόντωση των μισθωτών. Η κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι βαθιά συντηρητική πράξη, καθώς σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες, όποιος κατηγορείται για κάποιο αδίκημα, έχει τη δυνατότητα υπεράσπισης. Άλλωστε η πλειοψηφία των Συμβουλίων πάντα ήταν διορισμένη από την Κυβέρνηση.
Ζητάμε να μην αλλάξει η σύνθεση των Πειθαρχικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως υπάρχει απόφαση που ισχύει για όλο το Δημόσιο να μη συμμετέχουν υπάλληλοι του ίδιου κλάδου στα πειθαρχικά συμβούλια.
Θέματα διορισμών

Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ανέτοιμη να δώσει αριθμό διορισμών για την επόμενη σχολική χρονιά. Είπε ότι θεωρεί δύσκολη την πραγματοποίηση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2012.
Θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Φεβρουάριο του 2012 μόνο για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής.
Δημιουργείται κλάδος ΠΕ19 εκπαιδευτικών πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με δημιουργία οργανικών θέσεων.
Συγχωνεύσεις

Η Υπουργός δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων αλλά θα εφαρμοστούν τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία για τις μεταβολές των σχολείων.
Σχολική στέγη
Η Υπουργός δήλωσε ότι μόνο μέσα ΕΣΠΑ υλοποιούνται έργα γιατί δεν υπάρχουν πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτιμά ότι η Υπουργός δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα κεντρικά ζητήματα της εκπαιδευτικής και οικονομικής πολιτικής και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που διαλύουν τις ζωές μας. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Υπουργείο Παιδείας: Μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής από τα 3 στα 2 έτη - Διενέργεια διαγωνισμού (ΑΣΕΠ) - Διευκρίνιση για το βαθμολόγιο και τον πλεονάζοντα χρόνο

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: http://www.minedu.gov.gr/
E-mail: press@minedu.gov.gr
 
  
Δελτίο Τύπου                                             22/12/2011

Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου,μετά τη συνάντηση με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ δημόσια τους δασκάλους και τους καθηγητές που αυτή τη δύσκολη χρονιά για τους ίδιους, αλλά και για τα σχολεία απέδειξαν στην πλειοψηφία τους ότι έχουν αίσθημα αποστολής.
Τέλος, να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα και να διαβεβαιώσω ότι όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά όσον αφορά τα σχολεία, τους μαθητές, το μέλλον δηλαδή της χώρας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια, η Υπουργός απάντησε:
Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με τον καλύτερο τρόπο, στο πλαίσιο βέβαια των κατευθύνσεων της κυβέρνησης.
Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα των εκπαιδευτικών και των σχολείων:
Προσυνταξιοδοτική Εφεδρεία Εκπαιδευτικών:Ο θεσμός της εφεδρείας ήταν μία πολιτική που εφαρμόστηκε πρώτη φορά και είχε περισσότερο συμβολικό, παρά δημοσιονομικό χαρακτήρα. Όπως επανειλημμένα έχει αποσαφηνιστεί από την Υπουργό Παιδείας ο θεσμός της εφεδρείας σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς και δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στο χώρο της εκπαίδευσης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολείων. Είναι επίσης σαφές ότι η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται βάσει θεσμών που εξασφαλίζουν αξιοκρατία και διαφάνεια, στο πνεύμα που υπηρετεί το σύστημα διορισμών που έχει εισαχτεί με το ν.3848/10.
Σύστημα διορισμών:
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η βαθύτατη οικονομική κρίση την οποία περνά η πατρίδα μας αυτήν την περίοδο καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση μέτρων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών. Στην κατεύθυνση αυτή, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του συστήματος διορισμών των εκπαιδευτικών που θεσπίστηκε με το ν.3848/10, προωθείται σχετική ρύθμιση η μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής από τα 3 στα 2 έτη. Επίσης διευρύνονται τα κίνητρα για την προαιρετική παραμονή των εκπαιδευτικών για δύο επιπλέον έτη, με τον διπλασιασμό του αριθμού των μονάδων μετάθεσης, που εξασφαλίζει ο εκπαιδευτικός που παραμένει για τρίτο και τέταρτο χρόνο. 
Στο πλαίσιο της παραπάνω ρύθμισης θα δοθεί και στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το σχολικό έτος 2010-11 η δυνατότητα να υποβάλλουν τώρα αίτηση μετάθεσης για το επόμενο σχολικό έτος. Θα εκδοθεί σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος.
Διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ:
Προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή (κλάδων ΠΕ61 & ΠΕ71), ώστε και μέσα στην κρίση να ενισχυθεί το μήνυμα ότι όλοι οι μαθητές έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.
Αναβάθμιση του θεσμού των Διδασκαλείων :Προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα θέσει σε νέες βάσεις τη λειτουργία του θεσμού των Διδασκαλείων Εκπαίδευσης, με βάση τα πορίσματα επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Τα νέα διδασκαλεία –  κοινά για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα παρέχουν προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης για τους εκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γενικής και τεχνικοεπαγγελματικής όλων των ειδικοτήτων. Στο πλαίσιο του ανανεωμένου θεσμού θα διαμορφωθούν από ΑΕΙ που έχουν λάβει μέρος στην αξιολόγηση Προγράμματα Σπουδών, τα οποία θα έχουν διαφορετική διάρκεια φοίτησης, α) τρίμηνη β) εξαμηνιαία και γ) ετήσια. Η φοίτηση σε όλες τις μορφές θα είναι υποχρεωτική. Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων ετήσιας διάρκειας οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται με εξετάσεις και θα τους χορηγείται εκπαιδευτική άδεια. Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων εξάμηνης και τρίμηνης φοίτησης οι εκπαιδευτικοί δεν φεύγουν από την τάξη και αξιοποιείται η μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων καθώς και η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Η επιτυχής φοίτηση θα παρέχει πιστοποίηση στον εκπαιδευτικό και θα μοριοδοτείται ανάλογα.
Ίδρυση κλάδου εκπαιδευτικών πληροφορικής (ΠΕ19) στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
Η επιτυχής λειτουργία του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα (961 σχολεία ΕΑΕΠ), στο πλαίσιο του προγράμματος των οποίων διδάσκεται το μάθημα της πληροφορικής σε όλες τις τάξεις, καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία κλάδου εκπαιδευτικών πληροφορικής (ΠΕ19) στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό η Υπουργός Παιδείας υπέγραψε σχετική Υπουργική Απόφαση.
Αποσπάσεις με κριτήρια :
Το τρέχον σχολικό έτος εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά, αντικειμενικό σύστημα αποσπάσεων που στηρίζεται σε πρόταση ομάδας εργασίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, καθώς και αιρετά μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική τομή, με την οποία δίνεται οριστικό τέλος στο όργιο ρουσφετιού, στις πελατειακές σχέσεις που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, με την εμπλοκή μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, υπηρεσιακών παραγόντων, πολιτευτών, βουλευτών, υπουργών κ.ά. Μετά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος η Υπουργός, αποδεχόμενη σχετική πρόταση των ομοσπονδιών, θα καλέσει την ομάδα εργασίας να επανεξετάσει τυχόν αδικίες ως προς τη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων και όποιες δυσλειτουργίες του συστήματος διαπιστώθηκαν.
Αξιοποίηση πλεονάζοντος χρόνου προϋπηρεσίας:
Το θέμα της διευκρίνησης του τρόπου αξιοποίησης του πλεονάζοντος χρόνου προϋπηρεσίας που θα προκύψει από τους οριστικούς πίνακες κατάταξης έχει απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας, αφού η μη προσμέτρησή του δημιουργεί προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Για το θέμα οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν απευθύνει σχετικό ερώτημα στα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία και αναμένεται απάντηση.
 
Αντιμετώπιση ιδιαίτερων  προβλημάτων :
Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση της χώρας και στη ζωή των μαθητών θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν με διακριτικότητα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των παιδιών και των οικογενειών τους.
Στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, δηλαδή εκεί που έχουμε μεγάλη σχολική διαρροή, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε συνοικίες με εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα  υπάρχει ήδη ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης των παιδιών, με τη βοήθεια των σχολικών επιτροπών των Δήμων.
Επίσης όπου αλλού διαπιστώνονται ιδιαίτερα προβλήματα θα υπάρχει στοχευμένη υποστήριξη των μαθητών σε συνεργασία με αρμόδια όργανα του σχολείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα - Πτώση της θερμοκρασίας - Ισχυροί βοριάδες - Η πρόγνωση του καιρού

Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του ν.4024/2011 "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο − βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις"


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 262
16 Δεκεμβρίου 2011
 
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011.
 
......
 
 
ΑΡΘΡΟ 3Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του ν.4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο − βαθμολόγιο, εργασιακή
εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012−2015»
1. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011 ( Α΄ 226) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και υπό την προϋπόθεση ότι ο απονέμων φορέας είναι το Δημόσιο, για τα πρόσωπα των διατάξεων της περί−
πτ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 33, το τμήμα σύνταξης του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 3232/2004 (A΄ 48) καταβάλλεται ταυτόχρονα με αυτό του Δημοσίου, χωρίς την οριζόμενη από τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου των διατάξεων αυτών, μείωση. Ο συμμετέχων φορέας αποδίδει το αναλογούν ποσό στον απονέμοντα φορέα κατά το χρόνο συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, που ισχύουν κατά περίπτωση, με βάση τις οικείες διατάξεις της νομοθεσίας του.».
2. α. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4024/2011, μετά τη λέξη «Δημοσίου», προστίθενται από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, οι λέξεις «Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.,».
β. Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4024/2011, μετά την υποπερίπτωση ββ΄ προστίθεται, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, νέα υποπερίπτωση γγ΄ και οι υφιστάμενες υποπεριπτώσεις γγ΄και δδ΄ αναριθμούνται σε δδ΄ και εε΄ ως εξής:
«γγ) Προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων Διοίκησης τριακόσια (300) ευρώ.»

3. Στο πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011, πριν τις λέξεις «η συνολική μείωση κατανέμεται ως εξής», προστίθενται από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, οι λέξεις «,χωρίς στην ανωτέρω 7090 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) σύγκριση να λαμβάνεται υπόψη το ποσό που καταβάλλεται ως επίδομα θέσης ευθύνης».
4. α. Στο πρώτο εδάφιο της υποπαραγράφου 1α του άρθρου 31 του ν. 4024/2011, αντί των λέξεων «και του άρθρου 1 του ν.3986/2011 (Α΄ 152)» τίθενται οι λέξεις, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, «και της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.3986/2011.»

β. Η περίπτωση αα΄ της παραγράφου 1β του άρθρου 31 του ν. 4024/2011, αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, ως εξής:
«αα) Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου έχει διοριστεί ή εκλεχθεί από το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), ενεργούντων ως μετόχων, μόνα ή από κοινού».
5. α. Στο τέλος της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 33 του ν. 4024/2011 προστίθεται, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, εδάφιο ως εξής:
«Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα καθώς και για όσα από τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 34, υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις».
β. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, προστίθεται, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, εδάφιο ως εξής:
«Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή και για όσα από τα πρόσωπα της περίπτ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 33 υπάγονται σε διαφορετικό ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς από αυτό του Δημοσίου».
6. Στο τέλος της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, προστίθενται οι λέξεις «καθώς και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ».
7. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
«Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης συγκεντρώνονται με ευθύνη των εργαζομένων.».
8. Η παράγραφος 4 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι εργαζόμενοι της προηγούμενης παραγράφου τίθενται αυτοδικαίως, από 1.1.2012 σε εργασιακή εφεδρεία και μέχρι την κατά την προηγούμενη παράγραφο λύση της σχέσης εργασίας τους. Εφόσον εκ των υστέρων διαπιστωθεί από την υπηρεσία ότι κατά την ως άνω ημερομηνία εργαζόμενος πληρούσε τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3, τίθεται σε εφεδρεία με διαπιστωτική πράξη η ισχύς της οποίας ανατρέχει στην 1.1.2012».

9. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 34 του ν.4024/2011 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, ως εξής:
«Κριτήριο ένταξης στην εργασιακή εφεδρεία του ως άνω προσωπικού αποτελεί η προϋπηρεσία του εργαζομένου στο φορέα προέλευσης ή υποδοχής ανά κλάδο ή ειδικότητα, εντασσομένων στην εργασιακή εφεδρεία όσων έχουν την ολιγότερη προϋπηρεσία στον ίδιο ή συναφή κλάδο ή ειδικότητα».

Οι εκπαιδευτικοί εκτός εφεδρείας... αλλά μπορεί να μετακινηθούν σε δήμους

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Δεν απάντησε, όμως, εάν θα υπάρξει μετακίνηση εκπαιδευτικών σε Δήμους ή άλλους φορείς.

Το ζήτημα της εφεδρείας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, οι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή πολύωρη συνάντηση της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου με τους εκπροσώπους των δασκάλων.

Σχετικά με την προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, στην ανακοίνωση του υπουργείου για τη σημερινή συνάντηση υπογραμμίζεται ότι «ο θεσμός της εφεδρείας ήταν μία πολιτική που εφαρμόστηκε πρώτη φορά και είχε περισσότερο συμβολικό, παρά δημοσιονομικό χαρακτήρα. Όπως επανειλημμένα έχει αποσαφηνιστεί από την Υπουργό Παιδείας ο θεσμός της εφεδρείας σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς και δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στο χώρο της εκπαίδευσης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολείων. Είναι επίσης σαφές ότι η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται βάσει θεσμών που εξασφαλίζουν αξιοκρατία και διαφάνεια, στο πνεύμα που υπηρετεί το σύστημα διορισμών που έχει εισαχτεί με το ν.3848/10».

Το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ανέφερε, πάντως, πως τυχόν εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης στο χώρο της εκπαίδευσης, θα αποτελεί αιτία πολέμου. Οι δεσμεύσεις που δίνονται κάθε φορά δεν είναι δυνατό να αναιρούνται με την επίκληση νέων έκτακτων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες τάχα επιβάλλουν την αλλαγή τους, τόνισε το ΔΣ της ΔΟΕ, ζητώντας τη σαφή τοποθέτηση της υπουργού.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Δεν απάντησε, όμως, εάν θα υπάρξει μετακίνηση εκπαιδευτικών σε Δήμους ή άλλους φορείς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια, η υπουργός είπε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με τον καλύτερο τρόπο, στο πλαίσιο βέβαια των κατευθύνσεων της κυβέρνησης».

Όσον αφορά τους διορισμούς νέων εκπαιδευτικών, τονίστηκε στη συνάντηση ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η βαθύτατη οικονομική κρίση την οποία περνά η Ελλάδα, αυτήν την περίοδο, καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση μέτρων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών. Στην κατεύθυνση αυτή, «προωθείται σχετική ρύθμιση για μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής, από τα τρία, στα δύο έτη. Επίσης, διευρύνονται τα κίνητρα για την προαιρετική παραμονή των εκπαιδευτικών για δύο επιπλέον έτη, με τον διπλασιασμό του αριθμού των μονάδων μετάθεσης, που εξασφαλίζει ο εκπαιδευτικός που παραμένει για τρίτο και τέταρτο χρόνο. Στο πλαίσιο της παραπάνω ρύθμισης, θα δοθεί και στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το σχολικό έτος 2010-11 η δυνατότητα να υποβάλλουν τώρα αίτηση μετάθεσης για το επόμενο σχολικό έτος. Θα εκδοθεί σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος.»

Σχετικά με τη διενέργεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες διενέργειας του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή (κλάδων ΠΕ61 & ΠΕ71), «ώστε και μέσα στην κρίση να ενισχυθεί το μήνυμα ότι όλοι οι μαθητές έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση».

Το υπουργείο Παιδείας έχει απασχολήσει το θέμα της διευκρίνησης του τρόπου αξιοποίησης του πλεονάζοντος χρόνου προϋπηρεσίας που θα προκύψει από τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, αφού η μη προσμέτρησή του δημιουργεί προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Για το θέμα αυτό, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν απευθύνει σχετικό ερώτημα στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και αναμένεται απάντηση.

Στο τέλος της σημερινής συνάντησης, η υπουργός ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, συγχαίροντας τους , καθώς αυτή τη δύσκολη χρονιά για τους ίδιους, αλλά και για τα σχολεία , όπως είπε, απέδειξαν στην πλειοψηφία τους ότι έχουν αίσθημα αποστολής. Ευχήθηκε, επίσης, για τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας ότι θέλει να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι «όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά όσον αφορά τα σχολεία, τους μαθητές, το μέλλον δηλαδή της χώρας».

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Έρχεται χιονιάς από Τετάρτη - Ποιές περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία

- Δείτε αναλυτικά σε ποιά σημεία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες
- Τι καιρό θα έχουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
- Xρήσιμες συμβουλές για τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο εν μέσω κακοκαιρίας
- Από Παρασκευή αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού

Νέα σφοδρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τη νύχτα σε όλη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες, οι οποίες αρχικά θα ξεκινήσουν από τη Δυτική Ελλάδα, ενώ τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα μάλιστα σε δυτική Στερεά, το Ιόνιο και την Ήπειρο θα είναι τοπικά ισχυρά, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπονται σε όλες τις ορεινές περιοχές, αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

Το πρωί μάλιστα της Τετάρτης το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στις εξής περιοχές:
1. ΙΩΑΝΝΙΝΑ
2. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
3. ΦΛΩΡΙΝΑ
4. ΓΡΕΒΕΝΑ
5. ΚΟΖΑΝΗ
6. ΠΕΛΛΑ
7. ΠΙΕΡΙΑ
8. ΗΜΑΘΙΑΣ
9. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
10.ΚΙΛΚΙΣ
11. ΣΕΡΡΕΣ
12. ΔΡΑΜΑ
13. ΚΑΒΑΛΑ

ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Ο άστατος καιρός αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, ενώ ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός μιλώντας στο NewsIt κάνει μετεωρολογική πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ήδη τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Καρπενήσι όπου χιονίζει ασταμάτητα και ήδη οι αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι απαραίτητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χιονίζει στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Ιωαννίνων, ενώ αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της ΕΜΥ αύριο θα χιονίσει και στην πόλη. Η θερμοκρασία σε ολόκληρο το νομό έκανε «βουτιά» και στα βορεινά ο υδράργυρος κατέβηκε μέχρι τους -7 βαθμούς Κελσίου. Στα ορεινά πάνω από υψόμετρο 800 μ. το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 40 εκατοστά και οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται. Τα μεγαλύτερα τμήματα των Τζουμέρκων, Μαστοροχωρίων, Ζαχοροχωρίων, Κόνιτσας και Μετσόβου, είναι στα «λευκά», προσφέροντας μοναδικά Χριστουγεννιάτικα τοπία. Μόνο προς τα ορεινά χωριά Αετομηλίτσα, Φούρκα, και Δίστρατο, τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες, αν και εκεί έχουν προωθηθεί μηχανήματα αποχιονισμού. Επίσης μηχανήματα αποχιονισμού κινούνται σε ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού. Οι οδηγοί, λόγω κυρίως του βραδινού παγετού, από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στα ορεινά πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες. Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, μέχρι τώρα εκτελούνται κανονικά.

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Χιονοπτώσεις στα ορεινά, βροχοπτώσεις στα πεδινά και πτώση της θερμοκρασίας είναι τα χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Αχαΐα.

Ειδικότερα από τις μεσημεριανές ώρες χιονίζει στις ορεινές περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες από Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο. Επίσης, η Αστυνομία εφιστά την προσοχή σε όσους οδηγούς πρόκειται να κινηθούν από Πάτρα, Αίγιο, Διακοπτό και Ακράτα προς την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, αφού λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και του πάγου, δεν αποκλείεται να χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Από το πρωί χιονίζει σε όλη την ορεινή Αρκαδία κι αντιμετωπίστηκαν άμεσα μικροπροβλήματα, που δημιουργήθηκαν, στην εθνική οδό Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψους του Καμπέα και στο δρόμο Χρυσοβίτσι-Στεμνίτσα. Η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό κι επαρχιακό δίκτυο της Πελοποννήσου διεξάγεται κανονικά. Ωστόσο, οι οδηγοί που θα κινηθούν στο ορεινό οδικό δίκτυο, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, κυρίως για την αντιμετώπιση του παγετού τις νυχτερινές ώρες.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Σε Μακεδονία και Θράκη αναμένονται αρχικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί στη Θράκη όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Το απόγευμα και απο τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν αλλά απο το βράδυ θα πνέουν 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 2 έως 10 βαθμούς αλλά στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται αρχικά νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Απο το μεσημέρι όμως οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπειρού και της δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα θα είναι κατα τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7 και απο το βράδυ 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 4 μέχρι 14 βαθμούς αλλά στην Ηπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Ευβοια και ανατολική Πελοπόννησο αχρικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και απο το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεας. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 6 έως 16 βαθμούς αλλά στη Θεσσαλία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη αναμένονται αρχικά τοπικές νεφώσεις με πιθανοτητα βροχής στα νότια. Βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και απο το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται αρχικά τοπικές νεφώσεις με λίγες πρόσκαιρες βροχές στα Δωδεκάνησα. Απο το βράδυ όμως θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που τη νύχτα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 11 έως 17 βαθμούς.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά λίγες νεφωσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και αργά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ καταιγίες. Οι άνεμοι θα πνέουν 3 με 4 μποφόρ και απο το βράδυ 4 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 5 μέχρι 13 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και απο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά του νομού. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα ενταθούν.Οι άνεμοι θα πνέουν 3 με 4 μποφόρ και απο το βράδυ βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 2 έως 8 βαθμούς κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟ WEATHER CENTER TOY NEWSIT

Τι μπορώ να κάνω αν χρειαστεί να μετακινηθώ οδηγώντας σε περίπτωση κακοκαιρίας με αυτοκίνητο;


Να φροντίσω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).
Να φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Να ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.
Να ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
Να φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.
Να μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.
Να μη φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.
Να έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
Να διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.
Να οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.
Να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.
Να έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.
- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:

Να μην προσπαθήσω να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
Να μετακινήσω δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.
Να ειδοποιήσω αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
Να παραμείνω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.
Σε περίπτωση που μετακινηθώ εκτός πόλεως:

Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Προγραμματίζω το ταξίδι μου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.
Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.
Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:

Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σε περίπτωση που αποκλειστώ:

Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και φροντίζω να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
Τοποθετώ στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μου από τις διασωστικές ομάδες.
Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Παράταση στην υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε9


Επίσης, με την ίδια απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2012 η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.

Άγγελος Πατσιάς: Ο δάσκαλος του Φουρφουρά αποκλειστικά στο NEWS 247

Το χωριό Φουρφουράς έγινε ξαφνικά γνωστό στους περισσότερους πολίτες όταν μαθεύτηκε το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που συντελείται εκεί. Το NEWS 247 μίλησε με τον δάσκαλο του χωριού Άγγελο Πατσιά. Δήλωση επιβράβευσης από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (pics+vid)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ