Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται και μοριοδοτούνται για την πρόσληψη στα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης

            Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (ν. 3848/2010) η προϋπηρεσία που προσμετράται στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων ορίζεται ως εξής:
α) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας,
β) στα Μουσικά Σχολεία,
γ) στα Τμήματα Αθλητικών Διευκολύνσεων,
δ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής,
 ε) στα Ναυτικά Λύκεια,
στ) Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα,
ζ) στα Ολοήμερα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
η) στα Εκκλησιαστικά Σχολεία,
θ) στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων,
ι) σε θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών πριν από την αποχώρησή τους, εφόσον έχει προσφερθεί μέχρι 31.8.2005,
ια) για την εφαρμογή του προγράμματος της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης,
ιβ) για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης,
ιγ) στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)
ιδ) στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που τελούν υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν.2817/2000 (ΦΕΚ. 78/Α΄),
 ιε΄) στις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης Τ.Ε.Ε. του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.),
ιστ΄) στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης, μετά την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας , Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ. 199 Α¨), για την υλοποίηση προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.).
           
           Προσμέτρηση των υπηρεσιών γίνεται, εφόσον η πρόσληψη έχει γίνει από: i) το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ii) τους αρμόδιους φορείς κατά τις ισχύουσες διατάξεις για τα Ολοήμερα Σχολεία και για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, iii) το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα δημόσια ναυτικά λύκεια, πριν την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, iv) τη διοίκηση της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, v) τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Ινστιτούτο Διαρκούς  Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπολογίζεται μέχρι το ήμισυ του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου, vi)  φορείς των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η λειτουργία των σχολείων τελεί υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου, vii) το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τα Τ.Ε.Ε. του Ο.Τ.Ε.Κ. και viii) το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης για την υλοποίηση προγραμμάτων για Α.Μ.Ε.Α. στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης.»
            Επιπλέον, οι Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ1 Θεολόγων, ΠΕ2 Φιλολόγων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών (όλες οι ειδικότητες), ΠΕ5 Γαλλικών, ΠΕ6 Αγγλικών, ΠΕ7 Γερμανικών και ΠΕ11Φυσικής Αγωγής και απασχολούνταν στα TEE Μαθητείας Α΄ και Β΄ κύκλου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τα οποία αντικατέστησαν τις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. εντάσσονται, μετά από αίτησή τους, στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Οι ανωτέρω αποκτούν δικαίωμα διορισμού σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων υπολογίζεται από 17.2.1999 μέχρι το μισό του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου (11 ώρες εβδομαδιαίως). Οι ανωτέρω αποκτούν δικαίωμα διορισμού σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από το σχολικό έτος 2010 – 2011, η δε προϋπηρεσία τους, όπως αναγνωρίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, υπολογίζεται ως πραγματική, κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α΄)
 
                                                                                                                                            Χρήστος Κάτσικας

Υπουργείο Παιδείας: Στατιστικά στοιχεία των προτιμήσεων κατά Σχολή ή Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012


Δελτίο Τύπου                                             30/11/2011
Στατιστικά στοιχεία των προτιμήσεων κατά Σχολή ή Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012
Από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται τα στατιστικά στοιχεία των προτιμήσεων κατά Σχολή ή Τμήμα των υποψηφίων καθώς επίσης και των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακαδημαϊκό έτους 2011-12 με το σύστημα των εξετάσεων των Γενικών Λυκείων – ΕΠΑΛ Ομάδα Β’ και των ΕΠΑΛ Ομάδα Α’. 

Για τα στατιστικά στοιχεία πατήστε εδώ.
 

Αρχές Δεκέμβρη και οι μαθητές ακόμη περιμένουν τα βιβλία τους!

 
Αρ. Πρωτ.474 Αθήνα 30/11/2011
Προς
1.Τους Συλλογους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. M.M.E.
 

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ!
 
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η ελληνική κοινωνία έζησε το μοναδικό φαινόμενο για χώρα του πολιτισμένου κόσμου οι μαθητές να μην έχουν σχολικά βιβλία. 

Η Υπουργός Παιδείας περιορίστηκε στη διατύπωση μιας απλής συγγνώμης και ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι το σύνολο των βιβλίων θα βρίσκεται στα σχολεία έως τις 15 του Οκτώβρη.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Βρισκόμαστε στις αρχές του Δεκέμβρη και τα περισσότερα βιβλία ακόμη δεν έχουν φτάσει στα σχολεία.

Κανείς δεν είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση:

• Καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την πρωτοφανή κατάντια του Δημόσιου Σχολείου. Θα πρέπει να καταλάβει όλη η κοινωνία ότι η μόρφωση της νέας γενιάς θυσιάζεται στο βωμό των μνημονίων και των περικοπών. Το σχολικό βιβλίο που διανέμεται δωρεάν είναι απαραίτητο εργαλείο για τη εκπαιδευτική κοινότητα.

• Απαιτεί την άμεση διανομή των σχολικών βιβλίων. Να σταματήσει επί τέλους η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

• Θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα, σαν μια πτυχή των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσα από σειρά εκδηλώσεων πανελλαδικά που στόχο θα έχουν τη συγκρότηση ενός μετώπου πνευματικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων που θα αποκαλύπτει τη δραματική κατάσταση και παράλληλα θα αγωνίζεται για μια πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, χωρίς εκπτώσεις και περικοπές.
 
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος                                       Ο Γενικός Γραμματέας
Μαντάς Κομνηνός                                 Πετράκης Σταύρος

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τα τελευταία 13 χρόνια

Ιδιαίτερα  ανησυχητικό ρεκόρ καταγράφει η τελευταία 15ετία, καθώς από το 1997 έως σήμερα σημειώθηκαν 13 χρονιές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έζησε ο πλανήτης,  όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο περιθώριο των συζητήσεων της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.


Συγκεκριμένα η μέση θερμοκρασία της τελευταία δεκαετίας (2002-11) είναι κατά 0,46% βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο των θερμοκρασιών και αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί, επισημαίνει ο οργανισμός σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Μετά το 2010 που καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, το 2011 είναι αυτή την στιγμή η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην κλίμακα του πλανήτη από το 1850 όταν άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικά δεδομένα.

Μια άλλη ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το γεγονός ότι οι όγκοι των πάγων στην Αρκτική είχαν τη δεύτερη μικρότερη έκταση αλλά και τον μικρότερο όγκο που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

«Η επιστήμη μας είναι αξιόπιστη και αποδεικνύει χωρίς αμφισβήτηση πως το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται και η υπερθέρμανση αυτή είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΠΜΟ Μισέλ Ζαρό.

Μια «ασυνήθιστη αύξηση που υπολογίζεται στο 0,41 C σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο των 14 βαθμών Κελσίου για την περίοδο 1961-1990» έδειξε το θερμόμετρο του πλανήτη κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, καταλήγει ο ΠΜΟ.

Αύξηση 30% των αγορών μέσω διαδικτύου

Αύξηση 30% σε σχέση με πέρσι σημείωσαν οι συνολικές online αγορές των Ελλήνων καταναλωτών και διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1,5 εκατ. Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν κατά μέσο όρο 15 φορές ετησίως από το διαδίκτυο.

Συνολικά ξοδεύουν περίπου 1.150 ευρώ εκ των οποίων τα 2/3 κατευθύνονται σε ελληνικά site.

Η ποικιλία και η πυκνότητα των on-line αγορών το 2011 αυξήθηκε σημαντικά ενώ τις περισσότερες πωλήσεις έκαναν και φέτος οι H/Y, τα ηλεκτρονικά είδη, εισιτήρια ταξιδιών, κρατήσεις ξενοδοχείων, είδη σπιτιού και βιβλία.

Τη μεγαλύτερη αύξηση, όμως, κατέγραψαν φέτος το έτοιμο φαγητό, τα καλλυντικά / προσωπική φροντίδα, κοσμήματα/ ρολόγια και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση χρήσης και αγορών από τους διαδικτυακούς τόπους ημερησίων προσφορών που για το πρώτο εξάμηνο του 2011 εκπροσώπησαν πλέον το 20% των συνολικών on-line αγορών.

Υπουργείο Παιδείας: Οδηγοί για το Δάσκαλο και τον Καθηγητή στα Αρχαία-Μαθηματικά-Ιστορία- Ξένες Γλώσσες - Φυσικά - Θρησκευτικά- Αγωγή- Γεωγραφία-Πληροφορική

Οδηγός για Αρχαία Ελληνικά Γυμνασίου
Οδηγός για Ξένες Γλώσσσες Δημοτικού και Γυμνασίου
Οδηγός για Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου
Μαθηματικά — Οδηγός Δημοτικού
Μαθηματικά — Οδηγός Γυμνασίου
Υποστηρικτικό Υλικό για Μαθηματικά Δημοτικού - Γυμνασίου.zip
Οδηγός για Γεωγραφία Δημοτικού
 
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή — Οδηγός Δημοτικού
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή — Οδηγός Γυμνασίου

Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα από 15/12

Στις 15 Δεκεμβρίου αρχίζει το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, όπως ανακοίνωσε χθες Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων νομών και νησιών του Αιγαίου, με τους εμπόρους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις γιορτές για να αυξηθεί ο τζίρος σε μία "παγωμένη" αγορά.

Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα από 15/12
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε σε συνεννόηση με τους εμπορικούς συλλόγους, το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου τις καθημερινές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και τις Κυριακές από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011 τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011και την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 και τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011.
Από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012, επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα Καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.
 

Τα Ταμεία χάνουν 3,56 δισ. €

Σε... ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αξία της περιουσίας των Ταμείων, με τις λογιστικές απώλειες να φτάνουν τα 3,56 δισ. ευρώ μέσα σε ενάμιση χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως η τρέχουσα αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε στο διάστημα αυτό κατά 44,6%.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Π. Κουρουμπλή. Μείωση καταγράφεται και στην αξία των έντοκων ομολόγων, των μεριδίων ομολογιακών κεφαλαίων και των τραπεζικών ομολόγων που διαθέτουν οι ασφαλιστικοί φορείς.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία από τις 31 Μαρτίου 2010 έως τις 30 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς:
  • Η τρέχουσα αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν τα Ταμεία έπεσε από τα 7,6 στα 4,2 δισ. ευρώ (απώλεια 3,4 δισ.). Την ίδια στιγμή η ονομαστική αξία περιορίστηκε από τα 8,1 στα 7,3 δισ. ευρώ.
  • Η αξία των έντοκων γραμματίων που είχαν τα Ταμεία από τα 86,1 εκατ. μειώθηκε στα 84,3 εκατ.
  • Η αξία των μεριδίων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων περιορίστηκε από τα 773,9 εκατ. στα 643,4 εκατ.
  • Η αξία των τραπεζικών ομολόγων μειώθηκε από τα 424,5 στα 391 εκατ. ευρώ.
Αλλα 14 δισ. ευρώ
Σημειώνεται πως τα Ταμεία έχουν άλλα 14 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και ένα μεγάλο μέρος έχει μετατραπεί σε ομόλογα.
Ουσιαστικά, είναι φανερό πως ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας των Ταμείων είναι "εγκλωβισμένο" και επομένως τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. Για να μπορέσουν να καταβάλλουν τις συντάξεις οι μεγάλοι ασφαλιστικοί φορείς στρέφονται στον εσωτερικό δανεισμό από άλλα Ταμεία ή αντλούν ρευστότητα από repos με "ενέχυρο" ομόλογα Δημοσίου.
Για παράδειγμα, σε εσωτερικό "δανεισμό" κατέφυγε και ο ΟΓΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Ειδικότερα θα πάρει ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας για να πάει στον κλάδο υγείας.
Σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας οι αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα θα υπάρξουν περικοπές στις παροχές.
  • Για την υπόθεση των ομολόγων ο εισαγγελέας της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γ. Πεπόνης ανέθεσε έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απιστία. Στο θέμα είχε αναφερθεί στις 26 Μαΐου ο Μάκης Βορίδης σε ερώτησή του, επισημαίνοντας πως τα Ταμεία αγόραζαν τα ομόλογα και σε τιμές μέχρι και 100% της ονομαστικής αξίας.
Χαρακτηριστικά σημείωνε πως "υπήρχαν αγορές μέχρι και 100,10%", προσθέτοντας πως "το ρεκόρ το έχει το ΕΤΕΑΜ, που όλα τα ομόλογα τα αγόρασε στο 100%". Παράλληλα στην ερώτηση υπογράμμισε πως "οι πωλήσεις ομολόγων έφταναν μέχρι και στο 62,12% της ονομαστικής αξίας, που σημαίνει ότι τα πωλούσαν με απώλειες για το Ταμείο 38%".
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ, 29/11/2011

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ: Τα νέα πιλοτικά προγράμματα για Νηπιαγωγούς

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών Υποχρεωτικής εκπαίδευσης εκπονήθηκαν, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο πρόγραμμα σπουδών, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, -Οριζόντια Πράξη», με κωδικό MIS 295450 και ειδικότερα στο πλαίσιο του Υποέργου 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό «Εργαλεία Διδακτικών Προσεγγίσεων», με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Κατά το σχολικό έτος 2011-12, θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε 188 πιλοτικές σχολικές μονάδες (21 νηπιαγωγεία, 99 δημοτικά, 68 γυμνάσια). Κατά την πιλοτική εφαρμογή, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών θα ανατροφοδοτούνται από την εκπαιδευτική πράξη ώστε να εμπλουτισθούν και να βελτιωθούν όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Τα πιλοτικά σχολεία θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα σπουδών που ισχύει στα υπόλοιπα σχολεία για όσα μαθήματα δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ψηφιακού σχολείου και δεν περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα για το Δημοτικό ο σχεδιασμός είναι να μην εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα στο μάθημα της Ιστορίας. Αντίστοιχα για το Γυμνάσιο σε αυτή τη φάση δεν θα εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα στα μαθήματα: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιστορία, Τεχνολογία & ΣΕΠ. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι και για τα μαθήματα αυτά ήδη έχει παραχθεί σημαντικό έργο. Για λόγους όμως αρτιότερης προετοιμασίας κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία προκειμένου να εφαρμοστούν τα αντίστοιχα Π.Σ. σε επόμενη φάση.
Ο επιστημονικός Υπεύθυνος της Πράξης
Χρήστος Δούκας, Αντιπρόεδρος του Π.Ι.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Ζητούνται στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία για υπαλλήλους που γεννήθηκαν πριν το 1958

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Έγγραφο προς όλα τα υπουργεία και ΝΠΔΔ απέστειλε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο ζητά να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα κατά περίπτωση έτη ασφάλισης για την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο απασχόλησης Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ) , σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει άμεσα:
α) να απαντήσουν στους διάφορους φορείς αν οι εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στην ονομαστική κατάσταση, έχουν χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο για το χρονικό διάστημα πριν από την πρόσληψή τους στο φορέα που υπηρετούν σήμερα και
β) να εκδίδουν κατά άμεση προτεραιότητα βεβαίωση για το χρόνο ασφάλισης, η οποία και θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους, κατόπιν αίτησής τους.

Αλλαγή του τρόπου πληρωμής των Επικουρικών συντάξεων του Τ.Ε.Α.Δ.Υ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(Τ.Ε.Α.Δ.Υ.)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Όθωνος 10, Αθήνα
Τ.Κ. : 105 57
Τηλέφωνο : 210-3732073-4
Fax : 210-3732075
Αθήνα : 23-11-2011
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Αλλαγή του τρόπου πληρωμής των Επικουρικών συντάξεων του Τ.Ε.Α.Δ.Υ.»
 
 
Έχοντας ως πρώτο μέλημα την άρτια εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και ασφαλισμένων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, με αίσθημα ευθύνης, με εμπιστοσύνη στο έμψυχο δυναμικό, με σκληρή προσπάθεια εργαζομένων και Διοικητικού Συμβουλίου και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που χαράξαμε, μετασχηματίζουμε βήμα - βήμα το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. σε ένα σύγχρονο, προσιτό, πρότυπο Ασφαλιστικό Οργανισμό.
Υλοποιώντας τις απαιτούμενες δράσεις για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και την εξοικονόμηση πόρων και θέλοντας να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, ανακοινώνουμε ότι από 1/1/2012 αλλάζουμε τον τρόπο πληρωμής των Επικουρικών Συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο.
Ειδικότερα:
Α. Όλες οι Επικουρικές Συντάξεις του Τ.Ε.Α.Δ.Υ., ανεξαρτήτως (πρώην) Υπηρεσιακής Μονάδας, θα καταβάλλονται στους δικαιούχους κάθε δίμηνο, αντί τρίμηνο, με απευθείας πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών τους .
Η πληρωμή θα γίνεται στις παρακάτω ημερομηνίες:
1η Φεβρουαρίου - για το 1ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου)
1η Απριλίου - για το 2ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου)
1η Ιουνίου - για το 3ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Μαΐου έως 30 Ιουνίου)
1η Αυγούστου - για το 4ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου)
1η Οκτωβρίου - για το 5ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου)
1η Δεκεμβρίου - για το 6ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου)
Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, της πρώην ΙΑ Υπηρεσιακής Μονάδας (Τελωνειακών) των οποίων η καταβολή της Επικουρικής Σύνταξης θα εξακολουθήσει να γίνεται την 13η ημέρα κάθε μήνα , του Τ.Ε.Α.Π.Ο.Κ.Α. και του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται την 24η ημέρα κάθε μήνα.
Β. Ενημερωτικά σημειώματα, με την ανάλυση των καταβαλλόμενων ποσών των συντάξεων και κρατήσεων, θα αποστέλλονται στους δικαιούχους μία φορά ετησίως μαζί με τη φορολογική βεβαίωση.
Σε περίπτωση που υπάρξει μεταβολή στο ποσό της σύνταξης τους ή των κρατήσεων θα γίνεται επί πλέον ενημέρωση.
Για όλα τα παραπάνω οι συνταξιούχοι του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. θα ενημερωθούν αναλυτικά με προσωπική επιστολή που θα τους αποσταλεί μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα για τις συντάξεις που τους έχουν καταβληθεί για το 3Ο και 4Ο τρίμηνο του έτους 2011.
Στην ίδια επιστολή, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων από τις Υπηρεσίες του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. θα παρέχονται οδηγίες:
α. για την περίπτωση μεταβολής των ατομικών στοιχείων (αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης, διεύθυνσης κατοικίας, τραπεζικού λογαριασμού , δελτίου ταυτότητας κ.ά.) και β. για την περίπτωση διακοπής, αναστολής ή μείωσης της κύριας σύνταξής τους (από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Ι.Κ.Α, Ταμείο Νομικών κ.ά), προς αποφυγή λήψεως δυσμενών μέτρων (καταλογισμός, αναστολή συντάξεων κ.λ.π).
Επίσης, ενημερώνουμε ότι, η αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. (www.teady.gr), (η οποία ήδη χρησιμοποιείται ευρέως), παρέχει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, να αντλήσουν πληροφορίες καθώς και να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες μας μέσω e-mail (teady@teady.gr), για θέματα που τους απασχολούν όπως: Τις Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης, τη Συνταξιοδότηση των Μελών της Οικογενείας , τον Υπολογισμό της Σύνταξης, την Αναγνώριση της Προϋπηρεσίας, τη Χορήγηση δανείων, τις Επιστροφές Εισφορών, τις αρμοδιότητες και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Ταμείο, τις Επικουρικές Συντάξεις, τους
Ασφαλισμένους και τους Πόρους του Ταμείου, καθώς και τα σχετικά ΕΝΤΥΠΑ που πρέπει να υποβληθούν για κάθε αίτημα.
 
Ο Πρόεδρος του Τ.ΕΑ.Δ.Υ.
Μιχαήλ Γιάγκας

11 αλλαγές λιτότητας σε συντάξεις/ Ταμεία - Ερχονται μειώσεις 15%-40% στις επικουρικές

Επικουρικά ταµεία - «κουµπαράδες», που θα αποδίδουν στο τέλος του εργασιακού βίου του ασφαλισµένου, συντάξεις ισόποσες µε τις συσσωρευµένες εισφορές του εργαζοµένου, δηµιουργεί η κυβέρνηση, ανατρέποντας πλήρως το σηµερινό καθεστώς.

«Το Βήµα της Κυριακής» αποκαλύπτει τα βασικά σηµεία του κυβερνητικού σχεδίου για τη νέα ασφαλιστική µεταρρύθµιση, η οποία επικεντρώνεται στην επικουρική ασφάλιση και στα ταµεία παροχής των εφάπαξ βοηθηµάτων.

Εντός της εβδοµάδος το υπουργείο Εργασίας δίνει στη δηµοσιότητα τις αναλογικές µελέτες για τη βιωσιµότητα των επικουρικών ταµείων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του νοµοσχεδίου για την τροποποίηση του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης.

Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται στη µετατροπή του σηµερινού καθεστώτος «προκαθορισµένων εγγυηµένων παροχών» σε καθεστώς «προκαθορισµένων εισφορών». Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νέο καθεστώς στηρίζεται στους εξής άξονες:

1. ∆ηµιουργούνται «ατοµικοί λογαριασµοί» σε όλους τους ασφαλισµένους για το χρονικό διάστηµα της ασφάλισής τους από το 2001 και εντεύθεν.

2. Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισµού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταµεία.

3. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λαµβάνει ο ασφαλισµένος θα είναι αντίστοιχο µε τις εισφορές που έχει καταβάλει συν τις όποιες αποδόσεις του κεφαλαίου του.

4. Για το διάστηµα της ασφάλισης προ του 2001 _ για το οποίο δεν υπάρχουν µηχανογραφηµένα ένσηµα _ η σύνταξη θα υπολογίζεται στο 20% της κύριας σύνταξης.

5. Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Οι µειώσεις των επικουρικών συντάξεων που θα επέλθουν µε τον νέο νόµο θα αφορούν τόσο τις καταβαλλόµενες όσο και τις µελλοντικές συντάξεις.

6. Οι περικοπές θα ισχύσουν άµεσα στα ελλειµµατικά Ταµεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρµογή θα γίνει σε βάθος χρόνου ανάλογα µε το µέγεθος του προβλήµατος κάθε Ταµείου.

7. Η µείωση – ειδικώς στο µεγαλύτερο Ταµείο του ιδιωτικού τοµέα ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) – θα φθάσει το 40%, καθώς κάθε µήνα καταγράφεται έλλειµµα 30 εκατ. ευρώ.

8. Τα εφάπαξ βοηθήµατα θα µειωθούν και θα διαµορφώνονται αντίστοιχα µε τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισµένος κατά τον εργασιακό βίο του.

9. Αύξηση 1% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. «∆εν είναι δυνατόν µε εισφορές 3% + 3% να δίδονται συντάξεις µε αναπλήρωση από 26% ως 40%» δηλώνει ο κ. Κουτρουµάνης.

10. Τίθεται ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καµία σύνταξη (κύρια + επικουρική) να µην ξεπερνά τον τελευταίο µισθό του συνταξιοδοτούµενου.

11. Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης _ όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης _ για όλα τα επικουρικά ταµεία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=51521

Καθορισμός θέσεων και του τρόπου και της διαδικασίας της αξιολόγησης των υποψηφίων των Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους

Κοιτάσματα: Η Κρήτη μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα στη Νορβηγία, μια από τις χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Κρήτη, είναι από μόνη της, ένα «εμιράτο» πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, που μπορεί να σώσει την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη! Αυτό τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στην ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης, σε βουλευτές και τεχνικούς, καλώντας τους να κινητοποιηθούν άμεσα προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ώστε να προταχθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη.
«Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα εγγυώμαι ότι μπορεί να επιστρέψει το χαμόγελο στον Ελληνα, αν άμεσα προωθηθούν οι έρευνες. Κοιτάζουμε τα ψίχουλα του Ιονίου και όχι το "μπον φιλέ" της Κρήτης. Σας μεταφέρω στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες Νορβηγών, Γάλλων και Αμερικανών, οι οποίοι επί χρόνια ερευνούσαν την Κρήτη και το Λιβυκό χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι ελληνικές κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Φώσκολος. Παρουσιάζοντας διαφάνειες, ο καθηγητής αποκάλυψε στους τοπικούς φορείς την αναλυτική χαρτογράφηση και τα στοιχεία των ξένων ερευνητών στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, όπου πιστοποιούνται τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου.
Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης -είπε ο καθηγητής- είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα στη Νορβηγία, μια από τις χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, 60 υποθαλάσσια ηφαίστεια έχουν εντοπιστεί και αποτυπωθεί σε ελληνικά νερά, τη στιγμή που η Κύπρος «έβγαλε» 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με 4 ηφαίστεια και η Αίγυπτος 8 τρισ. κυβικά μέτρα με 8 ηφαίστεια.
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών, εκτιμά ο ίδιος, μπορεί να «σώσει» την οικονομία της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενισχύοντάς τη με 100 δισ. ευρώ τον μήνα.
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 28/11/2011

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:Οι περιζήτητες σχολές ΑΕΙ για υποψηφίους

Της Χαράς Καλημέρη
Πλοίαρχοι ή μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές αποδοχές. Δικηγόροι και γιατροί λόγω... παράδοσης. Αστυνομικοί και πυροσβέστες για το Δημόσιο και μηχανικοί, οικονομολόγοι, αλλά και ψυχολόγοι για τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτά τα επαγγέλματα οδηγούν τα τμήματα ΑΕΙ, που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους νέους, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Η οικονομική κρίση έβαλε έντονα το στίγμα της στην επιλογή σχολών η οποία, πλέον, γίνεται με βάση δύο κριτήρια: είτε επειδή οδηγούν σε επαγγέλματα που «αντέχουν» στην ανεργία είτε γιατί εδρεύουν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Αλλωστε, τα έξοδα της φοιτητικής «μετανάστευσης» είναι τσουχτερά και μπορεί να ξεπεράσουν τα 50.000 ευρώ για την απόκτηση του πτυχίου.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων το 2011, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «Η», είναι αποκαλυπτικά:
Οι περιζήτητες σχολές ΑΕΙ για υποψηφίους
Στη λίστα των 50 τμημάτων ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ζήτηση, μόλις 5 (όλα πανεπιστημίων) εδρεύουν στην περιφέρεια. Τα υπόλοιπα 45 τμήματα εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος πληθυσμός της χώρας, καταδεικνύοντας πως στην επιλογή σπουδών το γεωγραφικό κριτήριο κυριαρχεί εκείνου του αντικειμένου σπουδών.
Από τη λίστα των 50 δημοφιλέστερων τμημάτων σχεδόν απουσιάζουν τα ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τρία τμήματα ΤΕΙ (Εργοθεραπείας στην Αθήνα καθώς και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στη διοίκηση και στην οικονομία στην Πάτρα και στη Λευκάδα) έχουν ζήτηση από τους υποψηφίους.
Μπροστά στην αγωνία για επαγγελματική αποκατάσταση φαίνεται πως οι νέοι βάζουν στην άκρη όνειρα και ταλέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ έως το 2009 η σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού είχε κενές θέσεις, φέτος παρουσίασε «έκρηξη» ζήτησης. Ειδικότερα, το 2010, η σχολή ήταν πρώτη προτίμηση μόλις από 581 υποψηφίους, ενώ το 2011 από 1.600, με αποτέλεσμα στην κατάταξη των σχολών με τη μεγαλύτερη αύξησή της των πρώτων προτιμήσεων να βρεθεί στη δεύτερη θέση, μετά τη Νομική Αθήνας.
Οι νέοι γύρισαν την πλάτη σε σχολές που ως βασική επαγγελματική προοπτική έχουν την πρόσληψη στο δημόσιο τομέα. Ενώ το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης ήταν έως το 2009 στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων, το 2011 έπαψε να είναι τόσο δημοφιλές λόγω των ελάχιστων διορισμών που γίνονται πλέον στην εκπαίδευση.
Η εικόνα ανά επιστημονικό πεδίο
1ο
Ο φόβος της αδιοριστίας στην εκπαίδευση, έστρεψε πολλούς υποψήφιους από τα Παιδαγωγικά στα Νομικά τμήματα. «Πρώτη των πρώτων» αναδεικνύεται η Νομική Αθήνας την οποία επέλεξαν 2.173 υποψήφιοι το 2011 έναντι 1.918 το 2010. Η ζήτηση αυξήθηκε και στα τμήματα Ψυχολογίας όπου στη Θεσσαλονίκη ήταν πρώτη επιλογή για 851 υποψήφιους (έναντι 596 πέρυσι) και στην Αθήνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για 901 υποψήφιους (έναντι 735 το 2010).
2ο
Σάρωσαν» οι σχολές που οδηγούν σε ένστολα επαγγέλματα. Εκτός από τους πλοιάρχους και μηχανικούς Εμπορικού Ναυτικού, περισσότεροι ήταν οι νέοι που επέλεξαν τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Τη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, π.χ., προτίμησαν 1.158 υποψήφιοι το 2011 (έναντι 169 το 2010), τη σχολή Αστυφυλάκων 1.048 υποψήφιοι (έναντι 242) και το τμήμα Ανθυποπυραγών 184 (έναντι 4).
3ο
Τα «σκήπτρα» εξακολουθεί να κρατά η Ιατρική Αθήνας με 1.475 πρώτες προτιμήσεις φέτος (έναντι 1.251 το 2010) και ακολουθεί η Ιατρική Θεσσαλονίκης (869 φέτος έναντι 732 πέρυσι). Υψηλή ζήτηση έχουν, επίσης, η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική Αθήνας, καθώς και το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
4ο
Δημοφιλέστερο αναδεικνύεται το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ (1.322 πρώτες προτιμήσεις το 2011 έναντι 1.252 το 2010). Αντίθετα, η ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο έπληξε τα τμήματα των Αρχιτεκτόνων (879 έναντι 973) και των Πολιτικών Μηχανικών (844 έναντι 1.019).
5ο
Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκεται το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας με 1.238 υποψήφιους να το επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση (έναντι 1.127 πέρυσι). Αύξηση παρουσιάζει και το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη (668 φέτος έναντι 550 πέρυσι), ενώ από τα ΤΕΙ ξεχωρίζει το τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής στην Καλαμάτα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:Βελτιώσεις στο νόμο για τα ΑΕΙ


Το «πράσινο φως» για επιμέρους βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ άναψε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το επόμενο βήμα θα είναι η εφαρμογή σχεδίου «Καλλικράτης» στην ανώτατη εκπαίδευση.
Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού με τις ομοσπονδίες πανεπιστημιακών και διδασκόντων στα ΤΕΙ, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις των τμημάτων ΑΕΙ θα είναι πρωτίστως ακαδημαϊκά και όχι γεωγραφικά.
«Είναι αναγκαίο τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις για τη δημιουργία σχολών με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται επίσης να τόνισε προς τους εκπροσώπους των ΑΕΙ ότι «το να κλείσεις απλώς ένα Τμήμα σε κάποια πόλη, δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνεις οικονομία».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτουν τα τμήματα τα οποία είναι διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις, προκειμένου να μη γίνουν άκριτες μετακινήσεις απομονωμένων τμημάτων στην έδρα του ΑΕΙ, οι οποίες μάλιστα θα δημιουργούσαν την ανάγκη νέων υποδομών.
Πρώτο βήμα είναι η εκλογή Συμβουλίου Ιδρύματος. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου ορίζει ότι τα Συμβούλια πρέπει να έχουν εκλεγεί έως 15/1, αλλά έως τώρα μόνο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει προχωρήσει τη διαδικασία. Χθες, όμως, ο σύλλογος διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αντέδρασε στην προκήρυξη εκλογών, ενώ και η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζήτησε από το υπουργείο να «παγώσει» τις διαδικασίες.

ΕΘΝΟΣ:Οι πιθανότητες εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα υψηλής ζήτησης είναι δυσπρόσιτα ακόμα και σε αριστούχους. Ποιες σχολές "χτύπησαν κόκκινο" πέρυσι στις προτιμήσεις των μαθητών. Τα ποσοστά επιτυχίας για τα τμήματα που οδηγούν σε μια σίγουρη θέση εργασίας.

Απαγορευτική ακόμη και για αριστούχους είναι η εισαγωγή σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα υψηλής ζήτησης, καθώς τα ποσοστά επιτυχίας που καταγράφηκαν στις τελευταίες πανελλαδικές δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις εισάγεται μόλις ένας ή δύο στους δέκα.
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία με τις πρώτες προτιμήσεις για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης που εξασφάλισε το "ΕΘΝΟΣ", φαίνεται πως τη φετινή χρονιά αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους υποψηφίους τμήματα που οδηγούν στην "αγκαλιά" του Δημοσίου αλλά και επαγγέλματα με κύρος και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 33.000 υποψήφιοι έβαλαν ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό μόλις 40 πανεπιστημιακά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, χτύπησαν "κόκκινο" οι πρώτες προτιμήσεις σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές, σε Παιδαγωγικά, καθηγητικά και ξενόγλωσσα τμήματα, ενώ πολύ ψηλά στις προτιμήσεις βρέθηκαν σχολές της Νομικής και της Ιατρικής.
Σε χιλιάδες ανέρχονται και οι πρώτες προτιμήσεις για ορισμένα "δυνατά χαρτιά" των οικονομικών επιστημών, τα οποία κερδίζουν και πάλι έδαφος, αφού, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των οικονομικών και φορολογικών μέτρων που ανακοινώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η αγορά ζητάει εξειδικευμένους εργαζόμενους σε οργανισμούς και στελέχη σε επιχειρήσεις.
Συνεχίστηκε και φέτος η «στροφή» χιλιάδων υποψηφίων προς δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία έχουν «προσιτές» βάσεις και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση
Συνεχίστηκε και φέτος η «στροφή» χιλιάδων υποψηφίων προς δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία έχουν «προσιτές» βάσεις και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση
Χιλιάδες υποψήφιοι συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη σε αρκετά Πολυτεχνικά τμήματα τα οποία ?παρά την οικονομική κρίση? αποτελούν ακόμη σταθερή αξία στην αγορά εργασίας. Από την περσινή χρονιά, μάλιστα, εξαιτίας και της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού αυξήθηκαν οι υποψήφιοι που δήλωσαν τα τρία τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Το "ΕΘΝΟΣ" σήμερα παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό που θα αποτελέσει "πυξίδα" για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, ο οποίος περιλαμβάνει τις πρώτες προτιμήσεις για τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα περσινά μηχανογραφικά.
Οι πιθανότητες εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ
Μετά την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζουμε ομαδοποιημένα τις σχολές που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι φετινοί μαθητές της Γ΄ λυκείου, για να έχουν μία εικόνα για τη ζήτηση που υπάρχει σε κάθε τμήμα και σε κάθε πόλη για την οποία ενδιαφέρονται.
Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκε η "στροφή" χιλιάδων υποψηφίων προς δεκάδες τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν "προσιτές" βάσεις και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Οι υποψήφιοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για αρκετά τμήματα που σχετίζονται με τη Διατροφή, την Προσχολική Αγωγή, την Αισθητική, ενώ στην κορυφή των προτιμήσεων φιγουράρουν σχολές Φυσικοθεραπείας, που έχουν τεράστια ζήτηση στην αγορά εργασίας, Νοσηλευτικής και Μαιευτικής.
Αντιστοίχως, εκατοντάδες υποψήφιοι του 5ου επιστημονικού πεδίου "ψήφισαν" τα 11 τμήματα Λογιστικής τα οποία εδρεύουν ?εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη? σε πολλές επαρχιακές πόλεις.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
"Εισιτήριο" για λίγους
Ο αυξημένος ανταγωνισμός που παρατηρείται στις νομικές σχολές και τα τμήματα Ψυχολογίας δίνει το πολυπόθητο "εισιτήριο" σε ελάχιστους εισακτέους, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες υποψήφιοι με άριστες βαθμολογίες αναγκάζονται να εισαχθούν σε υποδεέστερα τμήματα ή σε διαφορετική πόλη.
Είναι ενδεικτικό ότι στη γενική σειρά των εισακτέων (εκτός δηλαδή των ειδικών κατηγοριών που αφορά τρίτεκνους, πολύτεκνους και όσους υπάγονται στα κοινωνικά κριτήρια) στο τμήμα της Νομικής εισήχθη μόλις το 16,6% των υποψηφίων, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό έφτασε το 24,1%. Αντίθετα, στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Κομοτηνή πέρασαν όλοι όσοι την είχαν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση.
Οσον αφορά τα τρία τμήματα Ψυχολογίας, "ψηφίστηκαν" ως πρώτη προτίμηση από 2.371 υποψηφίους εκ των οποίων οι 1.998 ανήκουν στη γενική σειρά.
Τα ποσοστά επιτυχίας, όπως καταγράφηκαν στις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αποκαρδιωτικά. Οσοι από τους 851 υποψηφίους είχαν ενδιαφερθεί για το τμήμα του Αριστοτελείου, μόλις το 15,8% κατάφερε να περάσει, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα του Παντείου, το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο φτάνοντας το 11,9%. Σε καλύτερη μοίρα είναι όσοι επιλέγουν το τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού εισάγεται 1 στους 2.
Σχετικά με τις σχολές Φιλολογίες, στις οποίες επιμένουν να τις τοποθετούν στην κορυφή των προτιμήσεών τους χιλιάδες υποψήφιοι, τα ποσοστά επιτυχίας για τις δύο κεντρικές σχολές είναι χαμηλά φτάνοντας για το τμήμα της Αθήνας το 39,6% και της Θεσσαλονίκης το 40,8%. Γι΄ αυτό, άλλωστε, οι βάσεις εισαγωγής διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 17.200 μόρια.
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ 10.591 ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαγνήτες Στρατός και Αστυνομία
Τους 10.591 -αριθμός ρεκόρ- έφτασαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι έβαλαν ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό δελτίο Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές με γνώμονα την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν.
Συγκεκριμένα, 7.659 περσινοί τελειόφοιτοι της Γ΄ λυκείου είχαν στην κορυφή των προτιμήσεών τους 14 Σχολές που σχετίζονται με τον Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία, ενώ 2.932 υποψήφιοι "σταύρωσαν" ως κορυφαία επιλογή στο μηχανογραφικό τα τρία Αστυνομικά Τμήματα που λειτουργούν.
Τόσο οι Στρατιωτικές όσο και οι Αστυνομικές σχολές παραμένουν από τις ελάχιστες που οδηγούν με ταχύτητα και σιγουριά στον δημόσιο τομέα, παρά τις προσλήψεις οι οποίες μειώνονται.
Στην κορυφή των προτιμήσεων φιγουράρει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Σχολή Πλοιάρχων) με 2.451 υποψηφίους να το δηλώνουν στην κορυφή του μηχανογραφικού δελτίου. Ακολουθεί η Σχολή Ικάρων με 1.102 και η Σχολή Ευελπίδων με 777.
Εκατοντάδες υποψήφιοι διεκδίκησαν τις λίγες θέσεις που διατίθενται στα Στρατιωτικά τμήματα Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και στο Οικονομικό.
Ανταγωνισμός
Ο έντονος ανταγωνισμός εκτόξευσε και πέρυσι τις πρώτες προτιμήσεις στα ύψη. Η μεγαλύτερη ζήτησε καταγράφηκε στο Οικονομικό με 897 πρώτες προτιμήσεις και ακολούθησε το Ιατρικό με 506. Αναφορικά με τις Αστυνομικές Σχολές, σχεδόν οι μισοί επέλεξαν το τμήμα Αστυφυλάκων το οποίο προσφέρει πολλές θέσεις (συνολικά 945), ενώ η βάση εισαγωγής δεν ξεπέρασε πέρυσι τα 13.633 μόρια. Ετσι, από τους 1.214 υποψηφίους που το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση, εξασφάλισαν την εισαγωγή τους σχεδόν 8 στους 10. Αντίθετα, ελάχιστοι ήταν οι εκλεκτοί που κατάφεραν να ανοίξουν τις "πύλες" της σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Συνολικά, 1.412 υποψήφιοι έβαλαν το τμήμα στην κορυφή του μηχανογραφικού. Από αυτούς όμως μόλις το 6,16% κατάφεραν να εισαχθούν, αφού οι θέσεις που δόθηκαν ήταν -για όλες τις κατηγορίες- 87, ενώ η βάση διαμορφώθηκε στα 17.982 μόρια.
Τέλος, εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας και στο τμήμα Αξιωματικής Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικοί), αφού μόλις το 16,9% απ΄ όσους το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση κατάφεραν να εισαχθούν.
Ιατρική Αθήνας
Χαμόγελα για ελάχιστους αριστούχους
Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας για τους αριστούχους που δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση Ιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν εισάγονται ούτε δύο στους δέκα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στα επαρχιακά η μεγάλη πλειονότητα εξασφαλίζει την εισαγωγή της.
Ειδικότερα, το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας, βάσει των πρώτων προτιμήσεων, εντοπίζεται στην Ιατρική Αθήνας. Από τους 1.739 υποψηφίους που το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού εισήχθη μόλις το 8,2%. Στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό επιτυχίας έφτασε πέρυσι το 15,4%, ενώ στο τμήμα που εδρεύει στη Λάρισα μπήκαν ένας στους δύο υποψηφίους. Στις υπόλοιπες 4 σχολές το ποσοστό επιτυχίας κυμάνθηκε μεταξύ 52,8-58,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 9 Ιατρικές σχολές δηλώθηκαν ως πρώτη προτίμηση από 3.678 υποψηφίους. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Φαρμακευτικά τμήματα, με τον ανταγωνισμό πέρυσι πιο αυξημένο, αφού πολλοί υποψήφιοι έβαλαν το τμήμα στην κορυφή των προτιμήσεών τους, μετά και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Ετσι, στο τμήμα της Θεσσαλονίκης εισήχθη μόλις το 16,5%, ενώ στην Αθήνα το 18,3%. Αντίθετα, πιο ευνοημένοι ήταν όσοι υποψήφιοι ήθελαν να περάσουν στη σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού πέρασε το 84,2%.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ:Στο τραπέζι η εφαρμογή του νέου νόμου

Ανοιχτή σε προτάσεις, που θα διευκολύνουν τα ΑΕΙ στην εφαρμογή του νέου νόμου, εμφανίστηκε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα προεδρεία της ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ (εκπαιδευτικοί ΤΕΙ) και της ΕΕΕ (ερευνητές).

Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην εφαρμογή του νέου νόμου, και όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου συζητήθηκαν και τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τη χωροταξική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ όπως υπογράμμισε "είναι αναγκαίο τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις για τη δημιουργία Σχολών με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους". Στο μεταξύ, πάντως, τα πανεπιστήμια δεν δείχνουν διάθεση να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης και γι' αυτό στα περισσότερα Ιδρύματα επικρατεί αναταραχή.
Αλλαγές
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων ζητούν βασικές αλλαγές στον νέο νόμο, διαφορετικά, όπως λένε, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.
Για την ώρα οι σχετικές εκλογές ορίστηκαν για τις 19 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Σύγκλητος επικύρωσε χθες με πλειοψηφία 45 έναντι 6 ψήφων την απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του να προσφύγει κατά του νέου νόμου.
Οπως υπογράμμισε η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευγενία Μπουρνόβα, η Ομοσπονδία στη συνάντηση με την υπουργό ξεκαθάρισε ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί στα ΑΕΙ, ενώ η ίδια η υπουργός επανέλαβε ότι όποιο πανεπιστήμιο δεν προχωρήσει στις εκλογικές διαδικασίες δεν θα χρηματοδοτηθεί.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ: Τι θα ισχύσει-Και χωρίς εξετάσεις η εγγραφή στα ΤΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι η βασική προτεραιότητα του Τεχνολογικού Λυκείου, το οποίο θα λειτουργήσει από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Παρ' όλα αυτά, οι εκπαιδευτικές διαδρομές για τους αποφοίτους του Τεχνολογικού Λυκείου κρατιούνται ανοιχτές. Έτσι, όποιος τελειώνει την Γ' τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου, θα έχει πρόσβαση στα ΤΕΙ συμμετέχοντας σε ειδικές εξετάσεις.

Επίσης όποιος τελειώνει το 4ο έτος και εφόσον έχει επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα έχει πρόσβαση στα ΤΕΙ, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, με κριτήρια που θα οριστούν από το Υπουργείο Παιδείας και τα ΤΕΙ.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιτυχόντες θα εισάγονται σε Τμήματα Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα του τομέα της ειδικότητάς τους.
Ειδικότερα:
1. Σε τι διαφέρει το Τεχνολογικό Λύκειο από το ΕΠΑ.Λ;
Ενσωματώνει τα ΕΠΑ.Λ και τις ΕΠΑ.Σ σε μια ενιαία δομή.
Εξασφαλίζεται η απαιτούμενη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων της κάθε ειδικότητας σε 2146 ώρες (με 3 +1 έτη), από 1189 ώρες που είναι στα ΕΠΑ.Λ.
Εκσυγχρονίζονται τα προγράμματα σπουδών και προσαρμόζονται στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων. Παράλληλα εισάγεται ο θεσμός της ερευνητικής εργασίας και της δραστηριότητας, οι οποίες είναι εκπαιδευτικές διαδικασίες που αυξάνουν την αυτενέργεια των μαθητών, τους παροτρύνουν στη ανάληψη πρωτοβουλιών, ενισχύουν τη συνεργασία και προάγουν το ομαδικό πνεύμα.
Θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση στο τρίτο έτος και στο τέταρτο έτος. Εκτός από την πρακτική άσκηση, παρέχεται και η δυνατότητα πραγματοποίησης μαθητείας. Η εφαρμογή των θεσμών της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας θα γίνεται με τρόπο ευέλικτο, ώστε να προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς.
Στους μαθητές που έχουν μαθησιακά κενά από προηγούμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες, προσφέρεται μια δεύτερη ευκαιρία με την εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' και Β' τάξης, Μαθημάτων Υποστήριξης, στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά.
Παρέχονται στους μαθητές δύο επίπεδα προσόντων. Επίπεδο 2 στο τέλος της τριετίας και επίπεδο 3 στο τέλος του τέταρτου έτους.
Οι εξετάσεις πιστοποίησης ενισχύουν την αξιοπιστία του συστήματος.
Στη Γ' τάξη εισάγεται ένα νέο μάθημα με τίτλο «Επαγγελματικό Περιβάλλον και Σύνδεση με την Εργασία», που προετοιμάζει τους μαθητές, της κάθε ειδικότητας, για την αντιμετώπιση των ξεχωριστών συνθηκών εργασίας που θα συναντήσουν.
2. Πώς ο μαθητής θα αποφασίσει για τον τομέα που θα ακολουθήσει στη Β΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου;
Στην Α΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής/προσανατολισμού, που θα είναι αντίστοιχα των τομέων που θα λειτουργούν στη Β΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου.
Ο μαθητής θα επιλέγει δύο από τα μαθήματα αυτά και θα αποφασίζει αν τελικά τον ενδιαφέρουν οι αντίστοιχοι τομείς.
3. Αν ένας μαθητής αλλάξει γνώμη προαγόμενος από την Α' τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου μπορεί να συνεχίσει στο Νέο Λύκειο;
Η ύπαρξη μιας πρώτης τάξης με σχεδόν κοινά μαθήματα, στο Νέο Λύκειο και στο Τεχνολογικό Λύκειο, ευνοεί τους μαθητές που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για την εκπαιδευτική τους πορεία και διευκολύνει την κινητικότητα των μαθητών μεταξύ Νέου Λυκείου και Τεχνολογικού Λυκείου. Άρα στην Α' τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου οι ώρες των μαθημάτων κατεύθυνσης θα είναι περιορισμένες και ένας μαθητής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη μαθητική διαδρομή του στο Νέο Λύκειο.
4. Πόσα χρόνια διαρκούν οι σπουδές στο Τεχνολογικό Λύκειο;
Οι σπουδές διαρκούν 3 + 1 έτη (το ένα κατ' επιλογήν ανάλογα με τα επαγγελματικά προσόντα).
5. Τίτλοι σπουδών
Ο απόφοιτος της Γ' Τεχνολογικού Λυκείου θα αποκτά Απολυτήριο Τεχνολογικού Λυκείου και Πτυχίο επιπέδου προσόντων 2 σύμφωνα με την οδηγία 36/2005, όπως ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ 38/2010.
Ο απόφοιτος του Τμήματος Ειδίκευσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα αποκτά, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης, Πτυχίο επιπέδου προσόντων 3 σύμφωνα με την οδηγία 36/2005 όπως ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ 38/2010.
6. Γιατί χρειάζεται το τέταρτο έτος;
Το τέταρτο έτος εξασφαλίζει την απαιτούμενη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων, έτσι όπως περιγράφονται από τα αντίστοιχα επίπεδα προσόντων, με δεδομένο ότι στην Α' τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου (όπως συμβαίνει και στα ΕΠΑ.Λ) δεν διδάσκονται μαθήματα τομέα ή ειδικότητας.
Το τέταρτο έτος δεν είναι έτος κατάρτισης ή εξειδίκευσης, αλλά έτος ολοκλήρωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
7. Ποιος είναι ο σκοπός του τμήματος «Γενικής Παιδείας», στη Γ' τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου;
Το Τεχνολογικό Λύκειο είναι ένα σχολείο χωρίς φραγμούς σε εκπαιδευτικές διαδρομές. Για τους μαθητές που διαφοροποιούν τους στόχους τους κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Τεχνολογικό Λύκειο, το τμήμα «Γενικής Παιδείας» προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι.
Το τμήμα «Γενικής Παιδείας» μπορούν να το επιλέξουν όσοι μαθητές προάγονται από τη Β' τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου, στη Γ' τάξη και επιθυμούν να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Σε αυτό το τμήμα διδάσκονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και οι απόφοιτοι του τμήματος παίρνουν Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου.
Όσοι μαθητές επιλέξουν το τμήμα αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικής προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ με τα σημερινά δεδομένα, τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών που εισάγονται από τα ΕΠΑ.Λ στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά μικρά.
8. Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι η βασική προτεραιότητα του Τεχνολογικού Λυκείου. Παρ' όλα αυτά, η εκπαιδευτικές διαδρομές για τους αποφοίτους του Τεχνολογικού Λυκείου κρατιούνται ανοιχτές. Έτσι, όποιος τελειώνει την Γ' τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου, θα έχει πρόσβαση στα ΤΕΙ συμμετέχοντας σε ειδικές εξετάσεις.
Επίσης όποιος τελειώνει το 4ο έτος και εφόσον έχει επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα έχει πρόσβαση στα ΤΕΙ, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, με κριτήρια που θα οριστούν από το Υπουργείο Παιδείας και τα ΤΕΙ.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιτυχόντες θα εισάγονται σε Τμήματα Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα του τομέα της ειδικότητάς τους.
9. Τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου;
Μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας θα είναι η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει και η προσαρμογή των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, στα νέα δεδομένα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Το 4ο έτος εξασφαλίζει ανώτερο επαγγελματικό επίπεδο σύμφωνα με την οδηγία 36/2005. Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζεται και αντίστοιχη ρύθμιση σε όσες ειδικότητες έχουν ήδη ρυθμισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ή θα εξασφαλιστεί σε όσες ειδικότητες καθοριστούν μετά την υποχρέωση που θα εισάγει ο νέος νόμος. Ένα χρόνο μετά την πλήρη εφαρμογή του συστήματος θα υπάρχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της επαγγελματικής ιεράρχησης.
Μία από τις άδειες που παίρνει ο απόφοιτος ηλεκτρολόγος από το Γ΄ έτος του Τεχνολογικού Λυκείου είναι αυτή του «Ηλεκτροτεχνίτη Εγκαταστάσεων Εργοστασίων και Ηλεκτροκινητήρων» (Ηλεκτροτεχνίτης Γ΄ ειδικότητας). Μετά από προϋπηρεσία 2 ετών σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις μπορεί να πάρει την άδεια Αρχιτεχνίτη στο ίδιο είδος εγκαταστάσεων. Ο απόφοιτος του Δ' έτους, χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε τις ρυθμίσεις, θα μπορεί ενδεχομένως να πάρει την άδεια του Αρχιτεχνίτη με προϋπηρεσία π.χ. 100 ημερών εργασίας ή και κατευθείαν του Αρχιτεχνίτη εφόσον η πιστοποίηση έχει εστιαστεί και ελέγχει το συγκεκριμένο επαγγελματικό επίπεδο.
10. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.)
Ναι, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν την απαιτούμενη εργαστηριακή εκπαίδευση.
Η χρήση όμως των σχολικών εργαστηρίων θα είναι ευρύτερη, τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και από την τοπική κοινωνία.

ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:Λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία δηλώσεων

Λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό Βραβείο Αειφόρου Σχολείου.
Ειδικότερα για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται ο εξαιρετικά επιτυχημένος και πρωτοποριακός θεσ-μός «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» που έχει προκηρύξει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πε-ριβάλλοντος και Πολιτισμού.

Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι οι μαθητές να αναπτύξουν συμπεριφορές που ταιριάζουν με τις αρχές της αειφορίας. Δηλαδή από τις αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής βιωσιμότητας.
Το «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» συμβάλλει επίσης στην υποστήριξη και στην ανάδει-ξη των προσπαθειών που κάνουν τα σχολεία για στροφή προς την αειφορία.
Πέρσι, που ήταν η πρώτη του διαγωνισμού, συμμετείχαν 140 σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα. Δόθηκαν 3 πρώτα βραβεία και 24 διακρίσεις. Τα σχολεία που πήραν τα πρώτα βραβεία ήταν τα εξής: 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου Κορινθίας, 2ο 6/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α' της Πάτρας.
Σε κάθε σχολείο, κάθε χρονιά οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις που αφορούν στο πεδίο του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της ανθρώπινης υγείας, της τέχνης κτλ. Το Βρα-βείο Αειφόρου Σχολείου ωθεί το σχολείο να ενοποιήσει τις επιμέρους δράσεις στην κατεύθυνση της αειφορίας και να επινοήσει νέες πιο επιδραστικές και καινοτόμες. Επίσης παρωθεί ώστε τα (σημαντικά) επιτεύγματα κάθε σχολείου να μορφοποιούνται και να ενισχύονται στην κατεύθυνση ενός πιο «πράσινου», πιο φιλικού για τους μαθητές, πιο δημοκρατικού, πιο αποδοτικού σχολείου, ανοικτού στην κοινωνία και στα ρεύματα της καινοτομίας.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτερο-βάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια, Ειδικά Σχολεία). Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) μπορούν να συμμετέχουν εκτός συναγωνισ-μού και λαμβάνουν ειδικό αναμνηστικό συμμετοχής. Τα σχολεία διαγωνίζονται για καλύτερες επιδόσεις σε τρεις γενικούς τομείς:
Α. Τον παιδαγωγικό
Β. Τον κοινωνικό και οργανωσιακό
Γ. Τον περιβαλλοντικό
Για κάθε ένα από τους τομείς αυτούς υπάρχουν συγκεκριμένοι «δείκτες» (κριτήρια), διαφορετικά για κάθε κατηγορία σχολείων, με βάση τα οποία γίνεται η σύγκριση των επιτευγμάτων κάθε σχολείου με τα αντίστοιχα των σχολείων της ίδιας κατηγορίας που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Η δήλωση συμμετοχής των σχολείων γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Βραβείου (http://www.aeiforosxoleio.gr/) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2011. Στη συνέχεια τα σχολεία αναπτύσσουν τις δράσεις τους σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με στόχο να ανταποκριθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους δείκτες, και προς το τέλος Μαΐου εισάγουν τα στοιχεία-αποδείξεις των δράσεων στην ιστοσελίδα του Βραβείου. Το σχολείο υιοθετεί την «ολιστική σχολική προσέγγιση» δηλαδή τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας στην κοινή προσπάθεια (Διεύθυνση, εκπαιδευτικοί, γονείς, βοηθητικό προσωπικό του σχολείου, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεργαζόμενοι φορείς και πρόσωπα).
Ό, τι χρειάζεται να γνωρίζουν ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τον διαγωνισμό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Βραβείου http://www.aeiforosxoleio.gr/. Τα σχολεία συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» προαιρετικά.
Για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήματα απευθύνετε μήνυμα στο aeiforo@gmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. ή στο kalariv1@sch.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. ή τηλεφωνήστε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙ-ΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τηλ. 210 3225245 (εσωτ. 1). Υπεύθυνος και συντονιστής του διαγωνισμού είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Δημήτριος Καλαϊτζίδης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αρχίζει η διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων που έχουν περιορισμένο αντικείμενο και προσωπικού που πλεονάζει ή ελλείπει

Επιτροπή συγκρότησε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου , προκειμένου να ελέγξει την υφιστάμενη οργανωτική διάρθρωση του υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, να εντοπίσει
τις υπηρεσιακές μονάδες που έχουν προδήλως περιορισμένο αντικείμενο αρμοδιοτήτων ή στις οποίες υπηρετεί προσωπικό που πλεονάζει ή ελλείπει σε σχέση με τις ασκούμενες από την υπηρεσιακή μονάδα αρμοδιότητες και να ανακατανείμει τις οργανικές θέσεις στις υπηρεσιακές μονάδες του υπουργείου ή του Ν.Π.Δ.Δ., ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά την ανακατανομή των οργανικών θέσεων η Επιτροπή θα παραδώσει την εισήγησή της στην Υπουργό Παιδείας, 9ια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μέχρι 31-12-2011, προκειμένου να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης καιΗλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν.4024/2011.
Ως μέλη της Επιτροπής η υπουργός Παιδείας όρισε:
1. Τον Γενικό Γραμματέα του Υπ.Π.9.Β.Μ.Θ., Βασίλειο Κουλαϊδή, ως Πρόεδρο
2. Τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, ωςμέλος
3. Τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας 9ια Βίου Μάθησης, Ευθύμιο Μπάκα, ως μέλος
4. Τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Γιάννο Λιβανό, ως μέλος.
5. Τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Κωνσταντίνο Κοκκινοπλίτη, ως μέλος
6. Tον Προϊστάμενο της Γενικής 9ιεύθυνσης 9ιοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπ.Π.9.Β.Μ.Θ , Νικόλαο Σερδάρη, ως μέλος
Β. Για τη γραμματειακή υποστήριξη της ανωτέρω επιτροπής ορίστηκαν οι παρακάτω υπάλληλοι:
1. Ως συντονιστής, Χριστόπουλος Λεωνίδας, Ειδικός Συνεργάτης της Υπουργού
2. Σπορίδου Αικατερίνη, υπάλληλος με βαθμό Α' του κλάδου ΠΕ1-9ιοικητικού,
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της 9ιεύθυνσης Οργάνωσης και Απλούστευσης διαδικασιών, με αναπληρώτρια την Κοντογεώργου Ιωάννα, κλάδου ΠΕ06 - Αγγλικής Γλώσσας, αποσπασμένη εκπαιδευτικό με βαθμό Β', η οποία υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση
3. Μικέλης Κυριάκος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Μελετών, Στατιστικής και Οργάνωσης της Κ.Υ., κλάδου ΠΕ1 – Διοικητικού, με βαθμό 9΄
4. Κλησιάρη Δήμητρα, κλάδου ΠΕ- Επαγγελματικής Κατάρτισης, υπάλληλος πρώην
Ο.Ε.Ε.Κ. που μεταφέρθηκε προσωρινά στην Κ.Υ. με βαθμό 9΄

Ριφιφί στην προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών με το νέο βαθμολόγιο

Δε φτάνει η δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων, δε φτάνει η μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ, δε φτάνει το χαράτσι του σπιτιού και της έκτακτης εισφοράς που από 1/1/2012 θα κρατιέται κατευθείαν από το μισθό, ΤΩΡΑ κλέβουν και προϋπηρεσία από τους εκπαιδευτικούς και από όλους βέβαια τους δημοσίους υπαλλήλους.


Με την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου –μισθολογίου επιχειρείται μια μεγάλη κλοπή στην προϋπηρεσία και βέβαια στις αποδοχές των εκπαιδευτικών.

Στη σελίδα 25 της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται:

"Μετά την ανωτέρω μισθολογική ένταξη, η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του κοινοποιούμενου νόμου, οι οποίες προβλέπουν ότι για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων απαιτείται η παρέλευση διετίας ή τριετίας ανάλογα με το βαθμό στον οποίο έχει ενταχθεί ο υπάλληλος. Αυτό σημαίνει ότι ο πλεονάζων χρόνος που τυχόν απομένει μετά την ανωτέρω μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων στους οικείους βαθμούς και Μ.Κ. δεν θα ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο. Συνεπώς, το επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο σε όλους τους υπαλλήλους θα δοθεί μετά την παρέλευση διετίας ή τριετίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του κεφαλαίου δεύτερου του κοινοποιούμενου νόμου (1-11-2011)”.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πλεονάζων χρόνος  σε ένα μισθολογικό κλιμάκιο διαγράφεται! Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί βλέπουν να διαγράφεται προϋπηρεσία 5, 10, 15 μηνών κλπ. Γιατί έτσι θέλει η νέα ιερά συμμαχία συγκυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ.

Χρήστος Κάτσικας, Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ)
Χρήστος Σόφης, Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

Δώδεκα αλλαγές στις συντάξεις και στα επιδόματα από 1/1/2012

«Aυτόματες» αυξήσεις -έως και 3 έτη- στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις παροχών και επιδομάτων και αυξήσεις εισφορών στον OΓA και το ETAA (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) σε αντιδιαστολή με το IKA (όπου σχεδιάζεται μείωση εισφορών για τους συνεπείς) προδιαγράφουν για το 2012 οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζει το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, η πλήρης υλοποίηση του Mνημονίου και ο κοινωνικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει ευθυγραμμιστεί στα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής για το επόμενο έτος.
Του Γιώργου Γάτου

«Aυτόματες» αυξήσεις -έως και 3 έτη- στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις παροχών και επιδομάτων και αυξήσεις εισφορών στον OΓA και το ETAA (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) σε αντιδιαστολή με το IKA (όπου σχεδιάζεται μείωση εισφορών για τους συνεπείς) προδιαγράφουν για το 2012 οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζει το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, η πλήρης υλοποίηση του Mνημονίου και ο κοινωνικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει ευθυγραμμιστεί στα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής για το επόμενο έτος.

Mέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 και παράλληλα με τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για την «κάλυψη» των ελλειμμάτων των Tαμείων, ύστερα και από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (παρακράτηση εισφορών κυρίως από τις μεσαίες και τις υψηλές συντάξεις, περιορισμός παροχών υγείας, έλεγχος της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και των πληρωμών συντάξεων και παροχών σε μη δικαιούχους, μείωση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, περιορισμός αναπηρικών κ.α.), το 2012 η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει συνολικά σε 12 αλλαγές, τις οποίες παρουσιάζει η «HτΣ».
1 Mε «πιλότο» το νέο ασφαλιστικό νόμο, αυξάνονται κατά 6 μήνες έως 3 έτη τα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση όρια ηλικίας, όπως φαίνεται στους πίνακες. H αύξηση των ορίων στο μεν δημόσιο τομέα ολοκληρώνεται το 2013 στο δε ιδιωτικό τομέα και στα ειδικά ταμεία έως το 2015 (και για λίγες περιπτώσεις έως το 2017), οπότε θα ισχύουν ως γενικά όρια το 65ο έτος και το 60ό με 40 έτη ασφάλισης.
Δώδεκα αλλαγές στις συντάξεις και στα επιδόματα από 1/1/2012
 
2 Aυξάνονται από 4 σε 5 τα πλασματικά έτη που μπορεί, ως αντίβαρο στις αυξήσεις, να αναγνωρίσει - να εξαγοράσει ο κάθε ασφαλισμένος ώστε να θεμελιώσει μέσα στο 2012 συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
3 Aπό την 1/1/2012 θα επιβληθούν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των (σχεδόν στο... σύνολό τους) επικουρικών ταμείων. O υπουργός Γ. Kουτρουμάνης έχει προαναγγείλει ότι κανένα ελλειμματικό ταμείο δεν θα δίνει επικουρική σύνταξη που θα είναι πάνω από το 20% του συντάξιμου μισθού, ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους. Oι μειώσεις κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 20% (χωρίς να αποκλείονται μειώσεις έως και 50% όπου υπάρχουν υψηλά ελλείμματα και ποσοστά αναπλήρωσης 65% - 80%) και θα γίνουν επιπλέον της ειδικής παρακράτησης τύπου ΛAΦKA που γίνεται και η οποία θα διατηρηθεί. H συγκράτηση του ελλείμματος των επικουρικών είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα του γενικού ασφαλιστικού, καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί να συγκρατήσει την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση στο 2,5% του AEΠ του 2009. Aν αυτό δεν διασφαλιστεί, οι ανατροπές στο γενικό ασφαλιστικό (δηλαδή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων) θα είναι προ των πυλών.
4 Aντίστοιχες μειώσεις θα γίνουν και στα εφάπαξ ειδικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έτσι ώστε οι καταβαλλόμενες εισφορές να αντιστοιχούν στις παροχές.
5 Aυξάνονται στις αρχές του 2012 οι εισφορές στον OΓA και στο ETAA. Στον OΓA οι εισφορές θα αυξάνονται ανά τριετία, έτσι ώστε σταδιακά οι ασφαλισμένοι να ενταχθούν στην 5η ασφαλιστική κατηγορία (καταβάλλοντας 1.158 ευρώ αντί των 536 ευρώ που είναι η εισφορά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία). Aυξήσεις εισφορών, σε συνάρτηση με τις συνθήκες κρίσης, σχεδιάζουν και οι εκπρόσωποι των επιστημόνων στο ETAA.
6 Eπιβάλλεται η υποχρεωτική ασφάλιση με εργόσημο όλων των κατ' οίκον απασχολουμένων, με κίνητρο για την ασφάλιση των συνήθως ανασφάλιστα απασχολουμένων τη μείωση του ασφαλίστρου στο 20% (από 44% για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη).
7 Aπό 1ης Mαρτίου θα λειτουργήσει σε επιχειρήσεις και κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με κίνητρο τη μείωση των εισφορών κατά 10% για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Tο μέτρο θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική υποβολή στο IKA, τον OAEΔ και στο ΣEΠE όλων των στοιχείων για την απασχόληση και την ασφάλιση των εργαζομένων, ώστε να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή (8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).
8 Aυστηρότερες εισοδηματικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις θα ισχύσουν για τα κοινωνικά επιδόματα και τις προνοιακές παροχές, συμπεριλαμβανομένων και των παροχών του OEK και της Eργατικής Eστίας.
9 Tο σχετικό κονδύλι για το 2012 μειώνεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ από 698 εκατ. ευρώ.
Aπό την 1η Mαρτίου θα γίνει υποχρεωτική η πληρωμή μέσω των τραπεζών των εισφορών, των μισθών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, διευκολύνοντας τις διασταυρώσεις των στοιχείων (έχει διαπιστωθεί απόκλιση 30% μεταξύ αυτών που δηλώνονται και εκείνων που καταβάλλονται και αντίστοιχη απώλεια εσόδων) και τον εντοπισμό όσων εισφοροδιαφεύγουν.
10 Aπό 1ης Iουλίου του 2012 οι άνεργοι που θα ζητήσουν από τον OAEΔ να επιδοτηθούν για πρώτη φορά θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 80 ημερομίσθια κατ' έτος τα τελευταία τρία χρόνια και όσοι ζητούν επίδομα για δεύτερη φορά, 150 ημερομίσθια στο εξάμηνο. Tο συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί να περιορίσει τον αριθμό των επιδοτούμενων.
11 Mε δεδομένη την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας πάνω από το 1 εκατ., σύμφωνα με τις προβλέψεις του Iνστιτούτου Eργασίας της ΓΣEE, θα παραταθεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανέργων με λιγότερα ένσημα (50 αντί 80) που λήγει στις 29 Φεβρουαρίου του 2012. Aντίστοιχες «καλύψεις» και παροχή βοηθήματος θα ισχύσουν και για τους αυτοαπασχολούμενους που ήδη πλήττονται από την ύφεση.
12 Tίθεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης για... εξυγίανση το NAT.
Τα όρια συνταξιοδοτησης που αλλάζουν το 2012
ΔHMOΣIO
  • Για σύνταξη γυναίκας με 15ετία, χρειάζεται να συμπληρωθεί η ηλικία των 63 ετών (από 61).
  • Για άνδρες και γυναίκες απαιτούνται 37 έτη (από 36 το 2011) και ηλικία 59 ετών (από 58).
  • Γονείς με ανήλικο θεμελιώνουν σύνταξη με 25ετία, αλλά σε ηλικία 55 ετών (από 52).
  • Για ασφαλισμένο με 3 παιδιά χρειάζονται 23 έτη (από 21) και ηλικία 55 ετών (από 52).
  • Για την πρόωρη σύνταξη ασφαλισμένης με 25ετία, η ηλικία αυξάνεται στα 58 έτη (από 56).
IKA
  • Συνταξιοδότηση με 37 έτη (από 36 το 2011) και ηλικία 59 ετών (από 58).
  • Γυναίκα ασφαλισμένη για να συνταξιοδοτηθεί με 4.500 ένσημα (15ετία) χρειάζεται να συμπληρώνει τα 62 (από 61) για πλήρη σύνταξη και τα 57 (από 56) για μειωμένη.
  • Για σύνταξη με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών με 10.500 ημέρες εργασίας χρειάζεται να συμπληρώνεται ηλικία των 56 + 6 μηνών ή 54 ετών + 6 μηνών για μειωμένη, με 4.500 ημέρες ή ηλικία των 57 ετών (από 56) και για μητέρες ανηλίκων με 5.500 ημέρες εργασίας η ηλικία των 60 ετών (από 57) ή των 55 (από 52) για μειωμένη σύνταξη.
OAEE (EΛEYΘEPOI EΠAΓΓEΛMATIEΣ)
  • Aυξάνονται στα 37 (από 36) τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών.
ETAA (EΠIΣTHMONEΣ)
  • 37 έτη (αντί των 36) και ηλικία 60 ετών πρέπει να έχουν οι άνδρες και 59 (από 58) έτη οι γυναίκες.
  • Στα 62 (από 61) «κλειδώνουν» δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετία γυναίκες ασφαλισμένες στο TΣMEΔE και στο TΣAY, ενώ στο Tαμείο Nομικών για μητέρες ανηλίκων και χήρους πατέρες ανηλίκων χρειάζονται 22,5 (από 22) και ηλικία 58 ετών (από 55).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 26-27/11/2011

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ζητούν κεφαλικό φόρο από ανέργους που έκαναν 1 μεροκάματο

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΣΩΡΗΔΟΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ * ΚΑΙ ΚΑΠΕΛΟ 1%

Ζητούν κεφαλικό φόρο από ανέργους που έκαναν 1 μεροκάματο

Στο πυρ το εξώτερον βρίσκονται για άλλη μία φορά χιλιάδες άνεργοι που είχαν αιτηθεί την εξαίρεσή τους από τον κεφαλικό φόρο, καθώς καλούνται να τον πληρώσουν -και μάλιστα με προσαύξηση- αν έκαναν έστω κι ένα μεροκάματο το 2011.
Για να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔΓια να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη θα βρεθούν άμεσα οι άνεργοι που είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, καθώς ο νόμος δεν τους αναγνωρίζει ως ανέργους αν πριν από την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ είχαν έστω και ελάχιστο εισόδημα. Τα σχετικά απαντητικά σημειώματα με την απόρριψη της αίτησής τους για εξαίρεση από την εισφορά θα φτάσουν σωρηδόν στο προσεχές διάστημα κρύβοντας και την προσαύξηση που θα τους καταλογιστεί από τον Αύγουστο.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος, που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μπορεί να ήταν σαφής, αλλά οι άνεργοι αρχίζουν τώρα να διαπιστώνουν το σκληρό πρόσωπο του νόμου, καθώς:
1Για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά πρέπει μέσα στο 2011 να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή έστω και μικρού ποσού. Συνεπώς αν κάποιος εργάστηκε μέσα στο έτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εισφορά.
2Το γεγονός γίνεται ακόμα δυσμενέστερο, αφού για το ποσό της εισφοράς λογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης μέχρι την έκδοση της αρνητικής απάντησης. Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει εισφορά με καπέλο.
Σύμφωνα με τον νόμο, για να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά έπρεπε να είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2011 στην Εφορία ζητώντας τη διαγραφή της εισφοράς που είχε βεβαιωθεί μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι εφόσον προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή είχε αρχίσει τουλάχιστον από 31.8.2011.
Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι από άλλα Ταμεία.
Για παρελθόντα εισοδήματα
Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010. Το γεγονός ότι ο φορολογούμενος δεν έχει σήμερα εισόδημα λόγω ανεργίας για να πληρώσει την εισφορά αυτή ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση, η οποία του καταλογίζει τον πρόσθετο φόρο αγνοώντας πως έχει απέναντί της έναν άνεργο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. *

Τροφές που κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό του σύστημα!

Τι πρέπει να τρώει το παιδί ώστε να μην αρρωστήσει τον χειμώνα; Ποιες είναι οι βασικές τροφές;

Ο διατροφολόγος Νίκος Κριαράς σε συμβουλεύει πως να τονώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού σου!
 
Μιας και ο καιρός έχει πλέον χειμωνιάσει και οι λοιμώξεις ενδεχομένως θα ταλαιπωρήσουν το παιδί μας, θα πρέπει να έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή του, ώστε να αποφύγει τα συχνά κρυολογήματα και τις λοιμώξεις.
 
Μία ιδιαίτερα προσεγμένη διατροφή, πέραν του ότι θα προασπίσει την υγεία του και θα τονώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, θα μπορέσει να του προσφέρει ευεξία και ανάπτυξη.
 
Οι διατροφικές προτάσεις για την αποφυγή του κρυολογήματος, είναι:
 
1 χυμός, αποτελούμενο από ρόδι-πορτοκάλι και μανταρίνια. Σημαντικό όφελος, η ισχυρή παρουσία της βιταμίνης C, η οποία θα τονώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και αυξήσει την διαθεσιμότητα του σιδήρου.
 
1 σαλάτα, αποτελούμενη από αγγούρι, πράσινη πιπεριά και σέλινο. Σπουδαία οφέλη θα αποδοθούν ως προς τη μάχη ενάντια των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά επίσης θα βελτιώσουν και την συνολική υγεία του.
 
2 μικρού μεγέθους καλαμπόκια. Πέραν του γεγονότος, ότι θα δράσουν θετικά ως προς την υγεία του πεπτικού συστήματος του, θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει γρήγορα την εισβολή των βακτηρίων, μιας και θα ενεργοποιηθούν ταχέως οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί.
 
Λεμόνι. Πάντα στα κυρίως γεύματα του, να υπάρχει η δυνατότητα να στύβει 1 λεμόνι ως συνοδευτικό των τροφίμων, με θετικό αποτέλεσμα την αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου, ώστε να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού του.
 
Συνοπτικά και με βάση τα προαναφερθέντα, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αμυλώδη προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά θα προσφέρουν στο παιδί πληθώρα θρεπτικών συστατικών με απώτερο σκοπό την τόνωση του οργανισμού τους.
Επίσης, δεν θα πρέπει να παραλείψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι αποτελούν αποκλειστική πλούσια πηγή σημαντικών ιχνοστοιχείων και μετάλλων.
Τέλος τα ιδιαίτερα λιπαρούχα τρόφιμα, όπως τα κρουασάν, μπισκότα εμπορίου, γαριδάκια και αναψυκτικά θα πρέπει να αποφεύγονται ή ως ύστατη επιλογή να καταναλώνονται με μέτρο.
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί κάποια ομάδα τροφίμων, εκτός των κορεσμένων λιπαρών, διότι η ποικιλία στο διατροφικό πλάνο της κάθε ημέρας, θα προασπίσει την υγεία και θα δράσει συνεργικά ως προς το κάθε θρεπτικό συστατικό. Για παράδειγμα, αν αποκλείσουμε τα αμυλώδη αλλά όχι τα γαλακτοκομικά, θα λάβουμε την αποδεκτή ποσότητα ασβεστίου αλλά δεν θα προσφέρουμε τη στήριξη του μυικού ιστού και την ισορροπία του νευρικού συστήματος, λόγω του συνεργικής ιδιότητας του συμπλόκου αμυλώδες – γαλακτοκομικού προϊόντος.