Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τι αλλάζει για τους μισθούς στο Δημόσιο-Καταργούνται 100 επιδόματα

Από 780 ευρώ μέχρι και 2.200 ευρώ θα κυμαίνονται οι μισθοί στο Δημόσια, ενώ μόνο 4 από τα 104 επιδόματα δεν θα καταργηθούν, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο θα κυμαίνονται από 780 έως 2.200 ευρώ, έναντι 711 - 1.666 που ίσχυε μέχρι σήμερα (χωρίς τα επιδόματα). Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι η κατάργηση των επιδομάτων τα οποία επέφεραν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις, για το 78% δεν θα αλλάξει κάτι, ενώ για το 7,5% θα υπάρξει μικρή αύξηση.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τελικές τους αποδοχές θα δουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης ΠΕΚΑ, Εσωτερικών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Σε πολλές περιπτώσεις το "μαχαίρι" θα φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ. Μικρότερες απώλειες θα έχουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Αμυνας (πολιτικό προσωπικό), Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και Παιδείας (διοικητικοί υπάλληλοι).
Συνολικά οι τελικές αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα περικοπούν κατά 2,8 δισ. ευρώ.
Μετά την έγκριση που έλαβε χθες από το υπουργικό, το νέο μισθολόγιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
 
enet.gr, 30/9/2011

Υπουργείο Παιδείας: Πρόσληψη ΠΕ70 και ΠΕ60 σε σχολεία ΖΕΠ σχολ. έτους 2011-2012 - ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται η Β΄ φάση αποσπάσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ (αποσπάσεις, τροποποιήσεις, ανακλήσεις) για το διδακτικό έτος 2011-12.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται η Β΄ φάση αποσπάσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ (αποσπάσεις, τροποποιήσεις, ανακλήσεις) για το διδακτικό έτος 2011-12.
Παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των περιοχών όπου ανήκουν οργανικά οι εκπαιδευτικοί να κοινοποιήσουν την απόφαση αυτή στους ενδιαφερόμενους και να τη γνωστοποιήσουν στις σχολικές μονάδες από τις οποίες αποσπώνται.
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία αποσπώνται έως την Τρίτη,04/10/2011, εφόσον καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός.
Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των περιοχών απόσπασης θα πρέπει να φροντίσουν να αποσταλούν αντίγραφα της ανάληψης υπηρεσίας των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στους Προϊσταμένους της οργανικής θέσης.
Για τους πίνακες με τα ονόματα πατήστε εδώ.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάσχεση μισθών από εφορίες λόγω χρεών στο Δημόσιο

Στην κατάσχεση μισθών οφειλετών του δημοσίου προχωρά η Εφορία, με βάση τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία.
Το μέτρο εφαρμόζεται ακόμη και σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αλλά και σε συντάξεις, διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι το εναπομείναν υπόλοιπο της κατάσχεσης να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, το μέτρο δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αλλά πλέον η εφαρμογή αυτή θα είναι εντατική, λόγω των οικονομικών συγκυριών.
Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 σήμερα Πέμπτη, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Β. Αλεβιζόπουλος, 20 εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις μισθών, ενώ απειλούνται και με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τράπεζες, λόγω αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών και άλλων δανείων τους.
Σε δηλώσεις της, η κ. Φρόσω Σταυράκη, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε πως ο νόμος έχει ενεργοποιηθεί και πως το μέτρο εφαρμόζεται με ένταση τους τελευταίους μήνες.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν, ότι δεν πρόκειται για κάποια ειδική εντολή, αλλά οι κατασχέσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα της δράσης μιας νέας υπηρεσιακής μονάδας είσπραξης του υπουργείου, η οποία έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Τράπεζες έβαζαν χέρι στους λογαριασμούς των πελατών τους

Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκου, το οποίο διαβιβάστηκε τη Τετάρτη στη Βουλή, τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη υποβάλλει σχετικά υπομνήματα για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και συγκεκριμένα για παράνομη πρόκληση ζημιάς κατά την παροχή υπηρεσιών τους και τη χρήση καταχρηστικών γενικών όρων συναλλαγών.
Μάλιστα, αναμένεται η τοποθέτηση της Τραπέζης της Ελλάδος πριν εκδοθεί απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.   
Όπως αναφέρει και η "Ελευθεροτυπία",  η έρευνα ξεκίνησε  τον Αύγουστο του 2011, μετά από καταγγελίες ενώ η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είχε υποστηρίξει ότι η μονομερής ανάληψη μισθών και συντάξεων από λογαριασμούς μισθοδοσίας είναι μη νόμιμη και καταχρηστική και προειδοποίησε ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις.   
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τράπεζες δεν περιορίζονται μόνο στις μονομερείς «αναλήψεις» από τους λογαριασμούς, αλλά εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να χαρατσώνουν τους πελάτες τους, με τον υφυπουργό Γ. Κουτσούκο να επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται πλήθος νέων αμφιλεγόμενων χρεώσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
* η επιβολή μηνιαίων εξόδων καθυστέρησης, τα οποία χρεώνονται πέραν των νόμιμων τόκων υπερημερίας (διπλό χαράτσι),
* χρέωση εξόδων επικοινωνίας,
* χρέωση εξόδων εξέτασης αιτημάτων, ακόμη και όταν πρόκειται για προεξόφληση ενός δανείου,
* χρέωση λειτουργικών εξόδων της τράπεζας,
* χρέωση υποτιθέμενων δαπανών της τράπεζας που ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέονται με δαπάνες προς τρίτους κ.ά.
Σημειώνεται ότι το ενημερωτικό έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρη, ο οποίος επικαλούνταν καταγγελίες του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου για αθέμιτες πρακτικές εις βάρος επιχειρήσεων και καταναλωτών.
To πολιτικό γραφείο του Φραγκίσκου Παρασύρη επικοινώνησε με το NEWS 247, στέλνοντας την απάντηση που έλαβε γύρω από τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών.
"Με βάση την απάντηση του κ. Κουτσούκου, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει βάλει τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα  στο μικροσκόπιό της για μονομερείς αναλήψεις του ποσού του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων τους. Σύμφωνα με έγγραφο του Υφυπουργού Εργασίας, τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (σ.σ.: δεν κατονομάζονται στο έγγραφο) κλήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να υποβάλλουν σχετικά υπομνήματα για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, και ιδίως των άρθρων 2 και 8 του ν. 2251/94, δηλαδή για παράνομη πρόκληση ζημιάς κατά την παροχή υπηρεσιών τους και τη χρήση καταχρηστικών γενικών όρων συναλλαγών.
Όπως ενημερώνει ο Υφυπουργός, μετά την υποβολή των υπομνημάτων οι σχετικοί φάκελοι που αφορούν και τις τέσσερις τράπεζες διαβιβάστηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος με αίτημα για την εντός προθεσμίας δύο μηνών παροχή γνώμης, όπως προβλέπεται στο ν. 2251/1994. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή του εξουσιοδοτημένου οργάνου περί της παραβίασης ή μη του ν. 2251/1994 και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Ο κ. Κουτσούκος κάνει επίσης γνωστό στον κ. Παρασύρη ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, έχουν αποσταλεί και άλλες υποθέσεις που αφορούν πρακτικές αμφιλεγόμενων χρεώσεων από πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικά για το φαινόμενο της μερικής ή πλήρους ανάληψης του μισθού ή της σύνταξης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, με μονομερή απόφαση των τραπεζών, ο υφυπουργός ενημερώνει ότι από τον Αύγουστο του 2010 το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Κουτσούκος, προκειμένου να προσφέρει μια άμεση προστασία στους καταναλωτές, έλαβε δημόσια σαφή θέση για το ζήτημα περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο η συγκεκριμένη πρακτική είναι μη νόμιμη ή  ακόμα και καταχρηστική.
Ο Υφυπουργός υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι επιβλήθηκε πρόστιμο σε βάρος της τράπεζας Millenium για χρήση καταχρηστικού όρου σύμφωνα με τον οποίο χρέωνε τους πελάτες της, κατόχους πιστωτικών καρτών, με το ποσό των 0,30 ευρώ όταν πλήρωναν την οφειλή τους στα ταμεία της τράπεζας και όχι μέσω ΑΤΜ και σε βάρος της τράπεζας Credit Consumer Finance για χρήση παραπλανητικής πρακτικής κατά την προώθηση πιστωτικής κάρτας στο καταναλωτικό κοινό. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπως τονίζει ο κ. Κουτσούκος, διαπίστωσε ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ένα νέο πλήθος αμφιλεγόμενων χρεώσεων. Ενδεικτικά, αναφέρονται η επιβολή μηνιαίων “εξόδων καθυστέρησης”, “έξοδα” δηλαδή που επιβάλλονται για την περίπτωση καθυστέρησης πέραν των τόκων υπερημερίας ή χρέωση εξόδων επικοινωνίας ή χρέωση εξόδων εξέτασης αιτημάτων, ακόμη και όταν πρόκειται για αίτημα προεξόφλησης του δανείου.
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της επιβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα χρεώσεων πέραν του επιτοκίου υπερημερίας για την περίπτωση καθυστέρησης καταβολής εκ μέρους των δανειοληπτών και των κατόχων πιστωτικών καρτών, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπεται από το ν. 2251/1994, για τη διερεύνηση της καταχρηστικότητας της πρακτικής και της επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή έχει ήδη αποστείλει κλήση για υποβολή υπομνήματος κατά δύο πιστωτικών ιδρυμάτων (σ.σ.: επίσης δεν κατονομάζονται στο έγγραφο), που προβλέπουν μάλιστα, υψηλές σχετικές χρεώσεις επισημαίνοντας αφενός τη μονομερή από μέρους τους τροποποίηση των όρων των συμβάσεων με τους καταναλωτές και αφετέρου την αδιαφάνεια της αιτίας της επιβολής των χρεώσεων, τα οποία καθιστούν τους όρους αυτούς καταχρηστικούς. Σημειώνεται ότι ο κ. Παρασύρης έχει εστιάσει κατ’ εξακολούθηση στις πρακτικές των τραπεζών με ερωτήσεις και αναφορές του".

Το αλαλούμ της κυβέρνησης για τις αποδείξεις - Τι θα ισχύσει τελικά

Από το 2012 θα ισχύσουν τελικά οι αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων
- Παράλληλη χρήση του πόθεν έσχες και της φοροκάρτας από το 2012
- Μέσα σε 24 ώρες έχουν πάρει πίσω 4 φορές όλα όσα έχουν ανακοινώσει
- Για το 2012 ο κάθε φορολογούμενος θα δηλώνει πέρα από τα ακίνητά του και τις καταθέσεις του, μετοχές, ομόλογα ή όποια άλλη αξία έχει στα χέρια του
Ασύλληπτο αλαλούμ επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το καθεστώς των αποδείξεων, καθώς ο κ. Βενιζέλος έχει προχωρήσει 4 φορές σε διευκρινίσεις για το τί τελικά θα ισχύσει, κάνοντας τους έλληνες πολίτες να οδεύουν προς το τρελοκομείο.

Αυτό δείχνει πλέον ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα και απλά ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία και επιπλέον φανερώνει πως ο πραγματικός στόχος δεν είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά η όλο και μεγαλύτερη φοροείσπραξη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα στο σίριαλ των αποδείξεων από του χρόνου θα εφαρμοστεί –όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών- το μέτρο που θα προβλέπει την συλλογή από τους φορολογούμενους πολύ περισσότερων αποδείξεων από ότι μέχρι σήμερα, προκειμένου να μην τους επιβληθεί το φορο-«χαράτσι» του 10%.

Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 7.30 και λέει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουμε αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος μας για φέτος και ισχύει το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ. Και η νέα διευκρίνιση έγινε γιατί σε περίπτωση που κάποιος έχει χάσει ή πετάξει αποδείξεις λογαριασμών θα έπρεπε να ζητήσει επανέκδοση των σχετικών λογαριασμών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ατελείωτες ουρές στις διάφορες υπηρεσίες και για αυτό το λόγο αποφάσισαν να ισχύσουν οι αλλαγές από το 2012

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, βάσει των όσων προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο η συλλογή αποδείξεων δεν συνδέεται με το αφορολόγητο. Πρέπει όμως ο κάθε φορολογούμενος να μαζέψει ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος που δηλώνει, γιατί εάν συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται μπαίνει φόρος 10%.

Για τα εισοδήματα όμως που θα εισπράξουμε το 2012, το ποσοστό που απαιτείται θα αυξηθεί κλιμακωτά αναλόγως του τι δηλώνουμε, ενδεχομένως ακόμη και στο 40%.Από το 2012 όμως αλλάζει μορφή και η φορολογική δήλωση, καθώς θα απαιτείται πια κάθε φορολογούμενος να δηλώνει πέρα από τα ακίνητά του και τις καταθέσεις του, μετοχές, ομόλογα ή όποια άλλη αξία έχει στα χέρια του.

Συγκεντρώνοντας αυτά τα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να θέσει σε εφαρμογή ένα «ηλεκτρονικό πόθεν έσχες», αφού θα έχει την δυνατότητα να προχωρά σε διασταυρώσεις και να εντοπίζει φορολογούμενους που τυχόν κρύβουν εισοδήματα..

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ




Επιπλέον το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.

Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).

Με λίγα λόγια ό,τι πληρώνουμε, ακόμη και αυτά που αυτή τη στιγμή εξαιρούνται όπως λογαριασμοί ρεύματος, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, φυσικό αέριο κλπ θα υπολογιστούν

Συναγερμός για εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για ολόκληρο το δημόσιο

Περίπου 80.000 υπάλληλοι σε συγκεκριμένα υπουργεία θα δουν μείωση μισθών έως 20%
- Εκτός ενιαίου μισθολογίου περίπου 300.000 υπάλληλοι, σε σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και γιατροί του ΕΣΥ
- Μόνο 90 φορείς έχουν στείλει στοιχεία για την εφεδρεία - Οι υπόλοιποι 61 αρνούνται
- Φοβούνται μαζικές προσφυγές σε δικαστήρια από τους εργαζόμενους στο στενό δημόσιο τομέα
Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο για την εργασιακή εφεδρεία, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη και στο υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το θέμα του ενιαίου μισθολογίου.

Με αφορμή φυσικά και την έλευση της τρόικας η κυβέρνηση προχωράει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου με αντικειμενικά κριτήρια και με γρήγορες διαδικασίες να μπουν 30.000 υπάλληλοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ να μπουν σε εφεδρεία, μιας και το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού στους 151 δημόσιους φορείς δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα μιας και μόνο 90 φορείς δέχονται να δώσουν στοιχεία.

Πέρα από αυτό, υπάρχει και πρόβλημα νομικής φύσεως για την εφεδρεία στους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, ενώ φοβούνται πως σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν χιλιάδες προσφυγές στα δικαστήρια, όπου θα διεκδικούν οι εργαζόμενοι αποζημιώσεις, μισθούς υπερημερίας και φυσικά το εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, δύο είναι οι εκδοχές που εξετάζει η κυβέρνηση:

- Στην πρώτη περίπτωση να υποχρεωθούν να βγουν σε σύνταξη όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και την ηλικία, αλλά παραμένουν στην υπηρεσία τους.

- Στη δεύτερη περίπτωση να υπαχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας με την καταβολή του 60% του βασικού μισθού για ένα ή δύο χρόνια, όσοι εργαζόμενοι χρειάζονται τα αντίστοιχα χρόνια, προκειμένου να φτάσουν στη συνταξιοδότησή τους.

Εκτός από την εφεδρεία στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί και το προσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Σε αυτό προβλέπονται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές στο 20% των υπαλλήλων που χαρακτηρίζονται υψηλόμισθοι και λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 80.000 υπαλλήλους κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Βέβαια με το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπονται και μικρές αυξήσεις σε ένα ποσοστό 10% των υπαλλήλων που έχουν ήδη χαμηλά επιδόματα, όπως στα υπουργεία Παιδείας και Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός ενιαίου μισθολογίου θα βρεθούν περίπου 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που βρίσκονται στα σώματα ασφαλείας, στις ένοπλες δυνάμεις, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι δικαστές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

"ΕΥΡΗΚΑ" για να σωθεί η Ελλάδα - Το γερμανικό σχέδιο που προβλέπει ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας

To γερμανικό σχέδιο έχει την ονομασία "Εύρηκα" και έχει καταρτιστεί από συμβούλους της Μέρκελ
- Προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους στο 88% του ΑΕΠ
- Ξένη εταιρεία θα αναλάβει να προωθήσει όλες τις ιδιωιτικοποιήσεις της χώρας(λιμάνια, ακίνητα, αεροδρόμια)
- Η άφιξη της τρόικας σε συνδυασμό με φήμες για το συγκεκριμένα σχέδιο "ανεβάζουν" τις διεθνείς χρηματαγορές
Ένα γερμανικό σχέδιο έξι σημείων που θα έλυνε το πρόβλημα υπερχρέωσης της Ελλάδας χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Το σχέδιο αυτό, με την ονομασία "Εύρηκα" καταρτίστηκε από συμβούλους της κυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βίτιγκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Roland Berger.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της (τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες κλπ) σε έναν φορέα παρόμοιο με την Treuhandastalt η οποία δημιουργήθηκε το 1990 στη Γερμανία για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση περίπου 8.500 εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για ορισμένα από αυτά που περιλαμβάνονται στην "επίσημη" λίστα των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών.

Ο συγκεκριμένος φορέας στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από ένα ευρωπαϊκό όργανο που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και θα μπορούσε να έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο. Το όργανο αυτό θα αναλάβει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2025.

Τα 125 δισ. ευρώ που θα "απελευθερωθούν" με τον τρόπο αυτό, θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την εξαγορά των υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθεί το χρέος στο 88% του ΑΕΠ, από 145% που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, η έκθεση της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος θα πέσει στο μηδέν και τα επιτόκια του ελληνικού χρέους θα μειωθούν κατά 50%, επιτρέποντας στην Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές.

Ο ευρωπαϊκός φορέας θα επενδύσει στη συνέχεια 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να αυξηθεί η αξία τους κατά 50 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτών των επενδύσεων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 10 με 15 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει επί του παρόντος. Με αυτήν την "ένεση" χρημάτων στην οικονομία η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ανάπτυξη τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να φτάσει το 5%. Παράλληλα, η Ελλάδα θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εξαγοράς του χρέους της, της τάξης του 1% του ΑΕΠ κατ' έτος, έτσι που μέχρι το 2018 το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Με τη λήξη της λειτουργίας του ευρωπαϊκού φορέα, το 2025, αν προκύψει κεφαλαιακό κέρδος αυτό θα επιστραφεί στην Ελλάδα. Αν υπάρξουν ζημίες, θα τις αναλάβει η Ελλάδα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του Roland Berger υπολόγισαν πως ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που δεν γίνει καμία ιδιωτικοποίηση το ελληνικό χρέος θα πέσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο τέλος θα αποφέρει μηδενικά οφέλη στους κερδοσκόπους, που δεν πιστεύουν στη διάσωση της Ελλάδας ή της ευρωζώνης και ποντάρουν στην κατάρρευση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, καθώς τα spread θα υποχωρήσουν.

Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, το γερμανικό σχέδιο παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία: προτείνει ένα νέο δρόμο την ώρα που η Ευρώπη περιστρέφεται ακόμη γύρω από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας· η Αθήνα θα αποφύγει τη λήψη δρακόντειων μέτρων λιτότητας και θα έχει το χρόνο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση· δημιουργεί άμεσα ανάπτυξη επιτρέποντας στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές· απομακρύνει την προοπτική μιας συστημικής κρίσης στην Ευρώπη και αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους. "Το σχέδιό μας έχει ένα σαφή στόχο: να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να δημιουργήσει ανάπτυξη", εξήγησε ο Βίτιγκ.

Δήμαρχος έβαλε τα γυαλιά στο Υπ. Παιδείας - Τύπωσε βιβλία για όλους τους μαθητές

Τι λέει στο Νewsit o Δήμαρχος Ιλίου που έδωσε λύση στο πρόβλημα χιλιάδων μαθητών και γονέων που δεν άντεχαν το οικονομικό βάρος των φωτοτυπιών.

Την ώρα που εκατομμύρια μαθητές είναι ακόμη δίχως βιβλία και το σύστημα φωτοτυπία έχει πάρει φωτιά, ένας Δήμαρχος σκέφτηκε το αυτονόητο! Πως το να τυπώσει βιβλία για τους μαθητές κοστίζει φτηνότερα από τις εκατομμύρια φωτοτυπίες που θα χρειάζονταν για να εφοδιαστούν όλα τα παιδιά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Με λίγα λόγια ο δήμαρχος Ιλίου έβαλε τα γυαλιά στο Υπουργείο Παιδείας.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o κύριος Nίκος Ζενέτος "κάναμε μια έρευνα και είδαμε με τους συνεργάτες μου οτι για να βγουν φωτοτυπίες το κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Δεδομένου ότι στο Ιλιον έχουμε 10.200 μαθητές και οι σελίδες που επρεπε να τυπώσουμε ήταν περίπου 4.200.000 σελίδες με την προσφορά που μας έδωσαν 0.5 λεπτά του ευρώ την κάθε σελίδα, έφτανε το ποσό των 250.000 ευρώ μαζί με την βιβλιοδεσία. Ετσι καλέσαμε τους προέδρους των σχολικών επιτροπών και ορισμένους διευθυντές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων και αποφασίσαμε να τυπώσουμε την ύλη που χρειάζεται σε βιβλία έως τα Χριστούγεννα που αναμένεται να έρθουν τα βιβλία από το Υπουργείο Παιδείας. Ετσι τυπώσαμε 128 τίτλους βιβλίων αφού επικοινωνήσαμε με τυπογραφεία και αυτο μας κόστισε περίπου 33.000 ευρώ δηλαδή πολύ φτηνότερα από τις φωτοτυπίες. Τόσο οι γονείς, οσο και οι μαθητές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία και δέχομαι πολύ αγάπη από τους δημότες μου".
Στο ερώτημα εάν από το Υπουργείο Παιδείας δέχτηκε τηλεφώνημα για αυτή την πρωτοβουλία ο κυριος Ζενέτος απάντησε "απο καποια διευθύνση του Υπουργείου με πήραν αλλά ούτε η υπουργός, ούτε καμία υφυπουργός μου τηλεφώνησε".

Ας παραδειγματιστούν και άλλοι από την πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιλίου καθώς δεν είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να τρέχει να μαζέψει τα σπασμένα ενός ολόκληρου υπουργείου.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοινώνεται την Πέμπτη 29/9 η πρόσληψη 325 δασκάλων και νηπιαγωγών (β΄ φάση) για την παράλληλη στήριξη, του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη

Ανακοινώνεται αύριο η πρόσληψη 325 δασκάλων και νηπιαγωγών
(β΄ φάση)  για την παράλληλη στήριξη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σύμφωνα, με ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα ειδικής αγωγής του Υπουργείου Παιδείας , αύριο θα ανακοινωθούν οι προσλήψεις 325 δασκάλων και νηπιαγωγών (β΄ φάση) για την παράλληλη στήριξη.
Συγκεκριμένα θα προσληφθούν
Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής (ΠΕ 71)   20
Δάσκαλοι Γενικής Αγωγής (ΠΕ 70) 234
Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής (ΠΕ61)   71
ΣΥΝΟΛΟ 325

Δημήτρης Μπράτης

Υπουργείο Παιδείας: Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών - Δείτε τον κατάλογο όλων των σχολείων



Θέμα: Πράξη: «Εκπαίδευση αλλοδαπών  και παλιννοστούντων μαθητών» (Α.Π.1 300607, Α.Π.2 300608, Α.Π.3 300609).
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει από το Σεπτέμβριο του 2010 την υλοποίηση της Πράξης «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών», η οποία εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Γενικός σκοπός της Πράξης είναι η καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό σχολείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ισότιμη εκπαίδευση των ομάδων αυτών με γηγενείς μαθητές, καθώς και η κοινωνική τους ένταξη.
Σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) του Υπουργείου Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στην Κατηγορία Πράξεων «Διαπολιτισμική εκπαίδευση»  [κωδ. 01.73.43. Α.Π. 1, 02.73.43.01 Α.Π.2 και 03.73.43. Α. Π.3] και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Πράξης «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών», ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ., η υλοποίηση των παρακάτω δράσεων κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών  2010-2013:
Δράση 1: Υποστήριξη της λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής
Δράση 2: Ενίσχυση της ελληνομάθειας
Δράση 3: Καλλιέργεια κλίματος διαπολιτισμικής επικοινωνίας σε επίπεδο σχολείου
Δράση 4: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας
Δράση 5: Ενίσχυση της μητρικής γλώσσας των μαθητών
Δράση 6: Προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης
Δράση 7: Σύνδεση σχολείου και κοινότητας
Δράση 9 (υποδράση 9.5): Εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών
Οι παραπάνω δράσεις θα υλοποιηθούν σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) όλων των εκπαιδευτικών περιφερειών. Η επιλογή των σχολείων εφαρμογής, εκτός αυτών που το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει εντάξει στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και των Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, καθορίστηκε με  πρωταρχικό κριτήριο το ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών που φοιτούν στις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα, η ομαδοποίηση έχει ως εξής:
• Α’ ομάδα – Σχολικές μονάδες με ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών 70% και άνω
• Β’ ομάδα – Σχολικές μονάδες με ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών 50-70%
• Γ’ ομάδα – Σχολικές μονάδες με ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών 30-50%
• Δ’ ομάδα – Σχολικές μονάδες με ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών 0-30%
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των σχολείων εφαρμογής δεν είναι κοινός για όλες τις δράσεις, καθώς η επιλογή βασίζεται στην ποσόστωση των μαθητών σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του φυσικού αντικειμένου της κάθε δράσης ξεχωριστά.
Ο κατάλογος με τα σχολεία εφαρμογής που σας επισυνάπτουμε αφορά την υλοποίηση των δράσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους (2011-12).
Η εφαρμογή των δράσεων θα ξεκινήσει άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβίβασης της παρούσας εγκυκλίου. Όλες οι σχολικές μονάδες θα ενημερωθούν από την Επιστημονικά Υπεύθυνη της Πράξης κ. Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη σχετικά με τις δράσεις που είναι εφικτό να υλοποιηθούν.
Παρακαλούνται τα στελέχη της εκπαίδευσης να εποπτεύουν και να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ορθή εφαρμογή των δράσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε:
α) για όλη την Ελλάδα, πλην της Περιφέρειας Αττικής, στο τηλέφωνο 23130 18 460 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diapolis-info@lists.auth.gr(κ. Σμαρώ Οικονόμου).
β) για την Περιφέρεια Αττικής στο τηλέφωνο 210 7752 452 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diapolis-info-ath@lists.auth.gr  (κ.Σοφία Φαντζίκου).
Συνημμένα υποβάλλεται ο κατάλογος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (αρχείο excel).

Για τον κατάλογο με τα σχολεία εφαρμογής πατήστε εδώ.

Ικανοποιηθείσες ενστάσεις - ανακλήσεις αποσπάσεων- αποσπάσεις κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών Π.Ε., των αιρετών Δημήτρη Μπράτη και Βασίλη Παληγιάννη

Μπράτης Δημήτρης
Παληγιάννης Βασίλης
Αιρετοί ΚΥΣΠΕ
Αθήνα 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ικανοποιηθείσες ενστάσεις - ανακλήσεις αποσπάσεων- αποσπάσεις κατά προτεραιότητα  εκπαιδευτικών Π.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ  έγιναν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις ανάκλησης απόσπασης εκπαιδευτικών της Π.Ε. που υποβλήθηκαν  και διορθώθηκαν λάθη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (μη ορθή καταχώρηση στοιχείων κτλ).

Σας κοινοποιούμε τους σχετικούς  πίνακες με τα ονόματα των συναδέλφων.

Μπράτης Δημήτρης
Παληγιάννης Βασίλης
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
A/A ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΜ ΚΛΑ-ΔΟΣ ΠΥΣΠΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΠΥΣΠΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ
1 ΚΟΥΜΑΝΤΖΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 590782 ΠΕ70 ΦΩΚΙΔΑ ΚΟΖΑΝΗ
2 ΚΑΝΑΚΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ 607845 ΠΕ70 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3 ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 581868 ΠΕ70 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Β. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙΣΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΜ ΚΛΑ-ΔΟΣ ΜΟΡΙΑ ΠΥΣΠΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΠΥΣΠΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ

1.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 607397 ΠΕ70 18,417 (2Η ΦΑΣΗ) ΚΑΒΑΛΑ ΠΙΕΡΙΑ

2.  ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 591962 ΠΕ60 30 (1Η ΦΑΣΗ) ΚΕΡΚΥΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

3.  ΔΑΦΝΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΑΡΘΕΝΑ 610487 ΠΕ70 19,667 (1Η ΦΑΣΗ) ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΕΡΡΕΣ

4.  ΘΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 604754 ΠΕ70 32,25 (2Η ΦΑΣΗ) ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ ΓΡΕΒΕΝΑ

5.  ΚΑΝΕΡΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ 620131 ΠΕ60 32,75 (2Η ΦΑΣΗ) ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
6.  ΚΑΠΡΙΝΙΩΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 619863 ΠΕ11 19,083 (2Η ΦΑΣΗ) ΗΛΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
7.  ΚΟΤΣΙΡΕΑ ΜΑΡΙΑ 612567 ΠΕ11 46,333 (1Η ΦΑΣΗ) ΛΕΣΒΟ ΣΕΡΡΕΣ
8.  ΚΟΥΜΟΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ 589958 ΠΕ11 21 (2Η ΦΑΣΗ) ΧΙΟΣ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

9.  ΜΑΔΕΜΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΝΑ 612522 ΠΕ11 24,25 (2Η ΦΑΣΗ) ΗΡΑΚΛΕΙΟ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

10.  ΜΑΪΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 609697 ΠΕ11 29,25 (2Η ΦΑΣΗ) ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑ

11.  ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 617614 ΠΕ70 23,583  (2Η ΦΑΣΗ) Β ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑ
 
12.  ΞΕΣΦΙΓΓΗ ΣΟΦΙΑ 604855 ΠΕ70 42,167 (2Η ΦΑΣΗ) ΧΑΝΙΩΝ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

13.  ΡΑΒΑΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ 601906 ΠΕ70 27,583(1Η ΦΑΣΗ) ΚΑΒΑΛΑ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γ. ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ
Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΜ ΚΛΑ-ΔΟΣ ΠΥΣΠΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΠΥΣΠΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ
1.  ΑΛΑΦΟΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 597700 ΠΕ70 ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
2.  ΒΑΡΣΑΜΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ 553005 ΠΕ70 Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΒΡΟΣ
3.  ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ 608722 ΠΕ60 ΠΕΛΛΑΣ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
4.  ΓΙΑΜΟΥΚΟΓΛΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 562778 ΠΕ70 ΠΕΛΛΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
5.  ΓΚΟΡΟΓΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 604661 ΠΕ70 ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΣ
6.  ΔΕΔΕ ΣΟΦΙΑ 564026 ΠΕ70 Δ΄ΑΘΗΝΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑ
7.  ΔΟΜΠΑΖΑ ΕΛΕΝΗ 576944 ΠΕ11 ΕΒΡΟΥ Α΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
8.  ΖΗΚΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑ 603099 ΠΕ60 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
9.  ΙΜΠΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ 618420 ΠΕ70 ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
10.  ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ 619310 ΠΕ60 ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΣ
11.  ΚΑΛΟΦΟΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 604597 ΠΕ70 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
12.  ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 614950 ΠΕ70 ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑ
13.  ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 613060 ΠΕ70 ΕΥΒΟΙΑΣ ΦΩΚΙΔΑ
14.  ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 572198 ΠΕ06 Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Α΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
15.  ΛΙΑΠΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ 585422 ΠΕ70 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
16.  ΛΙΟΥΠΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 607394 ΠΕ70 ΗΜΑΘΙΑ ΠΙΕΡΙΑ
17.  ΜΑΜΑΣΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 604662 ΠΕ70 ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΣ
18.  ΜΑΝΔΡΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑ 580298 ΠΕ11 Δ΄ΑΘΗΝΩΝ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
19.  ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΥΡΣΙΝΗ 599052 ΠΕ70 Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Α΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
20.  ΜΗΤΡΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 597487 ΠΕ11 ΚΑΒΑΛΑΣ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
21.  ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 593594 ΠΕ70 ΑΧΑΪΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
22.  ΜΠΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ 622134 ΠΕ70 ΚΥΚΛΑΔΩΝ Β΄ΑΘΗΝΑΣ
23.  ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 585042 ΠΕ70 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Α΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
24.  ΜΠΕΧΤΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 619640 ΠΕ60 ΣΕΡΡΩΝ ΠΙΕΡΙΑ
25.  ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ 616357 ΠΕ60 ΧΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
26.  ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΗ 602258 ΠΕ70 ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΣ
27.  ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ 615421 ΠΕ60 ΠΕΛΛΑΣ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
28.  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 594267 ΠΕ70 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Δ΄ΑΘΗΝΑΣ
29.  ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΘΕΟΠΟΥΛΑ 621537 ΠΕ70 ΣΑΜΟΥ Β΄ΑΘΗΝΩΝ
30.  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 594438 ΠΕ70 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
31.  ΠΕΖΗ ΧΡΥΣΑ 620758 ΠΕ70 ΛΕΣΒΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑ
32.  ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 618785 ΠΕ70 Α΄ΑΘΗΝΩΝ Β΄ΑΘΗΝΩΝ
33.  ΠΙΨΟΥ ΕΛΕΝΗ 621509 ΠΕ70 ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
34.  ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 586120 ΠΕ70 ΔΡΑΜΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
35.  ΣΑΡΟΥΚΟΥ ΝΙΚΗ 605706 ΠΕ70 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Δ΄ΑΘΗΝΑΣ
36.  ΣΕΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 611826 ΠΕ60 ΠΕΛΛΑΣ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
37.  ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΑΛΗΝΗ 582462 ΠΕ70 ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑ
38.  ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 574051 ΠΕ70 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗ
39.  ΤΑΡΑΣΙΑΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ 618792 ΠΕ70 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΔΡΑΜΑ
40.  ΤΑΡΑΤΩΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 600081 ΠΕ70 ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
41.  ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 594447 ΠΕ70 ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
42.  ΤΖΕΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 613774 ΠΕ70 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗ
43.  ΧΑΤΖΗΑΔΑΜΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 609724 ΠΕ11 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
44.  ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 613303 ΠΕ70 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
45.  ΨΑΡΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 609846 ΠΕ06 Γ΄ΑΘΗΝΩΝ Β΄ΑΘΗΝΩΝ


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές, αλλαγές στις αποδείξεις

Στα 5.000 ευρώ ορίζεται το αφορολόγητο για το σύνολο εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2011.

Ανάλογες περικοπές θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές, όπως είναι οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, ανέφερε σήμερα υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Βενιζέλος, το αφορολόγητο όριο για τους νέους έως 30 ετών και για συνταξιούχους άνω των 65 ετών που έχουν εισοδήματα μόνο από συντάξεις, θα πέσει στα 9.500 ευρώ, από 12.000 σήμερα.

Η πρόσθετη επιβάρυνση από τη μείωση του ορίου στις 5.000 από 8.000 ευρώ είναι 300 ευρώ, εφόσον βεβαίως διατηρηθεί ο -ισχύων- συντελεστής 10% για αυτό το τμήμα του εισοδήματος.

Η επιβάρυνση αυξάνεται κατά 400 ευρώ επιπλέον, λόγω της μείωση του ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ που αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Ο αυξημένος φόρος εισοδήματος, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, έχει ήδη αρχίσει να εισπράττεται μέσω της παρακράτησης φόρου εισοδήματος, καθώς η αυξημένη παρακράτηση ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Χωρίς μείωση φόρου οι αποδείξεις

Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι. Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα αυξηθεί ο αριθμός των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πάνω από το όριο του 25% που ισχύει σήμερα.

Αναφερόμενος στο μέτρο των αποδείξεων, τόνισε πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητούν περισσότερες αποδείξεις καθώς οι σχετικές δαπάνες θα εκπίπτουν κατά 50-60% του δηλωθέντος εισοδήματος. Μίλησε επίσης για σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων. Με το νέο σύστημα δεν θα προβλέπεται επιστροφή φόρου.

Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο υπουργός είπε ότι για εισοδήματα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις 60.000 ευρώ και για εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις 30.000 ευρώ.

Έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο αν δεν αποδώσει η εφεδρεία! - Όλα όσα ανακοίνωσε ο Ευ.Βενιζέλος

Το 3% από τους 900.000 δ.υ. είναι πλεονάζοντες
- Μείωση μισθών από την 1η Οκτωβρίου και όχι αναδρομικά
- Μείωση του αφορολόγητου για τους άνω των 65 και κάτω των 30 με αναδρομική ισχύ
- Αναδρομική και η εφαρμογή του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ
- Μαζέψτε αποδείξεις - Θα εκπίπτουν έως 60%
- Eπεισοδιακή η συνέντευξη αφού προηγήθηκε κατάληψη - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Με το που σταμάτησαν οι ζωντανές συνδέσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε λαλίστατος για τα νέα μέτρα. Το στιγμα το έδωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση."

Ανακοίνωσε οτι:

- Το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011 και από αυτό θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους, για τους οποίους το αφορολόγητο θα είναι 9.500 ευρώ. Μειώσεις για το αφορολόγητο θα γίνουν και για την ύπαρξη παιδιών και στους πολύτεκνους.

- Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές (π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κ.λπ.). Το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 0,6% του ΑΕΠ.

- Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που θα απαιτείται, θα αυξηθεί, συναρτώμενο ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλωθεί. Οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

- Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013. Εφέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα "διοχετεύουν" στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίδεται η επιδότηση θέρμανσης

- Με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών, θα καταρτισθούν οι κατάλογοι για την εργασιακή εφεδρεία, μετά την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά "στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;".
Η εφεδρεία, θα γίνει υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με βασικά κριτήρια, την εγγύτητα προς τη σύνταξη, τις σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, κ.λπ.

 - Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου και η μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει σε 20% συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει το 80% των υπαλλήλων, ενώ θα ευνοηθεί ένα περίπου 10% και θα υπάρξει πρόβλεψη για πριμ παραγωγικότητας.

- Aπό τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητούνται εφέτος έσοδα 4 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 5 δις. ευρώ). Ο υπουργός, είπε ότι το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί από το 2012, όταν το "πακέτο" θα αφορά κυρίως σε ακίνητα, ενέργεια και τουρισμό
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών
άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της εφεδρείας, τότε, δεν αποκλείεται να δούμε και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της εφεδρείας, τότε, δεν αποκλείεται να δούμε και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Βέβαια, πριν τους... κύκλους ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος είχε φροντίσει να πει: "είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι από τους 900.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο δεν υπάρχει ένα 3% που είναι πλεονάζοντες;"..

Το εντυπωσιακό είναι οτι την ώρα που η συνέντευξη Τύπου μεταδιδόταν από 2 τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να πει οτιδήποτε για τα νεα μέτρα (ρωτήθηκε 3 φορές και δεν απάντησε) και περιορίστηκε στο να περιγράφει την κατάσταση. Μάλιστα η περιγραφή της κατάστασης ήταν ιδιαίτερα γλαφυρή, αφού σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε οτι "υπάρχει κίνδυνος δραματικών εξελίξεων".
Μας κάλεσε επίσης να συναισθανθούμε το βάρος που σηκώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού θα κληθούν να ψηφίσουν απόψε το χαράτσι στα ακίνητα.

Τα μέτρα που παίρνουμε, είπε, είναι μέτρα που υποκαθιστούν άλλα τα οποία δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα και υπηρετούν την απολύτως αναγκαία περικοπή δαπανών. Στα μέτρα αυτά όμως απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά.


Το μόνο που μάθαμε είναι 2 επιστολές, μια δική του και μια του πρωθυπουργού θα αποσταλλούν στους ηγέτες και τους θεσμικούς παράγοντες ευρωπαϊκών και άλλων οργανισμών.

Ούτε καν στην ημερομηνία επιστροφής της τρόϊκας δεν ήταν συγκεκριμένος. Είπε οτι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. Όπως είπε, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών, καθώς και ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει εγκαίρως μέσα στον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε και πάλι κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του χρέους κατά 50% και συνέστησε στα ελληνικά μέσα να αποφεύγουν την αναπαραγωγή σεναρίων επιβλαβών για τη χώρα.
Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δε νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.

Επίσης χαρακτήρισε "θεσμικό ευαγγέλιο" τις αποφάσσεις της 21ης Ιουλίου.

"Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση", υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε.

Στο 1 ευρώ θα "καίει" το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα Τρίτη οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, κατήγγειλαν έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακά και εξαγώγιμα καύσιμα και της νοθείας βενζίνης με βιοαιθανόλη, τολουόλη, σε ποσοστά που -όπως είπαν - φθάνουν και το 30 %, με συνεργασία συχνά και κρατικών λειτουργών.
Αιτία των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός από την άνοδο των διεθνών τιμών είναι, όπως είπαν, η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι διαμορφώνεται εφέτος στα 60 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Χ. Μαυράκης, τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης του ΕΦΚ στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης προκειμένου να παταχθεί η νοθεία και το λαθρεμπόριο, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως είπε, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
"Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει ή θα απειλείται η δημόσια υγεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας σε περίπτωση εξίσωσης των φόρων η τιμή του ντίζελ θέρμανσης θα φθάσει στο 1,4 ευρώ το λίτρο.
Τόνισε ακόμη ότι από πέρυσι πολλά νοικοκυριά περιόρισαν στο ελάχιστο τη χρήση του καυστήρα πετρελαίου, σε πολλές πολυκατοικίες η κεντρική θέρμανση "κλειδώθηκε" ενώ εκατοντάδες πρατηριούχοι, ακόμη, έχουν λαμβάνειν οφειλές από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.
Δεν απέκλεισαν εξίσωση των φόρων νωρίτερα του Οκτωβρίου του 2012
Ο κ. Μαυράκης δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο, να προχωρήσει νωρίτερα η εξίσωση των φόρων αν δημιουργηθεί ανάγκη για πρόσθετα έσοδα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο του 2012.
Η ΠΟΠΕΚ επανέφερε το ερώτημα πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος, που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις από τον προσεχή Οκτώβριο θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης για τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης, καθώς υπάρχουν προφανή προβλήματα εφαρμογής, π.χ. σε πολυκατοικίες όπου συστεγάζονται διαμερίσματα με γραφεία και καταστήματα.
Για το θέμα της νοθείας, η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ ανέφερε, ότι υπάρχουν πληροφορίες για έξαρση των εισαγωγών βιοαιθανόλης από Βουλγαρία και Ιταλία, με την οποία νοθεύεται η βενζίνη.
Η βιοαιθανόλη είναι βιοκαύσιμο και αναμειγνύεται με τη βενζίνη (όπως το βιοντίζελ αναμειγνύεται με το πετρέλαιο) αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η χρήση της στην Ελλάδα.
Καταγγελίες για συμμετοχή κρατικών λειτουργών στη νοθεία
Υπογράμμισαν, ακόμα, ότι οι εικονικές εξαγωγές καυσίμων καθώς και η παράνομη χρήση πετρελαίου ναυτιλίας γίνεται με τη συνδρομή κρατικών λειτουργών. "Το σύστημα διαχρονικά κλείνει το μάτι στο λαθρεμπόριο" σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων, Δ. Ασημακόπουλος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ, η πτώση του τζίρου στα πρατήρια τον τελευταίο χρόνο (σε όγκους πωλήσεων) ξεπερνά το 50 % ενώ πάνω από 1100 πρατήρια έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν. "Και στις τουριστικές περιοχές, που κινήθηκαν σε ένα βαθμό το καλοκαίρι, επανέρχεται η αρνητική εικόνα", ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.
Αίτημα του κλάδου είναι η μείωση των φόρων στα καύσιμα προκειμένου, όπως είπαν, να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο που επικαλέστηκαν, στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011, το Δημόσιο εισέπραξε 2,64 δισ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, έναντι 3,2 δισ. πέρυσι, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ λιγότερα εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης. Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει τέλος ότι τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι εξετάζεται νέα αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη. "Αν επαληθευθεί αυτό, τόνισαν, τότε η κυβέρνηση θα επιλέξει ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, αλλά για τη μείωση και όχι για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου".

Μόνιμα ανοιχτά τα φαρμακεία με πλήρες ωράριο

Σε πλήρη διαφωνία βρίσκονται από τη Δευτέρα το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους φαρμακοποιούς, καθώς τους πρότεινε σε σχετική συνέντευξη να διατηρούν τα φαρμακεία τους ανοιχτά, με φουλ ωράριο και μάλιστα όταν και όποτε εκείνοι το επιθυμούν.
Συγκεριμένα, η πρόταση είχε ως εξής: "'Όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί να μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διανυκτερεύοντας ή διημερεύοντας, σε πλήρες όμως ωράριο και αφού ενημερώσει το Σύλλογο".
Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους παράλογο το μέτρο, αντιπροτείνοντας διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των διανυκτερεύσεων και των διημερεύσεων.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως ο διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να υπογραφεί η απόφαση για να ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου.
Αντιδρούν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι
"Η δήθεν ελεύθερη λειτουργία των φαρμακείων είναι η απόλυτη ελευθερία του μεγάλου ψαριού να φάει το μικρό", ανέφερε μετά τη συνάντηση το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προειδοποιώντας ότι εάν εφαρμοστεί "θα προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ με μοναδικό θύμα τον ασθενή που θα αναζητεί το φάρμακό του μέσα στο χαοτικό κυβερνητικό δημιούργημα, όπου το κάθε φαρμακείο θα λειτουργεί όποτε θέλει, όσο θέλει και αν θέλει".
Οι προτάσεις του υπουργού:
* Οι οικείοι σύλλογοι φαρμακοποιών εκδίδουν τις αποφάσεις περί διημερεύσεων, διανυκτερεύσεων κ.λπ., όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα.
* Παράλληλα, όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί, μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διημερεύοντας, διανυκτερεύοντας κ.ο.κ.
* Οι ανωτέρω φαρμακοποιοί που επιθυμούν να ανοίγουν το φαρμακείο τους οφείλουν να ενημερώσουν το Σύλλογό τους και να τηρήσουν το πλήρες ωράριο διημέρευσης, διανυκτέρευσης κ.ο.κ. Η πειρατεία θα σημαίνει την επιβολή κυρώσεων (να ανοίγει δηλαδή ένα φαρμακείο μόνο τις ώρες αιχμής μιας διημέρευσης).
* Ο φαρμακοποιός που δηλώνει πως θα ανοίξει, ή που το φαρμακείο του καθορίζεται πως θα διημερεύει, ή διανυκτερεύει και δεν το πράττει, θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειάς του για ένα μήνα.
* Με νομοθετική προσθήκη που θα γίνει σήμερα στο σχέδιο νομου για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ επιτρέπεται στους φαρμακευτικούς συλλόγους, ως ΝΠΔΔ, να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους.
"Ζητήσαμε να λάβει υπ' όψιν τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αποφάσεις δικαστηρίων, ακόμη και του ΣτΕ, τα ισχύοντα σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τέλος την κοινή λογική. Προτείναμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των διημερεύσεων φαρμακείων με πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών", ανέφερε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισημαίνοντας παράλληλα πως "ήδη το νομικό τμήμα έλαβε εντολή προσφυγής κατά της παράνομης υπουργικής απόφασης που ετοιμάζεται".

Όροι και διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Για να δείτε τους όρους και τη διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάνετε κλικ εδώ

«Λάθη» στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωσε:

«Για άλλη μια συνεχόμενη φορά, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Παιδείας ήταν “δήθεν” λανθασμένη. Πρόκειται για τους πίνακες της Ειδικής Αγωγής  των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και ξαφνικά, σήμερα το πρωί, διαπίστωσαν από το Υπουργείο Παιδείας ότι ήταν λάθος. Και φυσικά, αυτός που είναι υπεύθυνος για άλλη μια φορά, σύμφωνα με τους “υπεύθυνους –ανεύθυνους” του Υπουργείου Παιδείας, είναι  το απρόσωπο “σύστημα”.
Κανείς, όμως, δεν σκέφτηκε ποιός θα αποκαταστήσει την ηθική και οικονομική βλάβη που υπέστησαν οι εκπαιδευτικοί που ως επιτυχόντες παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί, ως όφειλαν, στις αρμόδιες διευθύνσεις, από τη μια άκρη της χώρας, δηλαδή του τόπου κατοικίας τους  στην άλλη άκρη της χώρας όπου διορίστηκαν, για να λάβουν την  απάντηση ότι έγινε απλά λάθος.
Η προχειρότητα, τα λάθη, και ο μη προγραμματισμός δεν έχουν τέλος στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο με μεγάλη ευκολία ανακοινώνει επίσημα αποτελέσματα, εκδίδει εγκυκλίους και έπειτα με μεγάλη ευκολία τις αποσύρει και δηλώνει “συγγνώμη, λάθος”, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις. Περιμένουμε, αυτή τη φορά, να ακούσουμε επίσημα ποιός είναι υπεύθυνος γι’ αυτό».

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ: «Δρομολογείται» η αλλαγή του Π.Δ. για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών με αναπηρία

Την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 96 σχετικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών με αναπηρία, προανήγγειλε η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, στη Βουλή , απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Α. Ρουντούλη.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου μετέφερε στην αίθουσα της Βουλής τον προβληματισμό που υπάρχει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έτσι ώστε να έρθει νομοθετικά το θέμα ή να έρθει η επεξεργασία του νέου προεδρικού διατάγματος.
«Πρέπει να δούμε ποιες είναι εκείνες οι μορφές αναπηρίας, οι οποίες επιτρέπουν σε διαφορετικά δεδομένα και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα την απρόσκοπτη και αρμονική λειτουργία του εκπαιδευτή προς τους μαθητές του. Αυτό είναι το ένα, να βάλουμε δηλαδή και κάποιες άλλες ασθένειες ή αναπηρίες» είπε χαρακτηριστικά η υφ. Παιδείας.

ΔΟΕ: Απόφαση για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ 5 και 19 Οκτωβρίου


Αρ. Πρωτ:222
Αθήνα 27/9/2011

Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
ΚΟΙΝ: Μ.Μ.Ε.
 
ΑΠΟΦΑΣΗ
ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ  5 ΚΑΙ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
 
Το ΔΣ της ΔΟΕ σε συνεδρίαση του στις 26 Σεπτέμβρη 2011, αφού έλαβε υπόψη:

• Τα μηνύματα που έστειλαν με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 22/9/2011, οι εκπαιδευτικοί της βάσης 

• Την άσχημη κατάσταση στην εκπαίδευση, με τα χιλιάδες κενά, τις ελλείψεις βιβλίων, τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες

• Τις σχεδιασμένες απολύσεις 30.000 εργαζομένων στον  ευρύτερο και το στενό Δημόσιο Τομέα, μέσα από τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας. Για πρώτη φορά από το 1911 και την κατοχύρωση της μονιμότητας στο Δημόσιο, μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι απειλούνται με απόλυση, παρά τις συνταγματικές δεσμεύσεις. Οι επιλογές αυτές αποκαλύπτουν τα σχεδία για πλήρη εκχώρηση των Δημοσίων Υπηρεσιών σε ιδιώτες, με δραματικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

• Τη νέα οριζόντια αφαίμαξη των εισοδημάτων, ακόμα και για όσους ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, όπως είναι οι άνεργοι. Εκεί οδηγεί η καθιέρωση του αφορολογήτου  ορίου στα 5.000 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2011.

• Τη νέα δραματική μείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά (20% - 40%), που θα οδηγήσει στη φτώχεια τους εργαζομένους. Υπενθυμίσουμε ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν ήδη χάσει έως και 40% των αποδοχών τους.

• Τη νέα μείωση κατά 20% για κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, καθώς και οριζόντια περικοπή των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (κατά 40%), σε δικαιούχους ηλικίας κάτω των 55 ετών. Οι δραματικές αυτές μειώσεις, ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, αγγίζουν χιλιάδες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που καλούνται πλέον να ζήσουν με «συντάξεις- φιλοδώρημα».

• Τη νέα δραματική μείωση του εφάπαξ (τουλάχιστον κατά 10% και αναδρομική ισχύ), γεγονός που αποτελεί «αρπαγή» των εισφορών που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι για 35 -και πλέον- συνεχή χρόνια υπηρεσίας.
Θεωρεί ότι η ανάγκη συστράτευσης των δυνάμεων της εργασίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η αναγκαιότητα συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού - πανεργατικού μετώπου είναι μονόδρομος. Ο κόσμος της εργασίας οφείλει να δώσει την απάντηση μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του.
 
Το ΔΣ της ΔΟΕ με διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, το πλαίσιο που αποφάσισε η 80η ΓΣ του κλάδου, απαιτεί:
• Άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

• Ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων. Καμιά μείωση μισθών. Να επιστραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός καθώς και οι απώλειες από τις περικοπές του 2010.

• 1.400€ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.
• Δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π.
• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
• Κατάργηση του Ν.3848/2010
• Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Ολοήμερο σχολείο σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου
• Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία
• Όχι στην κατάργηση των Διδασκαλείων και της Μετεκπαίδευσης
• Εισαγωγική επιμόρφωση πριν την έναρξη των μαθημάτων, πρόγραμμα επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς
• Διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, άμεσα - Ενιαίο Πλαίσιο υπηρεσιακών μεταβολών στην Ειδική Αγωγή ίδιο με αυτό που ισχύει και για τη γενική
• Δίχρονη προσχολική Αγωγή
• Δημιουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων - Σύσταση θέσης Διευθύντριας
• Να μετακινούνται εντός ΠΥΣΠΕ κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων της Π.Ε. και μετά να διατίθενται και να τοποθετούνται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
• Ολοήμερο Σχολείο για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα αν εργάζονται και οι δυο γονείς. Ανάκληση των εγκυκλίων του Υπ. Παιδείας.
 
Για το επόμενο χρονικό διάστημα, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., αποφάσισε:
• Τη συμμετοχή του κλάδου στις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ
• στις 5 του Οκτώβρη 2011 για το Δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ
• και στη Γενική Απεργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα στις 19 του Οκτώβρη 2011.
• Την έκδοση κοινής αφίσας ΔΟΕ – ΟΛΜΕ στα πλαίσια της συνέχισης που πανεκπαιδευτικού μετώπου και τη δημιουργία κοινών δράσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
• Σε νέα συνεδρίασή του μετά το τέλος των διαδικασιών βάσης (29/9/2011) και αφού λάβει υπόψη τις προτάσεις των Συλλόγων της χώρας, να εισηγηθεί νέο σχεδιασμό κινητοποιήσεων σε συνεργασία με το εργατικό και δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Τα μεγάλα προβλήματα πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία μεγάλων αγώνων και όχι αιτίες αδυναμίας αντίδρασης. Αν η απογοήτευση και η μη συμμετοχή γίνουν κυρίαρχες λογικές, είναι απόλυτα βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλα νέα, ακόμη χειρότερα μέτρα.
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 24ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 5 ΚΑΙ 19 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
 
 

Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών προς όλα τα Υπουργεία για τον καθορισμό και την αναζήτηση πλεονάζοντος προσωπικού

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

3

Τσεκούρι στο Δημόσιο υποσχέθηκε ο Βενιζέλος

Μία οριζόντια μείωση των μισθών στο Δημόσιο κατά 20%, περικοπή των συντάξεων κατά 4%, επέκταση της καταβολής του εκτάκτου φόρου ακινήτου περιουσίας έως και το 2014, δραστική περικοπή φοροαπαλλαγών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2011, αποτελούν το περιεχόμενο των «αποσκευών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επιστρέφει από την Αμερική πλήρης νέων μέτρων, ύψους 7 δις ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα παραπάνω σε ομιλία του στις εργασίες του ετησίου συνεδρίου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF). Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν και στην Αθήνα αμέσως μετά την άφιξή του. Επί της ουσίας, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε έναντι της Κριστίν Λαγκάρντ και του κεντρικού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Τρισέ, με μάρτυρα τον κ. Τόμσεν της τρόικα, πως η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει και επιπλέον συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Προφανώς και επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στον προθάλαμο δηλαδή της απόλυσης, 30.000 εργαζομένους στο ευρύτερο Δημόσιο έως τα τέλη του 2011, παράλληλα με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.

Τα νέα μέτρα που ανέλαβε να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και των περικοπών της τάξεως του 25% στις Δ.Ε.Κ.Ο.). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα

- Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία), που διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος

- Τη δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας, στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011

- Την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής

- Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του Α.Ε.Π., που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011

- Την εισαγωγή τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του Α.Ε.Π. για όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής

- Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δις ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζεται να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ.

ΟΛΜΕ:24ωρη απεργία με το που θα ανακοινωθούν απολύσεις ή μετακινήσεις εκπαιδευτικών

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Απεργίας αμέσως, με το που θα ανακοινωθούν απολύσεις ή μετακινήσεις εκπαιδευτικών σύμφωνα με το ν. 3848/2010, με το που ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.
Επίσης αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 5 και στις 19 Οκτώβρη, συμμετέχοντας στις απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που κήρυξαν τα τριτοβάθμια όργανα.Ειδικότερα η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των πρέδρων των ΕΛΜΕ έχει ως εξής:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (24/9/2011)
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε για την εκπαίδευση και την κοινωνία η κυβέρνηση της οικονομικής φρίκης θυσιάζει την κοινωνική πλειοψηφία, τις ανάγκες και τα δικαιώματά της για να αντιμετωπιστεί η κρίση σε βάρος των εργαζομένων. Είναι το αποκορύφωμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία με τις επιλογές τους. Το δημόσιο χρέος αποτέλεσμα των τοκογλυφικών δανείων και της διαπλοκής του πολιτικού σκηνικού με τα μεγάλα συμφέροντα που εκτίναξαν τα έξοδα του δημοσίου (άχρηστα ολυμπιακά και άλλα μεγάλα έργα, άχρηστα υποβρύχια και άλλοι εξοπλισμοί, Ζήμενς κ.ο.κ.) χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα που υπαγορεύουν την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Εξάλλου είναι ένα χρέος τοκογλυφικό, πληρωμένο διπλά και τρίδιπλα από τους εργαζόμενους.
Κυβέρνηση και Τρόικα χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας εκβιάζουν την κοινωνία να δεχτεί τη φορολογική λεηλασία, το ξεπούλημα των υπηρεσιών, των υποδομών, του φυσικού πλούτου της χώρας, ότι συνιστά δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα. Για να σωθούν τάχα οι μισθοί και οι συντάξεις που τους μειώνουν συνέχεια και τους στοχοποιούν ως αιτία της κρίσης (βλ. τις συκοφαντικές δηλώσεις Λοβέρδου). Την ίδια ώρα και ενώ έχουν φτάσει την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη ο πρωθυπουργός υπόσχεται έναν εργαζόμενο για κάθε οικογένεια. Η εργασιακή εφεδρεία, η μαύρη κι απλήρωτη εργασία, η καταστροφή των μικρομεσαίων επαγγελματιών με τη δήθεν απελευθέρωση δείχνουν πως είναι η μόνη υπόσχεση που μπορεί και θέλει να υλοποιήσει ο Παπανδρέου.
Όπως συνέβη σε κάθε χώρα που χτυπήθηκε με το Δόγμα του Σοκ του ΔΝΤ και των πρακτικών του, μια των ημερών, αφού θα έχουν εξασφαλιστεί τα συμφέροντα των δανειστών ―ανάμεσά τους και οι ελληνικές τράπεζες― θα ανακοινώσουν και την οριστική αποτυχία των μέτρων είτε με τη μορφή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας σαν κι αυτή που έχει μετατρέψει σε ζούγκλα την κοινωνία του Μεξικού είτε με αυτή της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας όπως στην Αργεντινή όπου η κυβέρνηση πριν φύγει με το ελικόπτερο άφησε αδέκαρη την κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ κάνει επίθεση στην παιδεία. Θα την υπερασπιστούμε παλεύοντας όχι μόνο για το χώρο που εργαζόμαστε και ταυτίζεται με τη ζωή μας. Θα παλέψουμε για το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης μαζί με όλη τη μαχόμενη εκπαιδευτική κοινότητα, όλων των βαθμίδων. Με αυτό το πανεκπαιδευτικό μέτωπο, μαζί τους γονείς, θα υπερασπιστούμε δικαιώματα, αξίες και κατακτήσεις της κοινωνίας ολόκληρης. Βλέπουμε αυτόν τον αγώνα σαν αδιαίρετο κομμάτι της μάχης που δίνει η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία για την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου. Εξάλλου η εκπαίδευση-ακριβοπληρωμένο προϊόν, η παιδεία κατάρτισης με γνώσεις μιας χρήσης, η χειραγώγηση, το στέγνωμα από κάθε ελπίδα και ιδανικό για μια καλύτερη κοινωνία αντιστοιχούν στην κοινωνία της χρεοκοπίας που εκπροσωπούν κυβέρνηση και Τρόικα. Πιστεύουμε σε μια παιδεία που μορφώνει και απελευθερώνει, που σφυρηλατεί μια συνείδηση με ελεύθερο φρόνημα και κοινωνική ευθύνη για να στηρίξουμε την προσπάθεια της κοινωνίας να βγει από το φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων. Γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να έχει στόχο τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά τη δημιουργική ζωή των ανθρώπων, την κοινωνική προσφορά, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την περιβαλλοντική ισορροπία.
ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τραγικές καταστάσεις αντιμετωπίζει η εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής και των δραματικών περικοπών που επιβάλλουν η πολιτική των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου.
Κάτω από τον οδοστρωτήρα του μεσοπρόθεσμου, οι περικοπές του προϋπολογισμού για την παιδεία θα συνεχιστούν μέχρι το 2015. Επιβάλλεται μια εξωφρενική, μια απίστευτης έκτασης μείωση των δημόσιων δαπανών και έτσι ουσιαστικά ξεθεμελιώνεται και διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση, με τις εντολές της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία θα μειωθούν ακόμα περισσότερο και θα φτάσουν το 2015 μόλις στο 2,23 % επί του ΑΕΠ με όλες τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό για το δημόσιο σχολείο.
Ήδη έχουν φανεί ανάγλυφα οι επιπτώσεις των περικοπών. Μειώθηκαν τραγικά οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών (546 προσλήψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, όταν εφέτος συνταξιοδοτήθηκαν 6.000). Τα μεγάλα κενά που παρουσιάζονται το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει ψαλιδίζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Κατάργησε 1.000 σχολεία την περσινή χρονιά και σχεδιάζει την κατάργηση και άλλων. Κατάργησε την ΠΔΣ, την ενισχυτική και τα αθλητικά σχολεία. Υποβάθμισε τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών επιβάλλοντας μια δεύτερη ξένη γλώσσα σε δημοτικό και γυμνάσιο και μόνο Αγγλικά στο λύκειο. Καταργεί τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών στο λύκειο, την πολιτική αγωγή, την πληροφορική κ.λπ. που είναι απαραίτητα για τη μορφωτική συγκρότηση των νέων. Υποβαθμίζει τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, κλείνει 22 κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αναστέλλει τη λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, των ΓΡΑΣΥ και των ΓΡΑΣΕΠ κ.ά. Τέλος το υπουργείο Παιδείας, με το τέχνασμα του ελαστικού ορίου (25 + 10%) προσπαθεί να επιβάλει τμήματα από 28-30 μαθητές.
Με όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί σε αρκετές περιπτώσεις τεχνητές υπεραριθμίες και θα επιδιώξει (ήδη εξέδωσε σχετική εγκύκλιο στις 6/9/11) να μετακινήσει υποχρεωτικά εκπαιδευτικούς από νομό σε νομό και από περιφέρεια σε περιφέρεια σε όλη τη χώρα, καθώς και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπερβαίνοντας ακόμα και τις νόμιμες διαδικασίες και καταστρατηγώντας κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα όπως το ωράριο. Αυτές τις εξελίξεις πρέπει να τις αποτρέψουμε με την ενωτική, μαζική μας δράση.
Η κατά παραγγελίαν από το Υπ. Παιδείας έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι, έχει σκοπό να ενισχύσει την Κυβέρνηση και την Τρόικα στην προσπάθειά τους να λάβουν ακόμα πιο επώδυνες αποφάσεις για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Οι συστάσεις της έκθεσης (όπως αυτή περί αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, όλοι οι εκπαιδευτικοί ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας στις 22 ώρες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση !!) δίνουν το στίγμα της επίθεσης που θα εξαπολύσουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και το Υπουργείο Παιδείας, για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί και όχι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές εδώ και πολλά χρόνια. Την έκθεση παρέδωσε στη Διαμαντοπούλου ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής που έχει μετατρέψει το Μεξικό σε κοινωνική ζούγκλα ακραίας φτώχειας, αγραμματοσύνης και εγκληματικότητας.
Ταυτόχρονα με τις διοικητικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση, στο επίπεδο Σχολικής Μονάδας το Υπουργείο σχεδιάζει να μετατρέψει τους Δ/ντές σε μάνατζερ αποσπασμένους από το σύλλογο διδασκόντων, που θα ελέγχουν και θα καθορίζουν σχεδόν τα πάντα μέσω της αξιολόγησης. Επιδιώκει να καταργήσει τη συλλογικότητα και το δημοκρατικό τρόπο λήψης των αποφάσεων στους συλλόγους διδασκόντων, να περιορίσει τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, να περάσει την αντίληψη (μέσω της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας) ότι ο εκπαιδευτικός φέρει τις βασικότερες ευθύνες για τα δεινά της δημόσιας εκπαίδευσης.
Είναι τραγικό που η νέα σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς βιβλία. Μέχρι τα Χριστούγεννα είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των βιβλίων. Μέγα σκάνδαλο είναι η διάλυση του ΟΕΔΒ, όπως και γενικότερα η επιχειρούμενη απαξίωση του δημόσιου τομέα, η αγορά χαρτιού χωρίς διαγωνισμό, η “λύση” των φωτοτυπιών και των dvd, που θα εκτινάξουν το κόστος έκδοσης βιβλίων. Οι «λύσεις» που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας (ανάρτηση βιβλίων στο διαδίκτυο, διανομή DVD και φωτοτυπίες) είναι από κάθε άποψη παιδαγωγικά απαράδεκτες και ανεφάρμοστες.
Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούνται (νέο σχολείο, νέο λύκειο), αυτές στηρίζονται στη λογική της παροχής αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, στην εδραίωση των “αξιών” του “σχολείου της αγοράς” και της κατάρτισης, σε συνάφεια με τις αντίστοιχες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του “επιχειρηματικού πανεπιστήμιου”, που προωθούνται με το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη το γεγονός ότι υιοθετούνται αλλαγές χωρίς να αλλάζουν τα βιβλία, δίχως να αμφισβητείται ο εξεταστικοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου, δείχνει υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, ενώ ακλόνητη μένει η θέση της παραπαιδείας. Παράλληλα, προωθείται ραγδαία το ξεθεμελίωμα και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και καταργούνται σημαντικοί φορείς, όπως ο ΟΕΒΔ, ο ΟΣΚ κ.λπ. Η πολιτική αυτή οδηγεί στην απαξίωση της δημόσιας, δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης και, ουσιαστικά, στο άνοιγμά της σε στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιριών. Με τη νέα πρόταση του ΥΠΔΜΘ για το Τεχνολογικό Λύκειο, η ΤΕΕ ουσιαστικά παραδίνεται απροκάλυπτα, στους σκοπούς και το περιεχόμενό της, στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα μέσα από το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική Εργασία» η Κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και δημιουργεί μεσαιωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Οι άνεργοι θα υπογράφουν σύμβαση με μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και στη συνέχεια θα υπενοικιάζονται από τους φορείς αυτούς στους δήμους για να εργαστούν. Μετά τις συμβάσεις αναπληρωτών ΕΣΠΑ, που εφάρμοσε για πρώτη φορά πέρυσι η Κυβέρνηση, τώρα οι άνεργοι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο αλλά ως εργαζόμενοι σε ιδιώτη εργοδότη και στους δήμους. Σημαντικοί εκπαιδευτικοί τομείς υπάγονται στα προγράμματα αυτά, καθώς με τους τίτλους υπηρεσίες φροντίδας, δράσεις για παιδιά και νέους, φροντίδα ΑμεΑ, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών, κ.λπ. η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπεριλάβει και το χώρο τις εκπαίδευσης στις δράσεις αυτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ)
Όσον αφορά την οικονομική μας κατάσταση, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των νέων νόμων, που υλοποιούν τα «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-15», συντελείται η αρπαγή δύο ακόμα μισθών από το ετήσιο εισόδημά μας.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται στους παραπάνω νόμους τα εξής:
  • Μείωση κατά 50€ (ή 50%) του κινήτρου απόδοσης από 1/7/11.
  • Θεσμοθέτηση νέας κράτησης υπέρ ανεργίας 2% στο σύνολο των αποδοχών από 1/1/2011.
  • Θεσμοθέτηση νέας κράτησης υπέρ του ΤΠΔΥ 1% στο σύνολο των αποδοχών, επιπλέον της ισχύουσας από 1/1/2011 .
  • Νέα φορολογική κλίμακα με μείωση του αφορολόγητου από 12.000 € στα 8.000 € (από 1-7-11 θα παρακρατηθεί ο επιπλέον φόρος από το μισθό, και οι υπόλοιποι μήνες με τη φορολογική δήλωση του 2012).
Το σύνολο της απώλειας στο ετήσιο εισόδημά μας (μαζί με τις περικοπές του μνημονίου-2010) πλησιάζει τους τέσσερις μισθούς, ή ποσοστό μείωσης 25%!
Η κατάσταση όμως γίνεται ακόμα πιο δραματική τους τρεις τελευταίους μήνες του 2011, καθώς προβλέπεται και η αναδρομική παρακράτηση όλων των νέων περικοπών και κρατήσεων. Έτσι, τους επόμενους τρεις μήνες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μείωση στο μισθό τους από 300 – 400 € !!
Εκτός αυτών, θα έρθει και το χαράτσι της έκτακτης εισφορά στα εισοδήματα από το 2010 (1% μέχρι 20.000 € και 2% για εισοδήματα πάνω από 20.000 €  σε όλο το ποσό).
Αν, βέβαια, υπολογίσουμε και την απώλεια που θα έχουν οι εκπαιδευτικοί από το πάγωμα της μισθολογικής τους εξέλιξης από 1/7/11 (40 € το μήνα ή 480 € το χρόνο), την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά είδη λαϊκής κατανάλωσης, την αύξηση του πετρελαίου με ό, τι αυτή συνεπάγεται, την αύξηση των τελών των αυτοκινήτων κ.λπ., η πραγματική αξία των εισοδημάτων πλήττεται ακόμα περισσότερο.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα επίκειται η ψήφιση του νέου μισθολογίου - “φτωχολόγιου”, με το οποίο σχεδιάζεται η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο (συνεπώς και των εκπαιδευτικών), και η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και την απόδοση.
Όσον αφορά τις συντάξεις, και αυτές μειώνονται ακόμα περισσότερο με τα νέα μέτρα (θεσμοθέτηση κράτησης στις επικουρικές, μείωση 10% του εφάπαξ, μείωση σύνταξης για τους συνταξιούχους κάτω των 60 χρονών κ.λπ.).
Η κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε την επιβολή νέου χαρατσιού στις κατοικίες των πολιτών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο από την εξαγγελία του μέχρι την κατάθεση της ρύθμισης στη βουλή αυξήθηκε δραματικά! Είναι λοιπόν σαφές πως δεν θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα αν δεν τους σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας.
Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την αντισυνταγματική εκτροπή και την επιβολή του Μνημονίου, όλοι εμείς, τμήματα ενός πανεργατικού - πανεκπαιδευτικού μετώπου, θα πρέπει να σηκώσουμε το γάντι, να οργανώσουμε την πάλη. με κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες, απεργίες, πολύμορφες δραστηριότητες, για να ανακόψουμε τη λαίλαπα. Για να διασώσουμε κατακτήσεις δεκαετιών. Για να περιφρουρήσουμε τα δημόσια αγαθά από το ξεπούλημα. Για να μην πληρώσουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν και να επιβάλουμε τη διαγραφή του. Για να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα πάλης, διεξόδου και ανατροπής.
Είναι πλέον φανερό πως, αν δεν ανατραπεί άμεσα αυτή η πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι εργαζόμενοι στη χώρα μας θα βιώσουν μαύρες μέρες. Γι’ αυτό με ενότητα, αντοχή κι αποφασιστικότητα σχεδιάζουμε τη δική μας αντεπίθεση στην πολιτική αυτή. Μια πολιτική που καταστρέφει τη ζωή μας, τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, συγκοινωνίες κ.λπ.), το μέλλον των παιδιών μας, την ίδια τη χώρα.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση.   Υπάρχει άλλη πολιτική!
Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.
Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του
  • ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.
  • Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο αλλά και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
    • Να ακυρωθούν όλα τα μέτρα που περικόπτουν τους μισθούς μας και τις συντάξεις. Όχι στο μισθολόγιο των νέων περικοπών. Όχι στη σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα. 1400 € οι καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. 30 χρόνια πλήρη σύνταξη.
    • Όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.
    • Καμία απόλυση εκπαιδευτικού καμία ληστρική επιδρομή στο εισόδημά μας. Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού εκτός περιοχής μετάθεσης, σε ΙΕΚ, ΤΕΙ ή άλλους οργανισμούς. Κατάργηση της υποχρεωτικής τριετίας των νεοδιόριστων, ιδιαίτερα σήμερα, σε μία περίοδο απόλυτης χειροτέρευσης του βιοτικού επιπέδου.
    • Όχι στις περικοπές των δαπανών στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εγκατάλειψη της εκπαίδευσης, στις συγχωνεύσεις σχολείων την κατάργηση ολόκληρων τύπων σχολείων και εκπαιδευτικών θεσμών που οδηγούν την ελληνική εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω. Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. 25 μαθητές ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και την ΤΕΕ, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
    • Άμεση οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών μας ταμείων και του ΟΠΑΔ. Να καταργηθεί Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που υπονόμευσε το δικαίωμα στην ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 
    • Απαιτούμε δημοκρατία και την παιδαγωγική ελευθερία στο χώρο των σχολείων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα αντισταθούμε στη νέα αυταρχική διοικητική δομή, την αυτοαξιολόγηση και τη μετατροπή των διευθυντών σε αξιολογητές-μάνατζερς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει ένα σύνολο πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων από το εκπαιδευτικό κίνημα σε συντονισμό με τη ΔΟΕ και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονείς, μαθητές, φοιτητές, κ.λπ.) αλλά και με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
  1. 1. Οργάνωση Ενημερωτικής Καμπάνιας για το σύνολο του πληθυσμού με θέμα τις επιπτώσεις των μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ (μνημονίων και μεσοπρόθεσμου) στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.
  2. 2. Συγκρότηση και ανάπτυξη με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ δικτύων αλληλεγγύης για τη στήριξη των μαθητών μας, με οργάνωση βοηθητικών μαθημάτων σε εθελοντική βάση αλλά και ευρύτερα στήριξη των θυμάτων της οικονομικής κρίσης και των κατεδαφιστικών πολιτικών κυβέρνησης, Τρόικας και ΣΕΒ, με τη στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών που αρχίζουν να αναπτύσσονται στις γειτονιές και στους δήμους.
  3. 3. Συμμετέχουμε και συμβάλλουμε ενεργά στα κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται στις πλατείες και τους δρόμους της χώρας, αλλά και τα κινήματα που ήδη δημιουργούνται ενάντια στα νέα χαράτσια. Αντιδρούμε μαζί με όλους τους πολίτες στην πληρωμή των νέων χαρατσιών στο εισόδημά μας. Σε κάθε περίπτωση αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη και τον συντονισμό της δράσης σε όποιον τομέα εκδηλώνεται η επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικας. Στηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζόμενων στις δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν κοινωνικά αγαθά (συγκοινωνία, υγεία, ρεύμα, νερό κλπ). Η αλληλεγγύη, η επεξεργασία κοινών στόχων, η δημιουργία κοινών πλαισίων αναφοράς στα μεγάλα ζητήματα, η μάχη κατά των διακρίσεων σε βάρος της νέας γενιάς πρέπει να διαπερνούν την καθημερινή μας δράση.
  4. 4. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για συντονισμό των ομοσπονδιών της παιδείας και των γονιών για κοινές κινητοποιήσεις. Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και ομοσπονδίες δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα για κοινό μέτωπο στήριξης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, κοιν. ασφάλιση). Να δημιουργήσουμε συμμαχίες που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών στον τόπο μας (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση-εργασία) σε όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλου του λαού. Ο συντονισμός να περιλαμβάνει και το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο των αντίστοιχων πρωτοβάθμιων συνδικάτων αλλά και άλλων χώρων, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί η στενή επικοινωνία και ο συντονισμός των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ).
  5. 5. Μέτρα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας σχέσεων και δικαιωμάτων, αλλά και της δημόσιας εκπαίδευση στην πράξη:
-                      Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε αύξηση του ωραρίου μας και δεν επιτρέψουμε να υλοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αυτό.
-                      Δεν αναλαμβάνουμε υποχρεωτικές υπερωρίες.
-                      Θα αποτρέψουμε στην πράξη πρόσληψη μέσω ΜΚΟ στα σχολεία.
-                      Ούτε ένα ευρώ από γονείς και εκπαιδευτικούς για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. άμεση γενναία επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των σχολείων.
-                      Τοποθέτηση μαύρων σημαιών και πανό σε όλα τα σχολεία με ευθύνη των ΕΛΜΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
-                      Αποκλεισμός και καταλήψεις Διευθύνσεων και Περιφερειών όταν επιχειρηθεί να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί σε άλλο νομό ή περιφέρεια. Ο αποκλεισμός θα έχει στόχο να μην πραγματοποιείται η σχετική συνεδρίαση. Καλούμε τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου και τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να κάνουν ότι είναι δυνατόν να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Οι αιρετοί να καταγγέλλουν και να αποχωρούν από τέτοιες συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, όταν η διοίκηση επιμένει στις μετακινήσεις.
-                      Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην επιβολή της «εργασιακής εφεδρείας» και τις απολύσεις όπως εκφράζεται με την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στις μεταφορές και στους φορείς του Δημοσίου που καταργούνται. Καλούμε τις ΕΛΜΕ να εκφράσουν με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους στους συναδέλφους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα και στο προσεχές μέλλον.
-                      Το αίτημά μας για 25 μαθητές ανά τμήμα παραμένει επίκαιρο αυτήν την περίοδο που το Υπουργείο ξεκινά την «εξοικονόμηση» προσωπικού με την κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία. Καλούμε τους συναδέλφους μαζί με τους γονείς και τους μαθητές να προωθήσουν στην πράξη το αίτημα και δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε οποιεσδήποτε ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.
  1. 6. Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ αποφασίζει την κήρυξη 24ωρης Απεργίας αμέσως, με το που θα ανακοινωθούν απολύσεις ή μετακινήσεις εκπαιδευτικών σύμφωνα με το ν. 3848/2010, με το που ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Ούτε μια απόλυση, ούτε μια μετακίνηση εκπαιδευτικού. 
  2. 7. Απεργούμε στις 5 και στις 19 Οκτώβρη 2011 συμμετέχοντας στις απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που κήρυξαν τα τριτοβάθμια όργανα. Συμμετέχουμε ενεργά και μαχητικά στα συλλαλητήρια που οργανώνονται τις μέρες αυτές σε όλες τις πόλεις χώρας. Νέες ΓΣ για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΟΛΜΕ : Να επιστρέψουμε τα εκκαθαριστικά των έκτακτων εισφορών

Έκκληση προς τους καθηγητές να καταθέσουν τα εκκαθαριστικά των έκτακτων εισφορών στα προεδρεία της Γενικών Συνελέυσεων , τα οποία σε συντονισμό με άλλα σωματεία, συνδικάτα, επιτροπές αγώνα θα τα επιστρέψουν ή θα προβούν σε άλλες ενέργειες που θα σηματοδοτούν την άρνηση πληρωμών (π.χ. κάψιμο κ.α) απηύθυνε με ψήφισμα η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (24/9/2011)
 ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, τράπεζες ΕΕ, ΔΝΤ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ
παιδεία, υγεία, δημόσια περιουσία
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, την κρίση και το χρέος τους
ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ!

Η βάρβαρη και άδικη επιδρομή κυβέρνησης και τρόικας, σε βάρος της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τέλος. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν ανακηρυχθεί σε «σωτήρες» του κεφαλαίου, των τραπεζών, τον μεγάλο εργοδοτών και εγκληματικοί δήμιοι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Στον απόλυτο παραλογισμό να δώσουν όσα περισσότερα μπορούν στους τοκογλύφους δανειστές, παίρνουν τα πιο αντιλαϊκά και δυσβάστακτα μέτρα και μας βυθίζουν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, στην εξαθλίωση και στη φτώχεια.
Το θράσος κυβέρνησης και τρόικας είναι απύθμενο, την ώρα που μειώνουν τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων, συνεχίζουν τις απεριόριστες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, εκποιούν το δημόσιο συσσωρευμένο πλούτο, ενώ επεξεργάζονται, νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα για μια ακόμη φορά χαρατσώνουν βάναυσα και άδικα την πλειοψηφία της κοινωνίας. Με τα έκτακτα φοροληστρικά κυβερνητικά και τροϊκανά μέτρα στήνεται η μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ προστατεύουν και αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Δε θα ανεχθούμε να ληστεύουν τα βιβλία των μαθητών μας. Δε θα ανεχθούμε να στερούν στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους ίο ρεύμα.
Δε θα τους αφήσουμε να μας μετατρέψουν σε ανθρώπους των σπηλαίων. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή με πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην πληρώσουν τα χαράτσια που δεν έχουν τέλος. Καλούμε σε μαζικό ξεσηκωμό ενάντια στις έκτακτες ληστρικές εισφορές, οι οποίες μόνον έκτακτες δεν είναι.
Τώρα οργανώνουμε την πάλη μας:
Παίρνουμε απόφαση από τη Γενική Συνέλευση να αρνηθούμε συλλογικά και οργανωμένα την πληρωμή των χαρατσιών. Καλούμε τους συναδέλφους κάθε σχολείου σε «επί τόπου γενικές συνελεύσεις» να υιοθετήσουν μαζικά την απόφαση αυτή. Καλούμε όλους χους συναδέλφους να καταθέσουν τα χαράτσια στο προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο σε συντονισμό με άλλα σωματεία, συνδικάτα, επιτροπές αγώνα θα επιστρέψει τα εντάλματα της φορολοηστείας ή θα προβεί σε άλλες ενέργειες που θα σηματοδοτούν την άρνηση πληρωμών (π.χ. κάψιμο κ.α.).
Η Ομοσπονδία να πράξει το ίδιο και να συντονιστεί και με άλλες ομοσπονδίες και να οργανώσει σε πανελλαδική επίπεδο πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν την αντίδραση και την άρνησή μας να πληρώσουμε αυτά τα κεφαλικά χαράτσια. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι συνάδελφοι νιώθουν απροστάτευτοι στο μένος της Τρόικας και της κυβέρνησης.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ!