Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Υπουργείο Παιδείας: Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στις σχολικές μονάδες που έχουν προκύψει από τις συγχωνεύσεις




Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τις αρμοδιότητές τους και το προσωπικό τους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κλειώ Ιωάννου / alfavita.gr, 27/8/2011
  
Στο Σχέδιο Νόμου «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις» στο Άρθρο 33 γίνεται αναλυτική αναφορά για τα Γραφεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, τη μεταφορά των αρμοδιοτητών τους και το προσωπικό τους:
  
Άρθρο 33
Κατάργηση των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης
1. Οι παρακάτω  αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταργούνται:
α) Τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προβλέπονται στα άρθρα 2, 5, και 8 του ν. 1304/1982 (Α΄ 144), όπως τροποποιήθηκαν με την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167).
β) Τα γραφεία φυσικής αγωγής που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ν. 1304/1982, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, και την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 2986/2002 (Α΄ 24).
γ) Τα γραφεία επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως μετονομάστηκαν με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 3475/2006 (Α΄ 146) τα γραφεία τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 2043/1992 (Α΄ 79).
2. Οι αρμοδιότητες, οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 μεταφέρονται, αυτοδικαίως, ως εξής:
α) των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και
β) των γραφείων φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
3. Εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με απόφαση των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γίνεται η περαιτέρω κατανομή των θέσεων που μεταφέρονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 καθώς και η τοποθέτηση του προσωπικού στις οικείες υπηρεσιακές μονάδες. Η τοποθέτηση του προσωπικού γίνεται ύστερα από γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου.
4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 ανατίθενται ως εξής:
α) των προϊσταμένων των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και
β) των προϊσταμένων των γραφείων φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
5. Υφιστάμενες μισθώσεις για τη στέγαση και λειτουργία των αποκεντρωμένων υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 λύονται μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μπορεί να παραταθεί υφιστάμενη μίσθωση έως και ένα έτος, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος που μνημονεύεται στην απόφαση αυτή. Με όμοια απόφαση ρυθμίζεται και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λύση των μισθώσεων.
6. Οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα των οποίων μεταφέρονται οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 ευθύνονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς των κάθε μορφής αρχείων που τηρούνται στους χώρους στέγασης των καταργούμενων υπηρεσιακών μονάδων καθώς και για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά των υλικών ή αξιών που ανήκουν στη δημόσια περιουσία. Για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της προηγούμενης παραγράφου οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκδίδουν νομικές πράξεις και αναθέτουν την πραγματοποίηση υλικών ενεργειών σε υπαλλήλους των καταργούμενων μονάδων.
7. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρονται:
α)  το γραφείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το γραφείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοούνται η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προβλέπονται στις παραγράφους 1 των άρθρων 4 και 7 του ν. 1304/1982, όπως είχαν τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, αντίστοιχα.
β) ο προϊστάμενος του γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο προϊστάμενος του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοούνται ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπονται στο άρθρο 2 και στις παραγράφους 2 των άρθρων 4 και 7 του ν. 1304/1982, όπως οι τελευταίες είχαν τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, αντίστοιχα.
γ) το γραφείο φυσικής αγωγής και το γραφείο επαγγελματικής εκπαίδευσης νοείται η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ν. 1304/1982, όπως είχε τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985.
δ) ο προϊστάμενος του γραφείου φυσικής αγωγής και ο προϊστάμενος του γραφείου επαγγελματικής εκπαίδευσης νοείται ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπεται στο άρθρο 2 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 του ν. 1304/1982, όπως η τελευταία είχε τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985.

- Υπουργείο Παιδείας:Μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποιήσεων, εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και άλλων προγραμμάτων

Tη Δευτέρα ανακοινώνεται η συγχώνευση Alpha –Eurobank

Παρά την κατρακύλα των τιμών των μετοχών, επανέρχονται στο προσκήνιο οι τραπεζικοί γάμοι. Tραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «όλοι κρατούν διαύλους επικοινωνίας με όλους». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τη Δευτέρα ανακοινώνεται η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank. H συγχώνευση αυτή θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα με ισχυρή παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Ρουμανία όπου οι δύο τράπεζες κατέχουν σημαντικά μερίδια μέσω των εκεί θυγατρικών τους.

Η κίνηση αυτή δυναμώνει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο καθώς το νέο σχήμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών θα μπορέσει πιο εύκολα να αντλήσει πόρους από την αγορά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Το deal αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία δεν αποκλείεται οι υφιστάμενοι μέτοχοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, όπως π.χ. το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ που συμμετέχει στην Alpha.

Τα οφέλη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν μελετήσει τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την επικείμενη επιβάρυνση κάθε τράπεζας από τους ελέγχους της Blackrock, τις συνέργειες που θα προκύψουν, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν (πώληση θυγατρικών, διεθνών συμμετοχών, ακίνητης περιουσίας) ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση τους. Oπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα οφέλη που προκύπτουν από μια συγχώνευση αφορούν τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν από τη συνένωση τραπεζών. Βέβαια, οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν πλήρως το βασικό
πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών που είναι η άντληση ρευστότητας, καθώς οι αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται αποκλειστικά από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και την Tράπεζα της Eλλάδος.
Oι απόψεις των τραπεζιτών ως προς τη χρησιμότητα των τραπεζικών γάμων στην παρούσα φάση ποικίλλουν. Aλλοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και θα σταματήσει τον κατήφορο των τραπεζικών μετοχών και την απαξίωση του Xρηματιστηρίου. Eπιπλέον, το διευρυμένο μέγεθος της νέας τράπεζας διευκολύνει την ενεργοποίηση των μετόχων και την προσέλκυση επενδυτών σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Eπίσης, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι συνέργειες που προκύπτουν από μια συγχώνευση έχουν θετική απήχηση στα κεφάλαια της νέας τράπε
ζας και περιορίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν αθροιστικά οι δύο τράπεζες. Bεβαίως σημειώνουν ότι εν όψει των ελέγχων της BlackRock, κανένας δεν είναι εύκολο να υπολογίσει το τι θα προκύψει από τον έλεγχο επειδή δεν είναι γνωστό το μοντέλο που θα εφαρμόσει ο διεθνής οίκος και μια συγχώνευση ενδεχομένως να δημιουργήσει εκπλήξεις στο μέλλον.
n Οικονομίες κλίμακος
Πάντως για να έχει νόημα η συνένωση δύο τραπεζών προϋπόθεση είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα δίκτυα με κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές όπου υπάρχει αλληλοκάλυψη και ενδεχομένως άνοιγμα σε νέα σημεία και επίσης να συγχωνευθούν μια σειρά από υπηρεσίες, όπως το back office, το dealing room κτλ. Aυτό βέβαια σημαίνει μείωση προσωπικού με απολύσεις.
tovima.gr, 27/8/2011

Αλλάζει η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους ομογενείς

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος εισαγωγής των υποψηφίων από την ελληνόγλωση εκπαίδευση του εξωτερικού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο παιδείας, για την εισαγωγή των υποψηφίων αυτής της κατηγορίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ προβλέπονται τα εξής:
1. Τα τμήματα και οι σχολές των ημεδαπών ΑΕΙ και ΤΕΙ ή τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής μπορεί να δέχονται, με διαδικασίες που καθορίζουν τα ίδια, για εγγραφή και φοίτηση σε αυτά ορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν φοιτήσει επί δέκα (10) έτη τουλάχιστον σε σχολεία του εξωτερικού, ομογενών και αλλογενών, οι οποίοι έχουν για όλες τις περιπτώσεις απολυτήριο ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου. Ο αριθμός των δυναμένων να εγγραφούν, ο τρόπος επιλογής τους και το ύψος της συμμετοχής τους στις δαπάνες σπουδών καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των ιδρυμάτων, των τμημάτων ή των σχολών.
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της γενικής γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
3. Οι εγγραφόμενοι στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ, ομογενείς και αλλογενείς, λαμβάνουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις, που καθορίζονται με το ν. 3386/2005 (ΦΕΚ Α’ 212), όπως ισχύει.
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 27/8/2011

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Με 3.000 μόρια εισαγωγή στο Πολυτεχνείο από τις ειδικές κατηγορίες;

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ο κόσμος του επενδυτή"
 
 
 
 
 
----
-----
 
----

Αποσύρθηκε από τα ράφια γνωστό παυσίπονο

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία που παρασκευάζει το Nurofen Plus αποφάσισε να αποσύρει το παυσίπονο αυτό από την αγορά της Βρετανίας μετά την ανακάλυψη ότι ψυχοτρόπα φάρμακα και φάρμακα κατά της επιληψίας συσκευάστηκαν σε κουτιά του Nurofen Plus.

"To Nurofen Plus αποσύρθηκε", ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Reckitt Benckiser.

"Οι καταναλωτές παρακαλούνται να παραδώσουν τα κουτιά του Nurofen Plus στα κοντινότερα φαρμακεία τους γιατί σε πέντε κουτιά του παυσίπονου βρέθηκαν άλλα φάρμακα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

"Υποπτευόμαστε δολιοφθορά και συνεργαζόμαστε με την αστυνομία για να βρούμε τους υπεύθυνους", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Στην οποία προστίθεται πως σταμάτησε αμέσως η διανομή του φαρμάκου.

Περίπου 250.000 κουτιά Nurofen Plus κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στα βρετανικά νοικοκυριά, σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία. Η αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε την διεξαγωγή έρευνας.

Η απόφαση της απόσυρσης του Nurofen Plus από την αγορά ελήφθη όταν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές ενημέρωσαν την εταιρία πως σε ορισμένα κουτιά του παυσίπονου βρέθηκε το φάρμακο Seroquel XL, που χορηγείται σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής.

Σύμφωνα με την Reckitt Benckiser, δύο άνθρωποι πήραν κατά λάθος τα φάρμακα αυτά, αλλά δεν παρουσίασαν προβλήματα.
 
Newsit.gr, 27/8/2011

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΔΑΚΕ/ΠΕ Σχολικά Βιβλία στην Π.Ε.Είδος εν ανεπαρκεία… με οσμή «σκανδάλου»(;)

Αθήνα, 25/08/2011
Σχολικά Βιβλία στην Π.Ε.
Είδος εν ανεπαρκεία… με οσμή «σκανδάλου»(;)

Η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης συνεχίζεται…
Η δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Διαμαντοπούλου ότι μόνο μέρος των βασικών βιβλίων, και όχι το σύνολο, θα βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί την κυνική ομολογία της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.
Οι κυβερνώντες που τόσο κομπάζουν για τον «έγκαιρο προγραμματισμό»(;;;) περίμεναν τις αρχές Αυγούστου (2/8/11) για να συγκροτηθεί η επιτροπή στον ΟΕΔΒ για την παραγγελία του χαρτιού για την εκτύπωση των βιβλίων.
Τέτοια καθυστέρηση στην εκτύπωση και παράδοση των βιβλίων δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα στο φως της δημοσιότητας (εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ
21/8/2011 και περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» 25/8/2011) έρχονται καταγγελίες για υπερκοστολογημένη προμήθεια χαρτιού αξίας 10,5 εκ. ευρώ από τον ΟΕΔΒ για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και για τη μεθόδευση του διαγωνισμού. Δημιουργούνται έτσι πολλά ερωτηματικά με «οσμή σκανδάλου», αναμένεται εισαγγελική παρέμβαση και κατατίθενται ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο. Επισημαίνουμε ότι έχει προηγηθεί η με αριθμό 2094 αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση το προσυμβατικό έλέγχο που αυτό διενέργησε.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι και στην με αριθμό Φ.3/788/95795/Γ1-25/08/2011 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αφορά στις «Βασικές Κατευθύνσεις και Οδηγίες για τη λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012» δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα σχολικά βιβλία!!!
Τα προβλήματα με τη νέα σχολική χρονιά θα είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα.  
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην Εκπαίδευση απέτυχε και στην έγκαιρη διανομή των σχολικών βιβλίων!!!
Καθημερινά δείχνουν την ανικανότητά τους.
Αδυνατούν να πετύχουν το αυτονόητο και την ίδια ώρα ισοπεδώνουν τα πάντα!
Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

ΔΑΚΕ/ΠΕ ''ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1950!!!

Αθήνα, 24/08/2011
Διορισμοί Εκπαιδευτικών στην Π.Ε.:
Επιστροφή στο… 1950!!!
Η αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται…
Χωρίς αιδώ, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με προκλητικό τρόπο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εξήγγειλε το διορισμό 133 μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (16 ΠΕ06, 6 ΠΕ11, 6 ειδ. κατηγοριών + 55 ΠΕ60 και 8 ειδ. Κατηγοριών + 42 ΠΕ70).
Αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών είχε προσληφθεί στη δημόσια εκπαίδευση το 1950, δηλαδή μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου!!!
Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ «υποδούλωσε» τη χώρα στο ΔΝΤ και τις συνέπειες της πολιτικής αυτής βιώνει καθημερινά το σύνολο του ελληνικού λαού.
Σε περίοδο κρίσης, αντί να επενδύουν στην Παιδεία και στην Ανάπτυξη, προχωρούν σε διαρκείς περικοπές.
Δημιουργούν στρατιές ανεργίας ακόμα κι εκεί που δεν υπήρχαν.
Παρά τις μεγάλες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό (5.500 καταγεγραμμένα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις αρχές Αυγούστου και με πιθανό το διπλασιασμό τους λόγω συνταξιοδοτήσεων, αναρρωτικών αδειών κλπ. μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους), το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τον μικρό αριθμό προσλήψεων, περιορίζει δραστικά των αριθμό των αναπληρωτών, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονταν τα τελευταία χρόνια και αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα του πώς θα καλυφθούν τα κενά με την έναρξη των μαθημάτων.
Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με μεγάλα προβλήματα.
Το ιστορικά αρνητικό ρεκόρ προσλήψεων σηματοδοτεί νέες αρνητικές εξελίξεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Την ίδια ώρα που οι εκπαιδευτικοί θα βιώνουν την ανεργία και την αδιοριστία, ο ελληνικός λαός θα αναζητά εκπαιδευτικούς στις τάξεις και οι μαθητές θα χάνουν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι… το θαύμα του!!!


Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ τη Δευτέρα 29/8, για εξέταση των αποσπάσεων στα Πειραματικά , τα ΚΕΔΔΥ και από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Τα λειτουργικά των ΚΕΔΔΥ όλης της χώρας, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

1. Τη Δευτέρα 29 -8 -2011 , στις 9.00 π.μ., θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ με θέματα ημερήσιας διάταξης :
α) «Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. για απόσπαση σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και διαμόρφωση σχετικής πρότασης».
β) «Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. για απόσπαση σε Πειραματικά Σχολεία και διαμόρφωση σχετικής πρότασης».
γ) «Επικύρωση πινάκων αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το σχολικό έτος 2011-2012».
2. Οι αιτήσεις απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ανέρχονται σε 6835. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί 6344 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν στην α’ φάση 3997 (ποσοστό 63,00%).
3. Οι αιτήσεις αποσπάσεων για τα ΚΕΔΔΥ είναι: 53 δασκάλων, 21 νηπιαγωγών, 7 φυσικής αγωγής και 1 αγγλικής γλώσσας. Από το τμήμα ειδικής αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκαν σήμερα στο ΚΥΣΠΕ τα λειτουργικά κενά των ΚΕΔΔΥ όλης της χώρας , τα οποία και σας κοινοποιώ για ενημέρωσή σας.
Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας.

Δημήτρης Μπράτης

Τροποποίηση Απόφασης Ένταξης της Πράξης «Νέες Πολιτικές Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Σχολείο: Η εκμάθηση της Αγγλικής σε Πρώιμη Παιδική Ηλικία»

Υπουργείο Παιδείας: Εναρξη λειτουργίας φθινοπωρινού εξαμήνου ΙΕΚ 2011/12 - Οροι, διαδικασία και χρονοδιάγραμμα

Εξαγορά συντάξιμου χρόνου και για την επικουρική των δημοσίων υπαλλήλων

Τη δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου και στα επικουρικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη από τις 5 Αυγούστου και θα έχει εφαρμογή και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί αλλά μέχρι την έναρξη ισχύος της διάταξης δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ασφαλισμένοι του δημοσίου μπορούν να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό φορέα - τομέα τους, συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο με αναγνώριση κάθε προϋπηρεσίας που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο ή τον κύριο φορέα ασφάλισης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η ρύθμιση κρίθηκε επιβεβλημένη γιατί ο διαφορετικός τρόπος αξιοποίησης του συντάξιμου χρόνου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπου η αναγνωριζόμενη προϋπηρεσία θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος από τη χρονική στιγμή που ξεκίνησε η προϋπηρεσία, είχε αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος σε κύρια σύνταξη σε σχέση με τον χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη και τη μη δυνατότητα ταυτόχρονης συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Κι αυτό καθώς δεν συνέπιπτε ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης του φορά κύριας σύνταξης με αυτόν του επικουρικού φορέα κατά τη συνταξιοδότηση.
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος θα εφαρμοστεί στο ΤΕΑΔΥ και τους τομείς του «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», τους Τομείς «ΤΕΑΥΑΠ», «ΤΕΑΕΧ» ΚΑΙ «ΤΕΑΥΠΣ» του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τον Τομέα «ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ» του ΤΑΥΤΕΚΩ, στους οποίους έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 3 και 4 του Ν. 3232/2004 με βάση τις οποίες οι ασφαλισμένοι των φορέων - τομέων αυτών αναγνωρίζουν κάθε προϋπηρεσία που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο ή τον φορέα κύριας ασφάλισής τους, ώστε να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και στον επικουρικό φορέα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του κύριου φορέα.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις του κοινού καθεστώτος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
H AYΓΗ, 26/8/2011

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ελεγχος εφαρμογής του νέου ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ α και β βαθμού και των λοιπών ΝΠΔΔ

Εντοπίστηκε διαμάντινος πλανήτης!

 
Έναν πλανήτη που φαίνεται να είναι φτιαγμένος από διαμάντι εντόπισαν αστρονόμοι στην "πίσω αυλή" του Γαλαξία μας.

Σύμφωνα με το Reuters ο πλανήτης αυτός έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα από κάθε άλλον που έχει εντοπιστεί και αποτελείται από κάρβουνο τόσο συμπυκνωμένο που μεγάλο μέρος του έχει κρυσταλλωθεί δημιουργώντας διαμάντι.

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται4.000 έτη φωτός από τη Γη. Πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον "ήλιο" του σε δύο ώρες και 10 λεπτά και είναι λίγο πιο μεγάλος από τον Δία, ωστόσο έχει 20 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο νέος πλανήτης είναι πιθανό να περιέχει οξυγόνο στην επιφάνεια του.
nooz.gr

Οταν ο μαθητής βαριέται στο μάθημα και δεν του λείπει η φαντασία!


2500 χρόνια στον πάτο της θάλασσας περιμένει τους αρχαιολόγους να το βγάλουν στην επιφάνεια!

nauagio
Δυόμισι χιλιάδες έτη στον πάτο της θάλασσας… 2500 έτη και κανείς δεν το έχει ποτέ του αναζητήσει! Ο λόγος για ένα βυθισμένο πλοίο που πιθανολογείται ότι κατέληξε στον πυθμένα, σε σημείο του Ιονίου, πριν από 2.200 χρόνια, δηλαδή κατά την ύστερη αρχαιοελληνική περίοδο ή κατά την πρώιμη ρωμαϊκή!
Το ναυάγιο έφερε στο φως, ένας δύτης, ο Αρτινός Χρήστος Σίμος, τον Οκτώβρη του 2009!
Ορισμένα τμήματα τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα ναυάγιο περίπου 2.500 χρόνων!
Ο κ. Σίμος ακολουθώντας το γράμμα του νόμου παρέδωσε, τον Οκτώβριο του 2009 τμήματα ξύλου με σφυρήλατα καρφιά στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία. Μερικούς μήνες αργότερα, στις αρχές του 2010, του ζητήθηκαν στοιχεία για την τοποθεσία του ναυαγίου, ώστε οι αρχαιολόγοι να προβούν σε χρονολόγηση των ευρημάτων σε εξειδικευμένο εργαστήριο, πράγμα στο οποίο ο κ. Σίμος ανταποκρίθηκε άμεσα.
Στη συνέχεια η ΛΓ' ΕΠΚΑ, αποστέλλει τα ευρήματα και τα στοιχεία στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Στις 5 Φεβρουαρίου 2010, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των υπηρεσιών, υπάρχει σημείωση πως θα ενημερωθούν για τον χρόνο αυτοψίας στην περιοχή του ναυαγίου.
Τόσο καιρό όμως δεν έχει γίνει ούτε δείγμα ενέργειας! Σε λίγο θα αρχίσει να βαριέται το ναυάγιο και θα βγει μόνο του στην επιφάνεια… Θα το δούμε και αυτό στην Ελλάδα!
Αξίζει να σημειωθεί πως το μήκος του ναυαγίου ξεπερνά τα 30 μέτρα, ενώ εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως ακόμη υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν την ιστορία μας θαμμένη όσο πιο βαθιά γίνεται… στον πάτο της θάλασσας!
 
now24.gr

Το τέλος των μετεγγραφών αλλάζει τις προτιμήσεις των υποψηφίων

Η αλλαγή της συμπεριφοράς χιλιάδων υποψηφίων όσον αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και η κατάργηση των μετεγγραφών θα αυξήσουν τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων σε τμήματα που βρίσκονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις βάσεις πολλών τμημάτων τόσο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και των περιφερειακών.
Η ρύθμιση που καταργεί τις μετεγγραφές αλλάζει το τοπίο για τις ειδικές ομάδες υποψηφίων. Με τις πιο πρόχειρες εκτιμήσεις, μόνο το 40% -50% των υποψηφίων των ειδικών ομάδων που μετακινούνταν μέχρι πέρσι σε σχολή του τόπου μόνιμης κατοικίας τους μέσω των μετεγγραφών θα μπορέσει φέτος να πετύχει αυτόν το στόχο. Βεβαίως όσους από τις κατηγορίες των υποψηφίων δεν τους ενδιαφέρει κάποια συγκεκριμένη σχολή αλλά μόνο ο τόπος, αυτοί δεν θα συναντήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα αφορά αυτούς οι οποίοι με τις μετεγγραφές εισάγονταν σε μια συγκεκριμένη σχολή της περιφέρειας που είχε λιγότερα ή αρκετά λιγότερα μόρια από αντίστοιχη της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης και μέσω της μετεγγραφής μετακινούνταν εκεί όπου ήθελαν.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Αναδρομική κράτηση από τις αρχές του χρόνου

Τελειωμό δεν έχουν τα μέτρα που συρρικνώνουν συνεχώς τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο. Με το νόμο 3986/2011 για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος επιβλήθηκαν δύο ειδικές εισφορές. Η μία επιβάλλεται με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και η άλλη με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 38 καθιερώνεται «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ». Επίσης «καθιερώνεται ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου». Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στο ΤΠΔΥ η κυβέρνηση έχει με άλλο νόμο εντάξει υποχρεωτικά και τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου που δουλεύουν στο Δημόσιο και οι οποίοι φθάνουν περίπου τους 50.000.
Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, στις 14 Ιούλη 2011, σημειώνεται ότι η εισφορά για το ΤΠΔΥ «η ως άνω ρύθμιση έχει εφαρμογή από 1/7/2011». Αναλόγως θα γίνονταν και οι κρατήσεις για την ανεργία.
Ομως με επόμενο νόμο, τον 4002/2011, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει την αναδρομική κράτηση των εισφορών από την 1η Γενάρη του 2011. Συγκεκριμένα σημειώνεται στο άρθρο 24 ότι «οι ειδικές εισφορές των προηγούμενων περιπτώσεων που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011 σύμφωνα και με όσα ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση της προηγούμενης περίπτωσης».
Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν ότι ένας εργαζόμενος, που παίρνει, για παράδειγμα, 1.000 θα του κρατούσαν 3 ευρώ αρχικά και τώρα θα του αφαιρούν 6. Οσο κι αν το ποσό φαντάζει μικρό, σε συνθήκες διαρκούς συρρίκνωσης του εισοδήματος, συμβάλλει στην παραπέρα μείωση της δυνατότητας του εργαζόμενου να καλύψει τις ανάγκες του. Πολύ περισσότερο, όταν ήδη η κυβέρνηση του έχει μειώσει δραματικά τους μισθούς και έχει αναγγείλει ότι θα τους κρατήσει παγωμένους για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση να τους μειώσει παραπέρα.
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 26/8/2011

''Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε χρεοκοπία''

Σύμφωνα με τους Financial Times το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα δεν είναι παρά μία σπατάλη αφού δεν θα αποτρέψει την χρεοκοπία και το άγριο ''κούρεμα'' εως και 66% του χρέους.
 


Η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι εγυήσεις που ζητούν οι Φινλανδοί είναι μία ακόμα ένδειξη του ότι η ελληνική διάσωση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και πως το νέο δάνειο σχεδιάστηκε για να βοηθηθούν οι ευρωπαικές τράπεζες.
 
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο:''Καταδικασμένο είναι το ελληνικό πακέτο''
 
Το δεύτερο ελληνικό πακέτο στήριξης των 109 δισ. ευρώ ήταν καταδικασμένο εν τη γενέσει του. Η διαμάχη μεταξύ της Φινλανδίας και άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης ως προς τη συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων με την Αθήνα, είναι απλώς μία ακόμη ένδειξη.
 
Το πακέτο ήταν εξαρχής καταδικασμένο λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, ενώ παράλληλα η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων. Ακόμη και εάν λυθεί το θέμα με τη Φινλανδία, το πακέτο στήριξης δεν θα αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία. Ήδη η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων ανέρχεται στο 46%.
 
Το πακέτο στήριξης έχει ένα βασικό ελάττωμα: σχεδιάστηκε περισσότερο για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη διατήρηση του μύθου ότι οι τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, παρά για να δοθεί βοήθεια στην Αθήνα. Ακόμα και οι τραπεζίτες, όμως, αντιλαμβάνονται ότι ο πυρήνας δεν μπορεί να αντέξει και μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
 
Η διαμάχη για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να επιταχύνει αυτήν την τάση, φέρνοντας στο φως τα αδύναμα σημεία του πακέτου, κυρίως λόγω της συμφωνίας ότι οι νέοι τίτλοι δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των παλαιών.
 
Κανείς δεν πίστευε ότι οι ελληνικές αρχές θα έμπαιναν σε μία πιθανώς καταστροφική μονομερή συμφωνία, βάσει της οποίας θα δώσουν στη Φινλανδία εγγυήσεις για το 20% της αξίας της συμμετοχής του Ελσίνκι στο πακέτο στήριξης. Ενώ μάλιστα δεν υπάρχει κάποια άμεση κι επείγουσα ανάγκη επικύρωσης του πακέτου -δεδομένου ότι η Αθήνα έχει επαρκή χρηματοδότηση βάσει του πρώτου πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2011-, η διαμάχη είναι μία ακόμη απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι τελικά για τους αξιωματούχους να χειριστούν πολιτικά την κρίση.
 
Το δεύτερο πακέτο στήριξης είναι σπατάλη πόρων. Η Citigroup Global Markets εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαγράψει τουλάχιστον δύο τρίτα του χρέους της (εκτός εκείνου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πιθανότατα την περίοδο 2013 - 2014, ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα συμβατά με τον μέσο όρο του 80% της ευρωζώνης. Οι τελευταίες λίγες ημέρες φέρνουν αυτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο κοντά.

Το κάρο κόλλησε - Γυρίσαμε 40 χρόνια πίσω

Βενιζέλος : Αν αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, συζητάμε τη μείωση του - Ανέφικτη η ανάπτυξη το 2012.Οι όροι της κυβέρνησης για να ισχύσει το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων.


Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως περνάμε την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 χρόνων, πως η ύφεση θα είναι βαθύτερη από ότι είχε προβλεφτεί και πως ακόμα και αν εφαρμόσουμε με ευλάβεια τα μέτρα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, ανάπτυξη το 2012 δεν βλέπουμε.
 
Ο Ε.Βενιζέλος χαρακτήρισε τραγική για την ανευθυνότητα της την συζήτηση στην Ελλάδα για την Φινλανδία ενώ είπε με νόημα πως θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Για το θέμα των ημερών, την αύξηση δηλαδή στο 23% του ΦΠΑ στην εστίαση, ο υπουργός είπε ότι «βρήκε την απόφαση αυτή» όταν ανέλαβε το υπουργείο η οποία είχε ληφθεί για να αντικρουστούν οι πιέσεις που ασκούσε η τρόικα λόγω των υπέρογκων επιστροφών από τις αποδείξεις και λόγω της μη εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης.

Είπε επίσης πως όταν όμως οι μηχανισμοί λειτουργήσουν και υπάρξουν τα έσοδα από ΦΠΑ τότε μπορεί να συζητηθεί και η μείωση του και η μείωση του φόρου εισοδήματος.
 
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έστειλε επίσημη πρόσκληση στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας.
 
Σύμφωνα με την επιστολή που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%.
 
''Αν αυτοί οι όροι (ή κανένας εκ των δύο) δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή, αν διαπιστώσει, σε συνεννόηση με τον δημόσιο τομέα, ότι η συνολική συμμετοχή των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από αυτή την συναλλαγή, δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να στηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο'', αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το εάν οι προθέσεις των τραπεζών και των άλλων ιδιωτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν είναι τέτοιες, που να καλύπτεται το όριο των 135 δισ. ευρώ που έχει τεθεί εξ αρχής στο «πακέτο» ανακύκλωσης του χρέους.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν, έστω και ανεπισήμως, ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν.
Οι προθέσεις στο εξωτερικό δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως και έχει τεθεί ως χρονικό όριο η 9η Σεπτεμβρίου για να δοθούν απαντήσεις.
Εάν στην καταληκτική ημερομηνία δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 135 δισ. ευρώ σε συμμετοχή στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους, τότε τα τρία σκέλη του «πακέτου» (δάνεια, ανακύκλωση χρέους, αποκρατικοποιήσεις) θα πρέπει να ανασχεδιασθούν από την κυβέρνηση.

Με βάση το Σύμφωνο Κατανόησης (MoU) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες (PSI), επεκτείνονται οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα έως και το 2024 για τις τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές.

Για μία επιλογή μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν έως τα τέλη του 2013. Πρόκειται για την ανταλλαγή των υφιστάμενων σε νέα 15ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

Οι άλλες τρεις επιλογές είναι οι ακόλουθες:

· Ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και το κεφάλαιο των νέων χρεογράφων εγγυημένο στη λήξη με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγησης «ΑΑΑ».

· Ανταλλαγή των υφιστάμενων με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62%. Το κεφάλαιο του 30ετούς ομολόγου στη λήξη θα είναι εγγυημένο πλήρως με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».

 Μετακύλιση των ομολόγων όταν λήγουν σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%. Το κεφάλαιο των νέων ομολόγων στη λήξη θα είναι εγγυημένο με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».

'Εφτασαν να ζητούν την υποθήκευση ελληνικής γης!

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ευρωζώνη η ελληνοφινλανδική συμφωνία ''θάβεται'' και κάποιοι προτείνουν ως λύση την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων σε ελληνικά ακίνητα, μετοχές ή χρυσό.
 ''Η ελληνοφινλανδική προσυμφωνία για το θέμα των εγγυήσεων έχει ενταφιαστεί. Δεν έχει τελειώσει όμως το πρόβλημα της παροχής των εγγυήσεων'' τονίζει ανώνυμα ευρωπαίος αξιωματούχος για την σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη στην ευρωζώνη.

Η καυτή πατάτα που έχουν στα χέρια τους είναι να ξεκαθαρίσουν το θέμα της παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα στους δανειστές της.
 
Μεταξύ των λύσεων, που έχει πολλούς υποστηρικτές είναι η παροχή εμπράγματων εγγυήσεων με τη μορφή ακινήτων, μετοχών ή χρυσού, όμως πως μετά η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να την περάσει στην κοινή γνώμη, ακούγεται στις Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα μάλιστα με τους Financial Times, με πηγές 3 κοινοτικούς αξιωματούχους, την πρόταση αυτή μπορεί να την μπλοκάρουν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ αφού είναι θολό το ποιά περιουσιακά στοιχεία θα δοθούν ως εγγύηση.

ΦΠΑ: Ό,τι ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε στο 23% - Τυποποιημένα 13% - 'Ολη η εγκύκλιος

Διευκρινήσεις για το τι υπάγεται και τι όχι στον ΦΠΑ 23% έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

H αύξηση του ΦΠΑ κινείται με τρεις "ταχύτητες" στον τουριστικό τομέα και δύο "ταχύτητες" στα καταστήματα (π.χ. ταβέρνες, σούπερ μάρκετ).

Θα εφαρμοσθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και θα είναι 23% (κανονικός) από 13% (μειωμένος).
Ειδικά για τα τουριστικά πακέτα εμφανίζεται λιγότερο τσουχτερός αφού μειώνεται το ποσοσστό επί του ενιαίου πακέτου διαμονής σε ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο ορίζεται ό,τι αφορά υπηρεσίες εστίασης και κατά συνέπεια θα φορολογείται με συντελεστή 23% αντί για 13%, το 5% (αντί για το 8% που όριζε προηγούμενη εγκύκλιος) της ενιαίας τιμής για διαμονή με πρωινό, το 15% (αντί για 20%) για διαμονή με ημιδιατροφή και το 30% (αντί για 40% που είχε οριστεί αρχικά) για τα πακέτα All inclusive.

Πιο αναλυτικά: 
1. Η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).
Με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1/9/2011, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

2. Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Π.χ. (α) επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%, (β) σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

3. Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.

Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Στον μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

4. Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής. 5. Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

6. Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

«Κορυφώνεται» η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους για τα ΑΕΙ-ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Κορυφώνεται» η αγωνία για χιλιάδες οικογένειες καθώς τη Δευτέρα το πρωί-εκτός απροόπτου- η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας θα δημοσιοποιήσει τις βάσεις εισαγωγής κατά τμήμα (ΤΟ ESOS.GR ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΜΕΣΑ).
Τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα, ενώ το υπ. Παιδείας θα ορίσει τις ημερομηνίες εγγραφών των νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα τμήματα και τις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το σύστημα του απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου, καθώς και των αποφοίτων του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ  πέρσι έγιναν από  16 μέχρι και  30   Σεπτεμβρίου .
Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2009. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2008.
Στην ίδια προθεσμία υποβάλλουν αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στο ποσοστό θέσεων 3% χωρίς εξετάσεις.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.
Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
  1. Αίτηση για εγγραφή.
  2. Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
  3. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  4. Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
  5. Εκτός των παραπάνω και μόνο όσοι πέτυχαν με το σύστημα του Γενικού Λυκείου (90% και 10%) υποβάλλουν και αντίγραφο της βεβαίωσης (πρόσβασης) της παραγράφου 13 του άρθρου 1 του Ν. 2525/1997, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν.2909/2001
Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
Μέσα στις ίδιες προθεσμίες υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά και:
- Οι τυφλοί, οι κωφάλαλοι, οι πάσχοντες από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, οι πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, καθώς επίσης οι πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους), από το σύνδρομο του Bund Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων) από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια, θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση-αιμορροφιλίες και υποβάλλονται σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, οι πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, οι πάσχοντες από σύνδρομο Evans,οι πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής δια βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο GAYCHER και οι έχοντες κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%. Η πάθηση των ανωτέρω πρέπει να πιστοποιείται από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του Νομού, μετά από δωρεάν βεβαίωση ιατρού μέλους του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) οποιουδήποτε Α.Ε.Ι. αντίστοιχης ειδικότητας.
- Οι απόφοιτοι λυκείου οι οποίοι, διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής ή Χημείας και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο. Οι υποψήφιοι αυτοί, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, πρέπει να προσκομίσουν: α) Βεβαίωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ή Χημικών αντίστοιχα, και β) Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο Τμήμα ανήκουν στα μαθήματα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν στο Λύκειο οι υποψήφιοι.
- Οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους έχουν διακριθεί στην Ολυμπιάδα της Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλιο). Οι υποψήφιοι αυτοί, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών πρέπει να προσκομίσουν: α) βεβαίωση της Πληροφορικής Εταιρείας από την οποία να προκύπτει η βράβευσή τους και το βραβείο που τους απονεμήθηκε, και β) Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές με το μάθημα ειδικότητας στο οποίο εξετάζονται οι πτυχιούχοι Β΄ κύκλου σπουδών ΤΕΕ για την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο Τμήμα ΤΕΙ.
β) Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι όλοι οι νεοεισαχθέντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους μέσα στις προθεσμίες και σύμφωνα με το ειδικότερο πρόγραμμα κάθε Σχολής ή Τμήματος. Όσοι δεν θα εγγραφούν στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής τους.

Οι 58 παθήσεις που οδηγούν τους υποψηφίους χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στα οποία μπορούν να εισάγονται οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις

Τα  όργανα ,οι  τρόποι και οι διαδικασίες διαπίστωσης σοβαρών παθήσεων των υποψηφίων για την  εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ,καθώς και οι  58 παθήσεις που οδηγούν τους υποψηφίους χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ , προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων  Παιδείας  και Υγείας . ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Οι υποψήφιοι, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και έχουν δικαίωμα εισαγωγής, σε ποσοστό θέσεων 5%, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.35 του ν.3794/2009(ΦΕΚ 156Α΄/4-9-2009), για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων-μηχανογραφικών δελτίων, θα ενημερωθούν απ το υπ. Παιδείας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Xιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν που θα βρίσκονται το νέο σχολικό έτος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Οι εκπαιδευτικοί θα ψάχνουν σπίτι μαζί με τους φοιτητές! Σε λίγες μέρες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν που θα βρίσκονται το νέο σχολικό έτος, μη μπορώντας καταυτόν τον τρόπο να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής τους. Πολλά προβλήματα στα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ που περιμένουν τις εκτός ΠΥΣΠΕ αποσπάσεις για να κάνουν τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ».
Τα παραπάνω καταγγέλλει το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των νηπιαγωγών και δασκάλων.Ειδικότερα το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

Μετά τις ελάχιστες μεταθέσεις, τους σχεδόν μηδενικούς διορισμούς, οι αποσπάσεις είναι το επόμενο θύμα της πολιτικής του υπουργείου, που αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας κρατά σε ομηρεία χιλιάδες εκ/κούς Π.Ε. και Δ.Ε. εξαιτίας της πρωτοφανούς διοικητικής ανεπάρκειας που δείχνει το τελευταίο διάστημα. Είμαστε στο τέλος Αυγούστου και πρώτη φορά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Στο παρελθόν η πρώτη φάση των αποσπάσεων ανακοινωνόταν πολύ νωρίτερα. Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι αδιανόητο: Οι εκπαιδευτικοί θα ψάχνουν σπίτι μαζί με τους φοιτητές! Σε λίγες μέρες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν που θα βρίσκονται το νέο σχολικό έτος, μη μπορώντας καταυτόν τον τρόπο να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής τους. Πολλά προβλήματα στα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ που περιμένουν τις εκτός ΠΥΣΠΕ αποσπάσεις για να κάνουν τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ. Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές στη δεδομένη φάση εξαρτώνται από την έγκαιρη ανακοίνωση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
Η συγκεκριμένη πρακτική ακυρώνει τις διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας για έγκαιρο προγραμματισμό, για εκπαιδευτικούς που θα γνωρίζουν πού θα βρίσκονται νωρίς κλπ.
Με αυτή την τακτική το υπουργείο θέλει να «κόψει και να ράψει» τα κενά της κάθε περιφέρειας και για αυτό συνεχίζει να πιέζει τους Δ/ντές Εκπαίδευσης να δηλώσουν εκ νέου τα κενά ώστε να κάνει τις λιγότερες αποσπάσεις και προσλήψεις, για να έχει την δυνατότητα της μετακίνησης εκπαιδευτικών όπου αυτό θέλει.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, για την τακτική που ακολουθεί στο θέμα των αποσπάσεων και του τρόπου που γίνονται αυτές και απαιτεί την άμεση συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για την ολοκλήρωση των αποσπάσεων μέχρι την Παρασκευή 26/8.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ επαναδιατυπώνει τη πάγια θέση του για την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε χρονιάς, ώστε κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα να μπορεί να προγραμματίζει τη ζωή του.

Από τη Δ.Ο.Ε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: «Για προσωπικούς λόγους δεν μπορώ τώρα. Θα γράψω τις αποψεις μου αργότερα»

“Για προσωπικούς λόγους δεν μπορώ τώρα. Θα γράψω τις αποψεις μου αργότερα”.
Την απάντηση αυτή δίνει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος στην προτροπή των αναγνωστών του στο blog του να εκφράσει την άποψή του επί του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή.

ΒΟΥΛΗ:Η λέξη «Διά», κυρία υπουργέ, είναι δισύλλαβη

Μαθήματα κανόνων γραμματικής έκανε στην υπουργό Παιδείας, στη Βουλή ο Βουλευτής του ΠΑΣΚ Μιχάλης Παντούλας σχετικά με την εμμονή του υπουργείου να μην τονίζει την δισύλλαβη λέξη «Διά» στον τίτλο Υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης .

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να πω και κάτι τελευταίο, για το οποίο μου έδωσε αφορμή η εκτός κανόνων της ελληνικής γλώσσας αναγραφή του τίτλου του Υπουργείου Παιδείας στην τηλεόραση της Βουλής –το έβλεπα προηγουμένως- όπως λάθος, επίσης, αναγράφεται ο τίτλος του Υπουργείου Παιδείας και στο κείμενο του σχεδίου νόμου που τυπώθηκε στο Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων» είπε ο κ. Παντούλας και προέτρεψε: «Στον τίτλο, λοιπόν, η λέξη «Διά», κυρία Υπουργέ, είναι δισύλλαβη. Το έχω πει πενήντα φορές μέσα στη Βουλή και οι κανόνες γραμματικής, τους οποίους διδάσκονται τα παιδιά μας στα ελληνικά σχολεία, αναφέρουν ότι οι δισύλλαβες λέξεις τονίζονται. Επιτέλους! Θα το πω εκατό φορές για να διορθωθεί;
Πήρα αυτό ως αφορμή γιατί έχω υπ’ όψιν μου και την επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια επιστολή την οποία ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος έγραψε ότι είναι διατυπωμένη εν ανθηρώ Έλληνι λόγω που λαμβάνει υπ’ όψιν τα εκφραστικά επιτεύγματα της συνδικαλιστικής λογοτεχνίας.
Ξέρω –και το ξέρουμε όλοι- ότι όταν μια κοινωνία παρακμάζει το πρώτο θύμα, κυρία Υπουργέ, είναι η γλώσσα. Το είχε καταλάβει προ πολλού, χιλιάδες χρόνια πριν, ο Πολύβιος από τη Μεγαλόπολη όταν έλεγε «εν καιροίς χαλεποίς μέμνησο της γλώττης».
Θεωρώ ότι ο πανεπιστημιακός χώρος όταν εκφράζεται δημοσίως αλλά και ιδιωτικώς πρέπει να σέβεται την ελληνική γλώσσα».

Βουτιά από 150 έως 1.300 μόρια αλλά και εκπλήξεις

Η σημαντική μείωση του αριθμού των φετινών αριστούχων (18-20) σε συνδυασμό με την κατάργηση των μετεγγραφών και την ένταση της οικονομικής κρίσης που εκτός των άλλων πριμοδοτεί και τη μείωση των προσδοκιών των υποψηφίων «χρωματίζουν» φέτος την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων η οποία, για την πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ θα αρχίζει από τα 150 μόρια και θα φτάνει τα 1.300 συνοδεύεται και από εκπλήξεις που αναμένεται να εκδηλωθούν σε μια ορατή ομάδα σχολών, διασκορπισμένη σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, η οποία για διάφορους λόγους θα ανεβάσει το «κασέ» των βάσεων εισαγωγής τους.
Η φετινή μείωση των αριστούχων (6.178 έναντι 10.571 πέρσι και 10.688 πρόπερσι) ανοίγει τον δρόμο για σημαντική πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι φέτος 1.009 λιγότεροι από πέρσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 είναι φέτος 1.683 λιγότεροι. Ως εκ τούτου δεν χωράει αμφιβολία ότι τα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους. Η «καραμπόλα» θα συμπαρασύρει στην πτώση και τις βάσεις σχολών με μεσαία και χαμηλή βαθμολογία, εκτός από εκείνες που έχουν σημαντική μείωση θέσεων εισακτέων φέτος.
Ωστόσο στη γενική εικόνα της πτώσης θα υπάρχουν νησίδες ανόδου κυρίως στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι φανερό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από τα 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος. Παράλληλα και ορισμένα Τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία παρουσιάζοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

Η ΚΡΙΣΗ. Ολα τα ερευνητικά στοιχεία φανερώνουν ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στις επιλογές των υποψηφίων βάρυνε η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε πρόσφατη έρευνα καταγράφεται ένα μεγάλο τμήμα υποψηφίων, φέτος μεγαλύτερο από άλλες φορές, που έκαναν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και στράφηκαν σε σχολές της περιοχής τους ακόμη κι αν αυτές δεν ήταν της πρώτης επιλογής τους. Ουσιαστικά 1 στους 2 υποψηφίους δηλώνει ότι το κριτήριο με το οποίο επέλεξε σχολή στο μηχανογραφικό του δελτίο είναι η έδρα της σχολής. Στη στροφή αυτή δεν βάρυναν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών, αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές. Κι αν μια φορά κι έναν καιρό η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο και το πτυχίο προβάλλονταν ως «αδιάβροχη επένδυση», για την οποία η οικογένεια δανειζόταν ή πουλούσε «ό,τι είχε και δεν είχε» για να σπουδάσει το παιδί αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα, η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασμά της έχει κλονίσει τα πάντα.
Είναι φανερή στους υποψηφίους και στις οικογένειές τους μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας: πρώτον ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πτυχίο που μπορεί να δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση. Δεύτερον, η πεποίθηση ότι η δημόσια απασχόληση έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα είναι συντριπτική. Η «χημεία» αυτών των πεποιθήσεων οδηγεί γρήγορα και σταθερά στη διαμόρφωση στάσεων από τη μεριά των υποψηφίων και βέβαια, η «στροφή» στις επιλογές σχολών λιπαίνεται σε αυτό το έδαφος.
Είναι φανερό ότι αυτή η νέα πραγματικότητα θα επηρεάσει την κίνηση των βάσεων εισαγωγής και θα λιπάνει το έδαφος για εκπλήξεις.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Δεν χρειάζεται να ερμηνευτεί το φαινόμενο της επιλογής των αστυνομικών σχολών (δύο μέσα στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων) από τους υποψήφιους. Η είσοδος στις σχολές αυτές δεν αντιμετωπίζεται ως είσοδος σε τριτοβάθμιες σπουδές, αλλά κατευθείαν ως είσοδος σε ένα επάγγελμα που συνοδεύεται από τη σιγουριά της μόνιμης θέσης και του μισθού. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, η επιστροφή στις νομικές σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις νομικές να σηκώνουν κεφάλι όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κι αυτό παρ' όλο που στις ουρές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι νομικής.
Η επιλογή των τμημάτων μηχανικών και της ιατρικής στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο των παραπάνω σχολών που είναι σταθερά και έρχεται από το παρελθόν ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των μηχανικών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική, ενώ και τμήμα των πτυχιούχων ιατρικής αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μέτρα - ανάσα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που βρίσκεται υπό κατάρρευση

Φιλί ζωής στο υπό κατάρρευση Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας με σειρά μέτρων όπως η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΠΔΥ των 60.000 επί συμβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ καθως και ο επαναπροσδιορισμός των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζεται η εισφορά και το εφάπαξ βοήθημα από 1/1/2010.

Οδηγίες για τις σχετικές παρεμβάσεις δίνουν εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασιας κατ' εφαρμογήν του νόμου για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα προβλέπεται η καταβολή έντοκου εφάπαξ βοηθήματος για όλες τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης ενώ γίνεται ρύθμιση θεμάτων κληρονομικού δικαιώματος του βοηθήματος για γονείς και αδελφούς/ές θανόντος ασφαλισμένου. Ηδη από 1/1/2011 προβλέπεται η παρακράτηση 1% στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ ΤΠΔΥ. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Πρόνοιας που καταβάλλει το εφάπαξ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Η μαύρη τρύπα φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ ενώ τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή 500-600 εφάπαξ κάθε μήνα, αν και αυτή την περίοδο εκκρεμούν πάνω από 40.000 αιτήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως αυτή τη στιγμή καταβάλλεται σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009! Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση της εφάπαξ αποζημίωσης κατά 10%, με τη μέση απώλεια για κάθε ασφαλισμένο να εκτιμάται σε 4.000-5.000 ευρώ. Η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Υποχρεωτική υπαγωγή. Ειδικότερα, στις εγκυκλίους προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ελλειμματικού Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ, από 1/7/2011, των επί συμβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Ταμείου ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης. Ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού του δικαιούμενου εφάπαξ βοηθήματος από τον Τομέα των ανωτέρω υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η/1/2012. Επίσης προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί εξακολουθούν να δικαιούνται και την αποζημίωση από τις υπηρεσίες τους λόγω συνταξιοδότησης, το ύψος της οποίας είναι ανάλογο του χρόνου υπηρεσίας που διανύθηκε πριν από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΤΠΔΥ προς τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας. Καθορίζονται οι αποδοχές επί των οποίων διενεργούνται οι κρατήσεις και υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων μετά την 1η/1/2010 καθότι από της ημερομηνίας αυτής επέρχεται η κατάργηση της προβλεπόμενης εισφοράς επί των επιδομάτων εορτών και αδείας. Ωστόσο επισημαίνεται ότι κατά τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και τα επιδόματα αυτά που κατεβλήθησαν μέχρι τις 31/12/2009, για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές. Ακόμη: n Προβλέπεται ότι εισφορές που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο Ταμείο για τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και τα επιδόματα αδείας από 1/1/2010 δεν αναζητούνται. n Προβλέπεται η κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς προϋπηρεσίας για το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και των διατάξεων με τις οποίες προβλεπόταν η δυνατότητα διπλού τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος για τις περιπτώσεις αποχωρούντων ασφαλισμένων με 28 χρόνια ασφάλισης και άνω. n Προβλέπεται ότι το εφάπαξ βοήθημα θα καταβάλλεται έντοκο για όλες τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης ενώ ρυθμίζονται θέματα κληρονομικού δικαιώματος του βοηθήματος για γονείς και αδελφούς/ές θανόντος ασφαλισμένου. Ειδικότερα, το εφάπαξ βοήθημα καταβάλλεται έντοκο (με ανατοκισμό) για όλες τις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου σε έναν ή περισσότερους φορείς που καταβάλλουν εφάπαξ βοήθημα, είτε θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα είτε δικαίωμα με διαδοχική ασφάλιση. Η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στους γονείς, αδελφούς/ές του θανόντος ασφαλισμένου, κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, προβλέπεται εφόσον ο θανών είχε τουλάχιστον εικοσαετή ασφάλιση στον οικείο φορέα πρόνοιας (ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός φορείς) και δεν υπάρχουν πρόσωπα που να δικαιούνται το εφάπαξ βοήθημα. Με άλλη εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την αναγνώριση συντάξιμου χρόνου στο Δημόσιο ή σε φορέα κύριας ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε φορείς και τομείς επικουρικής ασφάλισης. Τα οικονομικό πρόβλημα του ΤΠΔΥ ήταν από τα θέματα της χτεσινής συνάντησης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κουτρουμάνη.

Βαφτίζουν τώρα το κρέας ψάρι στο Δημόσιο

Τα υψηλά ειδικά επιδόματα των προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι πως θα διαπραγματευτεί με την τρόικα για να τα διατηρήσουν.
Το ζήτημα θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες και οι οποίοι έχουν ήδη θέσει δύο βασικές παραμέτρους: την «αρμονία» των αποδοχών των εργαζομένων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τη μεταβατική περίοδο τριών ετών για την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Είναι προφανές ότι οι εγχώριες συζητήσεις και κυβερνητικές υποσχέσεις αντιβαίνουν στις επιταγές της τρόικας.
Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εσωτερικών Δημήτρη Ρέππα, προτίθεται να μην είναι και τόσο «σφιχτοχέρα» προς τους δημοσίους υπαλλήλους, και δη τις ισχυρές συντεχνιακές ομάδες επιλέγοντας να ακολουθήσει πολιτική τριών ταχυτήτων:
1Οι προνομιούχοι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι που απολαμβάνουν τόσα χρόνια ειδικού τύπου επιδόματα, όπως εφοριακοί, δικαστικοί, γιατροί κ.ά., θα συνεχίσουν να τα εισπράττουν μέσω άλλης οδού. Τα επιδόματά τους μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και ως εκ τούτου δεν θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται. Τι σημαίνει αυτή η προσωπική διαφορά; Για παράδειγμα, υπάλληλος με βασικό μισθό 1.400 ευρώ και επίδομα 900 ευρώ, ήτοι συνολικές σημερινές αποδοχές 2.300 ευρώ, αν με το νέο μισθολόγιο ενταχθεί σε κλιμάκιο 1.600 ευρώ, θα έχει προσωπική διαφορά 700 ευρώ, δηλαδή το ποσό μεταξύ παλαιών και νέων αποδοχών. Οποιαδήποτε ωρίμανση ή αύξηση λαμβάνει εφεξής θα μειώνει ισόποσα την προσωπική διαφορά, η οποία κάποια στιγμή θα εξαλειφθεί και ουσιαστικά θα ενταχθεί στο μισθό του.
Πλαφόν
Στην προσωπική διαφορά θα μπει «πλαφόν», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται να κυμανθεί γύρω στα 500 με 600 ευρώ. Και αυτή η ρύθμιση είναι που λειτουργεί υπέρ των προνομιούχων. Αλλωστε το παραδέχονται και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι στη χθεσινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι στην πράξη αφορά μόνο το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή περίπου 77.000 άτομα. Το γεγονός ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωνε στο Mega πως θα εξαιρεθούν οι γιατροί.
Οπότε οι λαμβάνοντες σήμερα ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα δεν θα τα χάσουν, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις μη μαζικών κλάδων, όπως οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, των οποίων οι αποδοχές ξεπερνούν ακόμα και εκείνες των εφοριακών.
Κι ενώ η τρόικα έχει μιλήσει για μεταβατική περίοδο 3 ετών, πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταβατική περίοδο από 7 έτη ή ακόμα έως και χορήγηση της «προσωπικής διαφοράς» εφ' όρου ζωής.
2Οι μη προνομιούχες ομάδες υπαλλήλων θα διατηρήσουν ουσιαστικά το υπάρχον καθεστώς αμοιβών, καθώς δεν θα λάβουν κανένα ειδικό επίδομα, παρά μόνο τα βασικά επιδόματα (όπως θέσης) που θα διατηρηθούν για όλους τους παλαιούς. Μοναδική διαφορά ίσως να αποτελέσει η αύξηση του βασικού τους μισθού, δεδομένης της επιταγής της τρόικας για εξίσωση των μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Για την ώρα φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο επιβολής πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε διαρρεύσει προ μηνός.
3Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολό του μόνο για τους νέους υπαλλήλους που θα προσλαμβάνονται εφ' εξής στο Δημόσιο βάσει του γνωστού κανόνα 1 προς 10, ήτοι 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Δεν τίθεται ζήτημα για χορήγηση επιδομάτων στους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν το βασικό μισθό.
Οι κυβερνητικές συμφωνίες αντιτίθενται στο γενικότερο πνεύμα περικοπών στο δημόσιο τομέα, το αδηφάγο κράτος, όπως επανειλημμένως το έχουν χαρακτηρίσει κυβερνητικά στελέχη.
Από πού τα λεφτά
Το ζητούμενο είναι, όμως, πώς η κυβέρνηση θα πετύχει την εξοικονόμηση δαπανών. Αρμόδιοι παράγοντες σημείωναν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστικά των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή της λύσης των συμβάσεων για τους συμβασιούχους. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής προβλέπει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 2.195 εκατ. ευρώ ξεκινώντας με 770 εκατ. ευρώ το 2011. Η επίτευξη του στόχου θα γίνει με τον περιορισμό των προσλήψεων, τη μη χορήγηση μισθολογικής ωρίμανσης, την αύξηση των ωρών εργασίας σε 40, τη μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, την περαιτέρω μείωση των αμοιβών των επιτροπών και άλλων πρόσθετων παροχών, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, την εθελούσια και τη μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών. Ηδη, από την 1η Ιουλίου έχει εφαρμοστεί η περικοπή 10-50% των 22 επιδομάτων, των υπερωριών και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών.