Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

H Εγκύκλιος για την πρόσληψη αναπληρωτών-ωρομισθίων Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. 2011-2012

Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι από τους κλάδους του Ε.Ε.Π. και ως αναπληρωτές από τον κλάδο Ε.Β.Π. για τη στελέχωση των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για μόνιμο διορισμό σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και ΚΕ.Δ.Δ.Υ., καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και μόνο, στην οποία επιθυμούν να προσληφθούν. Τυχόν υποβολή αιτήσεων σε περισσότερες της μίας Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επισύρει τη διαγραφή τους από όλους τους πίνακες
.

Προανήγγειλαν προσφυγή στα δικαστήρια για τη μοριοδότηση των υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων

Η άρνηση του υπουργείου να διευθετήσει άμεσα δύο ζητήματα, που αφορούν τη  μοριοδότηση των υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων θα οδηγήσει σε άδικη και μη σύννομη μοριοδότηση των στελεχών της εκπαίδευσης, στις διαδικασίες επιλογής, και θα προκαλέσει την ουσιαστική αλλά και τη νομική αμφισβήτησή τους με τις προσφυγές των θιγομένων στα αρμόδια δικαστήρια.

Την παραπάνω προειδοποίηση απήύθυνε σήμερα η Ενωση  Πληροφορικών Ελλάδος με επιστολή στην υπουργό Παιδείας. Ειδικότερα , η επιστολή έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ: Πολιτική ηγεσία Υπουργείου Παιδείας
KOIN: α) Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου
β) Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
γ) Συλλόγους και Γραμματείες Τμημάτων Πληροφορικής Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ (βλ. πίνακα τμημάτων Πληροφορικής που συνοδεύει την παρούσα επιστολή)
δ) Μέσα ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: “Μοριοδότηση πτυχιούχων Πληροφορικής κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 κατά την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”
Αθήνα, 30 Ιουνίου 2011
Στο έγγραφο 71567/Δ2/24-6-2011 (http://www.dipevath.gr/Epilogi-dieythintwn/24-6-2011-dieykriniseis-ypdbmth-N3848-2010.pdf) με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», που εστάλη στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι «Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-20 δε μοριοδοτούνται σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 2, εδάφια ζ και η, του Ν. 3848/2010».
Οι διευκρινήσεις αυτές είναι σε πλήρη αντίθεση με το έγγραφο 27310/Δ2/8-3-2011 (http://www.epe.org.gr/various/Moriodothseis_ApantisiYpPaideias_2011_03_08.jpg) προς την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας με θέμα «Παρέχονται Πληροφορίες», και στο οποίο διευκρινίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 θα μοριοδοτηθούν με τα 2 μόρια, όπως έγινε και για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών εκπαίδευσης Ιουνίου-Αυγούστου 2010, και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3848/2010 στην επιλογή Διευθυντών και Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων με τετραετή θητεία.
Επίσης στο Υ.Σ. (http://www.pekap.gr/Images/UploadedFiles/moriaTPE.pdf) με ημερομηνία 16-6-2010, που στείλατε μέσω e-mail, ως απάντηση στο έγγραφο με αριθμό πρ. 53/7-6-2010 της ΠΕΚΑΠ (http://pekap.blogspot.com/2010/06/blog-post_7768.html), αναφέρεται και πάλι ότι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης που κατέχουν κάποιον από τους τίτλους που αποδεικνύουν γνώση χειρισμού Η/Υ στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σύμφωνα με το Π.Δ. 50/2001 όπως τροποποιήθηκε με τα Π.Δ.347/2003, 44/2005, 116/2006 και 146/2007, θεωρείται ότι έχουν πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες (γνώσεις και δεξιότητες στις Τ.Π.Ε. ) και
Εξάλλου στον Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ. Α’) πουθενά δεν αναφέρεται, και φυσικά ούτε στο άρθρο 13, παρ. 2, εδάφια ζ και η, ότι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής, εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-20 δεν θα μοριοδοτηθούν με τα 2 μόρια. Αν κάτι τέτοιο αναφερόταν στον νόμο τότε θα έπρεπε άμεσα να αλλάξει, αφού θα σήμαινε την άδικη και παράνομη μη μοριοδότηση των εν λόγω προσώπων με κατά τεκμήριο υψηλότατα προσόντα Πληροφορικής, στην πρώτη εφαρμογή του (σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις), και τον πλήρη αποκλεισμό τους από τις θέσεις διευθυντών σε επόμενη φάση, αφού σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 9 το “πιστοποιητικό Τ.Π.Ε.” θα είναι απαραίτητο.
Η ασυνέπεια στις επίσημες θέσεις του Υπουργείου και η αυθαίρετη ερμηνεία του Ν. 3848/2010, όπως αυτές αποτυπώνονται στα προαναφερθέντα έγγραφα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λανθασμένη αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης και στην επιλογή των μη άριστων, σύμφωνα με τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται. Συνακόλουθα, καταρρακώνεται για άλλη μία φορά η αξιοπιστία της διοίκησης η οποία μιλά για αξιοκρατία και νομιμότητα ενώ στην πράξη εξακολουθεί να υποθάλπει πελατειακούς μηχανισμούς και να αυθαιρετεί.
Ζητάμε:
1.      Την άμεση διόρθωση των λανθασμένων διευκρινήσεων που στάλθηκαν (έγγραφο 71567/Δ2/24-6-2011) και την αποστολή νέων που θα διευκρινίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν τους τίτλους που αναφέρονται στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα παίρνουν τα μόρια του πιστοποιητικού στις Τ.Π.Ε. Άλλωστε, στο άρθρο 4 της με αριθμό πρ. Φ.353.1/7/63890/Δ1/3-6-2010 Υ.Α. (ΦΕΚ 774 τ. Β΄) «Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων διευθυντών εκπαίδευσης» για την πιστοποίηση επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. αναφέρεται ότι υποβάλλονται και μοριοδοτούνται βεβαιώσεις πιστοποίησης, οι οποίες ορίζονται από τα προβλεπόμενα στις διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π..
2.      Την άμεση κατάργηση της μοριοδότησης με 3 μόρια των εκπαιδευτικών που κατέχουν πιστοποιημένη επιμόρφωση επιπέδου 2, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2 εδάφιο η του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ. Α’). Στις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις δεν υπήρχε δυνατότητα συμμετοχής όλων των κλάδων των εκπαιδευτικών αλλά μόνο ορισμένων, με αποτέλεσμα να επιδοτούνται συγκεκριμένοι κλάδοι έναντι άλλων καθιστώντας τη μοριοδότηση αυτή άδικη αλλά και αντισυνταγματική.
Η άρνηση του υπουργείου να διευθετήσει άμεσα τα δύο αυτά ζητήματα, θα οδηγήσει σε άδικη και μη σύννομη μοριοδότηση των στελεχών της εκπαίδευσης, στις διαδικασίες επιλογής, και θα προκαλέσει την ουσιαστική αλλά και τη νομική αμφισβήτησή τους με τις προσφυγές των θιγομένων στα αρμόδια δικαστήρια.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ''ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ''

Αθήνα, 28/06/2011
Αγνοώντας επιδεικτικά  για πολλοστή φορά τους νόμους που η ίδια θέσπισε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά τις αμέσως επόμενες ημέρες στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων.
     Το πώς αντιλαμβάνονται κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή των νόμων, έγινε σαφές ένα χρόνο πριν όταν προχώρησαν στην επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας τη σειρά που ορίζει ο νόμος 3848/2010 (Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές σχολείων).
     Στη συνέχεια αφού πρώτα κάλεσαν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις για τη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων ανέτρεψαν τον προγραμματισμό τους καλώντας και τους υποψήφιους για τις θέσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων σε υποβολή αιτήσεων.
     Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται όμηροι φημών και  διαρροών σχετικά με το πότε θα γίνουν οι κρίσεις για κάθε κατηγορία υποψηφίων, αν οι διευθυντές που θα επιλεγούν και είναι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι θα έχουν ή όχι τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη θέση Σχολικού Συμβούλου κλπ.
     Στο ίδιο διάστημα τα συμβούλια επιλογής στελεχώνονται με πρόσωπα που σε πληθώρα περιπτώσεων δεν έχουν στο ελάχιστο την επιστημονική – διοικητική κατάρτιση και την εμπειρία των υποψηφίων διευθυντών. Έχουν βέβαια το βασικό προσόν να είναι στελέχη συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης και όλη την καλή διάθεση να επιτελέσουν το κομματικό έργο που θα τους ανατεθεί.
     Κι όλα αυτά με το πλαίσιο της μοριοδότησης των υποψηφίων να ανατρέπεται καθημερινά αφού το Υπουργείο Παιδείας βομβαρδίζει τα ΠΥΣΠΕ με «διευκρινιστικές» φωτογραφικού χαρακτήρα εγκυκλίους.
     Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν τα στελέχη εκπαίδευσης στο ζοφερό εκπαιδευτικό τοπίο του «νέου σχολείου» της υποχρηματοδότησης ενισχύουν τη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι κι αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα είναι επιλογές ημετέρων και προθύμων.
     Σ’ αυτή τη συγκυρία θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση συνεδρίαση των εκλεγμένων στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για να συζητήσουμε το ζήτημα και να πάρουμε αποφάσεις προάσπισης των εκπαιδευτικών απέναντι στις παράτυπες (ή και παράνομες ακόμα) ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας.
     Απευθύνουμε επίσης μια ύστατη έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να τηρήσει τη διαδικασία επιλογής στελεχών όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, να ανακαλέσει τις αποφάσεις συγκρότησης των ΠΥΣΠΕ που όταν δε φτάνουν στο νομικό ελάττωμα ενέχουν στοιχεία παραβίασης κάθε δεοντολογίας και να βάλει τέλος στη σωρεία εγκυκλίων που αντί να φωτίζουν σημεία ενός κακού νόμου τον κάνουν ακόμη χειρότερο.
                                                         
Τα 4 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κόκκινος Χαράλαμπος
Κικινής Θανάσης
Οικονόμου Τριαντάφυλλος
Ανδρουλάκης Μάνος

Διεύθυνση ΠΕ Ν. Ιωαννίνων: Κοινοποίηση αλφαβητικού πίνακα υποψηφίων διευθυντών ΠΕ Ν. Ιωαννίνων

Αναστολή μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο

Αναστέλλονται από την 1η Ιουλίου οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σύμφωνα με σχετική διάταξη η οποία συμπεριλήφθηκε αργά χθες το βράδυ στον Εφαρμοστικό Νόμο.
Ετσι οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των λοιπών κρατικών φορέων δεν θα λάβουν τις μισθολογικές αυξήσεις που συνοδεύουν την ωρίμανση, δηλαδή την αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου.
Οπως εξήγησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η αναστολή θα ισχύσει μέχρι την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, στο οποίο θα καθορισθούν τόσο οι ωριμάνσεις όσο και οι προαγωγές.
"Η θέσπιση του νέου μισθολογίου πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό και πάντως μέσα στο καλοκαίρι" προσέθεσε ο υπουργός.
Σε 4-5 χρόνια
Με το σημερινό καθεστώς οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλάζουν κλιμάκιο και συνεπώς παίρνουν την προβλεπόμενη αύξηση κάθε δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο μισθολόγιο ο χρόνος αυτός θα... επιμηκυνθεί σε τέσσερα με πέντε χρόνια.
Επιπλέον από άλλες προσθήκες στον Εφαρμοστικό Νόμο προκύπτουν τα ακόλουθα:
  • Οι συντάξεις του ΝΑΤ μειώνονται από την 1η Ιουλίου και όχι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο η μείωση θα είναι μεσοσταθμική, ώστε να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις αλλά οι υψηλές και δεν θα υπάρχει αναδρομικότητα.
  • Αυξάνεται περαιτέρω ο φόρος στα "φθηνά" τσιγάρα.
  • Αίρεται το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο στις περιπτώσεις που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
  • Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 που θα γίνει η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης θα υπάρξει ειδική ρύθμιση και για τους αγρότες (όπως για τους κατοίκους ορεινών περιοχών) προκειμένου να μην επιβαρυνθούν.
  • Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα πρέπει να συσταθεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός 20 ημερών από την ψήφιση του Εφαρμοστικού και όχι ύστερα από έναν μήνα που οριζόταν στην αρχική διάταξη.
Κ. Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ, 30/6/2011

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τουλάχιστον 50.000 Έλληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μετά το πέρας της κατάθεσης των φετινών φορολογικών δηλώσεων να διασταυρώσει ποιοι έχουν δηλώσει τους τόκους που έχουν εισπράξει από τις καταθέσεις στο εξωτερικό.

Τις διατάξεις του νόμου έναντι της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας θα επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να φορολογήσει όσους μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό.

Όπως μάλιστα εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Bενιζέλος μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την ελβετίδα ομόλογο του Eveline Widmer-Schlumpf στο στόχαστρο θα μπουν είναι καταθέσεις και όχι οι τόκοι που φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι περισσότεροι από 50.000 Έλληνες απέστειλαν χρήματα στο εξωτερικό το τελευταίο 12μηνο, Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 10% επί του ποσού που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού αυτά τα φυσικά πρόσωπα, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό αμνήστευση σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση τον επαναπατρισμό κεφαλαίων όπου εξετάζονται μέτρα όπως:- Μηδενική φορολόγηση των κεφαλαίων που θα επαναπατρισθούν.- Υποχρεωτική επένδυση του 10-20% του εισαγομένου ποσού.- Σύνδεση των κινήτρων επαναπατρισμού με την αύξηση των θέσεων εργασίας όταν πρόκειται για επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μετά το πέρας της κατάθεσης των φετινών φορολογικών δηλώσεων να διασταυρώσει ποιοι έχουν δηλώσει τους τόκους που έχουν εισπράξει από τις καταθέσεις στο εξωτερικό.

Όσοι δεν έχουν δηλώσει τους τόκους που εισέπραξαν θα κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Σε ιδιώτες οι Εφορίες! Το είπε ο Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους

Απίστευτες σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας πριν από λίγο με δημοσιογράφους στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν σκέψεις να μπουν μεγάλα ιδιωτικά λογιστικά γραφεία στο εισπρακτικό κομμάτι των Εφοριών»! Πρόκειται για μία ρύθμιση που καμία κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να εκχωρήσει σε ιδιώτες.
Ο Βενιζέλος «υποσχέθηκε» να υπάρξει «εκλογίκευση του ΦΠΑ», υπό τον όρο ότι θα αποδώσουν τα μέτρα και θα πάνε καλά τα έσοδα.
Επίσης ρωτήθηκε τι κάνει για τα χρήματα των Ελλήνων στο εξωτερικό και είπε ότι είχε τηλεδιάσκεψη με την Ελβετίδα ομόλογό του, ενώ ήδη υπάρχει διαπραγμάτευση με την Βρετανία και τη Γερμανία. Ωστόσο ήταν επιφυλακτικός για τα τελικά αποτελέσματα της προσπάθειας λέγοντας ότι «θα βρούμε το συνολικό ποσόν των καταθέσεων των Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε πρόσωπα και τι μπορούμε να κάνουμε».
cretalive.gr

Πτυχίο σε τρία χρόνια

Δυνατότητα πτυχίου στα τρία χρόνια, με τη συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων, δίνει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάζεται την Πέμπτη σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο στην Σύνοδο πρυτάνεων στον Βόλο.
Οι βασικές αρχές του νέου Νόμου παρουσιάστηκαν από την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας παρουσιάστηκε αισιόδοξη στη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος, τονίζοντας ότι έχει εξασφαλίσει την αποδοχή των διατάξεων του από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμεί μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Ωστόσο, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ σε βάρος των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων και ζήτησε μεταβατική περίοδο πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.
Τα Συμβούλια Διοίκησης και η τριετής φοίτηση
Ο νέος Νόμος για τα πανεπιστήμια θα δίνει διορία 12 μηνών από την στιγμή που θα ψηφιστεί στους πρυτάνεις των ΑΕΙ για να τον εφαρμόσουν.
Μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης που θα τους αντικαταστήσουν, αλλιώς η χρηματοδότηση τους θα διακόπτεται.
Αντιδράσεις υπήρξαν και για την τριετή προπτυχιακό κύκλο στα πανεπιστήμια της χώρας. Σήμερα τα πανεπιστημιακά πτυχία δίνονται μετά από 4 χρόνια φοίτησης, εκτός πολυτεχνικών και γεωπονικών σπουδών που απαιτούν φοίτηση 5 ετών καθώς και ιατρικών που απαιτούν 6 χρόνια.
Η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε πάντως και στις νέες διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας ότι με το νέο Νόμο ''θα είναι πιο προσγειωμένες στις ακαδημαϊκές ελευθερίες». Είπε ότι θα δίνει δυνατότητα στις διοικήσεις των ΑΕΙ να διαφυλάξουν την διακίνηση των ιδεών όπως κρίνουν καλύτερα. Στο νέο Νόμο απλά δεν θα υπάρχει καμία διάταξη σχετική με το άσυλο, έτσι ώστε η νομική του υπόσταση να απαλειφθεί.
Τα στοιχεία του νέου Νόμου
*Καταργούνται οι λογαριασμοί για έρευνα στα πανεπιστήμια. Δημιουργείται νέος κοινός υπερ-λογαριασμός, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.
*Τα χρήματα του κράτους θα «μοιράζει» στα ΑΕΙ ανεξάρτητη Αρχή, ενώ οι «πρώτοι» της αξιολόγησης θα παίρνουν ειδικό «μπόνους» 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση τους.
*Χορηγίες και Εδρες ιδιωτών θεσπίζονται στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.
*''Συμβόλαια'' θα μπορούν να κάνουν τα πανεπιστήμια με καθηγητές-σταρ από το εξωτερικό για να διδάξουν στα προγράμματα τους
*Τα Συμβούλια Διοίκησης στην διοίκηση των ΑΕΙ θα αποτελούνται από 15 μέλη. Οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου. Επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί)
*Ο πρύτανης δεν θα εκλέγεται αλλά θα διορίζεται από το Δ.Σ. μετά από διεθνή διαγωνισμό. Όλοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.
*Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, αλλά «μικραίνει» και στο μέλλον θα έχει 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.
*Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ενώ θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
*Στις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Οι 4 θα είναι Έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και οι 3 ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω ''τηλεδιασκέψεων''.
*Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του θα μειώνεται στο 65% ο μισθός του, ενώ θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάνει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.

Οδηγίες για τη συνέντευξη των υποψηφίων Διευθυντών-Αρχίζουν 5 Ιουλίου-ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Oδηγίες προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές για τη διαδικασία συνεντεύξεων των υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, η οποία ξεκινά  την Τρίτη 5 Ιουλίου (σ.σ. από αύριο η κάθε Διεύθυνση θα ανακοινώσει το πρόγραμμα προσέλευσης των υποψηφίων) δίνει το υπ. Παιδείας με εγκύκλιό του την οποία παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητ6α το esos.gr.Eιδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες:
1.    Οι Δ/ντές Εκπ/σης θα πρέπει να εκτυπώσουν τις Μελέτες Περίπτωσης και να τοποθετήσουν σε φάκελο τη Μελέτη Περίπτωσης (Περίπτωση, Ενδεικτικές Ερωτήσεις, Ενδεικτικές Απαντήσεις) αυτούσια σε 7 αντίτυπα  για το Συμβούλιο και μια σελίδα με εκτύπωση μόνον της Περίπτωσης, η οποία θα δίδεται στον υποψήφιο Δ/ντή την ώρα της συνέντευξης για προετοιμασία του. Οι ενδεικτικές απαντήσεις θα σας αποσταλούν την ημέρα της συνέντευξης.
2.    Κατά την προσέλευσή του ο υποψήφιος Δ/ντής επιλέγει ένα φάκελο από το πλήθος των φακέλων που υπάρχουν ενώπιον του Προέδρου του Συμβουλίου Επιλογής. Λαμβάνει από τον Πρόεδρο τη σελίδα με την Περιγραφή της Περίπτωσης και αποσύρεται για να τη μελετήσει.
3.    Στο διάστημα αυτό ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Συμβουλίου Επιλογής θα αναγνώσουν τη Μελέτη Περίπτωσης, τις Ενδεικτικές Ερωτήσεις και τις Ενδεικτικές Απαντήσεις που στόχο έχουν να διαμορφώσουν πλαίσιο σκέψης και προβληματισμού στα μέλη του Συμβουλίου τα οποία έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν και άλλες ερωτήσεις, πέραν των Ενδεικτικών, πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Μελέτης Περίπτωσης. Με το τέλος της συνέντευξης τα 7 αντίτυπα της Μελέτης Περίπτωσης μαζί με το απόκομμα που δόθηκε στον υποψήφιο Δ/ντή τοποθετούνται στο φάκελο και χρησιμοποιούνται πάλι την επόμενη ημέρα. Για το λόγο αυτό διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου θα συμπληρώνεται το ΕΝΤΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (επισυνάπτεται).
 

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΠΕ - Προσλήψεις αναπληρωτών, ωρομισθίων και μόνιμων εκπαιδευτικών ΠΕ, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Αθήνα 27/6/2011


Αποσπάσεις – προσλήψεις εκπαιδευτικών Π.Ε.
για το σχ. έτος 2011-2012

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
 
          Με αφορμή ερωτήματα, σχετικά με τις αποσπάσεις και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Π.Ε., σας ενημερώνω για τα εξής:
 
1. Αποσπάσεις:
·                     Οι αποσπάσεις εκπ/κών Π.Ε. σε Δ/νσεις, Γραφεία Π.Ε., φορείς κλπ. είναι για υπογραφή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ.
·                     Για τις αποσπάσεις στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας συνεδριάζει την Πέμπτη 30/6/2011 το ΚΥΣΔΙΠ, προκειμένου να κάνει τη σχετική εισήγηση.
·                     Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ  θα γίνουν με μοριοδότηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όπως έχει ανακοινώσει το Υπ. Παιδείας.
 
2. Προσλήψεις αναπληρωτών, ωρομίσθιων – μόνιμων εκπαιδευτικών Π.Ε.
 
          Σύμφωνα με ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, αναμένεται να αποσταλεί στις Δ/νσεις Π.Ε. όλης της χώρας η εγκύκλιος για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Π.Ε. Στη συνέχεια μετά τη σύνταξη των πινάκων θα ακολουθήσει η εγκύκλιος για το διορισμό των μόνιμων εκπαιδευτικών Π.Ε.
 
          Σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων (μόνιμων, αναπληρωτών και ωρομίσθιων) δεν υπάρχει ακόμη τίποτε συγκεκριμένο.
 Δημήτρης Μπράτης
 

Διαβάστε τον Εφαρμοστικό Νόμο - Το τέλος της Εθνικής μας Κυριαρχίας - Δείτε τους απεχθείς όρους και τα σχόλια

Από πανέμορφες ακτές μέχρι Airbus και ολυμπιακά ακίνητα - Πωλητήριο «επικών διαστάσεων» στην Ελλάδα

Από πανέμορφες ακτές μέχρι Airbus και ολυμπιακά ακίνητα

Πωλητήριο «επικών διαστάσεων» στην Ελλάδα

Για αναγγελία πώλησης «επικών διαστάσεων» κάνει λόγο η εφημερίδα Wall Street Journal η οποία σε νέο της δημοσίευμα παρουσιάζει στους αναγνώστες της όλα τα «προς πώληση» ελληνικά περιουσιακά στοιχειά και ακίνητα.

Από πανέμορφες ακτές μέχρι Airbus και ολυμπιακά ακίνητα, όλα πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, πωλούνται: «Τέσσερα Airbus, μια κρατική εταιρεία στοιχημάτων και ένας ιππόδρομος, μερίδια συμμετοχής σε καζίνο, λιμάνια, ταχυδρομεία, δύο εταιρείες ύδρευσης, μια εταιρεία εξόρυξης και κατεργασίας νικελίου, καλυκοποιείο, μονοπώλια ηλεκτρισμού και αερίου, ένας τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, μετοχές σε αρκετές τράπεζες, εκατοντάδες χιλιόμετρα εθνικών οδών, ένας πρώην αεροδρόμιο, ολυμπιακά ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και υπέροχα κομμάτια της περίφημης ελληνικής ακτογραμμής».

Βέβαια, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «οι Έλληνες δεν είχαν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους όταν άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ».

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι εύρεση αγοραστών για αυτή την «αρπαγή» -όπως την χαρακτηρίζει- θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, υπάρχουν πολλά εμπόδια με πρώτο και κύριο τα συνδικάτα που αντιτίθενται στην πώληση κρατικών εταιρειών.

«Οι πολίτες που δεν θέλουν να πωληθεί δημόσια γη αλλά και ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας που έχει αποθαρρύνει και στο παρελθόν επίδοξους επενδυτές», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι την κατάσταση χειροτερεύει το γεγονός ότι πολλά από τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν ήδη προσφέρει εδώ και χρόνια, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τα αγόρασε, τονίζοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να πουλήσει η χώρα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

4 μισθούς χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Eως και 4 μισθούς ετησίως θα χάσουν κατά μέσο όρο οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αποδοχές που λάμβαναν το 2009 μετά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του ενιαίου μισθολογίου.
Η φοροεπιδρομή που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές που πραγματοποιήθηκαν το 2010 στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τα μέτρα που αναμένονται να ληφθούν με το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να οδηγήσουν συνολικά σε απώλειες αποδοχών της τάξης του 27% κατά μέσο όρο.
Το 2010 με την εφαρμογή του Μνημονίου οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν μεσοσταθμικά δύο μισθούς.
Οι απώλειες καταγράφονται κυρίως από τις οριζόντιες περικοπές κατά 20% σε αρκετά επιδόματα, καθώς και στη μείωση των επιδομάτων αδείας, δηλαδή του 13ου και του 14ου μισθού, που περιορίστηκαν για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο σε συνολικά 1.000 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Παράλληλα το 2010 μειώθηκαν κατά 33% και η υπερωριακή εργασία, από 60 ώρες που ήταν το ανώτατο όριο, σε 40 ώρες.
 
Η φοροκαταιγίδα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μαζί με το σύνολο των φορολογούμενων συμπαρασύρει και τις ήδη μειωμένες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε συνδυασμό δε με την έκτακτη εισφορά, που συνολικά υπολογίζεται σε 3% επί των συνολικών αποδοχών, ουσιαστικά μειώνει το ετήσιο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1,5 μισθό επιπλέον.
Τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολογήτου, την έκτακτη εισφορά, τον αυξημένο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με:
 
  • Την καθιέρωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί συνολικών αποδοχών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.
  • Τη θεσμοθέτηση ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων σε ποσοστό 1% επί των συνολικών αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου.
Παράλληλα, μειώνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών κατά 50% από 40 σε 20 ώρες, μετά την πρώτη μείωση κατά 33% που είχε πραγματοποιηθεί το 2010 (από 60 σε 40 ώρες).
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει, επίσης, το πάγωμα των μισθών για 5 χρόνια και την απόδοση του ποσού της ωρίμανσης ανά πενταετία ύστερα από αξιολόγηση.
Επίσης, έχει ανακοινωθεί η μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50%, καθώς και η κατάργηση δεκάδων επιδομάτων. Τα μέτρα αυτά θα ενσωματωθούν στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, που αναμένεται να επιφέρει περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που αναλογούν σε μισθό ετησίως κατά μέσο όρο.
Εισφορά 3%
Οι περικοπές από τους νέους φόρους
Οι νέοι φόροι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών που θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στα εισοδήματά τους με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Η εισφορά του 3% συνολικά, που προβλέπεται μόνο για τους κρατικούς υπαλλήλους, αντιστοιχεί σε ποσό που κυμαίνεται από 30 ευρώ μηνιαίως στους χαμηλόμισθους κατά μέσο όρο και μπορεί να φτάσει έως και 60 ή 70 ευρώ στους υψηλόμισθους, γιατί υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών και των αποζημιώσεων. Το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να περικόψει έως και 40% τους μισθούς των υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων που υπολογίζονται σε 40.000, σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2015.
Παράδειγμα
Πόσα χάνει ένας υπάλληλος με 17 χρόνια προϋπηρεσία
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός διοικητικού υπαλλήλου στο υπουργείο Παιδείας, με 17 χρόνια προϋπηρεσία, με ένα παιδί, ο οποίος έχει ένα αυτοκίνητο 1.200 κ.ε., σπίτι, καθώς και εξοχικό με αντικειμενική αξία 360.000 ευρώ. Οι αποδοχές του το 2009 ήταν 1.429 ευρώ, εκ των οποίων τα 291 αφορούν επιδόματα. Με το Μνημόνιο έχασε 2.204 ευρώ από την περικοπή των επιδομάτων αδείας και 58,2 ευρώ από την οριζόντια περικοπή των επιδομάτων.
Συνολικά έχασε 2 μισθούς (2.862 ευρώ) ετησίως. Με το Μεσοπρόθεσμο θα απολέσει περίπου 1,5 μισθό ετησίως (φόρος εισοδήματος επιπλέον 520 ευρώ, έκτακτη εισφορά 180 ευρώ, ΦΠΑ 360 ευρώ, αύξηση τελών κυκλοφορίας 15 ευρώ, έμμεσοι φόροι 800 ευρώ και εισφορά 3% - 43 ευρώ) δηλαδή 1.908 ευρώ συνολικά. Επίσης θα πρέπει να υπολογίσει ότι με το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν θα λάβει την αύξηση που προβλέπεται από την ωρίμανση, που θα είναι μια απώλεια περίπου 480 ευρώ. Παράλληλα θα χάσει περίπου 240 ευρώ από τη μείωση του κινήτρου απόδοσης, εάν τελικά εφαρμοστεί.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Το Μεσοπρόθεσμο εξανεμίζει πάνω από 1,5 μισθό τον χρόνο
Απώλειες μέχρι 2.635 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους
Η φοροκαταιγίδα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο πλήττει καίρια και τους δημοσίους υπαλλήλους... εξανεμίζοντας τουλάχιστον 1,5 μισθό τον χρόνο.
Μείωση αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά, ΦΑΠ, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας κ.ά. φέρνουν τις επιβαρύνσεις, που αναλύονται στα τρία ακόλουθα παραδείγματα:
1. Ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων με δύο παιδιά:Ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και η σύζυγος 23.000 ευρώ. Εχουν στην κατοχή τους δύο ΙΧ αυτοκίνητα 2.000 κ.ε. και 1.300 κ.ε., ένα διαμέρισμα και ένα σπίτι στο χωριό, συνολικής αντικειμενικής αξίας 320.000 ευρώ.
1. Από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου η επιβάρυνση για τον σύζυγο είναι 640 ευρώ τον χρόνο και για τη σύζυγο 400 ευρώ.
2. Με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς ο σύζυγος θα πληρώσει 550 ευρώ και 460 ευρώ η σύζυγος.
3. Για το αυτοκίνητο των 2.000 κ.ε. θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά 270 ευρώ.
4. Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας επιβαρύνονται με 75 ευρώ.
5. Από τη νέα κλίμακα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα πληρώσουν φόρο 240 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση: 2.635 ευρώ τον χρόνο.
2. Ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων με τρία παιδιά:Ο σύζυγος έχει εισόδημα 23.000 ευρώ και η σύζυγος 18.000 ευρώ. Διαθέτουν 2 αυτοκίνητα 1.600 κ.ε. και 1.100 κ.ε. και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία.
1. Από τη μείωση του αφορολογήτου ο σύζυγος θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 990 ευρώ τον χρόνο και η σύζυγος με 400 ευρώ.
2. Με την έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν 460 ευρώ ο σύζυγος και 180 ευρώ η σύζυγος.
3. Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 45 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση: 2.075 ευρώ τον χρόνο.
3. Αγαμος δημόσιος υπάλληλος με εισόδημα 30.000 ευρώ:Διαθέτει ένα ΙΧ 2.500 κ.ε. και ένα φουσκωτό 7 μέτρων. Κατοικεί σε μισθωμένη κατοικία.
1. Από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 400 ευρώ.
2. Με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς θα πληρώσει φόρο 600 ευρώ.
3. Για το αυτοκίνητο θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 395 ευρώ και με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας επιπλέον 80 ευρώ.
4. Για το σκάφος θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 200 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση: 1.675 ευρώ τον χρόνο.
Κώστας Τσαχάκης
 
ΕΘΝΟΣ

Έως τις 15/07 οι online φορολογικές δηλώσεις

Έως τις 15/07 οι online φορολογικές δηλώσεις

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

 Παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου, που έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Επίσης παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, που έληγε κανονικά στις 26 Ιουνίου.

skai.gr

Εχουν κρυφό σχέδιο σε περίπτωση που δεν περάσει το μεσοπρόθεσμο; «Plan B» της Ε.Ε. για την Ελλάδα;

Την ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίπτωση που τελικώς η Ελληνική Βουλή απορρίψει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters!

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου οι Ευρωπαίοι εδώ και εβδομάδες έχουν επεξεργαστεί ένα “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” για την περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο δεν “περάσει” με στόχο να διασφαλίσουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα την οποία δεν θα λάβει από την προγραμματισμένη επόμενη δόση του υφιστάμενου δανείου που θα “μπλοκαριστεί” πρώτα από το ΔΝΤ και μετά και από την ΕΕ.


Περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα “ανοίξει” μια παράλληλη γραμμή ρευστότητας δεν έχουν δοθεί, το σίγουρο όμως είναι πως η ιδέα ενός “ενδιάμεσου δανείου” (bridge loan) από την ΕΕ, παρόμοιου με αυτό που ενεκρίθη για την Πορτογαλία στο μεσοδιάστημα της παραίτησης Σόκρατες έως τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, έπεσε στο τραπέζι αλλά μάλλον δεν προκρίθηκε ως λύση.


Έτσι, αυτό που φαίνεται πως θα ενεργοποιηθεί είναι ένα νέο, προσωρινό, δάνειο, από «τρίτο παράγοντα», πιθανότατα από διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.


Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται λίγες μόνον ... ώρες μετά την δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πως “δεν υπάρχει Plan B” για την Ελλάδα. Μόνο που όπως φαίνεται το ενδεχόμενο μετάστασης της κρίσης, σε περίπτωση “άτακτης” χρεοκοπίας της Ελλάδας, και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπεριφέρειας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τους Ευρωπαίους να βρεθεί μια λύση, να “αγορασθεί” χρόνος για να μην προκληθεί τσουνάμι στην οικονομία και στο ευρώ ...

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Υπ.Παιδείας: Διευκρινίσεις για τη Στελέχωση του ολοήμερου προγράμματος των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων




Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Κλειστά τα φαρμακεία την Τετάρτη

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας, την Τετάρτη, ημέρα της γενικής πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Τα εφημερεύονται και διανυκτερεύοντα φαρμακεία θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους
Τα εφημερεύονται και διανυκτερεύοντα φαρμακεία θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους
Οπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετηθούν τις απογευματινές ώρες από τα εφημερεύοντα και από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου

Τέλος επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ, για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες και για το 2010, υποχρέωση συλλογής περισσότερων αποδείξεων καθώς και κατάργηση του μπόνους, μείωση του πλαφόν στα επιδόματα ανεργίας, μείωση συντάξεων του ΝΑΤ από 1.1.2011, καθώς και έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εντός του Ιουλίου, είναι οι βασικές αλλαγές που επήλθαν στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή.
Τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ και για το 2010
Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα κληθούν θα καταβάλουν τέλος ύψους 300 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2011 (δηλαδή για τη χρήση του 2010), εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., σύμφωνα με προσθήκη του υπουργού Οικονομικών.
Το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Η προσθήκη, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έγινε προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε για το έτος 2011 λόγω της διατήρησης του συστήματος της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων και προκειμένου να καταστεί ρεαλιστικός και πειστικός ο στόχος της είσπραξης του ειδικού ελαχίστου τέλους άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από 1-1-2011, προβλέφθηκε ειδικά για φέτος χαμηλότερο ύψος του τέλους αυτού στα 300 ευρώ.
Ετσι, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα συγκεντρωθούν 300 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 300 θα συγκεντρωθούν από πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες του έτους 2011.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση του 2011, δηλαδή το οικονομικό έτος 2012, το τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι 400 ή 500 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής όπου εδρεύει ο επιτηδευματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Περισσότερες αποδείξεις θα χρειάζονται στο εξής
Επίσης, καταργείται το «μπόνους» της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις και οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν την ποινή της καταβολής επιπλέον φόρου (10% επί της διαφοράς).
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους».
Η νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου ορίζει ότι «οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.1.2010, μειώνονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 6%. Ποσά που, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, παρακρατούνται από τις συντάξεις των επομένων μηνών, σε έξι 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2011».
Μείωση πλαφόν στα επιδόματα ανεργίας
Ακόμη μειώνεται το πλαφόν στα επιδόματα ανεργίας. Στη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου ορίζεται ότι «από 1-1-2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατό να είναι περισσότερα των 450.
Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 ημερησίων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των 450 ημερησίων επιδομάτων. Από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400».
Ειδικός φόρος Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης
Με τη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, «ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται μέχρι 30-9-2013 (αντί έως 30/12/2013, που οριζόταν πριν), με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης. Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση αρχή, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής».
Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του εφαρμοστικού νόμου, διαπιστώνεται η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου.
Από την ημερομηνία αυτή, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, μεταφέρονται στο Ταμείο. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Παρατείνεται μέχρι 30/6 η προθεσμία κατάθεσης των μηχανογραφικών

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η προθεσμία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για όλους τους υποψηφίους, λόγω της προκηρυχθείσας απεργίας από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για τις 28 και 29 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Η οριστικοποίηση θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και καμία οριστικοποίηση δεν θα γίνεται δεκτή πέραν αυτής της ώρας και ημέρας.
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων άρχισε στις 17 Ιουνίου και αναμένετο να λήξει στις 28 Ιουνίου.

ΔΟΕ ''ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΣ''


Αθήνα 27/6/2011
                                                      Προς :Τα M.M.Ε.(συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)
                                                            Κοιν. : Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
            Πραγματοποιήθηκαν στις 24/6/2011 αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, καθώς και για αντιπροσώπους στο συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
            Στις εκλογές έλαβαν μέρος επτά (7) παρατάξεις, ψήφισαν 600 αντιπρόσωποι και τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής :
1)  Π.Α.Σ.Κ./ Π.Ε. : 212 ψήφους, 4 έδρες στο Δ.Σ., 2 έδρες στην Ελεγκτική Επιτροπή και 58 αντιπροσώπους  για την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
             Εκλέγονται για το Δ.Σ. :  Μαντάς Κομνηνός
                                                                Πετράκης Σταύρος 
                                                                Γκούμας Θανάσης
                                                                Φασφαλής Νίκος     
2)  Δ.Α.Κ.Ε./ Π.Ε. : 179 ψήφους, 4 έδρες στο Δ.Σ. 2 έδρες στην Ελεγκτική Επιτροπή και 47  αντιπροσώπους για την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
                 Εκλέγονται για το Δ.Σ.: Κόκκινος Χαράλαμπος
                                                                   Κικινής Θανάσης

                                                                   Οικονόμου Τριαντάφυλλος

                                                                   Ανδρουλάκης Μάνος

3) ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ/ Π.Ε. :     91 ψήφους, 2 έδρες στο Δ.Σ. 1 έδρα στην Ελεγκτική Επιτροπή και 23 αντιπροσώπους για την  Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
                Εκλέγονται για το Δ.Σ.  : Καλούσης Ακρίτας
                                                                    Παπασπύρου Νίκος
4)  Ε.Σ.Α.Κ- Δ.Ε.Ε./ Π.Ε. : 68 ψήφους, 1 έδρα στο Δ.Σ. και 19 αντιπροσώπους για  την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
                    Εκλέγεται για το Δ.Σ.: Δριμάλα Θεοδώρα
5) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.: 36 ψήφους, καμία έδρα στο Δ.Σ. και 9 αντιπροσώπους  για την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.             
6) ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΙΚΤΥΟ:  5 ψήφους, καμία έδρα στο Δ.Σ. και 2  αντιπροσώπους  για την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.             
7) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: 2 ψήφους, καμία έδρα στο Δ.Σ. και
κανέναν αντιπρόσωπο   για την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.          
            Οι πρώτες συνεδριάσεις για τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα πραγματοποιήθηκαν  στις 25 και στις 26  Ιουνίου 2011, στα γραφεία της Δ.Ο.Ε., χωρίς να προκύψει συγκρότηση, οι συνεδριάσεις θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες.
Από τη Δ.Ο.Ε 

48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ TΡITH 28 & TETAΡTH 29 IOYNIOY 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
TΡITH 28 & TETAΡTH 29 IOYNIOY 2011
ΟΧΙ στην κοινωνική εξαθλίωση
ΔΕΝ θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα
Η δύναμη και η ελπίδα είναι στους αγώνες
                                                            Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση και η Τρόικα, παρά την αντίδραση των εργαζομένων και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως μέσα από τα πρωτόγνωρα συλλαλητήρια, συνεχίζουν την επίθεσή τους σε βάρος των δικαιωμάτων μας.
Επιμένουν και μάλιστα με συνοπτικές, αντισυνταγματικές και εκβιαστικές διαδικασίες στην ψήφιση του αντιλαϊκού μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού Νόμου, στον παραπέρα περιορισμό και περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση ενώ αυξάνει την ύφεση, την ανεργία, το χρέος και τα ελλείμματα.
Ο σχηματισμός της νέας Κυβέρνησης δεν ήταν παρά ένα ακόμη παιχνίδι στην τακτική και την προπαγάνδα για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Με το νέο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.
Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
Το νερό, το ρεύμα, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια, οι συγκοινωνίες, ο ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α. ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί, με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την εγχώρια οικονομία.
Καταργούν και συγχωνεύουν δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους οργανισμούς, μειώνουν δραματικά την απασχόληση στο Δημόσιο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους πολίτες και τους εργαζόμενους.
Φορτώνουν στους εργαζόμενους και την κοινωνία νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη με τη θέσπιση νέων φόρων, την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο προβλέπεται και νέα μείωση εισοδημάτων μέσα από τη θεσμοθέτηση κρατήσεων για την ανεργία, την περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, την αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης και των ρυθμίσεων του νέου μισθολογίου - φτωχολογίου.
Ταυτόχρονα μειώνεται το εφάπαξ, αυξάνονται οι κρατήσεις για την κοινωνική ασφάλιση, μειώνονται οι κύριες συντάξεις μέσω του ΛΑΦΚΑ αλλά και οι επικουρικές συντάξεις και τα Ταμεία του Δημοσίου οδηγούνται σε διάλυση.
Η Κυβέρνηση όμως δεν περιορίζεται μόνο σε μέτρα περικοπής δικαιωμάτων. Ανακοίνωσε αλλαγές και σε θεσμικό επίπεδο για το Δημόσιο, με τις οποίες επεκτείνει τη στοχοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Κάποιες από αυτές, θα τεθούν και σε δημοψήφισμα για να περιληφθούν στις συνταγματικές ανατροπές. Η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο βρίσκεται προ των πυλών, για να ανοίξει πλέον και τυπικά ο δρόμος των απολύσεων και της παραπέρα ενίσχυσης των κομματικοπελατειακών σχέσεων,
Ο δρόμος που ακολουθεί η Κυβέρνηση και η Τρόικα είναι καταστροφικός, για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας θα διαδέχονται το ένα το άλλο και θα οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους και ολόκληρη την κοινωνία.
Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας, η κοινωνία με τα μαζικά συλλαλητήρια και τη δράση της, μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πορεία.
• Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή, για μας, για τους συνταξιούχους αλλά ιδιαίτερα για τους νέους, για την ίδια τη χώρα.
• Να εμποδίσουμε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα:
ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Υπουργείο Παιδείας: Νέες διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ                                                                                                                   
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ                                          

Μαρούσι, 24 - 6 -2011
ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων »

Κατόπιν πολλών ερωτημάτων, που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας, σχετικά με την επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων, σας διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-20 δε μοριοδοτούνται σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 2, εδάφια ζ και η, του Ν. 3848/2010.
2. Σύμφωνα με τη με αριθμ.45143/Δ2/13-4-2011(Φ.Ε.Κ.582 τ. Β΄/ 13-4-2011) Υπουργική Απόφαση, όπου στις διατάξεις των άρθρων του Ν. 3848/2010 που αφορούν στην αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης, αναφέρεται η φράση «….θεωρείται ότι τα καθήκοντα ασκήθηκαν στην ίδια θέση….», το υποψήφιο στέλεχος μοριοδοτείται μόνο για μια θέση από τις αναφερόμενες στις σχετικές διατάξεις και κυρίως για εκείνη η οποία αποτιμάται με τον υψηλότερο αριθμό μορίων.
3. Μοριοδοτούνται μόνο οι θέσεις που ορίζονται στο άρθρο 14 του  Ν. 3848/2010. Συνεπώς η θητεία Συντονιστών Εκπαίδευσης σε ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές του εξωτερικού, υπευθύνων τομέων ΣΕΚ, οι θέσεις προέδρων κοινοτήτων (ΟΤΑ) κ.α. δε μοριοδοτούνται.
4. Η θητεία Δ/ντή και Αν. Δ/ντή Ι.Ε.Κ. μοριοδοτείται αντίστοιχα με τη θητεία Δ/ντή Σχολικής Μονάδας Δ/θμιας Εκπ/σης.
5. Πτυχία ΤΕΙ ανεξάρτητου χρόνου κτήσεως θεωρούνται πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης (διατάξεις Ν. 2916/2001, όπως ισχύει σήμερα). Πτυχία ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ ισοτιμιθέντα με ΤΕΙ (Ν. 1865/1989) δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι ακολουθούν την πορεία της ανωτατοποίησης, διότι δε γίνεται καμία αναφορά στη σχετική νομοθεσία.
6. Σχετικά με την άσκηση καθηκόντων σε θέσεις διοίκησης φορέα του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 14, παρ. 3 εδάφιο β περ. ββ, του Ν. 3848/2010, μοριοδοτούνται μόνο οι θέσεις Προέδρου – Διοικητή και Αντιπροέδρου – Υποδιοικητή.

            Σημειώνεται ότι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων, όσον αφορά την προσμέτρηση των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, είναι το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο επιλογής.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Αλλαγές για διορισμούς - αποσπάσεις στην εκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα εμπεδώνεται η διαφάνεια
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα εμπεδώνεται η διαφάνεια
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα γίνουν οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι αποσπάσεις των δασκάλων και των καθηγητών θα γίνουν μετά τους διορισμούς.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει για το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν ενέργειες:
1. Για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (κεντρική υπηρεσία, περιφερειακές διευθύνσεις, πανεπιστήμια κ.λπ.).
2. Για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ώστε να καλυφθεί μέρος των οργανικών κενών που θα προκύψουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις - παραιτήσεις εκπαιδευτικών.
3. Για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών κενών με αποσπάσεις εκπαιδευτικών, που θα πραγματοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά μετά τους διορισμούς, καθώς είναι απαραίτητο να προηγηθεί η κάλυψη των οργανικών κενών.
Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Κουλαϊδής, κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται συσκέψεις για τον απαιτούμενο προγραμματισμό, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την έγκαιρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό για την επόμενη σχολική χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις, σύμφωνα με τον κ. Κουλαϊδή, οι σχετικές διαδικασίες εγγυώνται, για πρώτη φορά, αντικειμενικότητα στην προσμέτρηση σαφών και έγκυρων κριτηρίων και διαφάνεια στον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων, αφού η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων υποστηρίζεται, πλέον, από ένα νέο πληροφοριακό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό έχει σταλεί εγκύκλιος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία:
  • Η καταχώριση των αιτήσεων των εκπαιδευτικών γίνεται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο διενεργεί αυτόματα την αποτίμηση των κριτηρίων κατά τα πρότυπα του συστήματος που εφαρμόζεται για τις μεταθέσεις.
  • Η κατάταξη των εκπαιδευτικών σε πίνακες γίνεται με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο, με μοναδικό κριτήριο το σύνολο των μορίων που συγκέντρωσαν.
  • Τα λειτουργικά κενά προκύπτουν μέσα από την αποτύπωση του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά σχολείο και διεύθυνση εκπαίδευσης στο αντίστοιχο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής κενών και πλεονασμάτων.
  • Κατηγορίες εκπαιδευτικών με ιδιαίτερες κοινωνικές και οικογενειακές ανάγκες αντιμετωπίζονται, κατά προτεραιότητα.
ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά στις μεταθέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ για το νέο σχολικό έτος οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 8 Ιουλίου 2011 στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία είναι τα μέλη του ΕΕΠ και του ΕΒΠ. Οι αιτήσεις μετάθεσης καταχωρίζονται στο σύστημα e-Datacenter. Για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης τα μέλη του ΕΕΠ και του ΕΒΠ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια υπηρεσίας στην οργανική τους θέση μέχρι 31 Αυγούστου 2011, οπότε λαμβάνουν και τις μονάδες συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης. Τα κριτήρια είναι: η συνολική υπηρεσία, η συνυπηρέτηση, οι οικογενειακοί λόγοι, οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων, όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν και στις έδρες των ΚΕΔΔΥ, η εντοπιότητα και η πρώτη προτίμηση.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ΕΘΝΟΣ, 27/6/2011

Τα 22 φορομπηχτικά μέτρα που μας καίνε

Στα 22 φορολογικά μέτρα καήκαμε. Η κυβέρνηση υφαρπάζει για άλλη μια φορά (σ.σ. τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο) τα εισοδήματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους από σήμερα αυξημένους φόρους σε εισόδημα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο κίνησης, εστίαση, αναψυκτικά, χυμούς, ανθρακούχα νερά, τέλη κυκλοφορίας και έκτακτες εισφορές.
 
Και το χειρότερο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι αργά χθες τη νύχτα αναζητούσε με την τρόικα το ισοδύναμο μέτρο 612 εκατ. ευρώ που κόστιζε η αναδρομική επιβολή πλαφόν 300 ευρώ στο μπόνους φόρου και την οποία πήρε κακήν κακώς πίσω την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων κυρίως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Τα σενάρια κάλυψης των 612 εκατ. ευρώ που έχουν πέσει στο τραπέζι των συνεχών διαπραγματεύσεων με την τρόικα αφορούν από την επαναφορά της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων μέχρι και το 2009, την ένταξη στην περαίωση και των εχόντων μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, τη διεύρυνση της περαίωσης μέχρι και το 2010, την περαιτέρω περικοπή των φοροαπαλλαγών -τις οποίες ήδη έχουν πετσοκόψει- την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Τα πάντα είναι ανοιχτά»
«Τα πάντα είναι ανοιχτά», δήλωνε χθες στην «Ε» αρμόδιος παράγων του υπουργείου, τονίζοντας ότι η τρόικα θέλει μέτρα βέβαιου και επ' ουδενί αμφιβόλου αποτελέσματος.
Ο εφαρμοστικός νόμος, πάντως, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εμπεριέχει 22 μέτρα που καίνε τους φορολογουμένους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να τους τα πάρει από όλες τις μεριές και να αφήσει άδειες τις τσέπες τους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν τους φόρους τους ως συνεπείς φορολογούμενοι, καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά, καθώς η κυβέρνηση ομολογεί την παταγώδη αποτυχία της να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Οι τελευταίες εξελίξεις, πάντως, καταμαρτυρούν την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, καθώς θα αρχίσουμε να πληρώνουμε από σήμερα, είναι:
1 Μαχαίρι στις εκπτώσεις δαπανών, καθώς από φέτος (δήλωση εισοδήματος την άνοιξη 2012) ζητούν το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις για διατήρηση του χαμηλότερου αφορολογήτου. Ο έχων εισόδημα 28.000 ευρώ φέτος υποχρεούνταν να συνυποβάλει αποδείξεις 6.000 ευρώ για διατήρηση του αφορολογήτου. Αν είχε προσκομίσει 15.000 ευρώ είχε και μπόνους φόρου 900 ευρώ. Από του χρόνου θα πρέπει να συνυποβάλει αποδείξεις 7.000 ευρώ και δεν θα έχει μπόνους φόρου. Πάντως, η μικρή αύξηση των υποχρεωτικών αποδείξεων σε συνδυασμό με την κατάργηση του μπόνους τορπιλίζει το κίνημα των αποδείξεων, καθώς μόλις μαζεύουν τις αποδείξεις που χρειάζονται για το αφορολόγητο θα σταματούν, όπως είναι φυσικό, να ζητούν άλλες.
Διατηρείται το πέναλτι 10% για όσους δεν προσκομίζουν αποδείξεις για κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.
2 Το μεγαλύτερο τσεκούρι πέφτει σε όσους εξοφλούν παλαιά στεγαστικά δάνεια. Η έκπτωση τόκων από το εισόδημα οδηγούσε σε μεγάλο όφελος αναλόγως του ύψους του εισοδήματος. Επί παραδείγματι, αν κάποιος με εισόδημα 35.000 ευρώ πλήρωνε τόκους 3.500 ευρώ, γλίτωνε φόρους 1.260 ευρώ. Από φέτος (δήλωση την άνοιξη 2012) θα γλιτώνει μόνο 700 ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνεται με φόρο 50 ευρώ.
3 Η έκπτωση δαπανών από το φόρο ευνοεί μόνο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ, καθώς φορολογούνται με συντελεστή 10% και 18%, ενώ τώρα θα του υπολογίζουν την απαλλαγή φόρου με 20%. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ για έκπτωση τόκων στεγαστικού δανείου 1.800 ευρώ γλίτωνε φόρο 324 ευρώ. Με την έκπτωση του 20% από το φόρο θα γλιτώνει 360 ευρώ φόρου.
4 Σημαντική απώλεια οφέλους για δαπάνη από ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ που δήλωνε ιατρικά 1.000 ευρώ είχε όφελος 360 ευρώ και εφεξής θα έχει 200 ευρώ, δηλαδή χάνει 160 ευρώ φόρου.
5 Βαρύ πλήγμα για αυτοαπασχολουμένους και όσους αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια για συνταξιοδότηση. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ που πλήρωνε 1.500 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές είχε έκπτωση φόρου 540 ευρώ. Εφεξής θα έχει μόνο 300 ευρώ, δηλαδή επιβαρύνεται με 240 ευρώ φόρου.
6 Η έκπτωση 20% από το φόρο για ιατρικά, τόκους και ασφαλιστικές εισφορές περιορίζεται στο 10% από το φόρο για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
7 Το αφορολόγητο πέφτει στα 8.000 ευρώ για όλους, πλην νέων μέχρι 30 ετών και συνταξιούχων άνω 65 ετών ή αναπήρων, εφόσον έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
Γεγονός που προκαλεί νέα επιβάρυνση φόρου 400 ευρώ για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω. Η επιβάρυνση περιορίζεται στα 100 ευρώ για εισόδημα 9.000 ευρώ, 200 ευρώ για 10.000 ευρώ και 300 ευρώ για 11.000 ευρώ.
8 Η εισοδηματική εισφορά του 2011, που θα πληρωθεί τους προσεχείς μήνες μέσω του ειδικού εκκαθαριστικού σημειώματος που θα αποστείλουν σε κάθε φορολογούμενο (εξαιρούνται μόνον οι άνεργοι), επιβάλλεται στο φορολογητέο εισόδημα (σ.σ. αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, και το οποίο εμπεριέχει το φόρο εισοδήματος, στην περίπτωση του μισθωτού). Μισθωτοί με μηνιαία εισοδήματα από 860 ευρώ και πάνω καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, από φέτος και μέχρι το 2015, εισφορά από 120 ευρώ. Η εξόφληση γίνεται σε 6 δόσεις με ελάχιστο 300 ευρώ ανά δόση και έκπτωση 5% σε εφάπαξ εξόφληση.
9 Την πρώτη κρυάδα θα πάρουν τον επόμενο χειμώνα τα νοικοκυριά, που θα πληρώνουν το πετρέλαιο 0,95 ευρώ το λίτρο από 0,90 ευρώ, εφόσον διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Από το 2013 θα το πληρώνουν 1,30 ευρώ (με σημερινές λιανικές τιμές), καθώς ο ΕΦΚ για το θέρμανσης θα αυξηθεί στο 80% του ΕΦΚ για το κίνησης. Δηλαδή, για έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης από 900 ευρώ σήμερα, από τον Οκτώβριο θα δίνουν 950 ευρώ και από το 2013 θα δίνουν 1.300 ευρώ.
10 Αμεση, από σήμερα 27/6/2011, η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης για τις επιχειρήσεις, που θα οδηγήσει σε νέο κύμα ανατιμήσεων, καθώς κανένας επιχειρηματίας δεν φέρεται διατεθειμένος να απορροφήσει τη μεγάλη αύξηση του πετρελαίου, από τα 21 ευρώ στα 412 ευρώ.
11 Από σήμερα, 27/6/ 2011, και η αύξηση στο υγραέριο που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα, για το οποίο ο ΕΦΚ αυξάνει στα 200 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.
12 Στο 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο από 1/9/2011.
13 Από σήμερα, 27/6/ 2011, και η αύξηση του ΕΦΚ στο 95% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής, για τα φτηνά τσιγάρα.
14 Εκακτη εισφορά 5% και για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών.
15 Εκτακτη εισφορά 5% και στους κατέχοντες σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα και πισίνες.
16 Αυξάνουν κατά περίπου 30% τα τεκμήρια διαβίωσης για ιδιοκατοίκηση, δωρεάν παραχώρηση και ενοικιαζόμενα ακίνητα. Σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. το τεκμήριο από 3.400 ευρώ αυξάνει στα 4.500 ευρώ.
17 Μέχρι και διπλασιασμό των τεκμηρίων αυτοκινήτων. Για όχημα 1.400 κυβικών το τεκμήριο αυξάνει από 3.600 ευρώ σε 5.200 ευρώ.
18 Αύξηση τεκμηρίων και για σκάφη αναψυχής και πισίνες.
19 Ταρίφα 400 και 500 ευρώ έκοψε το υπουργείο σε όλους τους επιτηδευματίες, που θα πληρώνουν Τέλος Επιτηδεύματος κάθε χρόνο. Οποιος δραστηριοποιείται σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους θα πληρώνει 400 ευρώ και άνω των 200.000, 500 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και με τέλος 300 ευρώ ανά υποκατάστημα. Η καταβολή του ξεκινάει από φέτος, χωρίς να διευκρινίζεται στο νόμο ότι θα εξαιρούνται οι συμβασιούχοι των 700 ευρώ , παρ' ότι δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών.
20 Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αναμένεται να οδηγήσει στα δίχτυα του όσους ήταν οριακά. Οι συντελεστές του φόρου κυμαίνονται από 0,2% έως 1%.
Με την αναστολή τού «πόθεν έσχες» για όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες επιδιώκεται η ενίσχυση της κτηματαγοράς. Μόνο που παραβλέπουν τους βασικούς παράγοντες: την έλλειψη χρημάτων και την οικονομική ανασφάλεια.
21 Αυξάνει από 1/9/2011 στο 23% ο ΦΠΑ για αναψυκτικά, χυμούς, ανθρακούχα νερά και προϊόντα - υπηρεσίες εστίασης.
22 Συνεχίζονται οι σταθερές αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας σε ετήσια βάση. *
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27/6/2011

Πανελλαδικές, για προαγωγή στο Δημόσιο

Εποχή Μνημονίου για το Δημόσιο με θεσμούς, όπως η μερική απασχόληση και η μισθωτή εφεδρεία, να αποτελούν καθεστώς στις δημόσιες υπηρεσίες και το ενιαίο μισθολόγιο να εγκαθιδρύει «ψαλιδισμένες» αποδοχές, συνδεδεμένες απολύτως με την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του δημόσιου υπαλλήλου, που δεν θα είναι άσχετη με τη «βαθμολογία» της διοικητικής μονάδας στην οποία υπηρετεί, βάσει αντικειμενικών δεικτών.
Νέο τοπίο στη δημόσια διοίκηση από  το φθινόπωρο
 
Νέο τοπίο στη δημόσια διοίκηση από το φθινόπωρο Είναι η νέα εποχή για τις δημόσιες υπηρεσίες, η οποία θα αρχίσει από το φετινό φθινόπωρο, και θα εγκαταστήσει ένα νέο τοπίο στη δημόσια διοίκηση.
Η επόμενη ημέρα θα βρει τους εργαζομένους στις δημόσιες υπηρεσίες με νέο εργασιακό περιβάλλον, νέο κώδικα δεοντολογίας και νέο πειθαρχικό δίκαιο.
Τις σαρωτικές αλλαγές σηματοδοτεί ίσως και η απόφαση του πρωθυπουργού να διχοτομήσει το πανίσχυρο και πρώτο τη τάξει μέχρι χθες υπουργείο Εσωτερικών σε υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, καθώς και η παρουσία δύο πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης -του Δημήτρη Ρέππα και του Χάρη Καστανίδη- με ξεχωριστές πλέον αρμοδιότητες και ευθύνες.
Συγχωνεύσεις
Επί πλέον, παραμένει εν ισχύι ο «εφιάλτης» των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου, που σε κυβερνητικό επίπεδο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα συνεχίσει να αποτελεί αρμοδιότητα του ενός εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, του Θόδωρου Πάγκαλου, ή του υπουργού Δημήτρη Ρέππα, όμως είναι σίγουρο ότι θα τινάξει στον αέρα τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό και θα χρειαστεί να δώσουν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ για να «κερδίσουν» τη μετάταξή τους σε άλλο οργανισμό.
Στους υπαλλήλους αυτούς θα δοθεί η εναλλακτική λύση της μισθωτής εφεδρείας, η οποία όμως δεν μπορεί να συζητηθεί για όσους έχουν υπόλοιπο αρκετά χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο, αλλά μόνο για εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας προβλέπει τη δυνατότητα ο υπάλληλος να μένει στη διάθεση της υπηρεσίας, χωρίς όμως συγκεκριμένη εργασία, και να αμείβεται με το 50% ή το 60% των αποδοχών του για τρία χρόνια. Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού απολύεται, αν όμως έχει συμπληρώσει τα χρόνια, συνταξιοδοτείται κανονικά και λαμβάνει κανονικά το εφάπαξ.
Επίσης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποφασίσει να θεσμοθετήσει τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο σε εθελοντική βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια νεοπροσλαμβανόμενη μητέρα ανηλίκων θα μπορούσε να εργάζεται μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, με αντίστοιχη μείωση βέβαια της αμοιβής της. Μαζί με τη μερική απασχόληση θα θεσμοθετηθεί και η δυνατότητα στους υπαλλήλους να παίρνουν μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών από την υπηρεσία τους και να μπορούν να εργάζονται αυτό το διάστημα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στη συνέχεια να διατηρούν τη δυνατότητα να επιστρέφουν στο Δημόσιο όταν λήγει η άδειά τους. Στην περίπτωση αυτή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δημήτρης Ρέππας και στη Βουλή, θα ισχύσουν κανόνες ελέγχου και ασυμβίβαστα, ώστε να μη γίνει το κράτος υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων.
Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επίπεδο υπουργείου είναι:
1 Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Εχει χαρακτηριστεί επείγουσα ανάγκη, ώστε να καλυφθεί το ψηφιακό κενό που χωρίζει την Ελλάδα και ειδικότερα το δημόσιο τομέα από τις υπόλοιπες αναπτυγμένες κοινωνίες. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, αν «περάσουν» στο Δημόσιο, μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερη γραφειοκρατεία και περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν ευκαιρίες στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες. Την ανάπτυξη των δράσεων και το συντονισμό θα έχει ο νέος υφυπουργός Τζωρτζάκης.
2 Νέο οργάνωση και διάρθρωση στα υπουργεία: Η διοικητική δομή των υπουργείων θα τεθεί επί τάπητος και εξ υπαρχής, με στόχο τον εξορθολογισμό, ώστε να τεθούν τα θεμέλια του επιτελικού κράτους με συνεκτική κεντρική διοίκηση, που να μπορεί να χαράξει στρατηγική. Η οργάνωση και η διάρθρωση των υπουργείων θα εξεταστούν συνολικά και θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα, με στόχο να υπάρξει ανταπόκριση με τη σύγχρονη λειτουργία του κράτους. Θα οριστούν επακριβώς οι αρμοδιότητες και οι επάλληλες δράσεις, ώστε να μην υπάρχουν σύγχυση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
3Προαγωγές με γραπτούς διαγωνισμούς: Η αξιολόγηση των προϊσταμένων θα γίνεται με γραπτούς διαγωνισμούς και προφορική προσωπική συνέντευξη, ώστε, όπως έκανε μνεία στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Ρέππας, να αποκτάται πλήρης εικόνα για την προσωπικότητα ενός εκάστου, πέραν των τυπικών προσόντων που διαθέτει. Η μετάβαση από το ένα κλιμάκιο στο άλλο θα γίνεται κάθε 5 χρόνια και θα προϋποθέτει αξιολόγηση και θετική κρίση. Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΕΙΣΕΠ) προχωρεί τη διαδικασία σύστασης των Συμβουλίων Επιλογής Προσωπικού (ΣΕΠ) ανά υπηρεσία και φορέα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να επιλεγούν με διαγωνισμό οι νέοι προϊστάμενοι στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Τα νέα όργανα, σύμφωνα με το νόμο 3839/2010, θα είναι υπεύθυνα για την επιλογή των προϊσταμένων μέσα από ένα σύνθετο σύστημα μοριοδότησης, που θα συντίθεται από: αντικειμενικά προσόντα (χρόνια υπηρεσίας, τίτλοι σπουδών κ.τ.λ.), βαθμολογία σε γραπτές εξετάσεις, με ερωτηματολόγια πολλαπλών ερωτήσεων, και προφορική συνέντευξη.
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε θέματα αρμοδιότητας του φορέα, στη συνθετική και αναλυτική σκέψη. Τα ποιοτικά ουσιαστικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου καταλαμβάνουν το 77% της μοριοδότησης που αφορά την τελική βαθμολογία, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί ένα πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων στη διαδικασία συνέντευξης των υποψήφιων γενικών διευθυντών και διευθυντών, οι οποίοι θα εξετάζονται σε θέματα επαγγελματικής δράσης του φορέα.
4 Σύνδεση αποδοχών - παραγωγικότητας: Ο στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Ρέππας, οι υπάλληλοι να αξιολογούνται και να αμείβονται για ό,τι αξίζουν. Αυτό σημαίνει ότι οι προαγωγές θα συνδεθούν με αξιολόγηση και οι αυξήσεις με την αλλαγή κλιμακίου με βάση την ωρίμανση δεν θα είναι δεδομένες όπως σήμερα. Θα πρέπει να υπάρχει θετική κρίση και θα συνδέεται με την παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Επίσης σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ελέγχεται και η αποδοτικότητα της υπηρεσίας, αν πέτυχε τους στόχους της, με βάση αντικειμενικούς και μετρήσιμους δείκτες.
5Αρση μονιμότητας: Ενα από τα καυτά ζητήματα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και το ακανθώδες ζήτημα της «μερικής» άρσης της μονιμότητας σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έχει ήδη θέσει στο «τραπέζι» της συζήτησης για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος τη διατήρηση της μονιμότητας μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί, το διδακτικό προσωπικό και οι εφοριακοί. *
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27/6/2011